Palestina kao cjelina. Palestina kao dio neke druge drzave, kao pokrajina. Poslije britanska kolonija i onda nakon toga Izrael preotima teritoriju za svoju drzavu. I sve bi to bilo i nekako ok da oni nisu sve vise uzimali teritorije za sebe, a Palestince gurali sve vise na marginu. Danas imas Gazu i dio oko Jerusalema, dakle dvije odvojene cjeline, ali su Palestinci u njima zapravo kao u enklavama. Covjece, cak mnogi Jevreji ne odobravaju ovo, ali dzabe je pricati.aratet wrote:Ko je osporio drzavu BiH? ja ne.Tomahawk11 wrote:Fascinantno je kako smo dosli do osporavanja drzave BiH preko Izraela i Palestine.aratet wrote: Ako cemo ici u daleku historiju, bio je i Izrael mnogo prije, cak i hiljadu godina p.n.e.
Bila je i Palestina, pa je nema. Sto je nema? Pojeo je Izrael.
Ti si samo rekao kako treba zbog Izraela sprijeciti stvaranje novonastalih drzava ili tako nesto, a ja sam ti dao argument da je pola drzava u Svijetu, vjerovatno i vise spram Izraela novonastalo, a da ne govorim o drzavama oko Izraela, pa cak i nasa drzava.
Palestina nikad nije bila drzava!
Stvaranje novonastalih drzava....da, po cijenu ugnjetavanja nekog naroda, protiv toga sam definitivno. Stvaranje nasilnih, krvavih tvorevina - to mogu podrzavati samo oni koji su za takve ideologije.
I opet kazem - mozemo se praviti blesavi, ali BiH ima puno vecu historiju od te '48. To sto je jedan dio bila kao republika sastavni dio Jugoslavije ili prije toga okupirana od Austrougarske i Turske, ne znaci da nije postojala.