Ovaj scenarij nije nista manje nelogican od scenarija da postoji svemoguci narcisoidni bog kojem je jedna od najvaznijih stvari da ga ljudi postuju...
Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
- Ateista
#601 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Jos nesto, zamislimo da postoji to neko bice koje mozemo nazvati bog i koje ce kaznjavati i nagradjivati poslije smrti sve ljude (koliko god bilo besmisleno da kaznjava ljude za nesto za sta ne on odgovoran jer ih je stvorio) ali ipak nije bas toliko narcisoidan i umisljen kako ga abrahamske religije predstavljaju. Sta ako su u stvari objave samo vrsta testa da vidi koliko su ljudi naivni i koliko ce nasjesti na manipulaciju. Sta ako vecinu vjernika u stvari kazni jer su ispali naivni i vjerovali u neke knjige koje su ljudi napisali, ako bude vise cijenio iskrene namjere i djela umjesto toga sto mu se ljudi mole da bi osigurali sebi raj i jer to smatraju siguricom kako neki predstavljaju, pa na kraju vise ateista zavrsi u raju od vjernika?
Ovaj scenarij nije nista manje nelogican od scenarija da postoji svemoguci narcisoidni bog kojem je jedna od najvaznijih stvari da ga ljudi postuju...
-
Hendrix
#602 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Meni je najsmjesnije to recimo da se Isus pojavi danas u Americi opet i podje istu pricu kao prije 2000 godina bio bi proglasen komunistom i odjeban po brzom postupku. Ko ba da daje siromasnim? Kakva pomoc nemocnim? Halo ba jesi ti komunjara?
Mislim da je glavni problem usadjivanje straha od malena, ljudi se boje ukljuciti logiku kada je rijec o religijama. Taj strah stvara barijeru i ne mogu da odmaknu od standardne dogme ma kako god ludo zvucala kad se posmatra sa strane.
I ono sto meni recimo je uvijek smetalo i zbog cega sam bio kritikovan kao dijete...zasto se ne mogu moliti na svom jeziku a ne arapskom? Bog sve cuje i zna pa valjda moze skontat i bosanski? Ih...pa ispao sam heretik, kako se usudjujem reci tako nesto. Garantujem da 80% ljudi ne zna prevode sura koje uce i napamet biflaju arapske rijeci. Al nema veze jel.
Mislim da je glavni problem usadjivanje straha od malena, ljudi se boje ukljuciti logiku kada je rijec o religijama. Taj strah stvara barijeru i ne mogu da odmaknu od standardne dogme ma kako god ludo zvucala kad se posmatra sa strane.
I ono sto meni recimo je uvijek smetalo i zbog cega sam bio kritikovan kao dijete...zasto se ne mogu moliti na svom jeziku a ne arapskom? Bog sve cuje i zna pa valjda moze skontat i bosanski? Ih...pa ispao sam heretik, kako se usudjujem reci tako nesto. Garantujem da 80% ljudi ne zna prevode sura koje uce i napamet biflaju arapske rijeci. Al nema veze jel.
- Dope_Man
#603 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ne zna ih 99.9% jer se nauci par sura neophodnih za namaz napamet i to je to. Cak i oni koji su iskreni vjernici (uzecu svog dedu i nenu za primjer) koji su cijeli zivot samo knjige sa surama imali, ako su sta citali bilo je to - i opet nisu ucili znacenje prevoda, nego su samo citali "kako se cita" stranicu knjige (jer arapski naravno nisu znali) i to ponavljali.
A znam da nisu znali jer su mene od malih nogu ucili sure isto tako - citaj ovu stranicu, i nauci napamet. Prevod vjerovatno znaju uglavnom oni koji su il ucili jezik, il su isli u medresu i slicno, pa mozda tu ucili prevod uporedo sa izgovorom na arapskom.
