Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

nigdje.nikog

Post by nigdje.nikog »

Fox Mulder wrote:
Jessie B wrote:Ženska nema veze s životom. Nikad nije nigdje makla, čak je pomislila da je nakon rata bila u stotine BiH sela u kojima danas žive pretežno pripadnici jedne nacionalnosti. Majke mi, ženska je sanjala da je sve to vidjela a percepcija joj je tako jadna, površna, džaba joj i naočale... a ženska je valjda odrasla u porodici u kojoj su sve sami bogataši jer da smo bili siromašni zasigurno ne bismo imali kulturu življenja, ne bismo znali počistiti svoju avliju, gradili bismo štalu pred kućom a nikada nam ne bi palo na pamet da uredimo vrt jer to sebi mogu priuštiti samo oni koji imaju novca. I da, vjerovatno je ženska Katolkinja, i to iz regije Srednja Bosna gdje su je od malih nogu upućivali u sadržaj ovako debilnog, površnog i nadasve jadnog komentara. Ma sram je bilo!
:thumbup: :bih:
I vi sad mislite da ste pobijedili time sto cete blatiti one koji govore istinu koja nam nije ugodna.
Ljudi moji, rijec je, ponavljam, o necemu sto se vidi golim okom - katolicka naselja su daleko najurednija - u okviru iste imovne kategorije. Ovo naglasavam s toga sto je neposteno porediti siromasna muslimanska sela sa onim kucama oko Livna.
Ja vas molim da PRIMJETITE ono sto svi prvo primjete kada prvi put dodju u Bosnu - osjecaj za red, arhitekturu i opcenito prostor i okruzenje je daleko najgori u selima koja su pod patronatom dzamija. Da ne kazem da se ta "problematika" vidi vec na samoj dzamiji (sad ce neko reci - ti mrzis dzamije). Ali ja ovo ne bih govorio da ne postoje i oni dobri primjeri - izuzeci koji potvrdjuju pravilo.
Dakle, ovo mi lici na onu bajku - Car je go. Svi vidimo, jer je to nemoguce ne primjetiti, da jedino katolicka crkva ima pozitivan uticaj na kulturu zivljenja i estetiku prostora u kojem vrsi svoju misiju.
Ali to ne zelimo priznati.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

nigdje.nikog wrote:
Fox Mulder wrote:
Jessie B wrote:Ženska nema veze s životom. Nikad nije nigdje makla, čak je pomislila da je nakon rata bila u stotine BiH sela u kojima danas žive pretežno pripadnici jedne nacionalnosti. Majke mi, ženska je sanjala da je sve to vidjela a percepcija joj je tako jadna, površna, džaba joj i naočale... a ženska je valjda odrasla u porodici u kojoj su sve sami bogataši jer da smo bili siromašni zasigurno ne bismo imali kulturu življenja, ne bismo znali počistiti svoju avliju, gradili bismo štalu pred kućom a nikada nam ne bi palo na pamet da uredimo vrt jer to sebi mogu priuštiti samo oni koji imaju novca. I da, vjerovatno je ženska Katolkinja, i to iz regije Srednja Bosna gdje su je od malih nogu upućivali u sadržaj ovako debilnog, površnog i nadasve jadnog komentara. Ma sram je bilo!
:thumbup: :bih:
I vi sad mislite da ste pobijedili time sto cete blatiti one koji govore istinu koja nam nije ugodna.
Ljudi moji, rijec je, ponavljam, o necemu sto se vidi golim okom - katolicka naselja su daleko najurednija - u okviru iste imovne kategorije. Ovo naglasavam s toga sto je neposteno porediti siromasna muslimanska sela sa onim kucama oko Livna.
Ja vas molim da PRIMJETITE ono sto svi prvo primjete kada prvi put dodju u Bosnu - osjecaj za red, arhitekturu i opcenito prostor i okruzenje je daleko najgori u selima koja su pod patronatom dzamija. Da ne kazem da se ta "problematika" vidi vec na samoj dzamiji (sad ce neko reci - ti mrzis dzamije). Ali ja ovo ne bih govorio da ne postoje i oni dobri primjeri - izuzeci koji potvrdjuju pravilo.
Dakle, ovo mi lici na onu bajku - Car je go. Svi vidimo, jer je to nemoguce ne primjetiti, da jedino katolicka crkva ima pozitivan uticaj na kulturu zivljenja i estetiku prostora u kojem vrsi svoju misiju.
Crkveni ljudi i fratri su skolovani. Hodze to nisu. Nacija se ispravno razvila samo tamo gdje je Crkva bila, i zato muslimani ne mogu biti nacija. Mozda ce se neko naci uvrijedjen, ali vidi seoske hodjice, potpete cipele (barem je tako bilo prije rata), pa u selo, haufluk opsti oko kuca na selu, a oni fini cisti... Katolicka sela su, zbog vece kulture koju je donijela crkvena stroga hijerarhija, puno uredjenija i cistija. Ovim ne tvrdim da su muslimani nekulturni, Boze sacuvaj, ali je cinjenica da su u Hrvatskoj sela uredjenija. Uvijek ce Bosna biti tamni vilajet. Nazalost...
DUREX

