Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#3501 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

...a evo kako to pismeni ljudi rade:

How An Evangelical Christian Researcher Reconciles Science With Her Faith
We often perceive science and faith as two opposing camps, facing off against each other across a chasm. It’s a chasm that seems to grow deeper as the number of topics over which we disagree multiplies, rather than decreases, with time. Adherents on one side dig in and point to their evidence: data, theories, and models. The other side does the same: the Bible, divine revelation, personal belief. Often it seems like these can never be reconciled.

I'm a scientist. I have a bachelor's degree in physics, and a master's degree and Ph.D. in atmospheric science. I study climate change. My work relies on those same lines of scientific evidence -- observations, physical principles, experiments and models. I’m also a Christian, though. I believe that the universe exists because of someone greater than us who -- as the Bible tells us -- spoke it into being.

I see science and faith as two sides of the same coin. They each provide us with something that we cannot get from the other. And when they disagree, it’s usually because we are interpreting one, or the other, or both of them too narrowly.

In the future, with more information -- as in the case of Galileo, where the science was true, or the "static universe" theory of the 1700s, where the theologians were closer to reality -- we may eventually be able to build a bridge across our chasm, and meet in the middle. And in the meantime, a little humility, and willingness to disagree with respect and understanding, can get us a long way.

The author of the book of Hebrews tells us that "faith is ... the evidence of things not seen." By definition, science is exactly the opposite of that. Science is the evidence of things that are seen, observed, documented, quantified, measured.

In my own area of climate change, science can tell us that we have a problem: Climate is changing. Science can tell us why it’s happening: It's us. Science can even tell us what the outcome of different choices will be: If we continue to depend on fossil fuels as our primary source of energy, the impacts will be severe and even dangerous; if we reduce our emissions and transition to non-carbon fuels, the impacts will still be serious but it will be easier to adapt.

But science can't tell us what we should do about it. That is a value judgment. How much is too much risk? How much suffering is justified in the name of short-term economic gain? For many of us, our values come from our faith, and the core value of the Christian faith is to love others as Christ loved us, and to our God with all our heart and love our neighbors as ourselves. Today, when we look at the impact our energy choices are having on our neighbors here at home and around the world, it is clear from our values that doing nothing about climate change or, even worse, refusing to acknowledge the reality of this problem is 100 percent inconsistent with our faith.

My science tells me that climate change is real, that it’s affecting us here and now, and that our choices today carry tremendous consequences for our future. It's my faith, though, that keeps me going day after day -- a faith that motivates a hope for a better future, and a love for the people and the world that God has created.
http://www.popsci.com/article/science/h ... SOC&dom=fb
nemezis

#3502 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
nasa wrote:Vi nemate problem da zakljucite kako ljudski zivot nema svrhu i neki visi smisao i da je to naprosto tako i OK ali biste da dokucite svrhu i smisao Bozijeg stvaranja :D :D :D

Cudni su i putevi ateistickog filozofiranja :-?
Boga nema, pa je i pojam "božije stvaranje" besmislen. S druge strane, ako nas je stvorio da bismo mu se klanjali, time se daju bogu ljudske osobine zbog čega se inače bunite.
ako nema Boga ko je onda u tebi stvorio motore (u spermatozoidima) i robote (Kinesin proteinski robot) i masine (kopiator DNA/RNA masina)

jel ito samo sebe stvorilo?

Bog kaze:
33. Zar oni da govore: "Izmišlja ga!" – Ne, nego oni neće da vjeruju;
34. zato neka oni sastave govor sličan Kur’anu, ako istinu govore!
35. Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!

drugim rijecima jesi li slucajno nastao ili si sam sebe stvorio (paradox, moze li tvoja majka samu sebe roditi)
Ako ima boga, ko je stvorio njega. A možda su nas stvorili i vanzemaljci, napredniji civilizacija. Možda nas je stvorio dijete u nekoj naprednoj civilizaciji pa se zabavlja gledajući nas i uništit će nas kada mu se roditelji vrate sa godišnjeg jer su mu nakon prošli put zabranili da se tako igra jer im dodje velik račun za struju.
Ali Kemal

#3503 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Chagalj wrote:
Ali Kemal wrote: Drugo, kako se u dobra djela moze uvrstiti ubijanje drugih ljudi?
da vidimo sta taj BOg kaze za to u Kur'anu

5:32...Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, - kao da je svim ljudima život sačuvao...

stacemo sad? otkud to onda da optuzujes Boga da uvrstava ubijanje drugih nevinih ljudi kao dobro djelo? zar ti ovaj ajet nije dokaz da trebas da malo vise izuvacas tematiku a manje optuzujes onoga koji te stvorio?

