Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pryda

#51 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Pryda »

radiša wrote:
Pryda wrote:
radiša wrote:Ne mrzim niciji uspjeh ali ne volim kad se osoba radi bilo cega odjednom promjeni za 360 stepeni pa nakon određenog vremena shvati da se zemlja ne okrece oko nje-njega te vrati u prvobitno -agregatno sRanje...
360 stepeni = obici citav krug = vratiti se na isto mjesto = biti isti = ispo si glup :D
procitaj post do kraja pa ces mozda i shvatit zasto 360 stepeni.
mudrac :-D
Ovo sto sam ti napisao da si ispao glup je u saljivom tonu a ne uvredljivom, prvo to :D

A drugo jarane krenes da se vadis pa jos gore napravis haha kazes "odjednom promjeni za 360 stepeni" i onda dodas "pa..shvati..te vrati u prvobitno stanje''. Ako se okrenuo za 360 stepeni ne moze se opet vratiti kad je vec u istom stanju u kojem je bio prije promjene :-D :izet:
Danguba

#52 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Danguba »

1946--1987 wrote:nikakve koristi od familije samo sranja, ko izmisli porodicne veze i te zajebancije :run: :D
nisi daleko od istine ALI sta ciniti?
biti u ratu i zavadji sa svima?

gledam ove strance. oni skoro da i ne znaju ko im je familija. :D u jednom gradu rodjeni u drugom odrastali u trecem fax..u devetom radi i zivi. tu su male poveznice sa familijom ALI kod nas je sasvim druga situacija. :-)

p.s. isto kuburim sa familijom i nista mi nije jasno :roll:
Cherry-Cherry

#53 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Cherry-Cherry »

Ljudi tuđi uspjeh shvataju kao vlastiti neuspjeh.

A što se familije tiče, naravno da se familija može otkačiti. :) Bog nam daje prijatelje kao zamjenu za lošu familiju.
Ne moram ja biti dobra s nekim samo zato što smo igrom slučaja krvno vezani. Tu krvnu vezu nisam ja birala.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#54 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by _BataZiv_0809 »

Vala ga bas precerujete.
radiša

#55 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by radiša »

Pryda wrote: Ovo sto sam ti napisao da si ispao glup je u saljivom tonu a ne uvredljivom, prvo to :D

A drugo jarane krenes da se vadis pa jos gore napravis haha kazes "odjednom promjeni za 360 stepeni" i onda dodas "pa..shvati..te vrati u prvobitno stanje''. Ako se okrenuo za 360 stepeni ne moze se opet vratiti kad je vec u istom stanju u kojem je bio prije promjene :-D :izet:
Nebitno u kakvom god da si napisao tonu ne dotice me.
Nema potrebe da se vadim znam sta sam napisao a ti i dalje nastavi tumacit stvari kako ti kontas a ne kako drugi pisu i sve ce biti ok.
mudrac :lol:
animals

#56 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by animals »

Srecom, nisam uspjesan u zivotu, pa mi nema ko sta da zavidi.. :D
Danguba

#57 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Danguba »

animals wrote:Srecom, nisam uspjesan u zivotu, pa mi nema ko sta da zavidi.. :D
tebe svi tapsu po ramenu i dok to rade usput te hvale. :lol:
animals

#58 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by animals »

Danguba wrote:
animals wrote:Srecom, nisam uspjesan u zivotu, pa mi nema ko sta da zavidi.. :D
tebe svi tapsu po ramenu i dok to rade usput te hvale. :lol:
Ma kakvi, niko mene primjecuje,ko da me ni Bog nije dao..
tututuuuu

#59 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by tututuuuu »

Zato sto u tudjem uspjehu vide svoj neuspjeh.
kecher II

#60 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by kecher II »

zato sto smo generalno sirotinja i na materijalnom i na duhovnom polju.
Bosna je teška, teretna zemlja, u kojoj nije lako živjeti, pogotovo ako si centimetar viši od ostalih. A meni je sudbina dodijelila taj centimetar i osudila me na vječito ispaštanje - Mesa Selimovic
Tabhana

#61 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Tabhana »

Ja jedino mrzim uspjeh političara koji su uspjeli naći žene sa platom preko 2500KM. Eto da je jedan, nego svaki, koja sreća.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#62 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Matijevic_Vlado »