-
belfy
#604 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
oh, sada provjerih nasa dopisivanja, pa vidim da smo pricali i ranije... i ti se malo uzdigao od kako si pobjegao iz muslimanske vecine u "teokratsku" Njemacku... nista onda. samo nemoj radikalno (ono da budes veci musliman u Njemackoj nego u Bosni). ne budi Zaim.W0rM wrote: ↑29/10/2023 01:46kada me citiras, citiraj me kako treba dodao sam tu "gdje je muslimanska vecina" a u Bosni i Kosovu ima najvise muslimana i gledajuci kroz prizmu u kojoj od te dvije drzave se prvo zaratilo to je bila Bosna. O Ujgurima drugi moraju potrkijepiti ono sto govore, a za to nisu imali dovoljno argumenata. De drzi se teme, pametnije ti je, ili primjeni onu svoju narodnu sto si mi poslala/o. :*belfy wrote: ↑29/10/2023 01:34pa, covjece, prvo kazes ovo kako je rat u Jugi poceo u Bosni, a onda poslije ovo o Ujgurima... i sve to pokazivajuci samo neznanje... i ljudi te upozoravaju, a ti im saljes glupa izvlacenja, poljupce i pozdrave. zato ti ja proslijedih narodnu mudrost. a ti opet saljes poljupce i pozdrave bez da i sam zasto. neznanje je zaista posebna vrsta moci i supersposobnosti...
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#605 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Za tebe pobjegao, za druge napravio pravi potez, narodu se ne može ugoditi.belfy wrote: ↑31/10/2023 20:50oh, sada provjerih nasa dopisivanja, pa vidim da smo pricali i ranije... i ti se malo uzdigao od kako si pobjegao iz muslimanske vecine u "teokratsku" Njemacku... nista onda. samo nemoj radikalno (ono da budes veci musliman u Njemackoj nego u Bosni). ne budi Zaim.W0rM wrote: ↑29/10/2023 01:46kada me citiras, citiraj me kako treba dodao sam tu "gdje je muslimanska vecina" a u Bosni i Kosovu ima najvise muslimana i gledajuci kroz prizmu u kojoj od te dvije drzave se prvo zaratilo to je bila Bosna. O Ujgurima drugi moraju potrkijepiti ono sto govore, a za to nisu imali dovoljno argumenata. De drzi se teme, pametnije ti je, ili primjeni onu svoju narodnu sto si mi poslala/o. :*belfy wrote: ↑29/10/2023 01:34
pa, covjece, prvo kazes ovo kako je rat u Jugi poceo u Bosni, a onda poslije ovo o Ujgurima... i sve to pokazivajuci samo neznanje... i ljudi te upozoravaju, a ti im saljes glupa izvlacenja, poljupce i pozdrave. zato ti ja proslijedih narodnu mudrost. a ti opet saljes poljupce i pozdrave bez da i sam zasto. neznanje je zaista posebna vrsta moci i supersposobnosti...
Sada veći ili manji, to ne mogu promijeniti visok sam koliko jesam, sumnjam da cu vise rasti, ali bolji ili gori, eh to se moze mijenjati.
Cini mi se da je lakse s Nijemcima pricati i diskutovati o religiji nego s pojedinim ovdje.
-
belfy
#606 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
sta si ti napisao ovdje? jel ti razumijes sta sam ja napisao? nisam nigdje pomenuo da budes visi, nego veci i to nisu sinonimi... ali obzirom sta sve pises - da, i ja sumnjam da ces vise rasti. ti pricao sa Nijemcima... mada neki su znali savladati njemacki bolje nego nas za tebe sumnjam.W0rM wrote: ↑31/10/2023 21:00Za tebe pobjegao, za druge napravio pravi potez, narodu se ne može ugoditi.belfy wrote: ↑31/10/2023 20:50oh, sada provjerih nasa dopisivanja, pa vidim da smo pricali i ranije... i ti se malo uzdigao od kako si pobjegao iz muslimanske vecine u "teokratsku" Njemacku... nista onda. samo nemoj radikalno (ono da budes veci musliman u Njemackoj nego u Bosni). ne budi Zaim.W0rM wrote: ↑29/10/2023 01:46
kada me citiras, citiraj me kako treba dodao sam tu "gdje je muslimanska vecina" a u Bosni i Kosovu ima najvise muslimana i gledajuci kroz prizmu u kojoj od te dvije drzave se prvo zaratilo to je bila Bosna. O Ujgurima drugi moraju potrkijepiti ono sto govore, a za to nisu imali dovoljno argumenata. De drzi se teme, pametnije ti je, ili primjeni onu svoju narodnu sto si mi poslala/o. :*
Sada veći ili manji, to ne mogu promijeniti visok sam koliko jesam, sumnjam da cu vise rasti, ali bolji ili gori, eh to se moze mijenjati.