Ja ne optuzujem Boga, nego optuzujem ljude koji to propovjedaju. :oops:
Smrt nevjernicima, smrt pederima, osvajanje teritorija, stvaranje vjerskih drzava, koje ne ide bez ubijanja nevinih, u ime Boga i slicno.
To sto pise u Kuranu stoji, medjutim ko to postuje od strane najagresivnijih vjernika.
Postavio sam pitanje zasto Bosanci idu da ratuju za ISIS, nego zbog propovjedanja koje su culi negdje u Bosni. Postoji li neka osuda, istraga vjerskih sluzbenika od strane IZ?
Pa vidimo na forumu da postoje oni koji sasvim nesmetano izrazavaju svoju podrsku ISIS-u :-)
Znaci ti kada meni kazes zasto optuzujem Boga radis isto kao ovi iz ISIS-a koji se Bogom zaklanjaju i za svoje zlocine, prakticno oni optuzuje Boga, jer to cine u njegovo ime.
RNG_25

#3504 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:
nasa wrote:Ni pokusaj odgovora jer besmislenost Bozijeg stvaranja covjeka je pokrenuta od ateista ...

Ako je teza da je ljudski zivot posljedica slucajnosti i bez ikakve opdredjene svrhe ne vidim sta je problem ako isto tako opis Bozijeg stvaranja i svrhe vidite besmislenim, uklapa se u pocetnu tezu....znaci, odgovorili ste sami sebi ali iz nekog cudnog razloga citam cudjenje i potrebu da vjernici ipak vase zivote odnosno Bozije stvaranje opisu smislenim ...
smijesno :D
Tebi je jasno da u argumentovanoj raspravi ne možeš odbraniti stav da bog postoji a dugo na temi nije bilo one priče koja tebi paše (filozofiranje i sl.), pa ti dosadno?
Ali je svejedno u pravu.
nemezis

#3505 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:
nemezis wrote:
nasa wrote:Ni pokusaj odgovora jer besmislenost Bozijeg stvaranja covjeka je pokrenuta od ateista ...

Ako je teza da je ljudski zivot posljedica slucajnosti i bez ikakve opdredjene svrhe ne vidim sta je problem ako isto tako opis Bozijeg stvaranja i svrhe vidite besmislenim, uklapa se u pocetnu tezu....znaci, odgovorili ste sami sebi ali iz nekog cudnog razloga citam cudjenje i potrebu da vjernici ipak vase zivote odnosno Bozije stvaranje opisu smislenim ...
Tebi je jasno da u argumentovanoj raspravi ne možeš odbraniti stav da bog postoji a dugo na temi nije bilo one priče koja tebi paše (filozofiranje i sl.), pa ti dosadno?
Ali je svejedno u pravu.
Sta je u pravu?
RNG_25

#3506 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:Sta je u pravu?
Ovo.
ali iz nekog cudnog razloga citam cudjenje i potrebu da vjernici ipak vase zivote odnosno Bozije stvaranje opisu smislenim ...
S jedne strane ne vidiš smisao, recimo stvaranja, siguran si u to da to nema smisla, ali opet pitaš nekog religioznog čovjeka (da upotrijebim širi termin od samo vjernika) da ti objasni (neki) smisao. Pa kad dobiješ odgovor, onda se iščuđavaš i kao da hoćeš da pobiješ te tvrdnje o smislu nekakvim drugim pitanjima ("što je Bogu trebalo da nas stvori, radi zabave?"). Što je suvišno, imajući u vidu da znaš odgovor, jel' tako.

I što je još smiješno, valjda ste do sada trebali shvatiti da su neke stvari u domenu čistog vjerovanja u nešto, da te stvari u kontekstu date vjere *imaju* smisla, a da vi koji imate *ograničeno* znanje i shvatanje o datoj vjeri (što je i logično, ne vrijeđam) opet sve prebacujete u domen van vjere gdje jedino neki argument ponuditi i možete. Tipa pozivanje na nauku i "prirodne zakone"...

Ali svejedno, šta reći...

Edit: Svi mi imamo ograničeno znanje i shvatanje o svemu. Neki manje, neki više.
nemezis

#3507 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:
nemezis wrote:Sta je u pravu?
Ovo.
ali iz nekog cudnog razloga citam cudjenje i potrebu da vjernici ipak vase zivote odnosno Bozije stvaranje opisu smislenim ...
S jedne strane ne vidiš smisao, recimo stvaranja, siguran si u to da to nema smisla, ali opet pitaš nekog religioznog čovjeka (da upotrijebim širi termin od samo vjernika) da ti objasni (neki) smisao. Pa kad dobiješ odgovor, onda se iščuđavaš i kao da hoćeš da pobiješ te tvrdnje o smislu nekakvim drugim pitanjima ("što je Bogu trebalo da nas stvori, radi zabave?"). Što je suvišno, imajući u vidu da znaš odgovor, jel' tako.

