Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
ikcikc
#1 Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?
2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
1. moliti se Bogu?
- miskin
#2 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
http://www.islamika.net/pitanja-i-odgov ... ec-odredio
Za kraj bih vas samo pitao o dovi, odnosno kako ispravno doviti Allahu, swt. Ja sam svjestan da Allah swt zna moje potrebe bolje i od mene i da onog momenta kad Ga odlučim zamoliti za nešto On već zna o čemu se radi, ali bih volio da znam uputiti dovu ispravno za neku stvar i to na način da dok izgovaram molitvu već osjećam olakšanje u duši. Znate na koji osjećaj mislim... Kad hoće skoro suze poteći.
Odgovor:
Od općih adaba ispravnog dovljenja a ujedno i od razloga primanja dove koje bi trebao da poznaje svaki musliman je sljedeće:
- da prije početka dove zahvali Allahu, dželle še'nuhu, a zatim donese salavat i selam na Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poput toga da se kaže: ELHAMDULILLAHI RABBIL ALEMIN VESSALATU VESSELAMU ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALIHI VE SAHBIHI EDŽMEIN,
- da sve što dovi ponavlja po tri puta,
- da nastoji uputiti dovu u vremenima i mjestima za koje je došlo u šerijatskim tekstovima da Allah, dželle še'nuhu, na tim mjestima i u tim vremenima prije uslišava dovu nego na drugim mjestima, poput dovljenja na sedždi, između ezana i ikameta, dova musafira, u zadnjoj trećini noći, na Arefatu i slično,
- da ne dovi ono u čemu je kidanje rodbinskih veza i što je samo po sebi grijeh, kao i da se kloni onoga što sprečava uslišavanje dove, poput toga da mu je hrana, obuća i odjeća haram,
- da završi dovu takođe sa zahvalom Allahu, dželle še'nuhu, i salavatom i selamom na Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Sve spomenuto je zasnovano na vjerodostojnim šerijatskim argumentima čije navođenje bi uzelo mnogo prostora.
Ko primijeni ove adabe dovljenja uz iskrenost u dovljenju nadati je se da će osjetiti slast i užitak u dovi, da će čak pustitit suze.
A da bi pobudio kod sebe osjećanja skrušenosti i poniznosti pred Allahom, dželle še'nuhu, jedan od najboljih načina je da na početku dove prilikom izražavanja zahvalnosti Allahu dželle še'nuhu, navodi Njegove osobine sa kojim će osjetiti Njegovu veličinu i moć i svoju malenkost i poniznost.
A što se tiče tvojih riječi da Allah zna tvoje potrebe i da zna prije nego što doviš šta hoćeš, ove riječi mogu imati pogrešno značenja.
Poput značenja koje zagovaraju neki filozofi i sufije od muslimana da nema fajde u dovi jer Allah, dželle še'nuhu, zna šta ćemo doviti i već je prije toga odredio šta će se sve desiti. Ovo tumačenje je pogrešno iz sljedećih razloga:
Prvo – što nam je Allah, dželle še'nuhu, naredio da dovimo, i obećao da će nam se odazvati, pa kaže: "Uputite mi dovu, Ja ću vam se odazvati!" (Gafir, 60).
Drugo – pojasnio nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kako se Allah, dželle še'nuhu, odaziva i ispunjava dovu onima koji mu dove pa kaže:
"Nema čovjeka koji neće Allahu uputiti dovu u kojoj nema grijeha niti kidanja rodbinskih veza a da mu Allah neće njome dati jednu od tri stvari: ili će mu uslišati dovu na dunjaluku, ili će mu dati u njenoj vrijednosti nagradu na ahiretu, ili će otkloniti od njega zlo u vrijednosti te dove", pa su neki rekli: O Allahov Poslaniče, znači da puno dovimo, a on odgovori: "Allah će vam više dati". Hadis bilježe Tirmizi, Ahmed i Hakim, a Hakim, Zehebi i Albani ga ocjenjuju vjerodostojnim a Šuajb Arnaut dobrim.