Cini mi se da je lakse s Nijemcima pricati i diskutovati o religiji nego s pojedinim ovdje.
ja samo vidim da ti nisi razumio ni dio poruke koju sam ti poslao, kao sto nisi razumio ni poentu. da li je do citanja ili se samo pravis da ne razumijes, a odgovaras samo da bi odgovorio je tesko razluciti. ali ako mislis da sam ja negdje zelio reci da si ti "pobjegao iz Bosne", onda se vrati i pogledaj gdje si prije pricao sa mnom i sta smo pricali... a prave ili pogresne poteze ne nemozes napraviti drugima, nego samo sebi...
- Ludzak
#607 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Po ovim ratnim dešavanjima i slikama, može se zaključiti samo jedno - Da Bog ne postoji.
-
suspect_zero
#608 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ništa ti ne brini, samo nastavi biti takav kakav jesi i put do Dženeta ti je osiguranAteista wrote: ↑31/10/2023 08:55 Jos nesto, zamislimo da postoji to neko bice koje mozemo nazvati bog i koje ce kaznjavati i nagradjivati poslije smrti sve ljude (koliko god bilo besmisleno da kaznjava ljude za nesto za sta ne on odgovoran jer ih je stvorio) ali ipak nije bas toliko narcisoidan i umisljen kako ga abrahamske religije predstavljaju. Sta ako su u stvari objave samo vrsta testa da vidi koliko su ljudi naivni i koliko ce nasjesti na manipulaciju. Sta ako vecinu vjernika u stvari kazni jer su ispali naivni i vjerovali u neke knjige koje su ljudi napisali, ako bude vise cijenio iskrene namjere i djela umjesto toga sto mu se ljudi mole da bi osigurali sebi raj i jer to smatraju siguricom kako neki predstavljaju, pa na kraju vise ateista zavrsi u raju od vjernika?![]()
Ovaj scenarij nije nista manje nelogican od scenarija da postoji svemoguci narcisoidni bog kojem je jedna od najvaznijih stvari da ga ljudi postuju...![]()
-
suspect_zero
#609 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ok, ali isto tako možemo reći da je ljudima dat razum u odnosu na druga živa bića....mogu razlikovati dobro i zlo.
Po tvom, Bog je kriv što su ljudi sve više krvoločni, agresivni, bahati, alavi, zlobni, pogani?
Imaš/mo izbor svi biti suprotno od toga....ali
U biti da sumiram, misli da manje zuluma na svijetu čine ovi koji se deklarišu kao ateisti nego ovi koji "u ime vjere" čine nepravdu....a u stvari sakrivaju se za vlastitu korist.
- Ateista
#610 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Znaci ima nade ipak za mene?suspect_zero wrote: ↑01/11/2023 23:47Ništa ti ne brini, samo nastavi biti takav kakav jesi i put do Dženeta ti je osiguranAteista wrote: ↑31/10/2023 08:55 Jos nesto, zamislimo da postoji to neko bice koje mozemo nazvati bog i koje ce kaznjavati i nagradjivati poslije smrti sve ljude (koliko god bilo besmisleno da kaznjava ljude za nesto za sta ne on odgovoran jer ih je stvorio) ali ipak nije bas toliko narcisoidan i umisljen kako ga abrahamske religije predstavljaju. Sta ako su u stvari objave samo vrsta testa da vidi koliko su ljudi naivni i koliko ce nasjesti na manipulaciju. Sta ako vecinu vjernika u stvari kazni jer su ispali naivni i vjerovali u neke knjige koje su ljudi napisali, ako bude vise cijenio iskrene namjere i djela umjesto toga sto mu se ljudi mole da bi osigurali sebi raj i jer to smatraju siguricom kako neki predstavljaju, pa na kraju vise ateista zavrsi u raju od vjernika?![]()
Ovaj scenarij nije nista manje nelogican od scenarija da postoji svemoguci narcisoidni bog kojem je jedna od najvaznijih stvari da ga ljudi postuju...![]()
....evo, dovit ću nekad za tebe kad se sjetim
![]()
![]()
-
howdy
#611 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Koja je to životinja zla?suspect_zero wrote: ↑01/11/2023 23:56Ok, ali isto tako možemo reći da je ljudima dat razum u odnosu na druga živa bića....mogu razlikovati dobro i zlo.
