Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ExNihilo

#51 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by ExNihilo »

To što se većina ljudi pati s matematikom ne treba čuditi. Nije to prevashodno pitanje kvalitete obrazovnog sistema (koji objektivno jeste karina) niti lezihljebarenja učenika/studenata. Homo sapiens jednostavno nije evoluirao da bude ekstremno racionalan, samim tim da s lakoćom rješava kompleskne matematičke probleme.
Arteta

#52 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Arteta »

Stargate Punk wrote:
Eborg wrote: Kada se uvedu prijemni ispiti na sve fakultete i to po jednakom kriteriju vjerujem da će biti dosta drugačijih rezultata. Kako? Univerzitet obavlja prijemni ispit iz svih oblasti i kandidat dobijene rezultate predaje na fakultet(e) gdje želi studirati. A ne ovako - negdje nema prijemni, negdje je matematika lakša, negdje teža, negdje se polaže 1 predmet ili 3, negdje tetka radi u studentskoj službi itd.
Pa nemoze prijemni iz matematike na PMF, ETF ili masinskom biti isti kao na ekonomskom ili pravnom. Ili bi ljudi zalutali na one prve ili niko nebi mogao upisati ekonomiju ili pravo (i takve slicne fakultete).

Drasticna se razlika stvara jos u srednjoj skoli i slazem se onim sta je rekao da gimnazije samo odmazu.
Imam prijatelja koji nije primljen na ekonomski pa je tek na drugom roku primljen na pmf smjer fizika.
Ekonomista i Pravnika je najvise na birou zato sto se to najvise upisuje (ili voli) ali vecinom to upisu odlicni ucenici iz srednje.

Sto se tice ovog da Gimnazije odmazu, Masinske i Elektrotehnicke fakultete zavrsavaju uglavnom momci i djevojke iz Gimnazija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Truba »

gimnazija ti da neke radne navike
što iz ovih drugih škola baš nešto i nemaš neku veću startnu prednost...ako većina ne uči ti ćeš s pola snage imati 4
a u razredu gdje većina uči borba je za 4
dezurni_ucenik

#54 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by dezurni_ucenik »

Black swan wrote:gimnazija ti da neke radne navike
što iz ovih drugih škola baš nešto i nemaš neku veću startnu prednost...ako većina ne uči ti ćeš s pola snage imati 4

Stara dobra zabluda o gimnaziji. :-)

I nije istina da pravo upisuju odlicni ucenici.
Arteta

#55 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Arteta »

dezurni_ucenik wrote:

Ja upisao ekonomiju sa 4,7 prosjekom i bio 60-i neki na prijemnom.
Od 150 primljenih blizu 100 su odlicni ucenici, istina, ima ih i sa 3 i nesto prosjekom, ali takvih ima i nam masinstvu i elektrotehnici.
Last edited by Arteta on 02/11/2015 11:40, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#56 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by dezurni_ucenik »

Arteta wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Black swan wrote:

Ja upisao ekonomiju sa 4,7 prosjekom i bio 60-i neki na prijemnom.
Kod mene su odlicni ucenici upisivali etf i medicinu. Mi "ostali" pravo, fpn, filozofija itd... Mislim na moju srednju skolu
semsasuljakovic

#57 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by semsasuljakovic »

Njanjavi wrote:I jos jedna stvar sto se toga tice, stvarno ste mi vise na vrh kurca vi pragmaticari sa svojim stavovima i kenjanjem.
Citav zivot ja slusam kako vi prdite i solite nekome pamet.
Imal sanse da neko studira cisto jer ga interesuje materija i znanje iz te oblasti bez neke agende da zaradjuje na osnovu toga?
Jesil ikad upoznao slicnog insana bgti.
X puta mi u zivotu rekose, kad ces unovcit crteze, prodaj ovo prodaj ono, glup si ako ne unovcis talenat, pa pobogu jel shvatate da ima insana koji rade nesto iz cejfa a ne samo za novac.
Jebo te vise i med i korist.
Sine moj od ćeifa se ne živi niti se izdržava porodica.
Što se mene tiče možeš bit i konceptualni umjetnik/ublehaš, možeš vozat penis po Sarajevu, al' ako nemaš od čega hljeb kupit dobro se zapitaj vrijedi li sve to.
Truba

#58 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Truba »

dezurni_ucenik wrote:

kakva zabluda?

kod nas u gimnaziji... ne učiš malo... padneš na popravni... ne možeš nastaviti školu ako ne prođeš
ne učiš mnogo padneš i 6 na polugodištu... skoro pa te prisile da se ispišeš
potučeš se...letiš iz škole... naravno ne bukvalno ali tako je bilo... nikakvih tuča
pola razreda prođe odličnim ostatak vrlodobrim ili na popravni
u takvoj masi moraš raditi ili raus
i tako dalje...
Arteta

