Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post Reply
LaBomba

#351 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by LaBomba »

Corto Maltese wrote:
bingov buraz wrote:Nisi principijelan, ako su roditelji u pravu taman ih predstavljao Vladi Tepeš lično treba se solidarizirati sa njima.
Solidaran sam sa njihovom nevoljom. Nisam solidaran sa načinom na koji pokušavaju da riješe problem. Kada je, prije par godina, u Sarajevu organizovano šatorsko naselje Srebreničana koji su najavili iseljenje iz Podrinja, čak sam i išao gore, razgovarao sa ljudima pokušavao im objasniti kako je ta metoda kontraproduktivna, ali bez rezultata. Na žalost, razbilo im se o glavu. Nisu postigli ništa, osim toga da se Srebreničke inicijative se nakon toga gledaju kroz duple naočale. Iste one inicijative koje su prije toga prihvatane bez pitanja. Ćamilu, koga je ekipa zavalila k'o bekana, isturivši ga u prvi plan je trebalo nekoliko godina da ponovo bude prihvaćen kao ozbiljan političar.
Neuspjeh šatorskog naselje pred OHR-om će biti još teži po Bošnjake Istočne Bosne.
Kada uporedim gromoglasno najavljivane i sasvim jalove inicijative Emira Suljagića koje završe tiho, tiše, najtiše, sa rezultatima koje, bez imalo buke postiže Hasan Nuhanović, stomak mi se okrene.
Pardon, bude buke i kod Nuhanovića, ali tek na kraju, kada se slavi neka nova pravna pobjeda.
Rahmetli Braciku neću ni spominjati.

Iz svih ovih inicijativa i protesta, pa taman i propalih se uci i sazrijeva, i isplati se na kraju krajeva sve to jer je u pitanju visi cilj.A sta se ti uostalom toliko sikiras za ove ljude i djecu? Nisi ti pod satorom, i sto je najvaznije nisi van Kotlinske Republike.
Last edited by LaBomba on 17/12/2013 22:16, edited 1 time in total.
LaBomba

#352 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by LaBomba »

Corto Maltese wrote:
Red Wolf wrote:
Corto Maltese wrote:Mic po mic, navlakuša tamo, navlakuša 'vamo, i došli smo na čistac: Djeca, čiji roditelji prose pravdu ispred zgrade OHR, mogla su ostati u svojim kućama u Konjević Polju. Čime bi bila pošteđena ovog igrokaza. Ali nisu. Dovedena su u Sarajevo da bi ih se, s vremena na vrijeme, stavilo pred kamere.
Koliko jad moraš biti da takvu igranku opravdavaš?
Za razliku od nekih prethodnih, ovo pitanje nije retoričko.
Zaista ne znam odgovor, predaleko sam od takvog načina razmišljanja.
Kao i većina ljudi u ovoj zemlji, od zaštitne opreme, zavisno od situacije, koristim prezervativ, sigurnosni pojas, zračni jastuk, biciklističku kacigu. Tokom rata sam koristio šljem i pancir. I to bi bilo to.
Nikad mi nije palo na pamet da dijete, svoje, tuđe, bilo čije, stavljam ispred sebe kao štit.
Nikada nisam lično upoznao nikoga ko bi bio spreman to radi.
Pa mi reci, kakav je osjećaj?
pitaj svoju bratiju sa ilidze,sto 92 pobise djecu u konvoju,a fino im pisalo DJECIJI KONVOJ,nisu znali latinicu jelde,pun mi qrac dusebriznika na federe
Pokušao sam da ih pitam, ali bez uspjeha. Na svaki moj pucanj su odgovarali rafalima. Jebi ga, imali su više municije. Kad si ih već spomenuo, sjećam se da su, tokom par bezuspješnih pokušaja da povrate brdo Žuč, gurali su ispred sebe živi štit, sačinjan od vogošćanskih Muslimana.
Sve vrijeme kontam na šta me ovaj živi štit, sačinjen od djece iz Konjević Polja asocira. Hvala ti što si mi pomogao da se sjetim.

