Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava?
Moderator: anex
-
zemo_online
evo ti primjer-amerika ja najrazvijenija drzava,a ima najvise sirotinje od svih razvijenih drzava.
kako nismo seljaci,bolan,pa di je bio slican rat?
kako nismo seljaci,bolan,pa di je bio slican rat?
- The Nightwatchman
nisu neki nego vecina. ako je do toga i ako sam uvrijedio necija osjecanja onda uredu neka naslov bude "Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava"...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
medjutim, cinjenica je da nam je CIJELA zemlja prljava od save do neuma i od drine do une, uzduz i poprijeko... ako na svakih 10 km magistralnog puta ne naidjes na divlju deponiju evo glave.
i jos nesto, ti neki, odnosno vecina u ocima nekih drugih naroda cine SVE NAS prljavima.
tako da zapravo u ocima drugih naroda mi smo SVI prljavi zahvaljujuci tim "nekima"....
-
NKVD
Da pozdravim Kijametu! I prljavi i neuredni i generalno ne vode računa o sebi. Tolika količina pokrvarenih ili nepostojećih dvojki i četvorki na licu ukrašenom rejbankama se može vidjeti još samo u ruralnoj Turskoj i pojedinim zemljama nastalim raspadom SSSR-a.
Kako je dama rekla - sunovrat moralnih vrijednosti ali i estetskih. Jednostavno, po kući se mete i glanca do besvijesti (često samo sebi svrha) a ispred vrata dismr ko u hali. Preslikamo na društvo - nek je meni dobro, jebe mi se za zajednicu.
Sve dok ne dođu neki novi (EU?) poslodavci i počnu upozoravati pa i vraćati zaposlene kući jer se osjete na znoj, naš se Sarajlija iz srca Vratnika ili mrtvi Sandžo neće udostojiti da poradi malo na sebi. Tačka.
Kako je dama rekla - sunovrat moralnih vrijednosti ali i estetskih. Jednostavno, po kući se mete i glanca do besvijesti (često samo sebi svrha) a ispred vrata dismr ko u hali. Preslikamo na društvo - nek je meni dobro, jebe mi se za zajednicu.
Sve dok ne dođu neki novi (EU?) poslodavci i počnu upozoravati pa i vraćati zaposlene kući jer se osjete na znoj, naš se Sarajlija iz srca Vratnika ili mrtvi Sandžo neće udostojiti da poradi malo na sebi. Tačka.
-
zemo_online
Glavni predmet od osnovne skole treba da bude bonton i to ne samo u nas ,vec svuda u svijetu jer se ljudi,u ogromnoj vecini,ne znaju ponasati.
Evo ,da li iko zna zemlju di se uci bonton u skoli,ja ne znam.
Poseban bonton je potreban za svakoga ko zeli da se bavi politikom,zato sto uticu na ljude i ljudi ih imitiraju.
Znaci bonton u skole,pod hitno.
Mozda je vec kasno.
Evo ,da li iko zna zemlju di se uci bonton u skoli,ja ne znam.
Poseban bonton je potreban za svakoga ko zeli da se bavi politikom,zato sto uticu na ljude i ljudi ih imitiraju.
Znaci bonton u skole,pod hitno.
Mozda je vec kasno.
- The Nightwatchman
mislim ipak da je najveci problem u tome sto je odnos prema okolisu elementarna cestica ljudskog ophodjenja uopce. niko mi ne moze reci da jedan historijski dogadjaj ili migracija stanovnistva moze donijeti tako rapidnu promjenu. eto neki kazu nije prije rata tako bilo. nije malo sutra.
pa primitivna plemena, sjevernoamericki indijanci, inke i maye, svi oni su imali izgrađen sistem vrijednosti i odnos prema prirodi, odnosno svome okolisu.
postoji ona izreka (ne znam tacno ko je rekao, uglavnom indijanska)- parafraziram: mi smo ovu zemlju unajmili od nasih predaka da bi je mogli iznajmiti nasoj djeci.
jako mi je zao i padam u depresiju kada vidim krkana kako unistava elementarne vrijednosti drustva.
pa primitivna plemena, sjevernoamericki indijanci, inke i maye, svi oni su imali izgrađen sistem vrijednosti i odnos prema prirodi, odnosno svome okolisu.
postoji ona izreka (ne znam tacno ko je rekao, uglavnom indijanska)- parafraziram: mi smo ovu zemlju unajmili od nasih predaka da bi je mogli iznajmiti nasoj djeci.
jako mi je zao i padam u depresiju kada vidim krkana kako unistava elementarne vrijednosti drustva.