#59 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Arteta »

dezurni_ucenik wrote:
Kod mene su odlicni ucenici upisivali etf i medicinu. Mi "ostali" pravo, fpn, filozofija itd... Mislim na moju srednju skolu
Licno smatram da je upisivanje fakulteta stvar licnih preferencija.
Neko ko je odlican ucenik nece upisati masinstvo ako ga to ne zanima, isto tako poznajem par momaka iz moje generacije koji su imali prosjek blizu 5,0 a da nisu nikako upisali fakultet, jednostavno ih ne zanima.
Truba

#60 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Truba »

u svoje doba na žurnalistici s prijemnim sam bio 34. a na pravu bi bio među prvima iza crte
prosjek oko 4.5
Haris.ba

#61 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Haris.ba »

Sve ovo što pišete se već zna. Godinama je monopol imala država da odredi šta će se učiti. Pomalo se to smanjuje. Ali, nedovoljno. Kad se dođe do sprovođenja reforme - samo se razmišlja gdje zaposliti nastavnike i profesore. Meni je recimo matematika bila gubljenje vremena. Ali, treba profesor zaraditi platu. I šta je bilo u praksi? Od 28 učenika u srednjoj 24 nije znalo množenje razlomaka. I opet se dobijala prolazna ocjena. Nije lud profesor da mu dolaze i ispituju zašto više od 2/3 razreda ima keca. Čitav ostali razred prepiše na kontrolnom dva zadatka od ono četvero koje je zanimala matematika. Umjesto da društveni smjer ima matematiku koja će te naučiti ono što će ti trebati (pa i famozno računanje kamate) svima nama iz generacije je to bilo izgubljeno vrijeme.

Isto je bilo i sa informatikom. Dobiješ ocjenu što si naučio ko je Čarls Bebidž. Na historiji učiš tri puta Drugi svjetski rat, a rijetki profesori te uče da te sve događaje stavljaš u kontekt vremena i pokušaš razmišljati o njihovim uzrocima. Bezvezni predmet poput geografije sa svojim glupostima tipa stanja stočarstva u Japanu. Latinski jezik koji se uči ko u 19 st. Drugi strani jezik odmah zaboraviš kad pređeš preko praga škole.

I kroz čitavu osnovnu i srednju školu te uče da je matematika muka (čast izuzecima), a historija i geografija najvažniji predmeti na svijetu, I zašto raja upisuje društvene fakultete? U osnovnoj mene nastavnica ocjenjivala iz hemije po urednosti sveske. U srednjoj hemija bila sva u oblacima. Ja ne mogu ni danas da shvatim da nijedna profesorica (a bilo ih je) ne zna obasniti hemijske formule. Da objasni, približi i zainteresuje za prirodne procese. Šta imamo pričati o fizici kad je matematika slaba? Profesor ne zna opisati slikovito čeliju na biologiji. Kako da osoba shvati šta je čelija? Šta je DNK? Šta je RNK? Kako mitoza, kako mejoza. Nauči, nabubaj. Preko praga - ništa ne znaš.
mousstapha

#62 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mousstapha »

Obrazovni sistem kod nas jos uvijek debelo kaska i koliko god se uvode neke promjene, to je jos uvijek model obrazovanja iz socijalistickog sistema.
Za jedan iskorak treba napraviti cijeli niz promjena. Od drzavne strategije do firmi koje ce proizvoditi u realnom sektoru. Bez modela usjpesnog radnika u nekoj fabrici, mladima je jos uvijek jedino dostupna slika uspjesnog politicara za kojeg i nije toliko bitno koji je fakultet zavrsio.
Truba

#63 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Truba »

danas su djeca toliko nezainteresirana za učenje tako da sve moguće promjene bi došle prekasno
jer je audio-vizualna generacija već u startu izgubila bitku s knjigom

nikakve promjene u obrazovno-odgojnom sustavu tu neće pomoći
ExNihilo

#64 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by ExNihilo »

To ne mora nužno biti nedostatak.

