Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Rasprave o vjerskim temama.
konami666

#51 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by konami666 »

teodati wrote: 03/06/2026 14:57
konami666 wrote: 03/06/2026 12:21
teodati wrote: 03/06/2026 07:58

Neće ići, jer ne postoji beskonačan niz unatrag, onda ni mi ne bi postojali, to je nelogično i nerazumno, prije ili kasnije se vraćanjem u prošlost dođe do uzroka svega koji jedini oduvijek postoji.

Beskonačnost se ne može proći, a mi postojimo, dakle tražimo odgovor na konačan niz događa, koji ima uzrok, ali koji se dogodio u beskonačnosti, eto ukratko.
Sto i ti nasra, vrijeme u mjerama svemira je ništa, ti imaš drugačiju percepciju vremena zato sto staris i onda umreš. Da putuješ brzinom svjetlosti i da odeš u drugu galaksiju i vratiš se, svi bi bili mrtvi a možda ni zemlje ne bi bilo dok bi ti bio isti.
Znaci po tebi beskonačnost ne postoji a kontas živjeti beskonačno kada umreš u raju ili paklu jel? Naravno da beskonačnost postoji samo sto to ljudski um ne može da svari.
Postoji beskonačnost, ali nema to veze sa putovanjem bilo kojom brzinom, dapače.
Izgleda da nisi ni skontao sto sam napisao i zašto sam spomenuo brzinu.
nemezis

#52 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by nemezis »

Ovdje bi prvo trebalo definisati pojam "vjernik", bez toga sve je moguće.
Starog oca sin
Grijem se na: ČUMUR

#53 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by Starog oca sin »

toska wrote: 03/06/2026 23:47
Hendrix wrote: 03/06/2026 23:24
toska wrote: 03/06/2026 23:06
Dok se matrix ne pokvari :idea:

Nije ni onaj Musk budala.
Mozes li biti malo manje mistican?

Kakav Matrix i kakve veze ima nadrogirani milijarder sa ovom temom?
Možda si propustio onu njegovu izjavu da je mogućnost da ovo nije simulacija 1 : milijardu, to je u vezi Muska.

Druge stvari vežu se uz kvantnu mehaniku i odvojeno, razvoj računara.
KM ima stvarno neobjašnjive stvari, npr. poznata kvantna spregnutost, "sablasno dejstvo".
Ali nije samo to, tu je i superpozicija čestice prije mjerenja, ok, prezivjecemo to, ali eksperimenti pokazuju i da trenutak mjerenja određuje čak i prošlost čestice, što bi moralo biti nemoguće. Zato se sada kaže da čestice i nemaju prošlost kako je mi shvatamo.
Uglavnom, ni najbolji u KM ne znaju što šta i svako vuče na svoju stranu, ali samou intrepetaciji, matemtika i eksperimenti rade savršeno.

Za dalje i bolje ima ovdje eksperata KM, da h više ne prozivam.
To sto nismo trenutno u stanju da objasnimo sablasno dejstvo ili bilo sta drugo, nije dokaz da sablasno dejstvo postoji sa nekom svrhom i da nije samo nasumicna pojava. Svrha ili nedostatak iste ne zavisi od nasih intelektualnih sposobnosti, ko je uopste odlucio da mi budemo mjerilo bilo cega? Mozda negdje postoji vanzemaljska civilizacija u kojoj novorodjence 3 sekunde nakon sto dodje na svijet moze objasniti sablasno dejstvo
daario naharis

#54 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by daario naharis »

Najjace od svega je sto je smisao postojanja ovog svega nesto bas smijesno tipa generalna proba za nesto, ili zabava za nekoga a mi ozbiljno shvatamo.
toska

#55 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by toska »

Starog oca sin wrote: 04/06/2026 10:27
toska wrote: 03/06/2026 23:47
Hendrix wrote: 03/06/2026 23:24

Mozes li biti malo manje mistican?

Kakav Matrix i kakve veze ima nadrogirani milijarder sa ovom temom?
Možda si propustio onu njegovu izjavu da je mogućnost da ovo nije simulacija 1 : milijardu, to je u vezi Muska.

