Ti tvrdis da ce konkurs biti raspisan?julisiz es grant wrote:Pa morao se postaviti privremeni UO, kad su ovi podnijeli ostavke (ili smijenjeni, svejedno). Ne može se konkurs propisati u kratkom vremenu. Konkurs će biti raspisan (jer mora, drugačije ne može), a da li će nakon njega u UO biti ista ova lica ili ne, ne znam. Ovo je uobičajena situacija kada preko noći prstane rad UO i/ili direktora. Neko mora privremeno obavljati te funkcije, dok se ne provede konkursna procedura.pumica wrote:
Konkurs za novi UO nije bio raspisan ... izabrani su za pola dana.
Zasto je smijenjen Mario drmac
- pumica
#351 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
-
julisiz es grant
#352 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Editovao sam post, pročitaj ponovo.pumica wrote:
Ti tvrdis da ce konkurs biti raspisan?
- pumica
#353 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Ako ne mora biti konkurs sta i ko definise strucnost clanova? Rile?
-
julisiz es grant
#354 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Propisi o ministarskim, vladinim i drugim funkcijama u FBiH i propisi o ustanovama (koji mi nisu poznati, zato kažem da nisam siguran).pumica wrote:Ako ne mora biti konkurs sta i ko definise strucnost clanova? Rile?
- pumica
#355 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Polemises a nije ti poznato i nisi siguran.julisiz es grant wrote:Propisi o ministarskim, vladinim i drugim funkcijama u FBiH i propisi o ustanovama (koji mi nisu poznati, zato kažem da nisam siguran).pumica wrote:Ako ne mora biti konkurs sta i ko definise strucnost clanova? Rile?
-
julisiz es grant
#356 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Pa naravno, neću da se pravim da sve znam. I ne polemišem ni sa kim.
Na prvu sam, na osnovu vlastitog višestrukog iskustva sa UO u JU mislio da mora biti uvijek konkurs. Onda sam pogledao zakon vezan za moju struku i vidio da se navodi da UO imenuje osnivač (skupštine onog nivoa vlasti kojem ustanova pripada) na prijedlog ministra. Javni oglas se nigdje ne spominje, samo navedeni pravilnici. Po tome sam zaključio da za UO i ne mora biti konkursa, izgleda.
Na prvu sam, na osnovu vlastitog višestrukog iskustva sa UO u JU mislio da mora biti uvijek konkurs. Onda sam pogledao zakon vezan za moju struku i vidio da se navodi da UO imenuje osnivač (skupštine onog nivoa vlasti kojem ustanova pripada) na prijedlog ministra. Javni oglas se nigdje ne spominje, samo navedeni pravilnici. Po tome sam zaključio da za UO i ne mora biti konkursa, izgleda.
-
palermo
#357 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Nisam se htio baš uključivati u polemiku, jer ni ja nisam baš siguran. Ali mi je čudno to o konkursima za Upravne odbore. Moje iskustvo kaže da je osnivač onaj koji određuje članove Upravnog odbora, odnosno kriterije po kojima se oni biraju.julisiz es grant wrote:Pa naravno, neću da se pravim da sve znam. I ne polemišem ni sa kim.
Imaš recimo neke javne institucije koje imaju potpuno nelegitmne Upravne odbore (tj. davno im je istekao mandat), zbog situacije da osnivač jednostavnoi šuti .
-
julisiz es grant
#358 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Upravo to, a tako kaže i zakon.palermo wrote:Nisam se htio baš uključivati u polemiku, jer ni ja nisam baš siguran. Ali mi je čudno to o konkursima za Upravne odbore. Moje iskustvo kaže da je osnivač onaj koji određuje članove Upravnog odbora, odnosno kriterije po kojima se oni biraju.julisiz es grant wrote:Pa naravno, neću da se pravim da sve znam. I ne polemišem ni sa kim.
Ja sam mislio da mora biti oglas, jer sam se uvijek prijavljivao na iste kad sam htio konkurisati, ali eto, sad kad bolje pročitah, izgleda da to uopšte ne mora biti.
- pumica
#359 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Konkurs treba raspisati "na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03, 34/03 i 65/13), člana 25. i 34. Zakona o ustanovama ("Službeni list RBiH", br. 6/92, 8/93 i 13/94) i tačke I i VI Odluke o standardima i kriterijima za imenovanje na poziciju predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova iz nadležnosti Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo".
Ministar kulture i sporta KS (odnosno Ministarstvo) je duzan da raspise oglas.
Konkurs je odmah trebao biti raspisan.
Nermin Tulic je u emisiji, u toku rasprave ciji su bili stari a ciji su novi clanovi UO, pitao Kurica po kojem konkursu su postavljeni novi clanovi UO pa on tvrdi da nisu njegovi, ali se (eto slucajno) preslo na drugu temu ...