Po tvom, Bog je kriv što su ljudi sve više krvoločni, agresivni, bahati, alavi, zlobni, pogani?
Imaš/mo izbor svi biti suprotno od toga....ali![]()
U biti da sumiram, misli da manje zuluma na svijetu čine ovi koji se deklarišu kao ateisti nego ovi koji "u ime vjere" čine nepravdu....a u stvari sakrivaju se za vlastitu korist.
- Ludzak
#612 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Hoćeš reči da neke životinje nemaju razum?suspect_zero wrote: ↑01/11/2023 23:56Ok, ali isto tako možemo reći da je ljudima dat razum u odnosu na druga živa bića....mogu razlikovati dobro i zlo.
I da postoji taj bog, očito nije svemoćan kao što se priča.
-
Armin2013
#613 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Moje mišljenje, malo se ratova vodi zbog vjere, vjera je samo izgovor.
Nećeš reći svijetu hajmo srušit Libiju jer nam trabaju njihovi resursi, jer su tamo ljudi imaju besplatno školstvo, liječenje, kada se zaposle dobiju stan itd. Nego ćeš reći eto ih islamisti moramo ih uništiti zbog naše sigurnosti. I tako sada imate u Libiji da plemena vode ratove.
A što se tiče vjere, da li ima Boga. Ne razumjem zašto ljudi koji neće da vjeruju (tako su odlučili) konstantno osporavaju postojanje Boga.
Ako stvarno želite dokaze uzmete Kuran i pročitate, tražite tamo odgovore. Mi koji vjerujemo imamo svoje odgovore i razloge. I ja lično ne prispitujem nekog ko je ateista, za razliku od ostalih životinja ljudima je dat razum da razmišljaju i biraju svoje puteve. A mogli smo biti stvoreni kao i ostale životinje pa da živimo po instiktu.
Ja sam Musliman, i kada čitam Kuran i hadise i naravno razmišljam o tome, kada bi život bio po Kuranu život bi bio prelijep za razliku od ovoga što sada imamo, mislim kada bi se svi u svijetu vodili Kuranom, gdje nema laži, prevara, ubijanja, bogaćenja sa leđa radinka itd itd.
I da malo sam preletio pa vidim spominje se klanjanje i učenje sura a nema se pojma šta se uči.
Musliman je dužan da klanja i imaju propisi kako se klanja, a prilikom klanjanja se uči na arapskom jeziku, takva su pravila. Možda ljudi ne znaju šta izgovaraju kada uče sure ali ne moraju ni znati. Ja sam o Islamu naučio od svojih roditelja, djedova i nena, i hodže, i naravno čitajući knjige.
Nećeš reći svijetu hajmo srušit Libiju jer nam trabaju njihovi resursi, jer su tamo ljudi imaju besplatno školstvo, liječenje, kada se zaposle dobiju stan itd. Nego ćeš reći eto ih islamisti moramo ih uništiti zbog naše sigurnosti. I tako sada imate u Libiji da plemena vode ratove.
A što se tiče vjere, da li ima Boga. Ne razumjem zašto ljudi koji neće da vjeruju (tako su odlučili) konstantno osporavaju postojanje Boga.
Ako stvarno želite dokaze uzmete Kuran i pročitate, tražite tamo odgovore. Mi koji vjerujemo imamo svoje odgovore i razloge. I ja lično ne prispitujem nekog ko je ateista, za razliku od ostalih životinja ljudima je dat razum da razmišljaju i biraju svoje puteve. A mogli smo biti stvoreni kao i ostale životinje pa da živimo po instiktu.
