Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nikad_izvini

#1 Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by nikad_izvini »

krivi za(barem djelomično) trenutnu situaciju u BiH fudbalu.

Čitam po forumu, Sarajevo opljačkano, Velež opljačkan, vjerujem da je na još nekim terenima bilo pljačke. I Želju su pljačkali i mi smo pljačkali. I Velež je pljačkao. I komšije su nekada, nekoga.

Sve u svemu:

Bla, bla, bla, bla.

Zašto ovo govorim, zato što mislim da Vas masa, uopšte nije glasala ili je glasala za vladajuće(ako griješim, izvinjavam se, al nešto sumnjam da griješim barem oko ovog neglasanja) što će reći da je direktno uticala na trenutno stanje u fudbalu u BiH. Da se podsjetimo da NS funkcioniše tako što se članovi upravnog odbora NS biraju iz kantonalnih odbora kantona koje drže, znamo već ko. U svim kantonima vladaju, vladajući :D
Politika i političari su direktno umiješani na dva načina:

1.nedonošenje zakona o sportu što onemogućuje privatizaciju klubova i normalizaciju BiH klupskog fudbala
2.nominovanje svojih kadrova u kantonalne saveze koji delegiraju članove upravnog odbora NS BiH što stvara začarani krug iz kojeg teško možemo izaći.

Valjda vam je jasna veza i razlog što nam je fudbal na ovako niskim granama. Kada se uzme u obzir da smo relativno siromašna zemlja i da klubovi nemaju(uglavnom, Lištica i Svinjski su izuzetci uz jednog predstavnika šumnjaka po random izboru) preveliku potporu gradova i kantona u kojim se nalaze, ništa ne treba da nas čudi. Također, još uvijek nije formirano udruženje klubova PL. Zašto, ne znam.

Također, što je isto povezano sa kvalitetom fudbala je činjenica da nam se u savezu nalaze sve sami istaknuti sportski radnici :-) Crna Gora ima Savičevića, Hrvatska ima Markovića dok mi imamo Čolakovića, Dominkovića i Čeku. Sad, razumijem one "anamo" što su takvi kakvi su, ne razumijem "naše" jer se likovi savršeno dobro slažu i podržavaju. Zašto je to tako, ima objašnjenje ali se onda moram vraćati na postavljanje čuvenog drota-sportiste na čelo saveza i mota "bolje podoban nego sposoban". Ali neću o tome, ispašće da pišem politički pamflet a to mi zaista nije namjera. Samo pokušavam da objasnim da postoji uzročno-posljedična veza politike, sporta, lopova, etike, morala i stanja države u kojoj živimo.

Dok se gore navedene stvari ne riješe, dok ljudi ne ulože svoje pare koje će onda i štititi na sve moguće načine, nama prosperiteta nema. Put do toga je dug i težak a mi nismo ni krenuli a kako se čini, nemamo ni namjere da krenemo. Čak ni promjena vlasti nije garant da će se nešto promijeniti ali ova vlast garantuje da se sigurno ništa neće promijeniti. Uopšte ne znam čemu se nadate. Kada, realno, nade nema. Povremeni bljeskovi vaših/naših ekipa je maksimum do kojih smo došli. Dalje, u nekom drugom životu kako se trenutno čini što ne znači da ću ja prestati gledati Želju a i neki drugi navijači svoje ekipe. zato nas i ima par hiljada na utakmicama(izuzimajuće derbije ili tekme za titulu). Tako je kako je dok se masa ne zatalasa. A kako se čini, prije će drveće prohodati nego što će se masa zatalasati.