Post by DUREX »

Haveru... takve gulposti si sada ispovracao ovuda, da je to haos :)

Ko je tebe i cemu ucio, da mi je znati.

"muslimani ne mogu biti nacija" (pa normalno da nisu nacija... jer musliman je vjersko opredjeljenje ili pripadnost)... "jer hodzice nose potpecene cipele..."

Jebote kralj... kakve misli... :)
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

DUREX wrote:Haveru... takve gulposti si sada ispovracao ovuda, da je to haos :)

Ko je tebe i cemu ucio, da mi je znati.

"muslimani ne mogu biti nacija" (pa normalno da nisu nacija... jer musliman je vjersko opredjeljenje ili pripadnost)... "jer hodzice nose potpecene cipele..."

Jebote kralj... kakve misli... :)
Ma Arapi ne mogu da se podijele na nacije zbog religije (Islama) Nemaju kulture neke velike jer zloupotrebljavajuci Islam svestena lica ih vode u propast. Eto na to sam mislio. Gdje Crkva dosla razvila se i snazna kultura, ali poslije strasnih pokolja, neznanja, necivilizacije i krstaskih ratova. Poslije se Crkva reformirala i kulturniji su zbog toga. Inace sve su religije donijele strasan nazadak, ali Islam je iskoristen i zloupotrijebljen na najretrogradniji nacin. Tamo gdje je Islam i pravoslavna crkva, tu su zbog opsteg haufluka i nekulture, neimastine i domacinstva najneuredjenija. Zato je Bosna tamni vilajet i vazda ce to biti. Nazalost
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ima siromasnih i zapustenih sela... zapustenih, jer u sred mahale (srednja bosna od nekih 50tak kuca, 20 povratnickih porodica) stoji pet zapaljenih rusevina-kuca...pet sinova pobile ustase, roditelji se nikad vratili nisu...sve zapusteno, nepokosena trava...sve odaje dojam iz filmova strave i uzasa...posebno kad padne aksam...

ima zapustenih kuca jer su njihovi stanovnici uhljupi
ima zapustenih kuca, avlija jer njihovi vlasnici zive u teskoj depresiji, optereceni prosloscu (..depresija i PTSP su validni samo u carsiji) i neimastinom

ima zapustenih kuca jer se ljudima gadi josh jednom, na kraju svog zivota, ispocetka...

ima finih kuca, sređenih...emigracija gradila, sa svinjcima tik pored puta...
ima finih kuca, sređenih, i njihovih vlasnika koji kolju na cesti svinje...pa ne saperu krv...
ima finih kuca, ciji vlasnici svoje smeće izbacuju u hareme bivsih dzamija...

...a ima i onih, cije su kuce zapaljene, u sred tih finih kuca, jer se nisu ukolpili u kockice...svega ima u srednjoj bosni...

najvise bijede...

a ima i lijepih, cistih avlija... uređenih kuca...

no, nesređene avlije se daju urediti...
..fasizam se ne lijeci :oops:

p.s.
moderatorima svaka cast! :x
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

A kad se ljudi obrazuju bice bolje
boletus67

Post by boletus67 »

kad me vec vucete za jezik

cistoca oko kuce je obrnuto proporcionalna cistoci U kucama doticnih

slicno k´o u vjeri, sto je jelka za bozic veca i sarenija to si veci vjernik.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Fox Mulder wrote:A kad se ljudi obrazuju bice bolje
gdje se obrazuje za fasiste? ne zelim vjerovati da se tim rađa..
DUREX

Post by DUREX »

Ne, ne... klero-fasizam nije problem... potpecene cipele, bice da jesu...

