Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
68847

#1601 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote: Mi, obična ljudska bića ćemo ugledati meleke(koji su stvoreni od svjetlosti) u trenutku smrti, prilikom uzimanja duše iz našeg fizičkog tijela. Oni koji su bili na pragu smrti, svi istovjetno govore o svjetlosti. Ako tražiš dokaze, eto ti jedan! :bih:
Ajde!
Eno sam gore, a i nekoliko puta ranije al to se previđa, napisao da sam dva puta bio bez tlaka i pulsa (tehnički - mrtav).
Nit svjetla, nita raja, nit paklene vatre. Ništa.
Dao sam i vjerovatno objašnjenje - izbrisalo mi pamćenje ko u Ljudima u crnom.
68847

#1602 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

A možda me nije pustilo dovoljno daleko.
Bio u čekaonici a nije bilo struje.
nađa7

#1603 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nađa7 »

MyTao wrote:S4mpion je trol, jer non stop postavlja ista pitanja, i vec mu je se odgovorili jedno hiljadu puta...

Ateisti ne treba da dokazuju nikom nista, jer ne tvrde nista... kako je to tesko za svatiti????

Ako ja kazem da u sobi imam nevidljivog zmaja, kojeg samo JA mogu vijedit i cuti... i ti mi nevjerujes... jeli na meni da dokazem da on postoji, ili na tebi?
Last edited by nađa7 on 17/02/2013 00:20, edited 1 time in total.
nasa

#1604 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote: Kako je siromašni opis iz kurana bolje opisao embriologiju nego Galenova djela koja su obimnija od kurana. Još uvijek bježiš od vremenske činjenice da su Grci sve to znali prije kurana. Sve upućuje na to da je tvoje mišljenje ne teorija zavjere nego naučna fantastika :lol: Muhamed je bio nepismen, eto dokaza, nije znao ni čitati ni pisati, što znači da je osim Grčkih znanja morao znati i za sve Biblijske elemente tj. pročitati sve i napisati kuran, samo je neko pismen mogao to uraditi, Muhamed nije. :)
A sta cemo sto za to ne samo da nemas dokaza vec sasvim suprotno ,svi historijski dokazi su u suprotnosti s tvojom teorijom da je vise ljudi sastavljalo Kur'an?
nasa

#1605 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Zapravo vise ljudi vjeruje to sto pises nego da je Bozija Objava,jednako tako vise vjeruje da je Biblija izmisljena nego da nije,vise ljudi vjeruje da Bog postoji nego da ne ....razlicita vjerovanja u kojima su vecina i manjina jako relativni pojmovi....
Siguran sam da bar pola čovječanstva vjeruje da postoji život negdje na drugim planetama u svemiru, međutim to što oni vjeruju u to je potpuno nereleventno u odnosu na objektivnu, empirijsku stvarnost ....
DA.Vecinom se ne dokazuje nista !
68847

#1606 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nađa7 wrote:
MyTao wrote:S4mpion je trol, jer non stop postavlja ista pitanja, i vec mu je se odgovorili jedno hiljadu puta...

Ateisti ne treba da dokazuju nikom nista, jer ne tvrde nista... kako je to tesko za svatiti????

Ako ja kazem da u sobi imam nevidljivog zmaja, kojeg samo JA mogu vijedit i cuti... i ti mi nevjerujes... jeli na meni da dokazem da on postoji, ili na tebi?
http://www.youtube.com/watch?v=zOfZ6_oXaOQ poslusaj :)
Gledao sam davno. Izuzev Kur'anskih citata koje tačno navodi (jer ga dobro zna) u ostalom ima dosta poluistina i insinuacija.
Chisum

#1607 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Chisum »

:lol:

E'o ga opet - Zakir Naik, ponovo u nasem gradu :lol:

Ako je sve spalo na to da ovaj stand-up komicar brani vjeru, onda ste najebali k'o zuti....
nađa7

#1608 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nađa7 »

68847 wrote:
nađa7 wrote:

http://www.youtube.com/watch?v=zOfZ6_oXaOQ poslusaj :)
Gledao sam davno. Izuzev Kur'anskih citata koje tačno navodi (jer ga dobro zna) u ostalom ima dosta poluistina i insinuacija.

