Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
- ortodont
#651 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Netacno. Granice su davno postavljene i Bog slao Poslanike i knjige, dokaze.
Sve ostalo je do čovjeka, jedni su Njegove knjige iskrivili tako da u obrisima se vide samo autentične Bozije rijeci, drugi svjesno lose tumace, ali hvala Bogu postoji i velika vecina u tome koji ispravno inkorporiraju Bozije riječi, da to ne zaboravimo.
Sve ostalo je do čovjeka, jedni su Njegove knjige iskrivili tako da u obrisima se vide samo autentične Bozije rijeci, drugi svjesno lose tumace, ali hvala Bogu postoji i velika vecina u tome koji ispravno inkorporiraju Bozije riječi, da to ne zaboravimo.
Last edited by ortodont on 04/11/2023 11:51, edited 1 time in total.
- ortodont
#652 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Kakve? Pa stvorio nas je sa slobodnom voljom. Stvorio nas sa inklinacijom da cinimo dobro i stvorio nas ciste (bez originalnog grijeha u sto hriscani vjeruju). Slao nam upute, razdvojio dobro od zla, naredio da činimo dobro i klonimo se zla i shodno obećao nagradu i kaznu. Rekao bih fair deal.Ateista wrote: ↑04/11/2023 11:45
Ako je bog savrsen, zasto je onda stvorio nas ovakve, ili zasto nije bolje objasnio svoje objave kako ne bi moglo doci do pogresnih tumacenja, jer ko kaze da je tvoje tumacenje ispravno a nije ispravno onih koji ubijaju u ime boga? Zasto nije dokazao postojanje i svoj stav kako zeli da mu se molimo, pa da nema ateista i toliko religija?
Ako je savrsen i svemoguc, morao je predvidjeti sta ce se desiti i uraditi nesto drugacije da do toga ne dodje, posto nije onda je odgovoran za to, ili nije svemoguc pa se zeznuo.
Stvorio je i meleke-andjele koji su bezgrijesni, koji rade samo ono sto im Bog naredi bez sopstvene volje. Da smo i mi takvi opet bi našli nacin da se pozalimo da ne mozemo nista sami.
Pa predvidio je, imas u Kur'anu i hadisima "proročanstva", Armagedon i brojna druga, naprosto ljudi te sejtan/satan kao njegov obećani neprijatelj u paru ce do kraja Svijeta ciniti to sto cini i osim kratkog perioda mira i blagostanja na Zemlji ce uglavnom ratovati.
- Dope_Man
#653 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Kakvi samo ljudi hodaju medju nama kad javno govore da bi bez religije cinili sva moguca zla
I onda jos moralise, uzdize se kao bolji covjek od nekog kome ne treba tatica iza oblaka da prijeti vatrom da se suzdrzi od zlocina nad drugim covjekom.
I onda jos moralise, uzdize se kao bolji covjek od nekog kome ne treba tatica iza oblaka da prijeti vatrom da se suzdrzi od zlocina nad drugim covjekom.
-
DonieBrasco
#654 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ljudska mnogobrojna nauka nije dokazala jednu jedinu stvar o kojoj vi pojedini laprdate i citirate zapise iz vjerskih knjiga.
Da ne napisem da je vjera nesto dokazala jer vjera nije nuka.
- ortodont
#655 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pa druze, bez Bozije rijeci su ljudi zensku djecu živu kopali jer je bila sramota dobiti zensko dijete. Da ne idem dalje.
Preporučujem knjigu Caner Taslaman - Kur'an - nenadmasni fenomen.DonieBrasco wrote: ↑04/11/2023 11:57 Ljudska mnogobrojna nauka nije dokazala jednu jedinu stvar o kojoj vi pojedini laprdate i citirate zapise iz vjerskih knjiga.