Pryda wrote:
radiša wrote:Ne mrzim niciji uspjeh ali ne volim kad se osoba radi bilo cega odjednom promjeni za 360 stepeni pa nakon određenog vremena shvati da se zemlja ne okrece oko nje-njega te vrati u prvobitno -agregatno sRanje...
360 stepeni = obici citav krug = vratiti se na isto mjesto = biti isti = ispo si glup :D
Cini mi se da se vec vodila bitka oko ovih stepeni :mrgreen: . Al je frajer bio uporan il nije mogao skontati ili nije htio da skonta da je pogrijesio :mrgreen:
zunazu

#63 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by zunazu »

decko_sa_kovaca wrote:Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
To se dešava u primitivnim zemljama i to od ljudi koji nemaju ništa od svog života pa im smeta kad neko drugi ipak živi, radi, stvara, uspijeva. Evo odličan je primjer portal Klix na kojem svakodnevno možeš vidjeti nekolicinu idiota koji sve što bi da raste rado bi da upropaste. Svaka pozitivna vijest njima je trn u oku i odmah počnu sa istresanjem svojih bolesnih frustracija. Ne valja ovo, ne valja ono, a ustvari su oni jedino što ne valja. Treba raditi, živjeti, uživati u životu i ne osvrtati se na te duševne fukare.
Danguba

#64 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Danguba »

zunazu wrote: To se dešava u primitivnim zemljama i to od ljudi koji nemaju ništa od svog života pa im smeta kad neko drugi ipak živi, radi, stvara, uspijeva. Evo odličan je primjer portal Klix na kojem svakodnevno možeš vidjeti nekolicinu idiota koji sve što bi da raste rado bi da upropaste. Svaka pozitivna vijest njima je trn u oku i odmah počnu sa istresanjem svojih bolesnih frustracija. Ne valja ovo, ne valja ono, a ustvari su oni jedino što ne valja. Treba raditi, živjeti, uživati u životu i ne osvrtati se na te duševne fukare.
ako ovo izbrises ostalo stoji.
Sephora

#65 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Sephora »

decko_sa_kovaca wrote:Zasto ljudi mrze kada neko uspije u zivotu i cemu tolika ljubomora i pokusaji da se to necije unisti.
Evo konkretno u mom slucaju. Moja porodica je pokrenula jedan mali porodicni posao gdje mi radimo i borimo se za zivot, za to vrijeme sam primjetio da nikad niko od "prijatelja" pola familije i komsija nije dosao da ostavi tu bar jednu marku ili je dosao pa poslije pricao negativno o nasem radu. Cak sta vise zvali su inspekcije od gradjevinske, sanitarne pa do finansijske.
Helem ,ne iznenadjuje me to toliko od poznanika i komsija al mi nije jasno zasto familija ne voli da ti imas vise od njeg i svim silama se trudi da nemas.

Da li ste vi imali takve slucajeve i sta mislite zbog cega je to tako ?
Takvi ljudi imaju mrznju sami naspram sebe i nije cudno sto su ljubomorni, zavidni prema drugima..Sami protiv sebe ne mogu nista..a drugi su im idealan nacin ispoljavanja svega negativnog sto imaju u sebi..

U nekim slucajevima je i dobro da se dese slicne situacije, i tada zapravo shvatis i uvidjs njihovo pravo lice..Na svu srecu tvoj posao/uspijeh ne ovisi od slicnih ljudi !
modem33

#66 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by modem33 »

JThomas wrote:ne znam šta bi rekao. ja koliko vidim oko sebe, kad neko ima para i neki hajmo reći materijalni i poslovni uspjeh, a zadrži "regularno" i prizemno ponašanje, raja ne da ga ne mrzi nego takvima ne izlazi iz guzice.

To da ne izlaze iz guzice :mrgreen: je samo u slucaju ako si na nekoj superiornoj poziciji (bez obzira na ponasanje), cak te hvale i oni koji te ne vole. A budi uspjesan materijalno i poslovno al bas da nisi na superiornoj poziciji onda idu masovna neosnovana blacenja i sabotaze kao sto je naveo ovdje neki forumas. Al nazalost to je karakteristika ovdje ljudi zbog licemjerstva i kratkorocnog razmisljanja ali i kulture. :)
graue_maus

#67 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by graue_maus »

mislim da nema gore kletve nego, da bog da se ne slagao sa rodbinom ....... govorim iz iskustva , ako dvoje se slaze je veliki uspjeh ..
exliberal-ex

#68 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by exliberal-ex »

http://milisav.me/sjever-juga/

Fino covjek opisa.....

