Možda je "lik" samo poštapalica. I uvidi da je podforum "Filozofija i religija". Znači nije sve na svijetu, pa i na forumu religija. Ima malo filozofije. Uvaži ti to. Ili zahtjevaj samo podforum Religija. Filozofija je ipak postojala prije svih religija poznatih našem području, i za razliku od religije ima bar malo naučnih dokaza koji je potvrdjuju...bosmen wrote:Ne znam sta onda radis na ovom podforumu, uhvati se nogometa a ostavi ljude koji su vjernici i koji nisu, a znaju normalno razgovarati, da to i cine.JohnnyS wrote:Što je ona nekulturna? Ona sasvim uredno reknu "Dobar dan"? Što me ponukalo na ovu temu? Ovdje je netko Ku'ran usporedio s nečim prostim, a na jednom drugom forumu na kojem sam ja aktivan (http://www.mostarskaraja.com) netko je ismijao krštenje i svi su skočili na njega (sve tri ponudjene konfesije). E sada, zašto se nitko (generaliziram za potrebe diskusije) ne bi maltene ni okrenuo da se kaže "Ana Karenjina je goli kurac", ali u drugom slučaju svi skaču (i ja sam mišljenja da je ta originalna poredba bila pretjerana). Zašto je u redu reći da je pljunuti 3 put kad vidiš crnu mačku kretenski, a krštenje se ne smije tako okrakterizirati (iako je pogledajmo istini u oči to jedan de facto poganski običaj). Zaključno, zašto nitko neće biti baniran ako mi kaže "Jebem ti omiljeni nogometni klub", ali ja bih bio instant baniran da nekome opsujem Svevišnjeg. Iako meni, npr. moj klub znači više od Svemogućeg?bosmen wrote: A ko tebi je neko lik kad dodje i nazove selamili se mozda u javnoj ustanovi to ne smije
![]()
ili mislis da si nesto posebno kad si mu tako odgovorila
![]()
![]()
Samo si ispala nekulturna.Eto kako ja na to gledam
![]()
A to sto te je on cudno gledao je vjerovatno sto si ispala i drska i nekulturna.Samo malo okreni situacju pa da si ti dosla i rekla Dobar dan a on tebi Alejkumuselam, mislim da bi tebi i oci ispale.Bolje ti je da ni to nisi napisala kad vec svasta pises.Pogotovo nidje veze s temom
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hoces mi ti odgovorit sto sam nju pitao mozda?Sta bi ti u toj situaciji?Opet bi LIK ispao LIK.U tom je poenta.Ono ako si nevjernik vise vrijedis u bilo kojoj opciji.
A sad se ufati fudbala i popusti malo ljude LIK
Zašto je religija sveta krava?
- JohnnyS
- seljak_cojek
Iskoristiću ovaj dio da priupitam:IZVANZEMALJAC wrote:zašto se vjera ne smije vrjeđati na ovim prostorima
A zašto ljudi imaju potrebu da uopšte vrijeđaju bilo koga ili bilo šta i zašto je, za ime Božije, postalo normalno ismijavati i vrijeđati ljude ili njihova ubjeđenja.
-
kub lajkan
Za taj odgovor koji ti trazis potrebno je prvo dogovoriti da li je selam vjerski pozdrav ili nije? Onda cemo dalje...bosmen wrote:Ne ja bih mu odgovorio Alejkumuselam.I sta onda?kub lajkan wrote:
Hajmo ovako stvari postaviti:
Ti radis u javnoj ustanovi, ulazi tip i pozdravlja te: "Faljen Isus!"
Sta ces mu odgovoriti?
Jesi li nekulturan ako mu odgovoris "Dobar dan"?
NIko meni ne odgovori ono sto sam ja pitao.
Ako sam musliman, i znam sta trebam odgovoriti a covjek mi je nazvao selam, zasto mu ne bih tako i uzvratio.Znam sigurno da nikome ko mi kaze Dobar dan necu drugacije ni odgovorit nego Dobar dan.Nisam ja rekao da neko ko nije musliman to mora reci i tako odgovoriti.