- Ateista
#656 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Vec sam objasnio da slobodna volja logicki nije moguca ako je stvoritelj svemoguc, jer on kao svemoguce bice nas stvara i zna sta cemo biti,samim tim je odgovoran za to. Ne postoji nacin da nas stvori a da prepusti nama kakvi cemo biti kad jos ne postojimo i ne mozemo odabrati, dakle prije nego sto smo nastali bi morao odrediti neke stvari. Kad se rodimo, tad vec zavisimo od raznih uticaja koje nismo birali - geni, okolina i slicno.ortodont wrote: ↑04/11/2023 11:50Kakve? Pa stvorio nas je sa slobodnom voljom. Stvorio nas sa inklinacijom da cinimo dobro i stvorio nas ciste (bez originalnog grijeha u sto hriscani vjeruju). Slao nam upute, razdvojio dobro od zla, naredio da činimo dobro i klonimo se zla i shodno obećao nagradu i kaznu. Rekao bih fair deal.Ateista wrote: ↑04/11/2023 11:45
Ako je bog savrsen, zasto je onda stvorio nas ovakve, ili zasto nije bolje objasnio svoje objave kako ne bi moglo doci do pogresnih tumacenja, jer ko kaze da je tvoje tumacenje ispravno a nije ispravno onih koji ubijaju u ime boga? Zasto nije dokazao postojanje i svoj stav kako zeli da mu se molimo, pa da nema ateista i toliko religija?
Ako je savrsen i svemoguc, morao je predvidjeti sta ce se desiti i uraditi nesto drugacije da do toga ne dodje, posto nije onda je odgovoran za to, ili nije svemoguc pa se zeznuo.
Stvorio je i meleke-andjele koji su bezgrijesni, koji rade samo ono sto im Bog naredi bez sopstvene volje. Da smo i mi takvi opet bi našli nacin da se pozalimo da ne mozemo nista sami.
Upute su slate razlicite u razlicitim dijelovima svijeta i u razlicito vrijeme, niti svi dodju do njih niti ima razliga da vjeruje da je to uputa, kao sto nemarazloga da neko, osim ako nije tako naucen od malena, uopste vjeruje u postojanje boga jer ne daje jasne dokaze, uostalom mnogi vjeru objasnjavaju upraco kao vjetovanje za koje se ne trazi dokaz. Ja imam svoje razloge zasto sam siguran da ne postoji, ako bi se ispostavilo da ipak postoji onda je do njega sto je uradio sve moguce da vjerovanje u njega bude logicki besmisleno, ili sto su moji geni i uticaji okoline takvi da sam naucen da razmisljam logicki a ne da prihvatam stvari samo zato sto mi neko tako kaze.
Ako ces pricati o dokazima iz vjerskih knjiga,to nisu dokazi vec znanje i moralni peincipi na nivou covjeka iz vremena i prostora nastanka tih knjiga.
-
DonieBrasco
#657 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Uz "boziju rijeci" je sirom svijeta mnogo zla nanjeto i nanosi se nevinima, uz istu rijec su postali mnogi bogati i jos su bogatiji na najgore moguce nacine, a istovremeno neduzni najebu jos vise uz istu rijec, siromasni su jos jandini uz istu rijec.
- ortodont
#658 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ja bih rekao da onda do kraja ne razumiješ 'slobodnu volju' ili sudbinu-odredjenje sto razumijem jer cesto ljudi to teško sebi predstave.Ateista wrote: ↑04/11/2023 12:04Vec sam objasnio da slobodna volja logicki nije moguca ako je stvoritelj svemoguc, jer on kao svemoguce bice nas stvara i zna sta cemo biti,samim tim je odgovoran za to. Ne postoji nacin da nas stvori a da prepusti nama kakvi cemo biti kad jos ne postojimo i ne mozemo odabrati, dakle prije nego sto smo nastali bi morao odrediti neke stvari. Kad se rodimo, tad vec zavisimo od raznih uticaja koje nismo birali - geni, okolina i slicno.ortodont wrote: ↑04/11/2023 11:50Kakve? Pa stvorio nas je sa slobodnom voljom. Stvorio nas sa inklinacijom da cinimo dobro i stvorio nas ciste (bez originalnog grijeha u sto hriscani vjeruju). Slao nam upute, razdvojio dobro od zla, naredio da činimo dobro i klonimo se zla i shodno obećao nagradu i kaznu. Rekao bih fair deal.Ateista wrote: ↑04/11/2023 11:45
Upute su slate razlicite u razlicitim dijelovima svijeta i u razlicito vrijeme, niti svi dodju do njih niti ima razliga da vjeruje da je to uputa, kao sto nemarazloga da neko, osim ako nije tako naucen od malena, uopste vjeruje u postojanje boga jer ne daje jasne dokaze, uostalom mnogi vjeru objasnjavaju upraco kao vjetovanje za koje se ne trazi dokaz. Ja imam svoje razloge zasto sam siguran da ne postoji, ako bi se ispostavilo da ipak postoji onda je do njega sto je uradio sve moguce da vjerovanje u njega bude logicki besmisleno, ili sto su moji geni i uticaji okoline takvi da sam naucen da razmisljam logicki a ne da prihvatam stvari samo zato sto mi neko tako kaze.
