Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
68847

#1626 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

Kroksica wrote:
68847 wrote:
Kroksica wrote: Ako ti se "smraci" nisi mrtav. Ni pod razno.
Ej!
Znam šta govorim.
Kakvo "smrači"
Rekao sam: bez tlaka i pulsa.
Tome slijedi CPR oliti - reanimacija, oliti - masaža srca i elektro šokovi (što bi reko narod) uz adrenalin, xylocain, atropin, streptokinazu...
Valjda je sad jasnije šta znači - mrtav čovjek.
Mnogo jasnije.
Ako jeste - vrlo dobro.
E taj sam (dvostruki) izuzetak koji nikakvo svjetlo nije vidio.
Čega je to dokaz? Da "tamo ničeg nema"? Il ima ko će mi objasniti u čemu je fazon bio?
68847

#1627 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:Znači skoro pa trajni ban, :run:
Znači.
amazon

#1628 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amazon »

Ej!
Znam šta govorim.
Kakvo "smrači"
Rekao sam: bez tlaka i pulsa.
Tome slijedi CPR oliti - reanimacija, oliti - masaža srca i elektro šokovi (što bi reko narod) uz adrenalin, xylocain, atropin, streptokinazu...
Valjda je sad jasnije šta znači - mrtav čovjek.[/quote]
Mnogo jasnije.[/quote]
Ako jeste - vrlo dobro.
Čega je to dokaz? Da "tamo ničeg nema"? Il ima ko će mi objasniti u čemu je fazon bio?[/quote]

Fazon je u tome, da kad umres onda si umro, nema vise, ocu djevice, pun sto hrane, da zivis onamo milijardu godin, pa dosadio bi i Bogu tako dugo :lol: znaci, ugasis svjetlo i nema vise, zavrsio karijeru..
68847

#1629 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

amazon wrote:Fazon je u tome, da kad umres onda si umro, nema vise, ocu djevice, pun sto hrane, da zivis onamo milijardu godin, pa dosadio bi i Bogu tako dugo :lol: znaci, ugasis svjetlo i nema vise, zavrsio karijeru..
Džaba ti ga.
Bilo im interesantno i upališe ga "njakvi doktori" dva puta u 10 godina.
amazon

#1630 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amazon »

68847 wrote:
amazon wrote:Fazon je u tome, da kad umres onda si umro, nema vise, ocu djevice, pun sto hrane, da zivis onamo milijardu godin, pa dosadio bi i Bogu tako dugo :lol: znaci, ugasis svjetlo i nema vise, zavrsio karijeru..
Džaba ti ga.
Nisi zasluzio jos da uzivas, moras se jos patiti :D
68847

#1631 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

amazon wrote:
68847 wrote: Džaba ti ga.
Mogli su bar svjetlo upalit dok sam tamo bio.
amazon

#1632 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amazon »

68847 wrote:
amazon wrote:
68847 wrote: Džaba ti ga.
Mogli su bar svjetlo upalit dok sam tamo bio.

Redukcija bila vjerovatno..
68847

#1633 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

amazon wrote:Redukcija bila vjerovatno..
Misliš?
Ja sam mislio da su im isključili struju zbog neplaćenih računa.
Bilo kako bilo, compovi nisu mogli raditi pa se, logično, nije mogla obaviti administrativna procedura i... aj ti nazad dok mi to riješimo.
Pa jes'. Tako je najlakše.
68847

#1634 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

No dobro.
Ja umirao a vi se zafrkavate.
Ajmo ozbiljno.
Ko očekuje rajski sjaj tvrdiće da ga je vidio.
(interesantno niko nije vidio paklene vatre)
Nisam očekivao svjetlo pa ga nije ni bilo.
Ko vjeruje u gospu ista će mu se i ukazati.
Bilo bi interesantno da se gospa ukaže nekom od budista.
Tada bih se zabrinuo.
MyTao

#1635 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

Ja posle onog "Naika" vise nemam argumenata... :D :D
68847

#1636 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

MyTao wrote:Ja posle onog "Naika" vise nemam argumenata... :D :D
Čemu argumenti?
Vjerodostojna priča je važnija.
efektstudio

#1637 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by efektstudio »