I što je još smiješno, valjda ste do sada trebali shvatiti da su neke stvari u domenu čistog vjerovanja u nešto, da te stvari u kontekstu date vjere *imaju* smisla, a da vi koji imate *ograničeno* znanje i shvatanje o datoj vjeri (što je i logično, ne vrijeđam) opet sve prebacujete u domen van vjere gdje jedino neki argument ponuditi i možete. Tipa pozivanje na nauku i "prirodne zakone"...

Ali svejedno, šta reći...

Edit: Svi mi imamo ograničeno znanje i shvatanje o svemu. Neki manje, neki više.
Ne kontam. Ja pitam nesto. Dobijem odgovor. Ukazujem na nelogičnost odgovora i postavljam pitanje. Gdje je ovdje problem? Tačno je da ne vidim smisao u tome da nas je bog stvorio da bi nam pokazao milost. Jer: a) prije stvaranja ne postojimo pa nam je ta milost nebitna, b) ukazuje na to da bog ima potrebu da nekome pokazuje milost sto je prilično ljudska osobina, c) milost i ne pokazuje bas nesto prema velikom broju ljudi. Dakle, u čemu je problem ako ja tražim da mi neko objasni zašto je bog stvorio ljude?
nemezis

#3508 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:Edit: Svi mi imamo ograničeno znanje i shvatanje o svemu. Neki manje, neki više.
Slažem se.
nemezis

#3509 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:I što je još smiješno, valjda ste do sada trebali shvatiti da su neke stvari u domenu čistog vjerovanja u nešto, da te stvari u kontekstu date vjere *imaju* smisla, a da vi koji imate *ograničeno* znanje i shvatanje o datoj vjeri (što je i logično, ne vrijeđam) opet sve prebacujete u domen van vjere gdje jedino neki argument ponuditi i možete. Tipa pozivanje na nauku i "prirodne zakone"...
Ako neko vjeruje, ne smije ga se pitati ništa? I onoga koji vjeruje da postoji djed mraz?
RNG_25

#3510 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:
RNG_25 wrote:I što je još smiješno, valjda ste do sada trebali shvatiti da su neke stvari u domenu čistog vjerovanja u nešto, da te stvari u kontekstu date vjere *imaju* smisla, a da vi koji imate *ograničeno* znanje i shvatanje o datoj vjeri (što je i logično, ne vrijeđam) opet sve prebacujete u domen van vjere gdje jedino neki argument ponuditi i možete. Tipa pozivanje na nauku i "prirodne zakone"...
Ako neko vjeruje, ne smije ga se pitati ništa? I onoga koji vjeruje da postoji djed mraz?
To nisam rekao. Samo mi je pomalo smiješno konstantno pitati iste stvari, jer one su za vjernika odgovorene, a za ateistu to nisu odgovori, pa... Uglavnom, nastavite pitati, nemam ništa protiv. Ali se opet vraćamo na stvar da se u neke stvari vjeruje, pa tražiti "logične" odgovore i usklađene sa "prirodnim zakonima" i td. - ukratko, tražiti naučne dokaze - je suvišno. Helenejse. :D
RNG_25

#3511 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:Ne kontam. Ja pitam nesto. Dobijem odgovor. Ukazujem na nelogičnost odgovora i postavljam pitanje. Gdje je ovdje problem? Tačno je da ne vidim smisao u tome da nas je bog stvorio da bi nam pokazao milost. Jer: a) prije stvaranja ne postojimo pa nam je ta milost nebitna, b) ukazuje na to da bog ima potrebu da nekome pokazuje milost sto je prilično ljudska osobina, c) milost i ne pokazuje bas nesto prema velikom broju ljudi. Dakle, u čemu je problem ako ja tražim da mi neko objasni zašto je bog stvorio ljude?
"Problem" je što odgovor nije nužno nelogičan. Ako baš želiš da je odgovor usklađen sa nama poznatim zakonima prirode (a priznajmo skromno da nam svi oni nisu poznati, a i mnogi koji jesu su samo djelomično), onda ćeš se razočarati. Jer ti odgovori su u sklopu vjere i njih se takve prihvata.

Edit: ovo naredno očito nema baš veze sa konkretnim odgovorom na tvoje tvrdnje u citatu...

Uostalom, ja ne mogu smatrati jednog velikog čovjeka kao što je bio "neki tamo" Muhammed a.s. lažovom. Niti ga smatrati licemjerom. Ili luđakom. Niti mogu smatrati masu njegovih sljedbenika - a to nisu bili samo nepismeni siromasi već i ugledni i bogati ljudi - takvim. Previše je slučajnosti, previše je ljudskih iskustava slično, da se tek odbace pukim tvrdnjama da je to "iz neznanja" ili "iz straha" ili šta god ateisti misle da je razlog zašto neko vjeruje. A o bezočnim optužbama na račun Poslanika a.s., ili njegovih sljedbenika, da i ne govorim. Mislim, imaš ti pravo reći šta hoćeš, ali ono što kažeš može biti potpuna laž i time, zapravo, na kraju samo sebe najviše lažeš.

