Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Last_one

#1 Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by Last_one »

Pitanje za one koji barataju fizikom:

Zasto proton ima pozitivno naelektrisanje dok neutron nema naelektrisanja a isto su građeno?

Potreban mi je odgovor....sve sam pretrazila al ne mogu da nađem...Hvala! :-D
JThomas

#2 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by JThomas »

ja nisam neki veliki stručnjak, ali NISU isto građeni, neutron ima dva "dole" kvarka i jedan "gore", a proton obrnuto.
atko

#3 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by atko »

JThomas wrote:ja nisam neki veliki stručnjak, ali NISU isto građeni, neutron ima dva "dole" kvarka i jedan "gore", a proton obrnuto.
evo i slicica i ko te god pita ti kazes ovo boldirano i pokazes slicicu :D

Image
Arminovski

#4 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by Arminovski »

Cuj sve pretrazila.. Ne vjerujem ti ja. :) Pa to ti je 3 sekunde. Ukucas proton na google ili bilo kojoj drugoj stranici i izadje ti odmah.

Gore kvark (up quark) je naelektrisan sa +2/3 a dole qvark (down quark) sa -1/3. Znaci nisu isti.

Kad saberes sve dobijes 0 za neutron i +1 za proton.

Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" jer nasi nazivi "pozitivno" i "negativno" su samo to, tj samo nazivi i nista vise. Mozda je to kod nekih vanzemaljaca upravo suprotno tj proton nazivaju negativnim a elektron pozitivnim.

Zasto je kvark naelektrisan je vec drugo pitanje, nama izvan dometa. ;-)
Last_one

#5 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by Last_one »

Hvala ljudi, sjajni ste :) I da, jesam pretrazila ali nisam pronasla ono sto mi je upravo receno...Jos jednom, hvala!
atko

#6 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by atko »

Arminovski wrote: Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" jer nasi nazivi "pozitivno" i "negativno" su samo to, tj samo nazivi i nista vise. Mozda je to kod nekih vanzemaljaca upravo suprotno tj proton nazivaju negativnim a elektron pozitivnim.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo tako, nasi ljudi kad cuju za predznak minus to odmah asocira na neki dug, ili minus na kartici, na nesto sto nedostaje :D
walkabout

#7 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by walkabout »

Arminovski wrote: Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" ...
ili..."zasto je suprotno naelektrisan"...i "nenaelektrisan"...
janje_

#8 Re: Zasto je proton pozitivno naelektrisan...

Post by janje_ »

Arminovski wrote:Cuj sve pretrazila.. Ne vjerujem ti ja. :) Pa to ti je 3 sekunde. Ukucas proton na google ili bilo kojoj drugoj stranici i izadje ti odmah.

Gore kvark (up quark) je naelektrisan sa +2/3 a dole qvark (down quark) sa -1/3. Znaci nisu isti.

Kad saberes sve dobijes 0 za neutron i +1 za proton.

Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" jer nasi nazivi "pozitivno" i "negativno" su samo to, tj samo nazivi i nista vise. Mozda je to kod nekih vanzemaljaca upravo suprotno tj proton nazivaju negativnim a elektron pozitivnim.

kako su nas ucili svojevremeno, od atoma nema dalje.. elektron kruzi oko jezgre u kojoj se nalaze neutron i proton.. pa se poce pricat o kvarkovima, pa o bosonima.. LM, vrag bi ga znao sta ce se jos tu sve otkrit.. ;)

pred novu godinu sam nazocio zanimljivom predavanju o ovoj materiji i pravo me je zapanjilo kako se tu malo zna u biti..
Post Reply