Zasto je tesko biti fin?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

baustelac

#1 Zasto je tesko biti fin?

Post by baustelac »

Ovo pitanje vec duze vrijeme postavljam prvo sam sebi, a da postavim ovu temu ponukao me ovaj clanak http://www.sarajevo-x.com/clanak/090718117. Bilo je nesto slicno prije par mjeseci, cini mi se radilo se o ambasadi u USA. Pitanje nije vezano za dijasporu i "muke" koje se dozivljavaju u nasim DKP-ima, radi se generalno o odnosu sluzbenika (banka, policija, posta, opstina, itd.) prema strankama. Cijela prica je sagledana iz ugla jednog dijasporca ali molim vas ne svedete diskusiju na dijaspora domaci.

Cinjenica je da dijaspora najbolje primjecuje i osjeca ovaj problem ili se varam? Do ovoga zakljucka dolazim na osnovu vlastitog iskustva, dijaspora sam od 2003 godine i tek nakon par godina boravka na zapadu poceo sam da primjecujem stvari koje prije nisam primjecivao i nije mi smetalo. Persiranje je skoro pa izumrla kategorija, rijetko se desava da te neko persira. Nisam neko ko trazi da se persira ali osnovna osnovna kultura barem treba to da podrazumijeva.

Npr., jednom prilikom dazim u postu da uplatim kaznu koji mi je "ljubazni" policajac sa razbijenom stopkom napisao zbog neupaljenih dnevnih svjetala. "Ljubazna" teta na salteru mi prilikom predaje novca i uplatnice kaze "daj mi marku", da bi na kraju jos "ljubazniji" policajac na salteru policijske stanice na pitanje kako mogu mogu dokazati da sam platio kaznu (jedini preostali primjeraka sam njemu predao na salteru) rekao, mozes to kopirati i ovjerit kod notara!

Ne kazem da nema pozitivnih i normalnih primjera ali je to veoma rijetko. Nekako imam utisak da vecina sluzbenika ne posmatra svoju stranku kao nekoga od koga zavise i koju treba da postoju, nego da je stranka ta koja treba se pokloni i ponizava te ovo vidim kao osnovni problem BH sluzbenika. Zasto je tesko biti fin prema nekome ko svojim novcem placa uslugu za koji mu primas platu? Nije bitno to sto sam ja dijaspora, dodjem dva puta godisnje i mogu sve podnijeti za to vrijeme ali velika vecina BH gradjanja to dozivljava i trpi svakodnevno.
Luke Perry

#2 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Luke Perry »

drzava postoji radi njih - salterusa i salterasa, ne radi tebe.
Skyfox

#3 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Skyfox »

i ne trebaju biti fini vec sluzbeni, poslovni, profesionalni, na raspolaganju strankama... Samo odraz stanja cijelog drzavnog aparata.
pustopoljina

#4 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by pustopoljina »

i ,s druge strane,kad predjes na ti-pokazujes (osim bezobrazluka)-da ti zelis i da se sa tobom prica u takvom tonu,da ti sam o sebi ne mislis kao o sluzbenom licu,nego da si zalutao u sluzbu.
ljudi u ambasadama koji se,kao zadnje sirovine, obracaju ljudima-na kraju ce dobiti od sirovina (medju narodom) preko ledja.
sami se srozavaju na nivo stocne pijace. prve reforme ka poboljsanju drzave ce njih kostati (ne)radnog mjesta-jer u svim nasim ambasadama (izuzetak potvrdjuje pravilo) je ista prica.
a to jos ukazuje i na slijedece: onaj ko ih salje-je isti takav i salje ih ni sam ne zna kojim poslom,na rad u ambasadama. jer da imaju koncept i pritisak od nadredjenih-ponasali bi se oni,jos kako bi se ponasali.
baustelac

#5 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by baustelac »

Skyfox wrote:i ne trebaju biti fini vec sluzbeni, poslovni, profesionalni, na raspolaganju strankama... Samo odraz stanja cijelog drzavnog aparata.
naravno, pod ovo fin podrazumijevam sve ostalo ;). Ma nije to slucaj samo sa drzavnim aparatom/firmama. Ni kod privatnika nije nista bolje, radnici i nekako ali gazde koje bi trebale biti jos ljubaznije od svojih radnika su gori i od najgoreg drzavnog sluzbenika, govorim naravno iz vlastitog iskustva.

