Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- JThomas
#851 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
mislim znali smo da si spor, al' da si ovoliko spor...
-
Great Cornholio
#852 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da opet naglasim, nisam pripadnik niti jedne religijske zajednice, Bog u kojeg ja vjerujem ( Isus i Bog za mene su sinonimi) nije potkupljiv tako da mi je ta praksa plaćanja sveštenicima za oproštenje grijeha besmislena.miskin wrote:@ Great Cornholio
Obzirom da je tema Krscanstvo-Islam obrisana a trebala je biti davno obrisana, iskoristit cu ovu priliku da te upitam da mi pojasnis kako funkcionira oprastanje grijeha kod Rimokatolika. Upravo citam jedan clanak i nikako ne mogu da ga svarim, zanima me da li je medijska patka ili je ovo zaista istina. Nije nikakva provokacija ili nesto tako.
Isus ne želi da mu plaćamo da bi nam oprostio grijehe, On želi da mu vjerujemo, da slijedimo njegov primjer, da odbacimo zlo koje smo činili, i da činimo dobro koje nam je On pokazao.
Faktički, mi smo ti koji sami sebi opraštamo grijehe, za to je potrebno da se pokajemo, ali to nije tako lako, valja grešni čovjek sam sebe "pobijediti", priznati da je griješio, a to teško svi mi činimo. Bog nam može pomoći u toj borbi, to je Njegova uloga u opraštanju grijeha, barem ja tako vjerujem.
On nam želi pomoći, ne naplaćuje nam za to, a ovi što naplaćuju tvrdeći da mogu u ime Boga nekoga osloboditi grijeha su u velikoj zabludi, i ja vjerujem da oni sami vjeruju da je to nemoguće, ali eto potrebne su im pare za održavanje "firme".
-
abdulah12
#853 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Tražili od Boga, a niste dobili - nemoguće!
-
Great Cornholio
#854 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Slažem sa sa ovim objašnjenjem, ali vala ima i ovdje onaj dio koji govori o tome da se ništa ne može dogoditi bez Božije volje, i s tim se ne slažem, isto kao i sa onim da Bog spušta kišu.abdulah12 wrote:Tražili od Boga, a niste dobili - nemoguće!
Još jedna zamjerka je to što ovaj narator reče da ako smo bolesni ne mogu nam pomoći doktori, lijekovi, razni tretmani, da Bog daje moć doktorima, lijekovima, tretmanima - ja ne mogu to da prihvatim, jer ne daje Bog ljekovitost lijeku ili stručnost liječniku, On može da djeluje na liječnika da nam propiše učinkovit lijek, ili da u određenom trenutku usmjeri hirurga da operaciju uradi kako treba, najbolje što je moguće.
Nekako mi je odbojno to što rade ovi zastupnici ofisijelnog Islama, ne volim kad se čovjek predstavlja kao neko nad kim Bog ima potpunu vlast, nekako mi se ne sviđa to stalno naglašavanje Božije svemoći, potpuna vlast nad svim što postoji, pa tako i čovjekom.
- nasa
#855 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
G.C. nisi pogledao objasnjenja za kisu,u Kur'anu se sve pripisuje Bogu i sve sto je Bog stvorio i Sam uzima za primjer,vodu,musicu itd.Ne pripisuje se direktno kisa djelovanju Allaha vec sistemu koji je On uspostavio....
@miskin ne moze ti G.C.dati objasnjenje za to sto pitas jer on nije ni pravoslavac ni katolik....
Sto se tice islamske tevbe- pokajanja stvari su jasne,grijeh Bog oprasta direktno vjerniku znaci samo covjek je za sebe odgovoran,treba se pokajati ,prestati ciniti ono za sta se kaje i uvijek se nadati da Bog oprasta i da je Milostiv!
Bez posrednika ,niti je potrebno neko odredjeno mjesto,vrijeme i sl.
@miskin ne moze ti G.C.dati objasnjenje za to sto pitas jer on nije ni pravoslavac ni katolik....
Sto se tice islamske tevbe- pokajanja stvari su jasne,grijeh Bog oprasta direktno vjerniku znaci samo covjek je za sebe odgovoran,treba se pokajati ,prestati ciniti ono za sta se kaje i uvijek se nadati da Bog oprasta i da je Milostiv!
- odr0n
#856 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Katastrofalno šupalj klip, tvrdnje u takvim tematikama su jednostavno osuđene na propast i sigurno su jedan od temelja na kojim nastaje stav ateizma, tako je bar što se mene tiče bilo.
