Na pitanje odgovaraš postavljanjem novog besmislenog pitanja i navođenjem drugih tematika, to govori o tebi koliko si šupalj ko čovjek al ono baš kad ti je do toga došlo da na taj način bježiš od činjenica no fanatično zarad svega ostaješ privržen svom vjerovanju, te još onaj primitivizam sa pa šta? preko mrtvih, pa onda dokazuješ koliko (ne)cijeniš ovo malo života što ćeš živjeti pohlepnošću za bajkom o vječnosti, ali neka tebe i tvojih uvjerenja jer mi dodatno idu u prilog u svim segmentima.vatrogasac wrote:Možeš li ti šta promijeniti osim ovdje podsjećati na Marka Orwela, Nitchea ili Šopenhauera u nekim njihovim životnim momentima? Nemoj zaboraviti da je i ovo pitanje.odr0n wrote: Kad nešto ne ide u prilog bogu, onda udari po argumentu i našoj nedokučivosti naspram boga, a kad nešto ide u prilog onda veličaj te nikakav nije problem dokučiti sve što bi moglo biti pozitivno, baci kakvu besmislenu priču kao o Hidri, ta propala metoda je meni zanimljiva. Znamo mi dobro šta je on tvrdio po svetim knjigama za sebe, ali tolika težina hvalospjeva se nije mogla održati što sam naglasio u par primjera koji su logički bukvalno razbili taj hvalospjev. Žalosno je da je djelovanje boga kao i on sam time nadigran običnom logikom evo u onom slučaju psihički oboljelih osoba, zemljotresa i sl. čiju odgovornost jedino bog može snositi, ovo je logički šah-mat tako da se besmisleno pokušavate izvući mat pozicije, čime samo zapinjete sami sebi kao ti kada si rekao pa šta? za smrt hiljade osoba u zemljotresu.
Ovaj život je prolazan, a onaj vječan. Zamisli prosječan ljudski život od recimo 75 godina, kažu da je Zemlja nastala prije oko 2 milijarde godina. Znači tvoj cjelokupan život predstavlja 0.0000000375 dio u cjelokupnoj istoriji Zemlje, pa zapitaš li se šta je svrha tvog života? Pa sad fino uzmi ovaj procenat i usporedi ga sa vječnošću. Kad ovako postaviš stvari, valorizacija ovozemaljskog života poprimi jednu sasvim drugu nijansu.
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- odr0n
#1076 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- fatamorgana
#1077 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
To odjednom tvoja vjera i navodna objava postadoše isto?vatrogasac wrote:Gluho bilo...fatamorgana wrote:
Pa to smo shvatili .... tvoja,![]()
Božija objava.
- vatrogasac
#1078 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da imaš odgovor na to moje pitanje razumio bi ..."Pa šta?". Ali očito nemaš jer ne možeš zaista ništa tu promijeniti. Možeš se bezuspiješno miješati u Božije znanje i naume kao što je htio Musaov a.s. narod pa ga Bog podučio Hidrom.odr0n wrote: Na pitanje odgovaraš postavljanjem novog besmislenog pitanja i navođenjem drugih tematika, to govori o tebi koliko si šupalj ko čovjek al ono baš kad ti je do toga došlo da na taj način bježiš od činjenica no fanatično zarad svega ostaješ privržen svom vjerovanju, te još onaj primitivizam sa pa šta? preko mrtvih, pa onda dokazuješ koliko (ne)cijeniš ovo malo života što ćeš živjeti pohlepnošću za bajkom o vječnosti, ali neka tebe i tvojih uvjerenja jer mi dodatno idu u prilog u svim segmentima.
Prelistaj moje starije komentare pa ćeš na nekoliko mjesta naći ovo...fatamorgana wrote:To odjednom tvoja vjera i navodna objava postadoše isto?vatrogasac wrote:Gluho bilo...fatamorgana wrote:
Pa to smo shvatili .... tvoja,![]()
Božija objava.
Kur'an ima poseban izraz i način govora, koji izvire iz njegovog specifičnog gledišta. Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno.
