Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
apsidejzi

#2101 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Koka jaje koka jaje...
belfy

#2102 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

sve to tijelu snagu daje... :D
Towelie

#2103 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Spem teme ne prestaje.
fatamorgana

#2104 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

šatirana_ljubičica wrote:Ne, nego primiče se Sudnji dan.
Ili se priviđa? Možda i priželjkuje? :wink:
fatamorgana

#2105 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Dozer wrote: ....

A stvarna istina o religijama je upravo ono sto sam vec ranije napisao - u vrijeme kada su ljudi bili daleko ispod danasnjeg nivoa znanja i kada nisu znali ni priblizno koliko se danas zna o svemu i svacemu, nasli su se neki pametniji ljudi u datom vremenu koji su skontali nacin kako da vladaju masama, i onda su to iskoristili postavljanjem "temelja" za zivot. Mozda su bili i izvan nase planete, zasto da ne? Sve vise i vise stvari se otkriva o nekim drevnim civilizacijama koje su ocito imale dodira sa bicima iz svemira i za sta vec postoje mnoge indicije.
Naravno, cak i tada je ljudima bilo jasno da ce u buducnosti ljudski rod napredovati u svakom smislu, a u skladu s tim otkrivati i razjasnjavati mnoge stvari koje su tada bile "cuda" (jer se to desavaloi i tada), pa su se "tvorci" potrudili ograditi odmah u startu postavljanjem "zabrana" pitanja o sebi. ;)

I to se onda tako vuce vec vijekovima, s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju.
I s noge nanogu, :lol:
fatamorgana

#2106 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote:A mozes li ti shvatiti da postoji neko ko jednostavno ne da nece, nego ne moze da povjeruje u sve to samo zato jer to pise u nekoj knjizi, koju je neko nekad proglasio svetom?
Mogu. Bog i takve spominje. "Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)
A ti i tebi slični?
fatamorgana

#2107 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Bafakkar wrote:
Dozer wrote:
A da li si ikad razmislio o ovome sto si napisao? Zasto bog, ako su te njegove instrukcije toliko savrsene, ne zeli da svi budu vjernici? Za sta ce mu nevjernici (a nevjernicima se smatraju svi oni koji nisu u islamu)?
Zapravo za svakog covjeka koji je ikada zivio postoji mjesto u Dzennetu (Raju) i to ne samo u Dzennetu, vec u Firdevsu (najelitnijem dijelu Dzenneta).

Svako covjek ima potencijal da bude najbolji, te da i zavrsi na tom mjestu. To je ono sto Bog zeli za nas. Da li ce biti, stvar je covjekovog slobodnog izbora. Slobodni izbor, koji je velika specificnost ljudi u odnosu na sva druga stvorenja, je takodjer i velika odgovornost.
Firdevs, džennetske Poljine? :wink:
IcedMFEarth

#2108 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

VIP Džennet :D
Dozer

#2109 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Iskreno, ja se uopste ne zafrkavam, a i ne potcjenjujem bilo sta. Samo pokusavam, kao i mnogi drugi (osim vjernika, izgleda), posloziti kockice.
Meni licno te religijske kockice nemaju nikakvog smisla i totalno mi lice na bilo koju politicku ideologiju.

Evo par pitanja za razmisljanje, pa ako vjernicima na temi nije iz ponizenja, zaista bih volio vidjeti odgovore.

1. Maje. Dokazano je da su nestali bukvalno preko noci. Gdje su nestali? Ipak se radi o cijelom narodu, a kako znamo, nesto poput naroda ne moze izumrijeti za sat vremena, osim u slucaju neke velike kataklizme tipa npr. asteroida. A zna se da se takvo nesto nije desilo, inace bi bilo bar nekih tragova o tome. Istovremeno, ako se pogledaju lica majanskih bozanstava, ona bas i nisu ljudska. Podsjecaju, ali nisu. Takodjer, i Maje su se, dokazano, molile tim bozanstvima i prema - nebu.

2. Asteci - vrlo slicna prica kao i za Maje, osim nestanka. Asteci nisu nestali kao Maje, nego su pobijeni od strane spanskih konkvistadora. Ali, bozanstva i molitve su bili vrlo slicni majanskim. I opet - prema nebu.

