Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nemezis

#2151 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
Drugi primjer. Uzmi šaku pijeska i baci je. Kolika je vjerovatnoća bila da svako zrno pijeska padne bas na onu poziciju na koju je palo? Mala, ali se desilo. I sta sada, negirati slučajnost zbog male vjerovatnoće i reci da je čovjek redao zrno po zrno?
znaci ti ces prije vjerovati vjerovatnoci nego u Boga, u sve se vjeruje samo da se izbjegne vjerovanje u Boga nakon ocitih dokaza iz prirode i univerzuma od samih ateistickih naucnika, kad stanes pred Boga nakon smrti neces moci se pravdati nakon ovih dokaza u to sam siguran.

vidi ovo sta Bog kaze kako ce se ateisti osjecati kad stanu pred Njega

Bog kaze u Kuranu:

25.Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: “To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!”

26.Oni zabranjuju da se u Kur’an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.

27.A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: “Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!”

28.Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,

29.i rekli bi: “Nema života osim na ovome svijetu i mi nećemo biti oživljeni!”

30.A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: “Zar ovo nije istina?” – odgovoriti: “Jeste, tako nam Gospodara našeg!” – a i kako će On reći: “E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!”

31.Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: “O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!”, i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
Kuran sam pročitao tako da ako nemaš ništa pametno reci bez kopiranja, nema smisla ni da lijepiš neke tekstove. I nije "bog kaze" nego "piše u Kuranu".
Dozer

#2152 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Chagalj wrote: znaci ti tvrdis da je neka vanzemljaska vrsta dala nama Kuran? eh sad kad analiziramo Kuran, ama bas nista ne pise o tim vanzemaljcima, niti se uopste njima prirpisuje to nego samo prica o jednom Bogu. Ako su vanzemaljci to uradili, zasto barem nisu o sebi nesto napisali, kakva je poenta predati Kuran , nista o sebi ne napisati i onda predati svu odgovornost Bogu?????????
nema logike nikako, ama bas nikako se ne uklapa tekst Kurana u teoriju da je Kuran od vanzemaljaca. ni jedan jedini dokaz nema.
Procitaj pazljivije sve sto sam napisao, a onda to upooredi sa detaljima iz Kur'ana koje i sam stalno citiras.
cak sta vise, kako su ti vanzemljaci znali buducnost pa da daju inforomacije iz buducnosti u Kuran i poslaniku Muhammedu?
Meni logika kaze da jedino objasnjenje je Kuran je od sveznajuceg Boga koji je stvorio univerzum i nas. to je to.
Dobro...a ko su "Mi" u tvojim/Kur'anskim citatima?
A kako su znali buducnost, to, opet, ide u prilog "mojoj" tezi da smo neciji ekperiment, pa tako onaj koji vodi ekperiment istovremeno i upravlja njime.
i kad smo kod vanzemaljaca, kakve oni imaju koristi od propisa za zensku menstruaciju o koje nalazimo u Kuranu, zasto bi oni to pripisivali? kakve oni imaju koristi od toga?
Mislis propisivali? Pa, nekako logicno mi je da se tu radi o direktnoj higijeni, pa eto...
Meni je nezamislivo da neki vanzemaljac posjeti nas i da manual oko zenske menstruacije i propisi sklapanja braka, razvod braka itd.
Produzenje vrste?
Zamisli sta bi bilo da u Kur'anu pise, npr. "Kada zena pocne krvari medju nogama, to je znak da je spremna za zrtvovanje bogu". Koliko bi zena opstalo, a samim tim do kad bi uopste ljudski rod potrajao?
Chagalj