Ako ces pricati o dokazima iz vjerskih knjiga,to nisu dokazi vec znanje i moralni peincipi na nivou covjeka iz vremena i prostora nastanka tih knjiga.
Naravno da ta volja se dešava u okvirima Allahove volje, dakle ne mozes iznad toga, a sto se tice odredjenja, to mnogi koriste kao alibi, tipa sudjeno mi je i sl. Ne, sudjeno ti je u kontekstu da Allah vec zna sta ce biti s tobom, ali ne zato sto je On odredio tebi tako pa je samim tim On odgovoran nego sto On zna kakve ces odluke donijeti u momentima kad si testiran nedacama kao i nafakom (to ti jeste odredio) i samim tim sta ce ti to donijeti kao rezultat.
Dakle, opet je do tebe kako ces reagirati na testove/izazove zivota kao i lijepe stvari koje te zadese (a koje su takodjer test).
Sto se tice navodnog skrivanja svog postojanja, ne vidim to uopce, za sve i u svakom trenutku mozes svjedociti Njegovom postojanju, a sto se tice različitih knjiga i ljudi, u danasnjem vremenu niko vise ne može reci da nije cuo ili znao, u svakom kutku planete manje/vise imas sansu da iz svog doma bez da iz kuće izadjes saznaš ono sto trebas, nema izgovora. A sto se tice ranijih vremena, oni ljudi kojima poruka nije dosla ce u skladu s tim i odgovarati, neces biti pitan za ono sto nikako nisi mogao znati.
A oni koji su direktno poruke, Knjige i Poslanike dobijali, oni će biti najodgovorniji, a neki su i na ovom svijetu bivali izbrisani i unistavani jer su to negirali (priča o Nuhu a.s.) npr.
- -Chesterfield-
#659 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ateista wrote: ↑04/11/2023 11:45Ako je bog savrsen, zasto je onda stvorio nas ovakve, ili zasto nije bolje objasnio svoje objave kako ne bi moglo doci do pogresnih tumacenja, jer ko kaze da je tvoje tumacenje ispravno a nije ispravno onih koji ubijaju u ime boga? Zasto nije dokazao postojanje i svoj stav kako zeli da mu se molimo, pa da nema ateista i toliko religija?ortodont wrote: ↑04/11/2023 11:36Sada vec ulaziš u pricu čovjeka, dakle vjera, religija, Božije knjige su jedno, a covjekov odnos, interpretacija i inkorporiranje istih u svakodnevni zivot su drugo. Mogu s aspekta Islama reci samo, a to je da za sve postoje upute, i kad je borba-rat propisana, cak i kada se nekome ne svidjala (a niko ne voli rat želim vjerovati) i kome, i sta se smije i ne smije raditi u okolnostima borbe i u kojim mjesecima je zabranjena borba i td.Hendrix wrote: ↑04/11/2023 11:16
Kako onda objasniti ubijanje u ime religije? Koliko ljudi je ubilo u uvjerenju da ce ici u raj zbog tog cina?
Religija je moralna maska koju svi nose a malo ko zapravo koristi u pravom smislu. Pa ucili su nas i u komunizmu sta je moralno a sta nije, bez religije.