Vele da ne umijemo da sačuvamo ništa… međutim, ima stvari od kojih se ne opraštamo. I te kako njegujemo Janteloven. Nisu uspjeli da nam ga otmu, ukradu ili sakriju. Slijepo se držimo rubova te drtine – na svakom koraku, u svakoj ulici, za bilo koju priliku. Prenosimo ga sa kolјena na kolјeno, iz pogleda u oko i možemo da se podičimo kako je danas unuče požrtvovanije u jantelovanju od đeda… Jedna sjajna tradicija, kojoj smrti nema. Pitate se šta ovaj pojam znači? Samo lagano. Sve će biti jasno… s pažnjom zapratite red riječi u nastavku.

Prvo, skočićemo do sjevera Evrope. Skandinavija nam je neophodna u ovoj studiji slučaja. Tako prostrana i neobična zemlјa – često je bila tretirana kao posebno mentalitetsko čvorište Starog kontineta… Povremeno apsolutno nepodudarno sa ostalim obrascima ponašanja u drugim državama. Skandinavci su kadri da za sebe kažu da su “raznolik soj” – i da je nemoguće uočiti pravilnosti u njihovim naravima. Međutim, posmatrano sa distance, konture i obrasci njihovog kulturnog skeleta, i te kako ukazuju na jedinstven izvor – zajedničku prakolijevku vaspitavanja. Iako su danas ove četiri države bez premca u osvajanju “novih horizonata” – posebno kada se govori o tehnologiji i lјudskim slobodama – često se oni sami osvrću na gubavu svijest koja je nekada osakatila meso Sjevera. Na taj način se trude da poduče podmladak o opasnostima koje vrebaju iz Jantelovena – iz zla koje su njihovi djedovi srčano praktikovali.

Janteloven je norveški izraz za obrazac prezrivog ponašanja (emotivnog i psihičkog ugnjetavanja). U nekim atlasima ga definišu i kao mentalitet duhovnog razvrata. Radi se o socio-psihološkom terminu koji obuhvata negativne stavove sredine naspram lјudi koji su određenim kvalitetima odskakali od zajednice. Prezri, otjeraj, ubij drugačije – urezano je u pločici što se čuva u Malmeu. Muzejski eksponat srama.

Janteloven je tako za dugoročnu posledicu imao usporavanje, povremeno i potpuno blokiranje razvoja čitavog naroda. Logično, kada su klali pitome vratove.

Potpuno izopštavanje naočitih pojedinaca – osnovna je odlika ovakvog ponašanja.

Iako bi se o pomenutoj zbirci stavova moglo govoriti naširoko, dansko-norveški pisac Aksel Sandemose je još 1933. godine napisao djelo u kom je izdvojio deset normi koje čine jezgro Jantelovena… i time nama, što se okupismo ovdje, olakšao posao. One glase: 1. Nemoj misliti da si po bilo čemu poseban, 2. Ne misli da si dobar kao mi, 3. Ne vjeruj da si pametniji od nas, 4. Nikako se ne zavaravaj se da si bolјi, 5. Ne misli da znaš više od nas, 6. Ni ne pomišlјaj da nas u bilo čemu nadamašuješ, 7. Ne vjeruj da išta vrijediš, 8. Ni ne pomišlјaj da nam se suprostaviš, 9. Ne misli da je ikome stalo do tebe, 10. Ne misli da nas ičemu možeš podučiti.

Smatralo se da „napredni“ donose promjene koje mogu biti pogubne za ustajale mozgove i njihove životne navike… te se strogim pridržavanjem Jantelovena čuvala stabilnost društva. Stabilnost, a? Tek mnogo vjekova kasnije, ratovi, egzistencijalne krize i mnoge druge pošasti su naučile Skandinavce da se upravo davanjem prostora za disanje doprinosilo opstanku… ali i napretku roda. Posebno, ako se pružala podrška lјudima sa iskrom nekog talenta. Tako je Janteloven prognan u Pakao… ali se izgleda odatle izvukao i domigolјio na Balkan. Ovdje se baškari već izvjesno vrijeme – i ne misli da ode.