Ili je mozda problem sto je to javna ustanova(naglaseno je tako)?
neka mi neko odgovori ono sto sam pitao.
Bi li taj LIK opet bio LIK kad bi tako postupio?
-
kub lajkan
O ovim uslovima koje navodis (boldirano) nije bilo rijeci, a ti si odmah rekao da je nekulturno "Dobar dan"...bosmen wrote:Ako sam musliman, i znam sta trebam odgovoriti a covjek mi je nazvao selam, zasto mu ne bih tako i uzvratio.Znam sigurno da nikome ko mi kaze Dobar dan necu drugacije ni odgovorit nego Dobar dan.Nisam ja rekao da neko ko nije musliman to mora reci i tako odgovoriti.
-
kub lajkan
Pa da ne bi bilo licemjera i duplih arsina treba odrediti je li vjerski pozdrav ili ne.bosmen wrote:Mozes ga smatrati kako zelis ali pod uslovom da znas sta znaci u prevodu.kub lajkan wrote:Za taj odgovor koji ti trazis potrebno je prvo dogovoriti da li je selam vjerski pozdrav ili nije? Onda cemo dalje...bosmen wrote: Ne ja bih mu odgovorio Alejkumuselam.I sta onda?
NIko meni ne odgovori ono sto sam ja pitao.
Ako sam musliman, i znam sta trebam odgovoriti a covjek mi je nazvao selam, zasto mu ne bih tako i uzvratio.Znam sigurno da nikome ko mi kaze Dobar dan necu drugacije ni odgovorit nego Dobar dan.Nisam ja rekao da neko ko nije musliman to mora reci i tako odgovoriti.
Ili je mozda problem sto je to javna ustanova(naglaseno je tako)?
neka mi neko odgovori ono sto sam pitao.
Bi li taj LIK opet bio LIK kad bi tako postupio?
Druga stvar je to sto je igrom slucaja na arapskom jeziku.Kako bi se doticna trebala ponasati kad joj neko kaze Dobar dan na turskom?Opet bi ga okarakterisala kao LIKA jer i tursko ne prolazi i trpa se u kos sa vjerskim.
Samo stvar kulture,nista vise.Rekao sam vec, nje sto se tice, ako tako postupa i kod kuce kad joj neko u goste dodje,onda svaka cast.Samo ne volim licemjere i duple arsine.Kontas...?
A to sta znaci i iz kojeg jezika dolazi najmanje je bitno.
Svaki pozdrav krije u sebi neke lijepe zelje, tako da samo znacenje ne dira u sustinu.
Dakle, da li je vjerski li ne?
-
kub lajkan
Samo te pitam je li vjerski pozdrav ili ne, a ti mi pricas o kontekstima...bosmen wrote:To sto ti tvrdis sta sam ja rekao, znas i sam da si izvadio iz konteksta i da to nisam rekao.Za mene je nekulturan i krajnje idiotski nacin njenog ophodkzenja prema tom LIKU.kub lajkan wrote:O ovim uslovima koje navodis (boldirano) nije bilo rijeci, a ti si odmah rekao da je nekulturno "Dobar dan"...bosmen wrote:Ako sam musliman, i znam sta trebam odgovoriti a covjek mi je nazvao selam, zasto mu ne bih tako i uzvratio.Znam sigurno da nikome ko mi kaze Dobar dan necu drugacije ni odgovorit nego Dobar dan.Nisam ja rekao da neko ko nije musliman to mora reci i tako odgovoriti.
Isto tako je krajnje nekulturno i idiotski na Dobar dan uzvratiti selamom.Mislim da sam ti time odgovorio i na ovo drugo pitanje glede vjerskog pozdrava.
Mnogim narodima i drzavama cak i nije vjerski.Kod nas je kao takav ustaljen samo...jer nema nikakvog vjerskog znacenja u sebi.Ali nadam se da znas makar to...
-
kub lajkan
Pa eto i sam kazes da je pozdrav najmanje bitan. To i jest poenta svega...bosmen wrote:Vec sam ti u prethodnom postu odgovorio na to pitanje.Mnogi misle da jeste, mada on u sebi apsolutno nista vjersko ne sadrzi, samo je tako ustaljen kod nas.