Pljackanje banke ne sprijecava religija nego zakon i policija, i cinjenica da imamo moralni kodeks civilizacije koji nije baziran na vjeri.
Bog je savršen, a čovjek ne, mnogi nisu iskvareni i djeluju iz neznanja, a mnogi svjesno iskrivljuju Njegove rijeci i tumace kako bi opravdali svoje postupke, tako ja to vidim, klasičan primjer je kad hriscani citiraju Kur'an u pokusaju da kazu da su muslimani teroristi i sl. ne poznavajući kontekst:Eh sad, ima pored tih mrzitelja islama i ljudi koji pročitaju ajet ili njegov dio i kazu jeste, ja idem ubijati jer mi je rečeno.SpoilerShowKill them wherever you find them, and drive them out from where they drove you out, as Fitnah (to create disorder) is more severe than killing. However, do not fight them near Al-Masjid-ul-Harām (the Sacred Mosque in Makkah) unless they fight you there. However, if they fight you (there) you may kill them. Such is the reward of the disbelievers.
Moral ne postoji bez Boga. Pravda jedino postoji kod Boga. I ako imaš sistem i zakone na Zemlji cak i kad se sprovedu cesto nemas zadovoljenu pravdu i kompenzaciju za zrtve. Zato imas onaj svijet i polaganje računa gdje se nikome nepravda neće učini i žrtve na ovom svijetu ce dobiti svoju nagradu.

- Ateista
#660 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Razumijem kako se objasnjava sudbina, ali se uvijek ignorise logicki paradoks da je on stvaranjem morao odrediti kakvi cemo biti, kao sto kad programer napravi AI da samostalno funkcionise, on ipak odluke donosi u skladu sa zadatim parametrima,tako i mi,u nasem slucaju ti parametri su geni i uticaj okoline na nase odrastanje, svaka promjena navedenog nas cini srugacijom osobom, a ni jedno od to dvoje nismo mogli izabrati. Svemoguci stvoritelj samim tim sto zna ishod je odgovoran, jer mogao je podesiti drugacije parametre unutar ljudi da dobijamo drugacije gene i budemo bolji na primjer.ortodont wrote: ↑04/11/2023 12:21Ja bih rekao da onda do kraja ne razumiješ 'slobodnu volju' ili sudbinu-odredjenje sto razumijem jer cesto ljudi to teško sebi predstave.Ateista wrote: ↑04/11/2023 12:04Vec sam objasnio da slobodna volja logicki nije moguca ako je stvoritelj svemoguc, jer on kao svemoguce bice nas stvara i zna sta cemo biti,samim tim je odgovoran za to. Ne postoji nacin da nas stvori a da prepusti nama kakvi cemo biti kad jos ne postojimo i ne mozemo odabrati, dakle prije nego sto smo nastali bi morao odrediti neke stvari. Kad se rodimo, tad vec zavisimo od raznih uticaja koje nismo birali - geni, okolina i slicno.ortodont wrote: ↑04/11/2023 11:50
Kakve? Pa stvorio nas je sa slobodnom voljom. Stvorio nas sa inklinacijom da cinimo dobro i stvorio nas ciste (bez originalnog grijeha u sto hriscani vjeruju). Slao nam upute, razdvojio dobro od zla, naredio da činimo dobro i klonimo se zla i shodno obećao nagradu i kaznu. Rekao bih fair deal.
Naravno da ta volja se dešava u okvirima Allahove volje, dakle ne mozes iznad toga, a sto se tice odredjenja, to mnogi koriste kao alibi, tipa sudjeno mi je i sl. Ne, sudjeno ti je u kontekstu da Allah vec zna sta ce biti s tobom, ali ne zato sto je On odredio tebi tako pa je samim tim On odgovoran nego sto On zna kakve ces odluke donijeti u momentima kad si testiran nedacama kao i nafakom (to ti jeste odredio) i samim tim sta ce ti to donijeti kao rezultat.
Dakle, opet je do tebe kako ces reagirati na testove/izazove zivota kao i lijepe stvari koje te zadese (a koje su takodjer test).