U švedskom narodu postoji jedan izraz, za mnoge druge neprevodiv – a glasi lagom. Bješe on lukav odgovor na Janteloven, gdje se „prava mjera“ smatrala najbolјim vidom ponašanja. Lagom je nametnut od strane onih koji su jedva preživjeli činjenicu da ne smiju više da praktikuju Janteloven. A pazite ovo, mi smo od onih rijetkih nacija, u kojoj lagom ima parnjaka. Naša riječ taman u potpunosti oslikava njegovo značenje. Šveđani su tako, zadugo, vjerovali da zajednica treba da bude bolјe mjesto za individualca i tolerantnija po njegovu osobenost… ali da i on sam ne smije mnogo da odskače. Tačnije, „savjetovalo“ se da svako treba da bude lagom manen – taman čovjek. A ako je neko proklet darovima većeg znanja i svevidećih očiju, neophodno je bilo da konstantno lomi zglobove genijalnosti… da prosto ne bi štrčao. Jer, to ne valјa. Prosto vrijeđa većinu. Naravno, kako je evolucija za vrat ščepala Janteloven… slična sudba zadesi i šugavi lagom.

* * *

Bila je ta jedna djevojka… uvojaka od kojih se napravio ležaj za mirise maja. Očiju prozirnih kao što se zelena travka providi kada dopusti suncu da je zrakom rastakli. Ramena malo povijenih, da čuvaju kapiju od srca prezrelog. Bila je… više ne.

Pojele su je zle oči Nikšića… one masne, nakačene na lica što liče na face orangutana. Izgrizle su je priče koje su rasle kao što kvasac naraste kada se ostavi bez zabrane. Plela je suze… htjela je da se sakrije. Uspjela je. Otišla je.

Kad bi samo prošla ta stara noć, i utekao mjesec na koji Janteloven laje… moj grad, a možda i tvoj, naučio bi da se raduje. Pitate li se zašto tako boli kada se o tuđe poglede sabijete? Zato što drugima smeta svjetlost. Bi da te ugase.

Nјu jesu. I malo im je… Ali, kad god namirišem trag kiše shvatim da ti nisu oteli titulu… Pa čak i da drugi ne pamte ja volim da pamtim kako se odmarao maj u uvojcima jedne predivne cure – u sjaju kose Jelene od Rose
TheMule

#69 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by TheMule »

Nikad nisam vidio da neko nekog mrzi zbog uspjeha. Obicno se takva osoba hvali, ponekad sa dozom ljubomore, ali ne mrznje.

Ovo o cemu vi pricate, obicno se radi o tome da kad neko malo uspije, pocne da se puse kao da je on pametniji i bolji od ostalih. Nos uperen u nebo, i tako to. Onda raja to primjeti, pogotovo kad onaj ko je uspio prigovara.

Recimo, malo uspjela osoba "U" zna da osoba "A" kupuje odjecu na pijaci. Iako joj je to dobro poznato, ne izbjegava da istakne kako se ona grozi pijace i kupuje odjecu tu i tu. Naravno osoba "A" ostaje uvrijedjena, i tako to ide. Onda ide slicna uvreda na racun osobe "B", i onda se nakupi dovoljno neprijatelja.
hrle1976

#70 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by hrle1976 »

decko_sa_kovaca wrote:Zasto ljudi mrze kada neko uspije u zivotu i cemu tolika ljubomora i pokusaji da se to necije unisti.
Evo konkretno u mom slucaju. Moja porodica je pokrenula jedan mali porodicni posao gdje mi radimo i borimo se za zivot, za to vrijeme sam primjetio da nikad niko od "prijatelja" pola familije i komsija nije dosao da ostavi tu bar jednu marku ili je dosao pa poslije pricao negativno o nasem radu. Cak sta vise zvali su inspekcije od gradjevinske, sanitarne pa do finansijske.
Helem ,ne iznenadjuje me to toliko od poznanika i komsija al mi nije jasno zasto familija ne voli da ti imas vise od njeg i svim silama se trudi da nemas.

Da li ste vi imali takve slucajeve i sta mislite zbog cega je to tako ?

Materializam. Niko nece reci ljepo je sto imam ljeto, sto imam gratis jedan od glavnih izvora vaznom covjeku tj sunce itd. To nije bitno, bitno je novi mobitel, bijesno auto, vecu kucu od susjeda, da se zna ko ima itd. Rijetko ko se obogati a da ostane gospodin. Pravi bogatas i uspjesni se uopste i ne pokazuje taj ohoda u obicnoj odjeci i ne zamara druge uspjehom ali taj ima i drugacij mentalitet. Jbg na Balkanu je guranjem ramenima mentalitet. Pa zato zasto on a ne ja itd.
sunceKOtepsija

#71 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by sunceKOtepsija »

jer su narcisti
fatamorgana

#72 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by fatamorgana »

sunceKOtepsija wrote:jer su narcisti
Valjda nacisti!
hrle1976

#73 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by hrle1976 »