Nego... ja bih zamolio administratore foruma da zakljucaju ovu GLUPU raspravu, kojoj pored klero-fasizma i glupih postova na koje stvarno vise ne znam sta bih odgovorio, a da nekoga ne posaljem u tri pizde materine, jos samo treba primjesa balinluka sa njihovim glupim replikama (a i to ce se uskoro desiti, jer se Bosnjaci lagano vracaju s posla... izgledno ranije... pa danas je dzuma, naravno... s posla u 11 prije podne, a nazad na posao u Ponedjeljak... opusteno... drzava stabilna, pa se moze.)

U ime boljeg nam foruma, neka administracija zakljuca ovo sranje koje ce tek da eskalira.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

DUREX wrote:Ne, ne... klero-fasizam nije problem... potpecene cipele, bice da jesu...

Nego... ja bih zamolio administratore foruma da zakljucaju ovu GLUPU raspravu, kojoj pored klero-fasizma i glupih postova na koje stvarno vise ne znam sta bih odgovorio, a da nekoga ne posaljem u tri pizde materine, jos samo treba primjesa balinluka sa njihovim glupim replikama (a i to ce se uskoro desiti, jer se Bosnjaci lagano vracaju s posla... izgledno ranije... pa danas je dzuma, naravno... s posla u 11 prije podne, a nazad na posao u Ponedjeljak... opusteno... drzava stabilna, pa se moze.)

U ime boljeg nam foruma, neka administracija zakljuca ovo sranje koje ce tek da eskalira.
Ne znam da li ce da eskalira, ali je tema glupa do bola :-D :-D :-D :-D zauzima nepotrebno prostor :-D :-D :-D :-D
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

fantom slobode wrote:
DUREX wrote:Ne, ne... klero-fasizam nije problem... potpecene cipele, bice da jesu...

Ne znam da li ce da eskalira, ali je tema glupa do bola :-D :-D :-D :-D zauzima nepotrebno prostor :-D :-D :-D :-D
tema uopste nije glupa. tema je konstruktivna zato što je činjenica iz naslova apsolutna realnost. iznesene su neke vazne cinjenice i donijeti neki zaključci. i tako je trajalo dok nisu došli ovi jadni ljudi opterećeni plemenskim idejama. moje pleme, tvoje pleme... užas.

ali to je zapravo i odgovor na pitanje zašto smo prljavi. takvi rezoni sami po sebi vode u mentalnu prljavštinu, a ova u onu fizičku.

žalim vas kada tako gorući problem koji je ogledalo svih nas bez obzira ko smo stavljate u patetični kontekst nacionalnih torova. bas ste slicni ovcama- svaka svome stadu zna, ali mozga nigdje. samo blejite.

bas vam hvala sto ste usrali temu svojim brabonjcima :x :x
pitt

Post by pitt »

Fox Mulder wrote:Crkveni ljudi i fratri su skolovani. Hodze to nisu. Nacija se ispravno razvila samo tamo gdje je Crkva bila, i zato muslimani ne mogu biti nacija. Mozda ce se neko naci uvrijedjen, ali vidi seoske hodjice, potpete cipele (barem je tako bilo prije rata), pa u selo, haufluk opsti oko kuca na selu, a oni fini cisti... Katolicka sela su, zbog vece kulture koju je donijela crkvena stroga hijerarhija, puno uredjenija i cistija. Ovim ne tvrdim da su muslimani nekulturni, Boze sacuvaj, ali je cinjenica da su u Hrvatskoj sela uredjenija. Uvijek ce Bosna biti tamni vilajet. Nazalost...
koje nebuloze......religija sa ovim nema nista....vec kultura drustva i odgoj.
FFK as Lucy01

#113 Re: Zasto je vecina Bosanaca i Hercegovaca prljava?

