Zasto ljudi ne citaju...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

BHG

#1 Zasto ljudi ne citaju...

Post by BHG »

primjetio sam, a vec duze vrijeme to pratim, ljudi sve manje i manje citaju knjige, literaturu uopste, magazine i novine (osim ako nije neko pljuvanje po drugim i tracanje "jet seta"), itd....i to je zastrasujuca cinjenica jer nas je dovela do titule najneobrazovanije zemlje u regionu....
zbog cega takav pad u interesovanju da se nesto novo procita, nauci...manjak vremena zbog "silnih" obaveza, dostupnost interneta, generalna nezainteresovanost (jer sve sto treba da znamo preprica se na dnevnim kafama)...u cemu je problem...sta vi mislite...
Skyfox

Post by Skyfox »

Kako ko!
Izmedu ostalog informacija je danas postala dostupna momentarno, ljudi vrijeme provode ispred monitora kao nekad ispred knjige. Ipak ko voli citat izdvojit ce vrijeme...
BHG

Post by BHG »

nisam mislio samo u smislu informisanja...vise u smislu neke nacitanosti, obrazovanosti, prosirivanja licnog vokabulara...a znam da ima raje koja jos uvjek voli da procita knjigu....ali generalno takve raje je sve manje i manje...krenimo od politicara i njihovog nacina izrazavanja....
debela

Post by debela »

rekla bih da je internet zamjenio novine, knjige, tv, itd.
bc_chupo

Post by bc_chupo »

internet je odg
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Naravno da je internet u medjuvremenu postao information source broj 1, ali se ipak ne slazem da je u potpunosti zamjenio novine, a pogotovu ne knjige.

Neki dan sam svratila u buybook i platila 150 KM za 4 knjige - fakat preskupo. Mnogima je literatura postala nedostupna i to je zalosno.
car-x

Post by car-x »

opsti pad kulture desio se nekad u ratno vrijeme, kad smo bili primorani loziti knjige da bi se zagrijali, skuhali rucak, itd..

s druge strane, korupcija i nepotizam u postratnoj BiH su naucili ljude da obrazovanje ne vrijedi ni pisljiva boba ako nemas nekog na pravom mjestu..

a inace smo po prirodi senzacionalisticki narod koji voli da gura nos gdje mu nije mjesto, tako da je stvorena odlicna atmosfera za tamno-zutu stampu tipa expres-a.. kad god odem frizeru, prelistam expres (otprilike jednom mjesecno) i svaki put se pitam, kakvi su to likovi koji redovno citaju tako nesto.. kad pricas s rajom, niko ne cita taj expres, a expres redovno izlazi..

i naravno, razlog koji je freak s laptopom naveo, a koji se ne tice samo literatura, nego i svih ostalih nice-to-have stvari, knjige su za prosjecnog hamida hamidovica u BiH jednostavno preskupe.. naravno, u ovom slucaju debelo je kriva i vlada, koja izdavastvo i spisteljstvo premalo do nikako subvencionira, tako da je na kraju napisana i ostampana knjiga nedostupna vecini onih koji bi je mozda i procitali da si je mogu priustiti..

potez "dana" kada su izdali kamaru novih knjiga kao i klasika je bio svakako za 10.. i mislim da su se te knjige itekako citale..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kao što je već rečeno... korupcija nas je naučila da ne trebaš :( čitati knjige

... a budući da mnogi rade stresne poslove... i ako žele čitati ne mogu...

:(
BHG

Post by BHG »

nije samo rat kriv...ja sam u ratu procitao "hiljade" knjiga...ipak ja mislim da je to sveopsta nezainteresovanost za literaturu....u mahali ima ove neke male raje po osnovnim i srednjim skolama...i slusajuci njih primjetio sam da ta djeca nezele da citaju nista...pa ni ono sto se mora u vidu lektira....tako da i nacin komuniciranja izmedju sebe se svodi na psovke, prijetnje i ucestalo ponavljanje rijeci kao sto su jarane, ocam', itd, pa onda ubacivanje onog "kako se zove" i "aaaaa" izmedju svake druge trece rijeci....da se najezis....
sva ta korupcija koja se desava oko nas ima velikog udjela u neobrazovanosti gradjana....ljudima koji su na celnim pozicijama u drzavi u sustini odgovara da im je narod nepismen jer je lakse manipulirati takvim...a ni oni se bas neznaju izrazavati na najbolji nacin tako da ni neznaju da ima bolje...sve u svemu strasno....
alek

Post by alek »

kao da je ovdje nekad i postojala kultura citanja sirih razmjera
a problem novca i kupovne moci... ne cita onaj ko ima nego onaj ko je navik'o :oops:
kicky