Mislim da je nekome ko iskreno vjeruje i drzi se vjere u svim segmentima zivota najmanje bitan pozdrav.Isto tako i onome ko ne vjeruje a ponasa se ljudski i normalno
Dobro, vidi sta sam ti htio reci. Prihvatimo da je selam vjerski pozdrav. Da li bi tebi, kao muslimanu, bilo prihvatljivo da ikad-ikog-igdje pozdravis sa "Faljen Isus"?
Pretpostavljam da je odgovor NE.
Pretpostavljam i da ces se sloziti sa misljenjem da je upotreba vjerskog pozdrava na neki nacin izrazavanje nekih licnih uvjerenja. Izrazavanje pripadnosti necemu.
Sad da te pitam:
da li bi bilo licemjerno da ti ikad-ikog-igdje pozdravis sa "Faljen Isus", odnosno da na taj nacin verbalno izrazis pripadnost necemu sto ti nisi?
- Ahmmed
Rekoh već,izbrojah do deset.....kub lajkan wrote:Kakve veze Srebrenica ima s temom?Ahmmed wrote:Htjedoh nešto napisati i o genocidu u Srebrenici, ali izbrojah do deset.....
Jel' to Srebrenica vise tvoja nego moja?
I ne, ne tvrdim da je Srebrenica više moja , nego tvoja.....
- danas
nije poenta vrijedjanje...seljak_cojek wrote:Iskoristiću ovaj dio da priupitam:IZVANZEMALJAC wrote:zašto se vjera ne smije vrjeđati na ovim prostorima
A zašto ljudi imaju potrebu da uopšte vrijeđaju bilo koga ili bilo šta i zašto je, za ime Božije, postalo normalno ismijavati i vrijeđati ljude ili njihova ubjeđenja.
poenta je da se u danasnjem drustvu manje-vise slobodno moze raspravljati o svemu -- o necijim politickim i inim ubjedjenjima, o necijim filmskim, muzickim i knjizevnim ukusima i djelima; o necijem shvatanju nauke i/ili filozofije; o necijim seksualnim opredjeljenjima; o necijim dijetalnim navikama i folozofijama; o necijem shvatanju porodice i vaspitanju djece; o necijem modnom stilu...
o svemu -- samo ne o necijim religijskim shvatanjima i o religiji generalno... jer se u vjeru ne smije barCat...
- Ahmmed
Ovo oko selama:
Ne znam zašto nazivati selam, nekome za koga ne znaš da li selam prihvata kao pozdrav.....Bosmen, izvini, ali malo mi je glupavo doći na šalter pošte ili bilo gdje drugo, i gospođi koja tamo radi, nazivati selam,a da pri tome nemaš pojma ko je i šta je ona.....
Selam je islamski pozdrav.Ne naziva se nemuslimanima, iako,ako nemusliman muslimanu nazove selam, musliman mu je dužan odgovoriti sa "we alejkum"....
Ne znam zašto nazivati selam, nekome za koga ne znaš da li selam prihvata kao pozdrav.....Bosmen, izvini, ali malo mi je glupavo doći na šalter pošte ili bilo gdje drugo, i gospođi koja tamo radi, nazivati selam,a da pri tome nemaš pojma ko je i šta je ona.....
Selam je islamski pozdrav.Ne naziva se nemuslimanima, iako,ako nemusliman muslimanu nazove selam, musliman mu je dužan odgovoriti sa "we alejkum"....
- Ahmmed
ama, ima nas i s kojima se smije, ali te onda optuže da prodaješ muda pod bubrege....danas wrote:nije poenta vrijedjanje...seljak_cojek wrote:Iskoristiću ovaj dio da priupitam:IZVANZEMALJAC wrote:zašto se vjera ne smije vrjeđati na ovim prostorima
poenta je da se u danasnjem drustvu manje-vise slobodno moze raspravljati o svemu -- o necijim politickim i inim ubjedjenjima, o necijim filmskim, muzickim i knjizevnim ukusima i djelima; o necijem shvatanju nauke i/ili filozofije; o necijim seksualnim opredjeljenjima; o necijim dijetalnim navikama i folozofijama; o necijem shvatanju porodice i vaspitanju djece; o necijem modnom stilu...
o svemu -- samo ne o necijim religijskim shvatanjima i o religiji generalno... jer se u vjeru ne smije barCat...