Problem je generalan, ako ja imam nesto sto tebi treba, ti mora da kumis, molis i trpis!
Loulou

#6 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Loulou »

baustelac wrote:...
Problem je generalan, ako ja imam nesto sto tebi treba, ti mora da kumis, molis i trpis!
To je temelj vrlog nam mentaliteta... Kad se suočiš sa suprotnim, šokiraš se.
Soul_Sista

#7 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Soul_Sista »

Ja sam jednom imala neprijatno iskustvo u jednoj od nasih ambasada jer sam usla na pogresna vrata. Iduci put ih necu zatvoriti vec cu se i ja poceti derati na tog koji povisi glas pa nek zovu policiju...gadovi odvrtni! :x :x :x
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by ladyblue18 »

Nije ovakvo stanje samo u ambasadama, vec opcenito u svim drzavnim institucijama manje vise.
Kada gore pomenuti ciko pusi cigaru, a ispred nosa mu pise da je zabranjeno pusenje, mislim da to pokazuje u najmanju ruku kulturu i "finocu" zaposlenika u tim institucijama.
Salteruse, mahaluse, drskost, samo sto ti majku ne spomenu i tako...nista novo.
JThomas

#9 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by JThomas »

Luke Perry wrote:drzava postoji radi njih - salterusa i salterasa, ne radi tebe.
e to.

u normalnim državama je obratno, ali ovdje je tako kako je... :roll:
Skyfox

#10 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Skyfox »

baustelac wrote: naravno, pod ovo fin podrazumijevam sve ostalo ;). Ma nije to slucaj samo sa drzavnim aparatom/firmama. Ni kod privatnika nije nista bolje, radnici i nekako ali gazde koje bi trebale biti jos ljubaznije od svojih radnika su gori i od najgoreg drzavnog sluzbenika, govorim naravno iz vlastitog iskustva.

ne bih se slozio. Koliko god se trudio ne sjecam se ni jednog pozitivnog primjera susreta sa drzavnim sluzbenikom, dok kod privatnika ovisi, 50:50, njima je u interesu da budu ljubazniji.
baustelac

#11 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by baustelac »

JThomas wrote: u normalnim državama je obratno, ali ovdje je tako kako je... :roll:
Znam da je to tako, zasto ne bi bilo kao u normalnim drzavama? Ja shvatam da je to nas mentalitet, a taj isti menatlitet nam ne dopusta da se mijenjamo, pametan sam, najpametniji na svijetu, imam sluzbu, imam vlast, ti mene trebas i sto bi se ja tebi ljubazno obracao. Ako imas problem, snadji se sam, potegni vezu i mobilisi familiju kao sav "normalan" svijet, imam ja pametnijeg posla nego da se za "bijednu" platu baviti tobom.
Summertime

#12 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Summertime »

Mislim da bi svi trebali ponovo proci bar jedan razred osnovne skole gdje bi naucili par kljucnih rijeci:
izvolite, hvala, oprostite da vas pitam... i sl.
Jedino rjesenje na sve probleme na koje nailazimo je - vratiti istom mjerom tj. nazalost spustiti se na njihov nivo i poceti urlati pa da vidis kako ce te primiti!
Valjda ljudi nisu svijesni koliko je nezaposlenih pa da bi njihov posao neko vrlo rado ne skidajuci osmijeh s lica radio i za manju placu.
pustopoljina

#13 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by pustopoljina »

evo...ja nesto razmisljam...recimo-imam konjske zivce,jest da se rijetko smjeskam,ali sam uvijek ljubazna,znam dobro organizirati,i znam pojednostaviti posao i imam super glas preko telefona :D :D :D
kako da se prijavim za rad u ambasadi?
+ iza saltera NIKADA ne biste culi grand show :lol:
Soul_Sista

