Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post Reply
uglavnomja

#51 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

zar ne pise u skolama u sarajevu: b/s/h jezik?????
radostan dan

#52 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by radostan dan »

mzungu je napisao/la:
Par pitanja za one koji se stvarno razumiju u ovo:

1. Koliki je postotak potreban da Bosnjacka djeca imaju nacionalnu grupu predmeta?
2. Da li postoji taj postotak Bosnjacke djece u Konjevic polju?
3. Da li po zakonu RS-a djeca druge nacionalnosti ako zadovoljavaju odredjeni postotak imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta?

Unaprijed hvala
g. mutabdžija, ministar prosvjete rs-a, za federalni medij -
Šta je Republika Srpska spremna i šta može učiniti da se problem sa školom u Konević-Polju riješi?

Problem koji imamo sa školom u Konjević-Polju, odnosno u Kravici, problem je koji nismo mi prouzrokovali, nego se radi o nesretnoj interpretaciji koja je dovela do toga da djeca dva mjeseca ne idu u školu. Kad je riječ o Ustavu Republike Srpske, on je jasan i kaže da nema razloga zbog kojih djeca ne bi trebala ići u školu. Svi koji ne idu u školu treba da budu svjesni da moraju snositi i određene sankcije. Škola je odgojno-obrazovna ustanova i nama nije cilj nekoga kažnjavati, već želimo da djeca idu u školu te da ovu situaciju premostimo na način koji je optimalan za obje strane. Mi smo bili na tragu dogovora, on je postignut i djeca su bila krenula u školu. Međutim, nečiji maksimalistički zahtjevi doveli su do toga da se taj dogovor raskine.

Triput sam se sastajao s predstavnicima roditelja u kabinetu i dvaput u Konjević-Polju. Svaki put su bili novi zahtjevi; - savjetom roditelja, školskim odborom, nacionalnom grupom predmeta. Danas se već govori o promjeni naziva škole, o osamostaljenju škole, o iseljenju u druge zemlje. Jednostavno ne znamo o čemu se tu radi, ko je predstavnik grupacije koja želi postići sporazum. Privremeni sporazum koji je postignut 2002. godine u suštini je loš, jer vodi segregaciji učenika. Toga smo duboko svjesni i želimo to izmijeniti, ali ne na štetu učenika, jer taj sporazum i dalje primjenjujemo. Primjenjuje se u školi u Konjević-Polju za učenike od šestog do devetog razreda, u razredima u kojima ima više od 18 učenika.

Šta taj sporazum podrazumijeva?

Suština je da tamo gdje ima više od 18 učenika u odjeljenju djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta. Od prvog do petog razreda to su vjeronauka, maternji jezik i priroda i društvo; od šestog do devetog razreda to su vjeronauka, maternji jezik, historija i geografija. To znači da učenici od šestog do devetog razreda u Konjević-Polju imaju ta četiri predmeta koje slušaju prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona. No, oni i dalje ne idu u školu. To je krupan problem; od 84 učenika, samo ih 34 ide u školu, ostalih 50 ne žele ići. Suštinsko je pitanje zbog čega ne idu u školu?

A šta je s djecom od prvog do petog razreda, zašto nemaju nacionalnu grupu predmeta?

Nemaju zato što je broj djece u odjeljenju između osam i 13, što je manje od 18 učenika u odjeljenju, i to je jedini razlog.

Je li to opravdano?

Takav je sporazum. Mi ga se samo pridržavamo. Ja sam za to da se dogovorimo, da kažemo šta hoćemo i pod kojim uvjetima. Predložio sam da uvedemo dva predmeta, maternji jezik i vjeronauku, te da granicu broja učenika u odjeljenju još spustimo, ne na 18, jer, što se mene tiče, može i na 10, te da, gdje god za to imamo uvjete, to provedemo. Šta je problem? U Federaciji se ništa ne poštuje, i srpska djeca u Federaciji nemaju, izuzev vjeronauke, nijedan predmet iz grupe nacionalnih predmeta. Jedino u Drvaru djeca imaju nastavu srpskog jezika. Tražimo jednaka rješenja za sve u Bosni i Hercegovini. Nije nam cilj da jednima damo, a drugima ne. Ovo je krupno političko pitanje. Ako dajemo, trebamo dati svima, a da bismo došli do toga, trebamo napraviti novi sporazum. Uzdamo se da ćemo postići novi sporazum i svoj djeci zagarantirati jednaka prava.
Koje škole u Federaciji ne poštuju sporazum prema kojem srpska djeca treba da imaju nacionalnu grupu predmeta? Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić je rekao da će, ukoliko mu se skrene pažnja na problem o kojem Vi upravo govorite, riješiti problem u roku od 24 sata. Možete li reći u kojoj školi ili školama u Federaciji BiH srpska djeca nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta?

