I evolucija nije " slucajna ", ti se samo cudis tim stvarima u fazonu "kako to" jer nikad nisi izucavao evoluciju.
Zašto je potrebna religija?
- sigh
#1951 Re: Zašto je potrebna religija?
Ateizam i skepticna misao se nikad nije sirila kao danas, najbrza rastuca grupa skoro u cijelom svijetu, za to sto je u vecini zapadnih zemalja sada poprilicno drustveno prihvatljivo da se neko izjasni kao ateista
I evolucija nije " slucajna ", ti se samo cudis tim stvarima u fazonu "kako to" jer nikad nisi izucavao evoluciju.
-
sizifinho
#1952 Re: Zašto je potrebna religija?
Umijeće je razumjeti nekog, bez da se slažeš s njegovim stajalištima. Shvatiti vjernika, ili ateistu ili bilo koga s kim nemaš isto mišljenje...joooj wrote:Moj razum to ne moze i ne zeli da prihvati!
-
bierkof
#1953 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja sam shvatio da su religiozni ljudi neshvatljivi 
- fatamorgana
#1954 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma čini ti se,bierkof wrote:Ja sam shvatio da su religiozni ljudi neshvatljivi
-
m_l
#1955 Re: Zašto je potrebna religija?
Ti bi trebao shvatiti, promijenio si sve dresove.bierkof wrote:Ja sam shvatio da su religiozni ljudi neshvatljivi
- fatamorgana
#1956 Re: Zašto je potrebna religija?
To je odlika nas Bosanaca, suncokreti,m_l wrote:Ti bi trebao shvatiti, promijenio si sve dresove.bierkof wrote:Ja sam shvatio da su religiozni ljudi neshvatljivi
-
bierkof
#1957 Re: Zašto je potrebna religija?
Nakon sto sam upoznao tim, skinuo sam dres koji mi je bio obucenm_l wrote:Ti bi trebao shvatiti, promijenio si sve dresove.
-
m_l
#1958 Re: Zašto je potrebna religija?
Los transfer, jeftino si se prodao.bierkof wrote:Nakon sto sam upoznao tim, skinuo sam dres koji mi je bio obucenm_l wrote:Ti bi trebao shvatiti, promijenio si sve dresove.
- sigh
#1959 Re: Zašto je potrebna religija?
A sta je to uceni vjernik ? Ja ne da sam vjerovao vec sam bio siguran da Bog postoji te sam zivio u skladu s tim ? Isao sam u dzamiju, citao vjersku literatutu, postio. I ja ni tada kao nisam bio pravi vjernik ? Niti sam bio lijen niti sam slabo izucavao, ti zelis samo predstaviti ateiste kao bivse vjernike koji su kao bili lijeni, bezvrijedne osobe same od sebe. Evo sto mrzim na religioznim uvjerenjima. Degradiraj skepticnu misao na osobinu lijenih i povrsnih ljudi. Samo da se pronadje nacin kako deklarisati te ljude kao nesto lose jer ne dijele isto vjerovanje. Jesu mormoni lijeni i povrsni za to sto izucavaju pogresnu religiju ili ? Ja vjerujem da je religija losa i da se treba boriti protiv nje kako bi razum totalno vladao svijetom. To je moje uvjerenje i radim u skladu s njim. I sta ja sad trebam tvrditi da si ti vjernik samo zato sto nisi skepticna osoba, te sve sto ti se kaze prihvatas kao istinu. Ono kao zatucana si osoba koja nece iz ignorancije da pogleda stvari iznad svog vjerovanja. Pateticno i trudim se da ne vrijedjam vjernike na nacin da im dajem neke lose osobine. Ja postujem vjernike ali ne postujem njihova uvjerenja. Ja sam nasao interesovanje u nekim visim pitanjima, citao i izucavao te dosao do zakljucka da je sve to nonsens. I danas imam to interesovanje i ucim. Mnogo stvari i danas naucim o religiji, ne samo onoj kojoj sam bio izlozen kao dijete vec i o drugima. I to je tebi lijena i povrsna osoba. Ja jesam oslobodjen od religije i ponosan sam na to jer sam u biti sam uspio da se rijesim te indoktrinacije.apsidejzi wrote:
Sto je najgore takvi sakontaju nakon 10 godina velicinu gluposti u koju su vjeovali i druge istom tusili, razocaraju se (poput naseg bujrum majstora), napuste kompletan islam jer vise nisu u stanju nista objasniti ni sebi i onima oko sebe i smatraju se oslobodjenim od religije.