#14 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Soul_Sista »

Summertime wrote:Mislim da bi svi trebali ponovo proci bar jedan razred osnovne skole gdje bi naucili par kljucnih rijeci:
izvolite, hvala, oprostite da vas pitam... i sl.
Jedino rjesenje na sve probleme na koje nailazimo je - vratiti istom mjerom tj. nazalost spustiti se na njihov nivo i poceti urlati pa da vidis kako ce te primiti!
Valjda ljudi nisu svijesni koliko je nezaposlenih pa da bi njihov posao neko vrlo rado ne skidajuci osmijeh s lica radio i za manju placu.
Ma problem je malo veci jer oni koji zaposljavaju ove su vjerovatno i gori pa i kad se spustis na njihov nivo nece nista promjeniti. Mah nasa posla...
detroit-mercy

#15 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by detroit-mercy »

Tokom puta u BiH stvari su nam zalutele na nekom od aerodroma. Osoblje sa Sarajevskog aerodroma je bilo veoma usluzno i pomogli su nam da dobijemo stvari u veoma kratkom roku, njima svaka cast na profesionalnosti.
A onda otrijeznjenje, sutradan idem da po stvari jer nisam htio da aerdoromska sluzba dovozi (obzirom da mi se zurilo dalje). Na putu ka aerodromu, drot sa lizalom zviz pred mene, nemas upaljena svjetla. I naravno odmah blok i pise se nesto, a blok je onaj mali sa kockicama kakav smo nekada nosili u skole. Kazna 30km, i to jer je skontao da nisam "odavle", znaci nista od lijepe rijeci, npr " Gospodine, treba upaliti svijetla jer pravilo, zakon, kurac-palac, nalaze da se vozi sa upaljenim svijetlima i po danu. Vidim da niste odavdje pa da vas samo upozorim (samo da nadovezem da svake godine sam u BiH i nikada nisam dobio kaznu ni za sta, jer postujem saobracajna pravila, znaci ne divljam po cesti).Uglavnom, dao sam lovu, koju znam da ide njemu u dzep, jer kao sto rekoh zurilo mi se.
Scena druga, slucajno uletim u jednosmjernu ulicu, ono glavonja neki mase rukama, "Vidi seljaka, gledaj kud vozis. "
Scena treca, ulazimo u taksi ja i supruga, taksista raspuhao cigaretu, i ne pita da li vam smeta ili bilo sta slicno (moja limuzina, moja pravila). Taksimetar pokazuje npr. 4.50km a on na sta smo duzni, 5.00 km kao iz topa. Valjda se se kaze stvarna cijena, a na meni je ako cu ostaviti sta preko toga, obzirom kako je imao napuhan stav, kao da on nama cini zivotnu uslugu sto nas vozi a ne mi njemu jer smo ga angazovali, cisto sumnjam da bi mu ostavio bilo sta.
Scena cetvrta, u opstini vadim neke papire, ljudi povukli zutu liniju iz koje bi trebalo da se ceka, ma kakvi dvadeset faca je navalilo na onu subu i svi bi kroz nju. Ja stadoh iza linije i cekam moj red, ono kako ko ide zviz pred mene, niti pita ko je na redu, nego daj da ja zavrsim svoje.
U banci, popunjavam neke papire za prenos nije bilo bitno cega, ono cetiri face preko ramena pilje u ono sto ja popunjavam. Ono pogledam ih a oni ne fermaju, snimaju li snimaju. Jos neki lik dok cekam na salteru da sluzbenica sve to provede i izmuhura, uskoci pred mene ima on nekog posla.
Posebna poslastica su konobari po kaficima, covjece boziji, pa oni ko da su boga za jajca uhvatili time sto rade ko konobari, ono gleda te sa visine ko treba da budem sretan sto mi se uopste obraca.
Na kraju, navece izlazimo sa rodjakom moje supruge x-ta generacija Sarajlija (znaci nije "papak" ili dosljo), u nekih 15tak minuta voznje, najebo se jedno 50tak majki, svirao je jedno 100 puta, i jedno 15 puta je htio da izadje da se potuce.
Na kraju sam mu morao reci, pa koji vam je moj, sta ste svi ovako nabridjeni, polako covjece nigdje ne zurimo, ako neko udje u tvoju traku pusti ga nije kraj svijeta. Bilo mi je doslo, da izadjem i da krenem pjeske.
Da rezimiram, da li je tesko biti fin, nije, znam to po sebi jer uvijek se trudim da se sa svima ophodim na kulturan nacin i onako kako bi htio da se drugi ophode prema meni, bez obzira o kome se radi. Medjutim, proci ce jos dosta vremena dok se mi u sure dovedemo, i sto je najgore vrijedjamo se kada nas drugi gledaju kao primitivce, mada primitivizam je na svakom koraku, od ulice do drzavnih institucija.
sarayewo