Razlike među nebeskim zakonima su počivale na dvije osnove: prva je bila u nizu sporednih, manje važnih, pitanja, koja su se razlikovala po vremenskim odrednicama i osobenostima sredine i naroda koji je pozivan. Svi su, pak, predstavljali različite oblike i različite dijelove jedne istine i svi su bili usmjereni ka istome cilju. Druga razlika se tiče nivoa podučavanja, jer su kasniji poslanici, ekvivalentno usavršavanju čovječanstva, svoje podučavanje, koje je imalo istu osnovu, izvršavali na višem nivou. Naprimjer, između poduka i učenja islama, vezano za početak, kraj, i svijet i učenja ranijih poslanika, sa stanovišta stepena složenosti problema, razlika je koliko od zemlje do neba. Drugim riječima kazano, ljudski rod, po pitanju podučavanja koje su vjerovjesnici vršili, sliči učeniku koji je proveden od prvog do posljednjeg razreda. To je bilo usavršavanje vjere, a ne diferenciranje između vjera. Kur'an nikada riječ vjera (din) nije naveo u množini (edjan). Sa kur'anskog stanovišta ono što je postojalo je vjera, a ne vjere. Jedna od razlika poslanika u odnosu na genije i velike filozofe zasniva se na činjenici da je svaki filozof imao svoje posebno učenje. Zbog toga su na svijetu uvijek postojale "filozofije", ne "filozofija". A Božiji poslanici su oduvijek potvrđivali jedan drugoga i podsticali. Nikada nisu jedan drugog negirali. Svaki od poslanika, ukoliko je živio na prostoru i u vremenu nekog drugog poslanika, donosio je zakone i naredbe poput njegovih.
Kur'an (a.š.), pojašnjava da poslanici čine jednu cjelinu. Raniji su najavljivali potonje, a kasniji su potvrđivali i pojačavali pređašnje. Kur'an (a.s.) jasno kazuje da su svi poslanici bili zaduženi da najavljuju i potvrđuju jedni druge i kaže:
"Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: 'Kada vam poslije dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?' Oni su odgovorili: 'Pristajemo!'-'Budite onda svjedoci', rekao bi On, 'a i Ja ću s vama svjedočiti'." (Ali Imran, 81).
Kur'ani-kerim, koji Božiju vjeru, od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.) predstavlja kao kontinuiran tok, a ne nekoliko rukavaca, zove je jednim imenom ISLAM. Naravno, ne želi se reći da je Božija vjera u svim periodima objave imala ovaj naziv i da je među ljudima bila poznata pod njim, nego se želi reći da stvarnost vjere ima bit koja se najbolje definiše riječju islam.
- odr0n
#1079 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako samo trolaš i ne vidiš da time činiš protu-uslugu vjeri, kad bi samo to mogao shvatiti. Primjer Hidre ne možeš vezati za primjer zemljotresa, kao ni božje djelovanje u cilju milosti preko patnje, što je opet užasna poruka na nebitnost ovog života. Tačnije je da ustvari ti bezuspješno želiš označiti sve pozitivno što bi se moglo vezati za boga validnim dokučivanjem, a sve negativno nevalidnim pa kažeš kako ne možemo mi dokučiti u slučajevima gdje dokažemo apsurd, kao kvaj primjer koji je bio logički šah-mat a jasno dokazuje šupljinu tvrdnji o bogu:vatrogasac wrote:Da imaš odgovor na to moje pitanje razumio bi ..."Pa šta?". Ali očito nemaš jer ne možeš zaista ništa tu promijeniti. Možeš se bezuspiješno miješati u Božije znanje i naume kao što je htio Musaov a.s. narod pa ga Bog podučio Hidrom.odr0n wrote: Na pitanje odgovaraš postavljanjem novog besmislenog pitanja i navođenjem drugih tematika, to govori o tebi koliko si šupalj ko čovjek al ono baš kad ti je do toga došlo da na taj način bježiš od činjenica no fanatično zarad svega ostaješ privržen svom vjerovanju, te još onaj primitivizam sa pa šta? preko mrtvih, pa onda dokazuješ koliko (ne)cijeniš ovo malo života što ćeš živjeti pohlepnošću za bajkom o vječnosti, ali neka tebe i tvojih uvjerenja jer mi dodatno idu u prilog u svim segmentima.