Sto se tice navodnog skrivanja svog postojanja, ne vidim to uopce, za sve i u svakom trenutku mozes svjedociti Njegovom postojanju, a sto se tice različitih knjiga i ljudi, u danasnjem vremenu niko vise ne može reci da nije cuo ili znao, u svakom kutku planete manje/vise imas sansu da iz svog doma bez da iz kuće izadjes saznaš ono sto trebas, nema izgovora. A sto se tice ranijih vremena, oni ljudi kojima poruka nije dosla ce u skladu s tim i odgovarati, neces biti pitan za ono sto nikako nisi mogao znati.
A oni koji su direktno poruke, Knjige i Poslanike dobijali, oni će biti najodgovorniji, a neki su i na ovom svijetu bivali izbrisani i unistavani jer su to negirali (priča o Nuhu a.s.) npr.
Ti vidis dokaze svuda okolo jer vjerujes i zelis da vjerujes, to nisu naucni dokazi i onaj ko nije naucen da vjeruje vec trazi jasne i nedvosmislene dokaze ne vidi nikakav pokazatelj njegovog postojanja.
- fortaleza
#661 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Božji plan je van ljudskog razuma, nećeš dobiti zadovoljavajući odgovor.John Cleese wrote: ↑04/11/2023 11:39Spomenuo si bozji plan, pa sam zato pitao.fortaleza wrote: ↑04/11/2023 10:45Bog nije ništa planirao. Bog nije čovjek.John Cleese wrote: ↑03/11/2023 21:26
A sta je inace bog planirao i kako je moguce da nije uspio realizirati taj plan?![]()
Ali čovjek može biti dio božjeg.
Gledaj to ovako, bez truda nema rasta.
Helem, plana zapravo nema, jer bog nije nista planirao. Hvala![]()
To ne znači da se ne može iskusiti, samo da je razum višak.
-
Armin2013
#662 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Misliš ja da postanem ateista?belfy wrote: ↑03/11/2023 16:09i, sta mislis da bi se desilo ako bi, recimo sada, postao agnostik ili ateista?Armin2013 wrote: ↑03/11/2023 07:32 Ja lično vjerujem, nisam sad neki muslimančina, ne klanjam recimo, ali vjerujem i ta vjera me sprečava da kradem da varam da lažem. Tjera me da budem pošten, itd
Ne optrećujem druge ljude oko sebe vjerom, ja vjerujem za sebe i to je moje lično, sjedim sa ljudima koji piju, puše travu. Kada razmišljam o vjeri i diskutujem uvijem pokušavam govoriti kako piše u knjigama ono što ne znam i ne tvrdim.
Neko je u nekim predhodinm postovima napisao da se prilikom prepisivanja Kurana izmijene neke riječu, Kuran je orginalan i niti jedna riječ nije izmjenjena. Imaju različita tumačenja, oko stvari koja nisu tako bitna, kao recimo nama prema tumačenju našeg mezheba pušenje nije zabranjeno, jest pokuđeno jer ti šteti, dok je u drugim pravcima zabranjeno, i tako, jedni dozvoljavaju parfem drugi ne jer ima alokohola u sebi.
Ne treba nikome osporavati njegovo razmišljanje i opredjeljenje, na kraju je bitno kakav si čovjek
Ništa se ne bi desilo, zemlja bi se nastavila okretati
-
belfy
#663 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
upravo tako. niti bi poceo krasti, lagati i ubijati. tako da nije tacno da te tu sprecava vjera...Armin2013 wrote: ↑04/11/2023 14:10Misliš ja da postanem ateista?belfy wrote: ↑03/11/2023 16:09i, sta mislis da bi se desilo ako bi, recimo sada, postao agnostik ili ateista?Armin2013 wrote: ↑03/11/2023 07:32 Ja lično vjerujem, nisam sad neki muslimančina, ne klanjam recimo, ali vjerujem i ta vjera me sprečava da kradem da varam da lažem. Tjera me da budem pošten, itd
Ne optrećujem druge ljude oko sebe vjerom, ja vjerujem za sebe i to je moje lično, sjedim sa ljudima koji piju, puše travu. Kada razmišljam o vjeri i diskutujem uvijem pokušavam govoriti kako piše u knjigama ono što ne znam i ne tvrdim.