#2153 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:Chagalj, Big Bangom nije nastao "zivot". :)
A zivot na Zemlji se stvarao puno kasnije i to jako jako dugo, i bilo je tu i promasaja, tona izumrlih oblika zivota.
Vrlo vjerovatno ga ima jos negdje u univerzumu, samo je pitanje u kakvom obliku
jer mi gledamo "zivot" samo sa pozicije Zemlje i uslova na njoj,
ne mora znaciti da negdje u Univerzumu ne postoji oblik zivota kojem npr. nije potrebna voda.
Zivotu na Zemlji je potrebna, i to je to.
a sta bi trebalo da nema smrti, pa da nam svima pakao bude ovdje i tijesno.
Kakav pakao?
Ide li mahovina u pakao?
Nisam pricao o izumrlim vrstama covjeka (ako to ima) nego uopsteno o oblicima zivota koji su izumrli
a na temu tvog izlaganja da je Big Bang (Bog) stvorio zivot iz prve i bez promasaja.
nisam ni ja kontao na covjeka nego na izumrle vrste zivotinja, sta mislis da nema smrti, pa da se radjaju i ne umiru, samo ih vise i vise, na sta bi to licilo.

sta mislis kakva bi patnja bila za covjeka da su dinosaurusi prezivjeli, nego je bozija milost da su uklonjeni kako bi ljudski rod normalno mogao zivjeti, inace bi ti se Raptori kacili za vrat dok si na pasnjaku negdje a T-rex cese dupe od cosak kuce, bili ti bilo zabavno sa njima? :-)
Chagalj

#2154 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Kuran sam pročitao tako da ako nemaš ništa pametno reci bez kopiranja, nema smisla ni da lijepiš neke tekstove. I nije "bog kaze" nego "piše u Kuranu".
ima smisla, sve je to postirano sa svrhom.
I nije "bog kaze" nego "piše u Kuranu".
za mene je Bog kazao, a ti ga tumaci kao "pise u Kuranu", jer sam dovoljno vidio dokaza da je Kurna od Boga da nemam sumnje nimalo.
šatirana_ljubičica

#2155 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

@sigh

sorry, nisam zainteresovana za diskusiju, hvala na pozivu
Bujrum majstore

#2156 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:
Kakav pakao?
Ide li mahovina u pakao?
Nisam pricao o izumrlim vrstama covjeka (ako to ima) nego uopsteno o oblicima zivota koji su izumrli
a na temu tvog izlaganja da je Big Bang (Bog) stvorio zivot iz prve i bez promasaja.
nisam ni ja kontao na covjeka nego na izumrle vrste zivotinja, sta mislis da nema smrti, pa da se radjaju i ne umiru, samo ih vise i vise, na sta bi to licilo.

sta mislis kakva bi patnja bila za covjeka da su dinosaurusi prezivjeli, nego je bozija milost da su uklonjeni kako bi ljudski rod normalno mogao zivjeti, inace bi ti se Raptori kacili za vrat dok si na pasnjaku negdje a T-rex cese dupe od cosak kuce, bili ti bilo zabavno sa njima? :-)
Ako sve objasnjavas voljom Boga, i dobro i lose, i bijelo i crno i sivo onda definitivo imas objasnjenje za sve,
posteno.
Samo znaj da nije svima dovoljno takvo objasnjenje. :)
sigh

#2157 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

šatirana_ljubičica wrote:@sigh

sorry, nisam zainteresovana za diskusiju, hvala na pozivu
:thumbup:
nemezis

#2158 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Kuran sam pročitao tako da ako nemaš ništa pametno reci bez kopiranja, nema smisla ni da lijepiš neke tekstove. I nije "bog kaze" nego "piše u Kuranu".
ima smisla, sve je to postirano sa svrhom.
I nije "bog kaze" nego "piše u Kuranu".
za mene je Bog kazao, a ti ga tumaci kao "pise u Kuranu", jer sam dovoljno vidio dokaza da je Kurna od Boga da nemam sumnje nimalo.
Pa de prokomentarisi malo o vjerovatnoći. Ti si postavio video kao neki dokaz i ja sam ti pojasnio vjerovatnoću. Reci i ti nesto, iz glave. Šta misliš o onome sto sam rekao?
Chagalj

