Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

Rasprave o vjerskim temama.
ate

Post by ate »

fia wrote:izvinjavam se da je copy-paste, i da je tako dugo, ali neda mi se prekucavati ni prepričavati, ako imaš za esej, onda ćeš nešto izabrati....
---------------------

Unlike other ancient religions and cultures, Judaism is rooted in history, not in mythology.
…. the roots of the Jewish religion go back some 4,000 years in history ...
Logicnije bi bilo da si se izvinula za Engleski.

Fakat vas ne kontam sto postirate na engleskom.
Ovo je forum na Bosanskom.
fia

Post by fia »

@ate
:D ,
potpuno se slažem, ali..
by the way havla na prevodu, nisi se morala mucit ako si imala na engleskom
i izgledalo, da mu hitno treba za esej... :-D

svima ostalima se izvinjavam za engleski :)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

fia wrote:@ate
:D ,
potpuno se slažem, ali..
by the way havla na prevodu, nisi se morala mucit ako si imala na engleskom
i izgledalo, da mu hitno treba za esej... :-D

svima ostalima se izvinjavam za engleski :)
ama men i jest bio esej na engleskom, jos bolje :D
da vam se svima zahvalim, predo sam eseje, :D i zakljucna ocjena je BA(to dodje jel 9 ili 9.5 na naski ja mislim) eto hvala veliko svima
sad mozemo naprdjivat ovdje do mile volje :D
fia

Post by fia »

ok,

možda sad možeš ostalima prevesti na Bosanski :D :D :D ,

radi vježbanja jezika :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
basta sljezove boje wrote:tezu o "odabranom" narodu treba teoloski razumjeti. Ne znaci nikakvo favoriziranje u odnosu na druge narode vec strogu obvezu ponasanja u skladu sa bozjim zakonima i vise je otezavajuca nego privilegirajuca u svjetovnom smislu. Judaizam je najstarija monoteisticka religija, prethodnica krscanstva i islama i historijski gledano Zidovi se vide kao narod od Boga izabran u masi pagana
mi smo to shvatili, al Zidovi nisu :-?
aj ne provaljujte se vise... kako ne znaci favoriziranje ako ti kaze da te je taj bog odabrao kao njegov omiljeni narod od svih naroda... ako to nije favoriziranje, onda ne znam sta je...

Deuteronomy 14:2, "For you are a holy people to Hashem your Lord, and Lord has chosen you to be his treasured people from all the nations that are on the face of the earth."
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
basta sljezove boje wrote:tezu o "odabranom" narodu treba teoloski razumjeti. Ne znaci nikakvo favoriziranje u odnosu na druge narode vec strogu obvezu ponasanja u skladu sa bozjim zakonima i vise je otezavajuca nego privilegirajuca u svjetovnom smislu. Judaizam je najstarija monoteisticka religija, prethodnica krscanstva i islama i historijski gledano Zidovi se vide kao narod od Boga izabran u masi pagana
mi smo to shvatili, al Zidovi nisu :-?
aj ne provaljujte se vise... kako ne znaci favoriziranje ako ti kaze da te je taj bog odabrao kao njegov omiljeni narod od svih naroda... ako to nije favoriziranje, onda ne znam sta je...

Deuteronomy 14:2, "For you are a holy people to Hashem your Lord, and Lord has chosen you to be his treasured people from all the nations that are on the face of the earth."
u teologiji nije uobicajeno citirati bez interpretacije. U vjerskim skolama se satima diskutira Tora i postoji nacelo "svako je misljenje dobro". "Omiljeni narod" ne postoji, postoji samo "izabrani narod". Teoriju o izabranom narodu mozemo intepretirati i ovako - Zidovi su u to vrijeme zivjeli u egipatskom ropstvu i za razliku od dekadentnih Egipcana, Zidovi su vodili racuna o medjuljudskim odnosima. Exodus 19:5 kaze da je Bog izabrao Izrael da primi i prouci Toru, da postuje jedino Boga, da se odmara subotom i da slavi praznike. Jevreji nisu izabrani da budu bolji od ostalih, jednostavno su izabrani da imaju vecu odgovornost i teze kazne ukoliko pogrjese. pored 10 zapovjedi postoji 613 obaveza - micvot - 248 naredbi i 365 zabrana

bit judaizma je vjera u dobrocinistvo, u dobro u ljudima
danas

Post by danas »

basta sljezove boje wrote:
danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: mi smo to shvatili, al Zidovi nisu :-?

