Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bafakkar

#2076 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:
A da li si ikad razmislio o ovome sto si napisao? Zasto bog, ako su te njegove instrukcije toliko savrsene, ne zeli da svi budu vjernici? Za sta ce mu nevjernici (a nevjernicima se smatraju svi oni koji nisu u islamu)?
Zapravo za svakog covjeka koji je ikada zivio postoji mjesto u Dzennetu (Raju) i to ne samo u Dzennetu, vec u Firdevsu (najelitnijem dijelu Dzenneta).

Svako covjek ima potencijal da bude najbolji, te da i zavrsi na tom mjestu. To je ono sto Bog zeli za nas. Da li ce biti, stvar je covjekovog slobodnog izbora. Slobodni izbor, koji je velika specificnost ljudi u odnosu na sva druga stvorenja, je takodjer i velika odgovornost.
Last edited by Bafakkar on 08/09/2014 14:13, edited 1 time in total.
IcedMFEarth

#2077 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Ja Muhameda stvarno cijenim, vjerujem da je to sve uradio s dobrim namjerama. I dugo poslije njega su Arapi bili dosta napredni, ali eto, sljedbenici su mu u medjuvremenu malo skrenuli s puta.
Bujrum majstore

#2078 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Citam, dajte jos, nema potrebe da pisem. :-D
1xyz1

#2079 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 1xyz1 »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
1xyz1 wrote:da ima razloga za rat eto zašto…
Sefte pa greška.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_by_death_toll
A imal' tu i ovaj naš zadnji kleronacionalistički rat?
jedni hoce islamsku drzavu jedni ne = RAT
sta mislis kad bi izraelci i oti iz gaze bili iste religje bili se onda toliko gazili ?
priznajem da nije uvjek rat zbog religlje ali cesto jes, i ako rat pocne bez ikakve veze od religje postace razlog (jugoslovenski rat)
Yousuph

#2080 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Yousuph »

ljudi su stvorili Boga a ne obrnuto , i to sve iz materijalnih razloga da bi se manipuliralo priglupim masama
harač

#2081 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

Gledam danas na trafici knjiga o angeologiji. Debela: ima sadržaj, literaturu, index pojmova. Neko je sjeo, potrošio dosta vremena i napora da napiše detaljnu "naučnu" studiju o taksnomiji nevidljivih bića anđela. Drugi to kupuju, čitaju, pamte, "uče". I shvatam koliko je svjetlosnim godinama udaljeno teološko i naturalističko shvatanje svijeta.
Bujrum majstore

#2082 Re: Zašto je potrebna religija?

1xyz1 wrote: jedni hoce islamsku drzavu jedni ne = RAT
sta mislis kad bi izraelci i oti iz gaze bili iste religje bili se onda toliko gazili ?
priznajem da nije uvjek rat zbog religlje ali cesto jes, i ako rat pocne bez ikakve veze od religje postace razlog (jugoslovenski rat)
Nije religija jedini uzrok raspada Juge al da je iskoristena (kao i uvjek), to se vidi iz aviona.
Bujrum majstore

#2083 Re: Zašto je potrebna religija?

Yousuph wrote:ljudi su stvorili Boga a ne obrnuto , i to sve iz materijalnih razloga da bi se manipuliralo priglupim masama
Ja cak mislim da je bilo i dobre namjere, valjalo je bolan nekad davno insanu
nekako objasniti da treba biti covjek a ne konj. :D
Al koristiti iste metode i stotinama godina kasnije, ne ide...
Last edited by Bujrum majstore on 08/09/2014 15:53, edited 1 time in total.
Chagalj

#2084 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Yousuph wrote:ljudi su stvorili Boga a ne obrnuto , i to sve iz materijalnih razloga da bi se manipuliralo priglupim masama
ako je to tako sto je onda Muhammed stvorio Kuran da bi sam sebi otezao zivot, zabranio sebi razonodu u vidu alkohola, bluda, kocke, kamate, naredio sebi da posti mjesec dana i to u po arabije gdje su nepodnosljive vrucine, i ne samo to nego su ga tlacili proganjali, prijatili, ubijali drugove i rodbinu radi tog Kurana, Muhammeda ponizavali, pa na kraju pokusali podmititi da napusti Kuran a da mu daju da bude njihov kralj, da dobije masa blaga i da izabare najljepse zene u gradu , sve je to on odbio, zasto , ako je htio da manipulira priglupim masama?

kako onda da lazov ako ima skriven cilj da dobije neku materijalnu korist da odbije ocite pounde, da bude kralj, da ima najvise blaga i da ima najljepse zene? zasto ce lazov odbiti to sve? razmisli dobro :wink:
Last edited by Chagalj on 08/09/2014 15:31, edited 1 time in total.
Bafakkar

#2085 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Teolosko i naturalisticko (sire gledano, ukljucujuci i implikacije) gledanje svijeta je jako razlicito samo kada je filozofija u pitanju.
Medjutim odnos ova dva nije ekvivalentan.