-
IMME
Uvrijedio jesi (mozda ne s namjeroma, al' ...)The Nightwatchman wrote:nisu neki nego vecina. ako je do toga i ako sam uvrijedio necija osjecanja onda uredu neka naslov bude "Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava"...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
Nije zar da dovoljnim izvinjenjem za uvredu smatras izvinjenje koje si ostavio kao upis na ovoj temi
Hajde, nek ti ne bude mrsko korigovati naslov teme , tek tada se tvoje izvinjenje moze smatrati krajnje iskrenim
test01 upita sta velimo o njegovom predlogu da se uvede ulicna inspekcija ... ZA sam pod uslovom da se ne skrtari na uposlenom personalu koji bi svakako morao biti u civilki na cijem dzepu ne bi visila znacka/kartica (na koju bi se, jako vjerovatno furali), vec bi ista bilau dzepu.
Da uposlenici krajnje ozbiljno shvate svoju obavezu i da OBAVEZNO (za svaki slucaj) imaju i kontrolore koji bi bili birani od strane Organizacije sacinjene od primjernih studenata.
Tusnjavu reklamama preko tv-a ublaziti cescim pustanjem "svjezih aktivnosti" kao reklamu nastalu na licu mjesta a ne "nasminkanu", a u Dnevniku, uvesti redovnu rubriku izvjestaja vezanog za Sarajevo (znam da kosta vremena, a ista pravila ce vaziti i za ostale rejone, naravno), koja bi morala ici
To bi bilo to, otprilike ... ako mi jos sta padne na um sto sad ne pomenuh - dodjem vam
Tesko izvodljivo al' nije nemoguce - odlicna ideja
- The Nightwatchman
izmjenio sam naslov teme jer ne zelim nikoga da povrijedim, mada ako si procitao taj cijeli post onda ces shvatiti sta sam htio reci- mi jesmo SVI prljavi u ocima konkurentnih naroda upravo zbog te vecine i oni nas gledaju kao takve bez obzira na sve.IMME wrote:Uvrijedio jesi (mozda ne s namjeroma, al' ...)The Nightwatchman wrote:nisu neki nego vecina. ako je do toga i ako sam uvrijedio necija osjecanja onda uredu neka naslov bude "Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava"...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
Nije zar da dovoljnim izvinjenjem za uvredu smatras izvinjenje koje si ostavio kao upis na ovoj temipar upisa jos i ono "nestaje"
![]()
Hajde, nek ti ne bude mrsko korigovati naslov teme , tek tada se tvoje izvinjenje moze smatrati krajnje iskrenim![]()
test01 upita sta velimo o njegovom predlogu da se uvede ulicna inspekcija ... ZA sam pod uslovom da se ne skrtari na uposlenom personalu koji bi svakako morao biti u civilki na cijem dzepu ne bi visila znacka/kartica (na koju bi se, jako vjerovatno furali), vec bi ista bilau dzepu.
Da uposlenici krajnje ozbiljno shvate svoju obavezu i da OBAVEZNO (za svaki slucaj) imaju i kontrolore koji bi bili birani od strane Organizacije sacinjene od primjernih studenata.
Tusnjavu reklamama preko tv-a ublaziti cescim pustanjem "svjezih aktivnosti" kao reklamu nastalu na licu mjesta a ne "nasminkanu", a u Dnevniku, uvesti redovnu rubriku izvjestaja vezanog za Sarajevo (znam da kosta vremena, a ista pravila ce vaziti i za ostale rejone, naravno), koja bi morala icihmm ... pa nek ide poslije rubrike o sportskim aktivnostima
a prije vremenske prognoze ... te da u izvjestaju /bar eto petkom ili nedeljom u izdanju Dnevnika u 22:00/ stoji cifra koja je naplacena i kolko je jos potrazivanja od strane prekrsitelja preostalo kao i to, u koje svrhe ce ici priliv novca (sem za mjesecnu isplatu uposlenika).
