Tu i piše zašto nije.nasa wrote:E ovo prvo me interesuje kako nije uskladu ni s prirodom,a ni s Bogom?Zasto mislis da nije u skladu recimo s prirodom?68847 wrote:Čovjek nije u skladu s prirodom (ili s bogom, svejedno)
Čovjek destruira da bi stvarao.
I ono što stvori destruira... da bi dalje stvarao.
Čovjek je "humano biće".
Čovjek planski uzgaja prelijepe ovčice, piliće, prasiće... (i pokazuje ih svojoj djeci koja se dive njihovoj ljepoti)... da bi ih pobio i zgurao u konzerve.
Čovjek je "društveno biće" koje ne prihvata ništa osim svog i neistomišljenicima silom donosi slobodu, demokratiju, napredak...
Kako vrijeme prolazi sve je uspješniji u navedenom.
Možda bi bilo bolje da čovjek nije "napredovao" od "primitivnih divljaka".
Al... tako nam suđeno?
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- 68847
#1776 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- Kroksica
#1777 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vidis da lazes, pa se sad vadis i odbijas da komuniciras jer te strah da ne budes provaljen. Povrh svega me nazivas trolom da opravdas neodgovaranje na moje postove. Ad hominem, sto bi Odron reko. Ne valja to a ne valja ni lagat, ovo je javni forum lahko je uhvatiti insana u lazi, kao npr sad.MyTao wrote:Ja sam siguran da si ti ta koja laze, vec sam u dosta navrata iznio hadise koji to govore... Dok ti nikad ne nudis nikakav argument, sve ti se svodi na to "lazes" svako malo...Kroksica wrote: To nije tacno. Ja znam da nije, a ti ocito ne znas.
Prije sam mislio da stvarno nisi bila upoznata s tim hadisima, sada sam siguran da veoma dobro znas da postoje, ali lazes jer nemas nista drugo sto bi mogla reci u korist islama, kad je to u pitanju...
Smatram te kao trola vec neko vrijeme, zato je ovo tvoj zadnji post na koji cu odgovoriti... nastavi lagati sebe da je laz to sto ti tvoja vjera naredjuje da ubijas one koje napuste Islam, i da palis "vjestice"... kamenujes "kurve" itd...
Peac out.
Kazes: "Vidis ta tvoja knjiga te uci da ljude koji napuste islam treba ubiti", kad kazes tvoja knjiga prvenstveno mislis na Kur'an a sad pominjes hadise koji govore o ubijanju apostejta. Kur'an i hadis nisu isto. Dok je Kur'an Bozja rijec, hadisi su ljudske tvorevine i ne treba ih uzimati k srcu ako ne znas kako lijepo da ih shvatis. Ti to ne znas. Da znas ista o Islamu znao bi da Bog kaze da u vjeri nema prisile i da 8765475 hadisa kaze suprotno dovoljan je jedan ajet da svaki taj hadis pa'ne u vodu.
- 68847
#1778 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
1. Nije napisao odr0n nego jaMaxxtro wrote:I ti "primitivni divljaci" su pripadnici ljudske vrste, pa mi uopste nije jasno kakvog smisla ima to sto si napisao u kontekstu rasprave o evoluciji i selekciji vrsta u borbi za opstanak. Ti i ja cemo mozda krepat zato sto u zivotu nismo vidjeli prasume, ali ti "primitivni divljaci" opstaju. Kako to narusava tezu o superiornosti ljudske vrste?odr0n wrote:"Primitivni divljaci" nose dva koplja (tj. koplje i strijelu) i komad kanafe.
Žive tako bez problema hiljadama godina i bez potrebe za "napretkom".
Mi smo inteligentiji?
Ne bih rekao.
Možda "više znamo"... znamo li?
Ostavi nas kod njih u prašumi - krepaćemo za 48 sati.
