Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
5 0 5

#4876 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Jeste retkost, ali ima. To su skromni muslimani, nisu grlati vec rade za sebe i za ahiret. Verovatno i u komsiluku imas jednog takvog, ali ga ne primecujes. Kao onaj filmski klise neprimetnog strebera u averidz americkoj gimnaziji.
Medjutim, takve likove neces videti na televiziji. Oni ne donose gledanost, pa nisu zanimljivi.
Mislio sam više u praksi, kao npr, da može voziti automobil. Da može obući šta hoće. Da je neće bičevati kao preljubnicu ako bude silovana. Da ima pravo na školovanje. Izbor. Da ima pravo da glasa i da bude birana. Takve neke stvari. Pusti ti ove iz mojeg komšiluka koji svakako žive u društvu koje je uređeno sekularnim modernim standardom. Pričamo o društvu u kojem je na snazi savršeni božiji sistem spušten s neba. Da li su tamo žene ravnopravne? Ako jesu, objasni mi kako.
Last edited by 5 0 5 on 24/10/2014 22:45, edited 1 time in total.
5 0 5

#4877 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote: prakticno u robovlasnickim odnosima gdje rob muskarac , a zena gazda imaju veca prava pogotovo ako podrazumjevamo pod ropstvo ateisticko vidjenje dozvoljenosti ropstva u islamu.... doduse I nekih muslimana....Helenejse, bila je to cinicna sala ali bice da sam neshvacena :spavalica:
hocu haraca on je sklon filozofiji :D
E baš ti hvala. Žena je superiornija u odnosu na roba čiji je vlasnik njen muž koji je opet superiorniji od nje i od roba. Tako nekako? Praktično.
prenosnik

#4878 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

5 0 5 wrote: E baš ti hvala. Žena je superiornija u odnosu na roba čiji je vlasnik njen muž koji je opet superiorniji od nje i od roba. Tako nekako? Praktično.
e, to ti je ono: on-gazda, ona, njegova hanuma-gazdarica. on bego, ona beginica :D
Towelie

#4879 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Taj hadis ako je tacan je i ucinio vecinu vjernika pasivnim za ovim svijetom,a to je dovelo da smo najslabiji po pitanju ekonomije,a to onda da nas ubijaju,a pretezno se ubijaju slabiji.
Novac je moć,da li ga imamo sto bi iko smjeo po palestini i drugdje ciniti ona sranja. :evil:
Hadis je tacan, ali ga ti nisi razumela na pravi nacin. Kako i bilo ko drugi ko iz ovoga procita preporuku vernici da se odreknu dunjaluka.
da, ja tezim da on ne mrvi po mušemi :roll: a on teži da ja prestanem da imam potrebu da mi je čista mušema
Bravo. Musko-zenske razlike in a nutshell.
znaci, allahu je draze da ljudi budi bogati, pa da zbog tog zavrse u dzehennemu?
Ne, nego je vecini ljudi draze da budu bogati. A biti bogat je verovatno i vece iskusenje nego biti siromasan. Makar ja to tako vidim. Uostalom, razmisli koliko su imali od dunjaluka Poslanik saws i najbolji ljudi umeta. Vecina nije imala puno.
Mislio sam više u praksi, kao npr, da može voziti automobil. Da može obući šta hoće. Da je neće bičevati kao preljubnicu ako bude silovana. Da ima pravo na školovanje. Izbor. Da ima pravo da glasa i da bude birana. Takve neke stvari. Pusti ti ove iz mojeg komšiluka koji svakako žive u društvu koje je uređeno sekularnim modernim standardom. Pričamo o društvu u kojem je na snazi savršeni božiji sistem spušten s neba. Da li su tamo žene ravnopravne? Ako jesu, objasni mi kako.
A gde je to serijat na snazi u potpunosti pa da mozemo to drustvo da posmatramo kroz islamsku prizmu? ISIS ne racunam.
5 0 5

#4880 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

S.Arabija. Yemen.
prenosnik

#4881 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Bloo wrote:
Towelie wrote: Zasto bi to bila kontradiktornost? Uostalom, sasvim je jasno da muskarac i zena osim fizicki razlikuju i psiholoski, te stoga imaju razlicite teznje i potrebe.
da, ja tezim da on ne mrvi po mušemi :roll: a on teži da ja prestanem da imam potrebu da mi je čista mušema
ali, ti si svjesna te svoje manjkavosti. a i on je isto svjestan te tvoje manjkavosti :D
prenosnik

#4882 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote:
znaci, allahu je draze da ljudi budi bogati, pa da zbog tog zavrse u dzehennemu?
Ne, nego je vecini ljudi draze da budu bogati.
cuj "ne", a hadis fino kaze "da". allahu je drazi...
m_l