odr0n wrote:niti su odgovorne za svoje stanje - što u prevodu znači da odgovornost jedino može imati bog što ga takvog odredi, zatim drugi logička besmisao je da zato što nema mogućnost odlučivati u životu (dobro od lošeg) on ne može imati slobodnu volju jer je ona suzbijena božjom odredbom zbog koje nije u stanju da slobodno samim tim i ispravno odlučuje, zatim grijeh koji počini opet mu se ne može pripisati već bogu kao stvaraocu, zatim žrtve (svjesni ljudi) tog grijeha (ubistva) su nedužno zaplatile što opet ide na račun boga, kao i samoubistvo. Logika razbija, ali bukvalno.Kroksica wrote:Psihicki bolesne osobe ne mogu razluciti dobro od loseg, ofrlje receno, niti su odgovorne za svoje stanje, stoga ne vjerujem da ce Bog kazniti nekoga takvog, bez obzira sta ucini. Sudit ce se ljudima koji su bili svjesni svojih postupaka.odr0n wrote:Hajde da se vratimo na onaj primjer psihičke oboljele osobe. Znači ako je bog odredio ko će biti kakav, dok je na nama da odlučujemo u životu šta i kako, šta je sa slučajem psihičke oboljele osobe koju je bog takvu stvorio i to joj odredio, koju ljudi što odgajatelji što lječnici pokušavaju dovesti u stabilno stanje, ali ne uspjevaju jer su nemoćni te ta osoba počini neki zločin. Gdje je logika u tome što svemoćni bog određuje nemoćnom čovjeku takvo stanje, u kojem je samo pitanje trena kada će počiniti grijeh/zločin dal slobodnom voljom ili pak zato što ga je bog stvorio takvog da bude u (nestabilnom) stanju. Te ko je logički gledano tu najveći krivac, da li taj psihički netabilan čovjek tako stvoren, da li bog zato što mu odredi da bude takav tj. što ga je stvorio takvog, zatim zašto bi svemoćni bog stvarao takve slučajeve nemoćnim ljudima koji nisu u moći od nečinjenja čina zločina nad drugim ili nad sobom tj. (samo)ubistvo, koje je grijeh. Na ovom slučaju se vidi jasan apsurd slobodne volje u religiji.
- vatrogasac
#1080 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da li si pomislio možda da ti činiš uslugu teističkom poimanju svijeta jer pokazuješ šta ateiste zbunjuje? Posebno što već na par stranica miješaš Božiji naum sa navodnom "milošću preko patnje". Ili nisi pročitao to kazivanje ili ga nisi razumio. Treće nema jer je nedvosmisleno. Djeluješ ovako kao muha koja šeta malo po tabletu pa malo po lopati i ne vidi razliku.odr0n wrote: Kako samo trolaš i ne vidiš da time činiš protu-uslugu vjeri, kad bi samo to mogao shvatiti. Primjer Hidre ne možeš vezati za primjer zemljotresa, kao ni božje djelovanje u cilju milosti preko patnje, što je opet užasna poruka na nebitnost ovog života. Tačnije je da ustvari ti bezuspješno želiš označiti sve pozitivno što bi se moglo vezati za boga validnim dokučivanjem, a sve negativno nevalidnim pa kažeš kako ne možemo mi dokučiti u slučajevima gdje dokažemo apsurd, kao kvaj primjer koji je bio logički šah-mat a jasno dokazuje šupljinu tvrdnji o bogu:
- nasa
#1081 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odrone
Ako je neko psihicki bolesnik nece odgovarati za svoja djela upravo zato sto je Bog svjestan da nije njegova krivica sto je rodjen bolestan.
Zasto Bog dopusta i takve ljude odnosno zasto Bog uopce dopusta zlo odnosno zasto je Bog nas uopce stvorio sposobnim za zlo,zasto je stvorio bolest zbog koje se neko pati itd.to su sve slicna pitanja.
Ti si uzeo primjer osobe koja nije u stanju da razluci dobro i zlo,sta se desava s takvom osobom ,ona ne moze da pojmi stvarnost ili stvarnost i masta joj izgledaju jednako realno,a u nekoj krajnosti moze se desiti da djeluje vodjena zlom ,a da nije uopce nije napravila izbor zla...
Imas i masu ljudi koji svjesno biraju zlo i ozlijede druge ljude...
Kada ja izadjem npr.na ulicu mogu sresti nekog ko je bolestan i vodjen zlom i da me ozlijedi i mogu jednako tako sresti nekog koje izabrao da djeluje vodjen zlom,kakva je razlika za mene licno...vrlo mala...
Ali ako dodje do sudjenja u slucaju bolesne osobe ona ce zavrsiti na lijecenju ,a u drugom ce se osoba kazniti odgovarajucom kaznom.Naravno oboje u slucaju da se krivac pronadje.