Pozdrav svim navijačima
The 51st State

#2 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by The 51st State »

sve polazi od neuredjenih bosanskih klubova i totalnog amaterizma i kriminala koji po tim klubovima vladaju. da nije tako vrlo lako bi se uredila ova liga samo neka 5 ovih ex-yu klubova saradjuje izedju sebe, onako neofirno, odrede izmedju koja 2 ce se boriti za evropu te ostala tri tim klubovima prepuste svih 6 bodova, ova ostala tri kluba podijele bodove po principu 3 meni-3 tebi, takodjer se odredi tim koji ce napadati kup i kolji redom ostale. ali posto smo mi poslovicno posteni na glup nacin i dusmanski nastrojeni prema najblizima, od toga nece biti nista...
jeza u ledja

#3 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by jeza u ledja »

Sistem je nazalost postavljen tako nakaradno, kao i u drugim sferama drustva i politike, da je tesko napraviti bilo kakav napredak bez promjena cijelog sistema. A uvijek postoji neko ko ne zeli mijenjati sistem, a ima neko pravo 'veta'.
Fordas

#4 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by Fordas »

Prijatelju, ligu prvo ukinuti a onda razmatrati sta dalje. Nema napretka 'u hodu'. Mora se stati, sve poravnati do nule i onda krenuti naprijed. Kad kazem od nule tu podrazumjevam zaustavljanje ovog cirkusa i timova kojima ni tv kamere nisu prepreka za ostvarivanje svojih ciljeva. Klubovi poput nasih trebaju pokrenuti tu incijativu i zaustaviti sve ovo. Dalje, u nas sport trebaju pod hitno uci sportisti a ne 'sportski radnici'! Trebaju nam Osim, Ciro, Paja, Bolic, Kodro, Hadzija i slicni...
a ne tigrovi, jelici, bevande... Trebaju nam 2-3 sezone evropske sudije kako bi liga krenula ka gore i kako bi se ulaganja pojedinaca u klubove mogla isplatiti na 'normalan nacin'. Tek tad ce se i gledaoci vratiti na stadione.
Ko ce ulagati u ove klubove kad se otvoreno krade? Kakav zakon o sportu moze sprijeciti zrinjski ili siroki da rade sta hoce u ligi? Imamo i krivicni zakon pa ljudi izadju sa puskama i pistoljima da ubiju sta mogu. Koji ce ga to zakon sprijeciti kad ima potpunu podrsku policije i vlasti??
Ovo jednostavno treba ukinuti i da se zna zasto se ukida. To je prvo
nikad_izvini

#5 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by nikad_izvini »

The 51st State wrote:sve polazi od neuredjenih bosanskih klubova i totalnog amaterizma i kriminala koji po tim klubovima vladaju. da nije tako vrlo lako bi se uredila ova liga samo neka 5 ovih ex-yu klubova saradjuje izedju sebe, onako neofirno, odrede izmedju koja 2 ce se boriti za evropu te ostala tri tim klubovima prepuste svih 6 bodova, ova ostala tri kluba podijele bodove po principu 3 meni-3 tebi, takodjer se odredi tim koji ce napadati kup i kolji redom ostale. ali posto smo mi poslovicno posteni na glup nacin i dusmanski nastrojeni prema najblizima, od toga nece biti nista...
To sam zaboravio da napišem. U klubovima se također nalaze likovi koji su tu postavljeni političko-kriminalnim linijama. Tako je u želji član upravnog odbora, skupšine. čega li već bio NEDŽAD BRANKOVIĆ, čuveni sportski radnik. U Sarajevu je tako postavljen Šuman, Baljak(ne znam, lupam, al neko sigurno jeste), u Veležu je bio Pika itd.
Svi ti likovi i likovi oko njih su doveli svoje likove, taldžije i tako unedogled a mi gledamo šta gledamo. Iskreno, neka Željo ispadne iz lige ako smo loši. Ako smo dobri treba da igramo Europu. Ali, na žalost, nije tako. Borac će biti šampion jer je dobio klubove iz šumske, kupiće sudiju na još jednom-dva gostovanja i završena priča. Već su im počeli dosuđivati smiješne penale(Sloboda) i to neće prestati. Lištica će biti druga. Neko iz federacije će biti treći ili će uzeti Kup i ko da gledam Zrinjski će opet u Europu dok ostali mogu da plaču.
jeza u ledja

#6 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by jeza u ledja »