Druge stvari vežu se uz kvantnu mehaniku i odvojeno, razvoj računara.
KM ima stvarno neobjašnjive stvari, npr. poznata kvantna spregnutost, "sablasno dejstvo".
Ali nije samo to, tu je i superpozicija čestice prije mjerenja, ok, prezivjecemo to, ali eksperimenti pokazuju i da trenutak mjerenja određuje čak i prošlost čestice, što bi moralo biti nemoguće. Zato se sada kaže da čestice i nemaju prošlost kako je mi shvatamo.
Uglavnom, ni najbolji u KM ne znaju što šta i svako vuče na svoju stranu, ali samou intrepetaciji, matemtika i eksperimenti rade savršeno.

Za dalje i bolje ima ovdje eksperata KM, da h više ne prozivam.
To sto nismo trenutno u stanju da objasnimo sablasno dejstvo ili bilo sta drugo, nije dokaz da sablasno dejstvo postoji sa nekom svrhom i da nije samo nasumicna pojava. Svrha ili nedostatak iste ne zavisi od nasih intelektualnih sposobnosti, ko je uopste odlucio da mi budemo mjerilo bilo cega? Mozda negdje postoji vanzemaljska civilizacija u kojoj novorodjence 3 sekunde nakon sto dodje na svijet moze objasniti sablasno dejstvo
Ok, ali to što ne znamo ima i posljedice, nije to kao neznanje o nekim stvarima koje nas previše ne dotiču.
Tu je KM specifična, dalja otkrića mogu vrlo lako promijeniti mnogo šta što znamo o stvarnosti, sasvim lako više nego sve do sada uključujući i relativnost.
Kako rekoh u prethodnom postu, matematika i eksperimenti rade savršeno, ali ne vidimo kako to spojiti sa razumom, a otkriće dodatnih stvari mogle bi naše znanje o stvarnosti okrenuti naopačke.

@Voddaa , vadi me iz ovog.
teodati

#56 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

John Cleese wrote: 03/06/2026 16:16
dale cooper wrote: 03/06/2026 15:01
teodati wrote: 03/06/2026 08:29

Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.

Najveći vaš problem je da sami sebi ne znate objasniti zašto vjerujete da Bog ne postoji, a da to bude nešto razumno i logično.

Ajde dajte nešto pametno što se toga tiče, pa ćemo onda osim Boga imati i neku alternativu, ovako ne postoji ništa osim Boga, za sada, a ja sam uvjeren da će tako i ostati, garant.
Kao neko ko misli da ima sve odgovore nevjerovatno je kako nisi u mogućnosti da svariš nešto tako jednostavno.
Komuniciraš sa likom koji mi je svojevremeno mogućnost strogo ograničenog potopa (koji pritom prekriva planinske vrhove) prvo pokušao dokazati "razdvajanjem" Crvenog mora, a zatim "dokumentiranim" slučajem selektivnog plavljenja crkve u sklopu nekakvog francuskog (ako se ne varam) samostana, kad je, kao, poplavljeno sve osim oltara - i taj sad traži "nešto razumno i logično" da bi shvatio jednostavnu i jasnu misao :D
Čitaj pažljivije kada netko nešto napiše, pa ti se neće morati dodatno objašnjavati, a ono u Francuskoj je dokazano da se i dogodilo, eto.
teodati

#57 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 02/06/2026 23:59 Prvo moraju ljudi shvatiti da ateizam nije nikakvo vjerovanje, nego suprotno, nedostatak vjerovanja. Ne postoji nikakva dogma, rituali, tekstovi.
Tako da se tu nema šta objašanjavati o tome "šta ateisti vjeruju".
Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.

Najveći vaš problem je da sami sebi ne znate objasniti zašto vjerujete da Bog ne postoji, a da to bude nešto razumno i logično.

Ajde dajte nešto pametno što se toga tiče, pa ćemo onda osim Boga imati i neku alternativu, ovako ne postoji ništa osim Boga, za sada, a ja sam uvjeren da će tako i ostati, garant.
Kao neko ko misli da ima sve odgovore nevjerovatno je kako nisi u mogućnosti da svariš nešto tako jednostavno.
Pa nije problem u meni, nego u onima koji vjeruju da Bog ne postoji, a ne znaju objasniti zašto, e da! :)
dale cooper

#58 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dale cooper »

teodati wrote: 04/06/2026 16:45

Pa nije problem u meni, nego u onima koji vjeruju da Bog ne postoji, a ne znaju objasniti zašto, e da! :)
Opet nisi shvatio. Oh well...
teodati