#2159 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
Chagalj wrote: znaci ti tvrdis da je neka vanzemljaska vrsta dala nama Kuran? eh sad kad analiziramo Kuran, ama bas nista ne pise o tim vanzemaljcima, niti se uopste njima prirpisuje to nego samo prica o jednom Bogu. Ako su vanzemaljci to uradili, zasto barem nisu o sebi nesto napisali, kakva je poenta predati Kuran , nista o sebi ne napisati i onda predati svu odgovornost Bogu?????????
nema logike nikako, ama bas nikako se ne uklapa tekst Kurana u teoriju da je Kuran od vanzemaljaca. ni jedan jedini dokaz nema.
Procitaj pazljivije sve sto sam napisao, a onda to upooredi sa detaljima iz Kur'ana koje i sam stalno citiras.
cak sta vise, kako su ti vanzemljaci znali buducnost pa da daju inforomacije iz buducnosti u Kuran i poslaniku Muhammedu?
Meni logika kaze da jedino objasnjenje je Kuran je od sveznajuceg Boga koji je stvorio univerzum i nas. to je to.
A kako su znali buducnost, to, opet, ide u prilog "mojoj" tezi da smo neciji ekperiment, pa tako onaj koji vodi ekperiment istovremeno i upravlja njime.
i kad smo kod vanzemaljaca, kakve oni imaju koristi od propisa za zensku menstruaciju o koje nalazimo u Kuranu, zasto bi oni to pripisivali? kakve oni imaju koristi od toga?
Mislis propisivali? Pa, nekako logicno mi je da se tu radi o direktnoj higijeni, pa eto...
Meni je nezamislivo da neki vanzemaljac posjeti nas i da manual oko zenske menstruacije i propisi sklapanja braka, razvod braka itd.
Produzenje vrste?
Zamisli sta bi bilo da u Kur'anu pise, npr. "Kada zena pocne krvari medju nogama, to je znak da je spremna za zrtvovanje bogu". Koliko bi zena opstalo, a samim tim do kad bi uopste ljudski rod potrajao?

to je pluralis majestis, ako znas sta je, kraljevi i carevi , pape, su govorili prije za sebe da iskazu svoju velicini za sebe kaze Mi, iako je jedna osoba.
pa tako onaj koji vodi ekperiment istovremeno i upravlja njime
pa ti dajes tim vanzemaljcima bozanske osobine, da ti diktiraju sudbinu.

znaci toliki put prevalili da bi objasnili nasim zenama ovdje propise o menstruaciji, i higijeni, da bi tek tako samo otisli bez traga i glasa niti da su ista o sebi nesto napisali. stvarno suludo vjerovanje, ama bas nimalo potpore nema, nerazumije kako mozes da vjeruje u ovu tvrdnju bez dokza, a nevjerujes u boga sa dokazima??? znaci samo se trazi ispirka i opravdanje da se nevjeruje u Boga, i kako ce onda tebi Bog dati uputu ako ti to sam nezelis od njega???

Produzenje vrste?
sad nagadjas, sta bi bilo kad bi bilo....

ama absolutno nemas ni jednog jedinog dokaza da su vanzemljaci, pa sad ko eto brinu se i za produzenje nase vrste, toliki put prevaliti izmedju planeta da bi nasim zenama pojasnjavali neke stvari oko menstruacije :lol:
_diviSSion_

#2160 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by _diviSSion_ »

36. Ya-sin - Jasin

7. O većini njih se već obistinila Riječ - zato oni neće vjerovati.
8. Mi smo učinili da budu kao oni na čije smo vratove sindžire stavili sve do podbradaka - zato su oni glava uzdignutih,
9. i kao oni ispred kojih i iza kojih smo pregradu metnuli i na oči im koprenu stavili - zato oni ne vide,
10. i njima je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao, oni neće vjerovati.
11. Tvoja opomena će koristiti samo onome koji Kur’an slijedi i Milostivoga se boji, iako ga ne vidi; njega obraduj oprostom i nagradom lijepom!
12. Mi ćemo, zaista, mrtve oživiti i Mi smo zapisali ono što su uradili i djela koja su iza sebe ostavili; sve smo Mi to u Knjizi jasno pobrojali.
46. I ne dođe im nijedan dokaz od Gospodara njihova kojem oni leđa ne okrenu.

o ateisti, bezboznici...djaba je vama sta govoriti....
Bujrum majstore

#2161 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
Dozer wrote:
Produzenje vrste?
sad nagadjas, sta bi bilo kad bi bilo....

ama absolutno nemas ni jednog jedinog dokaza da su vanzemljaci, pa sad ko eto brinu se i za produzenje nase vrste, toliki put prevaliti izmedju planeta da bi nasim zenama pojasnjavali neke stvari oko menstruacije :lol:
Slazem se, ni meni to ne lici na vanzemaljce.
Vise mi lici na insana. :)
Chagalj

#2162 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:
Kakav pakao?
Ide li mahovina u pakao?

