Zasto recimo Inuiti(Eskimi) nisu izabran narod, zasto bas Jevreji?
P.S. ZABOG OSJETLJIVOSTI MOLIM POSTOVE SAMO U VEZI TEME
pogledaj toru a ne bibliju... i samo ce ti sa kastiBosanac sa dna kace wrote:1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da mi da tacne navode?
P.S. ZABOG OSJETLJIVOSTI MOLIM POSTOVE SAMO U VEZI TEME![]()
,danas wrote:pogledaj toru a ne bibliju... i samo ce ti sa kastiBosanac sa dna kace wrote:1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da mi da tacne navode?
pa progooglaj majku muBosanac sa dna kace wrote:,danas wrote:pogledaj toru a ne bibliju... i samo ce ti sa kastiBosanac sa dna kace wrote:1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da mi da tacne navode?
nejmam pri ruci, de postiraj one dijelove dje se to navodi ako imas![]()
ne kontam sta pitas... genesis je prvi dio tore, sto je dio starog zavjeta... sto je dio biblije (stari + novi zavjet). u novom zavjetu nema nista, u starom ima...Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
i za kojeg je to vrijeme pororka/poslanika?
Mislim da je Mojsije, pa se baci na njega.Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
pitam bilo koji dio gdje se navodi da su izabran narod...danas wrote:ne kontam sta pitas... genesis je prvi dio tore, sto je dio starog zavjeta... sto je dio biblije (stari + novi zavjet). u novom zavjetu nema nista, u starom ima...Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
pa pise ti gore pobogu siBosanac sa dna kace wrote:pitam bilo koji dio gdje se navodi da su izabran narod...danas wrote:ne kontam sta pitas... genesis je prvi dio tore, sto je dio starog zavjeta... sto je dio biblije (stari + novi zavjet). u novom zavjetu nema nista, u starom ima...Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
a deutoronomy je moses (mojsije)...According to the Torah, Israel's character as the chosen people is unconditional as it says in Deuteronomy 14:2, "For you are a holy people to Hashem your G-d, and G-d has chosen you to be his treasured people from all the nations that are on the face of the earth.
Although the Torah also says, "Now therefore, if you will obey my voice indeed, and keep my covenant, then you shall be a peculiar treasure unto me above all people," G-d promises that He will never exchange the Jewish people with any other.
Although a parable of a man divorcing his unfaithful wife is described in the Prophets-Hosheia, G-d says, nevertheless, I can never "divorce" My people, and we find a drastic switch from, "Declare them no longer My nation because they are not Mine and I am not theirs" (1:9) and one verse later, G-d calls the Jewish people "sons of Hashem," a new status (Sifrei, Balak)
Other Torah verses about chosenness, "For all the earth is mine: and you shall be unto me a kingdom of priests, and a holy nation" (Exodus 19:5, 6). "The Lord did not set his love upon you, nor choose you, because you were more in number than any people; for you were the fewest of all people; but because the Lord loved you, and because he would keep the oath which he had sworn unto your ancestors." (Deuteronomy 7:7, 8).
The obligation imposed upon the Israelites is emphasized by the prophet Amos (Book of Amos 3:2): "You only have I singled out of all the families of the earth: therefore will I visit upon you all your iniquities."
haj zhiva bila fino to citiraj da se ja ne patimfia wrote:2. Mojsijeva 19:56
1. Kraljevima 8:53
Psalmi 135:4
Vidi Bosanac... ne znam koliko zelis da znas, i ne znam da li si vjernik ili ne... Jer odgovor koji ce tebi biti prihvatljiv umnogome zavisi od toga...Bosanac sa dna kace wrote:@fia koji su razlozi zasto Bog nije izabro Inuite(Eskime) ili Kineze da budu odabran narod?
Da li to vazi i dan dans da su Jevreji izabran narod, ili je to vazilo samo tada?
by the way havla na prevodu, nisi se morala mucit ako si imala na engleskom
da, ovo je fascinantno... sa tim da deset zapovijedi datim mojsiju (egzodus) prelaze i u hriscanske zapovijedi... i nijedna ne kaze -- ja sam jedini bog... samo naredjuje -- neces imati drugih bogova osim mene...Shoshana wrote: Ne zaboravi da Bog, kada se predstavlja Jevrejima, nigdje ne kaze da je on jedan i jedini. On kaze da je on jedini bog kojima se Jevreji trebaju klanjati. Dakle - licno njihov bog.
ma i ja htjedoh odmah napisat... izabrani su jer je bog tako htio i gotovoShoshana wrote:Ma mislila sam ja i o ranom krscanstvu...o progonima jednih, pa progonima drugih, nego stra' me - nemere server kol'ko ja mogu![]()
to jel prvo krecemo od juaizma?danas wrote:oprosti, ali KO kaze da nas je bog stvorio jednake? imas masu religija koje insinuiraju suprotno...
Mislim da si uputio pitanje na pogrešnu adresu. Najbolje bi bilo da pitaš Boga zašto su izabrani.Bosanac sa dna kace wrote:stvar je u tome sto nas je Bog stvorio sve jednake, i pitanje je sad jel ako smo jednaki, sto su Jevreji izabran narod...a to sa Bozijim odlukama kolko ja znam u svakoj od njih krije se neka mudrost...
kolko sam pojimo sa stanovista islama, Jerveji su bili izabran narod jer su od svih naroda kojima su slati Boziji glasnici jedino oni prihvatili da ce se pokoravati svim Bozijim zapovijedima, medjutim od samog pocetka su poceli da se protive Bozijim naredbama i obavezama kojih su se primili.
mene je interesoavlo objasnjenje sa stanovista judaizma, havla na dosadasnjim objasenjenjima, ako ima jos neko da nesto doda nek izvoli
luciferino wrote:Mislim da si uputio pitanje na pogrešnu adresu. Najbolje bi bilo da pitaš Boga zašto su izabrani.Bosanac sa dna kace wrote:stvar je u tome sto nas je Bog stvorio sve jednake, i pitanje je sad jel ako smo jednaki, sto su Jevreji izabran narod...a to sa Bozijim odlukama kolko ja znam u svakoj od njih krije se neka mudrost...
kolko sam pojimo sa stanovista islama, Jerveji su bili izabran narod jer su od svih naroda kojima su slati Boziji glasnici jedino oni prihvatili da ce se pokoravati svim Bozijim zapovijedima, medjutim od samog pocetka su poceli da se protive Bozijim naredbama i obavezama kojih su se primili.
mene je interesoavlo objasnjenje sa stanovista judaizma, havla na dosadasnjim objasenjenjima, ako ima jos neko da nesto doda nek izvoli![]()
Jevreji su za mene jedan fascinantan narod koji je uspio opstati hiljadama godina zahvaljujući ko zna čemu, a nije laž da su ih mrzili i pokušavali uništiti. Da li postoji ijedan drugi narod koji je opstao toliko dugo? Koliko je meni poznato, ne. Možda ih upravo to čini izabranima.
Samo nagađam.