Post by FFK as Lucy01 »

The Nightwatchman wrote:hodam ulicama sarajeva i ne mogu cudom da se nacudim kako je moguce da neko istrese rucak sa svog sprata u urbanoj zoni. na semaforima gledam kako se istresaju pepeljare, nepojedena pita, celofan od cigareta, izvakane zvake, procitane novine, kore od banana itd.

kad zapuse vjetar najmilije mi je gledati sarenilo neba kojim idilicno lete raznobojne pvc kese. i ovo sve u uzem centru grada- predgradje necu ni da spominjem! svako istresa svoj otpad gdje mu se svidi i to ljudi rade tako nonsalantno kao da je to neka drustveno prihvacena norma. nisam puno putovao po svijetu, ali dovoljno sam vidio zemalja i gradova u kojima su takve stvari NEZAMISLIVE!

i interesantno je to da svaki put kad se vratim u sarajevo s nekog putovanja, automatski me u depresiju baci upravo ta prljavstina i jad koji ona stvara u atmosferi grada, a koje stanovnici zbog svoje ucahurenosti nisu ni svjesni. zasto je to tako? jesmo li zaista toliko urođeno primitivni ili jednostavno jos nismo usli u tu fazu drustvene evolucije u kojoj je ekoloska osvjestenost normalan i prihvatljiv dio ljudskog bica?

:? :? :?
I ja sam stekla utisak da je BiH veoma prljava kada sam bila ovog ljeta u posjeti, ali vjeruj mi, nije mi na pamet palo da to povezem sa nacijom, etnickom pripadnoscu ili jos gore, religijom....jednostavno smatram da je ekoloska savjest Bosanaca i Hercegovaca na veoma niskom nivo. Zasto?

Pa trebalo bi mi puno vise vremena, prostora i razmisljanja da to objasnim i postavim na prave osnove. U pitanju je svijest ljudi, koja je prvo neizgradjena i drugo programirana da cijeni pogresne vrijednosti (pogledaj raspravu na spot Selme Bajrami), a to posebno dolazi do izrazaja kada je u pitanju prirodni okolis (ne bih da ulazim u licnu higijenu).

Ni mnogo razvijenije zemlje nemaju ekolosku svijest na nivou na kojem bi trebala biti i na kojem bi ljubitelji prirode (kao ja :D ) voljeli da bude, ali se zato zakonski sankcionisu teski prekrsaji, a u skolske programe se uvode predmeti koji poboljsavaju svijest mladih o vaznosti prirode, kao i da ih uci da za nas nema alternativne planete ako ovu zeznemo.

BIla sam veoma razocarana kada sam vidjela da su neke rijeke toliko zatrpane smecem, da ustvari neko ko tamo nije bio nikada ili neko kao ja, ko tamo nije bio niz godina, i ne vidi nista drugo osim tog smeca. Ali kako natjerati ljude da pocnu razmisljati da te rijeke i taj travnjak i te sume, ustvari pripadaju svima i da svi imaju oci da u njih gledaju i pluca da udisu cist vazduh? Kako?
Prije svega, problem je u nasem mentalitetu. Mi se stidimo da podignemo papir koji je neko bacio na ulici. Da li zato sto mislimo da smo vazni i da nam je to ispod nivo; zato sto mi nismo "makar ko" da kupimo smeca iza drugih; zato sto ulica nije moja....nicija je ustvari.
E tu grijesimo....i tako djecu vaspitavamo, pa samo imamo novu i novu generaciju "zagadjivaca"....

Ispricat cu vam jednu pricu, istinitu naravno.
U gradicu u kojem ja zivim, jogiram skoro svaki dan jednom dugom ulicom koja nema puno saobracaja. To radim vec skoro godinu. Cesto sam jogirajuci vidjala jednu staru gospodju (vjerovatno je imala vise od 70 god.) kako ide tom ulicom; svaki dan u isto vrijeme. Elem, nakon nekog vremena sam je prestala vidjati.
Skoro sada, kad sam ponovo trcala, naidjem na jednu drugu zenu kako u plasticne vrece i sa stapom za kupljenje otpadaka kupi smece pored ulice. Ne bude mi mrsko da je pozdravim i da pitam je li to neka akcija. kaze ona nije, radim ovo u sjecanje moje mame koja je umrla ovog ljeta i koja je svaki dan do 7 dana prije smrti, pjeske ovom ulicom dolazila meni u posjetu. Dobila je cak i saglasnost opstine (posto, jel', dzaba radi community service) da postavi 3-4 table na kojima pise "In the memory of my mother; Doroty Oliphant".
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