To bi bilo to, otprilike ... ako mi jos sta padne na um sto sad ne pomenuh - dodjem vam![]()
Tesko izvodljivo al' nije nemoguce - odlicna ideja
sto se tice ulicne inspekcije- zakljucili smo vec da ima eko policija pa nista od nje. potrebno je ulagati u edukaciju i prevenciju prije nego u represivni aparat jer je ovo prvo namijenjeno dugorocnim ciljevima, dok represija moze pomoci, ali samo na kratki rok i bez zadiranja u suštinu stvari. pozdrav!
i btw. mogao sam umjesto "prljava" reci nesto drugo, nesto blaze, npr. "ekoloski neosvjestena" ili slicno, ali čemu eufemizirati. ovakve stvari treba "direktno u kost" jer su i moja i tvoja neminovnost, moja i tvoja sudbina...
NE ZELIM da dijelim svoj zivotni prostor sa takvim ljudima i tačka.
-
IMME
Vidjena promjena naslova - zahvaljujem
Namjerno "gluho" predjoh preko pominjanog eko organizacije, jer je ocito da nam je to nedovoljno.
Ne vidim razlog koji bi stao kao nemogucnost osnivanja jos koje dodatne/nove/zesce, naravno, dugorocnog karaktera.
Znas onu staru:"Nije se rodio ko je svijetu ugodio" ... ne osvrcimo se sad na svijet, gledajmo da nama krene na bolje, a kad se to desi, i svijet ce mijenjati sliku o "nama, prljavim Bosancima".
Ovo je jako dobra tema i obzirom da ovaj forum zasluzuje i opravdava mjesto koje zauzima na " rang listi" ... dajmo sve od sebe da se "izgradimo" i na jeziku uzajamnog komuniciranja (ukazati pojedinim osobama direktno "u brk" kad se osjeti da remete pravila opceg postivanja sagovornika/vrijedjanjem/ponizavanjem isl. (valjda ce i administracija pozdraviti taj trud) na svim temama foruma.
Hajd, zanemarimo sad eko, sta ti mislis o osnivanju eto te nove organizacije sa osvrtom na ono o cemu malocas pricah.
pozdrav i tebi
Namjerno "gluho" predjoh preko pominjanog eko organizacije, jer je ocito da nam je to nedovoljno.
Ne vidim razlog koji bi stao kao nemogucnost osnivanja jos koje dodatne/nove/zesce, naravno, dugorocnog karaktera.
Znas onu staru:"Nije se rodio ko je svijetu ugodio" ... ne osvrcimo se sad na svijet, gledajmo da nama krene na bolje, a kad se to desi, i svijet ce mijenjati sliku o "nama, prljavim Bosancima".
Ovo je jako dobra tema i obzirom da ovaj forum zasluzuje i opravdava mjesto koje zauzima na " rang listi" ... dajmo sve od sebe da se "izgradimo" i na jeziku uzajamnog komuniciranja (ukazati pojedinim osobama direktno "u brk" kad se osjeti da remete pravila opceg postivanja sagovornika/vrijedjanjem/ponizavanjem isl. (valjda ce i administracija pozdraviti taj trud) na svim temama foruma.
Hajd, zanemarimo sad eko, sta ti mislis o osnivanju eto te nove organizacije sa osvrtom na ono o cemu malocas pricah.
pozdrav i tebi
- Op3r4t0r
Cista zemlja ne ovisi toliko o kulturi gradjanja koliko o zakonu i kaznama za napravljeni prekrsaj, to je ocigledno.
Evo samo jedan primjer, moj rodjeni amidzic koji zivi u svicarskoj kada dodje u bosnu ponasa se kao i vecina bosanaca, razbacuje gdje sta stigne, isti taj u svicarskoj to ne radi niti mu pada napamet da uradi, a zasto? Jedne prilike je prolazio nekim parkom, nakon sto je stavio nesto u usta papiric je bacio na zemlju, desetak metara dalje je naisao na neko stablo, prolazeci rukom povukao neku od grana i kako je povukao tako je i otkinuo par listova s te grane, nista strasno reklo bi se, na njegovu zalost i igrom slucaja je za njim isao policajac koji je to sve lijepo pratio, zaustavio ga na izlazu iz parka, uzeo podatke, par dana kasnije je moj rodjak dobio kaznu da plati preko 2 hiljade svicarskih franaka ili preracunato u platu oko 70% njegove mjesecne plate je morao dati.