Treće – da je samo upućivanje dove jedan od najvećih ibadeta, te ko uputi dovu nekom drugom mimo Allaha postaje mušrik. Kaže Uzvišeni: "Gospodar vaš je rekao: "Uputite mi dovu, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi ibadet čine – ući će, sigurno, u Džehennem poniženi" (Gafir, 60).
Ovo je samo po sebi dovoljno da musliman što više dovi jer čineći ovaj ibadet Uzvišenom on ima ogromnu nagrada pa makar mu Allah, dželle še'nuhu, ne uslišao tu dovu. Ve billahi tevfik.
-
ikcikc
#3 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Hvala. Ali ne mislim da je ovo odgovor na moje pitanje: Ako je Allah sve predodredio unaprijed zasto onda doviti ili klanjati? Ili je savrsenstvo Allaha toliko da ono ukljucuje u toj svojoj predodredjenosti i dove njegovih robova na koje ce se u predodredjenom casu odazvati?
-
Marinija
#4 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Iskrena molba/dova može da promijeni ono što je "zapisano". Ukoliko se čovjek ne moli Bogu u čemu je razlika između njega i nevjernika?
-
Semiramida
#5 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Drug, nije to baš tako. I nije sudbina nepromjenjiva.
Gospodar voli da mu se molimo, a kako je Svemoćan, i sudbinu dovom može promijeniti. Znaš ono kad Gospodar kaže "Budi", i ono bude. (To je Njemu lahko.)
Da je sve tako "zacementirano", ne bi nam bilo naloženo da se trudimo i da radimo...
Tome u prilog idu i brojne dove Božijih poslanika. Da je tako, kako si stavio u Topic, niko od njih ne bi nikad ništa tražio, jer su svakako bili ubijeđeni kako u postojanje Gospodara, tako i u svoju misiju i uspješnost iste.
Dova Ejjuba a.s. I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!” - 21/83
Dova Ibrahima a.s. "...Gospodar moj, uistinu, uslišava molbe.
Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!
Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim, i svim vjernicima, na Dan kad se bude polagao račun!” 14/41
Dova Nuha a.s. “Gospodaru moj,” – reče – “tebi se ja utječem da Te više nikad ne zamolim za ono što ne znam! Ako mi ne oprostiš i ne smiluješ mi se, biću izgubljen.” 11/47
Gospodar voli da mu se molimo, a kako je Svemoćan, i sudbinu dovom može promijeniti. Znaš ono kad Gospodar kaže "Budi", i ono bude. (To je Njemu lahko.)
Da je sve tako "zacementirano", ne bi nam bilo naloženo da se trudimo i da radimo...
Tome u prilog idu i brojne dove Božijih poslanika. Da je tako, kako si stavio u Topic, niko od njih ne bi nikad ništa tražio, jer su svakako bili ubijeđeni kako u postojanje Gospodara, tako i u svoju misiju i uspješnost iste.
Dova Ejjuba a.s. I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!” - 21/83
Dova Ibrahima a.s. "...Gospodar moj, uistinu, uslišava molbe.
Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!
Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim, i svim vjernicima, na Dan kad se bude polagao račun!” 14/41
Dova Nuha a.s. “Gospodaru moj,” – reče – “tebi se ja utječem da Te više nikad ne zamolim za ono što ne znam! Ako mi ne oprostiš i ne smiluješ mi se, biću izgubljen.” 11/47
- nasa
#6 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa da je predodredjeno sve i to kako ces se nositi s nekom situacijom onda ne bi ni bilo ni svrhe za nagradu i kaznu na onom svijetu ili iskusenje na ovom ,a vrlo dobro bi trebala da znas da se iskusenje pominje na vise mjesta.ikcikc wrote:Hvala. Ali ne mislim da je ovo odgovor na moje pitanje: Ako je Allah sve predodredio unaprijed zasto onda doviti ili klanjati? Ili je savrsenstvo Allaha toliko da ono ukljucuje u toj svojoj predodredjenosti i dove njegovih robova na koje ce se u predodredjenom casu odazvati?