#16 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by sarayewo »

@detroit-mercy - u potpunosti si u pravu... I ja sam kao i @baustelac postao dijaspora 2003, pa se vratio u Sarajevo 2007... Milion stvari koje prije uopste nisam primjecivao pocele su strasno da mi smetaju... od vec notornih salterusa i majmuna po drzavnim institucijama, preko potencijalnih poslodavaca koji su uz smijeh komentarisali "cuj zavrsio fax u Americi... pa tamo haman dzaba dijele diplome.", pa sve do saobracaja i nadrkanih vozaca...

Znas kako ti je, ljudi su puni svega, nadrkani generalno, i onda traze svaku priliku da se malo ispusu, tako da voznja mnogima dodje k'o terapija... Doduse, ne samo voznja, nekima radno mjesto, ulica, kafana, pa i ono najgore - porodica... svako ima svoj neki ventil.

Meni je najgore bilo to sto je SVAKO postao mangup, svi hodaju namrsteni isto k'o da cekaju priliku da nesto zakuhaju... Kad zivis neko vrijeme u okruzenju operisanom od toga, gdje su sluzbenici bar profesionalni (ne moraju biti ljubazni, samo da se ne ponasaju prema tebi k'o prema zadnjem kretenu), tesko se ponovo navici na staro... Ja sam pokusavao godinu dana i nisam mogao, na kraju sam se spakovao i pokupio... Sad sam u zemlji gdje je usluga uzasno losa, nonsalantna, spora - ali nikad bezobrazna...

E da, jednom sam pokusao i sa onom "americkom"... kad je sluzbenica bila bezobrazna prema meni, trazio sam sefa... Lik koji je dosao je bio isti k'o ona - odmah na ti, bez sekunde postovanja, sa vrhuncem kad se u jednom trenutku okrenuo njoj i rekao "I, sta ovaj hoce?"...
frolac

#17 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by frolac »

[quote="sarayewo"] Sad sam u zemlji gdje je usluga uzasno losa, nonsalantna, spora - ali nikad bezobrazna...
[quote]

Rusija ko da gledam?
sarayewo

#18 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by sarayewo »

Ma kakva crna Rusija... Ne bi je nikad ispred Bosne stavio. :) Belgija je u pitanju.
hocunecu

#19 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by hocunecu »

ne znam sto dolazite u Bosnu ikako
idite na odmor u Tursku,recimo
tamo ce vam za vase eurice titrat j... do besvjesti :-)
sto se sekirate,nek trpi ko mora,pa ja :D
detroit-mercy

#20 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by detroit-mercy »