Evo samo jedan primjer, moj rodjeni amidzic koji zivi u svicarskoj kada dodje u bosnu ponasa se kao i vecina bosanaca, razbacuje gdje sta stigne, isti taj u svicarskoj to ne radi niti mu pada napamet da uradi, a zasto? Jedne prilike je prolazio nekim parkom, nakon sto je stavio nesto u usta papiric je bacio na zemlju, desetak metara dalje je naisao na neko stablo, prolazeci rukom povukao neku od grana i kako je povukao tako je i otkinuo par listova s te grane, nista strasno reklo bi se, na njegovu zalost i igrom slucaja je za njim isao policajac koji je to sve lijepo pratio, zaustavio ga na izlazu iz parka, uzeo podatke, par dana kasnije je moj rodjak dobio kaznu da plati preko 2 hiljade svicarskih franaka ili preracunato u platu oko 70% njegove mjesecne plate je morao dati.
- The Nightwatchman
mislim da od toga nema fajde. moj stav je da treba uspostaviti novi sistem vrijednosti, prije svega edukacijom i ucenjem. nasoj generaciji svakako nema spasa- ko je papak, papak ce i ostati i u tome mu nece pomoci ni inspekcija ni eko policija, ali ima sanse da institucije i drustveni sistem od potomka toga papka naprave normalnog, samosvjesnog i odgovornog covjeka.IMME wrote:Vidjena promjena naslova - zahvaljujem
pozdrav i tebi
moramo razmisljati vizionarski. moramo postaviti dugorocne ciljeve. higijena pretpostavlja i mentalnu higijenu, razvoj konstruktivnih stavova i kreativnih ideja. trenutno je nasa stvarnost jednostavno zapečaćena kvazikulturalnim otpadom. onaj koji baci svoj otpadak na zelenu površinu usred grada u fizičkom smislu, taj će bacati i svoje mentalno smeće svuda oko sebe (npr. turbofolk, koride, borbe pasa, zaostali politicki stavovi, gender pitanja itd.)
jedan otpad posljedica je drugog.
ideja je opasnija od čina. trebamo mijenjati ideje.
-
nigdje.nikog
Kad si vec zapoceo...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
Reci mi zasto se iz auta vidi koje je selo muslimansko a koje katolicko?
Sad ces ti reci - po crkvi i dzamiji, po obliku krova i takva sranja.
Ne - vidi se to po okucnici.
I sad cekam da neko kaze - svaka nasa tema ode u nacionalna prepucavanja, ocekujem i skidanje ovog posta, ali ljudi moji TO JE TAKO !
Bolje se zapitajmo - zasto je to tako.
Ja znam odgovor - katolicki svecenici za razliku i od hodza i od pravoslavnih popova, svoje vjernike uce izmedju ostalog i kulturi.
- The Nightwatchman
auuuuuuuuuuuuuuuuuuu, ode ti brale tamo gdje ja nisam htio, idi brate na politiku pa tamo postavi temunigdje.nikog wrote:Kad si vec zapoceo...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
Reci mi zasto se iz auta vidi koje je selo muslimansko a koje katolicko?
Sad ces ti reci - po crkvi i dzamiji, po obliku krova i takva sranja.
Ne - vidi se to po okucnici.
I sad cekam da neko kaze - svaka nasa tema ode u nacionalna prepucavanja, ocekujem i skidanje ovog posta, ali ljudi moji TO JE TAKO !
Bolje se zapitajmo - zasto je to tako.
Ja znam odgovor - katolicki svecenici za razliku i od hodza i od pravoslavnih popova, svoje vjernike uce izmedju ostalog i kulturi.
- Skyfox
Mislim da to nema veze sa vjerom i nacijom. Meni je dedo pricao kad su doselili na Grbavicu nekad u 50. u stan do su doselili neki pravoslavci iz ruralnih krajeva Bosne. Muz je cijepao drva na balkonu, a zena je prljavu vodu od suda bacala kroz prozor sa 6. kata!!!
I danas tu zive, i kad bi ih sreo rekao bi da su "prave sarajlije" po odjeci, ophodenju, po svemu. Zalosno je sto treba proci 50g da se neko emancipuje, isto kao i to sto su njihova djeca odrasla barem sa trunkom tog "seljakluka".
Tako i sada treba puno vremena da svi jos jednom postanemo gradani...
I danas tu zive, i kad bi ih sreo rekao bi da su "prave sarajlije" po odjeci, ophodenju, po svemu. Zalosno je sto treba proci 50g da se neko emancipuje, isto kao i to sto su njihova djeca odrasla barem sa trunkom tog "seljakluka".
Tako i sada treba puno vremena da svi jos jednom postanemo gradani...
- daduli_sa
Kako ne mogu generalizovanja.... "Svi"?!