I sta sad tebe muci u prvom slucaju u odnosu na drugi...u oba mozes u konacnici okriviti Boga,ali kada dodjemo do osobe koja je zlocin pocinila u prvom slucaju na ovom svijetu i na onom nema krivca vec se radi o nesreci i ti tu optuzujes Boga,zasto dopusta rodjenje takve osobe...U drugom slucaju predvidjena je kazna i na ovom i na onom svijetu jer iako je osoba mogla birati dobro ipak je izabrala zlo kao sto cini i umno bolesni(samo sto on nije svjestan) ali ipak to ne mijenja poziciju zrtve osim sto ce dobiti sadisfakciju da je neko kaznjen-gorka utjeha ali ipak mozes okriviti jednako Boga kao i u prvom slucaju.
Meni nema puno razlike iz perspektive zrtve pa ne kontam bas jesi li ti Odrone uzeo ovaj primjer bolesne osobe da dokazes da je Bog u konacnici kriv za zlo kao samo jedan od mogucih puno slicnih primjera.
Jer da se ne bakcemo raznovrsnim primjerima ovdje se ustvari radi(pretpostavljam) o pitanju Bozije odgovornosti za zlo direktne(umni bolesnik) i indirektne(kao Srebrenica).
Ako je neko psihicki bolesnik nece odgovarati za svoja djela upravo zato sto je Bog svjestan da nije njegova krivica sto je rodjen bolestan.
Zasto Bog dopusta i takve ljude odnosno zasto Bog uopce dopusta zlo odnosno zasto je Bog nas uopce stvorio sposobnim za zlo,zasto je stvorio bolest zbog koje se neko pati itd.to su sve slicna pitanja.
Ti si uzeo primjer osobe koja nije u stanju da razluci dobro i zlo,sta se desava s takvom osobom ,ona ne moze da pojmi stvarnost ili stvarnost i masta joj izgledaju jednako realno,a u nekoj krajnosti moze se desiti da djeluje vodjena zlom ,a da nije uopce nije napravila izbor zla...
Kada ja izadjem npr.na ulicu mogu sresti nekog ko je bolestan i vodjen zlom i da me ozlijedi i mogu jednako tako sresti nekog koje izabrao da djeluje vodjen zlom,kakva je razlika za mene licno...vrlo mala...
Ali ako dodje do sudjenja u slucaju bolesne osobe ona ce zavrsiti na lijecenju ,a u drugom ce se osoba kazniti odgovarajucom kaznom.Naravno oboje u slucaju da se krivac pronadje.
I sta sad tebe muci u prvom slucaju u odnosu na drugi...u oba mozes u konacnici okriviti Boga,ali kada dodjemo do osobe koja je zlocin pocinila u prvom slucaju na ovom svijetu i na onom nema krivca vec se radi o nesreci i ti tu optuzujes Boga,zasto dopusta rodjenje takve osobe...U drugom slucaju predvidjena je kazna i na ovom i na onom svijetu jer iako je osoba mogla birati dobro ipak je izabrala zlo kao sto cini i umno bolesni(samo sto on nije svjestan) ali ipak to ne mijenja poziciju zrtve osim sto ce dobiti sadisfakciju da je neko kaznjen-gorka utjeha ali ipak mozes okriviti jednako Boga kao i u prvom slucaju.
Meni nema puno razlike iz perspektive zrtve pa ne kontam bas jesi li ti Odrone uzeo ovaj primjer bolesne osobe da dokazes da je Bog u konacnici kriv za zlo kao samo jedan od mogucih puno slicnih primjera.
Jer da se ne bakcemo raznovrsnim primjerima ovdje se ustvari radi(pretpostavljam) o pitanju Bozije odgovornosti za zlo direktne(umni bolesnik) i indirektne(kao Srebrenica).
