Zašto mladi idu iz BiH

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
fyshek

#1 Zašto mladi idu iz BiH

Post by fyshek »

Pročitah onaj post o "hayat production" i pade mi na pamet nešto čemu sam bio svjedok. Ima jedna mostarska grupa "Mothers chainsaw" (majčina motorka). Sviraju heavy metal. Kako sviraju najbolje dokazuje to da kadgod u Mostaru imaju koncert, skupi se do 500/1000 ljudi, što je za naše seljačke pojmove više nego mnogo. Priča mi gitarista, vođa grupe, da je tako gdjegod su nastupali po BiH. Problem je što nisu "ničiji" sinovi. Kad su davali materijale ovim našim diskografskim kućama, doslovice su im se smijali u facu (a neki seljo iz "Hayata" kao pozvao svog kolegu da posluša i zajedno im se smijali u lice). Neki dan na EXIT-u (nisu svirali na stage-u, nego u nekoj dvorani blizu u Novom Sadu) ih čuo menadžer Judas Priesta i ponudio odmah nakon gaže snimanje dvostrukog albuma negdje u Engleskoj, te da im budu predgrupa u Norveškoj.
I eto, momci sređuju papire i pune listu onih koji nisu otišli iz BiH, kako kažu naše seronje iz fotelja, nego su i otjerali. Želim im iskreno svaku sreću!
virgo

Post by virgo »

I ja
vedderedi

Post by vedderedi »

Kad postanu poznati mozda Avaz objavi EXTRA dodatak o njima! :D
Drumer

Post by Drumer »

Neka idu i treba da idu....Tko god ima sansu da ide ne treba da ceka sekunde vise..
fix tha thing

Post by fix tha thing »

a imaju li demo
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma nek im je sa srecom!
Nase seronje ionako ne vide dalje od svog nosa!
terapija

Post by terapija »

Nisam čuo za njih, doduše odavno nisam u toku, ali me zanimaju.
Međutim ne mogu da ih nađem na net-u. Da li bi mi neko mogao dati kakav link?

Hvala
terapija

Post by terapija »

I neka im je sa srećom, imali su je već kad na njih naletje taj manager.
Ja bih samo volio da znam koje kvalifikacije imaju osobe koje se eto smatraju kompetentnim, da u medijima i diskografskim kućama određuju šta je to zapravo kvalitetno, a šta ne?

Otkud oni tu gdje jesu? Pogledajte nam samo top liste na Hayatu???

Samo mislim da je pogrešno dići ruke i otići. Bolje je vratiti se i zajedno pokušati iskorijeniti ovaj šljam.
lux

Post by lux »

:-D :-D :-D ti momci ima da se vrate brze nego sto su otisli!
Pa pogledajte kako je "Markt" prenapunjen sranjem i to pogotovu na zapadu. Sa heavy metalom nemaju tamo ama bas nikakve sanse.
Pa sve i da imaju neki stasan koncept( u sto sumnjam ) ce biti pusteni da odpjevaju svojih par pjesmica sa akcentom...i to je to.
Danas samo mozes biti uspjesan ako si vec donekle poznat i ako je optika idealna. Jednoj gramofonskoj kuci se jednostavno ne izplati ulagati novce & nadu na nekoga tko ce i tako zavrsiti na dnu "muzickih rijeka".
Ljudi moji dragi talent vise za njih ne igra nikakvu ulogu.
:) :) :)
Ali_G

Post by Ali_G »

Lux svaka ti cast. Ko bolan jos gleda na talenat??? Evo navedoste primjer Hayata. Sta treba sad da Hayat iskrca grdne pare da ih promovira i da im se nista ne vrati? To sad nesto metal scena razvijena u BiH? Ko se to od metalaca probio u komercijalnije vode kao recimo Edo pa da bi sad oni koji ne slusaju tu muziku radi tog nekog kupili i taj drugi cd? Svaka produkcija veze nema s talentom vec oko sebe okuplja ekipu koja ce im donijeti pare. Sto bi to ja uzeo nekog talenta od kojeg necu dobiti ni za kifle pored nekog ko je talentovan ni pola od toga, al furka koju on fura prolazi u masama?
buhtelj

#11 Stanje nacije

Post by buhtelj »

