Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
- @ngel
#1 Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Odgovor svakog muslimana na pitanje zašto nas je Allah stvorio jeste taj da smo stvoreni samo da bi obožavali Allaha, a dokaz za to je Kur'anski ajet: ''Ja sam stvorio i dzine i ljude samo da Me obozavaju i da se samo meni klanjaju''. (Ez-Zarijat : 56)
Obzirom da Allah nema potrebu za bilo cim niti bilo kim, zašto bi onda stvarao ljude da ga obožavaju, to zvuči kao neka potreba, pa nema baš neke logike
Obzirom da Allah nema potrebu za bilo cim niti bilo kim, zašto bi onda stvarao ljude da ga obožavaju, to zvuči kao neka potreba, pa nema baš neke logike
- SmokingMan
#2 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Mnogi će ti reći kako je to Njegova mudrost...
Ali...
Ali...
-
RNG_25
#3 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Potreba nije jedini razlog da se nešto čini, ili ne čini.@ngel wrote:Odgovor svakog muslimana na pitanje zašto nas je Allah stvorio jeste taj da smo stvoreni samo da bi obožavali Allaha, a dokaz za to je Kur'anski ajet: ''Ja sam stvorio i dzine i ljude samo da Me obozavaju i da se samo meni klanjaju''. (Ez-Zarijat : 56)
- @ngel
#4 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Eto nek bude da nije iz potrebe, zbog čega onda? Voljela bih kada bi neko dao objašnjenje sa islamskog stanovišta a da nije uobičajeni odgovor koji sam već navelaRNG_25 wrote:
Potreba nije jedini razlog da se nešto čini, ili ne čini.
- sadie_forever
#5 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Poenta je vjecnost,trebamo se rasporediti za vjecnost......ko ce gdje? kontas?
-
RNG_25
#6 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
"Islamsko stanovište"... Ali dobro. Mislim da na ovo pitanje i nema nekog validnog, pa ni bitnog odgovora. Realno, moguće je izvući toliko zaključaka, sasvim argumentovanih i relativno validnih (s određenih aspekata), ali niti jedan od njih nije "potpun i zadovoljavajući", bar za sve, smatram.@ngel wrote:Eto nek bude da nije iz potrebe, zbog čega onda? Voljela bih kada bi neko dao objašnjenje sa islamskog stanovišta a da nije uobičajeni odgovor koji sam već navelaRNG_25 wrote:
Potreba nije jedini razlog da se nešto čini, ili ne čini.
Moj odgovor je da nije važno, bar ne više. Možda i nema odgovora na to pitanje. Možda hoće da Ga obožavamo samo "zato", bez nekog "razloga". Uostalom, treba li Bogu razlog da nešto učini ili ne učini?
- nasa
#7 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
A koji odgovor bi bio prihvatljiviji?
Sa svakim bi Bog imao ljudske osobine odnosno mi bi svako objasnjenje shvatili iz ljudske perspective.
Mi Boga ne mozemo pojmiti, ograniceni smo na ovaj svijet i ne samo to vec na odredjeno vrijeme. Bilo koji da je razlog zbog kojeg smo mi ovdje, cak i da uzmes potpune krajnosti, ne mijenja za nas nista na ovom svijetu jer opet ostaje akcenat na onom sta mi trebamo. To je pitanje znatizelje, zelje da se bolje shvate neke stvari tj. zelje da se pojmi Bog , a znamo da je to iz ovog svijeta nemoguce itd.
....saznacemo svakako ali ne na ovom....
Sa svakim bi Bog imao ljudske osobine odnosno mi bi svako objasnjenje shvatili iz ljudske perspective.
Mi Boga ne mozemo pojmiti, ograniceni smo na ovaj svijet i ne samo to vec na odredjeno vrijeme. Bilo koji da je razlog zbog kojeg smo mi ovdje, cak i da uzmes potpune krajnosti, ne mijenja za nas nista na ovom svijetu jer opet ostaje akcenat na onom sta mi trebamo. To je pitanje znatizelje, zelje da se bolje shvate neke stvari tj. zelje da se pojmi Bog , a znamo da je to iz ovog svijeta nemoguce itd.
....saznacemo svakako ali ne na ovom....