3. Katolicanstvo, islam - i ovdje su molitve usmjerene prema nebu. Pored toga, u tim svetim knjigama se spominju i kojekakva putovanja na druge svjetove. Da li su se ona zaista desavala? Ja mislim da jesu, ali je jos uvijek nepoznanica kako i na koji nacin. Da li su "poslanici" u to doba smatrali da je nasa vrsta na dovoljnom intelektualnom nivou da moze razumjeti poruku o svom porijeklu, pa su na taj nacin, ubacivanjem detalja o drugim svjetovima i poslanickim putovanjima na njih, pokusali reci odakle smo i mi? Ili su, mozda te detalje ubacili za buduce generacije, uz napomenu da su oni zadnji i da smo od tad prepusteni sami sebi?

4. Na nasoj planeti mnoge civilizacije i narodi, od Egipcana, Maja, itd., kao i mnoge lokacije za koje ni dan danas ne znamo kome su pripadale i ko ih je sagradio/postavio na nacin kako su izgradjena i postavljena (Stonehedge, Maui, Uskrsnja ostrva, vikinska naselja, itd.), locirana su na tackama na planeti na kojima je magnetno zracenje i do 100 puta jace nego samo 100m dalje od toga. Takodjer, sve ove tacke su povezane linijama koje su maltene identicne sazvijezdju koje mi nazivamo Orion. Ali ne samo to, nego je cak i masa objekata na ovim lokacijama postavljena na isti nacin. O geometrijskim preciznostima objekata, ali i geografskim polozajima nekih detalja, a koja su nepojmljiva za to doba - suvisno je i pricati. Da li je moguce da su svi "poslanici" ipak ovdje dolazili s drugih svjetova, odnosno da zaista jesu bili vanzemaljci?

5. U Kur'anu se spominju i dzini koji zive pored Sunca. Da li su ovo oni?
Bujrum majstore

#2110 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

IcedMFEarth wrote:VIP Džennet :D
:mrgreen:
Bujrum majstore

#2111 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer,
pitanja su ti mrak al tesko da ce biti hajra...
Bafakkar

#2112 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Dozer,

Odgovore na pitanja koja postavljas je najbolje traziti kroz naucna otkrica i historiju. Religija se ne bavi direktno odgovorima na ta pitanja. Religija se bavi vise znacenjem i smislom. (metafizikom)

Do odredjenih realnosti (odgovora) najbolje je doci putem nauke, jer je nauka ponajbolji metod koji trenutno imamo za spoznaju odredjenih istina.

Zato sam misljenja da za jednog covjeka nauka i vjera idu zajedno. Sama nauka moze odgovoriti na odredjena pitanja, sama religija na neka druga. Kad je oboje prisutno dobije se potpunija slika - vise kockica mozaika.
sigh

#2113 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Bafakkar wrote:Dozer,

Odgovore na pitanja koja postavljas je najbolje traziti kroz naucna otkrica i historiju. Religija se ne bavi direktno odgovorima na ta pitanja. Religija se bavi vise znacenjem i smislom. (metafizikom)

Do odredjenih realnosti (odgovora) najbolje je doci putem nauke, jer je nauka ponajbolji metod koji trenutno imamo za spoznaju odredjenih istina.

Zato sam misljenja da za jednog covjeka nauka i vjera idu zajedno. Sama nauka moze odgovoriti na odredjena pitanja, sama religija na neka druga. Kad je oboje prisutno dobije se potpunija slika - vise kockica mozaika.
Jel svaka religija podjednako ili imaju neke bolje odnosno losije u odgovaranju ? Koja religija ima najvise smisla iz pozicije utemeljenih istina o nasem svijetu ? :)
Bafakkar

#2114 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

sigh wrote:
Bafakkar wrote:Dozer,

Jel svaka religija podjednako ili imaju neke bolje odnosno losije u odgovaranju ? Koja religija ima najvise smisla iz pozicije utemeljenih istina o nasem svijetu ? :)
Tesko da filozofske ideje mogu biti opceprihvacene i opcenito prihvacene kao utemeljene. A to su pitanja kojim se religije bave.

Istina ne moze stajati nasuprot istini, a nauka je veoma dobro srestvo dolaska do odredjenih istina.
Towelie

#2115 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

1. Maje. Dokazano je da su nestali bukvalno preko noci. Gdje su nestali? Ipak se radi o cijelom narodu, a kako znamo, nesto poput naroda ne moze izumrijeti za sat vremena, osim u slucaju neke velike kataklizme tipa npr. asteroida. A zna se da se takvo nesto nije desilo, inace bi bilo bar nekih tragova o tome. Istovremeno, ako se pogledaju lica majanskih bozanstava, ona bas i nisu ljudska. Podsjecaju, ali nisu. Takodjer, i Maje su se, dokazano, molile tim bozanstvima i prema - nebu.