Sta je predodredjeno,a sta nije ti ne mozes znati a i nema svrhe jer i ono sto je predodredjeno opet nije izuzeto od tvoje reakcije tako da ces i za nju odgovarati pred Bogom,npr.posvadjas se s nekim ,recimo to je bilo predodredjeno,ali nije predodredjena tvoja reakcija da li ces ti to smireno podnijeti,posvadjati se,pricati drugima o tome itd.
Osim toga svrha molitve nije svakako samo u smjeru mjenjanja na bolje sopstvene sudbine,vec i pronalazak smirenosti i ravnoteze na ovom svijetu,priprema za onaj svijet i priblizavanje Gospodaru,molitva za druge koja je jako pohvaljena na vise strana itd.
Dalje, nada,Bog na vise mjesta pozive vjernike da se oslone na Njega i da ne gube nadu,i to je poruka nije sve predodredjeno ,a ujedno i da nije na covjeku da predvidja buducnost vec s vjerom u Boga prevlada sadasnjost!
Time sto je receno da je nesto predodredjeno van covjekovog utjecaja je samo olaksanje vjerniku da se ne osvrce u proslost i zali za necim sto je proslo,da ne okrivljuje pretjerano sebe ako ga zadesi nesto lose,da ne razbija glavu s buducnoscu,a nikako
da bi covjek rekao pa nije nista do mene!
Tako da molitva itekako ima smisla!
- hrastov žižak
#7 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Druže otvaraču teme, rješenje ovog paradoksa nikad nećeš pronaći jer ga nema. Dobro je da si postavio jedno logično, zdravorazumsko pitanje. Kao što i sam vidiš ovi agitatori su dali nemušte, eufemistične odgovore koji ne rješavaju tvoju dilemu. Ne nadaj se da će zadovoljavajući odgovor doći. Prostrijeće ti i neke metafore koje je vrlo lako srušiti. Nadam se da ćeš nastaviti sa skepticizmom 
- Opetja033
#8 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nema tu nikakve prevelike mudrosti. Islamsko ucenje po ovom pitanju, bazirano na hadisu Muhammeda a.s., vrlo jasno govori kako dova (molba) i sadaka mijenjaju sudbinu. Vrlo jednostavno.hrastov žižak wrote:Druže otvaraču teme, rješenje ovog paradoksa nikad nećeš pronaći jer ga nema. Dobro je da si postavio jedno logično, zdravorazumsko pitanje. Kao što i sam vidiš ovi agitatori su dali nemušte, eufemistične odgovore koji ne rješavaju tvoju dilemu. Ne nadaj se da će zadovoljavajući odgovor doći. Prostrijeće ti i neke metafore koje je vrlo lako srušiti. Nadam se da ćeš nastaviti sa skepticizmom
- hrastov žižak
#9 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
znači da je Alah znao i da će doći do molitve koja će promjeniti sudbinu? ako nije, onda nije zveznajući. vrlo jednostavno
- harač
#10 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
not this againhrastov žižak wrote:znači da je Alah znao i da će doći do molitve koja će promjeniti sudbinu? ako nije, onda nije zveznajući. vrlo jednostavno
- hrastov žižak
#11 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
bilo bezbroj puta, ne ponovilo se 
- rage_guy
#12 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Omniscientnost božija je zeznuta stvar, stalno dovodi do nekih nelogičnosti. 
- Beauty01
#13 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Naša sloboda je blagodat od Boga i nagrada koju nam je Stvoritelj podario sasvim nezavisno od naše volje. Naša sloboda je samo Njegova volja: "Vi ne možete htjeti ništa drugo nego ono što Allah hoće." (El-Insan, 30).