Onda dodju na forum, ali sada kao ateisti iznoseci iste gluposti koje su iznosili prije 10 godina samo suprotnog predzaka i raspravljaju se sa novim likovima koji dolaze sa istim argumentima sa kojima su oni dolazili jer citaju argumente koje su ovi prvi pisali...
Ako zanemarim dimenziju vremena onda se ne mogu otrgnuti utisku da se danasnji ateisti, koji su se prije 10 godina raspravljali sa ondasnjim ateistima ali u ulozi vjernika, sada raspravljaju sa vjernicima koji ce se za 10 godina raspravljati sa novom garniturom vjernika ali ce tada biti u ulozi ateista sto bez vremenske dimenzije znaci da se raspravljaju sa sobom. A razlog je jednostavan: ti ljudi nikada nisu postali uceni vjernici jer izucavanje zahtjeva trud. Zato su i ostali na nivou poboznih, povrsnih vjernika koji kada predju na ateisticki svjetonazor i dalje ostanu lijeni i povrsni a svoju kritiku rwligije i vjerovanja baziraju na svom prijasnjem lijenom i povrsnom iskustvu...
-
m_l
#1960 Re: Zašto je potrebna religija?
Tako je @joooj(prebrojala sam koliko ima ojoooj wrote:Zato jos uvijek citam i istrazujem, da sama sebi dam odgovore na neka pitanjasizifinho wrote:Umijeće je razumjeti nekog, bez da se slažeš s njegovim stajalištima. Shvatiti vjernika, ili ateistu ili bilo koga s kim nemaš isto mišljenje...joooj wrote:Moj razum to ne moze i ne zeli da prihvati!
- vatrogasac
#1961 Re: Zašto je potrebna religija?
Istinu je rekla nana,
da ljepote vece nema,
od sabaha i iftara,
od proljeca i behara.

da ljepote vece nema,
od sabaha i iftara,
od proljeca i behara.
-
m_l
#1962 Re: Zašto je potrebna religija?
Bog zna gdje ce te put odvesti, mozda bas Njemu.joooj wrote:Hvala na brojanjum_l wrote:Tako je @joooj(prebrojala sam koliko ima ojoooj wrote:Zato jos uvijek citam i istrazujem, da sama sebi dam odgovore na neka pitanja), samo citaj, onaj ko iskreno trazi odgovore i nadje.
![]()
Slazem se, ali cilj mojih traganja nije pronalazak Boga. Ne danas, u ovakvom svijetu.
- animals
#1963 Re: Zašto je potrebna religija?
Jedino sigurno je da cemo jednog dana prestati hodati ovom zemljom..
sve ostalo su spekulacije i ljudska masta..
sve ostalo su spekulacije i ljudska masta..
- animals
#1964 Re: Zašto je potrebna religija?
U jednom Njemackom gradu neki blesavi selafisti su obukli svjetlece prsluke i na njima napisali
serijat polizei ..i tako patrolirali ulicama..pa koliko su to luda bica i koliko daleko mogu ici,
za nepovjerovati..
serijat polizei ..i tako patrolirali ulicama..pa koliko su to luda bica i koliko daleko mogu ici,
za nepovjerovati..
- fatamorgana
#1965 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa ako ti nije posebno stalo do Njega ostaje ti opet religija kao alternativna opcija.joooj wrote:
Ja najvise mrzim licemjerje, a nije ni Bogu drago. A ako me put dovede Njemu, bila bih upravo to.
.
- apsidejzi
#1966 Re: Zašto je potrebna religija?