- danas
pazi, ja kad o ovome govorim pricam I o necemu drugom... o ljudima u USA koji vjeruju da ce kad umru biti transportovani na svemirski brod... o onima koji vjeruju da im je bog rekao da imaju sto vise zena, i koji se zene sestrama i rodicama... o onima koji ne vode dijete doktoru kad padne sa bicikla nego ga lijece 'molitvom' i dijete umre bez potrebe... o onima koji mi prodaju muda za bubrege pa mogu slobodno da duvaju travu jer je to dio njihovog religiznog rituala...Ahmmed wrote:ama, ima nas i s kojima se smije, ali te onda optuže da prodaješ muda pod bubrege....danas wrote:nije poenta vrijedjanje...seljak_cojek wrote: Iskoristiću ovaj dio da priupitam:
a da ja uradim ili kazem bilo sta od gore navedenih stvari -- zavrsila bih ili u ludnici ili u zatvoru... a pritom ni budali ne smijem rec da je budala... jer je idiotluk njegova 'religija'...
- Ahmmed
Ja sam shvatio da dotični gospodin nije znao koga pozdravljabosmen wrote:Ahmede, mislim da nema potrebe to meni da objasnjavas.Ako pazljivo procitas sve moje postove vezano za to, vidjeces upravo da isto i govorim.Ja upitah doticnu,samo da li isto radi kod kuce kad joj neko dodje, posto iz njenoh nicka zakljucih da je Musliman, ali ona se vise ne javi.Isao sam bar s tom pretpostavkom.Isto tako ne vidjeh da iko spomenu da doticni nije znao je li Muslimanka ili ne.Ja sam samo poslije pojasnio neke ustaljene stavri kod nas koje mi svi manje vise dobro znamo.A cini mi se da sam i tog LIKA negdje nazvao idiotom ako je postupio kao sto nije trebao.Sve govorim ovo pod odredjenim preduslovima.Ti ces me shvatiti svakakoAhmmed wrote:Ovo oko selama:
Jer, selam jeste islamski pozdrav.....Pošto je , barem Sarajevo, netolerantna sredina , dominantno muslimanska, treba ljude poučavati....i navikavati ih da će u skoroj budućnosti, selam u ovom gradu biti jedini pozdrav
-
kub lajkan
Eto, polako dolazis do konacnog rjesenja. Fali jos jedan bitan detalj.bosmen wrote:A hajde ti meni reci da li bi taj lik usao u tu javnu instituciju, znajuci da je taj neko doticni Pravoslavac ili nesto deseto, i nazvao Selam? Mislim da ne bi, ili bi ako je idiot.
Druga stvar, to sto me pitas da li bih ja negdje- nekom-nekad rekao Hvaljen Isus, naravno da ne bih.
Ali ovdje je u pitanju veza izmedju jednog nevjerskog i jednog vjerskog pozdrava a mislim da sam to vec apsolvirao.
Ako dvije osobe , koje nisu iste vjere, stupaju u kontakt s pozdravom, onda se to radi na nacin s nekom sredinom, ili sa Dobar dan ili nekim trecim nacinom kojih je danas ,upravo zbog nase sarolikosti, danas jako mnogo.To je nasa realnost i tako se trebamo i ponasati.Jos da dodam da sam licno ponosan na tu nasu relnost u tom segmentu, mozda me tako bolje shvatis
Pretpostavljam da bi i ti sam sebi rekao da si licemjer kada bi nekog pozdravio sa "Faljen Isus". Tvoja ubjedjenja su drugacija i taj pozdrav se kosi sa tvojim ubjedjenjima.