Nije problem tirtanja ili ne titranja, postavka ti je tako djecija, ako neces da se igras samnom idi pa se igraj tamo sa onim. I konacno shvati da ja ne idem na odmor nego idem svojoj "kuci". Jer to sto ti kazes neka trpi ko mora jednim dijelom i dovodi do ovog stanja. Neka trpi ko mora, neka trpi ko mora, da ti za upis u skolu treba veza, za pregled kod doktora treba veza, u policiji veza, opstini veza, svugdje veza. Dokle vise trpiti, kada je jednom vise dosta. Dosta nabrijanih likova iza saltera, u taxijima, u diplomatskim predstavnistima, kojima je izgleda najteze biti fin.
Vjerovatno jos ne radis, pa ne znas da vecina tih koji bi trebali biti fini, u najmanju ruku bi trebali biti fini jer su placeni i tvojim novcem, odnosno novcem babe ti i majke.
Zalimo se kada nas porede sa ne znam kojim tamo zemljama u svijetu, a nikada da se zapitamo zasto, ako si iole putovao vidio bi da stvari mogu funkcionisati i malo drugacije. Nije to nikava mudrost niti treba skola da se zna kada neko povuce zutu liniju u banci, posti, opstini, bilo gdje to onda znaci ne prelazi ako je neko vec ispred tebe ili ako se nekome vec pruza usluga na salteru. Ne znam niti jednu osobu kojoj ne smeta da dok obavlja obicnu stvar na salter bilo koje institucije, da joj u isto vrijeme dvadeset ljudi puse u vrat ili zaviruje u to sto radi, mada vjerovatno sve te stvari mama i baba odrade za tebe, pa ti i ne smeta ili neka oni trpe jer moraju. Titranje jajcadi je nesto sasvim drugo, ovdje se radi o cisto profesionalnom odnosu ili o normalnom odnosu, a ne neko mi usao u traku ispred mene autom, treba da ga ubijem ili da mu se majke najebem. Primitivizam je postao normalno stanje, jer to vise nije neka trpi ko mora, nego ovako treba.
pustopoljina

#21 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by pustopoljina »

hocunecu wrote:ne znam sto dolazite u Bosnu ikako
idite na odmor u Tursku,recimo
tamo ce vam za vase eurice titrat j... do besvjesti :-)
sto se sekirate,nek trpi ko mora,pa ja :D
ala...
danas mi se ne misli,malo sam gladan...ne znam sta da radim...mozda na wc da odem...mah...necu jos-idem malo na sa-x.
:sax: :thumbup: :run:
x0z0y0

#22 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by x0z0y0 »

moje iskustvo govori slijedece:
generalno, opet onoliko koliko sam ja iskusila na svojoj kozi, ljudi u evropi su puno neljubazniji nego na kontinentu sjeverne amerike..
ne radi se ovdje samo o bosni...
francuzi su ubij boze neljubazni, drski, bezobrazni ..da ne dodajem dalje epitete..
italijani...pa dajte molim vas...ako ste se sreli sa njihovim mrgudima u prodavnicama i restoranima - isto da su nebeski narod pa niko ko oni..
austrija..uzas zivi...sjecam se jedne tete na aerodromu koja je siktala jer pobogu ja na medjunarodnom aerodromu ne pricam njemacki i trazim od nje da se sporazumijevamo na engleskom...i opaska (znam pomalo njemacki) na njem. kakav smo mi sljam nepismeni da ne znamo njemacki...
njemci su poslovni ali ima i kod njih mrguda na sve strane..
chesi...pa oderat ce te samo tako....jos im je pun klinac bugara i srba (kojih je mali milion u pragu) pa su narocito "fini" kad skontaju da ste iz tog okruŽja..
da ne nabrajam susjede koji su isti mi..itd.itd..
dakle, mislim da se radi generalno o cijelom neljubaznom i drskom kontinentu..

za razliku od S. Amerike...
necu reci da je tamo bajno ali je itekako bajno u poredjenju sa stanjem ovdje
ljudi su itekako svjesni cinjenice da su ZAMJENJIVA roba...da ako se ne smjeskas dovoljno pored svih kvalifikacija mozes biti otpusten..
i onda, oni najobicni ljudi...koji ce stati na ulici...smjeskati vam se dok cekaju po 5-10 min da vi uslikate nesto pa da onda prodju...

zasto je to tako - ne znam..

