Bog izgleda nezna da ja nemam ni krastavaca ni paradaJZOVA u frižideru ... Imam dva piva doduše ali su ista pa ne mogu birati.nemezis wrote:
Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?
Zašto je potrebna religija?
- fatamorgana
#2701 Re: Zašto je potrebna religija?
-
Chagalj
#2702 Re: Zašto je potrebna religija?
na dugo i nasiroko nisam vidio vise zbunjenije sobe od tebenemezis wrote: Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?
ama u toj situaciji znao je da ces se predomisliti i uzeti paradajz
- HAVANA
#2703 Re: Zašto je potrebna religija?
Jebo krastavac.
- fatamorgana
#2704 Re: Zašto je potrebna religija?
Tumačiš nepostojećeg boga koji je uz to i neshvatljiv po Islamu?Chagalj wrote:na dugo i nasiroko nisam vidio vise zbunjenije sobe od tebenemezis wrote: Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?![]()
- fatamorgana
#2705 Re: Zašto je potrebna religija?
Bolje paradajz!HAVANA wrote:Jebo krastavac.
-
nemezis
#2706 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne čitaš pažljivo. Uzeo sam krastavac.Chagalj wrote:na dugo i nasiroko nisam vidio vise zbunjenije sobe od tebenemezis wrote: Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?![]()
Inače, jesam li imao mogućnost da se ne predomislim ako je bog znao da ću se predomisliti?
- HAVANA
#2707 Re: Zašto je potrebna religija?
Nema veze.Koju god ti pivu uzmes,on zna da ces ti tu pivu uzeti...Oj tugo jesenja...fatamorgana wrote:Bog izgleda nezna da ja nemam ni krastavaca ni paradaJZOVA u frižideru ... Imam dva piva doduše ali su ista pa ne mogu birati.nemezis wrote:
Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?
- fatamorgana
#2708 Re: Zašto je potrebna religija?
Ovo je duboka filozofija ... duboka kao seoski bunar!HAVANA wrote:Nema veze.Koju god ti pivu uzmes,on zna da ces ti tu pivu uzeti...Oj tugo jesenja...fatamorgana wrote:Bog izgleda nezna da ja nemam ni krastavaca ni paradaJZOVA u frižideru ... Imam dva piva doduše ali su ista pa ne mogu birati.nemezis wrote:
-
statixx
#2709 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako Woody Allen veli: Zelis li nasmijati Boga, pricaj mu o svojim planovima. 
- apsidejzi
#2710 Re: Zašto je potrebna religija?
Ako se lijepo nastimas krastavac bi mogao uzvratiti udarac.HAVANA wrote:Jebo krastavac.
- apsidejzi
#2711 Re: Zašto je potrebna religija?
Kao abez?fatamorgana wrote: Ovo je duboka filozofija ... duboka kao seoski bunar!
- fatamorgana
#2712 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma HAVANA voli one manje, kisele,apsidejzi wrote:Ako se lijepo nastimas krastavac bi mogao uzvratiti udarac.HAVANA wrote:Jebo krastavac.
- HAVANA
#2713 Re: Zašto je potrebna religija?
apsidejzi wrote:Ako se lijepo nastimas krastavac bi mogao uzvratiti udarac.HAVANA wrote:Jebo krastavac.
ON ili krastavac?
- apsidejzi
#2714 Re: Zašto je potrebna religija?
Oni dolaze u teglicifatamorgana wrote:Ma HAVANA voli one manje, kisele,apsidejzi wrote:Ako se lijepo nastimas krastavac bi mogao uzvratiti udarac.HAVANA wrote:Jebo krastavac.

-
m_l
#2715 Re: Zašto je potrebna religija?
Razigrali se, je l'?!
Sa' ce NIN ili nasa!
Sa' ce NIN ili nasa!
- animals
#2716 Re: Zašto je potrebna religija?
Krastavci i religija imaju vise dodirni tacaka 
-
Lopov-eliminator
#2717 Re: Zašto je potrebna religija?