Eto, baš će jedan čovjek koji je kamen oko svog struka nosio da bi ga stomak manje bolio od gladi, te koji je još skoro sve što je imao davao sirotinji, koji iako je bio lider čitave nacije muslimana (da, ovdje izjednačavam namjerno naciju sa vjerom) ipak je spavao na najobičnijoj slami... mislim stvarno. Koga stvarno je briga za istinu, onda neće samo gledati u jedan izvor. I pokušat će neke stvari shvatiti i razumjeti iako mu na prvu nisu po volji (npr. poligamija Muhammeda a.s.), jer su te stvari detaljno objašnjene negdje, pa ko voli nek izvoli.

Ja odlutah i toliko za danas od mene.
nemezis

#3512 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:
nemezis wrote:Ne kontam. Ja pitam nesto. Dobijem odgovor. Ukazujem na nelogičnost odgovora i postavljam pitanje. Gdje je ovdje problem? Tačno je da ne vidim smisao u tome da nas je bog stvorio da bi nam pokazao milost. Jer: a) prije stvaranja ne postojimo pa nam je ta milost nebitna, b) ukazuje na to da bog ima potrebu da nekome pokazuje milost sto je prilično ljudska osobina, c) milost i ne pokazuje bas nesto prema velikom broju ljudi. Dakle, u čemu je problem ako ja tražim da mi neko objasni zašto je bog stvorio ljude?
"Problem" je što odgovor nije nužno nelogičan. Ako baš želiš da je odgovor usklađen sa nama poznatim zakonima prirode (a priznajmo skromno da nam svi oni nisu poznati, a i mnogi koji jesu su samo djelomično), onda ćeš se razočarati. Jer ti odgovori su u sklopu vjere i njih se takve prihvata.

Edit: ovo naredno očito nema baš veze sa konkretnim odgovorom na tvoje tvrdnje u citatu...

Uostalom, ja ne mogu smatrati jednog velikog čovjeka kao što je bio "neki tamo" Muhammed a.s. lažovom. Niti ga smatrati licemjerom. Ili luđakom. Niti mogu smatrati masu njegovih sljedbenika - a to nisu bili samo nepismeni siromasi već i ugledni i bogati ljudi - takvim. Previše je slučajnosti, previše je ljudskih iskustava slično, da se tek odbace pukim tvrdnjama da je to "iz neznanja" ili "iz straha" ili šta god ateisti misle da je razlog zašto neko vjeruje. A o bezočnim optužbama na račun Poslanika a.s., ili njegovih sljedbenika, da i ne govorim. Mislim, imaš ti pravo reći šta hoćeš, ali ono što kažeš može biti potpuna laž i time, zapravo, na kraju samo sebe najviše lažeš.

Eto, baš će jedan čovjek koji je kamen oko svog struka nosio da bi ga stomak manje bolio od gladi, te koji je još skoro sve što je imao davao sirotinji, koji iako je bio lider čitave nacije muslimana (da, ovdje izjednačavam namjerno naciju sa vjerom) ipak je spavao na najobičnijoj slami... mislim stvarno. Koga stvarno je briga za istinu, onda neće samo gledati u jedan izvor. I pokušat će neke stvari shvatiti i razumjeti iako mu na prvu nisu po volji (npr. poligamija Muhammeda a.s.), jer su te stvari detaljno objašnjene negdje, pa ko voli nek izvoli.

Ja odlutah i toliko za danas od mene.
Ovo je forum. Ako @chagalj može pisati sve one gluposti, imam i ja pravo pitati. Vama ako smeta, nemojte citati. Ako neko kaze "stvorio nas da pokaže milost" onda je ta izjava data u kontekstu našeg razumijevanja pojma "milost". U tom istom kontekstu ja pitam za objašnjenje te milosti i navodim zašto je to nelogicno. Ako ne znaš, reci "ne znam".

Za ovo drugo, odlutao jesi. Ne znam zašto to meni pričaš. Kada sam ja rekao nešto protiv Muhameda?
nasa

#3513 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

nemezis wrote:
nasa wrote:
nemezis wrote:Boga nema, pa je i pojam "božije stvaranje" besmislen. S druge strane, ako nas je stvorio da bismo mu se klanjali, time se daju bogu ljudske osobine zbog čega se inače bunite.
Ni pokusaj odgovora jer besmislenost Bozijeg stvaranja covjeka je pokrenuta od ateista ...

:mrgreen:
Ipak mi nije tako dosadno kao tebi....