2. Odgovor je na ono što je prije napisao odr0n
3. Narušava tezu o "količini i vrsti znanja" kojom ljudi uobičajeno mjere nečiju superiornost. U ovom slučaju rasističku da smo bolji od indijanaca jer smo sposobni da ih sve pobijemo. Nešto tako si i rekao: "Da to smatramo potrebnim, bili bi u stanju istrijebiti skoro svaku drugu vrstu na planeti". (Dodajem: I istu vrstu ako nam trenutno ne pašu.) Već smo ih dosta istrijebili iako uopšte nije potrebno. Pobili smo milione bizona u Americi eto... tek tako i sveli ih na ugrožene. Šta je superiorno: Sposobnost masovnog uništavanja ili sposobnost opstanka?
Namjerno nisam govorio o životinjskim vrstama. Inferiornost nekih od njih je upitna.
Zato primjer s pripadnicima iste vrste koju "superiorni" smatraju divljacima.
Taj "nivo" (jer je u pitanju ista vrsta) bi trebali moći razumjeti.
"Divljake" bi trebali moći razumjeti i upitati se: Jesmo li stvarno bolji i uspješniji ako znamo za dualcore?
Životinjske vrste nisam siguran da "razumijemo".
-
Maxxtro
#1779 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Izvini, to sam ja nesto zajebo sa quotanjem68847 wrote: 1. Nije napisao odr0n nego ja
2. Odgovor je na ono što je prije napisao odr0n
Pa izgleda da pricamo o razlicitim stvarima, jer ja nisam nista govorio o superiornosti jednih ljudi nad drugim u socijoloskom, kulturalnom, naucnom, rasnom ili bilo kojem drugom kontekstu. Licno se slazem s tobom po tom pitanju. Ali u takvoj prici se primjenjuju civilizacijski i eticki standardi koji su produkt ljudske vrste. Zar nas cinjenica da smo sposobni za takve moralne dileme ne cini superiornim? Uostalom, ako cemo govoriti o superiornosti jedne vrste nad drugom, zasto se namecu ljudska mjerila?68847 wrote:3. Narušava tezu o "količini i vrsti znanja" kojom ljudi uobičajeno mjere nečiju superiornost. U ovom slučaju rasističku da smo bolji od indijanaca jer smo sposobni da ih sve pobijemo.
Ovo sam rekao jer sam mislio da je prica o evolucijskoj adaptiranosti vrsta i borbi za opstanak. Itekako su zivotinje inferiorne u tom pogledu. Imam dojam da zelite reci kako su ljudi samo jedna od vrsta u prirodi, ni po cemu posebni, sto je pogresno. Evolucija nije neki benevolentni mehanizam koji preferira samozrtvovanje i ustupanje, nego se radi o borbi za resurse i opstanak. I u tom pogledu smo itekako uspjesni i superiorni nad drugim vrstama.68847 wrote:Nešto tako si i rekao: "Da to smatramo potrebnim, bili bi u stanju istrijebiti skoro svaku drugu vrstu na planeti". (Dodajem: I istu vrstu ako nam trenutno ne pašu.) Već smo ih dosta istrijebili iako uopšte nije potrebno. Pobili smo milione bizona u Americi eto... tek tako i sveli ih na ugrožene. Šta je superiorno: Sposobnost masovnog uništavanja ili sposobnost opstanka?
Namjerno nisam govorio o životinjskim vrstama. Inferiornost nekih od njih je upitna.
