Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

acousmaticos

#1 Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by acousmaticos »

Pozdrav svima.

Imam čudno pitanje. Zašto je u Sarajevu tako depresivno živjeti, odnosno jesu li ljudi u Sarajevu toga uopće svjesni, jesu li na to navikli ili im je tako dobro? Ne znam. Ovo pitanje postavljam pošto sam dvije i po godine proveo u Sarajevu radeći. Inače sam iz Hrvatske, i kad sam došao tu (bio sam par puta tu turistički prije, ali uvijek na dan), sve mi je izgledalo super, kao raj na Zemlji za živjeti. Svi su mi govorili da će mi bit tamo odlično, jest ćeš ćevape svaki dan, gostit se, provodit, dobro, a pojeftino itd. Sve to zvuči i izgleda za 5, ali jedno je turistički doć u Sarajevo sa svojom ekipom, a drugo preselit se u Sarajevo gdje ne poznaš praktički nikoga (možda par nekih daljih rođaka, ali nisam uopće u nekom kontaktu s njima) i ostat tu dugo vremena. Vrlo brzo sam iskusio da zapravo nemam koga s kim bih pošao na čaršiju i sjeo pojest ćevape ili baklavu, jer domaće to ili ne zanima ili nemaju para ili vremena ili ovo ili ono.
Generalno, uopće nisam prodro u svijet i način života ljudi u Sarajevu, odnosno kao da jesam, ali da tu zapravo nemam šta vidjet jer svi žive neke šuplje živote i sve je tako nesadržajno i isprano. Iako sam upozno hrpu ljudi, na poslu, neke njihove prijatelje, neke studente s prakse, neke njihove prijatelje, preko rođaka, ovo, ono, razni krugovi ljudi su se tu vrtili, ali danas da dođem u Sarajevo, iskreno ne znam kome bih se javio da pođemo na kafu i kome bih šta imao reći (ili ta osoba meni). Sad, ja JESAM, naglašavam, težak za sklapanje kontakata jer mi ne odgovara svatko, istina. Ali uvijek upoznam neki krug ljudi s kojima mogu biti blizak, što jedino u Sarajevu nije došlo do izražaja. Znam neke druge ljude koji su tu došli sa strane i koji su totalna suprotnost od mene, mogu se za 10 min. sprijateljit s nekim ko da ga znaju cijeli život i oni imaju slična iskustva: jednostavno se ne mogu povezat s domaćima, a u sredini kao što je Sarajevo ako ne znaš domaće, odnio si gaće na štapu. :-D
Također sam primijetio da stranci koji su tu došli diplomatski, na studentske razmjene, neki međunarodni projekti i sl., žive sasvim drugi lifestyle od lokalne raje. Točno znaš gdje ćeš nać Amerikance, Engleze i sl. u Sarajevu da sjede (većinom neka fancy europska kulturna i "načitana" mjesta, dokle domaći sjede po šišama i sl.) U jednom momentu sam skontao da oni zapravo domaće vide kao kolonijalnu raju, otprilike ko da su došli u štajaznam Indiju ili Afganistan, imaju ponešto za vidjet, ali ne žele previše kontakta s "domorocima" jer se smatraju višima ili šta već,
Sad, pitam se, zašto je grad koji je toliko atraktivan kao Sarajevo, ima toliko zanimljivih lokacija, mjesta, građevina, povijesnih događaja, šarolikosti, raznolikosti, stalno se neki stranci tu motaju, kofol se stalno tu nešto događa od festivala i sl., toliko utučen? Imam dojam kao da ljudi ne žele da im je bolje, da su zabijeni u tu neku svoju priču i da ne žele pogledati šire i sl. Sarajevo definitivno ima OGROMAN potencijal, ali ljudi ko da to ne vide, ne znaju iskoristiti, okrenuti u svoju korist, a niti sami uživati u tome. U čemu je kvaka?
corsa

#2 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by corsa »

Kratko i jasno: Nemamo para!
banovan

#3 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by banovan »

Zivim citav zivot u Sarajevu i daleko od toga da je depresivan.Nisi se uklopio i to je to.Isto bi se osjecao u bilo kojem drugom gradu na svijetu,ukoliko se ne uklopis i to je tako.
mousstapha