Ja sam Musliman, i kada čitam Kuran i hadise i naravno razmišljam o tome, kada bi život bio po Kuranu život bi bio prelijep za razliku od ovoga što sada imamo, mislim kada bi se svi u svijetu vodili Kuranom, gdje nema laži, prevara, ubijanja, bogaćenja sa leđa radinka itd itd.
I da malo sam preletio pa vidim spominje se klanjanje i učenje sura a nema se pojma šta se uči.
Musliman je dužan da klanja i imaju propisi kako se klanja, a prilikom klanjanja se uči na arapskom jeziku, takva su pravila. Možda ljudi ne znaju šta izgovaraju kada uče sure ali ne moraju ni znati. Ja sam o Islamu naučio od svojih roditelja, djedova i nena, i hodže, i naravno čitajući knjige.
- Ateista
#614 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Tacno je da je vjera cesto samo izgovor za ratove.Armin2013 wrote: ↑02/11/2023 11:04 Moje mišljenje, malo se ratova vodi zbog vjere, vjera je samo izgovor.
Sto se tice boldiranog, govoricu u svoje ime a vjerujem da ce se veliki broj ateista sloziti - nije to da smo samo tako odlucili, vec je to zakljucak i rezultat razmisljanja i analiziranja raznih tvrdnji raznih religija i na kraju neki logican zakljucak, ne odluka iz nekog hira. Na svakom koraku nam se namece religija jako agresivno kroz razne propagande, logicno je da ce odgovor na to biti osporavanje boga jer smatramo da tako nesto ne postoji.
-
Armin2013
#615 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Što se tiče ovog forsiranja vjere tu se slažem, i meni smeta. Pogotovo kada je riječ o ekstremnom tumačenju vjere ovih bradatih likova, kratkih pantalona, što žene umotaju pa im samo oči vire. Toga nema u propisima vjere, i mene to ponekad isfrustrira i pomislim na što šta, pa čak i ovi arapi koji se ponašaju kao da je njima data tapija na Islam a ponašaju se kako se ponašaju. Čovjek se zamisli je li to Islam.
Ja sam za "umjereni" islam kako su naši djedovi prakticirali, i tu se negdje krećem
A što se tiče postjanja Boga, nešto ima iznad nas, neka sila.
Kuran nije knjiga sa ovog svijeta, u Kuranu se nalaze stvari koje poslanik Muhamed a.s. nije mogao da zna, kao recimo kako se razvija fetus u utrobi. U Kuranu je to detaljno objašnjeno. U Kuranu piše da se svemir širi, što je i potvrđeno. Kuran spominje čuda stvaranja, jedno od njih je i pčela pa objašnjava kako pčele funkcionišu, moram reći da su nevjerovatna bića. Pogledaj emisiju: Na rubu znanosti: Čudo pčele.
Ja sam za "umjereni" islam kako su naši djedovi prakticirali, i tu se negdje krećem
Kuran nije knjiga sa ovog svijeta, u Kuranu se nalaze stvari koje poslanik Muhamed a.s. nije mogao da zna, kao recimo kako se razvija fetus u utrobi. U Kuranu je to detaljno objašnjeno. U Kuranu piše da se svemir širi, što je i potvrđeno. Kuran spominje čuda stvaranja, jedno od njih je i pčela pa objašnjava kako pčele funkcionišu, moram reći da su nevjerovatna bića. Pogledaj emisiju: Na rubu znanosti: Čudo pčele.
- Dope_Man
#616 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
To je stvar tvog vjerovanja da je knjiga sveta i da daje nekakva objasnjenja koja su bila nemoguca za znati. Onaj ko ne pocinje sa stanovista da je sveta i nadnaravna, u njoj ne pronalazi nista posebno. U stvarnosti ne postoje nikakva cuda i objasnjenja svijeta u Kur'anu a da prevazilaze stvari koje su ljudi stoljecima prije uspona Muhameda i njegove vojske znali, niti je neko nakon pojave te knjige, a zahvaljujuci onome sto pise u njoj, uspio da objasni nesto novo sto ranije nije bilo poznato.
Jedino sto postoji su vjera, na sto imas pravo al i svako drugi ima pravo da ukaze na nelogicnosti, te danasnje interpretacije kojima se dodaju rijeci kojih nema u originalu, da bi se nesto ucinilo kao da je objasnilo vise nego sto jeste originalno.
