Nije. U bukvalistickom smislu kako poimamo mi nakit, nije.nemezis wrote:Onda to nije nakit?Towelie wrote:Nakit nije potreban esencijalno, to je samo jedan od ukrasa Dzeneta. A mogu da se slozim da nakit tamo nije nakit onako kako ga mi poimamo na ovom svetu, samo im je ime zajednicko.
Zašto je potrebna religija?
- Towelie
#2951 Re: Zašto je potrebna religija?
-
kerima1
#2952 Re: Zašto je potrebna religija?
Misli se na nakit,ukras samo kao vrednijeg kvaliteta.Hajde probaj zamisliti na kakav drugi nakit se misli?! Nema jelde logike.Towelie wrote:Nije. U bukvalistickom smislu kako poimamo mi nakit, nije.nemezis wrote:Onda to nije nakit?Towelie wrote:Nakit nije potreban esencijalno, to je samo jedan od ukrasa Dzeneta. A mogu da se slozim da nakit tamo nije nakit onako kako ga mi poimamo na ovom svetu, samo im je ime zajednicko.
- Towelie
#2953 Re: Zašto je potrebna religija?
Slazem se da se misli nakit u smislu ukrasa, ali se ne misli na nakit kao sto je zlatna narukvica, recimo.
- simonese
#2954 Re: Zašto je potrebna religija?
a intimni pirsingTowelie wrote:Slazem se da se misli nakit u smislu ukrasa, ali se ne misli na nakit kao sto je zlatna narukvica, recimo.
-
Lopov-eliminator
#2955 Re: Zašto je potrebna religija?
Vidite kako se ljudi zapetljaju kad po svaku cijenu sve žele objasniti logikom "čovjek to ne može intelektualno obuhvatiti"...
-
nemezis
#2956 Re: Zašto je potrebna religija?
Znaci, ne radi se o nakitu? Zašto se onda koristi izraz nakit? Zašto je uopšte dubinu dzenetu potreban nakit?Towelie wrote:Nije. U bukvalistickom smislu kako poimamo mi nakit, nije.nemezis wrote:Onda to nije nakit?Towelie wrote:Nakit nije potreban esencijalno, to je samo jedan od ukrasa Dzeneta. A mogu da se slozim da nakit tamo nije nakit onako kako ga mi poimamo na ovom svetu, samo im je ime zajednicko.
-
nemezis
#2957 Re: Zašto je potrebna religija?
Znaci, ne slažeš se sa ovime gdje se bas pominju narukvice?Towelie wrote:Slazem se da se misli nakit u smislu ukrasa, ali se ne misli na nakit kao sto je zlatna narukvica, recimo.
Na rukam ce ima biti narukvice od zlata i srebra, odjeca im od dibe, kadife i svile. Kad i oni dodju na to mjesto, i kad sjednu. Allah ce na njih poslati povjetarac koji ce uciniti da im lica i odjeca miskom zamirisu. Oni ce tada biti mladici crne kose, u trideset trecoj godini starosti, onakvi kakav je bio Adem kad ga je Uzviseni Allah stvorio.
- MJAU - da
#2958 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako divno zvuči, bajkovito... blago vjernicima...nemezis wrote:Znaci, ne slažeš se sa ovime gdje se bas pominju narukvice?Towelie wrote:Slazem se da se misli nakit u smislu ukrasa, ali se ne misli na nakit kao sto je zlatna narukvica, recimo.
Na rukam ce ima biti narukvice od zlata i srebra, odjeca im od dibe, kadife i svile. Kad i oni dodju na to mjesto, i kad sjednu. Allah ce na njih poslati povjetarac koji ce uciniti da im lica i odjeca miskom zamirisu. Oni ce tada biti mladici crne kose, u trideset trecoj godini starosti, onakvi kakav je bio Adem kad ga je Uzviseni Allah stvorio.
- vazi
#2959 Re: Zašto je potrebna religija?
u njemu caruje drugarstvoooooooNIN wrote:Nece skontat jer nije bio ni u planu u to vrijeme.irac300 wrote:Tamo su kuće od čokolade, prozori su od marmelade, tamo svako radi ono šta hoće, tamo raste svako voće...
- NIN
#2960 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa vjerovatno radi toga da bi se lakse predocilo covjecanstvu, u kontekstu naseg shvatanja.nemezis wrote:Zašto se onda koristi izraz nakit?
- simonese
#2961 Re: Zašto je potrebna religija?
sta je sa Mercedesom,Rolex i ostaloNIN wrote:Pa vjerovatno radi toga da bi se lakse predocilo covjecanstvu, u kontekstu naseg shvatanja.nemezis wrote:Zašto se onda koristi izraz nakit?
- MJAU - da
#2962 Re: Zašto je potrebna religija?
simonese wrote:sta je sa Mercedesom,Rolex i ostaloNIN wrote:Pa vjerovatno radi toga da bi se lakse predocilo covjecanstvu, u kontekstu naseg shvatanja.nemezis wrote:Zašto se onda koristi izraz nakit?
Hahahah, vraćamo se u XII vijek. I love this...
- NIN
#2963 Re: Zašto je potrebna religija?
Cuj vracamo se!?MJAU - da wrote:Hahahah, vraćamo se u XII vijek. I love this...
- apsidejzi
#2964 Re: Zašto je potrebna religija?