- odr0n
#1780 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Argument je apsolutno jasan, samo što vjernici, kao i ti, ne mogu da ga shvate ili neće shodno svojim uvjerenjima. Superiornost kakvu vjernici vežu za ljude, smatrajući da generalno gledajući smo bliže bogu, da nismo životinje koje se smatraju nižom vrstom, odakle i kompleks niže vrijednosti kada se spominje t. evolucije. Ovo sam već jednom objašnjavao na koji kriminalan način priroda funkcioniše. Lanac ishrane gledajući funkcionalno je savršen, ali kada se gleda da li je moralan, tu se vide svi propusti, jer vrste opstaju ubijaći i jedući druge vrste, međusobno se ubijaju za teritoriji. Na isti način funkcioniše kriminal, on je kao i priroda funkcionalan i produktivan, ali takav sistem je totalno nemoralan. Superiornost ljudi kako je vjernici doživljavaju je pogrešna, jer sve pozitivne stvari koje su proizašle iz nje, brišu se onim negativnim koje su izraženije, odnosno možemo biti u jednom trenutku superiorno pozitivniji u odnosu na sve ostale vrste, ali u drugom superiorno negativniji. Tako bi se superiornost trebala ogledati u što manjoj nestabilnosti i prijetnji po čitavu prirodu, dok mi sa našim mogućnostima koje posjeudjemo ne možemo nikako predstavljati, tačnije najveća smo prijetnja.Maxxtro wrote:Koliko god da neki vjernici smaraju sa svojim zagnjurivanjem glave u pijesak kada je u pitanju evolucija i savremena nauka, toliko i neki ateisti ovdje smaraju sa ovom besmislenom relativizacijom i lose konstruisanim argumentima. Ljudi nisu superiorni?odr0n wrote: Superiornost (u nekom pozitivnom smislu) ne postoji, kao i besmisleni pokušaji dokazivanja iste uz stepen inteligencije, koja ustvari onoliko koliko može, toliko i ne mora predstavljati prednost. To se dokazuje u jednostavnom primjeru gdje su se ljudi nekada borili za kopljima i strijelama, dok danas oružjem masovnog uništenja. Ali ljudi ne žele to da shvate koliko god jasnih primjera se navodilo, koji dokazuju ne da smo životinje, nego i najkrvoločnije ikada, zbog prednosti zbog koje smo kako mnogi slijepo smatraju iznad ostalih, u nekom pozitivnom/božanskom smislu.
Definicija sa dictionary.com - superior: situated higher up; of higher rank, quality, or importance
Mi smo najdominantnija vrsta na planeti i nalazimo se na vrhu lanca ishrane. Da to smatramo potrebnim, bili bi u stanju istrijebiti skoro svaku drugu vrstu na planeti, ili barem znacajno umanjiti njihov broj toliko da nam ne predstavljaju nikakvu smetnju. I ovo nas ne stavlja na visi rang i visi stepen vaznosti? Nazalost nisam nasao definiciju pozitivne superiornosti, pa ako je mozes ti ovdje iznijeti bio bih zahvalan.
Biološke potrebe osiguravaju egzistenciju i pogodan život. Svaka naša djelatnost ima svoju biološku ulogu i temelj, sve je to odraz naše ljudske prirode - nauka, filozofija, religija, umjetnost, sport itd. Za filozofiju se kaže da je pokušaj razumjevanja egzistencije (znanja i svega ostalog). Religija je nastala kao strah od nepoznatog odnosno prirodnih procesa opasnih po našu egzistenciju. Nauka, industrija, tehnologija nam omogućuju svu moć potrebnu za održanje egzistencije. Umjetnost je projekcija naše prirode - bilo da je u pitanju književnost, slikarstvo, muzika, film itd. Sport nije potrebno objašnjavati itd.Maxxtro wrote:Koje su to bioloske potrebe? Koja je bioloska uloga filozofije kao djelatnosti? Ili pak religije, ako je posmatramo, zarad ove rasprave, kao produkt ljudskog uma?odr0n wrote:Naravno ga griješiš jer još uvijek ne shvataš, da nije poenta u stepenu inteligencije jer smisao iste vodi nazad ka osnovnim prirodnim biološkim potrebama jednakim svim živim bićima. Koji je smisao interneta, auta, pc-a, ništa drugo nego u postizanju osnovnih prirodnih potreba poput komunikacije, egzsitencije itd.
- 68847
#1781 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jer je: "Čovjek mjerilo svih stvari"Maxxtro wrote:..., zasto se namecu ljudska mjerila?...