Vidi o cemu se radi. Onaj ko nije vjernik, bez obzira sto je po rodjenju musliman, moze sam sebe da dozivi kao licemjera kad upotrebljava Selam, i to iz istog razloga. Zato sto taj pozdrav ne izrazava njegova ubjedjenja.
Ne radi se tu o odnosu prema onom drugom. Prema onom ko Selam smatra svojim pozdravom. Ne radi se ni o odnosu prema vjeri. Bilo kojoj. Nego o odnosu prema sebi samom. Koristis nesto sto se kosi sa tvojim ubjedjenjima, vjerovanjima, nevjerovanjima, ateizmom, agnosticizmom. Nazovi kako hoces, nebitno.
U tome je fol.
I ako nekog primoravas da te pozdravlja onako kako on to inace ne cini, onda diras u njegova ubjedjenja.
Zbog tog razloga nam trebaju neki pozdravi koji bi bili neutralni. I sam si rekao da nije u redu kad ti neko ne odgovara na "tvoj" pozdrav i obrnuto. U onome sto se zove "javna ustanova" ti ne znas ko je ko, i ne znas kakva su ubjedjenja onoga koga ces morati pozdraviti. Moze ti se lako desiti da covjeka i ne htijuci uvrijedis. Zato je za takve situacije najbolje rjesenje neki neutralni pozdrav. Nije bitno koji je, ne mora biti "Dobar dan", ali bi trebao biti neki neutralan pozdrav.
Ne znam da li ces biti zadovoljan odgovorom, ali to je ono sto sam ti htio reci...
Pozdrav.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
neko negdje rece da je "dobar dan" nevjernicki pozdrav
nije, nego je neutralan pozdrav. znamo svi vjerske pozdrave svih religija u bosni i ne bih ih sad izlistavala nizasta na svijetu
pozdravljala sam ja na sve moguce nacine. ali uci u kabinet kod profesora koji je musliman, da bi me on selamio a iza mene ulazi kolegica koja je krscanka, to je diskriminacija. totalna. pred ispit. a da ste otisli na filozofski fakultet vijeli biste tih situacija mali milion.
moj dedo nikad ne govori nama (porodici) dobar dan. uvijek selami. a kad dodje u prodavnicu, opcinu itd. kaze dobar dan ili zdravo (sladak je
).
u zivotu svom nisam dozivjela da me katolik pozdravi sa "faljen Isus". pogotovo profesor. iskreno? ne bi mi bilo nimalo ugodno.
kazem, selamila sam se sa onima za koje sam znala da im je taj pozdrav vazan. kad vidjela da sluzi detekciji, dozivjela sto jesam, samo selamim svoga dedu, i zvanicno sam ga proglasila vrhuncem kulturnog covjeka u bosni.
moj dedo nikad ne govori nama (porodici) dobar dan. uvijek selami. a kad dodje u prodavnicu, opcinu itd. kaze dobar dan ili zdravo (sladak je
u zivotu svom nisam dozivjela da me katolik pozdravi sa "faljen Isus". pogotovo profesor. iskreno? ne bi mi bilo nimalo ugodno.
kazem, selamila sam se sa onima za koje sam znala da im je taj pozdrav vazan. kad vidjela da sluzi detekciji, dozivjela sto jesam, samo selamim svoga dedu, i zvanicno sam ga proglasila vrhuncem kulturnog covjeka u bosni.
Last edited by Bea_Trix on 30/08/2007 02:04, edited 1 time in total.
- Ahmmed
Što bi bosmen rekao meni, da ja kažem tebi: Ne moraš ti to meni objašnjavati, nas dvoje se razumijemodanas wrote:pazi, ja kad o ovome govorim pricam I o necemu drugom... o ljudima u USA koji vjeruju da ce kad umru biti transportovani na svemirski brod... o onima koji vjeruju da im je bog rekao da imaju sto vise zena, i koji se zene sestrama i rodicama... o onima koji ne vode dijete doktoru kad padne sa bicikla nego ga lijece 'molitvom' i dijete umre bez potrebe... o onima koji mi prodaju muda za bubrege pa mogu slobodno da duvaju travu jer je to dio njihovog religiznog rituala...Ahmmed wrote:ama, ima nas i s kojima se smije, ali te onda optuže da prodaješ muda pod bubrege....danas wrote: nije poenta vrijedjanje...
a da ja uradim ili kazem bilo sta od gore navedenih stvari -- zavrsila bih ili u ludnici ili u zatvoru... a pritom ni budali ne smijem rec da je budala... jer je idiotluk njegova 'religija'...