- odr0n
#1082 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Tako preskoči primjer u kojem je bog jasno dokazan kao odgovorni krivac počinjenog grijeha osobi kojoj je odredio psihičku bolest, pa vidimo ko je zbunjen dok preskače ovaj primjer.vatrogasac wrote:Da li si pomislio možda da ti činiš uslugu teističkom poimanju svijeta jer pokazuješ šta ateiste zbunjuje? Posebno što već na par stranica miješaš Božiji naum sa navodnom "milošću preko patnje". Ili nisi pročitao to kazivanje ili ga nisi razumio. Treće nema jer je nedvosmisleno. Djeluješ ovako kao muha koja šeta malo po tabletu pa malo po lopati i ne vidi razliku.odr0n wrote: Kako samo trolaš i ne vidiš da time činiš protu-uslugu vjeri, kad bi samo to mogao shvatiti. Primjer Hidre ne možeš vezati za primjer zemljotresa, kao ni božje djelovanje u cilju milosti preko patnje, što je opet užasna poruka na nebitnost ovog života. Tačnije je da ustvari ti bezuspješno želiš označiti sve pozitivno što bi se moglo vezati za boga validnim dokučivanjem, a sve negativno nevalidnim pa kažeš kako ne možemo mi dokučiti u slučajevima gdje dokažemo apsurd, kao kvaj primjer koji je bio logički šah-mat a jasno dokazuje šupljinu tvrdnji o bogu:
- odr0n
#1083 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako je neko psihicki bolesnik nece odgovarati za svoja djela upravo zato sto je Bog svjestan da nije njegova krivica sto je rodjen bolestan. - ti ovdje izgleda negiraš vezu božjeg određenja kada kažeš da nije nečija krivica što je takav rođen, čime si preskočila onoga ko je odredio da bude takav, a to je bog. To je prva krivica boga, dalje krivice idu ako takva osoba počini zločin jer onda ide niz primjera u kojem jedino bog snosi odgovornost za istu, nikako drukčije ne može biti jer je jedino on imao moć da stvori uslove za tako nešto, odredbom takve psihički nestabilne osobe koja nije u stanju da iskoristi slobodnu volju, koja je ograničena i suzbijena božjom odredbom.nasa wrote:Odrone
- S4mpion
#1084 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odredjene su okolnosti koje ce covjeka zadesiti u zivotu,ali nije odredjeno njegovo ponasanje u istim,njegova izdrzljivost i snaga da sto lakse prebrodi ono "lose",e zato sluzi molitva.
- nasa
#1085 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odron
Pa radi se o zlu opcenito,samo sto u slucaju umnog bolesnika krivca nema na ovom svijetu,dodje ti kao da ti je cigla pala na glavu,a na onom on ocigledno kao ni cigla ne moze odgovarati ,radi se o nesreci,bolesniku je odredjeno od Boga da bude takav,zasto -zato sto zlo postoji na ovom svijetu i ocigledno na ovom primjeru ne mora cak biti ni izbor.
Zasto je Bog stvorio takvo bice,zasto je stvorio zmiju,zasto zdravog covjeka koji izabere cisto zlo....ne znam(i ono sto bih mogla reci
ulazi u drugu temu od ove)...shvatam da je tebi izgleda to i bio odredjeni povod za nevjeru ali i dokaz protiv Boga.
Ja sam ti sinoc jos napisala vidim ja stvarnost kao i ti ali ti vidis prvenstveno na ovim primjerima Boziju odgovornost i nepostojanje ,a ja na istim primjerima vidim da je onaj zivot potreban nastavak da se zlo kazni,da se zrtvi nadomjesti,da se pronadje pravda...a to sve mi je moguce samo uz Boga.
Pa radi se o zlu opcenito,samo sto u slucaju umnog bolesnika krivca nema na ovom svijetu,dodje ti kao da ti je cigla pala na glavu,a na onom on ocigledno kao ni cigla ne moze odgovarati ,radi se o nesreci,bolesniku je odredjeno od Boga da bude takav,zasto -zato sto zlo postoji na ovom svijetu i ocigledno na ovom primjeru ne mora cak biti ni izbor.
Zasto je Bog stvorio takvo bice,zasto je stvorio zmiju,zasto zdravog covjeka koji izabere cisto zlo....ne znam(i ono sto bih mogla reci
Ja sam ti sinoc jos napisala vidim ja stvarnost kao i ti ali ti vidis prvenstveno na ovim primjerima Boziju odgovornost i nepostojanje ,a ja na istim primjerima vidim da je onaj zivot potreban nastavak da se zlo kazni,da se zrtvi nadomjesti,da se pronadje pravda...a to sve mi je moguce samo uz Boga.