- 68847
#1782 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Trenutno bi se reklo da je tako.Maxxtro wrote:... Evolucija nije neki benevolentni mehanizam koji preferira samozrtvovanje i ustupanje, nego se radi o borbi za resurse i opstanak. I u tom pogledu smo itekako uspjesni i superiorni nad drugim vrstama.
Ako (a nama to nije problem
A vala, ako navale mravi, žohari il neki "pravo dobar virus"...
-
nađa7
#1783 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
pogresno je shvaceno moje postavljanje linka :/ , postavila sam link jer tacno citira rijeci iz Kur ana i odgovara na pitanja koja se ovdje postavljaju nama npr dokazi ... i kad zaboravite ukrase i to neko dobro pakovanje sto Vi spominjete, ostaju jasni hadisi...da se razumijemo, nije meni Gosp. idol niti tome slicno, samo je najbolje odgovorio ljudima koji traze dokaze i zato sam link i postavila... na pitanje odgovara hadisom, ne znam da puno pametuje i daje svoje misljenje, kako Vi kazete, al eto ...nasa wrote:Recimo da jesi upravu kada smatras da je Zakiru ili slicnim njemu cilj sve upakovati i prezentirati u prihvatljivoj formi sirokim masama - reklama,time se bave svi oni koji prodaju los ili dobar proizvod jer kaze se ne moze se vise bez marketinga nista odrzati bez obzira na reference ,tradiciju,kvalitetu itd.Chisum wrote:
@nasa
Uzmimo da i ima stvari koje on, kao sto ti kazes, dobro poznaje i prezentuje... eto, npr. Kur'an... Eto uzmimo i da se ovaj video koji ismijava njegove budalastine moze nazvati propagandom - ni to necemo da iskljucimo, ali... u samom tvom postu lezi citava sustina citave price - I u Zakirovom, a i u bilo kojem drugom slucaju, jasno je koliko su vjerske knjige "savrsene", koliko su "dovoljne" i "primjenjive" onda kada Covjek i Vrijeme pocnu da stupaju, da gaze, pa se od price o univerzalnosti na kraju dodje do tacke kada se apologete ove ili one provenijencije satrase i strunise pokusavajuci da more nekih danas besmislenih, smijesnih citata, kanona i zapazanja upakuju u neku pricu o alegoriji, pa o kontekstualizaciji Knjige, ove ili one...
Rekao bih - "malo" cudno za nesto sto bi da se zove savrsenstvom.
Ne znam da li si imao priliku pogledati na tv neke propovjednike pogotovo u americkoj varijanti - show.
Ja sam u prvi mah kontala iskreno ,budale .On nesto prica pa ubaci koji citat Biblije,ljudi skacu,on se opet baca na sve strane,malo pjevaju,bodre....na kraju prilaze njemu i grle se ,jedan kaze otkrio sam Isusa,drugi izlijecio sam se i sl.
S druge strane ljudima se nudi i more "zabave"koja nema veze s religijom ali slicnog tipa ,neki likovi izvode sve i svasta ,ljudi skacu,bodre,padaju u trans,placu,vriste....i za njih pomislim budaleali nadam se da shvatas....Kako da ozbiljan propovjednik privuce neku curicu kojoj je zivotna zelja da upozna Bibera kod Opre i spremna je da pise srceparajuca pisma,ceka satima u redu ispred njenog studija i onda kad udje da radi sve one budalastine....nacin je izmedju ostalog i da joj se propovjednik proba pribliziti na njoj "prihvatljiv"nacin...
Slicno nesto radi i Zakir,on drzi predavanja,gostuje na tv,zabavlja ....
Neki ce reci on je danas i jos par slicnih vrhunac islamske teologije ali nije to ni blizu istine,slucajno jeste i istina da on ima i znanja ipak ima ih jos mnogo i s vecim znanjem samo im je publika nesto razlicita.