2. Asteci - vrlo slicna prica kao i za Maje, osim nestanka. Asteci nisu nestali kao Maje, nego su pobijeni od strane spanskih konkvistadora. Ali, bozanstva i molitve su bili vrlo slicni majanskim. I opet - prema nebu.
Zaista se tacno ne zna sta se desilo sa Majama i Astecima ali to pitanje je podjednako vazno za sve ljude i prevashodno je istorijskog znacaja, a ne religijskog. Moze biti da ih je zadesila nekakva kataklizma, ja imam teoriju da su oni kaznjeni od strane Boga zbog nedela koja su cinili, kao sto je bila i sudbina mnogih drugih naroda pre Muhammedovog saws umeta. Samo su neki od tih naroda poimence spomenuti u Kur'anu(Ad, Semud, Medjen, Ejka...), a dosta njih nije. Ne mora biti tacno ovo, ali ja razmisljam u tom pravcu.
3. Katolicanstvo, islam - i ovdje su molitve usmjerene prema nebu.
Ne nuzno. Sedzda je jedno od najodabranijih mesta za cinjenje dove, a covek celom dodiruje Zemlju, sasvim suprotno od pogleda ka nebu. Cak i kada se dovi sa podignutim rukama, ne moras gledati u nebo.
Da li su se ona zaista desavala? Ja mislim da jesu, ali je jos uvijek nepoznanica kako i na koji nacin. Da li su "poslanici" u to doba smatrali da je nasa vrsta na dovoljnom intelektualnom nivou da moze razumjeti poruku o svom porijeklu, pa su na taj nacin, ubacivanjem detalja o drugim svjetovima i poslanickim putovanjima na njih, pokusali reci odakle smo i mi? Ili su, mozda te detalje ubacili za buduce generacije, uz napomenu da su oni zadnji i da smo od tad prepusteni sami sebi?
Imas potvrdjeno putovanje Mirasz, gde je Poslanik saws putovao u vise sfere do Sidretul Muntehaa, sto cak moze biti i van onoga sto mi danas poimamo svemirom. Dakle, takva putovanja su se desavala. Za ljude je tesko reci, jer ne znamo koliko su ranije civilizacije bile tehnoloski napredne, medjutim dzini imaju kapacitete da putuju u najmanju ruku kroz Suncev sistem, a mozda i dalje.
Spominju se dzini,a gde se to konkretno kaze da su to oni koji zive pored Sunca?
Sto se snimka tice, moze biti, ali licno ne verujem da je ovo sto se vidi dzin. Ali ne iskljucujem mogucnost.
sigh

#2116 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Kakva podla taktika od Dozera :D
Bujrum majstore

#2117 Re: Zašto je potrebna religija?

sigh wrote:Kakva podla taktika od Dozera :D
Tacno ne znam kud ce sada. :D

Hej ti DozerE, hvala ti za vanzemOljca.
Chagalj

#2118 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Iskreno, ja se uopste ne zafrkavam, a i ne potcjenjujem bilo sta. Samo pokusavam, kao i mnogi drugi (osim vjernika, izgleda), posloziti kockice.
Meni licno te religijske kockice nemaju nikakvog smisla i totalno mi lice na bilo koju politicku ideologiju.

Evo par pitanja za razmisljanje, pa ako vjernicima na temi nije iz ponizenja, zaista bih volio vidjeti odgovore.

3. Katolicanstvo, islam - i ovdje su molitve usmjerene prema nebu. Pored toga, u tim svetim knjigama se spominju i kojekakva putovanja na druge svjetove. Da li su se ona zaista desavala? Ja mislim da jesu, ali je jos uvijek nepoznanica kako i na koji nacin. Da li su "poslanici" u to doba smatrali da je nasa vrsta na dovoljnom intelektualnom nivou da moze razumjeti poruku o svom porijeklu, pa su na taj nacin, ubacivanjem detalja o drugim svjetovima i poslanickim putovanjima na njih, pokusali reci odakle smo i mi? Ili su, mozda te detalje ubacili za buduce generacije, uz napomenu da su oni zadnji i da smo od tad prepusteni sami sebi?

