Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nogatrans

#901 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

Pa dobro nisam ni ocekivao iskreno da ce ateisti ista i naci da mi dokazu da Bog ne postoji.

A ja i ne zelim nekome dokazavati nesto sto normalan insan moze oko sebe vidjeti. A ako Bog da doci ce Sudnji dan pa eto bice prilike ovim ateistima da objasne Bogu i da ovo sve ponove pred njim.

Da vam se Allah smiluje i na pravim put povede. Jer nikad nije kasno,dok dusa do grla ne dodje.
odr0n

#902 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Kroksica wrote:
odr0n wrote: Fokusiraj se samo na momenat u kojem neko vrši torturu nad djetetom i ubija ga, te ga nište nije moglo spasiti osim nekoga svemoćnog kao bog, zašto to nije učinio, treba se fokusirati na taj momenat patnje i užasa koji se desio a želi se preskočiti o nekakvim nagradama nakon.
To je zaista uzasno i zamisliti. Mene vise zanima sta je covjeku koji je izvrsav'o tu torturu prolazilo kroz glavu dok je mucio dijete koje nikome nista nije skrivilo i kako mu nije palo na pamet da se zaustavi - a imao je izbor.

Sto se tice te nagrade koju ti toliko omalovazavas pa...ja vjerujem da ce svi ti mucenici biti mnogostruko vise nagradjeni na onom svijetu, da njihova patnja nece biti uzaludna dok im ti negiras i to i smatras da su uzalud prozivjeli to sto su prozivjeli.

Nema pravde na ovom svijetu, Odronce, jer ovim svijetom vladaju ljudi.
Ko kaže da nema pravde, ima pravde, ali ne svugdje. Ako za ovaj svijet vežeš nepravdu i ljudsku krivicu za istu, a za onaj pravdu i boga, ko je onda zaslužan za pravdu koje naravno ima i na ovom svijetu? Opet logička rupa.

Obećavanje nagrade je licemjerstvo jer se želi sakriti momenat patnje i užasa nemoćnog čovjeka koji svemoćni bog nikada neće moći doživjeti, rekoh po koji put. Također slično veličanje "budućeg života" omalovažava ovaj život, kao nema veze šta se ovdje desilo u sljedećem će se naplatiti, ali ponovo preskakanje ovog života kojim se bog želi izvući iz grešaka tj. neiskorištenih superlativinih moći koji mu se vezuju.
Last edited by odr0n on 08/01/2013 19:29, edited 1 time in total.
odr0n

#903 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
nasa wrote:Odron
Zamisli situaciju u kojoj Bog sprijeci Mladica ,on ima namjeru idem pobiti hiljade ljudi samo sto su druge vjere ili cak ne ni to vec imena i prezimena koje nije srpsko,Bog mu stavi u glavu misao to je besmislno i on to ne ucini,sta dalje...pa dalje bi vjerovatno Mladic pricao da se legitimno borio za prava svog naroda,i zasluzio bi dzenet ne svojom vec Bozijom zaslugom,besmisleno ,tek tada bi to bio dokaz da nase odluke nemaju nikakve osnove za nagradu i kaznu jer i ne biramo sami...
Postoji dobro i zlo,mora biti tako da bi imali nagradu i kaznu,postoje i bica bez zla ali oni su meleci ne ljudi pa cemo tu opciju iskljuciti.
Bog nam ucini dobro privlacnijim,upozori nas na mogucnosti skrivene i neskrivene zla,posalje Uputu kako da izbjegnemo zlo i sto sretnije prodjemo kroz ovaj zivot u onaj drugi bolji,pa "zasto se odmecete" :)