Jedino sto postoji su vjera, na sto imas pravo al i svako drugi ima pravo da ukaze na nelogicnosti, te danasnje interpretacije kojima se dodaju rijeci kojih nema u originalu, da bi se nesto ucinilo kao da je objasnilo vise nego sto jeste originalno.
-
Hendrix
#617 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Onda si valjda znas i bruku nelogicnih stvari u kuranu?Armin2013 wrote: ↑02/11/2023 11:46
Jedna od najnelogicnijih stvari je post i kompletno ignorisanje sjevernih i juznih polutki. Ono ljudi u Norveskoj trebaju da poste 24h? Kako to da savrsena knjiga koja poznaje sirenje svemira ne moze da uklopi cinjenicu da je zemlja okrugla i da postoje drugi narodi kojima ne odgovara arapska duzina posta? Svi da se okrenemo prema meki? Mozda da su likovi koji su sklapali ova pisanja znali tada da je zemlja okrugla bi shvatili da si u svakom trenutku okrenut i naprijed i ledjima meki.
Knjiga se pojavila bas u arapskoj zemlji i zato moramo da se molimo na arapskom? Jezik koji ostavlja bruku mogucnosti za interpretaciju smisla recenice. Zasto bog nije koristio precizniji jezik?
I tako dalje. Problem je kad vjera blokira kriticno razmisljanje i progres, suti ne pitaj tako je receno i ne talasaj. To sto ti kazes da ima veca sila iznad nas je nesto sto covjecanstvo govori otkako je postalo. Samo se mijenaju imena i igraci u pricama.
-
suspect_zero
#618 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
howdy wrote: ↑02/11/2023 09:15Koja je to životinja zla?suspect_zero wrote: ↑01/11/2023 23:56Ok, ali isto tako možemo reći da je ljudima dat razum u odnosu na druga živa bića....mogu razlikovati dobro i zlo.
Nemoj sada cjepidlačiti, znaš šta sam htjela reći
Životinje reaguju instinktivno, kada osjećaju strah, glad, nagon za preživljavanjem, odbrana teritorije itd.
Čovjek čini zlo najviše iz drugih razloga, i mislim da Bog nema ništa sa tim....prosto imaš izbor, nemoj biti zloćkast.
I kao što rekoh, vjera je u većini slučajeva samo paravan za zločin.
-
sumirprimus
#619 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nevjerovatnlo da poslje svega ljudi i dalje vjeruju u natprirodna bica.
Iako je vjera u iste rezulrat u 90% krvsvih ishoda n a planeti
Iako je vjera u iste rezulrat u 90% krvsvih ishoda n a planeti
-
suspect_zero
#620 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Hendrix wrote: ↑02/11/2023 21:11Onda si valjda znas i bruku nelogicnih stvari u kuranu?Armin2013 wrote: ↑02/11/2023 11:46
Jedna od najnelogicnijih stvari je post i kompletno ignorisanje sjevernih i juznih polutki. Ono ljudi u Norveskoj trebaju da poste 24h? Kako to da savrsena knjiga koja poznaje sirenje svemira ne moze da uklopi cinjenicu da je zemlja okrugla i da postoje drugi narodi kojima ne odgovara arapska duzina posta? Svi da se okrenemo prema meki? Mozda da su likovi koji su sklapali ova pisanja znali tada da je zemlja okrugla bi shvatili da si u svakom trenutku okrenut i naprijed i ledjima meki.
Knjiga se pojavila bas u arapskoj zemlji i zato moramo da se molimo na arapskom? Jezik koji ostavlja bruku mogucnosti za interpretaciju smisla recenice. Zasto bog nije koristio precizniji jezik?
I tako dalje. Problem je kad vjera blokira kriticno razmisljanje i progres, suti ne pitaj tako je receno i ne talasaj. To sto ti kazes da ima veca sila iznad nas je nesto sto covjecanstvo govori otkako je postalo. Samo se mijenaju imena i igraci u pricama.
Ne moraš se moliti na arapskom, dova je molitva i možeš kako hoćeš da zamoliš.