Koliko je to povrsna i generalizirajuca izjava (da ne kazem glupa) dokazuje samo jedna stvar - koliko ja znam kod nas odvoze smece 2 ili 3 puta sedmicno, znaci da svaki put zgrada ima 3 puna kontejnera. Ocigledno da to bacanje smeca "kroz prozor" ili kako vec ne rade SVI.
Ovo mi je kao ona prica "mladi zele da napuste BiH" a vecina nas nije u stanju nabrojati 5 ljudi iz svog okruzenja koji su u zadnjih godinu dana otisli. Tako i ovo sa prljavstinom. Do pojedinaca je.
Mozda je bolje pitanje kad je ova "cista" vecina nekad upozorila nekoga kad vidi da je taj neko nesto bacio na ulicu? Tek kad svi budemo dovoljno savjesni i hrabri da to ucinimo i zacrvenimo papka, e tek onda cemo imati bolje okruzenje.
Koliko je to povrsna i generalizirajuca izjava (da ne kazem glupa) dokazuje samo jedna stvar - koliko ja znam kod nas odvoze smece 2 ili 3 puta sedmicno, znaci da svaki put zgrada ima 3 puna kontejnera. Ocigledno da to bacanje smeca "kroz prozor" ili kako vec ne rade SVI.
Ovo mi je kao ona prica "mladi zele da napuste BiH" a vecina nas nije u stanju nabrojati 5 ljudi iz svog okruzenja koji su u zadnjih godinu dana otisli. Tako i ovo sa prljavstinom. Do pojedinaca je.
Mozda je bolje pitanje kad je ova "cista" vecina nekad upozorila nekoga kad vidi da je taj neko nesto bacio na ulicu? Tek kad svi budemo dovoljno savjesni i hrabri da to ucinimo i zacrvenimo papka, e tek onda cemo imati bolje okruzenje.
- The Nightwatchman
sta svi?daduli_sa wrote:Kako ne mogu generalizovanja.... "Svi"?!
a to da smo prljavi to nije nikakva generalizacija, nego činjenica. nego ti si ocigledno geografski introvertiran pa gledas izvana prema unutra, umjesto iznutra prema vani.
kazes do pojedinaca je... da, uvijek je do pojedinaca, ali ponasanje pojedinca je samo posljedica. nemamo legislativu, nemamo propise...
volio bih znati na sta se ovo odnosi:
Koliko je to povrsna i generalizirajuca izjava (da ne kazem glupa)
- daduli_sa
Ne kontam sta je pisac htio reci sa ovim gledanjem iznutra-vani i izvana-unutra...The Nightwatchman wrote:sta svi?daduli_sa wrote:Kako ne mogu generalizovanja.... "Svi"?!
a to da smo prljavi to nije nikakva generalizacija, nego činjenica. nego ti si ocigledno geografski introvertiran pa gledas izvana prema unutra, umjesto iznutra prema vani.
kazes do pojedinaca je... da, uvijek je do pojedinaca, ali ponasanje pojedinca je samo posljedica. nemamo legislativu, nemamo propise...
volio bih znati na sta se ovo odnosi:Koliko je to povrsna i generalizirajuca izjava (da ne kazem glupa)
Ovo drugo shvati kako hoces, tek kad promijenis svoj vrijedjajuci generalizirajuci stav onda mozes ocekivati da i tebe neko ne generalizuje.
Nebitno.
- daduli_sa
I da, u potpunosti se slazem oko ovog sa legislativom. ALi je li potrebna legislativa da kad vidis dijete koje otvara neki slatkis i onako mrtvo-hladno baci pakovanje na ulicu ti budes taj koji ce reagovati? Ili kad vidis dijete da se popelo nogama na ljuljacku?
Treba samo malo hrabrosti i moztivacije da se mlade generacije nauce. A starima se ne moze pomoci, treba cekati lopatu....
Treba samo malo hrabrosti i moztivacije da se mlade generacije nauce. A starima se ne moze pomoci, treba cekati lopatu....