#4 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by mousstapha »

Iskreno, kad živiš u Sarajevu ta čaršija brzo dosadi. Pogotovo kad ne gotiviš nešto posebno ćevape i slične delicije.
karanana

#5 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by karanana »

ima malo i istine u postu, ali ima i nekih generalija gdje bi se ta ista stvar mogla reci za svaki grad u koji dodjes.
ali da, ja kao stanovnik grada vidim odredjenu depresiju, ne nuzno u tome hoce li neko otici na carsiju i na cevape, ali vidim je u svakodnevnom zivotu, u tramvajima, na ulici, u prodavnicama pa cak i u kafanama. e sad ne znam je li ova nasa depresija veca od depresija u drugim gradovima jer nisam bio negdje drugo dugo vremena da bih to mogao vidjeti, ali moguce je da je ovdje depresija veca.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by mk ultra »

corsa wrote:Kratko i jasno: Nemamo para!
Jednom se desilo da 2 godine nisam otisao dalje od BBI, a i to sam koristio samo zbog garaze...
Sad odem mozda jednom u 4 mjeseca

Jednostavno, nema meni gore nista interesantno. Imam mjesta na koja idem i vozdra.
mario001

#7 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by mario001 »

Sarajevo je najljepse kad mu se vracas, kad si stalno tu prilicno je dosadno
JThomas

#8 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by JThomas »

kako poznat rukopis.
Seyfo

#9 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Seyfo »

Nisi se uklopio i to je to.

Ipak, malo čudi totalno odsustvo samokritičnosti u tvom slučaju. Ne ostavljaš ni minimum vjerovatnoće da je do tebe????

Čak štaviše, u većem mjestu čovjek može probrati, nije osuđen samo na jednu vrstu ljudi, kao po malim mjestima.

Ako ti ne odgovaraju domicilne Sarajlije, imaš slojeve i slojeve ljudi koji su tu došli pred rat, pa u ratu, pa iza rata,i tačno se ponašaju prema tim periodima, pa po regijama, sandžaklije, hercegovci, itd, pa stranci, strani studenti...

Depresivan će ti biti svaki grad u koji se ne uklopiš.
zli_hordas

#10 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by zli_hordas »

Jbg mala kasaba nije Los Angeles.
acousmaticos

#11 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by acousmaticos »

mario001 wrote:Sarajevo je najljepse kad mu se vracas, kad si stalno tu prilicno je dosadno
Upravo tako mi se čini! Ne bih znao to tako izreći, ali baš ta misao mi je na duši.
Seyfo wrote:Nisi se uklopio i to je to.

Ipak, malo čudi totalno odsustvo samokritičnosti u tvom slučaju. Ne ostavljaš ni minimum vjerovatnoće da je do tebe????

Čak štaviše, u većem mjestu čovjek može probrati, nije osuđen samo na jednu vrstu ljudi, kao po malim mjestima.

Ako ti ne odgovaraju domicilne Sarajlije, imaš slojeve i slojeve ljudi koji su tu došli pred rat, pa u ratu, pa iza rata,i tačno se ponašaju prema tim periodima, pa po regijama, sandžaklije, hercegovci, itd, pa stranci, strani studenti...

Depresivan će ti biti svaki grad u koji se ne uklopiš.
Pa kažem ti, ja jesam "zeznut" po tim pitanjima, i da mi ljudi koji su sušta suprotnost od mene nisu rekli isto, ja bih krivio isključivo sebe.

Generalno sam shvatio da su ljudi malo zajedljivi prema tuđim iskustvima. Recimo, svaki put kad bih zaustio da kažem kako se nešto radi ili biva "kod nas", to bi uvijek bilo dočekano na nož u smislu da se ja hvalim kako smo "mi" bolji i sl. A uopće mi nije bila namjera ni hvalit se ni omalovažavat, nego jednostavno podijelit životna iskustva koja imam iz svoje sredine. Kako se drugačije predstavit ili postavit prema ljudima, pa nisam tabula rasa, a ni s Marsa pao. :-D Zanimljivo da su mi slično rekli i neki Bosanci koji su u ratu pošli vanka pa se vratili, da treba paziti svaki put kad nešto ističeš ili naglašavaš što dolazi izvana, da to ne bude shvaćeno kao omalovažavanje ili k*rčenje. Jedna Bosanka koja je živjela dugo u Kanadi mi je rekla da je s nekim ekipama skroz raskinula komunikaciju zbog banalnih stvari, tipa što bi spomenula kako je u Kanadi izgledalo školovanje i sl.
imim

