Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

decko_sa_kovaca

#1 Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by decko_sa_kovaca »

Zasto ljudi mrze kada neko uspije u zivotu i cemu tolika ljubomora i pokusaji da se to necije unisti.
Evo konkretno u mom slucaju. Moja porodica je pokrenula jedan mali porodicni posao gdje mi radimo i borimo se za zivot, za to vrijeme sam primjetio da nikad niko od "prijatelja" pola familije i komsija nije dosao da ostavi tu bar jednu marku ili je dosao pa poslije pricao negativno o nasem radu. Cak sta vise zvali su inspekcije od gradjevinske, sanitarne pa do finansijske.
Helem ,ne iznenadjuje me to toliko od poznanika i komsija al mi nije jasno zasto familija ne voli da ti imas vise od njeg i svim silama se trudi da nemas.

Da li ste vi imali takve slucajeve i sta mislite zbog cega je to tako ?
Tito_i_Partija

#2 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Tito_i_Partija »

Zbog primitivnog razmisljanja da tvoj uspjeh eksponira (i cak uvelicava) neuspjehe, stagnacije i corsokake njihovog zivota. To je oduvijek bila nasa bolest, i bit' ce jos dugo.
radiša

#3 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by radiša »

Ne mrzim niciji uspjeh ali ne volim kad se osoba radi bilo cega odjednom promjeni za 360 stepeni pa nakon određenog vremena shvati da se zemlja ne okrece oko nje-njega te vrati u prvobitno -agregatno sRanje...
modem33

#4 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by modem33 »

decko_sa_kovaca wrote:Zasto ljudi mrze kada neko uspije u zivotu i cemu tolika ljubomora i pokusaji da se to necije unisti.
Evo konkretno u mom slucaju. Moja porodica je pokrenula jedan mali porodicni posao gdje mi radimo i borimo se za zivot, za to vrijeme sam primjetio da nikad niko od "prijatelja" pola familije i komsija nije dosao da ostavi tu bar jednu marku ili je dosao pa poslije pricao negativno o nasem radu. Cak sta vise zvali su inspekcije od gradjevinske, sanitarne pa do finansijske.
Helem ,ne iznenadjuje me to toliko od poznanika i komsija al mi nije jasno zasto familija ne voli da ti imas vise od njeg i svim silama se trudi da nemas.

Da li ste vi imali takve slucajeve i sta mislite zbog cega je to tako ?

Nisi jedini, bosaceros ce radije upaliti auto i kupiti cokoladu u trgovini udaljenu 20 kilometara za 1 KM nego potrositi u prodavnici koga poznaje tu a 20 metara mu udaljeno od kuce i potrositi tu 1 KM.

Ovdje bosanceros mentalitet zasniva se na temelju "zavidnosti". Njihova parola jest: "ako od 33 stvari mi smo bolji od tebe u 32 stvari , ne volimo te" ... bez obzira sto si ti dobar u 1 stvari od 33 stvari a oni u 32 stvari .... ne vole te. Blate te neosnovano ... i sire lazi.

Ja imam veci problem .... ja imam komsiju koji je odvjetnik pasivno - agresivac ... moram se cuvat sta komentarisem .... jer covjek izvrce i laze izjave .... i ne znam koja je tu furka u takvom ponasanju. Vjeruj mi ja u Hrvatskoj sam imao 10 puta bolji tretman od nepoznatih ljudi ako se ponasas korektno. 8-)

I jos jedna stvar ... primijetio sam da ovdje u BIH vole umisljati u svojim glavama da "si im ti uvijek kriv za nesto a ti nemas nikakve veze sa njima" . Drustvo je komplet destruktivno jer uvijek daju pogresnim ljudima podrsku.

8)
Tercius

#5 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Tercius »

Tito_i_Partija wrote:Zbog primitivnog razmisljanja da tvoj uspjeh eksponira (i cak uvelicava) neuspjehe, stagnacije i corsokake njihovog zivota. To je oduvijek bila nasa bolest, i bit' ce jos dugo.
Ma bravo Tito, partijo,omladino, akcijo... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
U-zap

#6 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by U-zap »

Prije svega da se razumijemo, to nisu ljudi, to su nize forme zivota. Dalje, to je bosna sto znaci da tu vlada seljacka politika. Tako da ono sto mozes ocekivati je jos dosta tih inspekcija i ogovaranja od "prijatelja" i "familije".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by _BataZiv_0809 »

Nije to bas tako.
decko_sa_kovaca

#8 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Zasto familija blati tvoj rad, ako vec neces da mi pomognes zasto mi odmazes. Sto je najgore uopste ne zaradjujemo neke velike pare jer je ovo jedan mali poslic gdje mi zaradjujemo za jedan normalan zivot ako takav postoji ovdje.
muminovic

#9 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by muminovic »

zato sto su ljubomorni.

Trebali bi biti sretni radi toga

Jer sto vise ljudi oko tebe ima novac, vece su sanse da ces ga i ti zaraditi.