Poruka Kur'ana ,Biblije ...je uvijek ista ali su zelje slusatelja promijenjene...Knjige za sva vremena ,prilagodljive,primjenjive uvijek jer govore o univerzalnim vrijednostima ali ostaje pitanje do koje mjere se trebaju rastezati da bi se prilagodile ili da li prilagodjavanje treba biti reciprocno - da se malo i ljudi prilagode,e to je uvijek tezezato ponekad i gledamo cirkuse raznih vrsta!
Ljudi su bar u jednom uvijek isti,ista prica ...."hljeba i igara"....
- respo
#1784 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
trebam li se prikljuciti temi ili je rijeseno pitanje?
- fatamorgana
#1785 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
zavisi da li se moliš ili ne,respo wrote:trebam li se prikljuciti temi ili je rijeseno pitanje?
- respo
#1786 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ok zamoli mefatamorgana wrote:zavisi da li se moliš ili ne,respo wrote:trebam li se prikljuciti temi ili je rijeseno pitanje?
- fatamorgana
#1787 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
prvo mi obećaj nešto,respo wrote:ok zamoli mefatamorgana wrote:zavisi da li se moliš ili ne,respo wrote:trebam li se prikljuciti temi ili je rijeseno pitanje?
- respo
#1788 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ne mogu unaprijed al odosmo s teme ovom pricom
- 68847
#1789 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Obećaj mu unazad i eto vas na početku temerespo wrote:ne mogu unaprijed al odosmo s teme ovom pricom
-
efektstudio
#1790 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@Odron - Recimo (hipotetički) da smo jednaki životinjama. Imamo različit intelekt, ali po svim ostalim karakteristikama smo jednaki. Pretpostavljam da si mišljenja da je nemoralno ubiti čovjeka. Moje pitanje u tom slučaju glasi, zašto?
Ako se životinje međusobno ubijaju, zarad terotorije, ženke ili bilo čega drugog, zašto je onda nemoralno da i mi ubijamo jedni druge zarad istih razloga?
Ako se životinje međusobno ubijaju, zarad terotorije, ženke ili bilo čega drugog, zašto je onda nemoralno da i mi ubijamo jedni druge zarad istih razloga?
- nasa
#1791 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisam uopce mislila na tvoj link,znam o cemu je vec opcenito da su takva vremena i iziskuju i tv prezentaciju vjere ...a nemam nista protiv klipa koji si stavila niti mislim da ti konkretno vjeru zasnivas na necijim objasnjenjimanađa7 wrote:pogresno je shvaceno moje postavljanje linka :/ , postavila sam link jer tacno citira rijeci iz Kur ana i odgovara na pitanja koja se ovdje postavljaju nama npr dokazi ... i kad zaboravite ukrase i to neko dobro pakovanje sto Vi spominjete, ostaju jasni hadisi...da se razumijemo, nije meni Gosp. idol niti tome slicno, samo je najbolje odgovorio ljudima koji traze dokaze i zato sam link i postavila... na pitanje odgovara hadisom, ne znam da puno pametuje i daje svoje misljenje, kako Vi kazete, al eto ...nasa wrote:Recimo da jesi upravu kada smatras da je Zakiru ili slicnim njemu cilj sve upakovati i prezentirati u prihvatljivoj formi sirokim masama - reklama,time se bave svi oni koji prodaju los ili dobar proizvod jer kaze se ne moze se vise bez marketinga nista odrzati bez obzira na reference ,tradiciju,kvalitetu itd.Chisum wrote:
@nasa
Uzmimo da i ima stvari koje on, kao sto ti kazes, dobro poznaje i prezentuje... eto, npr. Kur'an... Eto uzmimo i da se ovaj video koji ismijava njegove budalastine moze nazvati propagandom - ni to necemo da iskljucimo, ali... u samom tvom postu lezi citava sustina citave price - I u Zakirovom, a i u bilo kojem drugom slucaju, jasno je koliko su vjerske knjige "savrsene", koliko su "dovoljne" i "primjenjive" onda kada Covjek i Vrijeme pocnu da stupaju, da gaze, pa se od price o univerzalnosti na kraju dodje do tacke kada se apologete ove ili one provenijencije satrase i strunise pokusavajuci da more nekih danas besmislenih, smijesnih citata, kanona i zapazanja upakuju u neku pricu o alegoriji, pa o kontekstualizaciji Knjige, ove ili one...