#12 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by imim »

A da ti nisi depresivan? Jer crnilo i beznađe vide depresivni ljudi. A od depresivnih svi bježe, hence nisi mogao sklopit prijateljstva. :run:
muha_sa

#13 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

mario001 wrote:Sarajevo je najljepse kad mu se vracas, kad si stalno tu prilicno je dosadno
hejbet sam godina u SA i NIKAD mi dosadno nije :-D
mario001

#14 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by mario001 »

muha_sa wrote:
hejbet sam godina u SA i NIKAD mi dosadno nije :-D
Pa i ja sam sada, neko vrijeme sam zivio vani pa znam kakav je osjecaj vratiti se u Sarajevo, ima neka ceznja za gradom.
Ali realno je dosadan grad, posebno preko jeseni i zime, ali je moj i volim ga :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Truba »

samo su trebe problem u sarajevu

ljudi se gledaju po 15 godina i ozene/udaju se za pogresne :mrgreen:

a tu su i muzeji propalih veza :lol:
mario001

#16 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by mario001 »

Black swan wrote:samo su trebe problem u sarajevu

To je za posebne teme, zene su blago receno katastrofa
muha_sa

#17 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

mario001 wrote:
Black swan wrote:samo su trebe problem u sarajevu

To je za posebne teme, zene su blago receno katastrofa
kako za koga :D
L u c i f e r

#18 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by L u c i f e r »

da si ti jarane našo štagod

na beleđiju

bilo bi ti fino
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Truba »

boli vas vi ozenili sina i dobili unuke
dingosp0

#20 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by dingosp0 »

bas tako, lijepo je kad nisi bio tu 2-3 godine i dodjes na odmor mjesec dana...
jer kad zivis u SA nemas sta vidjeti niti raditi...
i ono sto imas dosadi za 10tak dana..
acousmaticos

#21 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by acousmaticos »

L u c i f e r wrote:da si ti jarane našo štagod

na beleđiju

bilo bi ti fino
Hahahahaha.... Ma naletilo bi nešto "na beleđiju" tu i tamo :D :D :D :D što ti kažeš.....
Ali nikad ništa ni trajnije ni ozbiljnije od toga...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#22 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Toto »

acousmaticos wrote: Generalno, uopće nisam prodro u svijet i način života ljudi u Sarajevu, odnosno kao da jesam, ali da tu zapravo nemam šta vidjet jer svi žive neke šuplje živote i sve je tako nesadržajno i isprano.
nisi morao ovoliko dimnih bombi nakarikat da bi sarajljama sukno da su suplji, nesadrzajni i isprani ... i to bas svi odreda
avetinja

#23 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by avetinja »

acousmaticos wrote:Pozdrav svima.