- The Nightwatchman
a gdje mu je babo?daduli_sa wrote:I da, u potpunosti se slazem oko ovog sa legislativom. ALi je li potrebna legislativa da kad vidis dijete koje otvara neki slatkis i onako mrtvo-hladno baci pakovanje na ulicu ti budes taj koji ce reagovati? Ili kad vidis dijete da se popelo nogama na ljuljacku?
cuj ja da reagujem.
ne znam sto si se uvrijedio, ova tema je probosanska, patriotska i uopste nije vrijeđajuća!! kako mozes tako nesto reci?????????????
odakle si to zakljucio??????????????????????????????????
daj citat gdje sam nekoga uvrijedio!
a sto se tice iznosenja cinjenica, mislim da nisam pogrijesio. tema se ne odnosi samo na sarajevo nego na cijelu BiH. rijeke su pune smeca, divlje deponije svuda, totalna indiferentnost prema okolisu...
istresanje smeca kroz prozor sam naveo kao ekstreman slucaj. jednom sam dozivio da na mene usred grada skoro ne istresu neku corbu. i onda mi kazes da ja vrijedjam??????
ma daj covjece.
znas ti ko je tim clancy?
najveca sramota je to da nam dodje jedan stranac i drzi govore po tom pitanju. prica o nama kao da smo psi.
hajde, prijatelju, argumentovano mu se suprotstavi- os al malo sutra!
sve sto kaze na mjestu je....
a ja kao bosanac i hercegovac imam vece pravo od njega da kritikujem lose stvari u svojoj vlastitoj zemlji.
- daduli_sa
Kreni od naslova teme i bice ti jasno, ako zelis da ti bude jasno. vrijedjas sve one ljude koje poznajem i koji zive oko mene koji ne spadaju u tu skipunu ljudi po kojima ti (mi) pljujemo u ovoj temi. Zato vrijedjas.The Nightwatchman wrote:a gdje mu je babo?daduli_sa wrote:I da, u potpunosti se slazem oko ovog sa legislativom. ALi je li potrebna legislativa da kad vidis dijete koje otvara neki slatkis i onako mrtvo-hladno baci pakovanje na ulicu ti budes taj koji ce reagovati? Ili kad vidis dijete da se popelo nogama na ljuljacku?
cuj ja da reagujem.![]()
![]()
![]()
![]()
ne znam sto si se uvrijedio, ova tema je probosanska, patriotska i uopste nije vrijeđajuća!! kako mozes tako nesto reci?????????????
odakle si to zakljucio??????????????????????????????????
daj citat gdje sam nekoga uvrijedio!
a sto se tice iznosenja cinjenica, mislim da nisam pogrijesio. tema se ne odnosi samo na sarajevo nego na cijelu BiH. rijeke su pune smeca, divlje deponije svuda, totalna indiferentnost prema okolisu...
istresanje smeca kroz prozor sam naveo kao ekstreman slucaj. jednom sam dozivio da na mene usred grada skoro ne istresu neku corbu. i onda mi kazes da ja vrijedjam??????
ma daj covjece.
znas ti ko je tim clancy?
najveca sramota je to da nam dodje jedan stranac i drzi govore po tom pitanju. prica o nama kao da smo psi.
hajde, prijatelju, argumentovano mu se suprotstavi- os al malo sutra!
sve sto kaze na mjestu je....
a ja kao bosanac i hercegovac imam vece pravo od njega da kritikujem lose stvari u svojoj vlastitoj zemlji.
A svojim pitanjem gdje mu je babo (htio si reci otac ili bas ciljano babo?!) si najbolje pokazao problem bh drustva kad je ova tema u pitanju - nije u mojoj "nadleznosti", neka se neko drugi brine o tome. Sve dok budemo samo bla-bla bez da sami nekad nesto poduzmemo necemo ici dalje. I kad vec spominjes Tima onda se ugledaj i sam na njega. Pocni da djelujes a ne samo da pricas.
Svi nesto komentarisemo kako su am vozila gradskog prevoza isarana, ali jesi li i sam nekad opomenuo nekoga? Predpostavljam da nisi jer se ti uglavnom pitas gdje mu je.... babo. To se u normalnom svijetu zove gradjanska poslusnost. A toga mi nemamo.
Prepovrsno, izvini.