Rekao bih - "malo" cudno za nesto sto bi da se zove savrsenstvom.
Ne znam da li si imao priliku pogledati na tv neke propovjednike pogotovo u americkoj varijanti - show.
Ja sam u prvi mah kontala iskreno ,budale .On nesto prica pa ubaci koji citat Biblije,ljudi skacu,on se opet baca na sve strane,malo pjevaju,bodre....na kraju prilaze njemu i grle se ,jedan kaze otkrio sam Isusa,drugi izlijecio sam se i sl.
S druge strane ljudima se nudi i more "zabave"koja nema veze s religijom ali slicnog tipa ,neki likovi izvode sve i svasta ,ljudi skacu,bodre,padaju u trans,placu,vriste....i za njih pomislim budaleali nadam se da shvatas....Kako da ozbiljan propovjednik privuce neku curicu kojoj je zivotna zelja da upozna Bibera kod Opre i spremna je da pise srceparajuca pisma,ceka satima u redu ispred njenog studija i onda kad udje da radi sve one budalastine....nacin je izmedju ostalog i da joj se propovjednik proba pribliziti na njoj "prihvatljiv"nacin...
Slicno nesto radi i Zakir,on drzi predavanja,gostuje na tv,zabavlja ....
Neki ce reci on je danas i jos par slicnih vrhunac islamske teologije ali nije to ni blizu istine,slucajno jeste i istina da on ima i znanja ipak ima ih jos mnogo i s vecim znanjem samo im je publika nesto razlicita.
Poruka Kur'ana ,Biblije ...je uvijek ista ali su zelje slusatelja promijenjene...Knjige za sva vremena ,prilagodljive,primjenjive uvijek jer govore o univerzalnim vrijednostima ali ostaje pitanje do koje mjere se trebaju rastezati da bi se prilagodile ili da li prilagodjavanje treba biti reciprocno - da se malo i ljudi prilagode,e to je uvijek tezezato ponekad i gledamo cirkuse raznih vrsta!
Ljudi su bar u jednom uvijek isti,ista prica ...."hljeba i igara"....
-
Maxxtro
#1792 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja bih prije rekao da tebi nije jasno o cemu pricas. U jednoj religijskoj paradigmi, covjek je po definiciji blizi Bogu i ima povlasten polozaj. Pa sta ti tacno njima osporavas, to sto kazu da je po njihovom sistemu vrijednosti covjek ispred zivotinje? To je neupitno. Uostalom, vjernici ne tvrde da su ljudi superiorniji zato sto su po prirodi dobri, nego zato sto imaju sposobnost birati izmedju dobra i zla, sto su u stanju pojmiti slozene metafizicke koncepte.odr0n wrote:Argument je apsolutno jasan, samo što vjernici, kao i ti, ne mogu da ga shvate ili neće shodno svojim uvjerenjima. Superiornost kakvu vjernici vežu za ljude, smatrajući da generalno gledajući smo bliže bogu, da nismo životinje koje se smatraju nižom vrstom, odakle i kompleks niže vrijednosti kada se spominje t. evolucije.