- stotka12
#857 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
...oprasta Vjerniku grijeh sto je ucinio prema njemu,a za grijehove i nepravde koje je ucinio drugima mora od njih oprost da dobije....a drugi su u ovom slucaju svi ljudi,bez obzira na njihovu religiju......nasa wrote:
-
belfy
#858 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
sebe smatram tolerantnim, ali sve ima granice.Great Cornholio wrote:Priznajem, ne razumijem se u elektroniku, sredstva navigacije i sl., ali eto vrijeme ne doživljavam kao nešto što postoji izvan naše svijesti. i još nešto, ne volim taj pojam "relativno", relativitet i moral ne idu jedno s drugim, a meni je najvažnije to da uvidim šta je moralno i da se na taj način ponašam, pa me možda zato Ajnaštajn i ne interesuje previše.Ja Sam Odavle wrote:Svaki korisnik GPS spravica se s tobom nece sloziti, koliko god ne poznavao Ajnstajnov rad.Great Cornholio wrote:...Ne vjerujem da vrijeme ima formu, vrijeme je subjektivni doživljaj, ne "klanjam" se Ajnštajnu po tom pitanju, jer nije on Bog pa da ne može pogriješiti...
tvoji postovi su skoro pa maloumni. kao da se neko autistican pokusava izraziti, samo...autisticni imaju opravdanje. covjece, dijete ili sta si vec... moral je apsolutno relativan. to sto jedni misle da je moralno jesti psa ili kravu, a drugi ne, je vrlo relativno i lako objasnjivo. to sto neki vjeruju u stvaranje snjega, a drugi u stvaranje kosmosa je opet stvar relacije i objasnjivo. to sto je nekima vjeru predstavlja pitanje "kako to onda?", a drugima cinjenica "zato" sve ima objasnjenje kada krenes upravo od relacije i relativnog shvatanja. sve u svemu fuj.
ako si maloljetan izvinjavam se unaprijed. ako si barem punoljetan slobodno te stid moze biti.
P.S. ovakvih tvojih nebuloznih postova ima jako mnogo, i kamara ih zasluzuje slican odgovor.
- nasa
#859 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Prica je bila oko miskinovog pitanja vezano za grijehe u krscanstvu i oprost,pa tu je razlika takva kakva jeste sto se tice tevbe u islamu ,a sto se tice oprosta od strane drugih ljudi to se jako lijepo njeguje i kod katolika ,mozda i kod pravoslavnih-ne znam ali katolici jako polazu na to.....stotka12 wrote:...oprasta Vjerniku grijeh sto je ucinio prema njemu,a za grijehove i nepravde koje je ucinio drugima mora od njih oprost da dobije....a drugi su u ovom slucaju svi ljudi,bez obzira na njihovu religiju......nasa wrote:
Ima veze i s nekim moralnim osjecajima,tipa neko osjeca toliku samilost i suosjecanje s zivotinjama da potpuno izbaci meso iz prehrane ,a opet ista odluka ne mora imati nikakve veze s slicnim osjecajima vec neko to uradi iz zdravstvenih razloga itd.Postoje ljudi koji protestuju i apeluju npr.protiv odjece od krzna zivotinja sto nema nikakve veze s religijom itd.belfy
....moral je apsolutno relativan. to sto jedni misle da je moralno jesti psa ili kravu, a drugi ne, je vrlo relativno i lako objasnjivo.
Religijske zabrane u pravcu ishrane imaju vise razloga ,tako zabrana svinjskih proizvoda u ishrani muslimana ima veze s prakticnim razlozima (kvarljivost,prednost drugim zdravijim vrstama mesa i sl),ali i s drugim razlozima koji su kao i mnogi drugi propisi u svrhu izgradnje pojedinca koji ce lakse i kvalitetnije prozivjeti ovaj svijet. Mogli bi reci da je ovo pitanje svinjetine i u vezi s vjezbom karaktera,vjernik se uci odricati nekih stvari sto je vrlo korisno u trenutku kada se treba odreci i neceg sto moze biti jos stetnije po njega.Sasvim jasno da Bog ne zabranjuje drugima svinjetinu vec muslimanima ,tako nijedan musliman ne smatra uvrijdljivim da neko drugi konzumira takvu vrstu mesa,a sta mi jedemo ili ne nema nikakav utjecaj na Boga,zabrana ima za cilj gore pomenute razloge!
Da li je odredjena vrsta ishrane moralno pitanje je kao sto ti rece je relativno cak i nevezano za religije,
da li je ishrane u religijama nametnuta kao vrijednost za sve ,pa ne bas jer takve zabrane su samo za njene pripadnike.