Ako sve objasnjavas voljom Boga, i dobro i lose, i bijelo i crno i sivo onda definitivo imas objasnjenje za sve,
posteno.
Samo znaj da nije svima dovoljno takvo objasnjenje. :)

ja to objasnjavam taktikom "Let me turn the table" "daj da okrenemo stol naopako"

sta bi bilo da je Bog pustio da dinosaurisi nisi izumrli a da je stvorio covjeka, kroz kakve bi patnje i strahove prolazili od zivotinja koje nebi dale da se zivi normalno, nego bi ljudi bili u pecinama i strazarili sa kopljima i strijelama na ulazima u pecine da nebi usli a o nekoj masovnoj produkciji usjeva i da ne pomisljamo kad vreba opasnost sa svih strana.

onda ti bude jasno zasto je Bog razrijesio dinosauruse duznosti , pa druge zivotinje preuzele tu duznost da budu dio eko sistema koji ce drzati balans u prirodi.
Bujrum majstore

#2163 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:

ja to objasnjavam taktikom "Let me turn the table" "daj da okrenemo stol naopako"

sta bi bilo da je Bog pustio da dinosaurisi nisi izumrli a da je stvorio covjeka, kroz kakve bi patnje i strahove prolazili od zivotinja koje nebi dale da se zivi normalno, nego bi ljudi bili u pecinama i strazarili sa kopljima i strijelama na ulazima u pecine da nebi usli a o nekoj masovnoj produkciji usjeva i da ne pomisljamo kad vreba opasnost sa svih strana.

onda ti bude jasno zasto je Bog razrijesio dinosauruse duznosti , pa druge zivotinje preuzele tu duznost da budu dio eko sistema koji ce drzati balans u prirodi.
Vrtimo se u krug legendo, ti sve objasnjavas Bogom a ja nista.
Al dobro, nije ni to smak svjeta, bitno je da se objasni nekako. :)
nemezis

#2164 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

_diviSSion_ wrote:36. Ya-sin - Jasin

8. Mi smo učinili da budu kao oni na čije smo vratove sindžire stavili sve do podbradaka - zato su oni glava uzdignutih,
9. i kao oni ispred kojih i iza kojih smo pregradu metnuli i na oči im koprenu stavili - zato oni ne vide,
11. Tvoja opomena će koristiti samo onome koji Kur’an slijedi i Milostivoga se boji, iako ga ne vidi; njega obraduj oprostom i nagradom lijepom!
12. Mi ćemo, zaista, mrtve oživiti i Mi smo zapisali ono što su uradili i djela koja su iza sebe ostavili; sve smo Mi to u Knjizi jasno pobrojali.

Znaci, bog je htio da neki ne vjeruju, zasto?
Chagalj

#2165 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:

Vrtimo se u krug legendo, ti sve objasnjavas Bogom a ja nista.
Al dobro, nije ni to smak svjeta, bitno je da se objasni nekako. :)
daj bolje objasnjenje od Boga ako ga imas

jer meni logika kaze da ovakve preciznosti moraju doci od nekog ko ima pamet i snagu da to izvede, jer slucajnost da je 1 naspram 100 opet bi malo tesko bilo vjerovati ali 1 naspram kvintiliona jedinica sa 18 nula, i da bas upali, to samo mogu ateisti vjerovati u to.
_diviSSion_

#2166 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by _diviSSion_ »

Mozda zato sto Stvaratelj zna i poznaje ono sto je stvorio....i insan uistinu nije bez greske...mada tako i treba da bude...bitno je vjerniku da se trudi, da jaca iman...to ti je na kraju taj veliki dzihad...ali takve Allah dz. s na kraju i obraduje, jer su bili hrabri i prihvatili izazov borbe sa samim sobom....