#59 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

darius_maximus wrote: 03/06/2026 15:11

Pa i ovo je čisto ljudska slabost.
Vjerovanje da sve mora imati "odgovor" i "svrhu", potreba za pronalaženjem obrazaca.
Teško je prihvatiti da je svrha života sam život, biti dobar, voljeti i biti voljen, uživati.
Mora postojati još nešto, nešto veće...
Ovo je tema o tome da netko pokuša objasniti zašto vjeruje da Bog ne postoji, vrlo jednostavno pitanje, ali izgleda da mnogi ne znaju odgovor zašto ne vjeruju u Boga, to ja valjda onako, to im se više sviđa, a ne da je to više logično od onoga drugoga, u tome je poanta.
teodati

#60 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 03/06/2026 16:22

Komuniciraš sa likom koji mi je svojevremeno mogućnost strogo ograničenog potopa (koji pritom prekriva planinske vrhove) prvo pokušao dokazati "razdvajanjem" Crvenog mora, a zatim "dokumentiranim" slučajem selektivnog plavljenja crkve u sklopu nekakvog francuskog (ako se ne varam) samostana, kad je, kao, poplavljeno sve osim oltara - i taj sad traži "nešto razumno i logično" da bi shvatio jednostavnu i jasnu misao :D
Jasno mi je sve bilo na samo jedan pogled one teme "teorija svega". :mrgreen:
Znači sve ti je na toj temi jasno, blago tebi. :thumbup:
dale cooper

#61 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dale cooper »

teodati wrote: 04/06/2026 16:51

Jasam mi je bio tip sagovornika sa druge strane. Kad ti je to jasno tema nije više ni bitna. :mrgreen:
teodati

#62 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 04/06/2026 16:48

Pa zašto se vi ateisti bojite javno reći zašto vjerujete da Bog ne postoji, u čemu je problem, jel?

Vjernici znaju zašto vjeruju da Bog postoji, ima tona knjiga o tome, a vi niti jednu jedinu riječ ne znate sami napisati o tome, i onda netko to ne shvaća, što to, nešto nenapisano. :-D
teodati

#63 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 04/06/2026 16:53

Jasam mi je bio tip sagovornika sa druge strane. Kad ti je to jasno tema nije više ni bitna. :mrgreen:
Dao sam tamo neke podatke ali ih nitko do kraja ne razumije, nema smisla onda davati nešto još teže, eto.
dale cooper

#64 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dale cooper »

teodati wrote: 04/06/2026 17:01

Dao sam tamo neke podatke ali ih nitko do kraja ne razumije, nema smisla onda davati nešto još teže, eto.
:lol:

Ono što si ti tamo nabaljezgao niko ne može razumjeti. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#65 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dječak sa šibicama »

Uvijek isti agresivni i napadni stavovi i ateista i vjernika. Za ateiste razumijem, oni su svakako slucajni ljudi :D ali vjernik bi trebao biti tolerantniji prema "bratu" :D

Niko ne zna nista jer nema dokaza ni za sto, mi znamo ono sto vidimo ocima i to je premalo da bi znali nesto. Ne vidis ni radio talase a postoje, ne cujes ni korake mrava a zvuk postoji. Valjda smo ograniceni znanjem i spoznajom. Ne znamo ni gdje je dno okeana, ni gdje je kraj svemira, ako postoji.

Ja bi vjeru dijelom opisao i cinjenicom da tesko da postoji ateist koji u smrtnoj opasnosti ili na kraju zivota dok "grize jorgan" u pomoc zove slucajni prasak svemira. Svi odjednom Boga mole za pomoc, ali ne sto su naglo postali vjerujuci vec sto je to jedina moguca utjeha.

Inace kad sam napisao savrsenstvo, ne mislim na drustvo, vec na svemir i nasu planetu. Sve je zamisljeno savrsenim, iako pustinje bas i nisu savrsene ali recimo da su to anomalije. Ja ne mogu vjerovati da je sav taj sistem svemira, nastao eto slucajno, i sve funkcionise idealno makar tamo u svemiru jer covjek ne moze i to pokvariti :D nesto nadnaravno je to stvorilo. Mozda je svemir sam po sebi nadnaravan, ustvari jeste :D

Razumijem ateiste, Bog kao neki cikica kojeg samo trebas zamoliti za pomoc i on pomaze.. ili "pomogao nam je Bog da pobijedimo" u utakmici, eto sto nije pomogao njima da oni pobijede i sto smo ti mi bitniji od njih. Ili zasto cunami eksploziju pad autobusa u provaliju prezivi osoba A a ne i ostalih 30 osoba ili 30000 osoba. Ili kad se onaj terorist zaleti autom medju ljude, ko je njega naveo da zgazi bas Johna a ne ostale ljude, slucajnost vjerovatno odnosno ni sam nije ciljao nekoga osobito bitnog.
Tesko je shvatiti smisao svega toga, pa kazu nema Boga sve je slucajno.