Kada stvari krenu naopako,kada se neko rodi bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo,nista ne pomaze ni odgoj ni obrazovanje cesto ni lijecenje jer takvi ljudi ipak vrlo cesto ucine zlo i sebi i drugima,zar to nije primjer .zar to nije Bozija pouka....
"Kada stvari krenu naopako,kada se neko rodi bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo,nista ne pomaze ni odgoj ni obrazovanje cesto ni lijecenje jer takvi ljudi ipak vrlo cesto ucine zlo i sebi i drugima,zar to nije primjer .zar to nije Bozija pouka...." - dal je taj neko, ko se rodio bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo i kojem ništa ne pomaže kriv što je takav stvoren (rođen), dal je on odlučio da će takav biti ili je bog?
To su rijetki slucajevi kojim nam Bog dokazuje da je covjek stvoren s mjerom i Daje nam primjer da kada to izostane malo toga pomaze..
Takva osoba ne odgovara ni na ovom svijetu jer da bi mu se sudilo mora se ustanoviti sposobnost raspoznavanja dobra i zla,to je pocetno,ako ona izostane takva osoba je psihicki bolesnik i ne podlijeze sudjenju,a to znaci ni ljudskom ni Bozijem!
Znači ako je taj psihički bolesnik (tako stvoren od boga jel) počinio masakr, on će biti nagrađen rajom (ili gdje već...), te će zajedno sa žrtvama biti u raju, ovo je besmisleno.
dustaban

#904 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by dustaban »

Kroksica wrote:
odr0n wrote:...
...
Sto se tice te nagrade koju ti toliko omalovazavas pa...ja vjerujem da ce svi ti mucenici biti mnogostruko vise nagradjeni na onom svijetu, da njihova patnja nece biti uzaludna ...
Dakle ovdje je rijec o "onom zivotu" kao HRONOLOSKOM NASTAVKU ovog zivota.
(mada ne vidim razlog zasto ovaj zivot ne bi bio nastavak nekog prethodnog)

Taj nastavak mora biti kontinuitet ovoga sto zivimo upravo radi tog "poravnavanja" odnosno kaznavanja/nagradjivanja spram ovoga sto nam se desava u ovom zivotu.
E sad ja vas pitam - kakva utjeha, odnosno kakva rajska nagrada moze popraviti stanje silovanog pa mucki ubijenog djeteta.
Kad znamo da je i zrtvama takvih zlocina koje OVDJE PREZIVE takvo zvjerstvo, ovaj zivot trajno unisten.

Dakle, ako je kontinuitet u pitanju, sta cemo sa sjecanjem koje zrtva "vuce" iz ovog svijeta. Odgovor moze biti veoma jednostavan - to se izbrise.
Ali to je onda potpun raskid i ne mozemo govoriti o istom bicu. To je onaj zenbudizam, u jednom si zivotu covjek, u drugome buba na cvijetu!
Sto bi hercegovci rekli - nidze veze!
Last edited by dustaban on 08/01/2013 19:49, edited 1 time in total.
dustaban

#905 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by dustaban »

Nogatrans wrote:Pa dobro nisam ni ocekivao iskreno da ce ateisti ista i naci da mi dokazu da Bog ne postoji.

A ja i ne zelim nekome dokazavati nesto sto normalan insan moze oko sebe vidjeti. A ako Bog da doci ce Sudnji dan pa eto bice prilike ovim ateistima da objasne Bogu i da ovo sve ponove pred njim.

Da vam se Allah smiluje i na pravim put povede. Jer nikad nije kasno,dok dusa do grla ne dodje.
Ja bih volio da me prvo uvjeris DA TI POSTOJIS !

Naime, vi tako papagajski ponavljate ovo - "dokazite da ne postoji..." da ja pocinjem vjerovati da se ovdje radi o nekom softveru koji automatski generira ovakve postove. Dakle, nebilo ti zapoviđeno, dokazi prvo ti nama da ti postojis
Image

:mrgreen:
(izvini, mor'o sam :lol: )
nasa

#906 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote: Znači ako je taj psihički bolesnik (tako stvoren od boga jel) počinio masakr, on će biti nagrađen rajom (ili gdje već...), te će zajedno sa žrtvama biti u raju, ovo je besmisleno.
A gdje zavrsi na ovom svijetu,na lijecenju hm bas pravda,na onom svijetu ce odgovarati za njega oni koji su mogli sprijeciti ,a nisu,koji zatvaraju oci na Bozije propise,roditelji koji takvog pojedinca ostave bez upute ili kada vide da je ne prima okrenu glavu itd.Zasto je u ranijim vremenima bilo manje ovakvih primjera ,pa jednostavno zato sto covjek nije ostavljan sam u nekom stanu,u nekoj sobi u roditeljskom domu,zato sto su najblizi vise vodili brige o porodici koja ja je u islamu osnova,ne odrices je se nikad osim kad otvoreno cine zlo ali onda ukazes na njega itd.