-
Almond
#8 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ako ikada u životu budeš u takvoj situaciji da u sebi imaš ljubav a nemaš kome je podariti a niti ti iko daruje ljubav a potrebna ti je, možda češ tek tada shvatiti dublji smisao tog ajeta i odgovor na pitanje ove teme. Dotle,svaki odgovor koji u svom srcu pronađeš i budeš sa njim pomirena,ispravan je.
- Towelie
#9 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
Ja nekako razmisljam u ovom pravcu. Allah swt nas je stvorio i podario nam razum da bi Ga spoznali i priblizili mu se dostizuci vrhunske ljudske kvalitete na tom putu spoznaje. Smatram da "cinjenje ibadeta zbog kojeg su ljudi i dzini stvoreni" moze odnositi na spoznaju Allaha i priblizavanje Njemu.
Ja nekako razmisljam u ovom pravcu. Allah swt nas je stvorio i podario nam razum da bi Ga spoznali i priblizili mu se dostizuci vrhunske ljudske kvalitete na tom putu spoznaje. Smatram da "cinjenje ibadeta zbog kojeg su ljudi i dzini stvoreni" moze odnositi na spoznaju Allaha i priblizavanje Njemu.
- sadie_forever
#10 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
subhanAllah,nisam znao da Allah govori i drugima osim poslanicima,ili da je Allah govorio nesto poslaniku a da to nije dio objaveTowelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
koja glupost od hadisa Boze sacuvaj
- HadiRa
#11 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
likeAlmond wrote:Ako ikada u životu budeš u takvoj situaciji da u sebi imaš ljubav a nemaš kome je podariti a niti ti iko daruje ljubav a potrebna ti je, možda češ tek tada shvatiti dublji smisao tog ajeta i odgovor na pitanje ove teme. Dotle,svaki odgovor koji u svom srcu pronađeš i budeš sa njim pomirena,ispravan je.
ovo bi mogao da bude kljucni odgovor.
- NIN
#12 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Nisam ni ja znao da ti govoris o tome koliko je sarajlija jelo svinjetinu prije i poslije rata, uvjereno, s postotcima!sadie_forever wrote:subhanAllah,nisam znao da Allah govori i drugima osim poslanicima,ili da je Allah govorio nesto poslaniku a da to nije dio objaveTowelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
Koja glupost od cojka! Boze, sacuvaj nas ovih prizemnih, mozga sprzenih novobosnjaka, strucnjaka sto sve znaju, u bobu!
- Towelie
#13 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ti izgleda nisi nikada cuo za hadisi-kudsi. Izguglaj malo to pa se javi ponovo. Izguglaj i lepe manire, kad vec to nisi doneo od kuce.sadie_forever wrote:subhanAllah,nisam znao da Allah govori i drugima osim poslanicima,ili da je Allah govorio nesto poslaniku a da to nije dio objaveTowelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
- sadie_forever
#14 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ne priznajem ti ja nedodirljvost hadisa,bez obzira bili oni sahih,daif ili nesto desetoTowelie wrote:Ti izgleda nisi nikada cuo za hadisi-kudsi. Izguglaj malo to pa se javi ponovo. Izguglaj i lepe manire, kad vec to nisi doneo od kuce.sadie_forever wrote:subhanAllah,nisam znao da Allah govori i drugima osim poslanicima,ili da je Allah govorio nesto poslaniku a da to nije dio objaveTowelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
jedan je Kuran,sve ostalo ima greske
- HadiRa
#15 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
sadie_forever wrote:subhanAllah,nisam znao da Allah govori i drugima osim poslanicima,ili da je Allah govorio nesto poslaniku a da to nije dio objaveTowelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
sadie, nemoj mi uzeti za zlo, ali ja mislim da Allah govori sa svakim od nas, tj. obraca se nasim srcima.