Govoriti o slobodi u ovom smislu ne znači pripisivanje Bogu druga. Naša sloboda je isto što i Njegova naredba, Njegova volja i Njegova odredba. Allah dž.š. odriče prisilu sa Svoje strane "Da Mi hoćemo poslali bismo na njih iz neba jedan znak pa bi oni pred njim vratove svoje sageli." (Eš-Šuara, 4). Značenje ovog ajeta je jasno: sasvim je moguće da se primoraju ljudi na vjerovanje, ali to nije učinjeno zbog toga što Bog ne prisiljava. "U vjeru nema prisile. Prava istina se jasno razlikuje od zablude." (El-Bekare, 256). "Da je htio tvoj Gospodar, svi bi ljudi vjerovali. Zar ćeš ti prisiliti ljude da vjeruju i budu pravi vjernici?" (Junus, 99).
Govoriti o slobodi u ovom smislu ne znači pripisivanje Bogu druga. Naša sloboda je isto što i Njegova naredba, Njegova volja i Njegova odredba. Allah dž.š. odriče prisilu sa Svoje strane "Da Mi hoćemo poslali bismo na njih iz neba jedan znak pa bi oni pred njim vratove svoje sageli." (Eš-Šuara, 4). Značenje ovog ajeta je jasno: sasvim je moguće da se primoraju ljudi na vjerovanje, ali to nije učinjeno zbog toga što Bog ne prisiljava. "U vjeru nema prisile. Prava istina se jasno razlikuje od zablude." (El-Bekare, 256). "Da je htio tvoj Gospodar, svi bi ljudi vjerovali. Zar ćeš ti prisiliti ljude da vjeruju i budu pravi vjernici?" (Junus, 99).
- Beauty01
#14 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zahvala pripada Allahu i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu časnu porodicu i sve ashabe.
Ukratko, vjerovanje u Allahovo, dželle še'nuh, određenje i odredbu (ar. el-kada vel-kader) bila dobra po nas ili loša, je šesti imanski temelj, bez kojeg je neispravno čovjekovo vjerovanje.
To vjerovanje zasniva se na četiri velika temelja, a onaj ko zanegira jedan od njih ne smatra se od onih koji vjeruju u Allahovo određenje i odredbu.
Prvi: da Uzvišeni Allah sve podrobno zna i da Mu ništa nije skriveno. Znao je sve što će ljudi raditi prije nego što ih je stvorio. Ništa se ne desi a da On, Uzvišeni, za to ne zna prije nego se desi. On zna ono što se desilo, a i ono što se nije desilo, kada bi se desilo, zna kako bi se desilo.
Allah, azze ve dželle, rekao je: "On je Allah – nema drugog boga osim Njega -, On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni!" (Prijevod značenja, El-Hašr, 22)
Ebu Hurejre, radijellahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan o statusu djece mnogobožaca, pa je rekao: "Allah dobro zna šta bi oni radili." Hadis su zabilježili Buhari (1318) i drugi.
Drugi: da je Uzvišeni Allah svoje znanje o stvorenjima zapisao u Knjigu prije nego ih je stvorio na 50 000 godina, i sve što se dešava, dešava se shodno onome što je zapisano u toj Knjizi. Allah, Uzvišeni, rekao je: "Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je na nebu i na Zemlji? To je sve u Knjizi; to je, uistinu, Allahu lahko!" (Prijevod značenja, El-Hadždž, 70)
Abudullah b. Amr, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah je zapisao sudbinu stvorenja prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju na pedeset hiljada godina, a Njegov Arš, tada je bio na vodi." Hadis je zabilježio Muslim (6919).
To ne znači da je Uvišeni Allah prisilio robove na određena djela, naprotiv, On im je ostavio slobodnu volju, da rade šta hoće, i na osnovu njihovih djela – dobrih ili loših – nagradit će ih Džennetom (vječnim uživanjem) ili Džehennemom (vječnom patnjom).