Ko ce odgovarati za napusteno dijete na ovom svijetu,niko,imas pravo da ga ostavis u dom iako dokazano to nije dobro rjesenje za odrastanje bilo kojeg djeteta ali ....to nije kazneno djelo...e na onom svijetu ce biti...i za onog koje ostavio ,a ako ne za njega onda za one koji nisu pomogli i roditeljima i djetetu,a bilu su duzni...
Koja je kazna ako okrenes glavu od komsije koji nema sta da jede,koja je kazna ako prevaris i ostavis trudnu zenu,koja je kazna ako te prevari prijatelj kojem si zirant za kredit :D itd.
A da ne pricam o pojavama koje su kao kaznjive ali niko ih ne sankcionise ....

Nema pravde na ovom svijetu .....
odr0n

#907 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote: Znači ako je taj psihički bolesnik (tako stvoren od boga jel) počinio masakr, on će biti nagrađen rajom (ili gdje već...), te će zajedno sa žrtvama biti u raju, ovo je besmisleno.
A gdje zavrsi na ovom svijetu,na lijecenju hm bas pravda,na onom svijetu ce odgovarati za njega oni koji su mogli sprijeciti ,a nisu,koji zatvaraju oci na Bozije propise,roditelji koji takvog pojedinca ostave bez upute ili kada vide da je ne prima okrenu glavu itd.Zasto je u ranijim vremenima bilo manje ovakvih primjera ,pa jednostavno zato sto covjek nije ostavljan sam u nekom stanu,u nekoj sobi u roditeljskom domu,zato sto su najblizi vise vodili brige o porodici koja ja je u islamu osnova,ne odrices je se nikad osim kad otvoreno cine zlo ali onda ukazes na njega itd.

Ko ce odgovarati za napusteno dijete na ovom svijetu,niko,imas pravo da ga ostavis u dom iako dokazano to nije dobro rjesenje za odrastanje bilo kojeg djeteta ali ....to nije kazneno djelo...e na onom svijetu ce biti...i za onog koje ostavio ,a ako ne za njega onda za one koji nisu pomogli i roditeljima i djetetu,a bilu su duzni...
Koja je kazna ako okrenes glavu od komsije koji nema sta da jede,koja je kazna ako prevaris i ostavis trudnu zenu,koja je kazna ako te prevari prijatelj kojem si zirant za kredit :D itd.

Ovo već prerasta u komediju :-), "na onom svijetu ce odgovarati za njega oni koji su mogli sprijeciti ,a nisu," - pa šta će biti sa tim psihičkim oboljelim što to počini, gdje će završit, nije valjda u raju sa žrtvama? Znači logično je da odgovaraju roditelji i lječnici koji su pokušali da koliko mogu ga osposobe da vodi normalan život, ali se otme kontroli i počini nešto strašno, a to što svemoćni bog stvori takav problem nemoćnim ljudima, naročito jadnom čovjeku koji će biti psihički bolesnik, a mogao je to spriječiti - što da nije stvorio takvog čovjeka - te što nije interveniso u trenutku u kojem nemoćni ljudi nisu mogli, opet nikom ništa, logička rupa je sve veća. :-)
vatrogasac

#908 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Ovo već prerasta u komediju :-), "na onom svijetu ce odgovarati za njega oni koji su mogli sprijeciti ,a nisu," - pa šta će biti sa tim psihičkim oboljelim što to počini, gdje će završit, nije valjda u raju sa žrtvama? Znači logično je da odgovaraju roditelji i lječnici koji su pokušali da koliko mogu ga osposobe da vodi normalan život, ali se otme kontroli i počini nešto strašno, a to što svemoćni bog stvori takav problem nemoćnim ljudima, naročito jadnom čovjeku koji će biti psihički bolesnik, a mogao je to spriječiti - što da nije stvorio takvog čovjeka - te što nije interveniso u trenutku u kojem nemoćni ljudi nisu mogli, opet nikom ništa, logička rupa je sve veća. :-)