- Towelie
#16 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
A ti si kompetentan da te greske nadjes? Pored sve silne uleme koja se bavi hadisom? Ili i oni imaju greske?Ne priznajem ti ja nedodirljvost hadisa,bez obzira bili oni sahih,daif ili nesto deseto
- sadie_forever
#17 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Uzmimo sto ne ide protiv Kurana i zdravog razuma,a odbacimo ostaloTowelie wrote:A ti si kompetentan da te greske nadjes? Pored sve silne uleme koja se bavi hadisom? Ili i oni imaju greske?Ne priznajem ti ja nedodirljvost hadisa,bez obzira bili oni sahih,daif ili nesto deseto
tom logikom se ja vodim ,,a normalno da i ulema moze pogrijesiit,necu slijepo vjerovati im.....da nije tog slijepog slijedjenja bilo i ranije,nebi Muhamed a.s ni dolazio da ispravi po stoti put greske
- sadie_forever
#18 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ne znam,moguce ali ne na nacin da znas 100% e to je Bog i da kasnije to upises i da to drugi citiraju kao Boziju rijec:)HadiRa wrote:sadie_forever wrote:subhanAllah,nisam znao da Allah govori i drugima osim poslanicima,ili da je Allah govorio nesto poslaniku a da to nije dio objaveTowelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
sadie, nemoj mi uzeti za zlo, ali ja mislim da Allah govori sa svakim od nas, tj. obraca se nasim srcima.
- HadiRa
#19 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
sadie_forever wrote:
Ne znam,moguce ali ne na nacin da znas 100% e to je Bog i da kasnije to upises i da to drugi citiraju kao Boziju rijec:)
pa znas sadie, obzirom da mimo nas samih ni ne postoji nista drugo, osim kao projekcija naseg uma, tad je sasvim jasno i dokazivo da nam se Gospodar obraca, licno.
namaz nam je prvi i nabolji dokaz da zapravo postoji razgovor izmedju mene i mog Gospodara, zar ne
- NIN
#20 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
...jebote, u skolama danas od djece prave sizofrenike!HadiRa wrote:sadie_forever wrote:
Ne znam,moguce ali ne na nacin da znas 100% e to je Bog i da kasnije to upises i da to drugi citiraju kao Boziju rijec:)
pa znas sadie, obzirom da mimo nas samih ni ne postoji nista drugo, osim kao projekcija naseg uma, tad je sasvim jasno i dokazivo da nam se Gospodar obraca, licno.
namaz nam je prvi i nabolji dokaz da zapravo postoji razgovor izmedju mene i mog Gospodara, zar ne
- HadiRa
#21 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
NIN wrote:...jebote, u skolama danas od djece prave sizofrenike!HadiRa wrote:sadie_forever wrote:
kako mislis sizofrenike @NIN ?
zar nisi nikada osjetio prisustvo i blizinu Gospodara ?
-
RNG_25
#22 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Nije bio "skriveno blago". Nije mogao biti "skriven". Ako nije ništa postojalo osim Allaha, onda nije mogao biti skriven, jer nešto može biti skriveno samo od nečeg drugog. Ovaj "hadis" stoga lično smatram izmišljenim. Imal' izvor?Towelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”
-
RNG_25
#23 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Kompetentan je svako sa razumom. Nema "ulema" eksluzivitet na ispravnost tumačenja, ičega. I da, "ulema" ima "greške" - greške u svom radu - jer to je neizbježno, osim ako želimo tvrditi da neki ljudi (koji imaju titulu "ulema") nisu sposobni za grešku.Towelie wrote:A ti si kompetentan da te greske nadjes? Pored sve silne uleme koja se bavi hadisom? Ili i oni imaju greske?Ne priznajem ti ja nedodirljvost hadisa,bez obzira bili oni sahih,daif ili nesto deseto
- zagortenej
#24 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
"Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje, i obavljaj
namaz; on, zaista, odvraća od razvrata, i od svega što je ružno"(el-Ankebut: 45)
Kako namaz odvraća od svega sto je ružno, a Idilovci rade najgora djela (i ne samo oni), a pretpostavljamo da obavljaju namaz?
namaz; on, zaista, odvraća od razvrata, i od svega što je ružno"(el-Ankebut: 45)
Kako namaz odvraća od svega sto je ružno, a Idilovci rade najgora djela (i ne samo oni), a pretpostavljamo da obavljaju namaz?
- animals
#25 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Mozda je to ljudska mudrost i ljudska potreba da ima nekoga da obozava..SmokingMan wrote:Mnogi će ti reći kako je to Njegova mudrost...
Ali...