chitalo se puno benedicta andersonadanas wrote:naravno da postoje druge ideologije, neke bolje neke gore... ali faktor manipulacije (ako shvatam sta zelis reci) ni pod razno nije isti. jer iako mnoge ideologije propovjedaju 'apsolutnu istinu', samo religija iza sebe ima apsolutni yet neprovjerivi 'autoritet' svemoguceg i sveznajuceg bica (ni manje ni vise kreatora i gospodara svega), sto je automatski stavlja na posve drugaciju filozofsku, ideolosku, i drustvenu razinu... nego bilo koju man-made ideologiju... jer suprotstaviti se 'mudrosti' koju propagira jedno takvo 'idealno' bice nije bas isto... kao sto je suprotstaviti se recimo 'mudrosti' moje malenkostilady midnight wrote:i da pridodam:
svaka religija u sushtini istovremeno sadrzhi potencijal kako za nasilje i netoleranciju, tako i za suprotne pojave.
isto tako postoje mnoge druge charobne formule osim religije koje se isto tako koriste za legitimiranje nepravde: recimo pozivanje na princip slobodnog trzhishta kao "prirodnog principa" kako bi se globalno opravdala nejednakost izmedju onih koji grabe i onih koji su eksploatisani.
za mene je faktor manipulacije kod ove i kod neke religiozne dogme isti.![]()
![]()
a da ne govorim o ostalim sitnicama... poput, da se po 'ostalim' ideologijama u slobodnom svijetu danas manje-vise moze bez problema kakiti -- jer sasvim slobodno mozes reci da je ateizampiece of shit ako ti se cefne i niko se nece naci smrtno uvrijedjen, izdati fetvu da ti smakne glavu, ili zapaliti nesto 'nako reda radi (abi, this one is for you -- da ne bude da iz PC razloga ne spominjem islam
) -- ili o tome da komunista nije oslobodjen obaveznog sluzenja vojske u izraelu, dok hasidim jeste...
PS a vidim citalo se pomalo bena andersona![]()
![]()
ali da odgovorim na brzinu, pa cemo nocas nastaviti
to shto se "diranjem" u religiju dira u "sveto" ne bi trebalo iznenadjivati - religija je josh uvijek ta sfera koja na sistematichan nachin pokushava da organizuje ophodjenje chovjeka sa onim shto se smatra "svetim" - ono za shto je r. otto rekao da je "mysterium tremendum et fascinosum". na stranu sad ono shto pojedinci za sebe lichno smatraju svetim - porodicu, prijateljstvo, ljubav, chast... ovo "sveto" se uvijek tiche kolektiva, i zato ima tako jaku moc.
druga stvar: u zadnje vrijeme se kolektivni identiteti sve cheshce definishu bash kroz religiju, htjeli mi to ili ne. evo primjera: do prije 15ak godina "stranci" u njemachkoj su bili "stranci" - italijani, jugosloveni, turci... danas se pod pojmom stranac uglavnom smatra "musliman", ova definicja je vanjska, nismo je mi - muslimani stranci
medjutim, ja sam htjela ukazati na jednu drugu stvar (ali sam zaspala
u kojem pravcu ce otici taj poseban odnos chovjeka prema religiji ne zavisi nikako od religije niti njenih sadrzhaja - zavisi od ljudi koji se pozivaju na tu religiju i koji je sprovode u djelo. jer bez ljudi koji je zhive, ne zhivi ni religija . ona je samo prazna posuda, u koju mozhesh uliti dosta toga.
a sad se odoh pakovati