Neko je u nekim predhodinm postovima napisao da se prilikom prepisivanja Kurana izmijene neke riječu, Kuran je orginalan i niti jedna riječ nije izmjenjena. Imaju različita tumačenja, oko stvari koja nisu tako bitna, kao recimo nama prema tumačenju našeg mezheba pušenje nije zabranjeno, jest pokuđeno jer ti šteti, dok je u drugim pravcima zabranjeno, i tako, jedni dozvoljavaju parfem drugi ne jer ima alokohola u sebi.
Ne treba nikome osporavati njegovo razmišljanje i opredjeljenje, na kraju je bitno kakav si čovjek
Ništa se ne bi desilo, zemlja bi se nastavila okretati
-
John Cleese
#664 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
A zaista nisam zahtjevanfortaleza wrote: ↑04/11/2023 13:49Božji plan je van ljudskog razuma, nećeš dobiti zadovoljavajući odgovor.John Cleese wrote: ↑04/11/2023 11:39Spomenuo si bozji plan, pa sam zato pitao.
Za zadovoljavajuci odgovor bi bilo posve dovoljno da bude konzistentan
-
suspect_zero
#665 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
John Cleese wrote: ↑04/11/2023 18:28A zaista nisam zahtjevanfortaleza wrote: ↑04/11/2023 13:49Božji plan je van ljudskog razuma, nećeš dobiti zadovoljavajući odgovor.John Cleese wrote: ↑04/11/2023 11:39
Spomenuo si bozji plan, pa sam zato pitao.
Za zadovoljavajuci odgovor bi bilo posve dovoljno da bude konzistentan![]()
I ti ćeš u Džennet k'o @Ateista .....hajmo sljedeći
-
John Cleese
#666 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
suspect_zero wrote: ↑04/11/2023 18:37John Cleese wrote: ↑04/11/2023 18:28A zaista nisam zahtjevan
I ti ćeš u Džennet k'o @Ateista .....hajmo sljedeći
![]()
![]()
![]()
-
suspect_zero
#667 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Sad će te proglasiti izdajnikom 
-
Hendrix
#668 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Da rezimiramo, za sve dobre i moralne stvari hvalicemo boga jer on nam je to pokazao. Sve lose stvari su cisto do ljudi koji lose interpretiraju boziju rijec a ni slucajno do boga koji je savrsen u svakom smislu? Samim tim sto smo rekli da je savrsen sva negativna diskusija o njemu nema smisla. Genijalno.
Tipa kad mi je punica dobila rak to je bilo jer je bila pod stresom i et sudbina, kad su je izlijecili to je bio bog ustvari a ne doktori. Godinama poslije zahvaljuje bogu a nije nikad ni spomenula doktore koji su joj to uklonili.
Logika vjecnih izgovora.
Tipa kad mi je punica dobila rak to je bilo jer je bila pod stresom i et sudbina, kad su je izlijecili to je bio bog ustvari a ne doktori. Godinama poslije zahvaljuje bogu a nije nikad ni spomenula doktore koji su joj to uklonili.
Logika vjecnih izgovora.
- MujkicHaris
#669 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
„Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!“ (Az-Zumar, 9)
-
Hendrix
#670 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
"Oni koji pameti imaju usude se upitati a ne slijepo prihvacati napise iz neke knjige!" (Hendrix, Klix Forum, 2023)
-
suspect_zero
#671 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
A šejtana, Iblisa, sotonu, demona, Lucifera, đavola...kako ga već ko naziva si zaboravio....tu je da stvara razor, navraća na zlo, izaziva...Hendrix wrote: ↑04/11/2023 21:26 Da rezimiramo, za sve dobre i moralne stvari hvalicemo boga jer on nam je to pokazao. Sve lose stvari su cisto do ljudi koji lose interpretiraju boziju rijec a ni slucajno do boga koji je savrsen u svakom smislu? Samim tim sto smo rekli da je savrsen sva negativna diskusija o njemu nema smisla. Genijalno.