mi evropljani smo, generalno, agresivni zustri ...
jednoj jaranici koja je tamo bila...inace cura mirna tiha ..povucena..rekose da ne znaju kad su agresivniju osobu upoznali--- pa vi skontajte sta bi rekli nama koji smo i ovdje okvalifikovani kao agresivni...
amrica

#23 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by amrica »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090718117

Bila sam u dilemi, gdje ovo staviti, na pasose ili ovdje, ali pasos je sekundaran u prici, ovo je prica o diplomatskoj salterusi i onim koji je postavise u London da zaradjuje GBP preko nasih ledja.
Erzsebet

#24 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Erzsebet »

Meni u tri dana frajer koji prodaje kukuruze, a uz to ima i dijete koje mu pomaže, onako visok i papankast, buši dvije gume na autu. Zašto? Zato što sam parkirao na mjesto gdje inače on parkira. Što je još gore, mjesto je javno, nije rezervisano, ničim obilježeno, ali lola iz koznaodakle tu parkira i ja koji tu živim, ne mogu.

Sad ne znam šta da radim, da li da i ja njemu izbušim sve gume i auto sklonim na sigurno? Da li da prijavim policiji, jer od toga ništa nemam? Sve i da dobijem neku parnicu, mada je teško dokazati da je to baš on, nikad neću dobiti odštetu, niti bilo šta drugo, a on zbog toga u zatvor sigurno neće ići. Mogu samo ja dobiti nož u stomak, umjesto u gumu.

Ili da jednostavno premjestim auto na Mejtaš. Inače, radi se o lokaciji u Dženetića Čikmi, jedno dvorište koje se ne plaća, za razliku od ostalih mjesta koja koštaju 2 KM/sat. Biće vjerovatno ovo zadnje, jer ću auto svakako uskoro prodati, a i najviše se isplati. Naravno, ja bih volio da mu se naje... svega i svačega, ali budući da nisam primitivac koji se može danima tući (a on sigurno može, ko god ga vidi, može to skontati), moram se jednostavno povući i nastaviti živjeti svoj život, bez takvih kretena.

Opet, kretene čovjek ne može izbjeći, na svakom su koraku. Ovi koijma ništa ne smeta mi još više idu na živce, kao i ovi koji dijaspori govore "nemojte ni dolaziti", jer su upravo oni zaslužni zašto imamo 99% nadrkanih ljudi po raznim službama, prodavnicama, policiji, ambulantama i sl. Kad bismo se svi svakim danom bunili što je to tako, to bi kad - tad iščezlo. Bošnjaku je bitno samo da ne puca, a sve ostalo će pretrpjeti. Baš smo govna.
Erzsebet

#25 Re: Zasto je tesko biti fin?

Post by Erzsebet »

Ima svugdje svega, primitivaca pogotovo. Ali nigdje toliko mnogo kao ovdje.