Fordas wrote:Prijatelju, ligu prvo ukinuti a onda razmatrati sta dalje. Nema napretka 'u hodu'. Mora se stati, sve poravnati do nule i onda krenuti naprijed. Kad kazem od nule tu podrazumjevam zaustavljanje ovog cirkusa i timova kojima ni tv kamere nisu prepreka za ostvarivanje svojih ciljeva. Klubovi poput nasih trebaju pokrenuti tu incijativu i zaustaviti sve ovo. Dalje, u nas sport trebaju pod hitno uci sportisti a ne 'sportski radnici'! Trebaju nam Osim, Ciro, Paja, Bolic, Kodro, Hadzija i slicni...
a ne tigrovi, jelici, bevande... Trebaju nam 2-3 sezone evropske sudije kako bi liga krenula ka gore i kako bi se ulaganja pojedinaca u klubove mogla isplatiti na 'normalan nacin'. Tek tad ce se i gledaoci vratiti na stadione.
Ko ce ulagati u ove klubove kad se otvoreno krade? Kakav zakon o sportu moze sprijeciti zrinjski ili siroki da rade sta hoce u ligi? Imamo i krivicni zakon pa ljudi izadju sa puskama i pistoljima da ubiju sta mogu. Koji ce ga to zakon sprijeciti kad ima potpunu podrsku policije i vlasti??
Ukinuti? Kako ces ukinuti? Ko ce to uraditi?
Zasto bi to uradili? Ako sudija danas silji za Zrinjski ili Zeljeznicar, mislis da ce uprave tih klubova traziti ukidanje ili zaustavljanje lige? :-)
Ako je Borac na celu lige zasto bi trazili zaustavljanje lige? I ko ce to uraditi? Colakovic? Hoce vraga.
Ako jedan ili vise klubova 'istupe' sutra, znas sta bi se desilo? Ma nista, ovi bi samo nastavili bez njih.
nikad_izvini

#7 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by nikad_izvini »

Fordas wrote:Prijatelju, ligu prvo ukinuti a onda razmatrati sta dalje. Nema napretka 'u hodu'. Mora se stati, sve poravnati do nule i onda krenuti naprijed. Kad kazem od nule tu podrazumjevam zaustavljanje ovog cirkusa i timova kojima ni tv kamere nisu prepreka za ostvarivanje svojih ciljeva. Klubovi poput nasih trebaju pokrenuti tu incijativu i zaustaviti sve ovo. Dalje, u nas sport trebaju pod hitno uci sportisti a ne 'sportski radnici'! Trebaju nam Osim, Ciro, Paja, Bolic, Kodro, Hadzija i slicni...
Mislim da u krivičnom zakonu nije regulisano ovo oko namještanja utakmica, prodaja, mita, odnosno da nema adekvatne kazne. Neka osude na par godina jednog ili dvojicu sudija i izbace tim, dva iz lige pa bi vidio bil bilo ovakvog namještanja i ovakvih krađa gdje Man Utd ne bi uzeo bodove. To bi se vjerujem desilo da ljudi ulože svoje pare koji bi onda i štitili. Valjda je tako. Ko bi bio debil da pusti nekog sudiju da ga izmasakrira ovako kako to rade a da ništa ne poduzme.
Dok klubovi funkcionišu ko udruženja krađana sa taldžijama okopljenim oko istog cilja-para, NS koji gleda gdje će se ogrebati o reprezentaciju i države koje skoro pa nema, možemo plakati.
jeza u ledja

#8 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by jeza u ledja »

Inace i ja mislim da je zakon o sportu najvaznija stavka. Naravno, ako se sprovodi.