4. Na nasoj planeti mnoge civilizacije i narodi, od Egipcana, Maja, itd., kao i mnoge lokacije za koje ni dan danas ne znamo kome su pripadale i ko ih je sagradio/postavio na nacin kako su izgradjena i postavljena (Stonehedge, Maui, Uskrsnja ostrva, vikinska naselja, itd.), locirana su na tackama na planeti na kojima je magnetno zracenje i do 100 puta jace nego samo 100m dalje od toga. Takodjer, sve ove tacke su povezane linijama koje su maltene identicne sazvijezdju koje mi nazivamo Orion. Ali ne samo to, nego je cak i masa objekata na ovim lokacijama postavljena na isti nacin. O geometrijskim preciznostima objekata, ali i geografskim polozajima nekih detalja, a koja su nepojmljiva za to doba - suvisno je i pricati. Da li je moguce da su svi "poslanici" ipak ovdje dolazili s drugih svjetova, odnosno da zaista jesu bili vanzemaljci?

Allah kaze o prijasnjim narodima:

69. Vi ste kao i oni prije vas! Oni su jači od vas bili i više su blaga i djece imali i slatkim životom su živjeli, a i vi slatkim životom živite isto onako kao što su oni prije vas živjeli; i vi se upuštate u nevaljaštine kao što su se i oni upuštali. To su oni čija će djela biti poništena i na ovom i na onom svijetu; njima propast predstoji.

70. Zar do njih nije doprla vijest o onima prije njih: o narodu Nuhovu i o Adu, i o Semudu, i o narodu Ibrahimovu, i o stanovnicima Medjena, i o onima čija su naselja izvrnuta? Poslanici njihovi su im jasne dokaze donosili i Allah im nije učinio nikakvu nepravdu, nego su je oni sami sebi nanijeli.

cak sta vise Allah nam kaze da su prijasnji narodi imali veliko znanje do te mjere da su znali baratati sa teleportacijom

Allah kaze da je jedan od ucevnih ljudi iz sulejmanovog vremena rekao:

40. "A ja ću ti ga donijeti" – reče onaj koji je učio iz Knjige – "prije nego što okom trepneš". I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu; "Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan – u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan – pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.

prijestolje je bilo na razmaku od 2000 km, koliko je izmedju jeruzalema i Sabe u jemenu gdje se pijesto nalazilo, doneseno je u sekundi.

jeli moguca teleportacija?

Beam me up: Scientists say human teleportation is 'possible' as they transfer atoms three metres in groundbreaking experiment
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... atoms.html

Michio Kaku o teleportaciji
Bujrum majstore

#2119 Re: Zašto je potrebna religija?

Smijem li ja replicirati? :D
sigh

#2120 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

A sta fali tome da smo slucajno nastali. Zivot, priroda, svemir, realnost. Dogadjaj totalne slucajnosti, srece. Zivot se mozda razvio iz slucajno postavljenih uvjeta. Nasa egzistencija kao plod totalne srece. Dobijes onako fin broj godina da upoznas to sve sto je rodjeno tim slucajnim eventom. Realnost te obdarila jos svijescu da razmisljas o tome, dozivis emocije, da izlazis iz okvira koje je do tada postavila evolucija kao prirodni proces i spoznas cijelu slucajnost egzistencije. Nema posebnog viseg smisla nego samo no sto vidis oko sebe. Fascinantni svijet koji si dobio djaba da iskusis na odredjeno vrijeme. Sta fali tome. Zasto ti treba bolje. Zasto hoces vise ? Zasto izmisljati jos nesto pored ovog svijeta kad je ovaj vec sam po sebi divan i fascinantan. Uvijek mi je bilo glupo na religiji sto oduzima car ovom svijetu u fazonu kao da je samo prolazan. :roll:
Bujrum majstore

#2121 Re: Zašto je potrebna religija?