#4883 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

5 0 5 wrote:S.Arabija. Yemen.
Ali nije u potpunosti.
5 0 5 wrote:
nasa wrote: prakticno u robovlasnickim odnosima gdje rob muskarac , a zena gazda imaju veca prava pogotovo ako podrazumjevamo pod ropstvo ateisticko vidjenje dozvoljenosti ropstva u islamu.... doduse I nekih muslimana....Helenejse, bila je to cinicna sala ali bice da sam neshvacena :spavalica:
hocu haraca on je sklon filozofiji :D
E baš ti hvala. Žena je superiornija u odnosu na roba čiji je vlasnik njen muž koji je opet superiorniji od nje i od roba. Tako nekako? Praktično.
Pretpostavimo da nije udata, a ima roba. :wink: :mrgreen:
MyTao

#4884 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MyTao »

Znaci u 99% serijatskom sistemu zene namaju nikakva prava... razlog tome je sto nije 100% serijat :lol:

A na zapadu 0 % serijatski sistem, i zene zive puno bolje... nesto tu nije uredu...
Towelie

#4885 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

S.Arabija. Yemen.
Krive interpretacije serijata. Ne postoji serijatski argument da se zeni zabrani da vozi auto.
Nismo se razumeli. Jeste Allahu drazi, ali samo zato sto udeljuje iz svog bogatstva, a ne iz nekog drugog razloga. Isto je tako Allahu drazi covek na stepenu ihsana od onoga na stepenu imana, ali to je opet zato sto sam covek sebe dovede do odredjenog nivoa verovanja. Ukratko, covek sam definise svojim delima kakav ce biti njegov odnos sa Gospodarem.
nasa

#4886 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:
ma lakse je dokazati da je Allahu drazi nego dovesti u sumnju i jednu rijec hadisa-sarkazam da ne moram opet objasnjavati

@m_i :thumbup: :D
prenosnik

#4887 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Nismo se razumeli. Jeste Allahu drazi, ali samo zato sto udeljuje iz svog bogatstva, a ne iz nekog drugog razloga.
to je tvoje tumacenje.
Towelie

#4888 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Nismo se razumeli. Jeste Allahu drazi, ali samo zato sto udeljuje iz svog bogatstva, a ne iz nekog drugog razloga.
to je tvoje tumacenje.
Sta bi bilo tvoje tumacenje? Da Allah vise voli bogatog zbog bogatsva per se? Zasto onda nije dao Poslaniku dunjalucko bogatstvo?
m_l

#4889 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:
Moras, opcenito, ova pitanja i odgovore malo izbalansirarti. :mrgreen:

Inace, uvijek idete u krajnost, ne vezete stvari. :mrgreen:

Naravno da je Allahu drazi bogat vjernik, ali onaj kome to bogatstvo nece biti svrha postojanja. Siromastvo nije nikakva vrlina. Islam podstice na neovisnost o drugim stvorenjima. Cetvrti stub islama je zekat, a kako da, kao muslimani, ispunimo tu obavezu ako smo siromasni?!
Towelie

#4890 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

ma lakse je dokazati da je Allahu drazi nego dovesti u sumnju i jednu rijec hadisa-sarkazam da ne moram opet objasnjavati

@m_i :thumbup: :D
Hadis je verodostojan, koliko je meni poznato. Ti ako mislis drugacije, mozes izneti dokaz za svoju tvrdnju.
prenosnik

#4891 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Sta bi bilo tvoje tumacenje? Da Allah vise voli bogatog zbog bogatsva per se? Zasto onda nije dao Poslaniku dunjalucko bogatstvo?
kako nije, zar preko deset zena nije dunjalucko bogatstvo? ima i onaj hadis da je poslanik imao seksualni nagon kao sto konja...a ti bi brojio kovanice? :P
Towelie

#4892 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Sta bi bilo tvoje tumacenje? Da Allah vise voli bogatog zbog bogatsva per se? Zasto onda nije dao Poslaniku dunjalucko bogatstvo?
kako nije, zar preko deset zena nije dunjalucko bogatstvo? ima i onaj hadis da je poslanik imao seksualni nagon kao sto konja...a ti bi brojio kovanice? :P
Treba tih 10 zena nahraniti i izdravati. A tu kovanice stupaju na snagu. Kao i svugde drugde.
A kako je ziveo Isa? Koliko je on imao zena?
prenosnik

#4893 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

m_l wrote:

Naravno da je Allahu drazi bogat vjernik, ali onaj kome to bogatstvo nece biti svrha postojanja. Siromastvo nije nikakva vrlina. Islam podstice na neovisnost o drugim stvorenjima. Cetvrti stub islama je zekat, a kako da, kao muslimani, ispunimo tu obavezu ako smo siromasni?!
sta znaci neovisnost o drugim stvorenjima u praksi?
prenosnik