- seljak_cojek
A da li nije?danas wrote:nije poenta vrijedjanje...seljak_cojek wrote:Iskoristiću ovaj dio da priupitam:IZVANZEMALJAC wrote:zašto se vjera ne smije vrjeđati na ovim prostorima
Recimo,
Onaj idiot je glasao za Harisa, mo'š mislit. ili
Samo budale vjeruju u evoluciju. ili
Samo budale vjeruju u Boga. ili
Jo' koji je to moron, zamisli on sluša turbo folk.
itd.
Složit ćeš se da se ove fraze prije mogu svrstati u uvrede nego u raspravu. Nije, problem dakle što se raspravlja nego kako se raspravlja.
- danas
ali nije bitno sto se ti i ja, ili dawn i njen dedo razumiju...Ahmmed wrote: Ne moraš ti to meni objašnjavati, nas dvoje se razumijemoŠta ćeš,mi koji muslim anskom povijesnom krugu pripadamo, na bilo koji način: vjerom, tradicijom, imenom, ponekom nenom, itd,itd....vjerovali ili ne vjerovali, mi nađemo zajednički jezik
bitno je da pod okriljem religije i pod slobodom religije prolazi ono sto nikad i nigdje ne moze proci... jer se u religiju NE SMIJE dirat, pa cak i kad je maloumna... jer ako moje dijete padne i slomi ruku a ja ga ne odvedem doktoru, meni ce socijalno i policija zakucati na vrata... a ako se delegatici koja je clanica christian science crkve desi to isto -- nece biti nista... jer zaboga, njoj njena vjera dozvoljava da se ne brine o svom djetetu -- a ne smijes na tudju VJERU... kad sutra dodje vojska da vodi mog muza irak, on ce morati ici... a jehovin svjedok nece -- jer njemu 'vjera' brani da drzi pusku... i u redu je valjda da vatikan poziva na katolike da se ne zene sa muslimanima, ili da brane upotrebu kondoma u africi (sto je ravno ludilu) i da sve to prodje bez komentara -- a da je bilo koja druga organizacija to ucinila, digla bi se kuka i motika... 'vjeri' (i u ime vjere) se dopusta ono sto se drugima nikad tolerisalo ne bi... i jos se ne smije to tome ni zucnuti...
- amrica
kao prvo, rijec LIK nisam upotrijebila u negativnom kontekstu, nego kao osoba, licnost, lice....
Kao drugo, od kad je dobar dan dan nevjernicki pozdrav. Kako si dosao do tog zakljucka? I kako uopce objanjavas tu sintagmu nevjernicki pozdrav? Pozeljeti nekome dobar dan je akt protiv Boga?
I pitao si ako ja udjem u neku instituciju, i kazem dobar dan, sta bude? Svasta, pojedinci me isto gledaju kao vanzemaljca i cak me ignoriraju, neki kazu selam, neki dobar dan, nebitno, zavrsimo posao, ja postujem njihov selam ili faljen Isus ili pomoz' Bog (ovo dvoje zadnje hipiteticki jer toga nema u Sarajevu), oni postuju moj dobar dan, svrha je ista, ako su ljudi normalni i postuju tudje misljenje, ali govorimo ovdje o ljudima koji misle da imaju iskljucivo pravo da namecu vjerske pozdrave kao jedine ispravne, kao mjerilo vjere i njima niko ne smije nista drugacije odgovoriti. To je tema topica, zasto je vjera sveta krava? Zasto ja ne smijem da odgovorim sa dobar dan na selam? Zvanicni jezik koji se uci u Bih se zove bosankso srpsko hrvatski i ja imam pravo da odgovorim na jeziku kojim govorim.