68847 wrote:No dobro.
Ajmo ozbiljno.
Evo jedna zanimljiva priča. Nije čovjek musliman niti je to postao (pretpostavljam), ali je zanimljiv video.

nasa

#1638 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Chisum wrote:
@nasa
Uzmimo da i ima stvari koje on, kao sto ti kazes, dobro poznaje i prezentuje... eto, npr. Kur'an... Eto uzmimo i da se ovaj video koji ismijava njegove budalastine moze nazvati propagandom - ni to necemo da iskljucimo, ali... u samom tvom postu lezi citava sustina citave price - I u Zakirovom, a i u bilo kojem drugom slucaju, jasno je koliko su vjerske knjige "savrsene", koliko su "dovoljne" i "primjenjive" onda kada Covjek i Vrijeme pocnu da stupaju, da gaze, pa se od price o univerzalnosti na kraju dodje do tacke kada se apologete ove ili one provenijencije satrase i strunise pokusavajuci da more nekih danas besmislenih, smijesnih citata, kanona i zapazanja upakuju u neku pricu o alegoriji, pa o kontekstualizaciji Knjige, ove ili one...

Rekao bih - "malo" cudno za nesto sto bi da se zove savrsenstvom.
Recimo da jesi upravu kada smatras da je Zakiru ili slicnim njemu cilj sve upakovati i prezentirati u prihvatljivoj formi sirokim masama - reklama,time se bave svi oni koji prodaju los ili dobar proizvod jer kaze se ne moze se vise bez marketinga nista odrzati bez obzira na reference ,tradiciju,kvalitetu itd.
Ne znam da li si imao priliku pogledati na tv neke propovjednike pogotovo u americkoj varijanti - show.
Ja sam u prvi mah kontala iskreno ,budale .On nesto prica pa ubaci koji citat Biblije,ljudi skacu,on se opet baca na sve strane,malo pjevaju,bodre....na kraju prilaze njemu i grle se ,jedan kaze otkrio sam Isusa,drugi izlijecio sam se i sl.
S druge strane ljudima se nudi i more "zabave"koja nema veze s religijom ali slicnog tipa ,neki likovi izvode sve i svasta ,ljudi skacu,bodre,padaju u trans,placu,vriste....i za njih pomislim budale :D ali nadam se da shvatas....Kako da ozbiljan propovjednik privuce neku curicu kojoj je zivotna zelja da upozna Bibera kod Opre i spremna je da pise srceparajuca pisma,ceka satima u redu ispred njenog studija i onda kad udje da radi sve one budalastine....nacin je izmedju ostalog i da joj se propovjednik proba pribliziti na njoj "prihvatljiv"nacin...
Slicno nesto radi i Zakir,on drzi predavanja,gostuje na tv,zabavlja ....
Neki ce reci on je danas i jos par slicnih vrhunac islamske teologije ali nije to ni blizu istine,slucajno jeste i istina da on ima i znanja ipak ima ih jos mnogo i s vecim znanjem samo im je publika nesto razlicita.
Poruka Kur'ana ,Biblije ...je uvijek ista ali su zelje slusatelja promijenjene...Knjige za sva vremena ,prilagodljive,primjenjive uvijek jer govore o univerzalnim vrijednostima ali ostaje pitanje do koje mjere se trebaju rastezati da bi se prilagodile ili da li prilagodjavanje treba biti reciprocno - da se malo i ljudi prilagode,e to je uvijek teze :) zato ponekad i gledamo cirkuse raznih vrsta!
Ljudi su bar u jednom uvijek isti,ista prica ...."hljeba i igara"....
nasa

#1639 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Kroksica wrote: Ako ti se "smraci" nisi mrtav. Ni pod razno.
Ma ja, to je on samo bio u nekim ahiretskim privremenim banovićima, k'o ti i ja, :D
Eh, tako nekako.
Vrtaila se i ti :thumbup:

Neki ljudi imaju razlicita iskustva neki nista tokom klinicke smrti,mislim da je vise u pitanju prekretnica izazvana tako teskim iskustvom koja neke ljude potakne nakon slicnog iskustva da promisle o zivotu ,a neki u tom procesu pronadju i religiju....
@6847 Nadam se da je sad sve OK jer se salis oko toga ... :)
la_roux

#1640 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by la_roux »

S4mpion wrote:
MyTao wrote:
Ja sam postao Ateista kroz filozofiju, a ne nauku... al opet ti mogu reci da je bolje reci "neznam, kako je zivot nastao" nego izmisliti neku bajku o nastanku i pravit se kao da je to istina...