Edit: @rng Ne da mi se nesto da obrazlazem ali to sto si pisao, da recimo ima primjera koji na prvu iziskuju cak napor da se shvate medjutim kada se promatraju u cjelini Muhamedovog zivota dobiju odgovor, bas mi se svidja , isto mislim :thumbup:
Bujrum majstore

#3514 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

RNG_25 wrote:Ali se opet vraćamo na stvar da se u neke stvari vjeruje, pa tražiti "logične" odgovore i usklađene sa "prirodnim zakonima" i td. - ukratko, tražiti naučne dokaze - je suvišno. Helenejse. :D
Jesi ti svjestan sta si napisao? :)
Chagalj

#3515 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Ali Kemal wrote:
Chagalj wrote:
Ali Kemal wrote: Drugo, kako se u dobra djela moze uvrstiti ubijanje drugih ljudi?
da vidimo sta taj BOg kaze za to u Kur'anu

5:32...Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, - kao da je svim ljudima život sačuvao...

stacemo sad? otkud to onda da optuzujes Boga da uvrstava ubijanje drugih nevinih ljudi kao dobro djelo? zar ti ovaj ajet nije dokaz da trebas da malo vise izuvacas tematiku a manje optuzujes onoga koji te stvorio?

Smrt nevjernicima, smrt pederima, osvajanje teritorija, stvaranje vjerskih drzava, koje ne ide bez ubijanja nevinih, u ime Boga i slicno.
To sto pise u Kuranu stoji, medjutim ko to postuje od strane najagresivnijih vjernika.
Postavio sam pitanje zasto Bosanci idu da ratuju za ISIS, nego zbog propovjedanja koje su culi negdje u Bosni. Postoji li neka osuda, istraga vjerskih sluzbenika od strane IZ?
Pa vidimo na forumu da postoje oni koji sasvim nesmetano izrazavaju svoju podrsku ISIS-u :-)
Znaci ti kada meni kazes zasto optuzujem Boga radis isto kao ovi iz ISIS-a koji se Bogom zaklanjaju i za svoje zlocine, prakticno oni optuzuje Boga, jer to cine u njegovo ime.
ma i mi kao vjernici to optuzujemo, jer zasluzuje svaku osudu, takvi ljudi su zarobli islam u svoje kandze i narod misli da su oni pravi sljedbenici islama a nisu. jer islam propovjeda suportno od onoga sto oni rade.
Chagalj

#3516 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote: Iz čega nastaje čovjek? Mislim na začeće.
kad se spermatozid dodje do jajnika i tu se spoje kromozomi YX ili XX sto odredjuje sta ce dijete biti, musko ili zensko.
Chagalj

#3517 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Kome milost ukazao kada ne postojimo? Odakle mu potreba da pokazuje milost? Zašto? Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu. Evo i sada možemo reći da ima 17000000000 nestvorenih osoba kojima bog ne pokazuje milost. Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?
Odakle mu potreba da pokazuje milost?
eh to Njega pitaj na sudnjem danu kad mu budes polagao racune.

Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu.
ako oprosti grijehe i uvede u raj vjecno tebi na uzivanje onda jeste milost.

Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?
da vidimo sta kaze Bog za ovo u Kuranu:

16.Mi nismo stvorili nebo i Zemlju, i ono što je između njih, da se zabavljamo.
17.Da smo se htjeli zabavljati, zabavljali bismo se onako kako Nama dolikuje, ali Mi to ne činimo,
18.Nego istinom suzbijamo laž, istina je uguši i laži nestane; a teško vama zbog onoga što o Njemu iznosite!
Chagalj

#3518 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Ako ima boga, ko je stvorio njega. A možda su nas stvorili i vanzemaljci, napredniji civilizacija. Možda nas je stvorio dijete u nekoj naprednoj civilizaciji pa se zabavlja gledajući nas i uništit će nas kada mu se roditelji vrate sa godišnjeg jer su mu nakon prošli put zabranili da se tako igra jer im dodje velik račun za struju.
Ako ima boga, ko je stvorio njega
1. Reci: "On je Allah – jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"

Njega nije niko stvorio niti je bio nekad nista, on je oduvijek, jer da je on stvoren, onda nebi bio Bog nego stvorenje, a onda bi se pitao ko je stvorio stvaraoca Boga itd isli bi vjecno unazad ko je stvorio toga ko je stvorio onoga itd, ne Boga niko nije stvorio onda je uvijek postojao, dok sve ostalo nije postojalo. Nije mu potrebno ista da bi on postojao

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko ucini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja cu ga prepustiti tome drugom." Muslim (i Ibn Madždže).

-Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. upitan: "Gdje se nalazio nas Gospodar prije nego sto su stvorena nebesa i Zemlja?" Nije odbio onoga ko pita i odgovorio je: "Nije uz Njega bilo nista" iznad Njega nije bilo nista i ispod Njega nije bilo nista. (Ahmed)

Možda nas je stvorio dijete u nekoj naprednoj civilizaciji pa se zabavlja gledajući nas i uništit će nas kada mu se roditelji vrate sa godišnjeg jer su mu nakon prošli put zabranili da se tako igra jer im dodje velik račun za struju
mozda ovo mozda ono , mozda ono mozda ovo itd itd samo ti nagadjaj :wink:

Bog kaze:

Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili; oni se samo za pretpostavkama povode...(Kuran)

...slijede samo pretpostavke, a pretpostavka istini baš nimalo ne koristi. /28/ Kuran
dustaban

#3519 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Odgovor na pitanje "zasto je potrebna religija" cete naci na zakljucanoj temi "Religija i korupcija".