A sta ako ja udjem negdje i kazem bon jour ili good morning (afternoon) ili bon giorno ili gut tag ili con nichi wa?
Traba da ocekujem da ce mi odgovoriti na istom jeziku?
Skrecem sa teme, ali osobe koje najvise upotrebljavaju selame, Bozje (Allahovo) ime, dzenet, sevape i sl. su profesionalni prosjaci. Trebam vjerovati da su svi oni veliki vjernici? Cak ne vjerujem ni da su svi muslimani.
Kao drugo, od kad je dobar dan dan nevjernicki pozdrav. Kako si dosao do tog zakljucka? I kako uopce objanjavas tu sintagmu nevjernicki pozdrav? Pozeljeti nekome dobar dan je akt protiv Boga?
I pitao si ako ja udjem u neku instituciju, i kazem dobar dan, sta bude? Svasta, pojedinci me isto gledaju kao vanzemaljca i cak me ignoriraju, neki kazu selam, neki dobar dan, nebitno, zavrsimo posao, ja postujem njihov selam ili faljen Isus ili pomoz' Bog (ovo dvoje zadnje hipiteticki jer toga nema u Sarajevu), oni postuju moj dobar dan, svrha je ista, ako su ljudi normalni i postuju tudje misljenje, ali govorimo ovdje o ljudima koji misle da imaju iskljucivo pravo da namecu vjerske pozdrave kao jedine ispravne, kao mjerilo vjere i njima niko ne smije nista drugacije odgovoriti. To je tema topica, zasto je vjera sveta krava? Zasto ja ne smijem da odgovorim sa dobar dan na selam? Zvanicni jezik koji se uci u Bih se zove bosankso srpsko hrvatski i ja imam pravo da odgovorim na jeziku kojim govorim.
A sta ako ja udjem negdje i kazem bon jour ili good morning (afternoon) ili bon giorno ili gut tag ili con nichi wa?
Traba da ocekujem da ce mi odgovoriti na istom jeziku?
Skrecem sa teme, ali osobe koje najvise upotrebljavaju selame, Bozje (Allahovo) ime, dzenet, sevape i sl. su profesionalni prosjaci. Trebam vjerovati da su svi oni veliki vjernici? Cak ne vjerujem ni da su svi muslimani.
- Ahmmed
Ja bih se složio sa svim što si napisala, ali ne mogu, iz principijelnih razloga...Ništa inkriminirajuće nisi napisala o islamu,a mora se biti politički korektan....danas wrote:ali nije bitno sto se ti i ja, ili dawn i njen dedo razumiju...Ahmmed wrote: Ne moraš ti to meni objašnjavati, nas dvoje se razumijemoŠta ćeš,mi koji muslim anskom povijesnom krugu pripadamo, na bilo koji način: vjerom, tradicijom, imenom, ponekom nenom, itd,itd....vjerovali ili ne vjerovali, mi nađemo zajednički jezik
bitno je da pod okriljem religije i pod slobodom religije prolazi ono sto nikad i nigdje ne moze proci... jer se u religiju NE SMIJE dirat, pa cak i kad je maloumna... jer ako moje dijete padne i slomi ruku a ja ga ne odvedem doktoru, meni ce socijalno i policija zakucati na vrata... a ako se delegatici koja je clanica christian science crkve desi to isto -- nece biti nista... jer zaboga, njoj njena vjera dozvoljava da se ne brine o svom djetetu -- a ne smijes na tudju VJERU... kad sutra dodje vojska da vodi mog muza irak, on ce morati ici... a jehovin svjedok nece -- jer njemu 'vjera' brani da drzi pusku... i u redu je valjda da vatikan poziva na katolike da se ne zene sa muslimanima, ili da brane upotrebu kondoma u africi (sto je ravno ludilu) i da sve to prodje bez komentara -- a da je bilo koja druga organizacija to ucinila, digla bi se kuka i motika... 'vjeri' (i u ime vjere) se dopusta ono sto se drugima nikad tolerisalo ne bi... i jos se ne smije to tome ni zucnuti...