-
Chupo0O
#1086 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vidi prijatelju da te iskreno zanima ti bi uzeo u ruke i sam nasao odgovor, a posto ovako pitas pokusat cu ti objasniti. Sudbina je nama ne jasna iz vise razloga, ali je odredena, nasa sudbina je poznata samo Gospodaru jer se sve desava sa Njegovom voljom. Razumna smo bica i imamo pravo na odluke, sto znaci da je tvoja odluka vec u sudbinu zapisana, to nije tacno jer da jeste onda bi ovaj dunjaluk bio nepotreban. Tvoje odluke su uvijek na tebi i ti ih donosis, da se sa sudbinom na Sudnjem Danu pravdat ne bi mogao. Sudbina do koje mjere nam je odredena nama nije poznato i nije potrebno da je znas. Dovom i molitvom ti svoju sudbinu mijenjas, Lejletul kadr je noc kada nam se sudbina ponovo pise, tj. dovama i molitvom svome Gospodaru ti sudbinu mijenjas koja te ceka, ali odluke koje pravis (da li uradis dobro ili lose dijelo kad imas priliku) to je tvoje, to je ono sto sam cinis. Gospodar zna najbolje sto je za njegova roba, i to ti je cijela polemika, ti mozes molit za nesto a ono nikad da se obistini jer nije dobro za tebe, zato se moli za ono sto je najbolje za tebe. Prosao sam kroz veliku nepravdu i stvarno sam se pitao i ja do koje mjere nam je odredena sudbina, da li je nama odredena osoba sa kojom cemo provesti zivot, mi ne znamo ali On zna, i to je dovoljno za istinskog vjernika da smiri svoje dusu sa tim pitanjima.
- odr0n
#1087 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne može primjer sa ciglom porediti jer se krivica može prenijeti na onog koji je gradio kuću, ili nije održavo, ili onaj što mu je pala nije pazio itd., dok je u slučaju psihičkog bolesnika jedino krivac bog plus ako dođe do zločina, tako da zlo postojanja takvog čovjeka nije nesreća, kao eto desilo se, nego je određeno zbog čega mora postojati krivac tj. bog, ti vidiš da je jedini izlaz da se bog za to iskupi u narednom životu, ali to je nemoguće i besmisleno jer bog ispada licemjer iako nagradi jer time želi potkupiti svoje nedjelo na ovom svijetu (bezizlazna odredba koja je dovela do tragedije) nagradama u onom svijetu.nasa wrote:Odron
Zasto je Bog stvorio takvo bice,zasto je stvorio zmiju,zasto zdravog covjeka koji izabere cisto zlo....ne znam(i ono sto bih mogla reciulazi u drugu temu od ove)...shvatam da je tebi izgleda to i bio odredjeni povod za nevjeru ali i dokaz protiv Boga.
- nasa
#1088 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa nekad bi mogao naci odgovornost i za osobu koja je bolesna,a vala rade to cesto i na ovom svijetu,okrive one koji su ga trebali a nisu poslati na lijecenje,one koji su ga pustili iz neke ustanove za lijecenje itd.Cesto ,istina je krivac ne postoji kao ni kada te zmija ujede(ako ti cigla ne valja) Bog je "kriv" za stvaranje zmije ,a i takvog covjeka...i tako u tim slucajevima nema bas ni pouke osim cuvaj se zmijeodr0n wrote:Ne može primjer sa ciglom porediti jer se krivica može prenijeti na onog koji je gradio kuću, ili nije održavo, ili onaj što mu je pala nije pazio itd., dok je u slučaju psihičkog bolesnika jedino krivac bog plus ako dođe do zločina, tako da zlo postojanja takvog čovjeka nije nesreća, kao eto desilo se, nego je određeno zbog čega mora postojati krivac tj. bog, ti vidiš da je jedini izlaz da se bog za to iskupi u narednom životu, ali to je nemoguće i besmisleno jer bog ispada licemjer iako nagradi jer time želi potkupiti svoje nedjelo na ovom svijetu (bezizlazna odredba koja je dovela do tragedije) nagradama u onom svijetu.nasa wrote:Odron
Zasto je Bog stvorio takvo bice,zasto je stvorio zmiju,zasto zdravog covjeka koji izabere cisto zlo....ne znam(i ono sto bih mogla reciulazi u drugu temu od ove)...shvatam da je tebi izgleda to i bio odredjeni povod za nevjeru ali i dokaz protiv Boga.
Po meni ima dalje i Bog dalje ce pokazati i pouku ovog prvog i donijeti pravdu!
