Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
prenosnik

#4951 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Kako nije? Mi ovde na forumu samo znamo nadimke jedni drugima, eventualno i mesta odakle dolazimo. Ali, to ne govori nista. Dakle, samo skup nula i jedinica.
da ti ne objasnjavam, kad sam znas odgovor
Towelie

#4952 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Kako nije? Mi ovde na forumu samo znamo nadimke jedni drugima, eventualno i mesta odakle dolazimo. Ali, to ne govori nista. Dakle, samo skup nula i jedinica.
da ti ne objasnjavam, kad sam znas odgovor
Objasni, ziv bio.
5 0 5

#4953 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote: Kad izbiješ iz glave dugovremenu opčinjenost silovanjima, tek onda možeš pričati o promjenama.
Šampinjone, spominjao sam ja i obrazovanje, ali te to nije zaintrigiralo.
nasa

#4954 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

5 0 5 wrote:
S4mpion wrote: Kad izbiješ iz glave dugovremenu opčinjenost silovanjima, tek onda možeš pričati o promjenama.
Hajde dobro, koja bi ti prava dao zenama, a smatras da im islam ne daje.Nemoj sad o primjerima kako neki tumace islam vec evo ti sta citas iz Kur'ana kao ogranicenje, obespravljenost zena itd.
S4mpion

#4955 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

5 0 5 wrote: Šampinjone, spominjao sam ja i obrazovanje, ali te to nije zaintrigiralo.
Možda jesi, ali je nemoguće primjetiti takve stvari pored tolike opsjednutosti silovanjima na svakoj temi.

Probaj više razmišljat o obrazovanju, a manje o silovanjima.
animals

#4956 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

nasa wrote:
5 0 5 wrote:
Hajde dobro, koja bi ti prava dao zenama, a smatras da im islam ne daje.Nemoj sad o primjerima kako neki tumace islam vec evo ti sta citas iz Kur'ana kao ogranicenje, obespravljenost zena itd.
Probaj razmisljati sa stanovista jedne moderne zene, a ne sa stanovista religije..
5 0 5

#4957 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote:
5 0 5 wrote: Šampinjone, spominjao sam ja i obrazovanje, ali te to nije zaintrigiralo.
Možda jesi, ali je nemoguće primjetiti takve stvari pored tolike opsjednutosti silovanjima na svakoj temi.

Pa ti vidiš samo šta želiš da vidiš. Ne vidiš što ne želiš da vidiš. Nije li to definicija izdoktriranog čovjeka.
S4mpion

#4958 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

5 0 5 wrote:
S4mpion wrote: Možda jesi, ali je nemoguće primjetiti takve stvari pored tolike opsjednutosti silovanjima na svakoj temi.

Pa ti vidiš samo šta želiš da vidiš. Ne vidiš što ne želiš da vidiš. Nije li to definicija izdoktriranog čovjeka.
Ne, vidim samo ono čime bombarduješ forum već duže vrijeme.
5 0 5

#4959 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Šampinjone,
Ne laži. Hahahahaha. Uopšte nisam bio na ovim temama od kako su ukinuli ateizam. Tu i tamo svratim. Ali ne znam što ti smeta priča o silovanjima. Da te ne svrbi?
S4mpion

#4960 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

5 0 5 wrote:Šampinjone,
Ne laži. Hahahahaha. Uopšte nisam bio na ovim temama od kako su ukinuli ateizam. Tu i tamo svratim. Ali ne znam što ti smeta priča o silovanjima. Da te ne svrbi?
Ništa od toga, samo mi smeta kad vidim da neko ko 24/7 razmišlja o silovanjima počne pisati o primitivizmu, ne ide to...
5 0 5

#4961 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote: Ništa od toga, samo mi smeta kad vidim da neko ko 24/7 razmišlja o silovanjima počne pisati o primitivizmu, ne ide to...
Šampinjone, šta si se uhvatio silovanja. Možda je bilo bolje da si se usredotočio na moja pitanja nego na mene. Ali to ne možeš. Jer znaš da si donji svaki put. Pa bolje ovako. :lol:
sigh

#4962 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Cak se one naljute kada muskaraca iznervira njegova dunjalucka zena/devojka.
Sorry Toewlie, pio sam sa rajom i nisam bio prisutan vecerasnjim diskusijama ali ovo je nesto najjace sto sam cuo oko ateizam-religija diskusija. Zivio ti mi meni jarane i mir za vas sve :thumbup: :-D :izet:
apsidejzi

#4963 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

MyTao wrote:Znaci u 99% serijatskom sistemu zene namaju nikakva prava... razlog tome je sto nije 100% serijat :lol:

A na zapadu 0 % serijatski sistem, i zene zive puno bolje... nesto tu nije uredu...
Ne postoji 99% serijat.
nemezis

#4964 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Ovdje se često vidi ovakav razgovor:

A: Religija nije dobra.
V: Zašto, religija je savršena?
A: Zato sto dozvoljava X.
V: Ali to se ne radi u praksi.
A: Eno radi Y.
V: Oni ne tumače svetu knjigu ispravno.
A: Ali sveta knjiga to dozvoljava.
V: Ali to se radi samo u kalifatu a sada nema kalifata, pa se to ne radi.