- danas
slazem se... ali dodacu -- sa tim da religija nevjernika prva 'definise' na ovakav -- uvrijedljiv -- nacin... a da ja kazem (ili bilo ko drugi) vjernici su vaki naki, stici ce ih zasluzena kazna, taj i taj ih je prokleo i zatvorio im oci, nije ih obdario razumom i sta ja znam sve koje li vec epitete... sta bi bilo? hajde, nemoj ni nevjernike -- uzmi kako biblija opisuje zenu... ili homoseksualce... ili kako nema nista protiv ropstva recimo... da danas to neko kaze bilo bi svega -- ali 'svetim knjigama' se to dopusta...seljak_cojek wrote: A da li nije?
Recimo,
Onaj idiot je glasao za Harisa, mo'š mislit. ili
Samo budale vjeruju u evoluciju. ili
Samo budale vjeruju u Boga. ili
Jo' koji je to moron, zamisli on sluša turbo folk.
itd.
Složit ćeš se da se ove fraze prije mogu svrstati u uvrede nego u raspravu. Nije, problem dakle što se raspravlja nego kako se raspravlja.
o tome govorim...
- danas
pa ne znam sta da ti kazem -- osim da sam spoznala da ima i drugih vjera, koje me ipak malo vise zuljajuAhmmed wrote:Ja bih se složio sa svim što si napisala, ali ne mogu, iz principijelnih razloga...Ništa inkriminirajuće nisi napisala o islamu,a mora se biti politički korektan....danas wrote:ali nije bitno sto se ti i ja, ili dawn i njen dedo razumiju...Ahmmed wrote: Ne moraš ti to meni objašnjavati, nas dvoje se razumijemoŠta ćeš,mi koji muslim anskom povijesnom krugu pripadamo, na bilo koji način: vjerom, tradicijom, imenom, ponekom nenom, itd,itd....vjerovali ili ne vjerovali, mi nađemo zajednički jezik
- Ahmmed
danas wrote:pa ne znam sta da ti kazem -- osim da sam spoznala da ima i drugih vjera, koje me ipak malo vise zuljajuAhmmed wrote:Ja bih se složio sa svim što si napisala, ali ne mogu, iz principijelnih razloga...Ništa inkriminirajuće nisi napisala o islamu,a mora se biti politički korektan....danas wrote: ali nije bitno sto se ti i ja, ili dawn i njen dedo razumiju...
bitno je da pod okriljem religije i pod slobodom religije prolazi ono sto nikad i nigdje ne moze proci... jer se u religiju NE SMIJE dirat, pa cak i kad je maloumna... jer ako moje dijete padne i slomi ruku a ja ga ne odvedem doktoru, meni ce socijalno i policija zakucati na vrata... a ako se delegatici koja je clanica christian science crkve desi to isto -- nece biti nista... jer zaboga, njoj njena vjera dozvoljava da se ne brine o svom djetetu -- a ne smijes na tudju VJERU... kad sutra dodje vojska da vodi mog muza irak, on ce morati ici... a jehovin svjedok nece -- jer njemu 'vjera' brani da drzi pusku... i u redu je valjda da vatikan poziva na katolike da se ne zene sa muslimanima, ili da brane upotrebu kondoma u africi (sto je ravno ludilu) i da sve to prodje bez komentara -- a da je bilo koja druga organizacija to ucinila, digla bi se kuka i motika... 'vjeri' (i u ime vjere) se dopusta ono sto se drugima nikad tolerisalo ne bi... i jos se ne smije to tome ni zucnuti...![]()
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
@danas, mozda sve to zato sto su ljudi (politicari, drzavnici, kraljevi, prosjaci, komsije) vidjeli sta sve moze da se pokrene i uradi uime religije, krstaski ratovi, genocidi, onda "sirenje" vjere macem i tako to... pa su eto... oprezni? ili imaju sa nekim religijskim institucijama i drzavama (evo prvi vatikan) dilove i finansijske veze i ugovore? lobiji? moze svasta biti, ali htjeli mi to ili ne, religija ima ogromnu moc i ljudi koji uredjuju drzavu to znaju.