Jebo onda zivot ako je ovo sve. Ili da se poubijamo pa ko prezivi jer cemu sistem i uredjenja, zakoni, odakle nama uopce empatija ljubav razum, zivotinje to nemaju. Bar ne razum.

Neko nam je to dao. I ono najvaznije, zivot, naucno je dokazano da zivot ne moze nastati slucajno. Pokusavali su mnogi, ne moze, iz mrtve materije nema zivota. Ko sto ni alhemicari nisu zlato napravili od nezlata :D I to je neko stvorio, nekako.
teodati

#66 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

Ne znam da li ću ikada dočekati da netko razumno i smisleno objasni svojim riječima zašto vjeruje da Bog ne postoji.

Jer onda bi se čovjek mogao i malo zamisliti glede toga, ali ovako, kada nema što argumentirano pročitati, ostaje u svom čvrstom uvjerenju, jer alternative nema pa nema.

Meni kada sam bio vjernik, nije bilo nimalo teško objasniti zašto vjerujem u ono što sam tada vjerovao, dapače, gdje god sam bio, nitko me nije mogao pobijediti u raspravi, takav se bio borac za svoje uvjerenje.

Naravno treba to znati svojim riječima izraziti, a ne samo nešto tvrditi bez ikakvoga argumenta.

Isto kao što sam nekada znao objasniti bilo kome zašto vjerujem u Boga, danas mogu i sasvim suprotno od toga objasniti, ali čekam da netko drugi to prije napravi na ovoj temi, samo da ne čekam do sudnjega dana, e da! 8-)
dale cooper

#67 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dale cooper »

teodati wrote: 04/06/2026 16:59

Pa zašto se vi ateisti bojite javno reći zašto vjerujete da Bog ne postoji, u čemu je problem, jel?

Vjernici znaju zašto vjeruju da Bog postoji, ima tona knjiga o tome, a vi niti jednu jedinu riječ ne znate sami napisati o tome, i onda netko to ne shvaća, što to, nešto nenapisano. :-D
Odsustvo vjerovanja nije vjera, ateizam nije religija. I mislim da je to sasvim dovoljan odgovor.
teodati

#68 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 04/06/2026 17:05

Može, samo treba vremena, ali prvo moraš svoj um osloboditi bajki o postanku, tako da može slobodno, da tako kažem, svojom glavom razmišljati, inače nema šanse da bilo što razumiješ, ja sam to prošao, znam kako to ide, ali svatko koga istina ne zanima, može i dalje u svoje bajke vjerovati, ako je sretan s njima, samo će biti problem kada dođe otrežnjenje, neće to biti nimalo lako, dapače.
dale cooper

#69 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dale cooper »

teodati wrote: 04/06/2026 17:13

Može, samo treba vremena, ali prvo moraš svoj um osloboditi bajki o postanku, tako da može slobodno, da tako kažem, svojom glavom razmišljati, inače nema šanse da bilo što razumiješ, ja sam to prošao, znam kako to ide, ali svatko koga istina ne zanima, može i dalje u svoje bajke vjerovati, ako je sretan s njima, samo će biti problem kada dođe otrežnjenje, neće to biti nimalo lako, dapače.
Sa pravednicima koji misle da sve znaju se ne može razgovarati.
darius_maximus

#70 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by darius_maximus »

teodati wrote: 04/06/2026 16:49

Vjerovanje da sve mora imati "odgovor" i "svrhu", potreba za pronalaženjem obrazaca.
Teško je prihvatiti da je svrha života sam život, biti dobar, voljeti i biti voljen, uživati.
Ovo je tema o tome da netko pokuša objasniti zašto vjeruje da Bog ne postoji, vrlo jednostavno pitanje, ali izgleda da mnogi ne znaju odgovor zašto ne vjeruju u Boga, to ja valjda onako, to im se više sviđa, a ne da je to više logično od onoga drugoga, u tome je poanta.
Slučajno ili namjerno pogrešno postavljaš pitanje.
Kako ono kažu, nemoj pripisivati zlobi ono što možeš objasniti neznanjem, pa ćemo pretpostaviti da je slučajno. :D