Znam jednog dedu koji često kaže da samo budale traže džennet na ovom svijetu. Vrućine, hladnoće, bolesti, glad, žeđ.... ovdje nismo ni tri sekunde u odnosu na vječnost. Po tebi je sve ovo glupo i nelogično jer vjeruješ da je sve samo ovih nekoliko decenija i protraćiti ih tako je fakat besmisleno. ALI...
nasa

#909 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:

Dobro,ti mislis da se sve ucini sto se moze za takve osobe ali one eto ipak pocine zlocin :-)
Pa Odrone ne svidja ti se moj odgovor,reci ti zasto takav covjek cini zlo,da li postoji nekad odgovornost i ljudi oko njega,ko je kriv?
Inace zasto ima zla?
Ne znas i nemas lijepo rjesenje ni bez Boga ali od Boga bi ni manje ni vise ocekivao cudesno da bi u Njega povjerovao!
A ovo lijepo kome ostavljas ako Bogu pripisemo zlo,onda je i lijepo Njegovo,onda mi nista i ne radimo te ne zasluzujemo ni nagradu ni kaznu!
altgr

#910 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by altgr »

"Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?"
Zato sto dova i sadaka mjenjaju sudbinu. :)
Obskurni

#911 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Obskurni »

altgr wrote:"Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?"
A ako Bog sve zna, unaprijed zna kada ces se ti moliti tako da je i to dio tvoje sudbine.
nasa

#912 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Zato sto Bog ce promijeniti tvoje stanje kad se ti pokazes zelju da se promijenis
Zato sto molitva i sadaka ukazuju da si svoju paznju uzdigao iznad materijalnog i spoznao da postoji vise,vrijednije
Zato sto molitva smiruje dusu
Zato sto molitva usmjerava tvoju paznju i na onaj svijet
Zato sto ces na onom svijetu biti pitan za ovaj
Zato sto ako sebi sam odreknes pravo na onaj svijet time sto ne pomenes ni njega ni Boga,kako da ti ga Bog da
Zato sto uz molitvu bolje zivis i dobro i lose
Zato sto je Bog rekao da se odaziva na molitvu
Itd.
fatamorgana

#913 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Zato sto je molitva sad dozvoljena za razliku od komunizma gdje je bila zabranjena ....
nasa

#914 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:Zato sto je molitva sad dozvoljena za razliku od komunizma gdje je bila zabranjena ....
Nije bila ni tada ,to niko ne moze zabraniti :D
altgr

#915 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by altgr »

Obskurni wrote:
A ako Bog sve zna, unaprijed zna kada ces se ti moliti tako da je i to dio tvoje sudbine.
Ljudi se od zivotinja razlikuju po razumu i moci izbora pa samim tim nam Allah dz.s. uvijek daje moc izbora.

Slikovito, mozes posmatrati sudbinu kao stablo sa velikom krosnjom, gdje su grane tvoji izbori. Dakle, Bog Uzviseni ti je dao izbore a ti se penjes gdje hoces. Dova i sadaka ti jacaju (debljaju) neke grane, a ti razumom biras deblju granu na koju ces stati. :)
fatamorgana

#916 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

altgr wrote:
Ljudi se od zivotinja razlikuju po razumu i moci izbora pa samim tim nam Allah dz.s. uvijek daje moc izbora.
Ljudi se se od zivotinja razlikuju i po tome sto cesto cine gore stvari, zapravo cesto nema ni priblizne uporedbe ....
Kroksica

#917 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

dustaban wrote:
Kroksica wrote:
odr0n wrote:...
...
Sto se tice te nagrade koju ti toliko omalovazavas pa...ja vjerujem da ce svi ti mucenici biti mnogostruko vise nagradjeni na onom svijetu, da njihova patnja nece biti uzaludna ...
Dakle ovdje je rijec o "onom zivotu" kao HRONOLOSKOM NASTAVKU ovog zivota.
(mada ne vidim razlog zasto ovaj zivot ne bi bio nastavak nekog prethodnog)

Taj nastavak mora biti kontinuitet ovoga sto zivimo upravo radi tog "poravnavanja" odnosno kaznavanja/nagradjivanja spram ovoga sto nam se desava u ovom zivotu.
E sad ja vas pitam - kakva utjeha, odnosno kakva rajska nagrada moze popraviti stanje silovanog pa mucki ubijenog djeteta.
Kad znamo da je i zrtvama takvih zlocina koje OVDJE PREZIVE takvo zvjerstvo, ovaj zivot trajno unisten.