Da, a ne savijati kako nekome odgovara ili pobjeći kad se isti spomene.Towelie wrote:Treba znati razumeti ovaj imanski sart.Lopov-eliminator wrote:Jedan od 6 imanskih farzova.
VE BIL-KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TE'ALA - vjerovati da sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem
-
kerima1
#2718 Re: Zašto je potrebna religija?
Sart je jasan 'ko dan,znaci da je sve ovako kako je i moralo da bude.Lopov-eliminator wrote:Da, a ne savijati kako nekome odgovara ili pobjeći kad se isti spomene.Towelie wrote:Treba znati razumeti ovaj imanski sart.Lopov-eliminator wrote:Jedan od 6 imanskih farzova.
VE BIL-KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TE'ALA - vjerovati da sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem
Last edited by kerima1 on 15/09/2014 23:19, edited 1 time in total.
-
Lopov-eliminator
#2719 Re: Zašto je potrebna religija?
Tačno, sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem.
- Towelie
#2720 Re: Zašto je potrebna religija?
Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.
-
bierkof
#2721 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne valja ti analogija.Towelie wrote:Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.
Recimo npr da profesor ima moc da odluci unaprijed ko ce uciti a ko ne, prije nego semestar pocne. I onda odluci da student A uci, a student B ne uci. Profesor unaprijed zna da ce student A proci ispit, jer je on vec odlucio da ce da prodje, a student B nema nikakvu sansu za uspjeh jer je to protiv profesorove volje.
Glupo je kriviti studenta B zato sto nije prosao, a istovremeno nagradjivati studenta A, jer jedini razlog zasto je on prosao je zato sto je prof. odlucio da ce on da uci.
- Towelie
#2722 Re: Zašto je potrebna religija?
Da, ali ti ovde iskljucujes faktor slobodne volje koji po islamskom ucenju ljudi poseduju. Dakle, da bi tvoja analogija bila valjana student b mora imati sansu. U datoj situaciji on je nema.bierkof wrote:Ne valja ti analogija.Towelie wrote:Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.
Recimo npr da profesor ima moc da odluci unaprijed ko ce uciti a ko ne, prije nego semestar pocne. I onda odluci da student A uci, a student B ne uci. Profesor unaprijed zna da ce student A proci ispit, jer je on vec odlucio da ce da prodje, a student B nema nikakvu sansu za uspjeh jer je to protiv profesorove volje.
Glupo je kriviti studenta B zato sto nije prosao, a istovremeno nagradjivati studenta A, jer jedini razlog zasto je on prosao je zato sto je prof. odlucio da ce on da uci.
- sigh
#2723 Re: Zašto je potrebna religija?
A nikako ne mozes da odaberes da ti se dusa unisti. To mi je najveci propust. Kaze obavezao se na sistem zemlja-pakao-raj ali ti izbrisano sjecanje. Mislim, kakav je to podao ugovor. Nemas pravo na raskid ugovora u smislu zemlja-nestanak i to mi kao treba biti slobodna volja. 
-
nemezis
#2724 Re: Zašto je potrebna religija?
Nemoj, molim te, više taj primjer sa profesorom. Taj primjer je pokazan lošim više puta. Ako želiš, možemo diskutovati o tom primjeru dok se neko ne slozi da grijesi. Ali nemoj u sred priče napustiti i opet kasnije potezati taj argument. Dakle, primjer ne valja jer profesor ne može znati hoće li student položiti. Student ipak može položiti, bez obzira sta profesor mislio. Mogu se potrefiti pitanja, moze student zapeti zadnjih sedam dana, moze prepisati...Towelie wrote:Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.
Last edited by nemezis on 16/09/2014 06:47, edited 1 time in total.
-
nemezis
#2725 Re: Zašto je potrebna religija?
Problem i jeste to što je takvo učenje nelogično. Ako profesor zna da će učenik pasti a učenik položi, sta onda?Towelie wrote:Da, ali ti ovde iskljucujes faktor slobodne volje koji po islamskom ucenju ljudi poseduju. Dakle, da bi tvoja analogija bila valjana student b mora imati sansu. U datoj situaciji on je nema.bierkof wrote:Ne valja ti analogija.Towelie wrote: Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?