Religija dakle sluzi lopuzama da mirno spavaju.
irac300

#3520 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Kome milost ukazao kada ne postojimo? Odakle mu potreba da pokazuje milost? Zašto? Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu. Evo i sada možemo reći da ima 17000000000 nestvorenih osoba kojima bog ne pokazuje milost. Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?

Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu.

17.Da smo se htjeli zabavljati, zabavljali bismo se onako kako Nama dolikuje, ali Mi to ne činimo,
18.Nego istinom suzbijamo laž, istina je uguši i laži nestane; a teško vama zbog onoga što o Njemu iznosite!
Ko to mi? Je l' to bog samog sebe persira ili ima poremećaj u vidu višestruke ličnosti? Znači ili je egomanijak ili dilajla s kojom nikada ne znaš na čemu si, jer mijenja osobnost iz minute u minutu. I šta znači ''zabavljati kako nama dolikuje''?
Chagalj

#3521 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:
Chagalj wrote:

Ko to mi? Je l' to bog samog sebe persira ili ima poremećaj u vidu višestruke ličnosti? Znači ili je egomanijak ili dilajla s kojom nikada ne znaš na čemu si, jer mijenja osobnost iz minute u minutu. I šta znači ''zabavljati kako nama dolikuje''?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pluralis_maiestatis

Pluralis maiestatis (lat.) u slobodnom prijevodu na hrvatski jezik označava vladarsku množinu veličanstva kojom su se služili vladari (carevi, kraljevi, pa i pape). koji su, kada su govorili o sebi, to činili u prvom licu množine ličnom zamjenicom mi.

Primjer ovakvog obraćanja mogao se čuti ne tako davno i to u 20. stoljeću, kada su pape sve do Ivana Pavla I. (1978.) koristili takav izričaj.

Pluralis maiestatis razlikuje se od pluralis modestiae ili pluralis auctoris kad se čitatelji/slušatelji uključuju u govor (primjerice u matematičkom tekstu: Izračunajmo sada jednadžbu.).

To je Allah, a ne mnozina nekih bogova.
I šta znači ''zabavljati kako nama dolikuje''?
puno pitas momcino.

znaci zabavljati se kako njemu dolikuje.

znaci, nedolikuje odrasloj osobi da se igra sa djecim igrackama auticima, i lutkama, nego kartama, kockanjem itd
Dozer

#3522 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Chagalj wrote:
Dozer wrote:Kako nije logicno da se vanzemaljci sakrivaju, crni Chagalj...?
Pa ako izgledaju totalno drugacije od nas, a izgledaju, sta mislis kako bi na njih reagovali ljudi prije 1400 godina?
A sakrivanje boga vec nema logike - zasto bi e on sakrivao ako je - bog? Zasto bi on sam za sebe rekao da se u njega treba vjerovati, a ne slijediti ga?
U cemu je trik?

zato sto je naznaceno u Kuranu
da nas je bog izmedju ostalog stvorio da na testira, ko ce raditi dobra a ko losa djela. onda logicno, da je jasnije izlazi na vidjelo ako je kamera skrivena i nezna se da se snima, nego ako se zna da ima skrivena kamera onda neces da radis svasta , sustezes se, i onda naravno neces radi sto bi inace uradio da nema kamere, tako isto sa skrivenja Boga, ovako izadje lakse na vidjelo tvoja djela, ne sustezes se nikoga kad te niko od ljudi nevidi.

eto zbog cega, po nekom logicnom razmisljanju, a vjerovatno ima i drugih razloga.

a zasto bi se krili onda vanzemljaci, ako nas nisu stvorili ili ako jesu, hoce li nam to oni suditi za nasa djela?? nista od toga.

nego kad mi pokazes slike vanzemljaca i njihovu planetu onda mozemo pricati o vanzemaljcima. a do tada trla baba dlan da joj prodje dan.
Sustina tvog problema lezi u boldiranom. Da te pitam nesto...ali i da mi iskreno odgovoris ako je moguce... - Da si u Kur'anu na nekoj stranici naisao na tekst ovog sadrzaja "Allah kaze da se vjernik koji napuni 27 godina, a do tad nije spavao sa minimalno 23 zene i 4 djevojcice, mora ubiti odrubljivanjem vlastite glave", da li bi ti to uradio?
Ili bi, da spasis svoju glavu, ipak malo zanemario "Allahovu volju" i instrukciju, a i pokusao se malo sakriti od "skrivenih kamera"?