ateisti su obicne kukavice koje su predale partiju ili mec...jednostavno, zaslijepljeni, ali jos kao i ubjedjeni u svoja ta lafo vidjenja i shvatanja svijeta i Zivota....

tako neki vjeruju slijepo,a nekima da doneses sve dokaze ne!

bilo kako bilo...cheers;-)
Chagalj

#2167 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
_diviSSion_ wrote:36. Ya-sin - Jasin

Znaci, bog je htio da neki ne vjeruju, zasto?
Kuran sam pročitao tako da ako nemaš ništa pametno reci bez kopiranja, nema smisla ni da lijepiš neke tekstove. I nije "bog kaze" nego "piše u Kuranu".
kazes da si procitao Kuran a Kuran vec dao odgovor na tvoje pitanje

7:146. Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide Pravi put - neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu - kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.

jeli ti sad jasno zasto ?
Chagalj

#2168 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

_diviSSion_ wrote:Mozda zato sto Stvaratelj zna i poznaje ono sto je stvorio....i insan uistinu nije bez greske...mada tako i treba da bude...bitno je vjerniku da se trudi, da jaca iman...to ti je na kraju taj veliki dzihad...ali takve Allah dz. s na kraju i obraduje, jer su bili hrabri i prihvatili izazov borbe sa samim sobom....

ateisti su obicne kukavice koje su predale partiju ili mec...jednostavno, zaslijepljeni, ali jos kao i ubjedjeni u svoja ta lafo vidjenja i shvatanja svijeta i Zivota....

tako neki vjeruju slijepo,a nekima da doneses sve dokaze ne!

bilo kako bilo...cheers;-)
vec je Bog objasnio u Kuranu:

7:146. Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide Pravi put - neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu - kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
belfy

#2169 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

o hljebe... sklonio dinosauruse da bi stavio ljude. pa sto bi onda uopste stavljao dinosauruse ako je sve pravio zbog covjeka? svasta ljudi mogu u glavi imati.
Chagalj

#2170 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

belfy wrote:o hljebe... sklonio dinosauruse da bi stavio ljude. pa sto bi onda uopste stavljao dinosauruse ako je sve pravio zbog covjeka? svasta ljudi mogu u glavi imati.
isto zasto su zivotinje u prirodi danas tako i dinosaurusi, a to je blans u prirodi.

da ti pojasnim sa jednim malim primjerom, u Kini prije su imali problema sa jedno vrstom ptice koja im je jela sjemenke , pa su kinezi radili sve kako bi je istrijebili , podsticali su svakoga da ih ubija, nakon sto su poubijali masa vrsta te ptice, sta je poslije se desilo? navalili su skakakvci koji su opustosili pasnjake i milione ljudi pomrlo, jer nije bilo ptica da ih pojede, tako da su se skakavci razmnozili i pojeli imovinu ljudima i , rezultat milioni izumrlo od gladi.

The Great Sparrow Campaign was the start of the greatest mass starvation in history
In 1958, Mao Zedong ordered all sparrows to be killed. As a direct result, millions of people starved to death.
http://www.mnn.com/earth-matters/animal ... atest-mass

The problem with the Great Sparrow Campaign became evident in 1960. The sparrows, it seemed, didn't only eat grain seeds. They also ate insects. With no birds to control them, insect populations boomed. Locusts, in particular, swarmed over the country, eating everything they could find — including crops intended for human food. People, on the other hand, quickly ran out of things to eat, and millions starved. Numbers vary, of course, with the official number from the Chinese government placed at 15 million. Some scholars, however, estimate that the fatalities were as high as 45 or even 78 million. Chinese journalist Yang Jisheng, who chronicled the famine in his book "Tombstone," estimates the deaths at 36 million people. (The book, published in the U.S. last year, is banned in China.)
harač

#2171 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

ne vjerujem da sam ikada u životu upoznao naivniju osobu. za-ne-povjerovati :D uz malo truda mislim da bi te mogao uvjeriti da živimo u westerosu :-)
Chagalj