Nermin Tulic je u emisiji, u toku rasprave ciji su bili stari a ciji su novi clanovi UO, pitao Kurica po kojem konkursu su postavljeni novi clanovi UO pa on tvrdi da nisu njegovi, ali se (eto slucajno) preslo na drugu temu ...
-
julisiz es grant
#360 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Nije se mogao konkurs raspisati i ispoštovati konkursna procedura za 24 sata. Konkurs će sigurno biti raspisan, ali do tada mora neko vršiti funkciju upravnog odbora.pumica wrote:Konkurs treba raspisati "na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03, 34/03 i 65/13), člana 25. i 34. Zakona o ustanovama ("Službeni list RBiH", br. 6/92, 8/93 i 13/94) i tačke I i VI Odluke o standardima i kriterijima za imenovanje na poziciju predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova iz nadležnosti Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo".
I sam sam bio u jednom upravnom odboru koji je smijenjen, zajedno sa direktorom, onako iznenada. Postavljeni su odmah novi ljudi, ali je raspisan poslije konkurs za novi UO (ne sjećam se nakon koliko vremena, ali znam da jeste bio).
-
bumerangss
#361 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
radiša wrote:Nije hapo dovoljno pa ga smijenili.
Maloprije pregledah centralni dnevnik na Face TV i Nermin Tulic kaze da je Drmac previse dobricak
I da nije htjeo zaposliti sina Ane Babic pa je mozda zato i smjenjen
Zar je nepotizam tako ocit i javan!? Ako je to iole istina treba da se oglasi i predsjedavajuca Ana
-
bumerangss
#362 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Stvarno... Bogu plakati...-LIBERO- wrote:Veca je tregedija sto je 'Rile' ministar.
-
bumerangss
#363 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Slazem sePitar s Kariba wrote:Ja recimo mislim da Sarajevo, ako želi da bude veliki grad, mora prerasti taj mentalitet. Za razliku od Tuzle, Zenice, i ostalih gradova BiH, Sarajevo je glavni grad države i regionalni centar, pa je prirodno da ljudi iz drugih gradova teže ka Sarajevo a ne da je obrnuto. Sarajevo kao grad treba da privlači kvalitetne i najbolje ljude iz svih oblasti, iz regije koja mu teži, da im pruža prilike i prostor za život i rad, a oni da te prilike cijene i poštuju, te uzvrate na najbolji način. Od takvog odnosa će imati koristi svi, i oni koji dolaze u potrazi za prilikama i grad koji želi da bude grad.
Koliko znam Mirza Delibašić je Tuzlak, Safet Sušić Zavidovičanin, Josip Pejaković Travničanin, Valter je Sandžaklija .. pa šta sad?! A i Mario Ario je Mostarac!
-
bumerangss
#364 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
It_is_a_Leclerc wrote:Podržavam Maria, zato što je Tulić stao u njegovu odbranu, a svi znamo da je Tulić čovjek i ljudina.
- Drvosjeca iz Dejcica
#365 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Zato nam i jeste ovakvo stanje u državi jer nam nastavnici likovnog vode ministarstvo sigurnosti, ginekolozi vode važne ekonomske resore...itd. Ono u jednu ruku imaš pravo, kad može Radeljaš biti zastupnik i Memić gradonačelnik onda može i automehaničar sa upitnim vikend fakultetom u UO.supercali wrote: A sta treba biti da bi bio u upravnom odboru?
Otkud znamo da taj nema bolje upravljacke sposobnosti od rileta recimo koji bio kao mogao u taj uo
Nisam ja tako sentimentalan na Tulića, sve OK, poštujem ga ali sam i dalje 50/50.bumerangss wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Podržavam Maria, zato što je Tulić stao u njegovu odbranu, a svi znamo da je Tulić čovjek i ljudina.i ja sam bio neutralan ali nakon Tulica sam stao na stranu Marija
- supercali
#366 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Upravni je odbor nije direktorska pozicija niti je ministarsko mjestoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Zato nam i jeste ovakvo stanje u državi jer nam nastavnici likovnog vode ministarstvo sigurnosti, ginekolozi vode važne ekonomske resore...itd. Ono u jednu ruku imaš pravo, kad može Radeljaš biti zastupnik i Memić gradonačelnik onda može i automehaničar sa upitnim vikend fakultetom u UO.supercali wrote: A sta treba biti da bi bio u upravnom odboru?
Otkud znamo da taj nema bolje upravljacke sposobnosti od rileta recimo koji bio kao mogao u taj uo
Ako je sposoban zasto ne bi bio u upravnom odboru
Medju najvecim umovima inovatorima i sl su ljudi mehanicari tokari klinci palci i bez vss
Prvi primjer na pamet mi pada gates i ovaj zuckerberg
- Drvosjeca iz Dejcica
#367 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Ti primjeri su dijametralno suprotni ovome o čemu raspravljamo. Ni Gates ni Zuckerberg nisu zajahali na državnu sisu Amerike pa se pravili pametni već su uz svoju inventivnost i intaligenciju upotrijebili sa SVOJ PRIVATNI novac. Niko ne brani nikome da sa svojim novcem zaradi milijarde.supercali wrote:Upravni je odbor nije direktorska pozicija niti je ministarsko mjestoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Zato nam i jeste ovakvo stanje u državi jer nam nastavnici likovnog vode ministarstvo sigurnosti, ginekolozi vode važne ekonomske resore...itd. Ono u jednu ruku imaš pravo, kad može Radeljaš biti zastupnik i Memić gradonačelnik onda može i automehaničar sa upitnim vikend fakultetom u UO.supercali wrote: A sta treba biti da bi bio u upravnom odboru?