Opet spominjes moral. Al ok, ti imas vlastitu definiciju morala, razlicitu od one uvjetovane religijom, al nije to problem. Nego, moral je, koliko je meni poznato, konstrukcija ljudskog uma. Naravno da "priroda" nije moralna jer priroda nema svijest. Pa kako to da u kategoriji morala nismo ispred zivotinja kad smo izmislili tu kategoriju? Da bi uopste vrsili ikakvo poredjenja i zakljucivali ko je superiorniji, valjda se mora prvo uspostavit neki nepristrasan i univerzalan sistem vrijednovanja.odr0n wrote:Ovo sam već jednom objašnjavao na koji kriminalan način priroda funkcioniše. Lanac ishrane gledajući funkcionalno je savršen, ali kada se gleda da li je moralan, tu se vide svi propusti, jer vrste opstaju ubijaći i jedući druge vrste, međusobno se ubijaju za teritoriji. Na isti način funkcioniše kriminal, on je kao i priroda funkcionalan i produktivan, ali takav sistem je totalno nemoralan.
Zanimljivo, s obzirom da cesto spocitavas vjernicima da imaju selektivnu percepciju, te da nisu u stanju vidjeti "veliku sliku". Opet nije jasno sta su pozitivne a sta negativne stvari i na koji nacin ih vrednujes? Ako govoris o narusavanju nekog balansa prirodnih ekosistema, naravno da imamo najveci negativni uticaj, kada imamo opcenito najveci uticaj. Deset ljudi sa puskama moze uciniti vecu stetu od jednog covjeka sa puskom - je li to znaci da je ovaj jedan moralniji od ovih deset?odr0n wrote:Superiornost ljudi kako je vjernici doživljavaju je pogrešna, jer sve pozitivne stvari koje su proizašle iz nje, brišu se onim negativnim koje su izraženije
Ali zaboravljas ovdje jednu vrlo bitnu stvar, da smo isto tako u stanju organizovati kojekakve komisije, institucije i medjunarodna tijela koje se zalazu za rjesavanje ovih problema. Pa uvodimo zakone kojima se ogranicavaju emisije stetnih gasova, promovise obnovljiva energija, stite ugrozene vrste. Koliko je sve to efikasno je drugo pitanje, ali cinjenica je da postoji. Neke vrste su bolje zbrinute od vecine ljudi na planeti. A sad, sta mislis recimo, hipoteticki, da dodje do populacijske eksplozije lavova u Africi (a izbacimo ljude ovdje iz jednacine). Mislis li da bi lavovi organizovali kakav savjet kako bi se adresiralo pitanje ugrozene populacije antilopa, ili bi svaki gladni lav zaskocio prvu antilopu koju vidi? Da, mi cinimo stetu, ali smo jedina vrsta u stanju preuzeti odgovornost za to i djelovati da je popravimo. To nas cini superiornim. Uprkos svim zlocinima, ubijanjima, zvjerstvima koja covjek dan-danas pocinjava, covjecanstvo konstantno napreduje i usavrsava se, kako u naucnom, tako i duhovnom pogledu.
Ok, ali kako su to bioloske potrebe? Inace, tvoj odgovor se da sazeti u recenicu - covjek cini ono sto je u njegovoj prirodi, sto je ocigledno, ali kako dokazuje da ta priroda ne ide dalje od zadovoljavanja osnovnih bioloskih potreba?odr0n wrote: Za filozofiju se kaže da je pokušaj razumjevanja egzistencije (znanja i svega ostalog) Religija je nastala kao strah od nepoznatog odnosno prirodnih procesa opasnih po našu egzistenciju. Nauka, industrija, tehnologija nam omogućuju svu moć potrebnu za održanje egzistencije. Umjetnost je projekcija naše prirode - bilo da je u pitanju književnost, slikarstvo, muzika, film itd.
- 68847
#1793 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Neko reče da se zecovi međusobno ne ubijaju.efektstudio wrote:Ako se životinje međusobno ubijaju, zarad terotorije, ženke ili bilo čega drugog, zašto je onda nemoralno da i mi ubijamo jedni druge zarad istih razloga?
Ugledamo se na zeke.
-
amazon
#1794 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Samo zato sto imaju velike usi, i zube68847 wrote:Neko reče da se zecovi međusobno ne ubijaju.efektstudio wrote:Ako se životinje međusobno ubijaju, zarad terotorije, ženke ili bilo čega drugog, zašto je onda nemoralno da i mi ubijamo jedni druge zarad istih razloga?