u teologiji nije uobicajeno citirati bez interpretacije. U vjerskim skolama se satima diskutira Tora i postoji nacelo "svako je misljenje dobro". "Omiljeni narod" ne postoji, postoji samo "izabrani narod". Teoriju o izabranom narodu mozemo intepretirati i ovako - Zidovi su u to vrijeme zivjeli u egipatskom ropstvu i za razliku od dekadentnih Egipcana, Zidovi su vodili racuna o medjuljudskim odnosima. Exodus 19:5 kaze da je Bog izabrao Izrael da primi i prouci Toru, da postuje jedino Boga, da se odmara subotom i da slavi praznike. Jevreji nisu izabrani da budu bolji od ostalih, jednostavno su izabrani da imaju vecu odgovornost i teze kazne ukoliko pogrjese. pored 10 zapovjedi postoji 613 obaveza - micvot - 248 naredbi i 365 zabrana

bit judaizma je vjera u dobrocinistvo, u dobro u ljudima
niko ne tvrdi da su jevreji izabrani da budu 'bolji od ostalih'. izabrani su kao poseban narod, bogu najomiljeniji od svih naroda na zemlji, bas kao sto gornji citat i kaze. to docim ne negira tvrdnju da je stoga na njima i neka 'dodatna' odgovornost, ili da bog od njih vise ocekuje -- nigdje ne rekoh da to ideja izabranosti nema i ovaj aspekt. tradicionalno je ova ideja 'odabranosti' nosila u sebi i ideju uzvisenosti, ideju da su jevreji bolji ili blizi bogu od ostalih naroda. i dan-danas se jevrejske sekte ne slazu bas sta ova 'odabranost' znaci, ali je makar ova ideja da su jevreji superiorni nad ostalima vremenom oslabila sa slabljenjem anti-semitizma. mislim da danas samo najortodoksnije sekte i dalje zagovaraju ovu interpretaciju (ne bez osnova u tori) da su jevreji bozji omiljen narod i samim tim mu na neki nacin blizi.
Jara

Post by Jara »

U filmu GUSLAČ NA KROVU židovski patrijarh, protagonist predivne glazbe, pri progonu ruskih Židova obratio se Bogu na šaljiv način: "Gospodine, znam da smo mi Tvoj izabrani narod. Ali možeš li katkad izabrati neki drugi narod?"
danas

Post by danas »

"For all the earth is mine: and you shall be unto me a kingdom of priests, and a holy nation" (Exodus 19:5, 6).
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Moze li neko navesti pisca "Exodusa", cisto da vidimo koliko je pouzdan izvor? :oops: :D
O.o

Post by O.o »

_BosanaC wrote:Moze li neko navesti pisca "Exodusa", cisto da vidimo koliko je pouzdan izvor? :oops: :D
Isti izdavac kao i 10 zapovijedi... :lol:

Hajd imaces jednom priliku u (after)zivotu da pitas a i vremena :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

O.o wrote:
_BosanaC wrote:Moze li neko navesti pisca "Exodusa", cisto da vidimo koliko je pouzdan izvor? :oops: :D
Isti izdavac kao i 10 zapovijedi... :lol:

Hajd imaces jednom priliku u (after)zivotu da pitas a i vremena :D
Zato i pitam ;) Pisac je kontradiktoran sam sebi :D
Phia

Post by Phia »

Možda se ta odabranost odnosila samo na vrijeme 'objave' jevrejima.Na narode koji su tada postojali. :-) :roll:
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Gledao sam emisiju na tv o nekim zaguljenim kriscanima u usa. E oni kazu da vole jevreje, zato sto kad bude armagedon, pola ce jevreja nastradati, a pola preci na krscanstvo. Ne znas sta je bolje, da te vole ili mrze.
ina_nirvana

#115 Re:

Post by ina_nirvana »

Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
i za kojeg je to vrijeme pororka/poslanika?
Koliko sam upucena sami su se proglasili Izabranim u onom smislu u kojem se danas da izabranost posmatra - pozitivnom. U svetim knjigama se spominje na tri mjesta ta izabranost i to uvijek u kontekstu kazne, tipa izabrani ste da budete kaznjeni .... i tako daljeee.. sorry ako sam nekog uvrijedila, ja na smatram prvo covjekom, pa onda vjernikom :skoljka:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#116 Re: Re:

Post by dr.gog »

ina_nirvana wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
i za kojeg je to vrijeme pororka/poslanika?
Koliko sam upucena sami su se proglasili Izabranim u onom smislu u kojem se danas da izabranost posmatra - pozitivnom. U svetim knjigama se spominje na tri mjesta ta izabranost i to uvijek u kontekstu kazne, tipa izabrani ste da budete kaznjeni .... i tako daljeee.. sorry ako sam nekog uvrijedila, ja na smatram prvo covjekom, pa onda vjernikom :skoljka:

De pročitaj pažljivo temu i tekstove o kojima hoćeš diskutovati,čini mi se da veoma brzopleto započinješ...npr.tema je stara godinu,a zatim imaš jedno par postova već na ovoj strani(recimo od Danas) u kojima ti je prilično smisleno odgovoreno,i što je najbitnije -kratko.Ostalo ti može odgovoriti svaki browser na internetu,ako nemaš vremena da pročitaš prvih pet knjiga Starog zavjeta(osim Brojeva-rodoslova plemena Izraelskih).Ipak ti preporučujem da ih pročitaš,naprimjer u prijevodu Ivana Šarića na hrvatski jezik(i ovo možeš naći na internetu u pdf formatu) :)
Locked