Takodje cijelo vrijeme kontam najlaksi i najbrzi nacin za napredak je ulaganje necijeg novca u odredjene klubove, koje ce onda ovi stititi. Ali i tada mislim sta bi se desilo je da bi taj novac isao u nelegalne kanale, ne u legalne. (potplacivanje sudija, timova, saveza, itd)
nikad_izvini

#9 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by nikad_izvini »

jeza u ledja wrote:
Ukinuti? Kako ces ukinuti? Ko ce to uraditi?
Zasto bi to uradili? Ako sudija danas silji za Zrinjski ili Zeljeznicar, mislis da ce uprave tih klubova traziti ukidanje ili zaustavljanje lige? :-)
Ako je Borac na celu lige zasto bi trazili zaustavljanje lige? I ko ce to uraditi? Colakovic? Hoce vraga.
Ako jedan ili vise klubova 'istupe' sutra, znas sta bi se desilo? Ma nista, ovi bi samo nastavili bez njih.
Nećemo tražiti ukidanje lige al naša/Željina publika ne voli to namještanje i kupovine. Pa Posušju smo alpaudirali prošle sezone jer je očita krađa bila i sada je raja nezadovoljna. Problem je što ti otimaju(uglavnom) gdje god da odeš. Moraš biti izrazita budala da i ti ne otimaš. Mi nismo otimali zadnjih 5-6 sezona i Europe nismo vidjeli očima osim na TV-u. Pa sudija nam se smijao u Laktašima kada smo igrali 2:2 i pokušavali da dobijemo. Na kraju smo izgubili. Kako to riješiti ? Biti bolji od drugih. Aha.........Može to tako u Americi, u BiH, NEMERE. Možda nekada, nekom srećom odeš u Europu.
jeza u ledja

#10 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by jeza u ledja »

Ma nije bitno koji je klub u pitanju. Znas sta hocu da kazem, kad jednima smeta sudjenje, drugima odgovara. I obratno.

Sutra da se izdvoje 3-4 kluba i kazu necemo vise ovako, skupice se 3-4 kojima ide dobro ove sezone i reci ce sve je u redu, mi bi da igramo. Svake sezone neko dobije priliku i svi zadovoljni.
rado_vidjen

#11 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by rado_vidjen »

pa treba se onda FIFA ukljucit , ili koji vec polni organ :D (mada je to isto mafija, samo malo suptilnija)

ovdje je sve uvezano po sistemu spojenih posuda, svi cuvaju jedni drugima ledja, i jednostavno nema nade

kako kazniti danasnjeg sudiju? sta radi takmicarska i disciplinska komsija; ko bira te ljude, kome polazu racune?
ko bira delegate i kontrolore, ko su ti ljudi uospte? (znam za jednog notornog kriminalca iz kvarta, koji odjednom osvanuo kao kontrolor)
da se suspenduje danasnji sudija na 5-10-15 utakmica, drugi put bi razmislio da li se isplati uzet pare. nase sudije su najvece zvijzde ove lige, hadzije pune pare, vozaju mecke dok su igraci na rubu gladi

meni su kao navijacu toliko dopizdile neke stvari, da bih najradje u slucaju ispadanja repke od portugala, zapalio stadion u zenici, pa nek nas banuju na jedno 5 god. kad je dernek nek i hala gori :mrgreen: nek ide sve u pm. zao bi mi bilo igraca i sve to, ali korov ce se morat pocupat kad-tad. spoznaja da ce neki glodari koji kontinuirano unistavaju fudbal u BiH (ili pak mrze BiH) dobro omastit brke u slucaju plasmana - izaziva mucninu u meni
ultima_palabra

#12 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by ultima_palabra »

Ja ne znam šta se i kome ovdje neki žale. Imali smo priliku maj/juni 2008, da srušimo bagru, 50 ljudi u Zenici, 15000 na Koševu za Kodru i Bolića. Nismo istrajali, prodali su nam Ćiru pod bubrege i sad uživajte u moćnoj repki :lol: Ne znam u čemu je problem, sad smo dio Evrope, Blatter i Platini prave zavjere da nas izbace sa SP :lol:
Dok god budemo zabijali glavu u pijesak imaćemo ovakvu ligu. Ovo kolo se pitari i rođeni žale, a ne sjećam se da su se žalili 2007. kada je Sarajevo bilo prvak, ili prošle godine kad Velež izvuče opstanak.
jeza u ledja