Treći: da se sve što se dešava, dešava po Allahovom sveopćem htjenju i ništa se iz toga ne izuzima. Tj. ništa se u kosmosu ne dešava a da Uzvišeni Allah, dželle še'nuh, prethodno ne odobri i dozvoli da se to desi, što ne znači da je zadovoljan sa svim što robovi rade. Allah, dželle še'nuh, voli dobro i naređuje da se čini, prezire zlo i zabranjuje da se čini, ali, ako dopusti da se neko zlo dogodi, to ne znači da je zadovoljan time, nego je dopustio da se čini radi mudrosti koja se u tome krije.
Uzvišeni Allah, dželle še'nuh, rekao je: "... a vi ne možete ništa htjeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće!" (Prijevod značenja, Et-Tekvir, 29) I rekao je: "I nikako za bilo šta ne reci: 'Uradiću to sigurno sutra!' – ne dodavši: 'Ako Allah da!'" (Prijevod značenja, El-Kehf, 23-24)
Červti: da su sva Allahova stvorenja i sve što rade stvoreni od strane Njega, dželle še'nuh.
Allah, dželle še'nuh, rekao je: "Allah je stvoritelj svega..." (Prijevod značenja, Ez-Zumer, 62)
U isto vrijeme - iako je Allah, Uzvišeni, stvoritelj svega, bilo dobro ili zlo - neispravno je zlo pripisivati Allahu, dželle še'nuh. Sve što je Allah stvorio, stvorio je iz mudrosti koju on zna i sva Njegova djela su dobra i mudra.
Čovjek je obavezan da se odaziva Allahovim, azze ve dželle, naredbama, da se kloni Njegovih zabrana, da se pokorava Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem i da nastoji raditi ono u čemu je korist za njegov dunjaluk i ahiret. Ako mu se nešto desi, sigurno ga nije moglo mimoići, a ako ga nešto mimoiđe, zasigurno mu se nije moglo desiti, tako da mu ne ostaje ništa drugo osim da čini dobra djela, pokorava se svome Gospodaru i nada neizmjernoj nagradi, a ako čini loša djela i grijehe slijeduje ga kazna, osim da mu Allah, dželle še'nuh, iz Svoje velike milosti oprosti (tj. ako je od muslimana i obavlja namaz ali čini grijehe). Allah, azze ve dželle, najbolje zna.
Ukratko, vjerovanje u Allahovo, dželle še'nuh, određenje i odredbu (ar. el-kada vel-kader) bila dobra po nas ili loša, je šesti imanski temelj, bez kojeg je neispravno čovjekovo vjerovanje.
To vjerovanje zasniva se na četiri velika temelja, a onaj ko zanegira jedan od njih ne smatra se od onih koji vjeruju u Allahovo određenje i odredbu.
Prvi: da Uzvišeni Allah sve podrobno zna i da Mu ništa nije skriveno. Znao je sve što će ljudi raditi prije nego što ih je stvorio. Ništa se ne desi a da On, Uzvišeni, za to ne zna prije nego se desi. On zna ono što se desilo, a i ono što se nije desilo, kada bi se desilo, zna kako bi se desilo.
Allah, azze ve dželle, rekao je: "On je Allah – nema drugog boga osim Njega -, On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni!" (Prijevod značenja, El-Hašr, 22)
Ebu Hurejre, radijellahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan o statusu djece mnogobožaca, pa je rekao: "Allah dobro zna šta bi oni radili." Hadis su zabilježili Buhari (1318) i drugi.
Drugi: da je Uzvišeni Allah svoje znanje o stvorenjima zapisao u Knjigu prije nego ih je stvorio na 50 000 godina, i sve što se dešava, dešava se shodno onome što je zapisano u toj Knjizi. Allah, Uzvišeni, rekao je: "Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je na nebu i na Zemlji? To je sve u Knjizi; to je, uistinu, Allahu lahko!" (Prijevod značenja, El-Hadždž, 70)
Abudullah b. Amr, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah je zapisao sudbinu stvorenja prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju na pedeset hiljada godina, a Njegov Arš, tada je bio na vodi." Hadis je zabilježio Muslim (6919).