#4894 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Treba tih 10 zena nahraniti i izdravati. A tu kovanice stupaju na snagu. Kao i svugde drugde.
A kako je ziveo Isa? Koliko je on imao zena?
manje zena i prileznica nego sulejman :D

a sta bi ti ocekivao od ruhullaha?
5 0 5

#4895 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote:
S.Arabija. Yemen.
Krive interpretacije serijata. Ne postoji serijatski argument da se zeni zabrani da vozi auto.
Ako postoji jedan sistem (zakonik) savršen i dat od boga lično. Ako taj bog ima milijardu poklonika i ako taj zakonik postoji milenijum i po. I pored toga čovjek nije uspio napraviti ni jednu sredinu na planeti koja poštuje i razumije taj zakonik kakvog ga je bog i namislio, nego ga na najnakaradniji način zloupotrebljava, sakateći ljude i zlostavljajući žene, šta onda reći o tom sistemu?

Mozemo li biti slobodni da zaključimo da jedan sistem koji postoji hiljadu i po godina i koji za to vrijeme niko nikad nije sporveo kako je bog zamislio, da taj sistem ne valja.

Šta onda reći i o samom bogu koji je sklepao taj zakonik, ako ga niko za toliko vrijeme nije shvatio, nego čak razumiju da je otkidanje glava, razbijanje lubanja kamenom, sakaćenje, porobljavanje i tlačenje upravo to što je on mislio da je dobro i da će mu goditi kada ljudi rade takve stvari jedni drugima.

Ovo zadnje ne moraš odgovoriti, jer je meni jasno da su taj zakonik pisali jako primitivni ljudi u primitivnoj sredini (još uvijek) i u malo primitivnije vrijeme (za tu sredinu). A puno za čovječanstvo.
prenosnik

#4896 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Treba tih 10 zena nahraniti i izdravati. A tu kovanice stupaju na snagu. Kao i svugde drugde.
iz kojih para je muhamed izdrzavao 13 zena? cime se bavio, ko ga je placao, kako je zaradjivao? neke 'privredne' aktivnosti ili ratni plijen?
Towelie

#4897 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

manje zena i prileznica nego sulejman :D

a sta bi ti ocekivao od ruhullaha?
Eto, sad ispade da se bogatstvo meri brojem zena, a ne novcima. Mozda, ali u nekom paralelnom univerzumu. Zapravo, zene same dodju kad imas para. Makar vecina.
Ako postoji jedan sistem (zakonik) savršen i dat od boga lično. Ako taj bog ima milijardu poklonika i ako taj zakonik postoji milenijum i po. I pored toga čovjek nije uspio napraviti ni jednu sredinu na planeti koja poštuje i razumije taj zakonik kakvog ga je bog i namislio, nego ga na najnakaradniji način zloupotrebljava, sakateći ljude i zlostavljajući žene, šta onda reći o tom sistemu?
Postoji sredina, samo je moras staviti u vremenski kontekst. Pogledaj zivot u hilafetu prvih generacija, pa ces videti ispravnu primenu serijata u praksi.
Šta onda reći i o samom nogu koji je sklepao taj zakonik, ako ga niko za toliko vrijeme nije shvatio, nego čak razumiju da je otkidanje glava, razbijanje lubanja kamenom, sakaćenje, porobljavanje i tlačenje upravo to što je on mislio da je dobro i da će mu goditi kada ljudi rade takve stvari jedni drugima.
A sta reci o Sekspiru zato sto svi ne razumeju njegova dela?
Je li do Sekspira ili do ljudi?
nasa

#4898 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pa @towelie moze biti vjerodostajan ali bez da ga mi uvodimo u vjeru kao novu vrijednost,ne mozemo nikako sa sigurnoscu znati u kojem kontekstu je izrecen pa je li bas bas upotrebljen taj izraz itd.zasto ne reci da, takve rijeci su prenesene ali mi imamo niz jasnih propisa iz Kur'ana koji taj hadis stavljaju iskljucivo u kontekst u kojem bogatstvo nije grijeh, da bogatstvo moze biti i izvor dobra itd.a ipak ne mozemo Bogu pripisati rijeci koje nije sam objavio u Objavi...eto, sto je zlo ovako promatrati stvari
m_l

#4899 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

prenosnik wrote:
m_l wrote:

sta znaci neovisnost o drugim stvorenjima u praksi?
Ho's ovu bh. varijantu? :mrgreen:

Raditi, zaraditi, raspodjeliti na sebe, ukucane, siromasne(iz raznih razloga), a nesto i ustedjeti...
prenosnik

#4900 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Eto, sad ispade da se bogatstvo meri brojem zena, a ne novcima. Mozda, ali u nekom paralelnom univerzumu. Zapravo, zene same dodju kad imas para. Makar vecina.
para ili vlast, autoritet po nekom osnovu, hoces reci...mozda se i proculo za taj hadis o seksualnom nagonu od sto konja...i to je vrsta autoriteta :P

osim sto je izjava seksisticka, takodjer blati casne majke vjernika :P
Locked