Nauka je tu da istrazuje, a ne da tebi nudi odgovore na sva pitanja... jer ih trenutno nema ( a mozda nikad nece ni imati) to opet nije razlog da vjerujes u bajke...

Siguran sam da je nekad davno u Grckoj recimo neko pitao filozofe (u to vrijeme naucnike) kako dolazi do groma... i kad oni nisu mogli da daju odgovor oni su zakljucili da postoji jedan ciko koji se zove Zeus i on ih pravi... ti si bas kao oni...
A zasto bi ti smetale stvari u koje ja vjerujem?Mislim da to vec spada u antiteizam
Vjernici imaju svoju teoriju i nemaju dokaze za takve stvari,jasno k`o dan.A znas sta je teorija?To je stav koji nije dokazan,mozes ga uzeti kao tacnog ili ne,a dokazati njegovu tacnost ili netacnost mozes samo dokazima a ne pustim rijecima "to je nebuloza."
Ovim si samo pokazao da pojma nemaš šta termin "teorija" zapravo znači. Jedno je šta se pod tim mislim u svakodnevnom, manje-više žargonskom govoru. Ali u nauci, teorija predstavlja zaključke koji se baziraju na rezultatima istraživanja i ekperimenata (ili ti ga DOKAZIMA), i koji su kao takvi uobličeni u neku izjavu. Dakle, to nije isto kao kad neko kaže "ja imam teoriju o...tome i tome", jer to nije tek ničije mišljenje, nagađanje itd. Teorija u nauci ne bi postojala da ne postoje neki dokazi koji je podržavaju.
Izvinjenje za OT!
la_roux

#1641 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by la_roux »

68847 wrote: Ako jeste - vrlo dobro.
Čega je to dokaz? Da "tamo ničeg nema"? Il ima ko će mi objasniti u čemu je fazon bio?
Fazonu sa svijetlom za vrijeme kliničke slike su već neurobiolozi na tragu, sve ima veze sa moždanim aktivnostima mozga koji umire.
Al da ne raspravljamo bezveze o tome, svakako je vjerovatnije da ti ga je On namjerno ugasio jer si nevjernik :D
68847

#1642 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

efektstudio wrote:Evo jedna zanimljiva priča. Nije čovjek musliman niti je to postao (pretpostavljam), ali je zanimljiv video.
Uobičajena priča u takvim slučajevima.
Nisam molio nikoga i ništa nit prvi nit drugi put.
Šta bude, biće.
Jedan hadžija, koji me zove brate (a zar se nevjernika il' nemuslimana zove: brate?) mi reče: Dobar si čovjek pa ti je Allah dao još jednom priliku.
Zar ima dobrih ljudi izvan vjernika?
Zar nevjernicima nije pakao siguran bez obzira na njihovu dobrotu?
Zar nije amazonskim i novogvinejskim plemenima vječna patnja sigurna (jer nisu jednog boga priznali) iako nisu nikad čuli ni za Bibliju ni za Kur'an?
A da! Ja sam čuo i čitao... samo mi fali da još kažem: Jes' tako je?
Tako i na baš taj način uz sve ukrase i dodatke na osnovnu ideju: Dobro u ljudima?
Nit se kockam, nit drogiram, nit se opijam... iako volim probati stvarke dobrog ukusa pa bila to i dobra kapljica.
Nit sam mnogobožac, a na to se silu puta ukazuje iako je mnogoboštvo davno isfurano.
Nit vrhunskom umu druga dodajem izuzev što takvom umu ne vidim potrebe za iskazivanjem poniznosti.
Ne vidim da on ima potrebu.
Ljudi možda al on ne.
Ta navodno sam kaže nešto kao: Radite vi šta god hoćete al ja vas kužim.
Pa radite dobro, skužiće vas.
68847