Sto se "sudjenja za nasa djela tice", kako ti uopste znas da ti za to "sudi" bas Allah? Mislim, kako znas da Allah, u stvari, nisu vanzemaljci, ali su se tako predstavili ljudima u datom momentu, i u skladu s nivoom i mogucnostima intelektualnih dometa ljudi u to vrijeme?
Opet ti kazem - u to vrijeme su ljudi intelektualno bili na daleko nizem nivou nego je to slucaj danas. Puno su manje znali o svijetu oko sebe i bili su neuporedivo skloniji vjerovanju u natprirodna bica poput boga. Vrsta koja je u stanju doci do nas ko zna odakle, samim tim je neuporedivo razvijenija i inteligentnija od nas, i mi vjerovatno jos uvijek ni kroz SF ne mozemo zamisliti kakvi su njihovi planovi s nama.
Kako mi imamo razne planove i svasta radimo s "nizim" vrstama (zivotinjama), zasto ti je nemoguce da smo mi bas nesto takvo, poput zivotinja, nekoj neuporedivo naprednojoj vrsti?
Kako mi treniramo zivotinje da rade svasta nesto sto nama padne na pamet, zasto ne nemoguce da na isti nacin, samo drugim metodama, konkretno religijama, neka naprednija vrsta - trenira nas? :D
Chagalj

#3523 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
Chagalj wrote:
Dozer wrote:Kako nije logicno da se vanzemaljci sakrivaju, crni Chagalj...?
Pa ako izgledaju totalno drugacije od nas, a izgledaju, sta mislis kako bi na njih reagovali ljudi prije 1400 godina?
A sakrivanje boga vec nema logike - zasto bi e on sakrivao ako je - bog? Zasto bi on sam za sebe rekao da se u njega treba vjerovati, a ne slijediti ga?
U cemu je trik?

zato sto je naznaceno u Kuranu
da nas je bog izmedju ostalog stvorio da na testira, ko ce raditi dobra a ko losa djela. onda logicno, da je jasnije izlazi na vidjelo ako je kamera skrivena i nezna se da se snima, nego ako se zna da ima skrivena kamera onda neces da radis svasta , sustezes se, i onda naravno neces radi sto bi inace uradio da nema kamere, tako isto sa skrivenja Boga, ovako izadje lakse na vidjelo tvoja djela, ne sustezes se nikoga kad te niko od ljudi nevidi.

eto zbog cega, po nekom logicnom razmisljanju, a vjerovatno ima i drugih razloga.

a zasto bi se krili onda vanzemljaci, ako nas nisu stvorili ili ako jesu, hoce li nam to oni suditi za nasa djela?? nista od toga.

nego kad mi pokazes slike vanzemljaca i njihovu planetu onda mozemo pricati o vanzemaljcima. a do tada trla baba dlan da joj prodje dan.
Sustina tvog problema lezi u boldiranom. Da te pitam nesto...ali i da mi iskreno odgovoris ako je moguce... - Da si u Kur'anu na nekoj stranici naisao na tekst ovog sadrzaja "Allah kaze da se vjernik koji napuni 27 godina, a do tad nije spavao sa minimalno 23 zene i 4 djevojcice, mora ubiti odrubljivanjem vlastite glave", da li bi ti to uradio?
Ili bi, da spasis svoju glavu, ipak malo zanemario "Allahovu volju" i instrukciju, a i pokusao se malo sakriti od "skrivenih kamera"?

Sto se "sudjenja za nasa djela tice", kako ti uopste znas da ti za to "sudi" bas Allah? Mislim, kako znas da Allah, u stvari, nisu vanzemaljci, ali su se tako predstavili ljudima u datom momentu, i u skladu s nivoom i mogucnostima intelektualnih dometa ljudi u to vrijeme?
Opet ti kazem - u to vrijeme su ljudi intelektualno bili na daleko nizem nivou nego je to slucaj danas. Puno su manje znali o svijetu oko sebe i bili su neuporedivo skloniji vjerovanju u natprirodna bica poput boga. Vrsta koja je u stanju doci do nas ko zna odakle, samim tim je neuporedivo razvijenija i inteligentnija od nas, i mi vjerovatno jos uvijek ni kroz SF ne mozemo zamisliti kakvi su njihovi planovi s nama.
Kako mi imamo razne planove i svasta radimo s "nizim" vrstama (zivotinjama), zasto ti je nemoguce da smo mi bas nesto takvo, poput zivotinja, nekoj neuporedivo naprednojoj vrsti?
Kako mi treniramo zivotinje da rade svasta nesto sto nama padne na pamet, zasto ne nemoguce da na isti nacin, samo drugim metodama, konkretno religijama, neka naprednija vrsta - trenira nas? :D

Da si u Kur'anu na nekoj stranici naisao na tekst ovog sadrzaja "Allah kaze da se vjernik koji napuni 27 godina, a do tad nije spavao sa minimalno 23 zene i 4 djevojcice, mora ubiti odrubljivanjem vlastite glave", da li bi ti to uradio?