#13 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by jeza u ledja »

Sljedece kolo ce se zaliti neko drugi, i tako u krug. :bih:
El_comadante

#14 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by El_comadante »

ma enmože se ništa uraditi evo recimo protiv Ušanovića se vodi postupak pred sudom ali ga to nespriječava da obavlja funkciju koju obavlja, akako je krenulo nebi me čudilo i iz zatvora da uprvalja. dakle dok se to sve nepromjeni od toga nema ništa. jedino možda FIFA-i pisati da nam je Ustav FSBiH isti kao i politčki pa da oni nešta urade da se odradi. a što se tiče privatizacije to se valjda može po ovome zakonu kako prodaju firme, što da ne. a prošli ponedeljak, kada je bila ona emisija na BHT-u, onaj iz Borca je najavio privatizaciju Borca.
veljaca

#15 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by veljaca »

El_comadante wrote:ma enmože se ništa uraditi evo recimo protiv Ušanovića se vodi postupak pred sudom ali ga to nespriječava da obavlja funkciju koju obavlja, akako je krenulo nebi me čudilo i iz zatvora da uprvalja. dakle dok se to sve nepromjeni od toga nema ništa. jedino možda FIFA-i pisati da nam je Ustav FSBiH isti kao i politčki pa da oni nešta urade da se odradi. a što se tiče privatizacije to se valjda može po ovome zakonu kako prodaju firme, što da ne. a prošli ponedeljak, kada je bila ona emisija na BHT-u, onaj iz Borca je najavio privatizaciju Borca.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zar ti mislis da se onaj iz Borca ( bivsi centarfor Borca - Ibrahimbegovic - sada Predsjednik ) ista pita ??? :? :? :? :?
Tamo dodik odlucuje - gdje i kada OPRATI pare ..... I to je glavni problem fudbala u BiH - sto se MAFIJA povezala sa sportom i politikom i rade sta hoce ....
Mi navijaci samo mozemo da se nerviramo i radujemo - zavisno kako odigra nas tim ....
Nekako s proljeća

#16 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by Nekako s proljeća »

:)

Zato sto je fudbal prestao biti igra, a postao prije svega biznis uz svu bulumentu menadzera, ljekara, stratega i mali broj sportskih veličina.A fudbaleri savremeni gladijatori, koje vlasnici tog novca tretiraju kao investiciju za svoje Koloseume.A Koloseume vole kladioničari, ti poročni i moralno siromasni statisti...

Hljeba i igara...
karanana

#17 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by karanana »

ultima_palabra wrote:Ja ne znam šta se i kome ovdje neki žale. Imali smo priliku maj/juni 2008, da srušimo bagru, 50 ljudi u Zenici, 15000 na Koševu za Kodru i Bolića. Nismo istrajali, prodali su nam Ćiru pod bubrege i sad uživajte u moćnoj repki :lol: Ne znam u čemu je problem, sad smo dio Evrope, Blatter i Platini prave zavjere da nas izbace sa SP :lol:
Dok god budemo zabijali glavu u pijesak imaćemo ovakvu ligu. Ovo kolo se pitari i rođeni žale, a ne sjećam se da su se žalili 2007. kada je Sarajevo bilo prvak, ili prošle godine kad Velež izvuče opstanak.
slazem se. dobra liga je garant dobre reprezentacije generacijama unaprijed. medjutim zamzali su nam oci na kratki period od godinu-dvije kada su se neki rezultati poklopili i kada smo dosli do baraza, kako bi zaboravili ko sve tamo sjedi i odlucuje o sudijama i dila bodove, pobjede i pozicije na tabeli ove lige. eno po jednog je policija na okupljanje repke i saveza dosla i pokupila ga. drugom se sudi (ili ne sudi). ko zna koliko jos kriminalaca tamo sjedi. ali nama je vazno da smo u barazu pa kud puko. ja bih zrvovao reprezentaciju za moj zivotni vijek ako znam da ce moja djeca imati da prate bolje stvari u okviru nase lige i reprezentacije. ali jok kod nas raja sve brzo zaboravlja. i sta ce se desiti kada ispadnemo od portugala i kad ciro ode? dvije godine smo vec potrosili.
ultima_palabra