Imam čudno pitanje. Zašto je u Sarajevu tako depresivno živjeti, odnosno jesu li ljudi u Sarajevu toga uopće svjesni, jesu li na to navikli ili im je tako dobro? Ne znam. Ovo pitanje postavljam pošto sam dvije i po godine proveo u Sarajevu radeći. Inače sam iz Hrvatske, i kad sam došao tu (bio sam par puta tu turistički prije, ali uvijek na dan), sve mi je izgledalo super, kao raj na Zemlji za živjeti. Svi su mi govorili da će mi bit tamo odlično, jest ćeš ćevape svaki dan, gostit se, provodit, dobro, a pojeftino itd. Sve to zvuči i izgleda za 5, ali jedno je turistički doć u Sarajevo sa svojom ekipom, a drugo preselit se u Sarajevo gdje ne poznaš praktički nikoga (možda par nekih daljih rođaka, ali nisam uopće u nekom kontaktu s njima) i ostat tu dugo vremena. Vrlo brzo sam iskusio da zapravo nemam koga s kim bih pošao na čaršiju i sjeo pojest ćevape ili baklavu, jer domaće to ili ne zanima ili nemaju para ili vremena ili ovo ili ono.
Generalno, uopće nisam prodro u svijet i način života ljudi u Sarajevu, odnosno kao da jesam, ali da tu zapravo nemam šta vidjet jer svi žive neke šuplje živote i sve je tako nesadržajno i isprano. Iako sam upozno hrpu ljudi, na poslu, neke njihove prijatelje, neke studente s prakse, neke njihove prijatelje, preko rođaka, ovo, ono, razni krugovi ljudi su se tu vrtili, ali danas da dođem u Sarajevo, iskreno ne znam kome bih se javio da pođemo na kafu i kome bih šta imao reći (ili ta osoba meni). Sad, ja JESAM, naglašavam, težak za sklapanje kontakata jer mi ne odgovara svatko, istina. Ali uvijek upoznam neki krug ljudi s kojima mogu biti blizak, što jedino u Sarajevu nije došlo do izražaja. Znam neke druge ljude koji su tu došli sa strane i koji su totalna suprotnost od mene, mogu se za 10 min. sprijateljit s nekim ko da ga znaju cijeli život i oni imaju slična iskustva: jednostavno se ne mogu povezat s domaćima, a u sredini kao što je Sarajevo ako ne znaš domaće, odnio si gaće na štapu. :-D
Također sam primijetio da stranci koji su tu došli diplomatski, na studentske razmjene, neki međunarodni projekti i sl., žive sasvim drugi lifestyle od lokalne raje. Točno znaš gdje ćeš nać Amerikance, Engleze i sl. u Sarajevu da sjede (većinom neka fancy europska kulturna i "načitana" mjesta, dokle domaći sjede po šišama i sl.) U jednom momentu sam skontao da oni zapravo domaće vide kao kolonijalnu raju, otprilike ko da su došli u štajaznam Indiju ili Afganistan, imaju ponešto za vidjet, ali ne žele previše kontakta s "domorocima" jer se smatraju višima ili šta već,
Sad, pitam se, zašto je grad koji je toliko atraktivan kao Sarajevo, ima toliko zanimljivih lokacija, mjesta, građevina, povijesnih događaja, šarolikosti, raznolikosti, stalno se neki stranci tu motaju, kofol se stalno tu nešto događa od festivala i sl., toliko utučen? Imam dojam kao da ljudi ne žele da im je bolje, da su zabijeni u tu neku svoju priču i da ne žele pogledati šire i sl. Sarajevo definitivno ima OGROMAN potencijal, ali ljudi ko da to ne vide, ne znaju iskoristiti, okrenuti u svoju korist, a niti sami uživati u tome. U čemu je kvaka?
Depresivno je onome ko ne želi živjeti u Sarajevu, odnosno onome ko se tu dobro ne osjeća, ko misi da ne pripada toj sredini.

Jesi li ikoga upoznao? Teško mi je ovo povjerovati, možda im nisi "sjeo", ili nisi izgradio dobar odnos. Kod nas većina ljudi više voli kućni ambijent, kućni dernek, nego da piju po kafanama i klubovima, jer je to štetno za džep.

Šta smatraš pod "šupljim" životom? Ne čudi me što nisi ni s kim izlazio, kad imaš ovakav stav prema ljudima.

Ne možeš se povezati, jer ih gledaš sa visoka. Oni imaju "šupalj" život, a ti beg. Je l' tako?

"Utučen" je tebi, jer ne pripadaš sredini, nemaš društvo, a već smo ustanovili zašto.
Dr. Kuca

#24 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Dr. Kuca »

Rekao si par tacnih stvari, ali sustina je da je do tebe.
Seyfo

#25 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Seyfo »

Toto wrote:
acousmaticos wrote: Generalno, uopće nisam prodro u svijet i način života ljudi u Sarajevu, odnosno kao da jesam, ali da tu zapravo nemam šta vidjet jer svi žive neke šuplje živote i sve je tako nesadržajno i isprano.
Ah, da i ovo boldirano pokazuje tvoju nadmenost i razotkriva tvoj stvarni stav. I to kakva konstrukcija....woow
Post Reply