To ne znači da je Uvišeni Allah prisilio robove na određena djela, naprotiv, On im je ostavio slobodnu volju, da rade šta hoće, i na osnovu njihovih djela – dobrih ili loših – nagradit će ih Džennetom (vječnim uživanjem) ili Džehennemom (vječnom patnjom).
Treći: da se sve što se dešava, dešava po Allahovom sveopćem htjenju i ništa se iz toga ne izuzima. Tj. ništa se u kosmosu ne dešava a da Uzvišeni Allah, dželle še'nuh, prethodno ne odobri i dozvoli da se to desi, što ne znači da je zadovoljan sa svim što robovi rade. Allah, dželle še'nuh, voli dobro i naređuje da se čini, prezire zlo i zabranjuje da se čini, ali, ako dopusti da se neko zlo dogodi, to ne znači da je zadovoljan time, nego je dopustio da se čini radi mudrosti koja se u tome krije.
Uzvišeni Allah, dželle še'nuh, rekao je: "... a vi ne možete ništa htjeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće!" (Prijevod značenja, Et-Tekvir, 29) I rekao je: "I nikako za bilo šta ne reci: 'Uradiću to sigurno sutra!' – ne dodavši: 'Ako Allah da!'" (Prijevod značenja, El-Kehf, 23-24)
Červti: da su sva Allahova stvorenja i sve što rade stvoreni od strane Njega, dželle še'nuh.
Allah, dželle še'nuh, rekao je: "Allah je stvoritelj svega..." (Prijevod značenja, Ez-Zumer, 62)
U isto vrijeme - iako je Allah, Uzvišeni, stvoritelj svega, bilo dobro ili zlo - neispravno je zlo pripisivati Allahu, dželle še'nuh. Sve što je Allah stvorio, stvorio je iz mudrosti koju on zna i sva Njegova djela su dobra i mudra.
Čovjek je obavezan da se odaziva Allahovim, azze ve dželle, naredbama, da se kloni Njegovih zabrana, da se pokorava Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem i da nastoji raditi ono u čemu je korist za njegov dunjaluk i ahiret. Ako mu se nešto desi, sigurno ga nije moglo mimoići, a ako ga nešto mimoiđe, zasigurno mu se nije moglo desiti, tako da mu ne ostaje ništa drugo osim da čini dobra djela, pokorava se svome Gospodaru i nada neizmjernoj nagradi, a ako čini loša djela i grijehe slijeduje ga kazna, osim da mu Allah, dželle še'nuh, iz Svoje velike milosti oprosti (tj. ako je od muslimana i obavlja namaz ali čini grijehe). Allah, azze ve dželle, najbolje zna.
Last edited by Beauty01 on 17/12/2012 21:57, edited 1 time in total.
- Obskurni
#15 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa može li se išta svojim riječima reći jer ovo što si iskopirala u dva posta nema smisla 
- Beauty01
#16 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ovo prvo nisam iskopirala, već sam prepisala iz najdraže mi knjige
. Drugo jesam jer je sve pojašnjeno i lijepo rečeno. Ne vidim da nema smisla
Uostalom šta hoćeš reći time hahaha
Ko da ja imam vremena sad naglabati ovdje 100 godina a moram učiti, a i treba malo ummetu otvoriti oči..nije to lahko 
- vazi
#17 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
pokusaj moliti Boga za nesto pa kad ti se zelja ispuni tj molba udovolji samo ce ti se kazati
Osim toga, klanjanje (a vjerovatno i drugi oblici obracanja Bogu) sluzi prvenstveno nama, Bog je to naredio zbog nas jer je nama korisno.