#18 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by ultima_palabra »

karanana wrote:
ultima_palabra wrote:Ja ne znam šta se i kome ovdje neki žale. Imali smo priliku maj/juni 2008, da srušimo bagru, 50 ljudi u Zenici, 15000 na Koševu za Kodru i Bolića. Nismo istrajali, prodali su nam Ćiru pod bubrege i sad uživajte u moćnoj repki :lol: Ne znam u čemu je problem, sad smo dio Evrope, Blatter i Platini prave zavjere da nas izbace sa SP :lol:
slazem se. dobra liga je garant dobre reprezentacije generacijama unaprijed. medjutim zamzali su nam oci na kratki period od godinu-dvije kada su se neki rezultati poklopili i kada smo dosli do baraza, kako bi zaboravili ko sve tamo sjedi i odlucuje o sudijama i dila bodove, pobjede i pozicije na tabeli ove lige. eno po jednog je policija na okupljanje repke i saveza dosla i pokupila ga. drugom se sudi (ili ne sudi). ko zna koliko jos kriminalaca tamo sjedi. ali nama je vazno da smo u barazu pa kud puko. ja bih zrvovao reprezentaciju za moj zivotni vijek ako znam da ce moja djeca imati da prate bolje stvari u okviru nase lige i reprezentacije. ali jok kod nas raja sve brzo zaboravlja. i sta ce se desiti kada ispadnemo od portugala i kad ciro ode? dvije godine smo vec potrosili.
Džaba, samo mahni :bih: i sve se zaboravlja. Tzv. memorija riječne ribice. Sjećam se prije par godina, Premijer liga je davala 5-6 igrača u reprezentaciju, od čega su 2-3 bila u prvoj postavi. Sad koliko vidim nema nijedan.
Još kad vidim pun forum likova koji su kao ultra-mega navijači reprezentacije, a gnušaju se kad neko spomene našu ligu "jao, zar to još neko gleda, tamo se i ne igra fudbal" :) To se zove dugoročno gledanje :roll:
nikad_izvini

#19 Re: Zašto nam je fudbal jadan i što se čudimo kada smo i sami...

Post by nikad_izvini »

Otvorih temu o BH fudbalu i neki majstor je premjesti u diskusije RAZNO :-) :roll: Jer kao sport nema veze sa politikom. E pa, majstore dragi, kod nas IMA itekako veze. To što se ti praviš blesav je druga priča.

Također, za stanje u BiH fudbalu je kriva Televizija odnosno sportske redakcije BHT-a i FTV-a. Belmin Karamehmedižović je ratni šofer ajforaca, pušač i taldžija. Eksperti tipa Spahe, Kristića, Šuke, odnosno Muratovića, Ahmetovića i Bilića nisu u stanju normalno da prenose utakmice na TV-u što je realno jedan od "glupljih poslova" na svijetu jer i mi i oni istu sliku vidimo. Kada to nisu u stanju da urade, kada im se ljudi smiju i kada slove za najveće morone od kojih i mala djeca znaju više o fudbalu kako očekivati neki kritički pristup problemu u kojem se BH fudbal nalazi. Treba postaviti pitanje kako su oni dogamizali na posao, koje su im reference dok o njihovom znanju o fudbalu ne želim da pričam jer su mi, a vjerujem da nisam jedini, skoro zgadili fudbal svojim retardirano-nepismenim komentarima.

LJudi nisu u stanju da naprave emisiju koja bi se ozbiljno bavila problemima, prikažu golove, pozovu nekog kloca da kaže pa eto nisu ni sudije bezgrešne i to je to. Smeće i sramota.
Opet kažem, prije će drveće prohodati nego što će se masa ovdje pokrenuti.

Bla, bla, bla, bla
Post Reply