Zasto proton ima pozitivno naelektrisanje dok neutron nema naelektrisanja a isto su građeno?
Potreban mi je odgovor....sve sam pretrazila al ne mogu da nađem...Hvala!
evo i slicica i ko te god pita ti kazes ovo boldirano i pokazes slicicuJThomas wrote:ja nisam neki veliki stručnjak, ali NISU isto građeni, neutron ima dva "dole" kvarka i jedan "gore", a proton obrnuto.

Arminovski wrote: Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" jer nasi nazivi "pozitivno" i "negativno" su samo to, tj samo nazivi i nista vise. Mozda je to kod nekih vanzemaljaca upravo suprotno tj proton nazivaju negativnim a elektron pozitivnim.
Zasto je kvark naelektrisan je vec drugo pitanje, nama izvan dometa.
ili..."zasto je suprotno naelektrisan"...i "nenaelektrisan"...Arminovski wrote: Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" ...
kako su nas ucili svojevremeno, od atoma nema dalje.. elektron kruzi oko jezgre u kojoj se nalaze neutron i proton.. pa se poce pricat o kvarkovima, pa o bosonima.. LM, vrag bi ga znao sta ce se jos tu sve otkrit..Arminovski wrote:Cuj sve pretrazila.. Ne vjerujem ti ja.Pa to ti je 3 sekunde. Ukucas proton na google ili bilo kojoj drugoj stranici i izadje ti odmah.
Gore kvark (up quark) je naelektrisan sa +2/3 a dole qvark (down quark) sa -1/3. Znaci nisu isti.
Kad saberes sve dobijes 0 za neutron i +1 za proton.
Ako hoces da filozofiras onda je pravilnije reci "Zasto je drugacije naelektrisan" jer nasi nazivi "pozitivno" i "negativno" su samo to, tj samo nazivi i nista vise. Mozda je to kod nekih vanzemaljaca upravo suprotno tj proton nazivaju negativnim a elektron pozitivnim.
Zasto je kvark naelektrisan je vec drugo pitanje, nama izvan dometa.