Isto tako ne ograničava ti razmišljanje, preispitivanje, istraživanje.....osim ako se ne zakačiš na nekog blentovinu i slijepo slušaš njegovo tumačenje....ali opet je do tebe.
Objava počinje sa "Ikre..."...."Uči...."
Ja nekako misli da se to odnosi na sveukupno znanje, "uči i čitaj u ime Gospodara".....ali valjda uči i čitaj o svemu a ne samo nauči Bismilu i Fatihu i hajd nekoga zajebi.
Ne znam, ali vazda sam lakše pronalazila "zajednički jezik" sa onima koji se deklarišu kao ateisti nego sa onim koji su se toliko nafurali na vjeru pa ti svaku moždanu ćeliju pokušavaju da izbiju tvrdeći I kritikujući sve oko sebe....samo nikada kritiku na sebe
-
Hendrix
#621 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pa sto mene hodza istjera iz mejtefa kad sam pitao zasto se ne mogu moliti na svom jeziku? Usudio se mali djecak nesto pitati? Umjesto da napamet uci strani jezik i nauci koreografiju molitve, prihvati da je rob boziji i to je to jel.suspect_zero wrote: ↑02/11/2023 23:54Hendrix wrote: ↑02/11/2023 21:11Onda si valjda znas i bruku nelogicnih stvari u kuranu?Armin2013 wrote: ↑02/11/2023 11:46
Ne moraš se moliti na arapskom, dova je molitva i možeš kako hoćeš da zamoliš.
Isto tako ne ograničava ti razmišljanje, preispitivanje, istraživanje.....osim ako se ne zakačiš na nekog blentovinu i slijepo slušaš njegovo tumačenje....ali opet je do tebe.
Objava počinje sa "Ikre..."...."Uči...."
Ja nekako misli da se to odnosi na sveukupno znanje, "uči i čitaj u ime Gospodara".....ali valjda uči i čitaj o svemu a ne samo nauči Bismilu i Fatihu i hajd nekoga zajebi.
Ne znam, ali vazda sam lakše pronalazila "zajednički jezik" sa onima koji se deklarišu kao ateisti nego sa onim koji su se toliko nafurali na vjeru pa ti svaku moždanu ćeliju pokušavaju da izbiju tvrdeći I kritikujući sve oko sebe....samo nikada kritiku na sebesa takvim ne mogu nikako.
Mene iritira ta podjela na neki teoretski Islam gdje se sve shvaca fino lijepo i gdje bi muslimani trebali biti najobrazovaniji ljudi na svijetu jel. A onda imas realnost gdje vlada totalna diktatura i blokada svakog misljenja ili napretka od onog sto ti je vec receno. Od ekstremnih vehabija do lokalnog hodze sto uzima lovu da uci jasin na dzenazama... svak ima svoj interes koji veze nema sa sustinom religije. I svi su oni po sebi pravi muslimani.
Ikre...al nemoj da talasas!
-
dema225
#622 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Vjera je samo jedan od izgovora za ratove.sumirprimus wrote: ↑02/11/2023 23:37 Nevjerovatnlo da poslje svega ljudi i dalje vjeruju u natprirodna bica.
Iako je vjera u iste rezulrat u 90% krvsvih ishoda n a planeti![]()
-
Armin2013
#623 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nekoliko ljudi za koje ja znam su pokušali naći greške u Kuranu i na kraju su prihvatili Islam. Ja se recimo iftarim oko 20:00h a zapostim oko 23:00h, ne ustajem ujutro, bez hrane mogu a bez sna ne mogu. Post nije obaveza ako ne možeš, post je propisan onima koji su u mogućnosti. Veliki broj doktora je potvrdio koliko je post zdrav i pozitivan na tijelo, i to baš ovaj kako je propisan u Islamu. Doduše vjerovatno ne na način na koji mi praktikujemo pa se prežderemo i za iftar i za sehur, al to je opet do ljudi. U Islamu je pokuđeno najesti se.Hendrix wrote: ↑02/11/2023 21:11Onda si valjda znas i bruku nelogicnih stvari u kuranu?Armin2013 wrote: ↑02/11/2023 11:46
Samo to što kažeš da je arapsku komplikovan i ima puno različitih prevoda to značu koliko je bogat jezik, a što se tiče ljepote recitiranje Kurana na arapskom je prelijepo slušati.
