Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#1 Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

Post by Bosanac sa dna kace »

1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da mi da tacne navode?
Zasto recimo Inuiti(Eskimi) nisu izabran narod, zasto bas Jevreji?

P.S. ZABOG OSJETLJIVOSTI MOLIM POSTOVE SAMO U VEZI TEME :)
danas

#2 Re: Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da mi da tacne navode?

pogledaj toru a ne bibliju... i samo ce ti sa kasti :-)
Bosanac sa dna kace

#3 Re: Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da mi da tacne navode?

,
nejmam pri ruci, de postiraj one dijelove dje se to navodi ako imas :)

narod naord @bosmene, izabrani su kao Bogom izabran narod nad ostalim narodima

P.S. nema teme a da se ti na nju ne javis :D
danas

#4 Re: Zasto, kada i kako su Jevreji po Bibliji izabran narod?

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:

,
nejmam pri ruci, de postiraj one dijelove dje se to navodi ako imas :)
pa progooglaj majku mu :D :D :D :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Jews_as_a_chosen_people
Bosanac sa dna kace

a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
i za kojeg je to vrijeme pororka/poslanika?
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
ne kontam sta pitas... genesis je prvi dio tore, sto je dio starog zavjeta... sto je dio biblije (stari + novi zavjet). u novom zavjetu nema nista, u starom ima...
luciferino

Post by luciferino »

Bosanac sa dna kace wrote:a jel ima ko citat iz Genesis(Postanka?) o tome da su Jevreji izabran narod?
ne mogu da nadjem...
Mislim da je Mojsije, pa se baci na njega. :)
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
ne mogu da nadjem...
ne kontam sta pitas... genesis je prvi dio tore, sto je dio starog zavjeta... sto je dio biblije (stari + novi zavjet). u novom zavjetu nema nista, u starom ima...
pitam bilo koji dio gdje se navodi da su izabran narod...
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:
ne mogu da nadjem...
pitam bilo koji dio gdje se navodi da su izabran narod...
pa pise ti gore pobogu si :-)

According to the Torah, Israel's character as the chosen people is unconditional as it says in Deuteronomy 14:2, "For you are a holy people to Hashem your G-d, and G-d has chosen you to be his treasured people from all the nations that are on the face of the earth.

Although the Torah also says, "Now therefore, if you will obey my voice indeed, and keep my covenant, then you shall be a peculiar treasure unto me above all people," G-d promises that He will never exchange the Jewish people with any other.

Although a parable of a man divorcing his unfaithful wife is described in the Prophets-Hosheia, G-d says, nevertheless, I can never "divorce" My people, and we find a drastic switch from, "Declare them no longer My nation because they are not Mine and I am not theirs" (1:9) and one verse later, G-d calls the Jewish people "sons of Hashem," a new status (Sifrei, Balak)

Other Torah verses about chosenness, "For all the earth is mine: and you shall be unto me a kingdom of priests, and a holy nation" (Exodus 19:5, 6). "The Lord did not set his love upon you, nor choose you, because you were more in number than any people; for you were the fewest of all people; but because the Lord loved you, and because he would keep the oath which he had sworn unto your ancestors." (Deuteronomy 7:7, 8).

The obligation imposed upon the Israelites is emphasized by the prophet Amos (Book of Amos 3:2): "You only have I singled out of all the families of the earth: therefore will I visit upon you all your iniquities."
a deutoronomy je moses (mojsije)...
Bosanac sa dna kace

@tetka kolko ja znam najmnje na 6-7 mjesta se spominje da su izabran narod....nema veze moze i ovo
fia

Post by fia »

2. Mojsijeva 19:5,6
5. Mojsijeva 7: 6
1. Kraljevima 8:53
Psalmi 135:4
Last edited by fia on 01/08/2007 21:07, edited 2 times in total.
Bosanac sa dna kace

fia wrote:2. Mojsijeva 19:56
1. Kraljevima 8:53
Psalmi 135:4
haj zhiva bila fino to citiraj da se ja ne patim :)
fia