Ugledamo se na zeke.
- 68847
#1795 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Stvaraj samoga sebe uz što češći updateamazon wrote:.. pouka ne ugledajmo se na nista i nikoga...
I upgrade... of course.
- odr0n
#1796 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije to hipotetički, mi smo životinje shodne našem stepenu razvoja. Radi očuvanja vlastite vrste ili pripadnosti određenoj grupaciji unutar naše vrste, ponovo je sve stvar biologije.efektstudio wrote:@Odron - Recimo (hipotetički) da smo jednaki životinjama. Imamo različit intelekt, ali po svim ostalim karakteristikama smo jednaki. Pretpostavljam da si mišljenja da je nemoralno ubiti čovjeka. Moje pitanje u tom slučaju glasi, zašto?
- 68847
#1797 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Čekaj bolan.odr0n wrote:Nije to hipotetički, mi smo životinje shodne našem stepenu razvoja. Radi očuvanja vlastite vrste ili pripadnosti određenoj grupaciji unutar naše vrste, ponovo je sve stvar biologije.efektstudio wrote:@Odron - Recimo (hipotetički) da smo jednaki životinjama. Imamo različit intelekt, ali po svim ostalim karakteristikama smo jednaki. Pretpostavljam da si mišljenja da je nemoralno ubiti čovjeka. Moje pitanje u tom slučaju glasi, zašto?
Kako hipotetički?
Zar u Americi npr. nije privatni posjed nepovrediv?
Ugaziš i upucaju te.
Zar nije ugroženost njihovih interesa razlog da se (preventivno) pobiju neistomišljenici?
Zar svaka njihova postrojba nije snabdjevena odgovarjućim dušebrižnikom?
In Good we trust.
-
efektstudio
#1798 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
*In God we trust. Ja govorim o zakonima i moralu u cjelini, a ne o pojedinačnim slučajevima.68847 wrote:Čekaj bolan.odr0n wrote:Nije to hipotetički, mi smo životinje shodne našem stepenu razvoja. Radi očuvanja vlastite vrste ili pripadnosti određenoj grupaciji unutar naše vrste, ponovo je sve stvar biologije.efektstudio wrote:@Odron - Recimo (hipotetički) da smo jednaki životinjama. Imamo različit intelekt, ali po svim ostalim karakteristikama smo jednaki. Pretpostavljam da si mišljenja da je nemoralno ubiti čovjeka. Moje pitanje u tom slučaju glasi, zašto?
Kako hipotetički?
Zar u Americi npr. nije privatni posjed nepovrediv?
Ugaziš i upucaju te.
Zar nije ugroženost njihovih interesa razlog da se (preventivno) pobiju neistomišljenici?
Zar svaka njihova postrojba nije snabdjevena odgovarjućim dušebrižnikom?
In Good we trust.
-
efektstudio
#1799 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jeli moralno ubiti čovjeka?odr0n wrote:Nije to hipotetički, mi smo životinje shodne našem stepenu razvoja. Radi očuvanja vlastite vrste ili pripadnosti određenoj grupaciji unutar naše vrste, ponovo je sve stvar biologije.efektstudio wrote:@Odron - Recimo (hipotetički) da smo jednaki životinjama. Imamo različit intelekt, ali po svim ostalim karakteristikama smo jednaki. Pretpostavljam da si mišljenja da je nemoralno ubiti čovjeka. Moje pitanje u tom slučaju glasi, zašto?
- 68847
#1800 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja ne govorim o pojedinačnim slučajevima.efektstudio wrote:*In God we trust. Ja govorim o zakonima i moralu u cjelini, a ne o pojedinačnim slučajevima.
Samo u propalom komunizmu - socijalizmu se zaklinjalo u čast (šta li?).
Svi ostali drže ruku na nekoj svetoj knjizi ("tako mi Bog pomogao") i rokaju naokolo.