Moral opcenitno jeste relativan jer uvijek postoje oni koji nesto dozivljavaju na drugi nacin,tako i religije predvidjaju da ce neke vrijednosti biti krsene te se predvidja kazna i na ovom svijetu,za neke druge nema nikakve kazne na ovom svijetu vec ce ona biti na onom svijetu,osim toga pokajanje bi bilo samo za one koji nisu "dobri"vjernici kada bi Bog ocekivao da cemo se svi svega pridrzavati i dozivljavati na isti nacin ,a to nije tako vec se tevba cini uvijek i za svjesno i za nesvjesno!
Mislim da je G.C.mislio na univerzalne moralne vrijednosti za koje se ocekuje da ce biti postovane i od strane vjernika i nevjernika,ubistvo je ubistvo tu nema nista relativno... a vjernici prihvataju i neke na koje ih Bog upucuje jer smatraju da ce im to pomoci i na ovom i na onom svijetu!
Last edited by nasa on 08/01/2013 10:16, edited 2 times in total.
- dustaban
#860 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pogledah i ja ovaj klip.abdulah12 wrote:Tražili od Boga, a niste dobili - nemoguće!
Sta da vam kazem
I nije mi se jednom desilo ovo isto. Vjernici nam poture nesto sto njih odusevi, neki vaz, neki novi argument, neko interesantno tumacenje, ko biva - evo vam sad trazili ste gledajte... a ono ispadne jos jedan dokaz religijskog besmisla.
I evo, samo da se zadrzim na detalju - "moliti se za nesto za sto ne znamo da je stetno" (slijedi primjer djeteta koje trazi noz da se igra).
Pa NARAVNO da se svaki potez, svaki dogadjaj, pa prema tome i svaka molitva moze ovako relativizirati. Ima li iskrenije molitve nego kad neko moli Boga da dobije dijete, a Bog mu ne uslisi tu molitvu jer zna da ce to dijete biti zlocinac!
Sta hocu reci, ne samo molitve nego i samo nase postojanje je apsolutno upitno u smislu nase korisnosti spram neceg viseg. Pa hajmo biti skroz iskreni - kakva je korist za ovu planetu, ili za suncev sistem (da ne idemo dalje
Ovo govorim jer zapravo ne vidim da Bog uopce uslisuje ijednu zelju! Mi zapravo sasvim previdjamo ono sto je notorna matematicka disciplina - vjerovatnoca & statistika. AKo bacas kocku i molis Boga da ti padne sestica, pa sasvim je izvjesnu da ce ti Bog ponekad "ispuniti zelju". Ako je bacis dovoljan broj puta moci ces "ingeniozno" zakljuciti da ti je Bog uslisio sestinu tvojih zelja!
Vracam se na primjer djeteta koje moli da se igra sa nozem. Roditelj je taj "Bog" koji ga u tom slucaju stiti i ne uslisuje mu molitvu.
Ali zaboravljamo bitnu stvar - to ce dijete odrastati i shvatiti stetnost noza, pa nece vise moliti za noz vec ce moliti da mu se kupi nova igraca konzola, pa kasniej ce mozda moliti da mu kupi i auto... i taman pomislis da je covjeku cio zivot sudjeno da za nesto moli... a onda shvatis da je to u potpunom sukobu sa ODRASTANJEM, sticanjem vlastite odgovornosti i dostojanstva.
I vracam se na ono sto sam vise puta vec rekao - molitva (religija) moze biti jedan od nacina odrastanja, nikako njegov cilj!
- nasa
#861 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@dustaban
To znaci da mislis da Bog ne uslisuje molitvu nikad? nekad?.....da nema svrhe za molitvom ?
To znaci da mislis da Bog ne uslisuje molitvu nikad? nekad?.....da nema svrhe za molitvom ?
- dustaban
#862 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bas tako.nasa wrote:@dustaban
Ja zapravo ne vidim da onima sto mole "kocka pada" ista bolje nego onima koji ne mole. Razlika je samo u tome da, kad im kocka dobro padne, to pripisuju Bogu (uslisenim zeljama) a kad ne padne kako su molili onda se pojave ovakva tumacenja kao ovaj klip gore, u smislu - "nije Bog tebe zanemario, nego si ti krivo molio, on je tako namjestio kocku jer on vidi bolje od tebe...!"
U narodu se ta situacija (kad se desi kako nisi zelio) tumaci jos jednostavnije - ko zna za sto je to dobro!
Ma ja, covjeku vise treba vjerovanje da molitva ima smisla, nego njeno ispunjenje!