Post by fia »

i ja da se patim, jel´…. :D :D

1. 1.Mojs. 19:5, 6 - A sada budete li vjerno slušali glas moj i držali savez moj, bit čete najdraže vlasništvo moje izmedju svih drugih naroda, jer moja je sva zemlja. I bit čete mi kraljevstvo svečenika i sveti narod. To su riječi koje trebaš kazati sinovima Izraelovima.
2. 5. Mojsijeva 7:6 - Jer ti si narod svet pred Jehovom, Bogom svojim. Tebe je Bog tvoj izabrao izmedju svih naroda što su na licu zemlje da budeš njegov narod, njegovo najdraže vlasništvo.
/ 8. redak - Izabrao vas je zato što vas je ljubio i želio je održati zakletvu kojom se zakleo praocima vašima…./
3. 1.Kraljevima 8:53 - Jer ti si ih odvojio od svih naroda na zemlji sebi za nasljedstvo, kao što si rekao preko Mojsija, sluge svojega, kada si praoce nače izveo iz Egipta.
4. Psalmi 135:4 - Jer Jah je izabrao sebi Jakova, Izraela za najdraže vlasništvo svoje.
Bosanac sa dna kace

@fia koji su razlozi zasto Bog nije izabro Inuite(Eskime) ili Kineze da budu odabran narod?
Da li to vazi i dan dans da su Jevreji izabran narod, ili je to vazilo samo tada?
by the way havla na prevodu, nisi se morala mucit ako si imala na engleskom :-)
Last edited by Bosanac sa dna kace on 01/08/2007 21:14, edited 1 time in total.
Shoshana

Post by Shoshana »

Bosanac sa dna kace wrote:@fia koji su razlozi zasto Bog nije izabro Inuite(Eskime) ili Kineze da budu odabran narod?
Da li to vazi i dan dans da su Jevreji izabran narod, ili je to vazilo samo tada?
by the way havla na prevodu, nisi se morala mucit ako si imala na engleskom :-)
Vidi Bosanac... ne znam koliko zelis da znas, i ne znam da li si vjernik ili ne... Jer odgovor koji ce tebi biti prihvatljiv umnogome zavisi od toga...

Za vjernike jevreje (a ni ostali vjernici ne bi trebali imati poteskoca razumjeti sljedece) - bog je izabrao Jevreje jer je tako htio. Izabrao ih je dvaput... Prvi puta savezom sa Abrahamom, a potvrdio savezom sa Mojsijem. Kako i zasto i da li ima neka namjera u svemu tome - imalo bi isto onoliko smisla raspravljati - kao i raspravljati postojanje/nepostojanje boga... Isto bi bilo kada bi pitao, na primjer, zasto muslimani ne jedu svinjetinu (banalan primjer - ali mi prvi pade na pamet) ili zasto krscani vjeruju u uskrsnuce. Jednostavno zato jer sveta knjiga kaze da je tako, i, za jednog vjernika svaka rasprava tu i prestaje.
Svaka religiozna grupa (i ne samo oni) ima svoje poglede na svijet i svoju istinu, i to treba prihvatiti i postovati sve dotle dok nas licno ne ugrozava na neki nacin.

U malo sirem kontekstu moglo bi se raspravljati o tome da li je bog izabrao Jevreje, ili su Jevreji izabrali boga. Ne zaboravi da Bog, kada se predstavlja Jevrejima, nigdje ne kaze da je on jedan i jedini. On kaze da je on jedini bog kojima se Jevreji trebaju klanjati. Dakle - licno njihov bog. Kao sto su mnogi narodi, plemena, pa i pojedinci u mnogobozackim religijama imali svoje vlastite bogove zastitnike (cak i u krscanstvu imas svece koji 'sluze' u slicnu svrhu).

Sa stanovista humaniore - zanimljivo bi bilo, na primjer, uporediti cinjenicu da na velikom broju indigenih jezika rijec 'covjek' odgovara nazivu plemena. Mnogi naucnici smatraju da je razdvajanje na 'nas' i 'ostale' neumitno vezano sa nekom vrstom elitizma ciji je cilj 'obezljudjivanje' ostalih, i samim tim opravdavanje vlastitih 'grijeha' u odnosu na ostale.