Svega 90 učenika u Mostaru ide u školu i imaju samo prvoslavnu vjeronauku, niti imaju srpski jezik, niti historiju i geografiju, ni prirodu i društvo.

U kojoj je to školi?

U tri osnovne škole u Mostaru u koje idu srpska djeca. U Sarajevu svega 15 učenika uči pravoslavnu vjeronauku. Da li se ne smiju izjasniti kao Srbi ili ih nema dovoljno, ne znam! Drugi važan uvjet koji nisam spomenuo jeste taj da se roditelji trebaju izjasniti o tome hoće li njihova djeca pohađati nacionalnu grupu predmeta.

Pitam Vas to da imamo osnovu za kritiku. Ako tražimo da djeca u Republici Srpskoj imaju ista prava, i u Federaciji tražimo ista prava za svu djecu, onda se precizno treba reći u kojoj školi taj problem treba riješiti u Federaciji?

Kada bih znao, rekao bih vam. Ali, ko je taj ko zna?!

Kako onda možete reći da srpska djeca u Federaciji nemaju pravo na učenje nacionalnih predmeta?

Rečeno je da uče iz istog predmeta, istog udžbenika. U Kantonu Sarajevo maternji jezik se uči iz jednog udžbenika, bosanski/hrvatski/srpski. Na kraju godine učiteljica pita učenika koji predmet želi da mu se unese. U istom odjeljenju dijete srpske nacionalnosti kaže da hoće srpski, a ostali da hoće bosanski ili hrvatski. Problem je u tome što svi uče maternji jezik iz jednog udžbenika. To je suštinsko pitanje. Da budemo do kraja iskreni, nesumnjivo je više bošnjačke djece u Republici Srpskoj, nego obrnuto. Od toga ne pravimo problem. Da me ne biste shvatili pogrešno, ako ima bar jedno dijete, dajte i njemu njegovo pravo. Osigurali smo da iz Goražda dolazi vjerski službenik i da za jedno dijete u Čajniču drži islamsku vjeronauku.
Last edited by radostan dan on 10/12/2013 20:45, edited 1 time in total.
Bodkin

#53 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Bodkin »

uglavnomja wrote:zar ne pise u skolama u sarajevu: b/s/h jezik?????
pisalo nekad. sad se odlucis koji ces
Basvod

#54 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Basvod »

Bodkin wrote:
Mislis, svi uce Bosanski a na kraju godine se smulja pa upise jezik po izboru.
To je gore nego u RS.
Baboolal

#55 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Baboolal »

Basvod wrote:
Bodkin wrote:
To je gore nego u RS.
S jedne strane jeste to muljanje. Ali sa druge strane makar se niko ne pretvara da su u pitanju tri razlicita jezika (ma koliko sad postojali razliciti pravopisi etc.), nego te lijepo pita kako zelis da nazoves ovaj nas zajednicki. Mada bi elegantnije/postenije bilo da su ostali na BHS.
agnostic_front

#56 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by agnostic_front »

Izbjeglicama u dijaspori prigovaraju što se ne vraćaju u svoje prijeratne domove. Otprilike je tako i Federaciji. Oni koji su se vratili i koji traže minimum prava, opet im se prigovara, jer to narušava naš suživot, jer Bože moj, isto je to, srpski, bosanski, kakve veze ima.
Zašto nas nije briga? Zato što smo balije, na kvadrat, na desetu!
mzungu

#57 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by mzungu »

Ovdje ipak izgleda nisu cista posla...
Basvod

#58 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Basvod »

Baboolal wrote:
S jedne strane jeste to muljanje. Ali sa druge strane makar se niko ne pretvara da su u pitanju tri razlicita jezika (ma koliko sad postojali razliciti pravopisi etc.), nego te lijepo pita kako zelis da nazoves ovaj nas zajednicki. Mada bi elegantnije/postenije bilo da su ostali na BHS.
Da al Zakon kaze da su 3 razlicita jezika, nema zajednickog jezika.
Glupost al Zakon je Zakon.
Zakon se ne postuje, sporazum se ne postuje i to ocigledno vecini odgovara. Svi vrludaju i prave se mutavi.
Bodkin

#59 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Bodkin »

Basvod wrote:
Bodkin wrote:
To je gore nego u RS.
ne nego kazes na pocetku koji ces. mislim da su u drugoj gimnaziji u sa dva ucenika upisala srpski i morali su dovesti profesoricu zbog njih dvoje.
mada i to iz tvog posta je najbolja opcija. ali dobro, bunice se neki sto ne citaju dovoljno pjesama iz kosovskog boja, velicanja turskog perioda ili o zrtvama u blajburgu
Baboolal

#60 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Baboolal »