Post by kicky »

bc_chupo wrote:internet je odg
Mislim da internet jest odgovoran, ali ne u potpunosti. BHG je mislio na načitanost ljudi, a ne informiranost. Evo konkretno: sad kad postoji internet, normalno je da ću kliknuti na wikipediu i tražiti nešto (općenito), a ne sad uzet enciklopediju, pa listat. Mislim, uzmem ja i to listat iz čistog gušta. Evo baš neki dan mi trebo hrv.eng. rječnik. Zovem prijateljicu da mi ga posudi, kaže ona pa imaš na netu. To je jednostavno pitanje nekakve dostupnosti informacija. E sad drugo je čitanje tipa beletristike. Ove generacije što njihovo vrijeme tek dolazi sve manje i manje čitaju, čak i ja koji by the way studiram književnost, ne mogu se pohvaliti da sam pasionirani čitatelj. Čitam šta trebam, i to mi je zasad skoro pa dovoljno. Ne mogu prešutit jednu stvar, a to je cijena knjiga. Mislim da je preprevisoka. Neki dan gledam, ovdje u ZG, hrv. knjiga zovem se crvena u mekom izdanju 160 kn, a ista knjiga na eng, istom mekom izdanju, samo manjeg formata - 70 kn. Ja sam davno kupio tu knjigu, kad je bila skuplja, ali hej. Isplatnije mi je kupovati eng izdanje, pa podvlačiti riječi i tražiti ih po rječniku nego kupit našu više od duplo skuplju. Srećom ZG biblioteke su dobro snabdjevene pa nemam potrebe za trošenjem para na taj luksuz.
mml

#12 zasto ljudi ne citaju ...

Post by mml »

Kad smo kod postapalica poput 'kako se zove', meni je UBJEDLJIVO NAJGORA 'znaci', koja je sad PRAVO moderna...kako nesto moze nesto da 'znaci' ako upravo trazis rijeci kako bi to opisao i ako to jos nisi ni izrekao...'znaci, mi smo danas ovdje, znaci, da bismo objasnili...' Aggrh. :x
BHG

#13 Re: zasto ljudi ne citaju ...

Post by BHG »

mml wrote:Kad smo kod postapalica poput 'kako se zove', meni je UBJEDLJIVO NAJGORA 'znaci', koja je sad PRAVO moderna...kako nesto moze nesto da 'znaci' ako upravo trazis rijeci kako bi to opisao i ako to jos nisi ni izrekao...'znaci, mi smo danas ovdje, znaci, da bismo objasnili...' Aggrh. :x
:thumbup: ta je prva, kako se zove, ovaj, aaaaa, liga ocam jarane.... :D
mrki medvjed

Post by mrki medvjed »

alek wrote:kao da je ovdje nekad i postojala kultura citanja sirih razmjera
a problem novca i kupovne moci... ne cita onaj ko ima nego onaj ko je navik'o :oops:
Tačno, jednostavno čitanje je stvar dobre volje pojedinca i njegove spremnosti da sam sebe educira i širi svoje vidike. Nikakvo opravdanje nije dovoljno dobro da čovjek ne bi čitao knjige.
Skyfox

Post by Skyfox »

Ja sam imao srecu sto su neki iz moje raje isto volili da citaju kao i ja, pa sam imao priliku da poslije, kad procitamo istu knjigu, razmjenjujemo misljenja i diskutujemo, al danas toga vise nema...
BHG

Post by BHG »

meni recimo nije jasno sto na vecini fakulteta nema bosanskog jezika i knjizevnosti u planu i programu....samim tim sav buduci fakultetski obrazovani kadar je i ce biti uskracen za odredjenu dozu pismenosti i ostace bez razvijene svjesti o citanju literature....
surajaa

Post by surajaa »

Ne znam zbog cega je konkretno doslo do ovakvih i slicnih pojava, ali razloga za nabrojati ima mnogo, ali nijedan ponaosob ne mogu izdvojiti.

No, ja bih se ovdje slozila sa Alek. Na nasim prostorima i inace, nije bile razvijena navika citanja i kupovanja knjiga, bar ne u onim razmjerama koje bi se trebale uzimati kao razumna mjera.

Ni prije djeca nisu iscitavala svoje lektire. Gotovo svi skolarci su se oslanjali na one najbolje i najvrijednije u razredu i prepisivali od njih skracene fabule i tako uspjesno prolazili razred i okoncavali sa obaveznom lektirom za tu skolsku godinu.

Mislim da je bila tema i na ovom forumu s linkom stranice gdje se mogu naci vec prepricane i skracene fabule za lektiru osnovne skole, pa se tu mogu naci gotovo svi djeciji pisci, Bisera Alikadic, Ahmet Hromadzic, Irfan Horozovic, cija djela su prepricana u najkracim pasusima, a citava radnja knjige smjestena na nekoliko stranica. Nema bilo kakve potrebe da pitam koliko ce se djece skolaraca, odluciti uzeti i procitati knjigu ili zaposjesti internet....