Ako je sposoban zasto ne bi bio u upravnom odboru
Medju najvecim umovima inovatorima i sl su ljudi mehanicari tokari klinci palci i bez vss
Prvi primjer na pamet mi pada gates i ovaj zuckerberg
-
bumerangss
#368 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Koji je ovo film? Ima li na YT cijeli da se pregleda?mayab wrote:
- Drvosjeca iz Dejcica
#369 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
bumerangss wrote:
Koji je ovo film? Ima li na YT cijeli da se pregleda?mayab wrote:
Remake
- supercali
#370 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Ne kontasDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Ti primjeri su dijametralno suprotni ovome o čemu raspravljamo. Ni Gates ni Zuckerberg nisu zajahali na državnu sisu Amerike pa se pravili pametni već su uz svoju inventivnost i intaligenciju upotrijebili sa SVOJ PRIVATNI novac. Niko ne brani nikome da sa svojim novcem zaradi milijarde.
Nije prica sta su zajahali nego jesu li sposobni ili ne a 9ni su dokazali da jesu iako nisu imali vss i sl sto se trazi po konkursima za upravne odbore i sl
Opet to je upravni odbor ne direktorska ili ministarska fotelja
Ovaj rece da oni ne upravljaju tako da jos veci smisao ima da ne mora sjediti dr sc mr nego moze maltene bilo ko
- Drvosjeca iz Dejcica
#371 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Aferim, imaš pravo.supercali wrote:Ne kontasDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Ti primjeri su dijametralno suprotni ovome o čemu raspravljamo. Ni Gates ni Zuckerberg nisu zajahali na državnu sisu Amerike pa se pravili pametni već su uz svoju inventivnost i intaligenciju upotrijebili sa SVOJ PRIVATNI novac. Niko ne brani nikome da sa svojim novcem zaradi milijarde.
Nije prica sta su zajahali nego jesu li sposobni ili ne a 9ni su dokazali da jesu iako nisu imali vss i sl sto se trazi po konkursima za upravne odbore i sl
Ovaj rece da oni ne upravljaju tako da jos veci smisao ima da ne mora sjediti dr sc mr nego moze maltene bilo ko
-
bumerangss
#372 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
I ja se tome ne mogu naibretiti... a onako fina i poštena AnaFrozenCastle wrote:Znači Ana Babić (sbb) je sabotirala čitavu situaciju jer je Mario odbio zaposliti njenog sina na njenu intervenciju. Opa.
Ana oglasi se je li ovo istina
- supercali
#373 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Rudi galijani je zajahao na drzavnu sisuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Aferim, imaš pravo.supercali wrote:Ne kontasDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Na celo new york-a pa od njega napravi najpozeljniju destinaciju za razliku od geta ubistava i sl koje je nasao krajem 80-ih
O tome je prica
-
nedims
- Haris.ba
#375 Re: Zasto je smijenjen Mario drmac
Mario, dođi tobe. Ako možeš bježi iz ove zaostale sredine. I Rile bi otišao da može.
Dobar si glumac. Ali, nemaš pojma o upravljanju. Puštaš da te ministar dribla u javnosti. Govori da nemaš pojma o blagajni i sličnim glupostima. Jednostavno ne razumiješ mehanizam rukovođenja. DIrektor je upravljač. A gazda je Skupština i Vlada preko njih. A nadzor ti je Upravni odbor. Tu politika bira i smjenjuje.
Očito ne razumiješ ni šta znači biti v.d. direktor u javnoj ustanovi. Shvati, da biti vrijedan i požrtvovan u konstelaciji odnosa u igrama sa budžetskim parama ne znači ništa ako nisi podoban i poslušan.
Dobar si glumac. Ali, nemaš pojma o upravljanju. Puštaš da te ministar dribla u javnosti. Govori da nemaš pojma o blagajni i sličnim glupostima. Jednostavno ne razumiješ mehanizam rukovođenja. DIrektor je upravljač. A gazda je Skupština i Vlada preko njih. A nadzor ti je Upravni odbor. Tu politika bira i smjenjuje.
Očito ne razumiješ ni šta znači biti v.d. direktor u javnoj ustanovi. Shvati, da biti vrijedan i požrtvovan u konstelaciji odnosa u igrama sa budžetskim parama ne znači ništa ako nisi podoban i poslušan.