Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
molim, nedogmatski pristup bogovima kapitalizma...nije naše da određujemo šta je primitivno, a šta nije....to se prepušta konzumentima
Nema potrebe biti toliko dubok kada su u pitanju banalne stvari. Kokin list zvaci, pusi travu, ali, zasto bi se covjek unistavao. Samodestrukcija je jadna za tako visoko intelegentno bice ..
JThomas wrote: pa što arapi ne napraviše nuklearne reaktore tamo oko 700. godine kad su u kur'anu mogli pročitati sve o atomskom zračenju i gama zrakama?
Po uobičaju, kad nemate odgovor idete sa kontra pitanjem koje nema nikakve veze. Ako ne možete dokazati od koga je Muhamed prepisao ove činjenice, onda priznajte da su Božije riječi i tačka.
JThomas wrote: pa što arapi ne napraviše nuklearne reaktore tamo oko 700. godine kad su u kur'anu mogli pročitati sve o atomskom zračenju i gama zrakama?
Po uobičaju, kad nemate odgovor idete sa kontra pitanjem koje nema nikakve veze. Ako ne možete dokazati od koga je Muhamed prepisao ove činjenice, onda priznajte da su Božije riječi i tačka.
JoseMujica wrote:tako barem umiru sretni i zadovoljni a ne ko u vjerskom ratu vazda u grču, patnji i nekim mukama
Za vjerske ratove su krivi ljudi koji su vjeru iskrivili, pokvarili je. Mislim, zavisi ko kako vjeru interpretira, barem kada su vjerski ratovi u pitanju... Ponavljam, nisam ne znam kakv vjernik, ali mrzim cuti da je vjera kriva. Krivi su ljud jer su pokvareni .. Naravno, svaki pojedinac treba da zivi onako kako zeli, misli da je najbolje njega, cini ga sretnim. I kada je heroin u pitanju. Ali, Requiem for a dream jasno pokaze kako covjek zna biti glup ..
Cini mi se da je osnov svih vjera - iskusenje. Sad kontam, zasto je Bog ostavio to iskusenje? Koja je svrha toga? Ako nas vec sve voli, kao sto se nemece u svim propovijedima, zasto jednostavno ne napraviti nas sve dobrim Bosnjama i pojednostaviti stvari za sve nas? Ovako mi se cini da se stvari previse kompliciraju i postaju kontradiktorne.
domi wrote:Cini mi se da je osnov svih vjera - iskusenje. Sad kontam, zasto je Bog ostavio to iskusenje? Koja je svrha toga? Ako nas vec sve voli, kao sto se nemece u svim propovijedima, zasto jednostavno ne napraviti nas sve dobrim Bosnjama i pojednostaviti stvari za sve nas? Ovako mi se cini da se stvari previse kompliciraju i postaju kontradiktorne.
Da nema iskusenja, i vjera bi bi zasnivala na istim temeljima kao i evolucija. Zasto nas je bog stvorio ako nema cilja? Da zivimo i umiremo, i ponovo tako... Meni totalno nelogican krug u kojem se svijet vrti bez ikakvog smisla .. Zato i nisam pristasa evolucije ...
domi wrote:Cini mi se da je osnov svih vjera - iskusenje. Sad kontam, zasto je Bog ostavio to iskusenje? Koja je svrha toga? Ako nas vec sve voli, kao sto se nemece u svim propovijedima, zasto jednostavno ne napraviti nas sve dobrim Bosnjama i pojednostaviti stvari za sve nas? Ovako mi se cini da se stvari previse kompliciraju i postaju kontradiktorne.
Ali božiji putevi su tajanstveni...
Može on šta oće, on ti je ko Dodik. Radi šta mu se ćefne, al će uvijek imati glasače!
Da nema iskusenja, i vjera bi bi zasnivala na istim temeljima kao i evolucija. Zasto nas je bog stvorio ako nema cilja? Da zivimo i umiremo, i ponovo tako... Meni totalno nelogican krug u kojem se svijet vrti bez ikakvog smisla .. Zato i nisam pristasa evolucije ...
Hladno odbaci i gravitaciju. Ta nećeš valjda vjerovati u nešto što te može povuć sa desetog i pretvorit u tučeni paradajz.
Postoji li južnije od juga ili sjevernije od sjevera?
Svi zdušni branici ateizma u stvari nesvjesno priznaju Boga ili neku višu silu, koliko se god opirali. Dakle, raspravljajući i negirajući Ga oni Mu pridaju važnost. Ako nešto ne postoji, zašto o tome pričati i razbijati glavu. Zamislimo da neko napiše kako smo svi u stvari likovi iz crtanog filma, samo onaj ko nije siguran da je to neistina, upustio bi se u raspravu o tome. Ali čovjek ne može bez spominjanja Boga, na ovaj ili onaj način. To mu je usađeno kao dio njega, poput softvera. Kako kaže Poslanik islama; "Svako dijete se rađa s vjerom, samo je do okoline s kojom živi, da li će biti nevjernik, mušrik ili vjernik..."