Dakle, ako je kontinuitet u pitanju, sta cemo sa sjecanjem koje zrtva "vuce" iz ovog svijeta. Odgovor moze biti veoma jednostavan - to se izbrise.
Ali to je onda potpun raskid i ne mozemo govoriti o istom bicu. To je onaj zenbudizam, u jednom si zivotu covjek, u drugome buba na cvijetu!
Sto bi hercegovci rekli - nidze veze!
Kako cemo se osjecat na onom svijetu - ne znam. Da necemo imati sjecanje sa ovoga onda bi i kazna i nagrada bile besmislene. Druga stvar je da ce zrtve nepravde na onom svijetu dobiti ogromnu nagradu za pretrpljeno, kakvu nagradu - opet ne znam ali vjerujem da nece biti nezadovolnjih.

@Odron
Naravno da ima pravde u nekim malesnim procentima i na ovom svijetu, za to su zasluzni dobro i pravedni ljudi ali u poredjenju sa nepravdom u velikim kolicinama mala pravda ne dolazi do izrazaja. Ne prosipam negativu, ovo je nasa odvratna realnost. Samo, meni je lakse nositi se sa tom nepravdom jer vjerujem da ce jednom i njoj doci kraj. ;)
Kroksica

#918 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
altgr wrote:
Ljudi se se od zivotinja razlikuju i po tome sto cesto cine gore stvari, zapravo cesto nema ni priblizne uporedbe ....
To i jeste zalosno, sto su se ljud spustili na nivo koji je ispod zivotinjskog.
altgr

#919 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by altgr »

fatamorgana wrote:
altgr wrote:
To je moc razuma.
Uostalom, dug je put od hajvana do insana, a jako kratak od insana do hajvana.
Nogatrans

#920 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

dustaban wrote:
Nogatrans wrote:Pa dobro nisam ni ocekivao iskreno da ce ateisti ista i naci da mi dokazu da Bog ne postoji.

Naime, vi tako papagajski ponavljate ovo - "dokazite da ne postoji..." da ja pocinjem vjerovati da se ovdje radi o nekom softveru koji automatski generira ovakve postove. Dakle, nebilo ti zapoviđeno, dokazi prvo ti nama da ti postojis
Image

:mrgreen:
(izvini, mor'o sam :lol: )
Ma nikakav problem prijatelju,simpatican si ono bas grohotom se smijem. A reci ti meni ko ovdje papagajski ponavlja vjernici ili ne vjenici. Ja ovdje 37stranica citam jedno te isto od ne vjernika a nikako uz sva obralazenja koja im ljudi daju ovdje,opet ko papagaji ponavljaju kako Bog ne postoji. :-) :-) A onda kada ne postoji zelim samo da cujem i to obrazlozenje.

Pa kad ste toliko sigurni da ne postoji,zasto vam to pada toliko tesko da to i dokazete.. :-)
altgr

#921 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by altgr »

dustaban wrote:
Molim te, definisi mi pojam "postojati" pa cu ti rado predociti trazeni dokaz.
Nogatrans

#922 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

Image
fatamorgana

#923 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Sta je ovo, ope' navalili niskoprofilni jugend vjernici, :lol:
fatamorgana

#924 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:Zato sto je molitva sad dozvoljena za razliku od komunizma gdje je bila zabranjena ....
Nije bila ni tada ,to niko ne moze zabraniti :D
Jeste, al' ih je bilo strah da se mole od obliznjeg milconera, :lol:
vatrogasac

#925 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:Sta je ovo, ope' navalili niskoprofilni jugend vjernici, :lol:
Šta je smisao i poruka ovog komentara? I šta je uz to još i smiješno?
Post Reply