Rijec nakit je genericka rijec koja u sebi podrazumjeva vise objekata ukljucujuci i navedene. Neko mnogo pametniji od tebe je pisao to cemu se rugas...simonese wrote:sta je sa Mercedesom,Rolex i ostaloNIN wrote:Pa vjerovatno radi toga da bi se lakse predocilo covjecanstvu, u kontekstu naseg shvatanja.nemezis wrote:Zašto se onda koristi izraz nakit?
-
nemezis
#2965 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne moze to tako. Ako Džibril kaže narukvica od zlata i srebra, onda je narukvica. Ne moze malo doslovno, malo simbolika.NIN wrote:Pa vjerovatno radi toga da bi se lakse predocilo covjecanstvu, u kontekstu naseg shvatanja.nemezis wrote:Zašto se onda koristi izraz nakit?
- MJAU - da
#2966 Re: Zašto je potrebna religija?
@apsidejzi prosvijetli nas.
@ NIN, šta se smiješ toliko, ja pokušavam da zakoračim u XIII...
@ NIN, šta se smiješ toliko, ja pokušavam da zakoračim u XIII...
- Towelie
#2967 Re: Zašto je potrebna religija?
NIN ti je odgovorio vec, da se ne ponavljam.Znaci, ne radi se o nakitu? Zašto se onda koristi izraz nakit? Zašto je uopšte dubinu dzenetu potreban nakit?
Ne, ja kazem da se u Dzenetu ne nalazi ovako nestoZnaci, ne slažeš se sa ovime gdje se bas pominju narukvice?
, jer je ovo dunjalucka narukvica. Dzenetske narukvice iz predaje su nesto sasvim drugo i vec nekoliko puta ponavljam da imaju sa dunjaluckim samo ime zajednicko, a da se u biti ne radi o istoj stvari. Stvarno ne razumem sta tu nije jasno.
A zasto ne moze? Ko kaze da ne moze?Ne moze to tako. Ako Džibril kaže narukvica od zlata i srebra, onda je narukvica. Ne moze malo doslovno, malo simbolika.
-
Bujrum majstore
#2968 Re: Zašto je potrebna religija?
Oprosti, al otkud sa sigurnoscu znas da Dzenetska narukvica nije ni blizu dunjaluckoj?
Jel ima negdje neko obrazlozenje?
Jer, avaj, ni svi muslimani ne dijele tvoje misljenje osim ako se zapetljaju u debatama kao sto je ova.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jer, avaj, ni svi muslimani ne dijele tvoje misljenje osim ako se zapetljaju u debatama kao sto je ova.
- nasa
#2969 Re: Zašto je potrebna religija?
A sta je konkretno problem sa nakitom, mislim sto smeta u dzenetu?
Recimo bude i sta je problematicno?Licno ne vjerujem da bude
ali zamislimo ja s

sta smeta?
Recimo bude i sta je problematicno?Licno ne vjerujem da bude
sta smeta?
-
Chagalj
#2970 Re: Zašto je potrebna religija?
zasto ste se natakarili na nakit, ko da je dzennet samo nakit i nista vise
zlato, srebro , dijamanti i ostalo drago kamenje su osim nakita. koristeni u izradi Kuca u dzennetu, cak sta vise stabla u Raju sadrze zlato, nesto poput pozlaceno stablo, neznam kako to izgleda ali nam je to prenio Muhammed.
zlato, srebro , dijamanti i ostalo drago kamenje su osim nakita. koristeni u izradi Kuca u dzennetu, cak sta vise stabla u Raju sadrze zlato, nesto poput pozlaceno stablo, neznam kako to izgleda ali nam je to prenio Muhammed.
- Towelie
#2971 Re: Zašto je potrebna religija?
Zato sto nista dzenetsko ne lici dunjaluckom, i to je pravilo. Maramica Sada ibn Muaza iz Dzeneta je bolja od dunjaluka i svega sto je na njemu. Jedna dzenetska hurija kad bi se pojavila na dunjaluku bi obasjala i nebesa i zemlju. Dunjaluk i ahiret i njihovi kvaliteti nisu nikako za porediti.Bujrum majstore wrote:Oprosti, al otkud sa sigurnoscu znas da Dzenetska narukvica nije ni blizu dunjaluckoj?
- nasa
#2972 Re: Zašto je potrebna religija?
pa onda bi ova moja ogrlica bila sica
moram bolje zamisliti, recimo

ne, fakat me interesuje sto im smeta nakit
-
Chagalj
#2973 Re: Zašto je potrebna religija?
Bilježi imam Ebu Nuaim u svome djelu „Opisi dženneta“, s vjerodostojnim lancem prenosioca, da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Nema u džennetu ništa da liči onome što je na dunjaluku, osim imena“.Bujrum majstore wrote:Oprosti, al otkud sa sigurnoscu znas da Dzenetska narukvica nije ni blizu dunjaluckoj?
-
Cerebrum
#2974 Re: Zašto je potrebna religija?
Zato sto ljudi ne mogu objasniti svoje nevjerovanje pa traze bilo kakav argument kako bi pokazali da su upravu. To je nesto najgore. Slicno je i s vjerovanjem da me pogresno ne shvatite.nasa wrote:pa onda bi ova moja ogrlica bila sicamoram bolje zamisliti, recimo
- harač
#2975 Re: Zašto je potrebna religija?
irac300 wrote:Tamo su kuće od čokolade, prozori su od marmelade, tamo svako radi ono šta hoće, tamo raste svako voće...