Ko to ne praktikuje ne moze ni razumijeti i nema potrebe o tome naglabati, mala je vjerovatnoca da se moze doci do obostranog razumijevanja
Osim toga, klanjanje (a vjerovatno i drugi oblici obracanja Bogu) sluzi prvenstveno nama, Bog je to naredio zbog nas jer je nama korisno.
Ko to ne praktikuje ne moze ni razumijeti i nema potrebe o tome naglabati, mala je vjerovatnoca da se moze doci do obostranog razumijevanja
- Obskurni
#18 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jesi li barem procitala ovo drugo iskopirano ? 
Ja ne mogu da vjerujem da si htjela da doprineseš išta kvalitetno ovoj temi sa ovim postom.
Zlatni rudnik definitivno
Ja ne mogu da vjerujem da si htjela da doprineseš išta kvalitetno ovoj temi sa ovim postom.
- Beauty01
#19 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
vazi wrote:pokusaj moliti Boga za nesto pa kad ti se zelja ispuni tj molba udovolji samo ce ti se kazati![]()
- Beauty01
#20 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Naravno da jesam xD Jesi li ti? Nešto mi ne djeluje bašObskurni wrote:Jesi li barem procitala ovo drugo iskopirano ?
Nego imaš li ti šta reći kvalitetno na ovu temu osim repliciranja na moje
- MyTao
#21 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ovo je isto pitanje koje je mene izvelo iz vjereikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?
Uglavnom, odgovor ne postoji... jer kakav god odgovor da dobijes nece biti logican... Ja sam o ovome pricao sa mnogim Hodzama dok sam odrastao, i nikada mi niko nije ponudio odgovor koji zadovoljava. Na kraju ce se sve svesti na to da "radis onako kako ti se kaze, i da nepitas puno pitanja koja te mogu navesti na razmisljanja kakva trenutno imas" znaci, bog zabranjuje da budes skeptican...
Paradoks je to da mi imamo slobodnu volju, a da i bog zna sve unaprijed... tu su se autori "svetih" pravo zeznulu...
- vazi
#22 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@obskurni, ti bas izgleda obskuran
jesi li ikada imao priliku biti pored teskog bolesnika?
svako ce na ovoj temi pricati na osnovu onoga sto je on licno dozivio/iskusio i niko ne bi trebao da onog drugog ubjedjuje u svoj stav, jel' tako
demokratija
svako ce na ovoj temi pricati na osnovu onoga sto je on licno dozivio/iskusio i niko ne bi trebao da onog drugog ubjedjuje u svoj stav, jel' tako
demokratija
- Obskurni
#23 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Imao sam priliku biti pored teškog bolesnika.vazi wrote:@obskurni, ti bas izgleda obskuran![]()
svako ce na ovoj temi pricati na osnovu onoga sto je on licno dozivio/iskusio i niko ne bi trebao da onog drugog ubjedjuje u svoj stav, jel' tako![]()
demokratija
Da li je iko procitao ono ?
Super mi je kako su nevjernici u istoj ravnini sa svinjama i alkoholom i svemu onome što je loše u svijetu
Stvoreni da budu iskušenje. Nevjerovatno
- Beauty01
#24 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Evo brišem, a znala sam da će neko to uzeti kao zamjerku, mada je logično da je ono samo banalan primjer. -.-
- pussysmoke
#25 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dobro pitanje. Jedino je šteta što ti vjernici koji posjećuju ovaj forum nisu u stanju dati odgovor. Jedino što ti oni mogu dati je gomila citata, ajeta i sl. Ne postoji ništa što bi ti oni mogli ponuditi kao odgovor, a da su to sami shvatili. Odgovor znaš i sam, samo ti ne želiš to da prihvatiš. Bojiš se onoga što će reći društvo, roditelji... Uostalom, tvoj život je u pitanju. Sam moraš odlučiti šta je istina. SLOBODNA VOLJA!