- odr0n
#1089 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zmija ne ujeda đabe osim ako je neko ne dovede u takvu situaciju (kao i cuko), nema tu nikakve greške što se tiče te funkcije kao ni zmije cjelokupne, dok je kod psihičkih bolesnika u pitanju određena greška od strane boga koji je ujedno i jedini odgovorni.nasa wrote:Pa nekad bi mogao naci odgovornost i za osobu koja je bolesna,a vala rade to cesto i na ovom svijetu,okrive one koji su ga trebali a nisu poslati na lijecenje,one koji su ga pustili iz neke ustanove za lijecenje itd.Cesto ,istina je krivac ne postoji kao ni kada te zmija ujede(ako ti cigla ne valja) Bog je "kriv" za stvaranje zmije ,a i takvog covjeka...i tako u tim slucajevima nema bas ni pouke osim cuvaj se zmijeodr0n wrote:Ne može primjer sa ciglom porediti jer se krivica može prenijeti na onog koji je gradio kuću, ili nije održavo, ili onaj što mu je pala nije pazio itd., dok je u slučaju psihičkog bolesnika jedino krivac bog plus ako dođe do zločina, tako da zlo postojanja takvog čovjeka nije nesreća, kao eto desilo se, nego je određeno zbog čega mora postojati krivac tj. bog, ti vidiš da je jedini izlaz da se bog za to iskupi u narednom životu, ali to je nemoguće i besmisleno jer bog ispada licemjer iako nagradi jer time želi potkupiti svoje nedjelo na ovom svijetu (bezizlazna odredba koja je dovela do tragedije) nagradama u onom svijetu.nasa wrote:Odron
Ja sam ti sinoc jos napisala vidim ja stvarnost kao i ti ali ti vidis prvenstveno na ovim primjerima Boziju odgovornost i nepostojanje ,a ja na istim primjerima vidim da je onaj zivot potreban nastavak da se zlo kazni,da se zrtvi nadomjesti,da se pronadje pravda...a to sve mi je moguce samo uz Boga.,a nazalost ponekad i umno bolesnih...neciji zivot se zavrsi i nema dalje.po tebi....
Po meni ima dalje i Bog dalje ce pokazati i pouku ovog prvog i donijeti pravdu!
- MyTao
#1090 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
I sta? i dalje imamo slobodnu volji a on zna nas izbor
:)
Najbolje ovako da kazemo, slobodni smo da biramo ono sto nam je on odredio prije 14 Milijardi godina
Svi sretni...
Najbolje ovako da kazemo, slobodni smo da biramo ono sto nam je on odredio prije 14 Milijardi godina
- nasa
#1091 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odron
Pa zmiji bi ti izgledao kao realna prijetnja ,a u stvarnosti nisi prijetnja vec recimo samo setas...ali eto ona se priprodno ponasa i pogresna procjena joj je dozvoljena...
Slicno ti je i umni bolesnik i njemu bi ti izgledao kao realna prijetnja ,a ti samo setas....ali eto to za covjeka nije prirodno pa ti je kriv Bog...
Iako je oboje stvorio Bog i to na nacin da oboje percipiraju nekog u odredjenoj stuaciju kao realnu prijetnju mada nisu upravu!
Pa zmiji bi ti izgledao kao realna prijetnja ,a u stvarnosti nisi prijetnja vec recimo samo setas...ali eto ona se priprodno ponasa i pogresna procjena joj je dozvoljena...
Slicno ti je i umni bolesnik i njemu bi ti izgledao kao realna prijetnja ,a ti samo setas....ali eto to za covjeka nije prirodno pa ti je kriv Bog...
Iako je oboje stvorio Bog i to na nacin da oboje percipiraju nekog u odredjenoj stuaciju kao realnu prijetnju mada nisu upravu!
- odr0n
#1092 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
"mada nisu upravu!" - ne možeš ravnati greške pogrešno programiranog bića jer nije njihova krivica što nisu djelovali suprotno od njihovog programa, sa greškama ispravno programiranih za koje su mogu pripisati neke krivice jer su mogli drugačije djelovati (ali ne i sve jer nisu perfektni i svemoćni npr. u slučaju zemljotresa).nasa wrote:Odron
- nasa
#1093 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
U zavisnosti kojoj religiji pripadas,u krsanstvu imas popunu slobodnu volju i islamski ogranicenu slobodnu volju....MyTao wrote:I sta? i dalje imamo slobodnu volji a on zna nas izbor:)
Najbolje ovako da kazemo, slobodni smo da biramo ono sto nam je on odredio prije 14 Milijardi godinaSvi sretni...