Bezveze je da idete bilo kamo vani iz te preljepe, predivne i prije svega perspektivne drzave, gdje sve cvjeta. :D :D :D ..... Pitajte vase politicare za koje ste glasovali BIH je raj na zemlji :D :D
Bosanac sa dna kace

#12 Re: Stanje nacije

buhtelj wrote:Bezveze je da idete bilo kamo vani iz te preljepe, predivne i prije svega perspektivne drzave, gdje sve cvjeta. :D :D :D ..... Pitajte vase politicare za koje ste glasovali BIH je raj na zemlji :D :D
Jest vala, upravu si, kazu nam ti politicari uskoro cemo postat dio Evropske unije, i nece nam trebat nigdje vize! :D
No_Comment

#13 Re: Stanje nacije

Post by No_Comment »

buhtelj wrote:Bezveze je da idete bilo kamo vani iz te preljepe, predivne i prije svega perspektivne drzave, gdje sve cvjeta. :D :D :D ..... Pitajte vase politicare za koje ste glasovali BIH je raj na zemlji :D :D
Shvatam shto zelish reci :D samo nicija nije do zore gorjela ...pa nece ni nashim politicarima...

!
buhtelj

Post by buhtelj »

Osobno mislim da je zivot prekratak, da bi cekao zoru... Vjerojatno ce ljudi nekada skuziti s kim imaju posla :roll: :roll: .... ALI ipak je bar do tada ljepse ovdje na bogatom zapadu, pa cak bez cevapcica i rakije :-)
Bosanac sa dna kace

Jah ja oklija cekajuci tu zoru...ma vala ni u Bosni ne jedem cevape a rakiju ne pijem pogotovo! :D
fyshek

Post by fyshek »

lux wrote::-D :-D :-D ti momci ima da se vrate brze nego sto su otisli!
Pa pogledajte kako je "Markt" prenapunjen sranjem i to pogotovu na zapadu. Sa heavy metalom nemaju tamo ama bas nikakve sanse.
Pa sve i da imaju neki stasan koncept( u sto sumnjam ) ce biti pusteni da odpjevaju svojih par pjesmica sa akcentom...i to je to.
Danas samo mozes biti uspjesan ako si vec donekle poznat i ako je optika idealna. Jednoj gramofonskoj kuci se jednostavno ne izplati ulagati novce & nadu na nekoga tko ce i tako zavrsiti na dnu "muzickih rijeka".
Ljudi moji dragi talent vise za njih ne igra nikakvu ulogu.
:) :) :)
Momci su jedva skrpili za instrumente i za snimanje dema, pa nemaju za site-a ili neke promotivne mašinerije. Slažem se s tobom da je tržište prepuno sranja, ali vidjet ćeš da će ovi momci uspjeti. Ja osobno ne slušam taj tip glazbe (za mene to graniči s bukom), ali ljudi što se u to razumiju i što su ih čuli na EXITU govore o "originalnom bendu koji u jednoj pjesmi primjeni više različitih ritamskih motiva, gitarskih nekontrapunktnih rifova i solo motiva, koji gledajući pojedinačno ne sliče ni na što, ali harmonijski zvuče izvrsno. Vrlo teško će bendovima biti "skidati" njihove pjesme jer osim tekstova, cijela stvar pršti od definiranih improvizacija koje treba imati instinktivno u sebi (cit. Jimmy Jameson - Road Runner Records demo Preview)".
Obećavam, čim dođem do njihove demo snimke da ću je negdje uploadat.
A što se tiče diskografskih kuća, BH tržište je premalo za imati uspjeha u izdavanju proizvoda ciljanih isključivo za ovo tržište. To bi po logici mogao shvatiti i najveći menadžerski laik. Jednostavno glupo je inzistirati na nekim turbo folk i njihovim inačicama koje mogu proći samo na Balkanu, a ne gledati malo šire i investirati u nešto novo. Radi se o investiciji, može uspjeti, može propasti. Najgore je sjediti skrštenih ruku i moliti da padne s neba nešto, a žugati na sve one koji nešto pokušavaju.
BTW, momci iz Mothers Chainsaw perfektno engleski pričaju (još jedan od razloga što ih je uzeo pod svoje Judas Priest manager).
Post Reply