@Lucy

sad ce ti se opet na ovo tvoje priheftat one ovce, svaka iz svog tora, da malo bleje kako je u onome drugom toru puno čistije, a da ove primitivne ovce iz prvog tora ne znaju šta je čistoća i higijena.

eto, oni našli da diverzificiraju područje bosne i hercegovine naseljeno sa šakom jada ljudi (i ovaca) pa analiziraju uticaje pojedinih skupina, a ne kontaju da smo svi zajedno kad se saberemo jedna velika skupina vrijedna žaljenja.

odakle ta introvertiranost, egocentrizam, etnocentrizam???? kako je moguće da neko tako plitko gleda na stvari. zaista- patetično.

uostalom, kao što već rekoh, mentalno smeće (nacionalizam, zadrtost tipa "moje selo, tvoje selo" , turbofolk, koride, borbe pasa, neobrazovanost, neinformiranost itd.) stvara ono fizičko smeće i zapravo nije ni čudo.

kroz ovo zachatavanje zapravo i nadolazim na to koji su razlozi za ekološku neosvještenost.

eto vam pa i dalje blejite ko ovce i ovnovi. samo to znate. i ništa više.
nigdje.nikog

Post by nigdje.nikog »

E pa znate sta - zagazili smo u ovu neugodnu oblast i nema nazad.
Jedino sto bih zamolio sve ucesnike ove diskusije jeste spremnost na iskrenu i objektivnu analizu ove delikatne teme.
Nadam se da ne treba posebno naglasavati - ovakav pristup nije okrenut protiv bilo kojeg naroda i svako ko prihvaca ovu raspravu na tim principima je u startu polozio vazan test iz kulture - kulture dijaloga.

Oko jedne stvari se svi slazemo - nekultura je opce stanje u Bosni i, za razliku od svega drugog, ne moze se nacionalno identificirati. Svi Bosanci - Bosnjaci, Hrvati Srbi i ostali - radjaju se jedanko nekulturni.

Ali je nemoguce ne priznati - borba protiv nekulture nije jednaka.

I ja sam samo zelio da jasno i bez ikakvog vrijedjanja konstatujemo ocigledne cinjenice - oni koji najvise uticu i, moglo bi se slobodno reci - u cjelosti odredjuju gore pomenute narode u kulturoloskom smislu jesu njihovi obrazovni i vjerski sistemi.
Ajmo naivno pretpostaviti da su nam obrazovni sistemi zajednicki - ili makar slicni (mada bi se i o tome moglo).
Zbog toga se glavna odgovornost za "kulturno stanje nacije" danas i ovdje stavlja na dusu vjerskih sistema.
Ovi sistemi dopiru i tamo gdje nema obrazovanja i mnogo su efikasniji.

E tu ja, i neki drugi na ovomo forumu vidimo OCIGLEDNU razliku i od tuda nasa tvrdnja da "katolicki sistem" jedini vrsi, osim religijske i svoju kulturolosku misiju.

I da se razumijemo - nikako mi se ne svidja "stanje kulture" na Tompsonovim koncertima. Ali mi ni atmosfera na "moj ummete" nije plaho naprednija.
Sovinizam i primitivizam su jednako nekulturni. Medjutim, za razliku od drugih bogomolja, katolicke crkve znaju ugostiti vrhunske glazbenike, organizuju korisne sekcije i, opcenito, polazu mnogo vise paznje na planu podizanja opce kulture. Takva misija naravno ne ostaje bez efekta.

I to se, brate, vidi golim okom.
E sad, ako hocete i slikom da vam to dokazem - mogu naravno, to barem nece biti tesko.
tempora

Post by tempora »