Djeca traze svoje uzore i nerijetko se usmjere na slavne ili one manje slavne osobe. Ako jedna Victoria Beckham izjavi da nikad nije procitala nijednu knjigu, (cisto informativno: pise vec dvije svoje knjige), djevojcice koje bi zeljele izgledati poput nje i zivjeti zivot koji ona ima, vezu se za njenu ili slicne izjave i svijet posmatraju na nacin da knjiga nije "pravi" put kojim ce ostvariti svoje snove...

Neko je rekao kako novac nema mnogo veze sa citanjem knjiga i ja se opet moram sloziti s tim. Onaj ko je pasionirani ili povremeni citalac knjiga, a ne moze si priustiti kupiti knjigu ili novac voli usmjeriti ka drugim, u danasnjem vremenu, nazalost, sigurno neophodnijim stvarima od kupovine knjige, otici ce u biblioteku, platiti godisnji iznos za clanarinu (10 ili 20 KM) i birati knjige koje zeli i s uzivanjem cita...a nema bas puno veze sa plateznom moci,zar ne???
amrino

Post by amrino »

BHG wrote:meni recimo nije jasno sto na vecini fakulteta nema bosanskog jezika i knjizevnosti u planu i programu....samim tim sav buduci fakultetski obrazovani kadar je i ce biti uskracen za odredjenu dozu pismenosti i ostace bez razvijene svjesti o citanju literature....
:thumbup:

To ni meni nije jasno nikako!
Rezultat- imamo doktore koji su totalno nepismeni..sto je totalno suludo!!! Zijanila sam se kada sam vidjela da pravopis ne utice na ocjene iz pismenih radova. Bibno je sta napises a ne kako- Kakve gluposti!!!
Pod hitno uvesti bosanski jezik na svaki fakultet i to za svaku godinu!
Vingo

Post by Vingo »

Opismenjavanje je poglavlje u obrazovanju koje bi trebalo biti zavrseno sa osnovnom skolom. Ko tu nauci - naucio je. Presmijesno bi bilo uciti kako se pise npr. negacija na faxu.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mrki medvjed wrote:
alek wrote:kao da je ovdje nekad i postojala kultura citanja sirih razmjera
Tačno, jednostavno čitanje je stvar dobre volje pojedinca i njegove spremnosti da sam sebe educira i širi svoje vidike. Nikakvo opravdanje nije dovoljno dobro da čovjek ne bi čitao knjige.
:oops: a kad skonta da bez obzira koliko pročitaš neko drugi dobije radno mjesto (naravno ovo se odnosi na stručnu temperaturu :D:D:D )
BHG

Post by BHG »

za knjige se nema para...al za razno-razne gluposti se ima para... :roll:
surajaa

Post by surajaa »

Vingo, mozda bi trebalo biti jako smijesno i pomisliti na takvo sto... No koliko god se mi smijali tome, surova realnost nam je pred ocima i to se desava na svim fakultetima u ovoj zemlji, a oni s drustvenim naukama, odnose prevagu....
amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:Opismenjavanje je poglavlje u obrazovanju koje bi trebalo biti zavrseno sa osnovnom skolom. Ko tu nauci - naucio je. Presmijesno bi bilo uciti kako se pise npr. negacija na faxu.....
Ne slazem se...meni je presmjesno ovo sad. Zavrsi neko medicinu a koristi se izrazima tipa "sta stajis tu?"..ustvari nije smijesno- nego zalosno!
BHG

Post by BHG »

a da se dotaknemo i novinara i njihove mogucnosti izrazavanja... :roll: mozda je nekom to i presmjesno...ali meni se povraca od toga....
Pearl

Post by Pearl »

BHG wrote:za knjige se nema para...al za razno-razne gluposti se ima para... :roll:
al' niko ne bi priznao, nema saMse :D:D

eno, na sajmovima, svake godine iste knjige budu, svake godine za 1, 2 KM jeftinije nego prethodne.. ja tad kupim dosta knjiga, samo nemam vremena da citam... ali "gradim" svoju biblioteku... da prostite, sere ko kaze da je knjiga skupa.. moze se kupiti svakih pola godine neka knjiga po 25 KM, ili cesce neka po 11, 12... srbijanska izdanja, koja se mogu naci i na Siranu, su mahom jeftinija.. a da ne spominjem novinska izdanja od po 5-8KM gdje se moze naci dosta dobrih stvarcica..
kad se sjetim, nekad je moja baka na rate kupovala komplete knjiga... e to je bila "skupa knjiga"
Post Reply