- nasa
#863 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa,ono sto ti ne kontas bar vezano za muslimane je da se sve pripisuje Bogu,ne samo kako mislis uslisena zelja vec i neugodne stvari kaze se moralo se desiti,sve je Bozija volja...naravno da nekad i mi sami svojim ponasanjem "zasluzimo"nesto zato musliman treba da tezi usavrsavanju sebe ,a pripisivanje Bogu svega na ovom svijetu ima svrhu olaksanja vjerniku,ne zamaras se previse onim sto je van tvoje kontrole vec se usredotocis na sebe.Ja u tome ne vidim nista problematicno,na neki nacin tako svi mi djelujemo bez obzira ne (ne)vjeru,dustaban wrote:Bas tako.nasa wrote:@dustaban
Ja zapravo ne vidim da onima sto mole "kocka pada" ista bolje nego onima koji ne mole. Razlika je samo u tome da, kad im kocka dobro padne, to pripisuju Bogu (uslisenim zeljama) a kad ne padne kako su molili onda se pojave ovakva tumacenja kao ovaj klip gore, u smislu - "nije Bog tebe zanemario, nego si ti krivo molio, on je tako namjestio kocku jer on vidi bolje od tebe...!"
U narodu se ta situacija (kad se desi kako nisi zelio) tumaci jos jednostavnije - ko zna za sto je to dobro!
Ma ja, covjeku vise treba vjerovanje da molitva ima smisla, nego njeno ispunjenje!
uradis nesto- ispadne lose-izvuces pouku-u buducnosti nastojis isto izbjegavati ili pristupiti na drugi nacin
zelis nesto-djelujes da to ostvaris-ako ne uspije pokusas na drugi nacin ili s vremenom razvijes druge zelje.
Vjernici samo u ovo sve ukljuce i vjeru u Boziju pomoc.
Bog ne obecava ispunjenje svih zelja na ovom svijetu ili raj na zemlji,tako da je jasno da nase zelje nece biti sve uslisene.Molitva nije samo u pravcu zelja ,ali ta koja jeste vezana za zelje bila ispunjena ili ne pomaze covjeku kako ti rece u odrastanju ali i olaksavamu u onom trenutku kada on uspije iz nje izvuci pozitivnu pouku,ovo zadnje je isto bio on vjernik ili ne!
Znaci,vjernicima kako god kocka padne je Bozija volja,a ne samo kako pretpostavljas kada se ispuni zelja
Medjutim Bozija volja ne znaci da je Bozije zadovoljstvo sa svim sta se desava vec da je moralo biti tako sukladno nasem djelovanju....
-
Suzie Q
#864 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
[quote="miskin"]@ Great Cornholio
Obzirom da je tema Krscanstvo-Islam obrisana a trebala je biti davno obrisana, iskoristit cu ovu priliku da te upitam da mi pojasnis kako funkcionira oprastanje grijeha kod Rimokatolika. Upravo citam jedan clanak i nikako ne mogu da ga svarim, zanima me da li je medijska patka ili je ovo zaista istina. Nije nikakva provokacija ili nesto tako.
http://news-bar.hr/news/vatikan-zabrani ... karticama/
ovo je takva gnusna laž i nema trunke istine i ne znam uopće gdje se plasiraju ovakve vijesti. ispovijed je potpuno besplatna i može joj se pristupiti uvijek kad god vjernik osjeti potrebu, čak ni svećenik ne smije odbiti vjernika koji zatraži ispovijed pa makar i u sred noći došao.
svećenik je tu posrednik između Boga i čovjeka, i ima ovlast podijeliti oprost ali oprost je stvaran samo ako je pokajanje iskreno i oprost dolazi od Boga a ne od svećenika.
ako baš hoćeš sam vidjeti, otiđi u bilo koju crkvu bilo gdje u svijetu i pregledaj uzduž i poprijeko ispovjedaonice i crkvu, ako nađeš bankomat svaka ti čast.
ovo je takva gnusna laž i nema trunke istine i ne znam uopće gdje se plasiraju ovakve vijesti. ispovijed je potpuno besplatna i može joj se pristupiti uvijek kad god vjernik osjeti potrebu, čak ni svećenik ne smije odbiti vjernika koji zatraži ispovijed pa makar i u sred noći došao.
svećenik je tu posrednik između Boga i čovjeka, i ima ovlast podijeliti oprost ali oprost je stvaran samo ako je pokajanje iskreno i oprost dolazi od Boga a ne od svećenika.
ako baš hoćeš sam vidjeti, otiđi u bilo koju crkvu bilo gdje u svijetu i pregledaj uzduž i poprijeko ispovjedaonice i crkvu, ako nađeš bankomat svaka ti čast.