#1643 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

la_roux wrote:
68847 wrote: Ako jeste - vrlo dobro.
Fazonu sa svijetlom za vrijeme kliničke slike su već neurobiolozi na tragu, sve ima veze sa moždanim aktivnostima mozga koji umire.
Al da ne raspravljamo bezveze o tome, svakako je vjerovatnije da ti ga je On namjerno ugasio jer si nevjernik :D
Pa onda upalio: Haj da vidim šta ćeš sad?
Nešto sam mu važan kad se već dva puta bakće samnom.
68847

#1644 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:
efektstudio wrote:
68847 wrote:No dobro.
Ajmo ozbiljno.

Mora da ima dobra u tebi, dok si dobio još jednu šansu za popravni! :thumbup: Pametno je iskoristi! :bih:
Mora da ima.
Uvijek sam se trudio da ima, da niko ne bude ljut, oštećen, uvrijeđen, da bar pokušam svakoga razumjeti (vazda mi kažu: Kako ti (i zašto) za svakoga i za sve tražiš objašnjenje il nalaziš opravdanje?), da me niko ne mrzi jer ne želim zla nikome, nema razloga za mržnju...
fatamorgana

#1645 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

la_roux wrote: Al da ne raspravljamo bezveze o tome, svakako je vjerovatnije da ti ga je On namjerno ugasio jer si nevjernik :D
Ne htjedoh mu ovo još juče reć' da ne padne u depresiju ....
68847

#1646 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nasa wrote:...@6847 Nadam se da je sad sve OK jer se salis oko toga ... :)
Uvijek je sve bilo OK i uvijek sam se šalio.
Smrt?
OK. Kad treba? Sad? Nema problema. Gasi.
68847

#1647 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:
la_roux wrote: Al da ne raspravljamo bezveze o tome, svakako je vjerovatnije da ti ga je On namjerno ugasio jer si nevjernik :D
Ne htjedoh mu ovo još juče reć' da ne padne u depresiju ....
Dobar bješe. Jednostavno je ugasio. Isključio napojnu jedinicu. Ništa drugo. Najbolji mogući način. Ko god i šta god da je u pitanju zahvalan sam na "ugodnom umiranju".
S4mpion

#1648 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

la_roux wrote: Ovim si samo pokazao da pojma nemaš šta termin "teorija" zapravo znači. Jedno je šta se pod tim mislim u svakodnevnom, manje-više žargonskom govoru. Ali u nauci, teorija predstavlja zaključke koji se baziraju na rezultatima istraživanja i ekperimenata (ili ti ga DOKAZIMA), i koji su kao takvi uobličeni u neku izjavu. Dakle, to nije isto kao kad neko kaže "ja imam teoriju o...tome i tome", jer to nije tek ničije mišljenje, nagađanje itd. Teorija u nauci ne bi postojala da ne postoje neki dokazi koji je podržavaju.
Izvinjenje za OT!
Sve sto si napisala veze nema sa onim sto sam ja napisao.

Odakle ti to da sam upotrijebio naucnu definiciju teorije? :-)
fatamorgana

#1649 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

BE HUMAN wrote:... u početku bi stvoren Adem i od njega svi potičemo.
Ope' bajke. Braća Grimm?
68847

#1650 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:I čemu tolika ogorčenost prema Stvoritelju?
Ne, ne.
Prema "tumačima" i "prenositeljima".
Prema institucijama (vjerskih) sistema.
Prema propagatorima "samo njihove istine".
Ti su najglasniji, sveprisutni i bez želje da razumiju druge, bez želje da razgovaraju uz razmišljanje o onome što čuju.
Ti čuju samo sebe.
Ne vjerujem da razvijenija civilizacija od ove (ona "vanzemaljska" :) ) pali neke svijeće u crkvama: za žive gore, a za mrtve dolje, na podu (il je možda obratno?); nit se pričešćuje jer: Ovo je tijelo Isusovo i krv njegova...
Oni vrlo vjerovatno kažu: " "Force?" OK. To znamo i nismo u sukobu s logičnim čega smo dio i pošto smo završili raspravu o svima jasnom... šta bi mogli ručati?" :-D
Post Reply