Te su podjele tako duboko ukorijenjene u nasim drustvima... te su predrasude tako suptilno upletene u nasu svakodnevnicu (najlakse se vidi u raznim idiomima) da neces imati nimalo problema pronaci ih u bilo kojem drustvu - samo pocni obracati paznju...

Cesto ces od ljudi koji se kunu u svoj ne-rasizam cuti izjave tipa: Juce ti ja trubim nekom tipu sto mi se uvali na parking - kad izadje ovoliiiika crncina - ja bogami odma' zdusio. Ili: slaba plata, moj ti....ja za jevrejina radim... I slicne gluposti.

Jevrejsko drustvo nije operisano od te boljke - kao ni jedno drugo. Ta izabranost je, kao i obecanje jednog komada zemlje, je vjerovatno igrala znacajnu ulogu i opravdavanju jevrejskog naseljavanja oblasti. Ne treba se zanositi mislju da su Jebusites (ne znam kako se zovu na nasem) dobrovoljno napustili Jerusalem da bi kralj David tu mogao proglasiti svoju prijestolnicu. Jerusalem je, kao i mnoge teritorije osvojen silom. Tu silu i nasilje je 'opravdavala' izabranost, kao i obecanje o zemlji...

Naravno, ne treba ovo prebacivati danasnjim Jevrejima. Treba shvatiti da su sila, paljenje i osvajanje bili sasvim legitiman metod prisvajanja/osvajanja teritorija u to doba. Svi - haman bez iznimke su se koristili silom.

Takodje, ne znaci ni da su ove gore teorije u potpunosti tacne - niti da je to jedini razlog. Ko danas moze znati kako i zasto jevrejske svete knjige kazu da su Jevreji izabrani narod :-)

Evo, razvukoh k'o teraviju, a jos sam mislila pisati... :oops: Mnoge stvari treba sagledati prije nego sto se neko misljenje donese... A, generalno - ne treba gledati u proslost, jer proslost nikad i niko niti je promijenio - niti se da popravljati.

Nadam se da ti je bar nesto bilo od koristi.

P.S. Zaboravih odgovoriti - savez boga sa Jevrejima je neraskidiv. Dakle Jevreji su (sa stanovista Jevreja, naravno) i dan-danas izabrani.
danas

Post by danas »

Shoshana wrote: Ne zaboravi da Bog, kada se predstavlja Jevrejima, nigdje ne kaze da je on jedan i jedini. On kaze da je on jedini bog kojima se Jevreji trebaju klanjati. Dakle - licno njihov bog.
da, ovo je fascinantno... sa tim da deset zapovijedi datim mojsiju (egzodus) prelaze i u hriscanske zapovijedi... i nijedna ne kaze -- ja sam jedini bog... samo naredjuje -- neces imati drugih bogova osim mene... :wink:
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma mislila sam ja i o ranom krscanstvu...o progonima jednih, pa progonima drugih, nego stra' me - nemere server kol'ko ja mogu :-)

:D
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:Ma mislila sam ja i o ranom krscanstvu...o progonima jednih, pa progonima drugih, nego stra' me - nemere server kol'ko ja mogu :-)

:D
ma i ja htjedoh odmah napisat... izabrani su jer je bog tako htio i gotovo :D
al' reko kako cu tako iz neba pa u rebra :-) :-) :-)
Bosanac sa dna kace

stvar je u tome sto nas je Bog stvorio sve jednake, i pitanje je sad jel ako smo jednaki, sto su Jevreji izabran narod...a to sa Bozijim odlukama kolko ja znam u svakoj od njih krije se neka mudrost...
kolko sam pojimo sa stanovista islama, Jerveji su bili izabran narod jer su od svih naroda kojima su slati Boziji glasnici jedino oni prihvatili da ce se pokoravati svim Bozijim zapovijedima, medjutim od samog pocetka su poceli da se protive Bozijim naredbama i obavezama kojih su se primili.
mene je interesoavlo objasnjenje sa stanovista judaizma, havla na dosadasnjim objasenjenjima, ako ima jos neko da nesto doda nek izvoli :)
danas