-
Suzie Q
#865 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
s ovim se apsolutno slažem i točno znam kroz svoj život koliko Bog zna bolje od nas samih šta nam je i kako, a posebno kada potrebno.Great Cornholio wrote:
Mi često ne znamo šta je dobro za nas, šta trebamo u određenom trenutku uraditi da bi se riješili nekog problema koji imamo, ili ne zanmo kako da ostvarimo želju koju imamo, i u tim trenucima od Boga tražimo da nam na neki način ukaže šta da uradimo, ili ne uradimo, da bi se riješili nekog problema ili da ostvarimo neku želju.
Ali, pošto nas Bog poznaje mnogo bolje nego što mi poznajemo sami sebe On nekada može odgovoriti i na način na koji se mi nismo nadali, može nam ne ispuniti neku želju, zato što zna da ispunjenje te želje , ne samo da nam ne bi pomoglo, učinilo život ljepšim, lakšim, srećnijim... nego bi nam moglo odmoći, i treba čovjek i na to biti spreman, treba čovjek znati da Bog ne ispunjava želje, nije Bog Djed Mraz pa da ga možemo "potkupiti".
Pošto Bog najbolje zna šta je najbolje za nas,i pošto nam On želi isključivo dobro, onda bi nabolja molitva bila " Bože neka bude volja tvoja" , tom molitvom nikada ne možeš "promašiti".
- @mba
#866 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@mba wrote:Suzie Q wrote:kod katolika nije tako, ne postoji sudbina a Bog je čovjeku dao slobodnu volju i ništa nije predodređeno (sv.Augustin je pisao o tome)
postavljena su nam pravila i zapovijedi kojih se trebamo držati, imamo savjest i zdrav razum, a sami u životnim situacijama odlučujemo što ćemo i kako napraviti.
Bog je i Isusa stavljao na kušnju, pa tako stavlja i nas da biramo između dobra i zla, između jednog ili drugog puta, ali i kad odaberemo pogrešno on nas ne napušta
osim toga, na pitanje zašto moliti, odgovor može biti i da se čovjek ne moli samo radi potrebe nego i radi zahvale, radi smiraja i mnogih pozitivnih stvari koje vjernici pronalaze u molitvi i vjeri
daj mi te pasaze iz biblije gdje Bog to kaze sto si gore napisala!!!
dokazi mi biblijom ili sa textom od augustina koji se morao na bibliju oslanjati jer u protivnom je onda to samo njegovo misljenje a ne misljenje biblije!!!
@Suzie Q nisi mi odgovorila na moje pitanje, ako je moguce svoje tvrdnje nam i textom iz biblije podkuj, a ne ono sto popovi pricaju ili vatikan sto tvrdi a ti dalje prenosis, pozivam tebe da ti sama bibliju proucavas i svoje tvrdnje stihovima biblije dokazujes, u protivnom su to samo tvoja misljenja a ne misljenja koje biblija pripovjeda!
- @mba
#867 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Suzie Q wrote:miskin wrote:@ Great Cornholio
Suzi izvini ali moram opet
gdje u bibliji stoji da je Bog uzviseni dao ovlast nekome da vrsi odkup grijeha, ne kontam zasto ici popu da prasta ako je oprost svakako upitan jer i sama kazes da je Bog taj koji na kraju krajeva sve prasta?
zasto ne direktno Bogu se obratiti i iskreno moliti?
- nasa
#868 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nevezano za (ne)vjeru ili pripadnost odredjenoj religiji neke stvari su predodredjene rodjenjem,ne biras porodicu i sve vezano za nju,zemlju rodjenja,rasu,spol,talenat i sl.
Tako da muslimani sve to pripisuju Bogu i ostavljaju da je predodredjeno jos toga sto mi mozda nismo svjesni odnosno sto nije ocigledno kao ovo gore...
Kome katolici pripisuju ocigledne stvari na koje nismo mogli nikako utjecati ili "zaraditi"da nam se dese,
zasto onda recimo nije dozvoljeno promijeniti spol ako to nije nesto sto je vec odredjeno od Boga?
Tako da muslimani sve to pripisuju Bogu i ostavljaju da je predodredjeno jos toga sto mi mozda nismo svjesni odnosno sto nije ocigledno kao ovo gore...
Kome katolici pripisuju ocigledne stvari na koje nismo mogli nikako utjecati ili "zaraditi"da nam se dese,
zasto onda recimo nije dozvoljeno promijeniti spol ako to nije nesto sto je vec odredjeno od Boga?