Legenda:
A - ateista
V - vjernik
X - aktivnost koja je očito neprihvatljiva u današnjem društvu
Y - država ili pokret koji radi X

Jesmo li toliko retardirani?!
asurbanipal

#4965 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Zaboravio si da spomenes da se ovo odnosi na muskarce u Dzennetu, a ne na dunjaluku. I to zato sto ce muskarci tamo imati osim dunjaluckih zena i hurije, pa ih treba sve zadovoljiti. :D
Prenosi Enes, r.a., da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: ”Vjernik ce u Dzennetu imati snagu da spolno opci s toliko i toliko zena.” Enes, r.a., upita:”Allahov Poslanice, moci ce toliko spolno opciti?” Allahov poslanik, s.a.v.s., rece:”Imat ce snagu stotine ljudi.”(Hasen-sahih,Tirmizi)
pa se ne raznesi...jos kad vidis ajet "ubijajte i budite ubijeni" :P

beduinska shvatanja dzenneta kao javne kuce...

btw., prica je bila o dunjaluku. nisi odgovorio kako je muhamed izdrzavao 13 zena...(da preskocimo robove)...iz nekih privrednih aktivnosti ili ratnog plijena...

a znas onu ilahiju
"dzennet, dzennet, neko veli
hurije i dvorac bijeli
to daj onom ko to zeli
tebe trebam, samo tebe"
?

:thumbup: :lol:
NIN

#4966 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

nasa wrote:A sta cemo s pricom da su Muhamedu dolazile i vrlo razotkrivene beduinke tipa kupaci i da im je objasnjavao, nije ih kamenovao, ostavio je prostor da prime islam, ...
Pa dobro, tada je Muhamed jos uvijek bio samo revolucionar, a drustvo nije bilo homogeno, mislim, logicno. :)
Towelie

#4967 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Prenosnice, ti si izabrao samo jedan hadis o dzenetskim blagodatima, analizirao ga na svoju ruku i dosao do nakaradnog zakljucka da je Dzennet javna kuca, da Allah sacuva. I ti posle da nekome govoris o beduinskom razumevanju hadisa. Moras da poradis na metodologiji razumevanja hadisa sa slicnom tematikom. Tvoj pristup je poprilicno povrsan tu. A Poslanik je izdrazao svoje zene sa ono malo koliko je imalo, nikada nije povezao dva dana u kojima nije bio gladan. Kada su svi stavljali po kamen na stomak, on je stavio dva. U jednom trenutku je cak i ponudio svojim suprugama da ga napuste ako nisu zadovoljne sa onim sto on nudi.
NIN

#4968 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Ako cemo pokusati odgovoriti na ovo pitanje onda moramo biti metodicniji jer, ipak, u religiji, kao i u svakoj drugoj instituciji, postoji visesmjerna interakcija, kako vertikalna, tako i horizintalna.

Prvenstveno, pitanje treba sagledati iz ugla vjernika i njegovog odnosa prema instituciji. Onda trebamo analizirati odnos klera prema pojedincu, kao i to kako i zasto se religijska tradicija prenosi s roditelja na potomstvo, a na poslijetku analizitati i onaj horizontalni transfer nauka i osjecaja pripadnosti medju samim vjernicima unutar grupe.

Naravno, polaritet je ovdje nebitan jer i vjernici i nevjernici itekako mogu naci zajednicku kad su ovakve analize u pitanju. Mada, trebamo biti svjesni da ovo pitanje i nije tako jednostavno da bi se na njega odgovorilo u par postova. :)
S4mpion

#4969 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

5 0 5 wrote: Šampinjone, šta si se uhvatio silovanja. Možda je bilo bolje da si se usredotočio na moja pitanja nego na mene. Ali to ne možeš. Jer znaš da si donji svaki put. Pa bolje ovako. :lol:
Manje razmišljaj o silovanjima, više o obrazovanju, pa ćemo onda pričat.
Bloo
Globalna šefica

#4970 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:
5 0 5 wrote: Šampinjone, šta si se uhvatio silovanja. Možda je bilo bolje da si se usredotočio na moja pitanja nego na mene. Ali to ne možeš. Jer znaš da si donji svaki put. Pa bolje ovako. :lol:
Manje razmišljaj o silovanjima, više o obrazovanju, pa ćemo onda pričat.
da! da bi mogao edukovano da siluješ :mrgreen:
asurbanipal

#4971 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by asurbanipal »

NIN wrote:

Prvenstveno, pitanje treba sagledati iz ugla vjernika i njegovog odnosa prema instituciji.