Koja drskost i bezobrazluk da poredis cetnicki zivi stit i roditelje koji se u miru bore za prava svoje djece. Pa cime se vi sve necete sluziti da bi podmetali i izmanipulisali i opet zaokrenuli stvar?! Uostalom tebi bi kao bilo normlano da su ljudi maloljetnu djecu ostavili same u K. Polju?Ko bi se za njih to brinuo u K. Polju dok roditelju protestuju, a fala Bogu ovi ljudi se se dobro organizovali, i neka su, svaka im cast. A tebi i takvima je krivo sto su se oni uopste drznuli boriti za svoja prava, odkud drzavnicka svijest u jednom malom K.Polju, daleko od kotline od glavnom grada i to na brani DRZAVE. Pokazalo se da ovi ljudi imaju vise drzavnicke svijesti od kotlinskog mentalieta (cast izizetcima) a o hrabrosti da i ne govorim.
I to sto ovde provlacis kroz taj zlocin koji opisujes "imali vise municije", to impliciras da bi druga strana uradila kao isto samo da su imali vise minicije. Ne prolaze vam te i slicne podvale odavno! Cak sta vise smjesni ste i jadni cime se sve sluzite.
LaBomba

#353 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by LaBomba »

Corto Maltese wrote:
Havatar wrote:
Corto Maltese wrote: Kao što već rekoh, slično mi je odgovorio jedan od onih što svakog jutra, bez obzira na godišnje doba, razvoze djecu po sarajevskim raskrsnicama, a naveče ih skupljaju. Da budem precizan, nije upotrebio nijednu od gornjih riječi, ali potpuno odsustvo osjećanja krivnje i odgovornosti je bilo, u dlaku, isto.
Kao sto ni jedan borac za prava , slobodu i pravdu nije imao posto zna da ono sto radi ce biti dobro za sve one koji u buducnosti nece morati da prezivljavaju to sto se njima sada radi i svako ucinjeno dobro djelo kod ljudi koji ih cine proizvodi samo dobar osjecaj.
Pošto vidim da ti je to društveno opravdano moram da pitam i ovo: kad počinjete razvoziti djecu po semaforima?
Image

A vidim prvo si ovu djecu iz K. Polja poredio sa cigancenjem. Pa tebe stvarno treba prebit.
AkHolic

#354 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

LaBomba wrote: Koja drskost i bezobrazluk da poredis cetnicki zivi stit i roditelje koji se u miru bore za prava svoje djece.
Koja su konkretno ta prava i u kojim su izvorima domaćim i međunarodnim propisana - zakonima,konvencijama,ugovorima ?
Reisova

#355 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Reisova »

Ama toliko smo ubijeni u pojam...da smo zaboravili koje stvari su ispravne a koje nisu...kao društvo smo otišli u lijepu materinu...tačno je da ih ignorišemo i to dovoljno govori o nama....kakvi smo postali...
Reisova

#356 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Reisova »

Ama toliko smo ubijeni u pojam...da smo zaboravili koje stvari su ispravne a koje nisu...kao društvo smo otišli u lijepu materinu...tačno je da ih ignorišemo i to dovoljno govori o nama....kakvi smo postali...
LaBomba

#357 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by LaBomba »

AkHolic wrote:
LaBomba wrote: Koja drskost i bezobrazluk da poredis cetnicki zivi stit i roditelje koji se u miru bore za prava svoje djece.
Koja su konkretno ta prava i u kojim su izvorima domaćim i međunarodnim propisana - zakonima,konvencijama,ugovorima ?