#2172 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

harač wrote:ne vjerujem da sam ikada u životu upoznao naivniju osobu. za-ne-povjerovati :D uz malo truda mislim da bi te mogao uvjeriti da živimo u westerosu :-)
ja koliko vidim ovdje iznosim dokaze za svoje tvrdnje a zasto ti ne doneses dokaze koji pobijamu moje tvrdnje, umjesto ti si ovakav ti si onakav

ja za sve sto tvrdim donosim dokaz, nema nista na pamet na svoju ruku da izmisljam.
Dozer

#2173 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Chagalj
Naravno da je sve ovdje "sta bi bilo ,kad bi bilo".
pa ti dajes tim vanzemaljcima bozanske osobine, da ti diktiraju sudbinu.
Pa dokaza o bogu nema, zar ne? Ti sve sto navodis smatras dokazom, ja ne. Ali ni ti, a ni ja, u realnosti jos uvijek nemam stvarne dokaze ni za sta.
I zasto vanzemaljci ne bi bili - nasi bogovi? Sjeti se - zadnji put su poslanici, a koji su putovali i na druge svjetove (nazvane kako su nazvani), ovdje bili prije skoro 1500 godina.
Opet te pitam - zasto nikad vise nakon toga? Bog smatra da nam vise ne trebaju instrukcije pa nam ne salje poslanike/instruktore? Ili da su one, zadnji put date prije skoro 1500 godina, sasvim dovoljne i za narednih 150.000 godina?
znaci toliki put prevalili da bi objasnili nasim zenama ovdje propise o menstruaciji, i higijeni, da bi tek tako samo otisli bez traga i glasa niti da su ista o sebi nesto napisali. stvarno suludo vjerovanje, ama bas nimalo potpore nema, nerazumije kako mozes da vjeruje u ovu tvrdnju bez dokza, a nevjerujes u boga sa dokazima??? znaci samo se trazi ispirka i opravdanje da se nevjeruje u Boga, i kako ce onda tebi Bog dati uputu ako ti to sam nezelis od njega???
Koliki su put prevalili? Ovo pitanje si postavio kao da znas odakle su dosli, a oni su, mozda, cijelo vrijeme pored nas, u nekoj paralelnoj dimenziji za koju znaju gdje su vrata, a mi jos ne...
A nije da su bas otisli bez traga i glasa, pogotovo ako oni zaista jesu bili, kako ti vjerujes, "boziji poslanici".
MIslim, zasto bi moje "vjerovanje" o vanzemaljcima kao poslanicima bilo ista vise ili manje suludo od tvog vjerovanja o poslanicima kao ljudima koje je poslao neki bog za kojeg, btw, nema ama bas ni jednog jedinog dokaza da postoji ili je postojao bilo gdje i bilo kad?
Analogno tvom komentaru - Znaci samo se trazi isprika i opravdanje da se vjeruje u boga, i kako ces onda ti doci do bilo kakvih drugacijih odgovora ako ti to sam ne zelis da se zapitas o bilo cemu drugom???
Ja tebi postavih najnovije dokaze o postojanju vanzemaljaca, alias "dzina koji zive pored Sunca", sto si ti samo ovlas prokomentarisao i onda brze-bolje zbrisao od te teme ;)

Evo jos, pa mi objasni i ovo:

Ili (pocinje od 0:48):

Ili, snimci NASA 2014:

Ili, ovo:

Imas ovoga more, pa eto... ako te zanima (a znam da ne zanima).
Last edited by Dozer on 09/09/2014 14:08, edited 3 times in total.
IcedMFEarth

#2174 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Zar ne živimo u Westerosu :shock:
Dozer

#2175 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Chagalj
Drugim rijecima, i na danasnjem jeziku - ovo je klasicna indoktrinacija, tj. ispiranje mozga. Dakle, ja, kao nevjernik i neko ko tvrdi da bog ne postoji, cak sad i da pocnem vjerovati da ipak postoji, on mi nece "dati" da vjerujem? Na koji tacno nacin ce me sprijeciti?

Ili, ja sad vidim vanzemaljsku letjelicu iz koje izadje mali zeleni i opali me stangom u vugla, hocu li ja povjerovati da se to desilo ili ne?
Ti vjerovatno ne, ali ja ipak da, s obzirom da sam to vidio svojim ocima i na glavi osjetio to sto sam vidio :)
Locked