Ego, strah od smrti, i onda fula stroga.
sigh

#2122 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Bujrum majstore wrote:Ego, strah od smrti, i onda fula stroga.
Ali od same smrti praviti toliki big deal za vlastiti zivot. Toliko toga mozes da vidis samo bivajuci na nasoj planeti, samo jedan nivo, pruzeno ti besplatno da cijeli svijet istrazuje, osjetis, dozivis. Tvoj um ti dopusta neograniceni broj zamisli, ideja, mastanja i ti se svjesno odlucis da to ogranicis nekakvim okvirom u kojem je to sve "samo prolazno". Ne razumijem toliku potrebu tracenja vremena s tim stvarima koje si nabrojao. :roll:
Leo_alfa

#2123 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

@Dozer

Iako si postavio pitanja vjernicima, ne vidim da su bazirana na striktno odredjenom religijskom ubjedjenju. Postavljas pitanjea vezana za novu problematiku, koja djeluju interesantno, ali opet nema nikakvih dokaza, a ni razloga da bi sve ovo objasnili posjetom vanzemaljaca.
Chagalj

#2124 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:A sta fali tome da smo slucajno nastali. Zivot, priroda, svemir, realnost. Dogadjaj totalne slucajnosti, srece. Zivot se mozda razvio iz slucajno postavljenih uvjeta. Nasa egzistencija kao plod totalne srece. Dobijes onako fin broj godina da upoznas to sve sto je rodjeno tim slucajnim eventom. Realnost te obdarila jos svijescu da razmisljas o tome, dozivis emocije, da izlazis iz okvira koje je do tada postavila evolucija kao prirodni proces i spoznas cijelu slucajnost egzistencije. Nema posebnog viseg smisla nego samo no sto vidis oko sebe. Fascinantni svijet koji si dobio djaba da iskusis na odredjeno vrijeme. Sta fali tome. Zasto ti treba bolje. Zasto hoces vise ? Zasto izmisljati jos nesto pored ovog svijeta kad je ovaj vec sam po sebi divan i fascinantan. Uvijek mi je bilo glupo na religiji sto oduzima car ovom svijetu u fazonu kao da je samo prolazan. :roll:
zato sto to nauka ne podupire i ozbiljni naucnici ne podrzavaju to jer imaju dokazi protiv toga

evo ti sam se uvjeri u ovo naucnika sta kaze o sansi da se samo jedan protein stvori slucajno
to je jedan naspram 10^164
1/ (10^164)

zasto su onda vasa ateistiska uvjerenja o slucajnosti protiv nauke, jer kao sto mozes da vidis nauka ne podrzava da je to stvoreno slucajno
sigh

#2125 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
sigh wrote:A sta fali tome da smo slucajno nastali. Zivot, priroda, svemir, realnost. Dogadjaj totalne slucajnosti, srece. Zivot se mozda razvio iz slucajno postavljenih uvjeta. Nasa egzistencija kao plod totalne srece. Dobijes onako fin broj godina da upoznas to sve sto je rodjeno tim slucajnim eventom. Realnost te obdarila jos svijescu da razmisljas o tome, dozivis emocije, da izlazis iz okvira koje je do tada postavila evolucija kao prirodni proces i spoznas cijelu slucajnost egzistencije. Nema posebnog viseg smisla nego samo no sto vidis oko sebe. Fascinantni svijet koji si dobio djaba da iskusis na odredjeno vrijeme. Sta fali tome. Zasto ti treba bolje. Zasto hoces vise ? Zasto izmisljati jos nesto pored ovog svijeta kad je ovaj vec sam po sebi divan i fascinantan. Uvijek mi je bilo glupo na religiji sto oduzima car ovom svijetu u fazonu kao da je samo prolazan. :roll:
zato sto to nauka ne podupire i ozbiljni naucnici ne podrzavaju to jer imaju dokazi protiv toga

evo ti sam se uvjeri u ovo naucnika sta kaze o sansi da se samo jedan protein stvori slucajno
to je jedan naspram 10^164
1/ (10^164)

zasto su onda vasa ateistiska uvjerenja o slucajnosti protiv nauke, jer kao sto mozes da vidis nauka ne podrzava da je to stvoreno slucajno
Postujem tvoje napore Chagalj, ali hajde se ti jednom potrudi pa procitaj fino post bez histerije da kontru opalis. Da si to uradio, shvatio bi poentu mog posta. Uopste ne pricam o proteinima vec da sve ukazuje na to da nema viseg smisla za ljude. Nema dokaza da se ciljano desio Big Bang kako bi ljudi imali teren za dokazivanje svoje poslusnosti naredbama iz knjiga koje poticu iz perioda prije hiljadu godina. Ako imas podatke i teoriju za to, fino napisi naucni rad te ga predaj da se objavi. Ako prodje testiranje naucne zajednice. Odlicno, svi cemo ti cestitati i postati ces celebrity. Do tada, za mene samo postavljas podatke koji opet ne idu u prilog tvoje tvrdnje a i sumnjivog su porijekla. :)
Locked