Kojim to ovozemaljskim pravom Srbi mogu vrsiti posrbljavanje kroz institucije i to u najosjetljivijim djelovima BiH gdje su povratnici uglavnom prezivjeli genocid? To je kao da te ljude ubijaju ponovo. Uostalom roditelji i organizatori su istaki ustavna prava, ne moram ja to tebi dokazivat po forumu. Pravo na pitku vodu u skolama ti je jedno od osnovnih ljudskih i djecijih prava.
Last edited by LaBomba on 17/12/2013 23:14, edited 1 time in total.
Red Wolf

#358 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Red Wolf »

ne duplaj,znamo skontati u "prvom citanju" sto bi pandurevicka rekla
Corto Maltese

#359 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Corto Maltese »

LaBomba wrote: Koja drskost i bezobrazluk da poredis cetnicki zivi stit i roditelje koji se u miru bore za prava svoje djece. Pa cime se vi sve necete sluziti da bi podmetali i izmanipulisali i opet zaokrenuli stvar?! Uostalom tebi bi kao bilo normlano da su ljudi maloljetnu djecu ostavili same u K. Polju? Ko bi se za njih to brinuo u K. Polju dok roditelju protestuju, a fala Bogu ovi ljudi se se dobro organizovali, i neka su, svaka im cast. A tebi i takvima je krivo sto su se oni uopste drznuli boriti za svoja prava, odkud drzavnicka svijest u jednom malom K.Polju, daleko od kotline od glavnom grada i to na brani DRZAVE. Pokazalo se da ovi ljudi imaju vise drzavnicke svijesti od kotlinskog mentalieta (cast izizetcima) a o hrabrosti da i ne govorim.
I to sto ovde provlacis kroz taj zlocin koji opisujes "imali vise municije", to impliciras da bi druga strana uradila kao isto samo da su imali vise minicije. Ne prolaze vam te i slicne podvale odavno! Cak sta vise smjesni ste i jadni cime se sve sluzite
Valjda bi se za djecu brinuli isti oni koji se za njih brinu od 13. decembra na ovamo. Danom od kojeg se borba nastavlja bez djece pod šatorima. Usput se aktiviraju i tužbe i ostala pravna sredstva. Dakle, nakon što 65 dana kampovanja nije dalo rezultate, kreće se u nešto što može dati rezultate.
Pošto se ovo šta roditelji iz Konjević Polja rade, od trinaestog na ovamo, uklapa u ono što ja zastupam, a ne u ono što zastupa grupa ljutih ratnika tastature, jesu li oni od sada za vas izdajnici?
Djeca se vraćaju u Konjević Polje, roditelji ostaju ispred OHR-a
13. Decembar 2013.
konjevic polje - djeca se vracaju kuci zbog niskih temperatura
Djeca bošnjačke nacionalnosti danas se, zbog niskih temperatura, vraćaju svojim domovima u Konjević Polje, kazao je jutros Feni član Savjeta roditelja Konjević Polja Vehid Dedić.

Dodao je da roditelji nakon 65 dana provedenih u šatoru ispred zgrade OHR-a u Sarajevu ne odustaju od svojih zahtijeva.

Podsjetio je da je na sinoćnjoj pres-konferenciji istaknuto da ponuda vlasti Republike Srpske nije prihvatljiva, jer ne nudi elementarno pravo na obrazovanje, a što podrazumijeva nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Također je sinoć najavljeno da će njihov pravni zastupnik Nedim Ademović već danas aktivirati sve tužbe te da će se pravna borba nastaviti pred lokalnim sudovima, uključujući i Ustavni sud BiH, kao i da će se, ukoliko izostane odgovarajuća interventna zaštita u BiH, obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasburu.
http://www.prvimart.ba/vijesti/djeca-se ... ispred-ohr
Krushna mrva

#360 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Krushna mrva »

Mene zanima je li iko saopstio, bar djeci, ako nij e roditeljima, da od prvog poluvremena, ako ne i od citave utakmice, nema nista? Bio bi red bar neki isaret od ovih koji ih "nisu podsticali".
Ili su ostavljeni da sami skontaju, the hard way.
Krushna mrva