- dustaban
#869 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Moram prvo ovo da primjetim
Mislim, fakat neces "promasiti", ali ne vidim niti smisao "pucanja" takvom municijom.
Fakat mi ovo poltronski zvuci - sefe neka bude kako vi odlucite!
PA NARAVNO DA CE BITI TAKO KO TEBE STA PITA?
@nasa
Moram ti priznati da mi ovo tvoje pisanje nije bas "konzistentno", ali ne zelim to tretirati kao povod da ti uzvracam, vec ponovo, na principima "kulture dijaloga" zelim da naglasim da ja dajem puno pravo vama vjernicima da sami sebi objasnite smisao svoje religioznosti na najbolji nacin, ali da ipak shvatite i nas kojima takva argumentacija, nazalost, ne djeluje bas uvjerljivo.
U istom pasusu opravdavati molitve i ujedno priznavati da "Bog nema obavezu ispunjenja tih molitvi" je nesto sto je zaista tesko pomiriti.
Ali dobro, ne moramo, niti mozemo, sve posmatrati racionalno. Nije to, da se razumijemo, ni karakteristika "pragmaticnih ateista". Svi mi insani, bili mi bozji robovi ili njegovi odmetnici, lutamo ovim svijetom i trazimo neke puteve i neka objasnjenja. I nikad nismo sigurni da smo na pravom putu a kad se pojavi nova raskrsnica onda trazimo neki znak koji ce nas usmjeriti kamo dalje.
Kad tog znaka nema, a nemamo niti hrabrosti da sami odlucimo, onda (naravno sve je ovo parafraza) "bacamo kocku" da nas Bog preko nje uputi.
I ja bih otprilike i stao na toj konstataciji, sa molbom da je ne protumacis pogresno, da je ovo sto vi vjernici radite, to "prepustanje Bogu vasih odluka" zapravo bijeg od vlastite odgovornosti i izbjegavanje neugodnih dilema.
A to nije nista drugo nego konformizam.
I zaista, ja se u svakodnevnom zivotu upravo s tim srecem. Jedanput sam bio u jednoj komisiji koja je zaista odradila jedan neposten posao. Kolegama vjernicima koji su bili clanovi te komisije, sam rekao u lice - blago vama vi imate instrument "ciscenja" od ovakvih stvari, ja to nemam!
Zaista, sve se svodi na to - vjernici rade iste marifetluke ko i nevjernici (ako ne i gore), ali mirnije spavaju!
Religije nisu spas od grijeha vec "sredstvo za ciscenje"!
Nije li malkice besmisleno MOLITI Boga da uradi po svojoj volji !Great Cornholio wrote:...
Pošto Bog najbolje zna šta je najbolje za nas, i pošto nam On želi isključivo dobro, onda bi nabolja molitva bila " Bože neka bude volja tvoja" , tom molitvom nikada ne možeš "promašiti".
Mislim, fakat neces "promasiti", ali ne vidim niti smisao "pucanja" takvom municijom.
@nasa
Moram ti priznati da mi ovo tvoje pisanje nije bas "konzistentno", ali ne zelim to tretirati kao povod da ti uzvracam, vec ponovo, na principima "kulture dijaloga" zelim da naglasim da ja dajem puno pravo vama vjernicima da sami sebi objasnite smisao svoje religioznosti na najbolji nacin, ali da ipak shvatite i nas kojima takva argumentacija, nazalost, ne djeluje bas uvjerljivo.
U istom pasusu opravdavati molitve i ujedno priznavati da "Bog nema obavezu ispunjenja tih molitvi" je nesto sto je zaista tesko pomiriti.
Ali dobro, ne moramo, niti mozemo, sve posmatrati racionalno. Nije to, da se razumijemo, ni karakteristika "pragmaticnih ateista". Svi mi insani, bili mi bozji robovi ili njegovi odmetnici, lutamo ovim svijetom i trazimo neke puteve i neka objasnjenja. I nikad nismo sigurni da smo na pravom putu a kad se pojavi nova raskrsnica onda trazimo neki znak koji ce nas usmjeriti kamo dalje.
Kad tog znaka nema, a nemamo niti hrabrosti da sami odlucimo, onda (naravno sve je ovo parafraza) "bacamo kocku" da nas Bog preko nje uputi.
I ja bih otprilike i stao na toj konstataciji, sa molbom da je ne protumacis pogresno, da je ovo sto vi vjernici radite, to "prepustanje Bogu vasih odluka" zapravo bijeg od vlastite odgovornosti i izbjegavanje neugodnih dilema.