- The Nightwatchman
na zalost, morat ces mi dokazati da sam nesto netacno rekao u naslovu. jeste, vecina gradjana BiH je ekoloski neosvjestena. zasto sam uptrijebio izraz "prljava" nadji u jednom od gornjih postova. ako mi uspijes dokazati da ovo nije istina, ja cu ti se izvinuti i promijeniti naslov teme.Kreni od naslova teme i bice ti jasno, ako zelis da ti bude jasno. vrijedjas sve one ljude koje poznajem i koji zive oko mene koji ne spadaju u tu skipunu ljudi po kojima ti (mi) pljujemo u ovoj temi. Zato vrijedjas.
mozda ti bas zivis okruzen onom manjinom koja nije takva. ali svakako se naslov ne odnosi na njih.
sta fali izrazu babo? svejedno, babo, otac, staratelj... pa nije valjda da ce njegov otac mahati usima kad je u pitanju njegov odgoj, a ja da cu ga odgajati tako sto cu reagovati?? pa to je potpuno nebulozno, ja cu valjda svoje dijete odgajati. na Tima sam se ugledao tako sto s njim pijem kafu jednom sedmicno i sto zasucem rukave i obucem ribarsko odijelo do pazuha pa zagazim u rijeku i svojim vlastitim rukama cistim govna koja je neko uzvodno bacio, tako sto sam licno po vlasicu skupljao tone smeca, tako sto sam se pentrao po skakavcu i ostalim bh izletištima skupljajući otpad koji su iza sebe ostavili papani. tako sto sam aktivan u nevladinom sektoru, tako sto svojim vlastitim primjerom pokazujem kako se treba ponasati. jah, eto ja dosao pa bla, bla. ajde, majke ti ne pricaj gluposti. evo, ja te pozivam da krenes s nama i da i ti ucestvujes. imas pp, slobodno se javi.A svojim pitanjem gdje mu je babo (htio si reci otac ili bas ciljano babo?!) si najbolje pokazao problem bh drustva kad je ova tema u pitanju - nije u mojoj "nadleznosti", neka se neko drugi brine o tome. Sve dok budemo samo bla-bla bez da sami nekad nesto poduzmemo necemo ici dalje. I kad vec spominjes Tima onda se ugledaj i sam na njega. Pocni da djelujes a ne samo da pricas.
ne smijem jaro kad nosaju čakijeSvi nesto komentarisemo kako su am vozila gradskog prevoza isarana, ali jesi li i sam nekad opomenuo nekoga? Predpostavljam da nisi jer se ti uglavnom pitas gdje mu je.... babo. To se u normalnom svijetu zove gradjanska poslusnost. A toga mi nemamo.
bas ti hvala dubiozni.Prepovrsno, izvini.
- Citizen-X
The Nightwatchman wrote:nisu neki nego vecina. ako je do toga i ako sam uvrijedio necija osjecanja onda uredu neka naslov bude "Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava"...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
medjutim, cinjenica je da nam je CIJELA zemlja prljava od save do neuma i od drine do une, uzduz i poprijeko... ako na svakih 10 km magistralnog puta ne naidjes na divlju deponiju evo glave.
i jos nesto, ti neki, odnosno vecina u ocima nekih drugih naroda cine SVE NAS prljavima.
tako da zapravo u ocima drugih naroda mi smo SVI prljavi zahvaljujuci tim "nekima"....
Jaro samo da postavim pitanje:
Seres li ti ili si neki sveti lik pa ti nista ne prolazi kroz supak?
I onda jos pitanje:
Je l' dobro obrises supak kad se poseres ili ga pak dobro osafunas?
Jer, koliko si zasro sa naslovom, nema ni papira ni vode koji moze oprat kolicinu idiotluka i generalizacije kao i uvrede koju si izrek'o u nazivu teme.
Probaj za promjenu oprat' supak toplom vodom u suradnji sa safunom, manje ces zagadjivat sredinu papirnim otpadom, a mozda ces poceti i razmisljati progresivno - malo vise napredno, mozda ti se razbistri u glavi.
Pozdrav!
Last edited by Citizen-X on 09/12/2007 13:40, edited 1 time in total.
- daduli_sa
Dubiozni? hajd, necu komentarisatiThe Nightwatchman wrote:na zalost, morat ces mi dokazati da sam nesto netacno rekao u naslovu. jeste, vecina gradjana BiH je ekoloski neosvjestena. zasto sam uptrijebio izraz "prljava" nadji u jednom od gornjih postova. ako mi uspijes dokazati da ovo nije istina, ja cu ti se izvinuti i promijeniti naslov teme.Kreni od naslova teme i bice ti jasno, ako zelis da ti bude jasno. vrijedjas sve one ljude koje poznajem i koji zive oko mene koji ne spadaju u tu skipunu ljudi po kojima ti (mi) pljujemo u ovoj temi. Zato vrijedjas.