#361 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Krushna mrva »

AkHolic wrote:
Pa otprilike se cijela (djelimicno opravdana) prica svela na "da bude po mom, a jos skroz ne znam sta hocu".
Red Wolf

#362 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Red Wolf »

Krushna mrva wrote:Mene zanima je li iko saopstio, bar djeci, ako nij e roditeljima, da od prvog poluvremena, ako ne i od citave utakmice, nema nista? Bio bi red bar neki isaret od ovih koji ih "nisu podsticali".
ti si neki insajder
Krushna mrva

#363 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Krushna mrva »

Red Wolf wrote:
Krushna mrva wrote:Mene zanima je li iko saopstio, bar djeci, ako nij e roditeljima, da od prvog poluvremena, ako ne i od citave utakmice, nema nista? Bio bi red bar neki isaret od ovih koji ih "nisu podsticali".
ti si neki insajder
nadaj se. ne znam sta bi dobio time da jesam, bio bi ubjedjeniji da je mudro prikazivat djecu pred kamerama i vodati ih ko mecku?
Red Wolf

#364 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Red Wolf »

Krushna mrva wrote:
Red Wolf wrote:
ti si neki insajder
nadaj se. ne znam sta bi dobio time da jesam, bio bi ubjedjeniji da je mudro prikazivat djecu pred kamerama i vodati ih ko mecku?
ruzno ti poredjenje,al bolje i tako nego da ih nalazimo po tomasici i inim grobnicama,neka ih
Krushna mrva

#365 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Krushna mrva »

Red Wolf wrote: ruzno ti poredjenje,al bolje i tako nego da ih nalazimo po tomasici i inim grobnicama,neka ih
Hajd evo prioznajem da moze biti protumaceno kao ruzno pa se izvinjavam, ali je li tebi normalno sta je uradjeno i je li bar moglo bez djece? Ne ulazim ni u sam jebeni protest, znaci samo je li moglo bez djece?
Red Wolf

#366 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Red Wolf »

Krushna mrva wrote:
Red Wolf wrote: ruzno ti poredjenje,al bolje i tako nego da ih nalazimo po tomasici i inim grobnicama,neka ih
Hajd evo prioznajem da moze biti protumaceno kao ruzno pa se izvinjavam, ali je li tebi normalno sta je uradjeno i je li bar moglo bez djece? Ne ulazim ni u sam jebeni protest, znaci samo je li moglo bez djece?
jeste,posto si napisao jebeni protest,NIJE
Krushna mrva

#367 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Krushna mrva »

Red Wolf wrote:
Krushna mrva wrote:
jeste,posto si napisao jebeni protest,NIJE
Sve jasno. Nije neocekivano kako je zavrsilo.
udrch

#368 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by udrch »

sve je ovo Zlajoglu sa krmkom iz Gusinja dogovorio..
njima je ovo borba protiv Suljagića, inače ne bi njihovi puleni visili ovdje na temi da nam dokažu kako ovi ljudi džaba protestuju i kako ih je 1. mart instruisao..pa mogu se strpiti 8 godina, pa onda neka djecu upišu srednju đkolu u Federaciji i riješe problem..

1. mart je mnogim trn u oku..ljetos je oko 600 ljudi samo iz Konjević polja prijavilo adresu u mjestu svog rođenja..
uglavnomja

#369 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

ja nemam vexe ni sa zljagluom, a pogotovo sa gusinjcem :roll:

ali od prvog posta na onoj prvoj temi pisem isto:

pogresan nacin, pogresna adresa, rezultat ce biti jedno veliko nista, osim sto ce neko nakupiti par politickih poena. treba naci advokata, boriti se "u svojoj kuci" legalnim sredstvima, a ne pateticnim cucanjem pred dvorima stranaca.