Siguran sam da bi djeca koja svaki čas fizike pogledaju epizodu Cosmosa, Trough the Wormhole, Into the Universe with SH ili slično, na kraju balade izašla sa boljim znanjem nego nakon četverogodišnjeg slušanja kakve nezainteresirane babuskare.
Walther

#65 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Walther »

U-zap wrote:Svake godine sve vise mladih se odlucuje da studira pravo, polit.nauke, sociologije i sl.a znaju da tu nema posla. Kako neko svjesno moze sam sebe sabotirati i ogranicavati u zivotu?
Jer vecina zna da ce svakako zavrsiti na biro-u pa bira laksi put do njega... neke velike potrebe za dipl.ing profilom u bosni nema, nema ni u Evropi generalno. Iducih godina ce na cijeni biti zanati, diplome ce biti vise kao za ukras. Pogotovo u BIH.
mousstapha

#66 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mousstapha »

Black swan wrote:danas su djeca toliko nezainteresirana za učenje tako da sve moguće promjene bi došle prekasno

Zasto knjiga jedino mora biti izvor iz kojeg ucimo?
mg

#67 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mg »

Haris.ba wrote:Sve ovo što pišete se već zna. Godinama je monopol imala država da odredi šta će se učiti. Pomalo se to smanjuje. Ali, nedovoljno. Kad se dođe do sprovođenja reforme - samo se razmišlja gdje zaposliti nastavnike i profesore. Meni je recimo matematika bila gubljenje vremena. Ali, treba profesor zaraditi platu. I šta je bilo u praksi? Od 28 učenika u srednjoj 24 nije znalo množenje razlomaka. I opet se dobijala prolazna ocjena. Nije lud profesor da mu dolaze i ispituju zašto više od 2/3 razreda ima keca. Čitav ostali razred prepiše na kontrolnom dva zadatka od ono četvero koje je zanimala matematika. Umjesto da društveni smjer ima matematiku koja će te naučiti ono što će ti trebati (pa i famozno računanje kamate) svima nama iz generacije je to bilo izgubljeno vrijeme.

Isto je bilo i sa informatikom. Dobiješ ocjenu što si naučio ko je Čarls Bebidž. Na historiji učiš tri puta Drugi svjetski rat, a rijetki profesori te uče da te sve događaje stavljaš u kontekt vremena i pokušaš razmišljati o njihovim uzrocima. Bezvezni predmet poput geografije sa svojim glupostima tipa stanja stočarstva u Japanu. Latinski jezik koji se uči ko u 19 st. Drugi strani jezik odmah zaboraviš kad pređeš preko praga škole.

I kroz čitavu osnovnu i srednju školu te uče da je matematika muka (čast izuzecima), a historija i geografija najvažniji predmeti na svijetu, I zašto raja upisuje društvene fakultete? U osnovnoj mene nastavnica ocjenjivala iz hemije po urednosti sveske. U srednjoj hemija bila sva u oblacima. Ja ne mogu ni danas da shvatim da nijedna profesorica (a bilo ih je) ne zna obasniti hemijske formule. Da objasni, približi i zainteresuje za prirodne procese. Šta imamo pričati o fizici kad je matematika slaba? Profesor ne zna opisati slikovito čeliju na biologiji. Kako da osoba shvati šta je čelija? Šta je DNK? Šta je RNK? Kako mitoza, kako mejoza. Nauči, nabubaj. Preko praga - ništa ne znaš.
Moja sestrična u 7 razredu jedva torbu nosi od knjižurina koja je teža od 90% aktovki koje ljudi nosaju, sa matematikom se pati jer im ni nastavnica ne zna objasniti na način da djeca razumiju, pa ona kao jedan od najboljih učenika u razredu uzima instrukcije, zajedno sa svom ostalom djecom. Odnosno, uzimala je, jer se ove godine nastavnica promjenila, pa može upratiti o čemu se priča.
Ostali se provlače, kao što si napisao, jer jednostavno neće niko da odgovara na pitanje zašto je 80% ljudi imalo zaključno keca, jer je evidentno ko u tom slučaju ne valja.

Profesorima na fakultetima je dozvoljeno da se nad studentima iživljavaju, doslovice. To je sloj ljudi koji još uvijek uživa sve privilegije iz prošlog sistema, sa još manje odgovornosti nego ranije. Pa sad mogu svoj sadizam da ispolje u neograničenoj mjeri.

Ali, svako u svoj tor, uzmi papir, učlani se u stranku i biće meda.

Evo po Sarajevu su svi policijski inspektori sa diplomom predškolskog odogoja u Mostaru. Oni sa kriminalistikom na birou. Bitno je koga znaš, škola se sredi.