Osim filozofije, vjernik prakticno moze imati "naturalisticki" pristup u manje-vise svemu sto radi.

Ja to vidim kao plus (sa pozicije vjernika), nikako kao opozit dvije strane (naravno onda kada ne govorimo o materijalistickoj interpretaciji realnosti).
Last edited by Bafakkar on 08/09/2014 15:31, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#2086 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
ako je to tako sto je onda Muhammed stvorio Kuran da bi sam sebi otezao zivot, zabranio sebi razonodu u vidu alkohola, bluda, kocke, kamate, naredio sebi da posti mjesec dana i to u po arabije gdje su nepodnosljive vrucine, i ne samo to nego su ga tlacili proganjali prijateili, ubijali drugeve radi tog Kurana, Muhammeda ponizavali, pa na kraju pokusali podmititi da napusti Kuran a da mu daju da bude njihov kralj, da dobije masa blaga i da izabare najljepse zene u gradu , sve je to on odbio, zasto , ako je htio da manipulira priglupim masama?
A sto bolan mene ne citiras? :sad:

"Ja cak mislim da je bilo i dobre namjere, valjalo je bolan nekad davno insanu
nekako objasniti da treba biti covjek a ne konj. :D
Al koristiti iste metode i stotinama godina kasnije, ne ide..."
Last edited by Bujrum majstore on 08/09/2014 15:53, edited 1 time in total.
Chagalj

#2087 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
ako je to tako sto je onda Muhammed stvorio Kuran da bi sam sebi otezao zivot, zabranio sebi razonodu u vidu alkohola, bluda, kocke, kamate, naredio sebi da posti mjesec dana i to u po arabije gdje su nepodnosljive vrucine, i ne samo to nego su ga tlacili proganjali prijateili, ubijali drugeve radi tog Kurana, Muhammeda ponizavali, pa na kraju pokusali podmititi da napusti Kuran a da mu daju da bude njihov kralj, da dobije masa blaga i da izabare najljepse zene u gradu , sve je to on odbio, zasto , ako je htio da manipulira priglupim masama?
A sto bolan mene ne citiras? :sad:
zato sto te nesmatram ozbiljnim diskutantom.
Chagalj

#2088 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
Cerebrum wrote:
šatirana_ljubičica wrote:@Cerebrum
Da, da..a otkud ta sila, kako se stvorila, otkud ona uopšte?Slučajno jel?
Otkud Bog kako se on stvorio ? Slucajno mozda ?
Ja cu ti odgovoriti - "on niti je rodjen, niti je postao, on je oduvijek."

Istovremeno, taj isti koji niti je rodjen niti je postao i koji je oduvijek, uredno "kaze" da "nesto ne moze nastati ni iz cega". Naravno, pri tome "zaboravi" objasniti kako je on uopste nastao...
I to je sasvim logicno - da je i to "objasnio", onda ne bi bilo potrebe za vjerovanjem u njega posto bi svi znali sta i kako.
ali ti poistovjecujes Tvorca sa njegovim stvorenjima koji imaju pocetak, pa automtaski mislis da i on ima pocetak. Bog nema pocetak, jer da ga ima to nebi bio Bog, jer bi nesto jace od njega stvorilo , a to sto je njegva stvorila, kako je to nastalo, znaci nema kraja regresije.

Znaci Bog kaze za sebe da je oduvijek mi tu vjecnost nemozemo pojmiti kao sto mnogo stosta nemozemo pojmiti.
Da je Bog nastao to bi bila falinka, jer onaj ko postaje stvorenje a a to odmah trazi odgovor na pitanje ko je stvorio BOga.
Chagalj

#2089 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:A mozes li ti shvatiti da postoji neko ko jednostavno ne da nece, nego ne moze da povjeruje u sve to samo zato jer to pise u nekoj knjizi, koju je neko nekad proglasio svetom?
Mislim...kako ti znas da je on izvan svega sto si naveo, a da pri tome, i realno, zaista NE ZNAS da je tako?