Samo ukratko na ovo. Lično, kao vjernik, kao neko ko stvari posmatra sa strane i neko ko ih nastoji sagledati iz više uglova, vremenom sve više kritički zaključujem da je religija kao institucija postala sama sebi svrha, i da vremenom gubi svoj smisao i značaj, ako ga je ikad i imala, gledamo li na historijski tok i način na koji je ona u njemu djelovala. Naravno, vjera i duhovnost poglavito su po meni iznad tih institucija...

NIN wrote:
Naravno, polaritet je ovdje nebitan jer i vjernici i nevjernici itekako mogu naci zajednicku kad su ovakve analize u pitanju. Mada, trebamo biti svjesni da ovo pitanje i nije tako jednostavno da bi se na njega odgovorilo u par postova. :)

Tačno.
prenosnik

#4972 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Prenosnice, ti si izabrao samo jedan hadis o dzenetskim blagodatima, analizirao ga na svoju ruku i dosao do nakaradnog zakljucka da je Dzennet javna kuca, da Allah sacuva. I ti posle da nekome govoris o beduinskom razumevanju hadisa.
pa to i jeste beduinsko razumijevanje hadisa

Towelie wrote: Moras da poradis na metodologiji razumevanja hadisa sa slicnom tematikom. Tvoj pristup je poprilicno povrsan tu. A Poslanik je izdrazao svoje zene sa ono malo koliko je imalo, nikada nije povezao dva dana u kojima nije bio gladan. Kada su svi stavljali po kamen na stomak, on je stavio dva. U jednom trenutku je cak i ponudio svojim suprugama da ga napuste ako nisu zadovoljne sa onim sto on nudi.
hahaha, pa evo meni u zivotu nije prosao nijedan dan, a da u njemu nisam bio gladan. inace, zamisli, ne jedem dok ne ogladnim ;-)

nije im svima nudio jednako seksa. i onda ucjena. ako ti se ne svidja cinjenica da mi se seksualno ne svidjas, draga zeno, pa tebe staru i ruznu ne posjecujem za razliku od mladjih zena, mozes pokupiti prnje. ali, ko bi te htio tako staru i ruznu?
nasa

#4973 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

NIN wrote:
nasa wrote:A sta cemo s pricom da su Muhamedu dolazile i vrlo razotkrivene beduinke tipa kupaci i da im je objasnjavao, nije ih kamenovao, ostavio je prostor da prime islam, ...
Pa dobro, tada je Muhamed jos uvijek bio samo revolucionar, a drustvo nije bilo homogeno, mislim, logicno. :)
Kad je homogeno. Pobjeda je ulzak u Meku gdje nemuslimanima kaze Ja vas danas necu koriti, idite, slobodni ste...
ima manje homogeno drustvo nego u Medini...
ili oprostaj: O ljudi! Vas Gospodar je Jedan, vas otac je jedan, svi ste vi od Adema a.s. , a Adem a.s. je od zemlje. Najbolji kod Allaha dz.s. su oni koji su najbogobojazniji i nema prednost Arap nad nearapaom i nema prednost nearap nad Arapinom, ni crveni nad bijelim, niti bijeli nad crvenim...
Aisa je ispricala da je Muhamed u zamjenu za zito dao jednom Jevreju oklop i nakon Muhamedove smrti ostao je kod tog Jevreja.....

Muhamed nije tezio homogenom drustvu, on je gledao iznad toga, O ljudi Muhamed se obraca covjecanstvu od pocetka do kraja....
5 0 5

#4974 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Edouard

#4975 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

NIN wrote:Ako cemo pokusati odgovoriti na ovo pitanje onda moramo biti metodicniji jer, ipak, u religiji, kao i u svakoj drugoj instituciji, postoji visesmjerna interakcija, kako vertikalna, tako i horizintalna.

Prvenstveno, pitanje treba sagledati iz ugla vjernika i njegovog odnosa prema instituciji. Onda trebamo analizirati odnos klera prema pojedincu, kao i to kako i zasto se religijska tradicija prenosi s roditelja na potomstvo, a na poslijetku analizitati i onaj horizontalni transfer nauka i osjecaja pripadnosti medju samim vjernicima unutar grupe.

Posmatrajući religiju sa aspekta institucije, tradicije, prijenosa nauka...(naravno da možemo i tako), ali nećemo nikada doći do onog suštinskog što ovo pitanje zaprav u sebi nosi.
A to su čovjekova traženja i odgovori na ona prva i posjednja pitanja (ne vremenski nego po značenju), na temeljna pitanja ljudske egzistencije na koja religije nastoje dati odgovore na osnovi onoga čime raspolažu; ljudskog znanja, mudrosti, ali i Božanske objave.
Locked