ako bi tako glasio tekst, niti bi bio musliman niti bi to slijedio. kratko i jasno.

kako ti uopste znas da ti za to "sudi" bas Allah? Mislim, kako znas da Allah, u stvari, nisu vanzemaljci, ali su se tako predstavili ljudima u datom momentu, i u skladu s nivoom i mogucnostima intelektualnih dometa ljudi u to vrijeme?
Kuran kaze Allah, nemogu ja sam izmisljati nekog treceg. vjerujem da je Kuran od Allaha jer sve upucuje na to. nema logike za ono sto ti tvrdis, da vanzemljaci objave Kuran a to prirpisu jednom Bogu i uporno se naznacava jedan Bog ne vise njih. nema jednostavno logike da se vjeruje da su vanzemljaci donijeli Kuran.

Vrsta koja je u stanju doci do nas ko zna odakle, samim tim je neuporedivo razvijenija i inteligentnija od nas, i mi vjerovatno jos uvijek ni kroz SF ne mozemo zamisliti kakvi su njihovi planovi s nama.
nemoj dalje, svega ti, dobro je. :-)
Dozer

#3524 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ja ti upravo dadoh sasvim normalnu logiku zasto bi vanzemaljci, u datom vremenu prije 1400+ godina, sebe ljudima predstavili kroz boga. E sad, drugi par rukava je sto je to tebi neprihvatljivo i neshvatljivo da postoji i ta mogucnost.
Pa ni ljudi prije 1400+ godina nisu uopste ni pomisljali da imaju ovakve diskusije, zar ne? Naprosto jer nisu imali saznanja i cinjenica koje mi imamo danas.

Vec ti rekoh - osnovni tvoj problem je sto si u "kutiji", i jednostavno ne zelis pogledati preko ruba te kutije. Da li je to iz nekakvog straha i nesigurnosti da bi se moglo desiti da otkrijes naznake da sve sto "Allah kaze" nije nuzno i istina, ili se radi o sasvim obicnoj mentalnoj nemogucnosti i odbijanju da uopste razmislis o drugim mogucnostima i istinama, sasvim je nebitno.
ako bi tako glasio tekst, niti bi bio musliman niti bi to slijedio. kratko i jasno.
A ovo ti je vec smijesan odgovor. Ti si musliman jer su te tako usmjerili roditelji. Kasnije si ti to sam nadogradio (osim ako ces mi reci da si Kur'an uzeo u ruke cim su ti prerezali pupcanu vrpcu, za sta i i ti ja znamo da nije istina), i poceo prihvatati kao svoj nacin zivota, udubio se u to, citao, itd.
Da si sve to tako bio i radio godinama svog zivota, uveliko to prihvatio, a onda poceo citati Kur'an i naisao na moj fiktivni primjer u njemu, ja ti garantujem da bi bilo upravo kako i rekoh - to bi preskocio iz prostog razloga sto ti ne odgovara.
nemoj dalje, svega ti, dobro je. :-)
Zasto mislis da isto ne mogu reci i ja za tvoje, i uopste sve religijske teze o bogu?
Opet ti kazem - postirao sam ti puno dokaza o postojanju vanzemaljaca i njihovih letjelica. Koje dokaze o postojanju boga si ti postirao, a da se ne mogu naucno objasniti?
irac300

#3525 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote: http://hr.wikipedia.org/wiki/Pluralis_maiestatis

Pluralis maiestatis (lat.) u slobodnom prijevodu na hrvatski jezik označava vladarsku množinu veličanstva kojom su se služili vladari (carevi, kraljevi, pa i pape). koji su, kada su govorili o sebi, to činili u prvom licu množine ličnom zamjenicom mi.

Primjer ovakvog obraćanja mogao se čuti ne tako davno i to u 20. stoljeću, kada su pape sve do Ivana Pavla I. (1978.) koristili takav izričaj.

Pluralis maiestatis razlikuje se od pluralis modestiae ili pluralis auctoris kad se čitatelji/slušatelji uključuju u govor (primjerice u matematičkom tekstu: Izračunajmo sada jednadžbu.).

To je Allah, a ne mnozina nekih bogova.
I šta znači ''zabavljati kako nama dolikuje''?
puno pitas momcino.

znaci zabavljati se kako njemu dolikuje.

znaci, nedolikuje odrasloj osobi da se igra sa djecim igrackama auticima, i lutkama, nego kartama, kockanjem itd

Znači bog sebe smatra kraljem, papom, carem ili bar ima boljke kao i obični ljudi kada pati od neke visine i smatra se boljim od drugih ljudi. Po meni bogu to uopšte ne bi bilo bitno, da on sam sebe veliča, al' haj'...logika i Chagalj.

I da, u pravu si, ovo nije persiranje, nego očita zaostavština politeističkog vjerovanja na Arabijskom poluotoku.

Ovo za zabavu jedan veliki :lol: :lol: :lol:
Locked