Moderatori izgleda selektivno spavaju!!! :oops: :oops: :oops:
Fox, od svih prljavstina ti si iznio grandioznu misaonu prljavstinu koje bi se postidjeo svaki hodzica u potpecenim cipelama kako ti to slikovito zelis prikazati.I svaki iole normalna covjek nevezano za njegovu fizicku cistocu.
Stoga te molim, da njegujes tijelo a ubijes duh-jer ces zagaditi i ovo malo zivotnog prostora koji nam je ostao da skapavamo pored takvih mentalnih devijacija. :oops:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Fox Mulder wrote:
nigdje.nikog wrote:
Fox Mulder wrote: :thumbup: :bih:
Crkveni ljudi i fratri su skolovani. Hodze to nisu. Nacija se ispravno razvila samo tamo gdje je Crkva bila, i zato muslimani ne mogu biti nacija. Mozda ce se neko naci uvrijedjen, ali vidi seoske hodjice, potpete cipele (barem je tako bilo prije rata), pa u selo, haufluk opsti oko kuca na selu, a oni fini cisti... Katolicka sela su, zbog vece kulture koju je donijela crkvena stroga hijerarhija, puno uredjenija i cistija. Ovim ne tvrdim da su muslimani nekulturni, Boze sacuvaj, ali je cinjenica da su u Hrvatskoj sela uredjenija. Uvijek ce Bosna biti tamni vilajet. Nazalost...
:? :-?

sta reče? de, ne faleći ti vjeru, pojasni... sta se to vidi?

jer ako pricam s fasistima, koji su tu problematiku znali "rjesavati" miniranjem...da mi to ne umotavaju u celofan, vec da im se konstruktivno, ko pravi hodzica u potpecenim cipelama, makar naspominjem familije...
tempora

Post by tempora »

nigdje.nikog wrote:E pa znate sta - zagazili smo u ovu neugodnu oblast i nema nazad.
Jedino sto bih zamolio sve ucesnike ove diskusije jeste spremnost na iskrenu i objektivnu analizu ove delikatne teme.
Nadam se da ne treba posebno naglasavati - ovakav pristup nije okrenut protiv bilo kojeg naroda i svako ko prihvaca ovu raspravu na tim principima je u startu polozio vazan test iz kulture - kulture dijaloga.

Oko jedne stvari se svi slazemo - nekultura je opce stanje u Bosni i, za razliku od svega drugog, ne moze se nacionalno identificirati. Svi Bosanci - Bosnjaci, Hrvati Srbi i ostali - radjaju se jedanko nekulturni.

I ja sam samo zelio da jasno i bez ikakvog vrijedjanja konstatujemo ocigledne cinjenice - oni koji najvise uticu i, moglo bi se slobodno reci - u cjelosti odredjuju gore pomenute narode u kulturoloskom smislu jesu njihovi obrazovni i vjerski sistemi.
Ajmo naivno pretpostaviti da su nam obrazovni sistemi zajednicki - ili makar slicni (mada bi se i o tome moglo).
Zbog toga se glavna odgovornost za "kulturno stanje nacije" danas i ovdje stavlja na dusu vjerskih sistema.

E tu ja, i neki drugi na ovomo forumu vidimo OCIGLEDNU razliku i od tuda nasa tvrdnja da "katolicki sistem" jedini vrsi, osim religijske i svoju kulturolosku misiju.

I da se razumijemo - nikako mi se ne svidja "stanje kulture" na Tompsonovim koncertima. Ali mi ni atmosfera na "moj ummete" nije plaho naprednija.
Sovinizam i primitivizam su jednako nekulturni. Medjutim, za razliku od drugih bogomolja, katolicke crkve znaju ugostiti vrhunske glazbenike, organizuju korisne sekcije i, opcenito, polazu mnogo vise paznje na planu podizanja opce kulture. Takva misija naravno ne ostaje bez efekta.

E sad, ako hocete i slikom da vam to dokazem - mogu naravno, to barem nece biti tesko.
Ja ovim golim okom, vidim samo bolesno razmisljanje sa tvoje strane.Koje je pokazalo da nema pojma o cemu prica i da svoj latentni fasizam zeli prikazati kao nekakvu civiliziranu diskusiju potkrijepljenu nekakvim teorijama/dokazima/slikama.

Moderatori, kao i obicno, hvala na neutralnosti !!!! :oops: :oops: :oops:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

nigdje.nikog wrote:E pa znate sta - zagazili smo u ovu neugodnu oblast i nema nazad.

Ne znam jesi li procitao ovaj svoj post nakon sto si ga napisao, ali ne mene je on ostavio jak utisak ksenofobije i nepoznavanja elementarnih stvari.