Svakako na budžet kad upadneš, na božijem si izvoru, zaštićen ko medvjed, u najgorem slučaju sa platom 50% većom od prosječne.
Walther

#68 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Walther »

mousstapha wrote:
Black swan wrote:danas su djeca toliko nezainteresirana za učenje tako da sve moguće promjene bi došle prekasno

Sve ostalo vodi u kretenizaciju, pogotovo kod mladje djece...
Arteta

#69 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Arteta »

Obrazovni sistem u BH je katastrofa, a najgore od svega je sto se dopusta profesorima da rade sta hoce.
Na fakltetima je svaki predmet zaseban sistem
lacrima

#70 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by lacrima »

Zato što su djeca lijena, u 90 posto upisuju fakultete koji su "lakši", po tome ih biraju, bez ikakvog raspitivanja o tome šta će poslije po onoj narodnoj "nek se nešto završi".
Truba

#71 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Truba »

mousstapha wrote:

zato što vježbaš mozak što više gradiva istreseš djeci da moraju naučiti više vježbaju mozak i više ostane
ako im malo istreseš još u slikama... malo ostane

smijao sam se profesorima latinskog koji su govorili da se deklinacijama vježba mozak

ajde reci na latinskom
moji očevi su jučer išli u kupovinu na pijacu
pa kad to promijeniš kroz sve padeže dobiješ keca jer ne možeš imati dva oca :lol: :lol: :lol: :lol:
Eborg

#72 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Eborg »

Stargate Punk wrote:
Eborg wrote: Kada se uvedu prijemni ispiti na sve fakultete i to po jednakom kriteriju vjerujem da će biti dosta drugačijih rezultata. Kako? Univerzitet obavlja prijemni ispit iz svih oblasti i kandidat dobijene rezultate predaje na fakultet(e) gdje želi studirati. A ne ovako - negdje nema prijemni, negdje je matematika lakša, negdje teža, negdje se polaže 1 predmet ili 3, negdje tetka radi u studentskoj službi itd.
Pa nemoze prijemni iz matematike na PMF, ETF ili masinskom biti isti kao na ekonomskom ili pravnom. Ili bi ljudi zalutali na one prve ili niko nebi mogao upisati ekonomiju ili pravo (i takve slicne fakultete).

Drasticna se razlika stvara jos u srednjoj skoli i slazem se onim sta je rekao da gimnazije samo odmazu.
Nisi shvatio poentu, fakulteti trebaju da kažu šta im treba a da se svi ispiti polažu na centralnom mjestu po istim kriterijima. Kandidati za ETF i ekonomiju polažu isti test za npr. matematiku.

ETF traži npr. matematiku 1 i 2.
Ekonomija traži matematiku 2.
Pravo traži maternji jezik i logiku.

E do kandidata je da ode na unverzitet i položi "licence" za npr. matematiku 1 i 2 i da ih preda na fakultet koji želi. A neko drugi će položiti samo maternji jezik i fiziku i predati recimo na Filozofski fakultet i PMF. Ovako je sataraš pun štela i različitih kriterija.
Thorgerson

#73 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Thorgerson »

U-zap wrote:Svake godine sve vise mladih se odlucuje da studira pravo, polit.nauke, sociologije i sl.a znaju da tu nema posla. Kako neko svjesno moze sam sebe sabotirati i ogranicavati u zivotu?
Ovo treba da uredi država, odnosno u našem slučaju kanton. Ovako, to je sve prepusteno slucaju. I zato imamo kaoticno stanje.

U normalnim drzavama ogranice upis kada vide da tog kadra ima viska. Dakle, izvoli na pravu imas 100 mjesta. Ko upadne, upadne. To je to - kapak nema vise. Hoces da studiras bas pravo, jbg cekaj sljedecu godinu ili idi vani i studiraj. A ne ovako imas boga pitaj kolko 500 redovnih, plus dozvolili i da fakulteti kao DRZAVNE institucije rade i privatno i upisuju samofinansirajuce studente + privatni fakulteti... :-) Pa jbt samo na kantonu Sarajevo mi sigurno istancamo 1000 pravnika godisnje... :-)

Pa mladoj osobi je bolje upisati kurs kakvog jezika ili neki konkretno kurs, nego upisati pravo ili ekonomiju.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#74 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by mk ultra »

Ludzak wrote:Kratko i jasno...

Opredjeljuju se društvene nauke zbog izbjegavanja matematika.
Pa eto ja imam zavrsen etf energetika sa odlicnim prosjekom i ne radim direktno u struci :mrgreen:
Dzabe sto znam matematiku :lol:

Telekomunikacije sa ETF-a definitivno imaju najmanje izbora u BiH
Ajatolah_

#75 Re: Zasto mladi u BIH masovno upisuju drustvene nauke kad znaju da tu nema meda?

Post by Ajatolah_ »

U-zap wrote:Svake godine sve vise mladih se odlucuje da studira pravo, polit.nauke, sociologije
Sve više, otkud ti to? Ja koliko vidim, pojedini tehnički fakulteti upisuju rekordne generacije.
Mislim da će u budućnosti biti još manji broj zanimanja gdje se "lako" dolazi do posla.
Post Reply