plus sto su ovdje DJECA zrtve, i to visestruke.
prvo su samo orudje u rukama onih koji su izmanipulirali roditelje
ne zive u svojim kucama, vucaraju ih ko zna kuda
cekaju da im neko donese rucak
slikaju ih kao mecke\
vodaju ih kojekuda da bi ih slikali\
djeca su izgubila 4 mjeseca skole (nekih 20-ak dana u vladislav skaric se moze okaviti macku o rep, ne vjerujem da su nesto naucili, niti da su ispitivani, ocjenjivani ... niti bi se to priznavalo tamo, znaci samo mazanje ociju)
vjerivatno ce (trebali bi) roditelji dobiti kazne da plate sto zanemaruju djecu, osnovno obrazovanje je obavezno u b-h i svaki roditelj koji svjesno onemoguci dijete da ide u skolu mora platiti.

blabla

ali, naravno, naci ce se neko da kaze da je vaznije kako se jezik zove nego da ga djeca nauce. :run:
Styling

#370 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Styling »

Ovdje bi trebalo uputiti apelaciju ombudsmenu za ljudska prava da zastiti prava djece na obrazovanje od njihovih sopstvenih roditelja koji im to pravo uskracuju i zlostavljaju ih nedajuci im da idu u skolu, da se obrazuju i izlazuci ih nehumanim vremenskim uslovma.
Lug

#371 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Lug »

Krushna mrva wrote: Ne ulazim ni u sam jebeni protest, znaci samo je li moglo bez djece?

ne kontam? ti si izgleda, kao i mnogi ovdje na temi, vise zabrinut za djecu nego njihovi roditelji.. :roll:
newlevel

#372 Re: AW: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by newlevel »

Koliko dugo su oni pred ohr-om, i da li su jos tamo ?
Jadna djeca ce izgubit godinu zivota, radi blesavih roditelja. Sta da je rat, ljudi bi poveli djecu na liniju, a svasta u mp3, ovo je ludilo.

Sent from my Nokia 3310
Lug

#373 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Lug »

uglavnomja wrote:naravno, naci ce se neko da kaze da je vaznije kako se jezik zove nego da ga djeca nauce.

a tebi nije bitno kako se jezik zove ili..? pa zbog tog naziva je ubijeno hiljade i hiljade djece 92-95.. i sta sad trebamo tu djecu zaboraviti..?

ma treba sve bukvalno zapaliti, pa bi vidio kako bi se naslo rjesenje..
Havatar

#374 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

udrch wrote:sve je ovo Zlajoglu sa krmkom iz Gusinja dogovorio..
njima je ovo borba protiv Suljagića, inače ne bi njihovi puleni visili ovdje na temi da nam dokažu kako ovi ljudi džaba protestuju i kako ih je 1. mart instruisao..pa mogu se strpiti 8 godina, pa onda neka djecu upišu srednju đkolu u Federaciji i riješe problem..

1. mart je mnogim trn u oku..ljetos je oko 600 ljudi samo iz Konjević polja prijavilo adresu u mjestu svog rođenja..
:thumbup:
uglavnomja

#375 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

Lug wrote:
uglavnomja wrote:naravno, naci ce se neko da kaze da je vaznije kako se jezik zove nego da ga djeca nauce.

a tebi nije bitno kako se jezik zove ili..? pa zbog tog naziva je ubijeno hiljade i hiljade djece 92-95.. i sta sad trebamo tu djecu zaboraviti..?

ma treba sve bukvalno zapaliti, pa bi vidio kako bi se naslo rjesenje..

nije zbog jezika, jaro, jezik je tu samo eksponiran. ubijeni su ljudi zbog teritorije, vlasti, moci, para ... sve se na kraju svodi na pare ... (usput tim jezikom govori citav sandzak, pa im nista ne fali da dodju i upisu faks u sarajevu i zavrse ga, bez ikakvih jezickih problema).

da razne dode i siljadzici i jelavici imaju pticijeg mlijeka, a narod da se hrani ideologijom i supljom pricom.
Post Reply