I zaista, ja se u svakodnevnom zivotu upravo s tim srecem. Jedanput sam bio u jednoj komisiji koja je zaista odradila jedan neposten posao. Kolegama vjernicima koji su bili clanovi te komisije, sam rekao u lice - blago vama vi imate instrument "ciscenja" od ovakvih stvari, ja to nemam!
Zaista, sve se svodi na to - vjernici rade iste marifetluke ko i nevjernici (ako ne i gore), ali mirnije spavaju!
Last edited by dustaban on 08/01/2013 12:54, edited 1 time in total.
-
Great Cornholio
#870 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisam maljoljetan, a ti ako si punoljetan mogao bi malo poraditi na kulturi dijalogabelfy wrote: sebe smatram tolerantnim, ali sve ima granice.
tvoji postovi su skoro pa maloumni. kao da se neko autistican pokusava izraziti, samo...autisticni imaju opravdanje. covjece, dijete ili sta si vec... moral je apsolutno relativan. to sto jedni misle da je moralno jesti psa ili kravu, a drugi ne, je vrlo relativno i lako objasnjivo. to sto neki vjeruju u stvaranje snjega, a drugi u stvaranje kosmosa je opet stvar relacije i objasnjivo. to sto je nekima vjeru predstavlja pitanje "kako to onda?", a drugima cinjenica "zato" sve ima objasnjenje kada krenes upravo od relacije i relativnog shvatanja. sve u svemu fuj.
ako si maloljetan izvinjavam se unaprijed. ako si barem punoljetan slobodno te stid moze biti.
P.S. ovakvih tvojih nebuloznih postova ima jako mnogo, i kamara ih zasluzuje slican odgovor.
Moralno= normalno = zdravo - u ovakvoj postavci relativno i moralno ne mogu opstati zajedno.
-
Great Cornholio
#871 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije ba, to je skroz smisleno, jer ako ja nisam siguran šta da je ispravno, ako nisam siguran kako da u nekoj situaciji postupim, normalno je poslušam Onoga koga smatram pametnijim, mudrijim, iskusnijim...od mene.dustaban wrote:Moram prvo ovo da primjetimNije li malkice besmisleno MOLITI Boga da uradi po svojoj volji !Great Cornholio wrote:...
Pošto Bog najbolje zna šta je najbolje za nas, i pošto nam On želi isključivo dobro, onda bi nabolja molitva bila " Bože neka bude volja tvoja" , tom molitvom nikada ne možeš "promašiti".![]()
Poltron je onaj koji se dodvorava šefu s ciljem da ga šef unaprijedi, čovjek koji se Moli Bogu, i kaže "Bože neka bude volja tvoja" se ne dodvorava Bogu, već priznaje da je Bog neko ko ga poznaje bolje nego što on sam sebe poznaje, vjeruje da mu Bog želi dobro, i zato mu se "prepušta", dozvoljava mu da ga "vodi".
- @mba
#872 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
dustaban wrote:Moram prvo ovo da primjetimNije li malkice besmisleno MOLITI Boga da uradi po svojoj volji !Great Cornholio wrote:...
Pošto Bog najbolje zna šta je najbolje za nas, i pošto nam On želi isključivo dobro, onda bi nabolja molitva bila " Bože neka bude volja tvoja" , tom molitvom nikada ne možeš "promašiti".![]()
@nasa
ja se nebi bas slozio sa tim da vjernici rade iste marifetluke (ako ne i gore) kao eto (necu reci nevjernici, jer nevjernik je ona osoba koja apsolutno negira postojanje Boga), a ako rade onda nest sa njihovom vjerom nije u redu, onda nisu shvatili islam kako treba (ovo se odnosi na muslimane, kako je kod ostalih neznam, mozda zato jer pop oprasta, pa se tako pravdaju za svoja nedjela), islam u biti nije religija, nego sistem zivota kako da covjek zivi, da bi napravio ravnotezu izmedju ovog i buduceg svijeta, i nista vise!
jer u kur'anu casnom se 115 puta spominje ahiret i 115 puta dunyaluk, znaci to je te neka ravnoteza, zivi ovaj zivot kao da ces zivjeti vjecno, spremaj se za onaj kao da ces sutra umrijeti, sto znaci konstantno cinjenje dobra, e sada svaki covjek u svojim mogucnostima!
- nasa
#873 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@dustaban
Ne mozes mijesati praksu i propise,naravno da se svi vjernici ne pridrzavaju svih propisa,to je uvijek tako bilo za sve nas da su u pitanju ljudski ili Boziji propisi !