- nasa
#1094 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa kakva je tebi razlika ako te potrefi nedo Bog jedno ili drugo....nikakva!odr0n wrote:"mada nisu upravu!" - ne možeš ravnati greške pogrešno programiranog bića jer nije njihova krivica što nisu djelovali suprotno od njihovog programa, sa greškama ispravno programiranih za koje su mogu pripisati neke krivice jer su mogli drugačije djelovati (ali ne i sve jer nisu perfektni i svemoćni npr. u slučaju zemljotresa).nasa wrote:Odron
- MyTao
#1095 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nasa wrote:U zavisnosti kojoj religiji pripadas,u krsanstvu imas popunu slobodnu volju i islamski ogranicenu slobodnu volju....MyTao wrote:I sta? i dalje imamo slobodnu volji a on zna nas izbor:)
Najbolje ovako da kazemo, slobodni smo da biramo ono sto nam je on odredio prije 14 Milijardi godinaSvi sretni...
zar postoji ogranicena slobodna volja? to isto kao da si mi rekla za vodu koja je malo mokra i ona koja je potpuno mokra
- Nogatrans
#1096 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Po meni su to sejtanske spletke upravo gledajuci ovu vrstu teme do koje je dosla jer ljudski um ima jednostavno neke granice razmisljanja.
Meni licno je dovoljno da pogledam oko sebe prirodu,zrak,vodu itd i na kraju svoje tijelo srce,vene,kicma,pluca,ruke,sluh,vid . Fakat ima toliko stvari gdje jednostavno ne moze biti da je to samo po sebi. A onda pogledam ono svoje dijete koje je vec Mashala momcic i skontas od cega nastade i koliko stvarno covjek je bespomocan i jednostavno jedna nula obicna bez milosti uzvisenog Allaha.
I kad to sagledam sve oko sebe,stvarno nemam potrebe da se ja ubijam nekim nebulozama ala sta je odredjeno,zna li se unaprijed sta i kako itd. Jedno je jasno rodili smo se ,a ne znamo nista prije sta se desavalo,umrijet cemo i stati na Sudnjem danu pred Gopodara Svijetova.
Meni licno je dovoljno da pogledam oko sebe prirodu,zrak,vodu itd i na kraju svoje tijelo srce,vene,kicma,pluca,ruke,sluh,vid . Fakat ima toliko stvari gdje jednostavno ne moze biti da je to samo po sebi. A onda pogledam ono svoje dijete koje je vec Mashala momcic i skontas od cega nastade i koliko stvarno covjek je bespomocan i jednostavno jedna nula obicna bez milosti uzvisenog Allaha.
I kad to sagledam sve oko sebe,stvarno nemam potrebe da se ja ubijam nekim nebulozama ala sta je odredjeno,zna li se unaprijed sta i kako itd. Jedno je jasno rodili smo se ,a ne znamo nista prije sta se desavalo,umrijet cemo i stati na Sudnjem danu pred Gopodara Svijetova.
- odr0n
#1097 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako nikakva kad bi bog bio jedini odgovorni kao krivac za pogrešno isprogramirano biće (psihički bolesnik), dok bi krivica kod ispravno programiranih u slučaju zmija-zdravi čovjek bila ili od strane zmije (kriva procjena) ili zdravog čovjeka (nepažnja).nasa wrote:Pa kakva je tebi razlika ako te potrefi nedo Bog jedno ili drugo....nikakva!odr0n wrote:"mada nisu upravu!" - ne možeš ravnati greške pogrešno programiranog bića jer nije njihova krivica što nisu djelovali suprotno od njihovog programa, sa greškama ispravno programiranih za koje su mogu pripisati neke krivice jer su mogli drugačije djelovati (ali ne i sve jer nisu perfektni i svemoćni npr. u slučaju zemljotresa).nasa wrote:Odron
- nasa
#1098 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Neki filozofi su dosli do zakljucka da ljudima jeste slobodna volja ogranicena bez da su ukljucivali Boga vec bazirajuci svoje tvrdnje na ljudskim ogranicenjima druge vrste.....pa eto potrazi ako te interesujeMyTao wrote:nasa wrote:U zavisnosti kojoj religiji pripadas,u krsanstvu imas popunu slobodnu volju i islamski ogranicenu slobodnu volju....MyTao wrote:I sta? i dalje imamo slobodnu volji a on zna nas izbor:)
zar postoji ogranicena slobodna volja? to isto kao da si mi rekla za vodu koja je malo mokra i ona koja je potpuno mokraal eto nekima to ima smisla...
- MyTao
#1099 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa normalno... ja se zalazem za to da slobodna volja ne postoji.
- Kroksica
#1100 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da ne postoji ne bi ti sad ovdje vazio kako ne postoji.MyTao wrote:Pa normalno... ja se zalazem za to da slobodna volja ne postoji.