Što se tiče okretanja prema Kibli pa zamisli da je rečeno okreni se kako hoćeš na što bi to ličilo kada se stane u saf, ovako ima nekog reda. To što svi muslimani uče na arapskom je univerzalno, bilo gdje na svjetu da odeš možeš klanjati u džematu. A druga je stvar što mi naučimo pjesme na stranom jeziku i nemamo pojma šta znače ali kada treba naučiti prevod sure nešto nam se neće. Poslušaj neka predavanja od Ahmed Deedat ustvari debate
-
Armin2013
#624 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zato ja nikome na priznajem tapiju na vjeru, za hodže se slažem ali ima tu i naše krivice. Lijepo piše u Kuranu kada umrete vaše knjige se zatvaraju, osim u 3 slučaja, i isto nam je ili bio jedan hodža ili njih 12, sedmica i četeresnica ništa neće promijentiti, ali to je nešto što je naša tradicija i to radimo ali nemojmo sad to prepisivat vjeri i kudit vjeru.Hendrix wrote: ↑03/11/2023 06:38 Pa sto mene hodza istjera iz mejtefa kad sam pitao zasto se ne mogu moliti na svom jeziku? Usudio se mali djecak nesto pitati? Umjesto da napamet uci strani jezik i nauci koreografiju molitve, prihvati da je rob boziji i to je to jel.
Mene iritira ta podjela na neki teoretski Islam gdje se sve shvaca fino lijepo i gdje bi muslimani trebali biti najobrazovaniji ljudi na svijetu jel. A onda imas realnost gdje vlada totalna diktatura i blokada svakog misljenja ili napretka od onog sto ti je vec receno. Od ekstremnih vehabija do lokalnog hodze sto uzima lovu da uci jasin na dzenazama... svak ima svoj interes koji veze nema sa sustinom religije. I svi su oni po sebi pravi muslimani.
Ikre...al nemoj da talasas!
-
Armin2013
#625 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ja lično vjerujem, nisam sad neki muslimančina, ne klanjam recimo, ali vjerujem i ta vjera me sprečava da kradem da varam da lažem. Tjera me da budem pošten, itd
Ne optrećujem druge ljude oko sebe vjerom, ja vjerujem za sebe i to je moje lično, sjedim sa ljudima koji piju, puše travu. Kada razmišljam o vjeri i diskutujem uvijem pokušavam govoriti kako piše u knjigama ono što ne znam i ne tvrdim.
Neko je u nekim predhodinm postovima napisao da se prilikom prepisivanja Kurana izmijene neke riječu, Kuran je orginalan i niti jedna riječ nije izmjenjena. Imaju različita tumačenja, oko stvari koja nisu tako bitna, kao recimo nama prema tumačenju našeg mezheba pušenje nije zabranjeno, jest pokuđeno jer ti šteti, dok je u drugim pravcima zabranjeno, i tako, jedni dozvoljavaju parfem drugi ne jer ima alokohola u sebi.
Ne treba nikome osporavati njegovo razmišljanje i opredjeljenje, na kraju je bitno kakav si čovjek
Ne optrećujem druge ljude oko sebe vjerom, ja vjerujem za sebe i to je moje lično, sjedim sa ljudima koji piju, puše travu. Kada razmišljam o vjeri i diskutujem uvijem pokušavam govoriti kako piše u knjigama ono što ne znam i ne tvrdim.
Neko je u nekim predhodinm postovima napisao da se prilikom prepisivanja Kurana izmijene neke riječu, Kuran je orginalan i niti jedna riječ nije izmjenjena. Imaju različita tumačenja, oko stvari koja nisu tako bitna, kao recimo nama prema tumačenju našeg mezheba pušenje nije zabranjeno, jest pokuđeno jer ti šteti, dok je u drugim pravcima zabranjeno, i tako, jedni dozvoljavaju parfem drugi ne jer ima alokohola u sebi.
Ne treba nikome osporavati njegovo razmišljanje i opredjeljenje, na kraju je bitno kakav si čovjek