Pa i neandertalci su nekad vjerovali u ko zna sta, recimo da neko s neba baca munje (za koje nisu znali kako i zasto nastaju), a zasto se u isto to ne vjeruje i danas?
Ako je Allah/bog oduvijek, zasto onda neandertalci nisu imali Kur'an?

Mozemo i malo blize - Vikinzi su zavijali na Mjesec. Zasto i oni nisu imali Kur'an? I zasto im nasljednici i danas ne zavijaju na Mjesec?
Ako je Allah/bog oduvijek, zasto onda neandertalci nisu imali Kur'an?
svako onaj ko ima razum da raspozna sta je dobro i zlo dobijao je poslanike od Boga ili ljude koji su poslati od poslanika da ih zastupaju u prenosenju objave , onome do koga objava nije dosla, nece biti kaznjen ili nagradjen prije nego bude iskusan na sudnjem danu.

Allah je slao druge knjige mimo Kurana i 124 000 poslanika/vjerovjesnika kroz historiju.
Bujrum majstore

#2090 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote: zato sto te nesmatram ozbiljnim diskutantom.
Hehehe, citirao si ti mene x puta al bas nesto sad neces.
Aferim ;)
irac300

#2091 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote: zato sto te nesmatram ozbiljnim diskutantom.
Šampione. :D
Chagalj

#2092 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

harač wrote:Gledam danas na trafici knjiga o angeologiji. Debela: ima sadržaj, literaturu, index pojmova. Neko je sjeo, potrošio dosta vremena i napora da napiše detaljnu "naučnu" studiju o taksnomiji nevidljivih bića anđela. Drugi to kupuju, čitaju, pamte, "uče". I shvatam koliko je svjetlosnim godinama udaljeno teološko i naturalističko shvatanje svijeta.
dovoljno je to sto Kuran govori o andjelima da mi vjerujemo u to. a nastranu to sto su andjeli dolazili za vrijeme poslanika, cak je Melek Dzibril dolazio u liku covjeka Muhammed i njegovim drugovima da ih uci vjeri, cak su ucestvovali u bitkama sa muslimanima, a to su se i nasa vojska uvjerila u prisustvo meleka na ratni bojistima za vrijeme rata u Bosni, to je Muderis pricao. Meleci dolazi kad su jako teske situacije kao ispomoc od Boga da bi potisnuli zlo a pomogli dobro.
Bujrum majstore

#2093 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
harač wrote:Gledam danas na trafici knjiga o angeologiji. Debela: ima sadržaj, literaturu, index pojmova. Neko je sjeo, potrošio dosta vremena i napora da napiše detaljnu "naučnu" studiju o taksnomiji nevidljivih bića anđela. Drugi to kupuju, čitaju, pamte, "uče". I shvatam koliko je svjetlosnim godinama udaljeno teološko i naturalističko shvatanje svijeta.
dovoljno je to sto Kuran govori o andjelima da mi vjerujemo u to. a nastranu to sto su andjeli dolazili za vrijeme poslanika, cak je Melek Dzibril dolazio u liku covjeka Muhammed i njegovim drugovima da ih uci vjeri, cak su ucestvovali u bitkama sa muslimanima, a to su se i nasa vojska uvjerila u prisustvo meleka na ratni bojistima za vrijeme rata u Bosni, to je Muderis pricao. Meleci dolazi kad su jako teske situacije kao ispomoc od Boga da bi potisnuli zlo a pomogli dobro.
Da, vama je dovoljno, definitivno.
A sta je sa poginulim, nema meleka?
Djeca bez oceva, zene udovice, muka, patnja?
Znam, tako Allah naredio.
Al izvini, ja sam neozbiljan diskutant.
Dozer

#2094 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

ali ti poistovjecujes Tvorca sa njegovim stvorenjima koji imaju pocetak, pa automtaski mislis da i on ima pocetak. Bog nema pocetak, jer da ga ima to nebi bio Bog, jer bi nesto jace od njega stvorilo , a to sto je njegva stvorila, kako je to nastalo, znaci nema kraja regresije.