Tvojim kolegama Bog mozda oprosti ako su izvukli pouku i pokajali se i ne ponavljaju vise isto djelo,ako ne odgovarace za to,znaci nemam tu nikakvog olaksanja za njih samo zato sto sebe smatraju vjernicima!Onaj ko krsi propise bio vjernik ili nevjernik odgovarace za to i gotovo,tako da nije tako kako pises!
I ne prepustam odluke Bogu i gotovo vec djelujem da one budu ispravne i uzdam se u Boziju pomoc,to nije isto tako da si i to pogresno shvatio!
Priznavanje Bozije volje je jedno,a postizanje Bozijeg zadovoljstva drugo!
Vjernici se ne prepustaju kako nekako cudno pretpostavljas vec upravo suprotno djeluju ako ne za ovaj onda za onaj svijet!
Naravno,ako ti iskljucujes u ovoj prici onaj svijet onda jasno da ne mozes vidjeti cjelokupnu sliku!
Ne mozes mijesati praksu i propise,naravno da se svi vjernici ne pridrzavaju svih propisa,to je uvijek tako bilo za sve nas da su u pitanju ljudski ili Boziji propisi !
Tvojim kolegama Bog mozda oprosti ako su izvukli pouku i pokajali se i ne ponavljaju vise isto djelo,ako ne odgovarace za to,znaci nemam tu nikakvog olaksanja za njih samo zato sto sebe smatraju vjernicima!Onaj ko krsi propise bio vjernik ili nevjernik odgovarace za to i gotovo,tako da nije tako kako pises!
I ne prepustam odluke Bogu i gotovo vec djelujem da one budu ispravne i uzdam se u Boziju pomoc,to nije isto tako da si i to pogresno shvatio!
Priznavanje Bozije volje je jedno,a postizanje Bozijeg zadovoljstva drugo!
Vjernici se ne prepustaju kako nekako cudno pretpostavljas vec upravo suprotno djeluju ako ne za ovaj onda za onaj svijet!
Naravno,ako ti iskljucujes u ovoj prici onaj svijet onda jasno da ne mozes vidjeti cjelokupnu sliku!
- dustaban
#874 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Cuj nesta - govorim o MJERLJIVIM I OCIGLEDNIM EFEKTIMA RELIGIJA.@mba wrote: ja se nebi bas slozio sa tim da vjernici rade iste marifetluke (ako ne i gore) kao eto (necu reci nevjernici, jer nevjernik je ona osoba koja apsolutno negira postojanje Boga), a ako rade onda nest sa njihovom vjerom nije u redu, onda nisu shvatili islam kako treba (ovo se odnosi na muslimane, kako je kod ostalih neznam, mozda zato jer pop oprasta, pa se tako pravdaju za svoja nedjela), islam u biti nije religija, nego sistem zivota kako da covjek zivi, da bi napravio ravnotezu izmedju ovog i buduceg svijeta, i nista vise!
jer u kur'anu casnom se 115 puta spominje ahiret i 115 puta dunyaluk, znaci to je te neka ravnoteza, zivi ovaj zivot kao da ces zivjeti vjecno, spremaj se za onaj kao da ces sutra umrijeti, sto znaci konstantno cinjenje dobra, e sada svaki covjek u svojim mogucnostima!
Tebi hvala sto si nam ponovo objasnio da ono sto islam propisuje nije uvijek ispravno shvaceno kod vjernika.
Ali vise je nego evidentno - sto je vise religije sve je vise "neshvatanja vjere"!
O cemu se tu radi?
- odr0n
#875 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ove priče o molitvama, (ne)uslišavanju, kaznama, opomenama itd. su tako šuplje da ne mogu biti šupljije. Razlog zbog kojeg sam postao ateista je bila Srebrenica (iako nemam lične veze sa tim slučajem), apsolutno ne postoji logičan i validan odgovor ili izgovor kako god koji bi išao u prilog bogu kad su ovakve stvari u pitanju. Pamet mi je došla u glavu kada sam se zapitao zašto bi ljudi, žene, djeca, čitave familije bili na najgori mogući način ubijani, silovani i izvršena tortura, ako je kazna zbog čega kad su bili vjernici, ako su molili zašto bog nije uslišio pa barem da onu djecu sačuva, kada bi obični mali čovjek imao moć samo na jedan dan da uradi bilo šta svako normalan bi u tom slučaju učinio nešto u vezi toga dok bog koji vječno ima svemoć nije apsolutno ništa učinio što je čisti zločin, tada sam shvatio da je bog najveća zabluda ikada smišljena, logički paradoks, besmislica.