Basvod wrote:
Baboolal wrote:
Da al Zakon kaze da su 3 razlicita jezika.
Glupost al Zakon je Zakon.
Zakon se ne postuje, sporazum se ne postuje i to ocigledno vecini odgovara. Svi vrludaju i prave se mutavi.
U pravu si. Serem. Zakon/postignuti sporazum treba primjeniti. Ako je zakon/sporazum nelogican ili neprimjenljiv treba ga mijenjati. Ali svima je lakse vrludati i praviti se mutav. Eto opet izbora sljedece godine, ne smijemo popustiti ni pedlja. :bih:
radostan dan

#61 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by radostan dan »

mzungu wrote:Ovdje ipak izgleda nisu cista posla...
pa šta misliš što se ohr ili bilo ko od stranaca ne miješa?
Havatar

#62 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

Ne mijesa se zato sto precutno podrzava dDodika i to se vidi i po pregovorima u vezi Sejdic - Finci. Da to rade Bosnjaci Srbima i Hrvatima odmah bi skocili da ih brane od islamskih fundamentalista.
Havatar

#63 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

agnostic_front wrote:Izbjeglicama u dijaspori prigovaraju što se ne vraćaju u svoje prijeratne domove. Otprilike je tako i Federaciji. Oni koji su se vratili i koji traže minimum prava, opet im se prigovara, jer to narušava naš suživot, jer Bože moj, isto je to, srpski, bosanski, kakve veze ima.
Zašto nas nije briga? Zato što smo balije, na kvadrat, na desetu!
:thumbup:
Kemal Malovčić

#64 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Kemal Malovčić »

Toliko me boli kurac za djecu iz konjević polja da sam to moro napisat ovdje.
Havatar

#65 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

Kemal Malovčić wrote:Toliko me boli kurac za djecu iz konjević polja da sam to moro napisat ovdje.
Pa kad dozivis istu sudbinu onda ce ti drugi biti kriv
Kemal Malovčić

#66 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Kemal Malovčić »

Havatar wrote:
Kemal Malovčić wrote:Toliko me boli kurac za djecu iz konjević polja da sam to moro napisat ovdje.
Jeste, potreslo bi me mnogo da ja ili moje dijete ne učimo bosanski jezik (koji je identičan i hrvatskom i srpskom) i ne učimo neku bošnjačku historiju.

De ba.
Kemal Malovčić

#67 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Kemal Malovčić »

To što su svi analfabeti, ne znaju beknuti niti jedan drugi predmet, to što smo zadnji kurac u jevropi po svakom pitanju obrazovanja, to je nebitno, bitno je osjećati se bošnjakom srbinom hrvatom sejdićem il fincijem.
uglavnomja

#68 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

Havatar wrote:Ne mijesa se zato sto precutno podrzava dDodika i to se vidi i po pregovorima u vezi Sejdic - Finci. Da to rade Bosnjaci Srbima i Hrvatima odmah bi skocili da ih brane od islamskih fundamentalista.

:lol: :lol: :lol:

ohr podrzava dodika :lol: , ustasko cetnicka zavjera kmeee kmeee :D
Kemal Malovčić

#69 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Kemal Malovčić »

I nek se bore za to da vjeronauka bude drugi po važnosti predmet, na kojem će se obrađivati jako bitne stvari, poput toga da li je nešto proprženo na svinjskoj masti, koliko miligrama ima svinjetine u bananicama i je li buli ispo soluf.
Havatar

#70 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

Kemal Malovčić wrote:
Havatar wrote:
Jeste, potreslo bi me mnogo da ja ili moje dijete ne učimo bosanski jezik (koji je identičan i hrvatskom i srpskom) i ne učimo neku bošnjačku historiju.

De ba.
Ne nego sto moraju da uce da je Bosna srpska zemlja , da se velicaju pokolji pocinjeni za vrijeme zadnjeg rata , da uce o istrazi poturica, kako ne postoje Bosnjaci, da se brani da uce Bosanski jezik, da se pokrstavaju i tjeraju da slave slave itd.
Havatar

#71 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

Kemal Malovčić wrote:I nek se bore za to da vjeronauka bude drugi po važnosti predmet, na kojem će se obrađivati jako bitne stvari, poput toga da li je nešto proprženo na svinjskoj masti, koliko miligrama ima svinjetine u bananicama i je li buli ispo soluf.
Prijavljen si zbog vrijedjanja muslimanki na vjerskoj osnovi
uglavnomja

#73 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

vi fakat veze sa stvarnoscu nemate :roll:
HASKO ZBJELAVA

#74 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by HASKO ZBJELAVA »

Priavljen si jer sam balija
Havatar.

Banujte me nisam nista slago.
webby-x

#75 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by webby-x »

Havatar wrote:Ne nego sto moraju da uce da je Bosna srpska zemlja , da se velicaju pokolji pocinjeni za vrijeme zadnjeg rata , da uce o istrazi poturica, kako ne postoje Bosnjaci, da se brani da uce Bosanski jezik, da se pokrstavaju i tjeraju da slave slave itd.
Hadje sve, ali zar se netko nasilno pokrštava u RS-u?
Post Reply