Luftwaffe wrote:Svi zdušni branici ateizma u stvari nesvjesno priznaju Boga ili neku višu silu, koliko se god opirali. Dakle, raspravljajući i negirajući Ga oni Mu pridaju važnost. Ako nešto ne postoji, zašto o tome pričati i razbijati glavu. Zamislimo da neko napiše kako smo svi u stvari likovi iz crtanog filma, samo onaj ko nije siguran da je to neistina, upustio bi se u raspravu o tome. Ali čovjek ne može bez spominjanja Boga, na ovaj ili onaj način. To mu je usađeno kao dio njega, poput softvera. Kako kaže Poslanik islama; "Svako dijete se rađa s vjerom, samo je do okoline s kojom živi, da li će biti nevjernik, mušrik ili vjernik..."
Tako je. Moji prethodni postovi i pozivanje njih da argumentovano odgovore su bili očekivani. Kad god im se poture jasni dokazi i argumenti, oni počinju krug iznova sa novim pitanjima i sa ironijom koja ostaje posljednja nada. A nada je opasna stvar ako ništa drugo nije preostalo. Upravu si, oni svjesno ili nesvjesno priznaju tu silu, Boga, neka je zovu kako hoće,ali je priznaju.
Luftwaffe wrote:Svi zdušni branici ateizma u stvari nesvjesno priznaju Boga ili neku višu silu, koliko se god opirali. Dakle, raspravljajući i negirajući Ga oni Mu pridaju važnost. Ako nešto ne postoji, zašto o tome pričati i razbijati glavu. Zamislimo da neko napiše kako smo svi u stvari likovi iz crtanog filma, samo onaj ko nije siguran da je to neistina, upustio bi se u raspravu o tome. Ali čovjek ne može bez spominjanja Boga, na ovaj ili onaj način. To mu je usađeno kao dio njega, poput softvera. Kako kaže Poslanik islama; "Svako dijete se rađa s vjerom, samo je do okoline s kojom živi, da li će biti nevjernik, mušrik ili vjernik..."
Tako je. Moji prethodni postovi i pozivanje njih da argumentovano odgovore su bili očekivani. Kad god im se poture jasni dokazi i argumenti, oni počinju krug iznova sa novim pitanjima i sa ironijom koja ostaje posljednja nada. A nada je opasna stvar ako ništa drugo nije preostalo. Upravu si, oni svjesno ili nesvjesno priznaju tu silu, Boga, neka je zovu kako hoće,ali je priznaju.
Ma jasta, istinito je ono sto mi dusi plaho prija i godi....
Recimo da postoje iskusenja, zar ti se ne cine mnoga od njih bizarna za svemislosnog?
capitano10 wrote:"Djelo ne može shvatiti svog majstora."
Naša pamet ne može dokučiti osobine njenog Stvoritelja.
Zato što je pamet stvorenje Stvoritelja, i kao sve stvoreno, i pamet ima svoje limite.
Potražite knjigu "U potrazi za sobom" od Halita Ertugrula.. ima nekih stotinjak stranica.
"Vjerske nauke su svjetlost
srca, dok su prirodne nauke svjetlost razuma.Sjedinjenjem ove dvije stvari javlja se istina.Sjedinjenjem ova dva principa
ucenik dobija zalet i postaje uspjesan.U momentu kada se odvoje, iz prvog se rada zasljepljenost a iz drugog prevara i
smutnja."
capitano10 wrote:"Djelo ne može shvatiti svog majstora."
Naša pamet ne može dokučiti osobine njenog Stvoritelja.
Zato što je pamet stvorenje Stvoritelja, i kao sve stvoreno, i pamet ima svoje limite.
Potražite knjigu "U potrazi za sobom" od Halita Ertugrula.. ima nekih stotinjak stranica.
"Vjerske nauke su svjetlost
srca, dok su prirodne nauke svjetlost razuma.Sjedinjenjem ove dvije stvari javlja se istina.Sjedinjenjem ova dva principa
ucenik dobija zalet i postaje uspjesan.U momentu kada se odvoje, iz prvog se rada zasljepljenost a iz drugog prevara i
smutnja."
To je to.
"Prvi gutljaj iz čaše zvane „prirodna nauka” napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekaće te Bog."
Malo je bezveze doći na ovaj forum i "tražiti" Boga.. jer sumnjam da ovdje ima toliko obrazovanih i potkovanih ljudi da o tome ozbiljno raspravljaju ili da nekoga uvjere u nešto.