Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Last December

#76 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Last December »

#mk ultra,

drago mi je da još neko može iz prve ruke potvrditi tu činjenicu. Znači telekomunikacije su definitivno out. Energetika pretpostavljam ima isto jako ograničeno tržište. A ti vjerovatno radiš kao programer pretpostavljam. A možda čak i u komercijali. Nadam se da nije ovo drugo.
kritichar

#77 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by kritichar »

Upisivanje fakulteta je trend, a kad već odlučiš da upišeš fakultet zato što je to društveno prihvatljivo, onda biraš najlakši, tamo gdje ćeš namanje učiti, najlakše položiti, kad završiš najmanje raditi i dobro zaraditi
bull21

#78 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by bull21 »

kritichar wrote:Upisivanje fakulteta je trend, a kad već odlučiš da upišeš fakultet zato što je to društveno prihvatljivo, onda biraš najlakši, tamo gdje ćeš namanje učiti, najlakše položiti, kad završiš najmanje raditi i dobro zaraditi
Upravo. Nebrojeno sam puta svjedočio kada upišu neki studij (npr. anglistiku) jer "znaju" engleski. I onda vuku studij narednih pet godina i svi su im krivi, od mame i babe pa do profesora, što oni nisu još diplomirali. Obično onda oni koji imaju para pobjegnu negdje vani (najčešće Austrija) dok fukare ostanu ovde pa ili odustanu nakon xy godina ili završe sa šesticama i još se čude što ih neće niko zaposliti. I kad se sve to fino spoji imaš nesposobne kadrove, profesorice čije je vrijeme davno prošlo, studente koji nisu uopšte zainteresovani za matični studij i dekane koji samo gledaju kako da uzmu što više para dok su tu. To ti je naša svakodnevnica.

Sa druge strane, kod nas je fakultet skroz nesređen i nerazvijen. Evo npr ja se bavim književnošću (Old English mi je glavni interes) ali nemam gdje da objavim rad. Gledam studentski neki magazin, objavljuje prepis biografije Pape, doslovno prevedeno i malo izmjenjeno sa vikipedije i još se to zove "člankom". Mislim da je najveći problem kod nas upravo taj neki nedostatak kvalitetnog i zainteresovanog kadra koji bi se fakat bavio svojim poslom. Ja sam za svog studija sreo nekoliko (na prste ih mogu nabrojati) profesora koji su zaista znali raditi svoj posao i koji su bili zainteresovani za to.

Eh sad, da li ima "meda" od društvenih nauka? Pa ima u normalnim državama.
Last edited by bull21 on 02/11/2015 16:08, edited 1 time in total.
mir5
Location: pa vi stvarno niste normalni ovaj Željo sve će jebati

#79 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mir5 »

...da budu drugima na teretu a da u isto vrijeme stalno mogu da pricaju kako se necim bave
greatful_and_dead

#80 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by greatful_and_dead »

U-zap wrote:Svake godine sve vise mladih se odlucuje da studira pravo, polit.nauke, sociologije i sl.a znaju da tu nema posla. Kako neko svjesno moze sam sebe sabotirati i ogranicavati u zivotu?
U normalnim državama se provode analize tržišta rada, pa se izračuna da će te godine biti potrebno 200 pravnika, 100 ekonomista, tri fizičara... Teško je očekivati od omladine sa 18 godina da zna šta želi od života, a bogami mnogi ne znaju ni šta podrazumjeva posao za koji će završiti fakultet. Konkretno što se tiče prava, u mojoj generaciji su svi mislili da će postati advokati i da to sve ide kao u američkim filmovima. Ali kažem, treba da postoji obrazovni sistem, u kombinaciji sa tržištem rada, koji će usmjeravati kadar.
Tesla10

#81 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Tesla10 »

Imam samo jedno pitanje. Koliko studenata završi fakultet?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#82 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by _BataZiv_0809 »

Tesla10 wrote:Imam samo jedno pitanje. Koliko studenata završi fakultet?
Puno vise no sto trzitu rada objektivno treba.
Tesla10

#83 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Tesla10 »

Treba da se gleda to koliko ih završi fakultet. Normalno da je bitno i to koliko ih se upiše, ali ovo prvo je najbitnije. Neko bi rekao da je super to što 500 učenika upiše ETF (što i jest :D ), međutim zaboravlja se da ih opet vrlo malo završi nažalost.
bach

#84 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by bach »

Nije zaebancija...ETF, odsjek za informatiku zadnji put osvježio svoj web prije 10 godina...

Odsjek za računarstvo i informatiku

Tokom školske 1967/68. godine iz smjera za automatiku izdvaja se smjer za računare, kao poseban novi smjer na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Na taj način učinjeni su prvi koraci ka oblasti računarskih nauka. Reformom visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini od 1971. god. nastava se organizuje kroz rad sa četiri odsjeka među kojima je i Odsjek za informatiku. Kao prelazni studij, organizovan je 1973/74. šk. godine poseban smjer Računari na Odsjeku za Upravljanje i elektroniku (ranije automatika). Potpuni studij informatike i računarstva počeo je 1974/75. šk. godine na 3. godini poslije zajedničkog dijela studija za sve odsjeke.

Posljednja izmjena: 10:45 23/11 2005

Image
Ludzak

#85 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Ludzak »

mk ultra wrote:
Ludzak wrote:Kratko i jasno...