a sta je ovdje insinuacija ?... i btw ne postoji poluistina, to sad prvi put cujem ... to ima vise podjela istine ? (u kojoj knjizi imaju te podjele ) XD
nasa

#1609 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Pa i ovaj video je dio propagande ,izmontirano ali eto nije da i Naik nije imao bisera ali jednako tako ima i stvari koje jako dobro poznaje i prezentira kao sto je Kur'an!
odr0n

#1610 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote: Kako je siromašni opis iz kurana bolje opisao embriologiju nego Galenova djela koja su obimnija od kurana. Još uvijek bježiš od vremenske činjenice da su Grci sve to znali prije kurana. Sve upućuje na to da je tvoje mišljenje ne teorija zavjere nego naučna fantastika :lol: Muhamed je bio nepismen, eto dokaza, nije znao ni čitati ni pisati, što znači da je osim Grčkih znanja morao znati i za sve Biblijske elemente tj. pročitati sve i napisati kuran, samo je neko pismen mogao to uraditi, Muhamed nije. :)
A sta cemo sto za to ne samo da nemas dokaza vec sasvim suprotno ,svi historijski dokazi su u suprotnosti s tvojom teorijom da je vise ljudi sastavljalo Kur'an?
Ti tražiš dokaze za dokaze (inception :lol:), pa ovo što sam naveo su dokazi, također ti nikakve dokaze ne navodiš (tačnije ih i nemaš) da dokažu suprotno, nebitan je broj ljudi nego je bitno da se nepismenošću Muhameda dokazuje da on nije pisac, kao što objava nije božja jer su znanja koja su u njoj, postojala prije, odakle su logično i preuzeta, a ne od meleka što je sci-fi koji ti zastupaš.
Last edited by odr0n on 17/02/2013 00:30, edited 1 time in total.
amazon

#1611 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amazon »

Svijet je poceo da postoji prije 1600 god...prije toga ljudi nisu nista zinali, bili su priglupi ko majmuni, ali eto, i danas je oko 6 milijardi jos uvijek priglupo :-)
nasa

#1612 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:
Ti tražiš dokaze za dokaze (inception :lol:), pa ovo što sam naveo su dokazi, također ti nikakve dokaze ne navodiš (tačnije ih i nemaš) da dokažu suprotno, nebitan je broj ljudi nego je bitno da se nepismenošću Muhameda dokazuje da on nije pisac, kao što objava nije božja jer su znanja koja su u njoj, postojala prije, odakle su logično i preuzeta, a ne od meleka što je sci-fi koji ti zastupaš.
Vjerujes da je tako,mozes slobodno.... :wink:
68847

#1613 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nađa7 wrote: a sta je ovdje insinuacija ?... i btw ne postoji poluistina, to sad prvi put cujem ... to ima vise podjela istine ? (u kojoj knjizi imaju te podjele ) XD
Daje previše primjera a u principu to ide ovako: Naučnici su rekli "To i to".
Ne. Naučnici su rekli: "to i To".
Slično je i doneklo je tačno.
U tome ima dio istine.
Ali... ako iz toga izvlačiš zaključak... zaključak nije ispravan.
odr0n

#1614 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
nasa wrote: A sta cemo sto za to ne samo da nemas dokaza vec sasvim suprotno ,svi historijski dokazi su u suprotnosti s tvojom teorijom da je vise ljudi sastavljalo Kur'an?
Vjerujes da je tako,mozes slobodno.... :wink:
U činjenice nije potrebna vjera, dok u tvoje sve sci-fi elemente, potrebna je vjera i to poveća. :)
68847

#1615 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nasa wrote:... nije da i Naik nije imao bisera ali jednako tako ima i stvari koje jako dobro poznaje i prezentira kao sto je Kur'an!
Slažem se s ovim dijelom.
Kur'an dobro zna.
To sam i rekao.
PS. Nisam autoritet na tom polju. Ako ima znalaca moći će potvrditi njegovo poznavanje Kur'ana.
68847

#1616 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nađa7 wrote:... i btw ne postoji poluistina, to sad prvi put cujem ...
BTW čak i wiki to spominje:

Demagogija
Demagogija je metoda kojom se služi demagog; podrazumijeva obmanjivanje lažnim izjavama i obećanjima kako bi poticala strahove publike, izazivala mržnju, pohlepu i paranoju.
...
Metode

Metode koje ne uključuju narušavanje logike:
Poluistine
Lažni autoritet
Metode koje uključuju narušavanje logike:
Lažna dilema
Demoniziranje
"Čovjek od slame"
Prejudicirano pitanje
Argumenti nepovezani s diskusijom:
Nepovezane činjenice
Emotivni priziv
...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Demagogija
Chisum

#1617 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Chisum »

Ma ova niskobudzetna apologetika moze proci jos samo u kakvom ohrndanom domu kulture u Donjim Mostrama...

@nasa
Uzmimo da i ima stvari koje on, kao sto ti kazes, dobro poznaje i prezentuje... eto, npr. Kur'an... Eto uzmimo i da se ovaj video koji ismijava njegove budalastine moze nazvati propagandom - ni to necemo da iskljucimo, ali... u samom tvom postu lezi citava sustina citave price - I u Zakirovom, a i u bilo kojem drugom slucaju, jasno je koliko su vjerske knjige "savrsene", koliko su "dovoljne" i "primjenjive" onda kada Covjek i Vrijeme pocnu da stupaju, da gaze, pa se od price o univerzalnosti na kraju dodje do tacke kada se apologete ove ili one provenijencije satrase i strunise pokusavajuci da more nekih danas besmislenih, smijesnih citata, kanona i zapazanja upakuju u neku pricu o alegoriji, pa o kontekstualizaciji Knjige, ove ili one...

Rekao bih - "malo" cudno za nesto sto bi da se zove savrsenstvom.
Last edited by Chisum on 17/02/2013 00:59, edited 1 time in total.
68847

#1618 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

Što ovo stalno preskačete?
68847 wrote:
BE HUMAN wrote: Mi, obična ljudska bića ćemo ugledati meleke(koji su stvoreni od svjetlosti) u trenutku smrti, prilikom uzimanja duše iz našeg fizičkog tijela. Oni koji su bili na pragu smrti, svi istovjetno govore o svjetlosti. Ako tražiš dokaze, eto ti jedan! :bih:
Ajde!
Eno sam gore, a i nekoliko puta ranije al to se previđa, napisao da sam dva puta bio bez tlaka i pulsa (tehnički - mrtav).
Kroksica

#1619 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

68847 wrote:Što ovo stalno preskačete?
68847 wrote:
Ajde!
Ako ti se "smraci" nisi mrtav. Ni pod razno.
fatamorgana

#1620 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Ako ti se "smraci" nisi mrtav. Ni pod razno.
Ma ja, to je on samo bio u nekim ahiretskim privremenim banovićima, k'o ti i ja, :D
amazon

#1621 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amazon »

fatamorgana wrote:
Ma ja, to je on samo bio u nekim ahiretskim privremenim banovićima, k'o ti i ja, :D
Da, njega je Bog banovao na heftu, :D jer pise svasta ovdje..nisi ti umro. vec si ko Fata i Kroska samo malo bio odsutan :D vidices kad oprave ti se smraci, vidjeces ti one male svijetle baje.. :lol: :lol:
Kroksica

#1622 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Eh, tako nekako.
68847

#1623 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

Ej!
Znam šta govorim.
Kakvo "smrači"
Rekao sam: bez tlaka i pulsa.
Tome slijedi CPR oliti - reanimacija, oliti - masaža srca i elektro šokovi (što bi reko narod) uz adrenalin, xylocain, atropin, streptokinazu...
Valjda je sad jasnije šta znači - mrtav čovjek.
Kroksica

#1624 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

68847 wrote:
Ej!
Znam šta govorim.
Kakvo "smrači"
Tome slijedi CPR oliti - reanimacija, oliti - masaža srca i elektro šokovi (što bi reko narod) uz adrenalin, xylocain, atropin, streptokinazu...
Mnogo jasnije.
fatamorgana

#1625 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

68847 wrote:
Ej!
Znam šta govorim.
Kakvo "smrači"
Znači skoro pa trajni ban, :run:
Post Reply