sta fali izrazu babo? svejedno, babo, otac, staratelj... pa nije valjda da ce njegov otac mahati usima kad je u pitanju njegov odgoj, a ja da cu ga odgajati tako sto cu reagovati?? pa to je potpuno nebulozno, ja cu valjda svoje dijete odgajati. na Tima sam se ugledao tako sto s njim pijem kafu jednom sedmicno i sto zasucem rukave i obucem ribarsko odijelo do pazuha pa zagazim u rijeku i svojim vlastitim rukama cistim govna koja je neko uzvodno bacio, tako sto sam licno po vlasicu skupljao tone smeca, tako sto sam se pentrao po skakavcu i ostalim bh izletištima skupljajući otpad koji su iza sebe ostavili papani. tako sto sam aktivan u nevladinom sektoru, tako sto svojim vlastitim primjerom pokazujem kako se treba ponasati. jah, eto ja dosao pa bla, bla. ajde, majke ti ne pricaj gluposti. evo, ja te pozivam da krenes s nama i da i ti ucestvujes. imas pp, slobodno se javi.A svojim pitanjem gdje mu je babo (htio si reci otac ili bas ciljano babo?!) si najbolje pokazao problem bh drustva kad je ova tema u pitanju - nije u mojoj "nadleznosti", neka se neko drugi brine o tome. Sve dok budemo samo bla-bla bez da sami nekad nesto poduzmemo necemo ici dalje. I kad vec spominjes Tima onda se ugledaj i sam na njega. Pocni da djelujes a ne samo da pricas.
ne smijem jaro kad nosaju čakijeSvi nesto komentarisemo kako su am vozila gradskog prevoza isarana, ali jesi li i sam nekad opomenuo nekoga? Predpostavljam da nisi jer se ti uglavnom pitas gdje mu je.... babo. To se u normalnom svijetu zove gradjanska poslusnost. A toga mi nemamo.
bas ti hvala dubiozni.Prepovrsno, izvini.
Cakije? Hm, ne znam, mislim da sa svojim iskustvom mozes da procijenis kome mozes da reagujes. Nisam ni ja d 2 metra, naprotiv, ali svejedno mogu balavog klinca da nalijepim i opomenem. U 95% slucajeva se podobro zacrvene i odustanu od namjere.
Pohvalno za tvoju aktivnost na ciscenju van grada. Mozda bi mogao organizovati akciju i objaviti ovdje na sa-x, vjerujem da bi bilo odziva. Mene odmah stavi na spisak.
Evo, zvanicno ideja - hajmo mi sa sa-x organizovati akciju ciscenja grada Sarajeva na nivou svih gradskih opstina, aktivirati skole i uciti djecu. Mozda djeluje utopijski, ali vrijedi pokusati.
- The Nightwatchman
ok, vidim da nema smisla dalje. izvinjavam ti se. nisam trebao postavljati ovakvu temu. sve sam generalizovao i fakat sam papak. opet kazem, izvini.Citizen-X wrote:The Nightwatchman wrote:nisu neki nego vecina. ako je do toga i ako sam uvrijedio necija osjecanja onda uredu neka naslov bude "Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava"...bestseler wrote:Mislimda je naslov teme - BEZ VEZE ..... On aplicira mnogo negativnih konotacija. Trebalo bi stajati ZASTO SU NEKI bosanci i hercegovci prljavi - a ne SVI. Ocekujem IZVINJENJE .....
Jaro samo da postavim pitanje:
Seres li ti ili si neki sveti lik pa ti nista ne prolazi kroz supak?
I onda jos pitanje:
Je l' dobro obrises supak kad se poseres ili ga pak dobro osafunas?
Jer, koliko si zasro sa naslovom, nema ni papira ni vode koji moze oprat kolicinu idiotluka i generalizacije koju si izrek'o u nazivu teme.
Probaj za promjenu oprat' supak toplom vodom u suradnji sa safunom, manje ces zagadjivat sredinu papirnim otpadom, a mozda ces poceti i razmisljati progresivno - malo vise napredno.
Pozdrav!
najcisci smo na svijetu, moja je greska sto sam isao i jos uvijek idem i lično svojim rukama cistim ona govna i sav taj otpad, moja je greska sto sam se ustajao i svoje vikende trosio na takve gluposti. moja je greska sto sam angazovan i sto sve to vec 5 godina volonterski radim. moja je greska sto volim ovu zemlju. koji sam ja papak.
Last edited by The Nightwatchman on 09/12/2007 13:46, edited 1 time in total.