Znaci Bog kaze za sebe da je oduvijek mi tu vjecnost nemozemo pojmiti kao sto mnogo stosta nemozemo pojmiti.
Da je Bog nastao to bi bila falinka, jer onaj ko postaje stvorenje a a to odmah trazi odgovor na pitanje ko je stvorio BOga.
Upravo ovo je ta "klauzula", instalirana u cilju sprecavanja ljudi da uopste o tome razmisljaju.
Dokaz toga je cak vidljiv i na ovoj temi, gdje se onima (konkretno meni) koji se usude postaviti takvo pitanje o bogu odmah sugerise da je to najveci grijeh.

Ljudima prije 1500+ godina je bilo vrlo lako prihvatiti sva objasnjenja o postanku koja su religije nudile, ali ljudi tada nisu imali pojma o bilo kakvim drugim teorijama, tipa BigBang-a, pa je implantacija boga kao vrhunskog kreatora bila laka, ali i prihvatljiva. Naprosto jer tada nije postojalo drugacije i logicnije objasnjenje.

Danas vec postoje razna druga saznanja i spoznaje, pa cak iako jos uvijek ljudi nemaju precizan odgovor o svom postanku, ipak mislim da je prilicno jasno da nikakav bog u tome nema nikavu ulogu.
Naravno, tesko se osloboditi visemilenijumskog svjetonazora pa religije i danas opstaju. Ali, kako vec rekoh, pravih vjernika je sve manje i manje.
Allah je slao druge knjige mimo Kurana i 124 000 poslanika/vjerovjesnika kroz historiju.
Dobro. Koji je onda poslanik bio u vrijeme neandertalaca, a koji u vrijeme Vikinga? I, zasto i jedni i drugi nisu prihvatili islam? Ili bilo koju danas postojecu religiju?

Zasto mi i danas ne mislimo da munje s neba baca neko svemocno bice? Zasto ne zavijamo na Mjesec?
Chagalj

#2095 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
Da, vama je dovoljno, definitivno.
meleci se nesalju da bi spasio sve i jednog vjernika, nego se posalju kako bi podrzali vjernike u borbi i ojacalo njihovu vjeru. a sto se tice vjernika i njihove pravedne borbe,
kroz belaje se mora prolaziti na ovome svijetu, jer iskusenja su kao vatra, na kojoj se ciste vjernici, ili bolje reci znas da zlato moras staviti na vatru da ocistis od otpadaka, kako bi dobio cisto zlao, eh tako je i sa iskusenjima vjernika. jer sto vise belaja na ovome svijetu sve vece su nagrade na onome svijetu, pa kad vide neki ljudi kakve ce nagrade dobivati oni sto su propatili na ovome svijetu, pozeljet ce da su i njima cupali meso klijestima kako bi i oni dobili tako nesto.
jesi
Bujrum majstore

#2096 Re: Zašto je potrebna religija?

More.
Chagalj

#2097 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Dobro. Koji je onda poslanik bio u vrijeme neandertalaca, a koji u vrijeme Vikinga? I, zasto i jedni i drugi nisu prihvatili islam? Ili bilo koju danas postojecu religiju?

Zasto mi i danas ne mislimo da munje s neba baca neko svemocno bice? Zasto ne zavijamo na Mjesec?
Koji je onda poslanik bio u vrijeme neandertalaca, a koji u vrijeme Vikinga?
neznam ko je bio za vrijeme vikinga ali sam ti pojasnio princip, ako nije dosla objava to nekog naroda, Allah ga nece kazniti , nego ce biti stavljeni na kusnju na sudnjem danu.

Zasto mi i danas ne mislimo da munje s neba baca neko svemocno bice?
nebaca ga direktno, ali ga baca svojom odlukom, recimo Bog je dizajnirao sistem u prirodi, kako ce sve da funkcionise , da sve ima svoj uzrok. sve se odvija po bozijim prirodnim zakonima koje je on uspostavio u prirodi
Zasto ne zavijamo na Mjesec?
a ko je to radio prije????
sigh

#2098 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

@šatirana_ljubičica. Da te upitam nesto. Evo prema tvom shvatanju Islam je jedina prava ispravna i istinita religija. Sve ostale su nonsens ili iskrivljene. Moje pitanje se odnosi na mormone. Mormoni takodjer vjeruju da je njihova knjiga od boga. :-D

Evo npr. mormoni vjeruju da je Isus posjetio Ameriku nakon sto je uskrsnuo! Zasto ti ne vjerujes u ovo ? Joseph Smith tvrdi da je imao vizije od boga. Da li mislis da je glupost vjerovati u ovo. :-D