Evo jedan odlomak iz "Dolaska", nove knjige Andreja Nikolaidisa. Obratite pažnju na boldirane dijelove, mada je cijela knjiga fenomenalna, a meni ovaj odlomak jedan od najupečatljivijih.
Čovjek smanji prohtjeve, od života očekuje doista malo. Recimo: da sjedne u automobil i odveze se do mjesta gdje imaju dosta viskija i leda. Ali ma kako malo željeli, dobićemo još manje. Stojim u koloni, stotinama metara dugačkoj. Ljudima je vruće, ljudi su nervozni. Pritišću sirene, neki prijete i psuju, neki su mirni jer su ih sveštenici naučili da se prepuste sudbini, koja je drugo ime za haos. Nakon minut - dva, koji se čine kao sat ili dva, kolona se sporo pokrene, kao džinovska zmija. Iskustvo me uči: kada je u Ulcinju zastoj, uzrok je uvijek nesojluk. Neko je stao i priča sa čovjekom iz drugog automobila. Neko je parkirao na sred puta i otišao do kladionice da uplati tiket. Prolazimo kraj uzročnika zastoja: mladi čovjek kockaste glave i pratećeg joj glupavog izraza lica stao je pred buregdžinicu i blokirao traku koja vodi ka Maloj plaži. Iz kola je naručio burek i sačekao dok mu ga naprave i donesu. Onda nije imao sitno, pa je sačekao, pa smo sačekali, da ugostitelj novčanicu od 20 eura rasitni i vrati mu kusur. Sve je to obavio bez žurbe, u najvećem filozofskom miru, ne obazirući se na druge ljude, vozila, vrućinu, sirene... Kao krava u zenu: samo kod krava na putu srećemo tu ravnodušnost prema okruženju, taj spokoj u riješenosti da učini prvo što joj padne na pamet: obično da balege istrese na licu mjesta.
Količinu primitivizma kod čovjeka u gradu precizno možemo izmjeriti njegovom nebrigom za druge ljude, njihov mir i potrebe; čvrstinom njegovog uvjerenja da je sam na svijetu, čvrstinom njegovog uvjerenja da ono što namjerava da učini ima pravo da učini odmah i tu, bez obzira na nedaće koje će to izazvati drugim ljudima. Njegovo je mjesto u prirodi; tamo je on naučio da postojati znači zlostavljati; on nema iluzije gradskog čovjeka - za njega priroda nije delikatna ravnoteža, osjetljivi i složeni organizam; priroda je njega i njegove kroz istoriju samo zlostavljala, svojim sušama, olujama, poplavama, mrazevima; oni su od prirode jedva pobjegli, ali sa sobom ništa osim prirode nisu ponijeli, jer oni su priroda. Količini primitivizma, kažem, tačno možemo izmjeriti smetnjom koju on predstavlja za druge ljude. Jer primitivan čovjek ne umije postojati u tišini i diskreciji: on uvijek proizvodi buku, ružnoću i smrad. I čini sve da bude primijećen - on svoje postojanje neprekidno emituje. Njegova egzistencija je udar na sva čula i um. On nas zlostavlja samim svojim postojanjem. Ako se on veseli, obziran čovjek od ukusa koji ima nesreću da živi do njega neizostavno će patiti. Ono u čemu primitivan čovjek uživa, u civilizovanom čovjeku izaziva bol.

Zato je ovdje neizdrživo: jer primitivizam ovdje nije eksces, nego suština ovdašnje kulture, koja otud, i nije kultura. Ako niste primitivni, vi ste ovdje strano tijelo, i to ćete na svojoj koži svakodnevno osjetiti. Na neko vrijeme možete zatvoriti svoj svijet: podići visoke zidine, iskopati duboke kanale, dići mostove. Ali oni će naći načina da se probiju: kao u Poeovoj Maski Crvene smrti, njihova priroda će se probiti do vas i zbrisati vaš svijet sa lica svoje zemlje.

Ovdje ljudi otpad bacaju uz put i pejzaž pretvaraju u deponiju. Njihova stoka, bez koje ne mogu preživjeti u svojim predgrađima, hoda asfaltom i hrani se u negdašnjim parkovima pretvorenim u ispašu. Njihova djeca izigravaju kič - fontane i pred očima prolaznika mokre u žardinjere sa cvijećem. Oni svoj izmet ostavljaju po plažama, u napuštenim zgradama centara za kulturu. Od svih formi umjetnosti, najviše vole muziku, jer ona ne obavezuje na interpretaciju, na razmišljanje. Do kasno u noć, kao solju koja će zatrti na sve što padne, posipaju svijet bukom, svojom odvratnom muzikom, koja im je nužna kako bi se veselili. Na zidove i bilborde postavljaju slike svojih sisatih ženki sa zastrašujućim licima i grimasama koje, možemo pretpostaviti, trebaju sugerisati pohotu, ali koje svjedoče jedino glupost i prazninu. U tu prazninu oni guraju svoja uvijek tvrda spolovila i ravno iz te praznine rađaju se njihova djeca, koja će njihovom svijetu, naciji, familiji, kulturi, njihovoj vrsti obezbijediti kontinuitet.
Post Reply