Post by danas »

oprosti, ali KO kaze da nas je bog stvorio jednake? imas masu religija koje insinuiraju suprotno...
Bosanac sa dna kace

danas wrote:oprosti, ali KO kaze da nas je bog stvorio jednake? imas masu religija koje insinuiraju suprotno...
to jel prvo krecemo od juaizma? :roll:
pa men sve do sad govorli da sve religije propovijedaju mir i ostale fine bakrace,pa izemdju ostalog i jednakost medju ljudima
luciferino

Post by luciferino »

Bosanac sa dna kace wrote:stvar je u tome sto nas je Bog stvorio sve jednake, i pitanje je sad jel ako smo jednaki, sto su Jevreji izabran narod...a to sa Bozijim odlukama kolko ja znam u svakoj od njih krije se neka mudrost...
kolko sam pojimo sa stanovista islama, Jerveji su bili izabran narod jer su od svih naroda kojima su slati Boziji glasnici jedino oni prihvatili da ce se pokoravati svim Bozijim zapovijedima, medjutim od samog pocetka su poceli da se protive Bozijim naredbama i obavezama kojih su se primili.
mene je interesoavlo objasnjenje sa stanovista judaizma, havla na dosadasnjim objasenjenjima, ako ima jos neko da nesto doda nek izvoli :)
Mislim da si uputio pitanje na pogrešnu adresu. Najbolje bi bilo da pitaš Boga zašto su izabrani. :-)
Jevreji su za mene jedan fascinantan narod koji je uspio opstati hiljadama godina zahvaljujući ko zna čemu, a nije laž da su ih mrzili i pokušavali uništiti. Da li postoji ijedan drugi narod koji je opstao toliko dugo? Koliko je meni poznato, ne. Možda ih upravo to čini izabranima.

Samo nagađam.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

luciferino wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:stvar je u tome sto nas je Bog stvorio sve jednake, i pitanje je sad jel ako smo jednaki, sto su Jevreji izabran narod...a to sa Bozijim odlukama kolko ja znam u svakoj od njih krije se neka mudrost...
Mislim da si uputio pitanje na pogrešnu adresu. Najbolje bi bilo da pitaš Boga zašto su izabrani. :-)
Jevreji su za mene jedan fascinantan narod koji je uspio opstati hiljadama godina zahvaljujući ko zna čemu, a nije laž da su ih mrzili i pokušavali uništiti. Da li postoji ijedan drugi narod koji je opstao toliko dugo? Koliko je meni poznato, ne. Možda ih upravo to čini izabranima.

Samo nagađam.

Još da popuste one jadne palestince...
tataratira

Post by tataratira »

>1.Jel ima neko da mi objasni zasto su Jevreji izabran narod po Bibliji i da >mi da tacne navode?
>Zasto recimo Inuiti(Eskimi) nisu izabran narod, zasto bas Jevreji?

patentirali monoteizam, njima se obratio prvi bog u jednini :-)
ostali su sekte u neku ruku, zavisi odakle posmatraš
ali sve je to jedna velika prevara, virus u mozgu, koji su onda drugi razradili
za svoje potrebe, tako ti je to
ovo je npr. zabluda da se utješi narod, primoli
"stvar je u tome sto nas je Bog stvorio sve jednake"

Oni uče svoju djecu da su oni kao neki kraljevi a nevjernici kao njihove sluge
ali nevjernici su glavni negativci i u drugim religijama
sva je zbrka nastala kada je jedan brat zayebao drugog, od prvog nastali Jevreji a od drugog Muslimani (Semitski narodi od kojih se kasnije nastali Muslimani)...u najkraćem
Last edited by tataratira on 03/08/2007 13:16, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

ma dajte ba ljud malo kulture dijaloga, trebam napisat finalne eseje... :-?
Locked