Ako izostavimo cinjenicu da ti post malo tukne na fasizam (a dajem si za pravo da grijesim), kako onda objasnjavas kulturu-nekulturu medju ljudima koji nisu religiozni a takvih je ne mali broj?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... Opet banaliziranje i skretanje sa teme....
Koncept prljanja je na sceni... sva jezera, rijeke sve i potoci, livade i šta sve ne danas se prlja... jedino snijeg nekad može za kratko vrijeme sakriti našu sramotu.. a mi opet banaliziramo... a realnost surova ova oko nas... govori sama za sebe. :x
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

uvjek dobar gost wrote:... Opet banaliziranje i skretanje sa teme....
Koncept prljanja je na sceni... sva jezera, rijeke sve i potoci, livade i šta sve ne danas se prlja... jedino snijeg nekad može za kratko vrijeme sakriti našu sramotu.. a mi opet banaliziramo... a realnost surova ova oko nas... govori sama za sebe. :x
8-) Evo da se uključim i ja opet ,mili Goste nemam što dodati....osim da potvrdim da je tema pukla koncepcijski.A sad malo brutalnosti jer nisam otišao po Ranisan do kolega.
Fox Mulder,daću ti cener i kopije divx svih X-files ako prestaneš lupat gluposti,molim te ne zamjeri--znaš da inače nemam ovakav ton obraćanja
:D .
Pročitajte svi skupa,molim vas opet postove Nightwatchmana na temi,Stražarnoćni vam je dao dijagnozu dijaloške zatucanosti intelektualaca koji su u ovovremenom trendu prenemaganja.U pravu je,nakon što mu postove izložih pažljivom iščitavanju..
Dalje,strašno mi nedostaje cijenjena DANAS na ovoj temi,da ukine izvjesne Ratzingerovske natruhe o kulturološkoj nadmoći duha katoličkog.
I na kraju---cijenjena Nigdjenikog,zbilja imam par primjedbi na nauk kojem si bila izložena u toku formiranja svojih svjetonazora.Slušaj,ako je netko ili njegov okoliš prljav,živo mi se jebe je li ga zatucao njegov lokalni hodža,župnik ili pak lokalni predsjednik,jer mi ta vrst neuljudnosti podjednako ide na nerve.U pravu si sa svojim primjećivanjem tih idiotluka,ali ,vjeruj mi da tvoje naznačavanje čistoće kao posljedice katoličkoga svjetonazora lokalnog stanovništva predstavlja totalni idiotluk.Nisi tomu kriva jer naprosto nemaš dovoljno povijesnog znanja o radu i utjecaju Rimske Crkve na silne nevolje u svijetu pa i u ovoj sjebanoj zemlji.Tvoj način izražavanja stavova je posljedica jednog malignog odgoja čitavih generacija provincijske katoličke mladeži,i taj isti način je prisutan bio i u nacističkim opisima židovskijeh i ruskih nastambi.Nitko ti ne spori da je neko jebeno selo prljavo,već to što tvrdiš da je puritanski katolicizam u Hrvata zaslužan za čistoću nekog drugog sela.Draga moja,isti taj način odgoja vodio je do tog da su fašisti pod raznim oznakama sa lakoćom palili i čista i prljava sela.Isti ti ljudi su ,vođeni kulturološkim tripom koji i tebe drži,nakon paljevina prljavih sela mirno i skrušeno primali svetu Euharistiju i Oprost,od svećenika iste te prosvjetiteljske i "uljudbene "Rimske Crkve.To je ono što tjera ove okorjele forumaše da te "sjeku",a ne njihova netrpeljivost naspram očitih činjenica.Opet velim ,pročitajte post Nightwatchmana i ti sama također.
nigdje u vjerskim uputama za praktični rad nema upućivanja na nečistoću,a posebice ne u Muslimanskim pravilima života(npr.hadisima).To što poneki ostarjeli zatucani medreslija ili izlapjeli fašistički jezuit ne rade svoj posao među pastvom odgovarat će pred Pretpostavljenim.Preispitaj svoj stil razmišljanja i oblikovanja sudova Nigdjenikog,pa se uz čašu cedevite vrati s veselijom i plodnijom temom smislenijeg naslova..TEMA OUT!!!!!!!

p.s.moderatores hipersomnia( Zoom gdje su ti djeca kvragu???)
Locked