Pored ovog mormoni vjeruju u postojanje vise bogova i vise svijetova. Svaki bog ima svoj univerzum i ljude u njemu. I svaki covjek odgovara onom bogu sto je stvorio svoj univerzum te na kraju ako covjek uspije doci do najviseh nivoa raja, moze sam postati bog. :-)

Naravno ti ces skepticno gledati na ovo ali zasto ne bi gledala malo skepticno na svoju samu religiju ? Evo npr. ovo u Islamu. :wink:

Muskarcu su obecane djevice u raju, vjeruje se da je Muhamed isao na putovanje oko svemira, pakla, raja itd, nevjernici ce se patiti u svom grobu do sudnjeg dana dok ce vjernici provesti to vrijeme u miru, prelazak preko mosta nakon sto ce oni koji padnu zavrsiti u paklu, itd.

Eh sad pokusaj isti skepticizam koji primjenjujes na mormonsko vjerovanje primjeniti na trenutak i na islamsko vjerovanje. Zasti bi mormosnke religijske tvrdnje bile imalo gluplje ili nelogicnije nego islamske ili bilo koje druge religije.
Evo jos jedan primjer.

Mormonsko sluzenje vizijama

Mormonima je pocetku bilo dozvoljena poligamija medjutim kad je to bilo drustveno neprihvatljivo ostalim ljudima oko sebe, glavni duhovni vodja mormona je imao " viziju" od boga u kojoj je bog zabranio poligamiju. Kada je odgovaralo potrebama, izbaceni su i crnci iz reda vjerskih sluzbenika iako su na pocetku imali pravo, djaba kad necija vizija tako odredi. :lol:

Islamsko,

Aisa kad je bila optuzena za preljub, poslanik je imao viziju u kojoj je receno da je ona nevina, svi su odmah povjerovali te su oni koji su tvrdili da se desio preljub osudjeni na 80 udaraca bicem. Znaci dobijamo od boga objasnjenja za cijeli univerzum kroz vizije, neko bi pomislio da je za takvo bice pitanje preljuba jedne od zena irelevatno medjutim nije :)

Imamo i vizije u kojima se priznaju paganska bozanstva, na kraju su oni oznaceni kao sejtanski stihovi te se na kraju vremenom totalno izbacile iz vjerske literature osporavajuci da se takav incident ikada desio, iako su se tvrdnje za taj dogadjaj nalazi u ranim islamskim biografijama o poslaniku. :)

Da li ce ti neko ovo reci kad te ubjedjiva da vjerujes ? Nece, ili ako spoemene naci ce neko mentalno manipulirajuce tumacenje kako se ne bi previse kosilo sa razumom. Kako ti gledas na mormone, tako i atesiti gledaju na sve religije. Razmisli malo o tome. :-D
Bujrum majstore

#2099 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
Ja!!!!!
Dozer

#2100 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Chagalj wrote:
Dozer wrote:Koji je onda poslanik bio u vrijeme neandertalaca, a koji u vrijeme Vikinga?
neznam ko je bio za vrijeme vikinga ali sam ti pojasnio princip, ako nije dosla objava to nekog naroda, Allah ga nece kazniti , nego ce biti stavljeni na kusnju na sudnjem danu.
Jasan je meni princip, a ovo objasnjenje mi je, izvini, ali - smijesno. Zar savrsweni Kur'an ne bi trebalo da ima i ove informacije, s obzirom da je bog oduvijek, a samim tim je tu bio i u vrijeme neandertalaca i trebalo bi da postoje zapisi poslanika iz tog vremena o tome kako je on neandertalcima vrsio objavu? Cistom logikom...
Zasto mi i danas ne mislimo da munje s neba baca neko svemocno bice?
nebaca ga direktno, ali ga baca svojom odlukom, recimo Bog je dizajnirao sistem u prirodi, kako ce sve da funkcionise , da sve ima svoj uzrok. sve se odvija po bozijim prirodnim zakonima koje je on uspostavio u prirodi
Oprostices mi sto ne mislim tako, iako ljudi prije par hiljada godina jesu tako mislili.

Vikinzi. Zavijali i bacali koplja, sjekire, i ko zna sta sve ne, na Mjesec, a smatrali su ga nekakvim neprijateljem.
Zasto njihovi nasljednici danas ne rade isto?
Locked