Opredjeljuju se društvene nauke zbog izbjegavanja matematika.
Pa eto ja imam zavrsen etf energetika sa odlicnim prosjekom i ne radim direktno u struci :mrgreen:
Dzabe sto znam matematiku :lol:

Telekomunikacije sa ETF-a definitivno imaju najmanje izbora u BiH
Nije u pitanju ta tema, nego zašto mladi najviše upisuju društvene nauke kada od toga nema ništa. A mislim da su matematike najveći razlog.
bull21

#86 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by bull21 »

Tesla10 wrote:Treba da se gleda to koliko ih završi fakultet. Normalno da je bitno i to koliko ih se upiše, ali ovo prvo je najbitnije. Neko bi rekao da je super to što 500 učenika upiše ETF (što i jest :D ), međutim zaboravlja se da ih opet vrlo malo završi nažalost.
Veoma mali broj upisanih završi studij. Evo kod mene na ffu, od 100+ upisanih (mislim da bude oko 150 svake godine) završi negdje u prosjeku oko 10-20 ljudi. I to se skupe različite generacije. Kod nas je največi problem veliki broj studenata i to je, barem po mom mišljenju, najočitiji pokazatelj da naši fakulteti ne funkcionišu pravilno.
Last December

#87 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Last December »

#bach
nije ništa bolje ni na banjalučkom ETFu.
Inače, imam jednog poznanika koji predaje psihologiju na jednom privatnom fakultetu ovdje u "boljem" entitetu.
Čovjek je no nonsense istraživač i voli svoj posao ali tu je gdje jeste, jbg. Kaže da su radili nekakvo istraživanje ovdje za procjenu potreba na tržištu i za racionalizaciju upisa na fakultete.
Navodno prema njemu, neki fakulteti mogu da se zatvore za sledećih 20 godina i opet bi bilo previše kadrova ovo što već ima.
Kaže isto recimo kad bi se poštovao zakon o objavljivanju radova u naučnim časopisima, recimo na ETFu bi bez posla ostalo 50% profesore jer ne objavljuju ništa. Na poljoprivrednom oko 80%, i tako...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#88 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mk ultra »

bach wrote:Nije zaebancija...ETF, odsjek za informatiku zadnji put osvježio svoj web prije 10 godina...

Tokom školske 1967/68. godine iz smjera za automatiku izdvaja se smjer za računare, kao poseban novi smjer na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Na taj način učinjeni su prvi koraci ka oblasti računarskih nauka. Reformom visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini od 1971. god. nastava se organizuje kroz rad sa četiri odsjeka među kojima je i Odsjek za informatiku. Kao prelazni studij, organizovan je 1973/74. šk. godine poseban smjer Računari na Odsjeku za Upravljanje i elektroniku (ranije automatika). Potpuni studij informatike i računarstva počeo je 1974/75. šk. godine na 3. godini poslije zajedničkog dijela studija za sve odsjeke.

http://s17.postimg.org/qugkttvdb/etf.jpg
http://c2.etf.unsa.ba/course/category.php?id=5
zippoo87

#89 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by zippoo87 »

ima vise faktora...nikada nije samo jedan problem...sve to vuce jedno drugo

uglavnom,ne kaze se dzabe da je gdje prestaje logika,pocinje Bosna...sve vise postajemo drzava za sprdanciju,u narednih par godina ocekujem da Borat snimi film o zivotu u BiH i naopakim navikama

uglavnom problem bih dijagnosticirao ovako
roditelji-->obrazovni sistem-->drustvene norme i par morala-->lijenost i nezainteresovanost mladih--> snobizam profesora na fakultetima --> diplomanti koji nisu nista pametniji nego kada su upisali faks-->mito i korupcija--> i na kraju,diplome koje sluze za skupljanje lajkova na drustvenim mrezama
topcam
Vozim: uzbrdo

#90 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by topcam »

mk ultra wrote:
bach wrote:Nije zaebancija...ETF, odsjek za informatiku zadnji put osvježio svoj web prije 10 godina...

http://s17.postimg.org/qugkttvdb/etf.jpg
http://c2.etf.unsa.ba/course/category.php?id=5
Mene antivirus upozorava da ne otvaram stranicu, ovo je tek drugi put da se to desava, davno nekad na sarajevo-x, i sad na klix-u.
Onda je bila rijec o nekim fud virusima ili tako nekako, a sad ETF :lol: :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#91 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mk ultra »

topcam wrote:
Mene antivirus upozorava da ne otvaram stranicu, ovo je tek drugi put da se to desava, davno nekad na sarajevo-x, i sad na klix-u.
Onda je bila rijec o nekim fud virusima ili tako nekako, a sad ETF :lol: :mrgreen:
vjerovatno moraš dodati security exception :mrgreen:
Tesla10

#92 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Tesla10 »

Mene ne upozorava, već kaže "Bujrum" :mrgreen: .
topcam
Vozim: uzbrdo

#93 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by topcam »

mk ultra wrote:
topcam wrote:
Nema toga, ovaj rus se rijetko javi, ali kad progovori, onda nesto ne valja. Pored ova dva primjera jos jedan, @Strippy
hint "iskacu ko ludi" :mrgreen:
Ajatolah_

#94 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Ajatolah_ »

topcam wrote:
mk ultra wrote:
topcam wrote:
Nema toga, ovaj rus se rijetko javi, ali kad progovori, onda nesto ne valja.
Nije da nešto ne valja, nego bi vlasnik stranice morao platiti SSL certifikat ako hoće da ovo ukloni. Skoro pa reket, ili plati ili će ti zezati korisnike. :D A pošto je ovaj link za internu upotrebu studenata (ne znam ni zašto se našla stranica za dijeljenje materijala na Klixu al' haj'), na faksu su očigledno zaključili da nema potrebe da se certificira, jer svi osim Chromea imaju mogućnost da zapamtiš izuzetak.
Post Reply