Sto je svima bolje, bit ce i tebi.
JThomas

#10 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by JThomas »

ne mrze u svakom slučaju.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#11 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by stetoskop »

Šta ću kad je to jače od mene! :D
JThomas

#12 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by JThomas »

ne znam šta bi rekao. ja koliko vidim oko sebe, kad neko ima para i neki hajmo reći materijalni i poslovni uspjeh, a zadrži "regularno" i prizemno ponašanje, raja ne da ga ne mrzi nego takvima ne izlazi iz guzice.
Pryda

#13 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Pryda »

radiša wrote:Ne mrzim niciji uspjeh ali ne volim kad se osoba radi bilo cega odjednom promjeni za 360 stepeni pa nakon određenog vremena shvati da se zemlja ne okrece oko nje-njega te vrati u prvobitno -agregatno sRanje...
360 stepeni = obici citav krug = vratiti se na isto mjesto = biti isti = ispo si glup :D
Saian

#14 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Saian »

radiša wrote:Ne mrzim niciji uspjeh ali ne volim kad se osoba radi bilo cega odjednom promjeni za 360 stepeni pa nakon određenog vremena shvati da se zemlja ne okrece oko nje-njega te vrati u prvobitno -agregatno sRanje...
:D
Image
Tabhana

#15 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by Tabhana »

Slično je i kod mene druže. Svaki dan sa frendovima po cijeli dan. Napravio kuću malo veću, nigdje nikoga :D

Ljudi danas isključivo gledaju na koristi. Ako kao klinac imaš nešto što drugi nemaju, odmaj si kul u raji, svako je super s tobom, kasnije oni to isto dobiju, odmah ne valjaš. I to se reflektuje i na odrasle ljude.

Da kupiš auto od 100.000KM, počet će priča ma nije nešto auto.
Da pokreneš biznis neki, ma sirotinja, pa mora.
Ako krene dobro posao, ne valja kod njega, na drugim mjestima je bolje.

Ljudskoj gluposti nema kraja reče Ajnštajn, dodao bi na ovo i ljubomoru, zavist i neki balkanski inat gdje je bolje da komšo ne napreduje ili ti ga "vidi što se hvali"

Još jedan banalan primjer. Pričam među rajom kako mi rodica dobila posao u Njemačkoj, odmah priča ma šta će gore, nije to neki posao, nije ni gore kao što je bilo (niko nije nikad kročio gore). Na stranu što je ovdje bila nezaposlena, što nije imala 1KM mjesečno dobiti, a što gore zarađuje i živi samostalno. Ono wow, šta bi dao da je neko rekao svaka čast, tako treba, treba se boriti.

Pogledaj temu Masovna naseljavanja iz BiH, pa pogledaj pljuvanja po ljudima što odu. Zanimljivo da pljuju najviše oni što su otišli van :lol:
JThomas

#16 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by JThomas »

pa šta je briga kad je u njemačkoj. vi k'o da tražite validaciju uspjeha od okoline. uspjeh je sam sebi nagrada.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by _BataZiv_0809 »

Bice da tu je veci problem to sto neko ne podilazi tvom misljenju.
vade_mecum

#18 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by vade_mecum »

samo malo, jesi li ti pokrenuo biznis zbog sebe ili zbog raje, familije, prijatelja?
SSemir

#19 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by SSemir »

JThomas wrote:pa šta je briga kad je u njemačkoj. vi k'o da tražite validaciju uspjeha od okoline. uspjeh je sam sebi nagrada.
:thumbup: :thumbup:

jebat ga ako je zbog komsiluka..
ho oponopono

#20 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by ho oponopono »

...zato sto postoji veliki broj jadnih bijednih genitalaca, crno obojanih nesigurnoscu, zavidlukom, oholoscu, dosadom...

...samo totalni ignor i ne traciti vrijeme za unaksrno raskusuravanje...i nikad nemoj da fulis taj sitan detalj, uspjeh se ne prasta...zato nek laju...ko ih jebe...kineski macak... :pusi2:
decko_sa_kovaca

#21 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

vade_mecum wrote:samo malo, jesi li ti pokrenuo biznis zbog sebe ili zbog raje, familije, prijatelja?
Pa zbog sebe ali ja pricam kako ne mozes ocekivati od "svojih" pomoc, cak sta vise trudit ce se da ti odmognu. Iskreno kada smo pocinjali prije nekih 5-6 mjeseci ocekivao sam da ce oni doci, pokusat navuci jos raje, a desilo se potpuno suprotno. Sve musterije su osobe koje ne poznajem
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by _BataZiv_0809 »

I bolje ti je. Nista gore nego mjesati poslovne i porodincne veze
JThomas

#23 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by JThomas »

da je kolumbo čekao ovjeru okoline ni danas ne bismo znali za ameriku. naravno da ljubomore ima. al' ne preovladava baš toliko koliko pišete.
dezurni_ucenik

#24 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by dezurni_ucenik »

decko_sa_kovaca wrote:
vade_mecum wrote:samo malo, jesi li ti pokrenuo biznis zbog sebe ili zbog raje, familije, prijatelja?
Pa zbog sebe ali ja pricam kako ne mozes ocekivati od "svojih" pomoc, cak sta vise trudit ce se da ti odmognu. Iskreno kada smo pocinjali prije nekih 5-6 mjeseci ocekivao sam da ce oni doci, pokusat navuci jos raje, a desilo se potpuno suprotno. Sve musterije su osobe koje ne poznajem

Pa ako ti ide posao, sta te onda boli kurac za okolinom? Ne kontam te.
ho oponopono

#25 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh

Post by ho oponopono »

...zato sto je normalno da ljudi suosjecaju, da dijele srecu, da si pomazemo, ali jebiga sve po sistemu nek komsiji crkne krava...

...radije cu da odmazem ta fela, pocevsi od familije ti su pak najgori...krasni su stranci totalni, cuvaj se ti "svog" ...vecina ne ulaze u ljudskost vec samo u fasadu, dvolicnost, ljubomoru u ta niska destruktivna osjecanja... :pusi2:
Post Reply