Logika vjecnih izgovora.
Zna mu se zadatak
Punicu ne krivi, stariji ljudi obično tako reaguju....slabo ćeš čuti zahvalu Bogu na tome što je nekome dao pamet, empatiju, solidarnost, želju da uči i znanje iskoristi u boljitak za ljude oko sebe.
Ljudi su sebični i radije će zahvaliti svim Silama nego ljudima oko sebe....baš teško danas preko usta ljudi izgovore čarobne riječi "hvala, izvini, molim"....i opet nije do Boga, do nas je.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#672 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Sa islamskog stanovista koliko ja razumijem ovo nije tocno.
Bog jeste savrsen u svakom smislu, ali daje i dobro i lose.
Ako ces iskreno, istrazivao sam dosta, i odustao. Kontradiktornosti ima, kako da budes kriv za nesto sto nisi mogao izabrati itd itd. Ali odustao sam. Mozda nakon nekog perioda nadođe nešto, ali u sustini bozija logika vs ljudska ne idu u isto.
I u sustini, koliko vidim, sve se na kraju svodi na zivot poslije smrti. To je zivot, ovo na ovom svijetu je samo prolazna stavka.
Vjerujem, vjerovat cu akobogda i dalje.
Ko ne vjeruje, ne mora, ali nemojte ni omalovazavati vjeru.
-
Hendrix
#673 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ok, klanjas li svih 5 vakata svaki dan? Ono ja je ne omalovazam nista vise od nasih ljudi koji prakticiraju 2% obaveznih vjerskih obreda i ono kao dovoljno je to...ja vjerujem. To je tako zgodno, jedna od najstrozijih vjera na svijetu al mi to nahodimo fino i nadjemo izgovor.mk ultra wrote: ↑04/11/2023 22:34Sa islamskog stanovista koliko ja razumijem ovo nije tocno.
Bog jeste savrsen u svakom smislu, ali daje i dobro i lose.
Ako ces iskreno, istrazivao sam dosta, i odustao. Kontradiktornosti ima, kako da budes kriv za nesto sto nisi mogao izabrati itd itd. Ali odustao sam. Mozda nakon nekog perioda nadođe nešto, ali u sustini bozija logika vs ljudska ne idu u isto.
I u sustini, koliko vidim, sve se na kraju svodi na zivot poslije smrti. To je zivot, ovo na ovom svijetu je samo prolazna stavka.
Vjerujem, vjerovat cu akobogda i dalje.
Ko ne vjeruje, ne mora, ali nemojte ni omalovazavati vjeru.
Ja samo ne glumim vjernika vise kao ostatak Bosne, jednostavno kad jednom nestane tog straha koji ti nabijaju od djetinjstva nema vise mentalnih ogranicenja. Shvatis da su sve religije prepisci prijasnjih legendi i nahodjenja, nista manje imaginarne nego egipatska vjerovanja u boga sunca ili azteckih bogova.
-
MuSu
#674 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zanimljivo mi je kako osobe koje ne vjeruju da postoji Bog, misle da ih je to nevjerovanje ucinilo pametnijim. Kao oni su opredijeljeni za nauku, a znam ih jedva trojkom prolazili...da znate vjera Islam i nauka nisu u sukobu. Kako god svim ljudima lijepog odgoja iskreno zelim da spoznaju svog Gospodara prije nego im tijelo zatrpa zemlja.
- fortaleza
#675 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Dobro je što nisi zahtjevan, još je samo dovoljno da utišaš um pa ćeš vidjeti Boga.John Cleese wrote: ↑04/11/2023 18:28A zaista nisam zahtjevanfortaleza wrote: ↑04/11/2023 13:49Božji plan je van ljudskog razuma, nećeš dobiti zadovoljavajući odgovor.John Cleese wrote: ↑04/11/2023 11:39
Spomenuo si bozji plan, pa sam zato pitao.
Je li tražiš odgovor riječima? To nećeš dobiti. Utišaj um pa ćeš vidjeti.