Vjerovati da bog (malim slovom, jer ne znam da pričamo o nekom specifičnom bogu) ne postoji nije jednako kao ne vjerovati da postoji bog.
Vjerovati zahtijeva aktivno stanje, da neko (bez potpune slike i svih dokaza) prihvata da nešto jeste tako.
Ne vjerovati ne zahtijeva ništa i nema se šta tu objašnjavati. :D

Ti si prodavač ideje i neko tebi treba vjerovati.
Ako to ne uspiješ, nema vjere i kupac nema šta objašnjavati.
Neće kupac tebe ubjeđivati da ti prestaneš prodavati proizvod.
Ti prodaji, on samo nije zainteresovan i to je to. :D

Zašto bi kupac tebe ubjeđivao u nešto?
teodati

#71 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 04/06/2026 17:10
teodati wrote: 04/06/2026 16:59

Odsustvo vjerovanja nije vjera, ateizam nije religija. I mislim da je to sasvim dovoljan odgovor.
AI tvrdi da nisi u pravu, eto:

"Kako se nazivaju oni koji vjeruju da Bog ne postoji?

Osobe koje vjeruju da Bog ne postoji nazivaju se ateisti."

I dalje :

"Ako netko vjeruje da Bog ne postoji, zar to nije jedna vrsta vjerovanja?

Da, vjerovanje da Bog ne postoji smatra se specifičnom vrstom vjerovanja. U filozofiji religije ova se tema detaljno analizira kroz različite koncepte.

Ateizam: To je aktivno vjerovanje ili uvjerenje da Bog ne postoji."

Eto, ateizam nije vjera, ali je vjerovanje u nešto, samo što to ne znate objasniti, zašto u to vjerujete, e da.
teodati

#72 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

dale cooper wrote: 04/06/2026 17:14
teodati wrote: 04/06/2026 17:13

Sa pravednicima koji misle da sve znaju se ne može razgovarati.
Znam ono što sam naučio, zato to i tvrdim, za razliku od nekih koji se ni ne potrude učiti, eto ukratko.
konoplja

#73 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by konoplja »

Pitaj ga sta je pozitivni, a sta negativni ateizam, i da ti objasni razliku.
@teodati
Last edited by konoplja on 04/06/2026 17:37, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#74 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by dječak sa šibicama »

Ne vjeruju u Boga, vjeruju da je covjek nastao od majmuna.

Ili sto bi nana rekla unuku koji joj je priopcio "nano, kaze baka da smo mi nastali od majmuna", "sinko, mozda je baka nastala od majmuna, ali nana nije"
teodati

#75 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by teodati »

darius_maximus wrote: 04/06/2026 17:20
teodati wrote: 04/06/2026 16:49

Slučajno ili namjerno pogrešno postavljaš pitanje.
Kako ono kažu, nemoj pripisivati zlobi ono što možeš objasniti neznanjem, pa ćemo pretpostaviti da je slučajno. :D

Vjerovati da bog (malim slovom, jer ne znam da pričamo o nekom specifičnom bogu) ne postoji nije jednako kao ne vjerovati da postoji bog.
Vjerovati zahtijeva aktivno stanje, da neko (bez potpune slike i svih dokaza) prihvata da nešto jeste tako.
Ne vjerovati ne zahtijeva ništa i nema se šta tu objašnjavati. :D

Ti si prodavač ideje i neko tebi treba vjerovati.
Ako to ne uspiješ, nema vjere i kupac nema šta objašnjavati.
Neće kupac tebe ubjeđivati da ti prestaneš prodavati proizvod.
Ti prodaji, on samo nije zainteresovan i to je to. :D

Zašto bi kupac tebe ubjeđivao u nešto?
Nema tu nikakvoga neznanja, čitaj pažljivije što netko piše, tema je o tome da mnogi vjeruju da je sve slučajno nastalo, mnogi od tih vjeruju da Bog ne postoji, njima se postavlja pitanje zašto u to vjeruju.

Dakle trebaju svojim riječima to objasniti, i koji je to veliki problem, jel?

A ovo nije točno da vjerovati da Bog ne postoji, nije isto kao i ne vjerovati da Bog postoji, AI tvrdi da je to isto:

AI pregled.

"Ako netko vjeruje da Bog ne postoji, onda taj ne vjeruje da Bog postoji, da ili ne?

Da. Ako netko vjeruje da Bog ne postoji, ta osoba ujedno ne vjeruje da Bog postoji."

Eto, nisi u pravu. :)
Post Reply