Kad si uzeo Kur'an, procitao neki ajet koji te zainteresovao i onda poceo roviti po Kur'anu da nadjes odgovor na pitanje koje si sam sebi postavio uporedjujuci ajete i analizirajuci sta je Autor htio kazati?sigh wrote:A sta je to uceni vjernik ? Ja ne da sam vjerovao vec sam bio siguran da Bog postoji te sam zivio u skladu s tim ? Isao sam u dzamiju, citao vjersku literatutu, postio. I ja ni tada kao nisam bio pravi vjernik ? Niti sam bio lijen niti sam slabo izucavao, ti zelis samo predstaviti ateiste kao bivse vjernike koji su kao bili lijeni, bezvrijedne osobe same od sebe. Evo sto mrzim na religioznim uvjerenjima. Degradiraj skepticnu misao na osobinu lijenih i povrsnih ljudi. Samo da se pronadje nacin kako deklarisati te ljude kao nesto lose jer ne dijele isto vjerovanje. Jesu mormoni lijeni i povrsni za to sto izucavaju pogresnu religiju ili ? Ja vjerujem da je religija losa i da se treba boriti protiv nje kako bi razum totalno vladao svijetom. To je moje uvjerenje i radim u skladu s njim. I sta ja sad trebam tvrditi da si ti vjernik samo zato sto nisi skepticna osoba, te sve sto ti se kaze prihvatas kao istinu. Ono kao zatucana si osoba koja nece iz ignorancije da pogleda stvari iznad svog vjerovanja. Pateticno i trudim se da ne vrijedjam vjernike na nacin da im dajem neke lose osobine. Ja postujem vjernike ali ne postujem njihova uvjerenja. Ja sam nasao interesovanje u nekim visim pitanjima, citao i izucavao te dosao do zakljucka da je sve to nonsens. I danas imam to interesovanje i ucim. Mnogo stvari i danas naucim o religiji, ne samo onoj kojoj sam bio izlozen kao dijete vec i o drugima. I to je tebi lijena i povrsna osoba. Ja jesam oslobodjen od religije i ponosan sam na to jer sam u biti sam uspio da se rijesim te indoktrinacije.apsidejzi wrote:
Sto je najgore takvi sakontaju nakon 10 godina velicinu gluposti u koju su vjeovali i druge istom tusili, razocaraju se (poput naseg bujrum majstora), napuste kompletan islam jer vise nisu u stanju nista objasniti ni sebi i onima oko sebe i smatraju se oslobodjenim od religije.
Onda dodju na forum, ali sada kao ateisti iznoseci iste gluposti koje su iznosili prije 10 godina samo suprotnog predzaka i raspravljaju se sa novim likovima koji dolaze sa istim argumentima sa kojima su oni dolazili jer citaju argumente koje su ovi prvi pisali...
Ako zanemarim dimenziju vremena onda se ne mogu otrgnuti utisku da se danasnji ateisti, koji su se prije 10 godina raspravljali sa ondasnjim ateistima ali u ulozi vjernika, sada raspravljaju sa vjernicima koji ce se za 10 godina raspravljati sa novom garniturom vjernika ali ce tada biti u ulozi ateista sto bez vremenske dimenzije znaci da se raspravljaju sa sobom. A razlog je jednostavan: ti ljudi nikada nisu postali uceni vjernici jer izucavanje zahtjeva trud. Zato su i ostali na nivou poboznih, povrsnih vjernika koji kada predju na ateisticki svjetonazor i dalje ostanu lijeni i povrsni a svoju kritiku rwligije i vjerovanja baziraju na svom prijasnjem lijenom i povrsnom iskustvu...
- IcedMFEarth
#1967 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.
- sigh
#1968 Re: Zašto je potrebna religija?
Prije jedno cetiri godine, preselio se te mi pri useljavanju stari poklonio Kuran jer sam mu tada pricao mnogo vjeri ( inace i on je ateista ). Citao neko vrijeme, razmisljao o tome sta sam citao te odlozio. Nakon detaljnog citanja smanjila se moja zelja i potreba za religijom i poceo sam odgovore traziti na drugim mjestima. Opet sam citao poslije ali iz atesitickog ugla gledista te je samo to potvrdilo moje uvjerenje o nepotrebnosti religijeapsidejzi wrote:Kad si uzeo Kur'an, procitao neki ajet koji te zainteresovao i onda poceo roviti po Kur'anu da nadjes odgovor na pitanje koje si sam sebi postavio uporedjujuci ajete i analizirajuci sta je Autor htio kazati?sigh wrote:A sta je to uceni vjernik ? Ja ne da sam vjerovao vec sam bio siguran da Bog postoji te sam zivio u skladu s tim ? Isao sam u dzamiju, citao vjersku literatutu, postio. I ja ni tada kao nisam bio pravi vjernik ? Niti sam bio lijen niti sam slabo izucavao, ti zelis samo predstaviti ateiste kao bivse vjernike koji su kao bili lijeni, bezvrijedne osobe same od sebe. Evo sto mrzim na religioznim uvjerenjima. Degradiraj skepticnu misao na osobinu lijenih i povrsnih ljudi. Samo da se pronadje nacin kako deklarisati te ljude kao nesto lose jer ne dijele isto vjerovanje. Jesu mormoni lijeni i povrsni za to sto izucavaju pogresnu religiju ili ? Ja vjerujem da je religija losa i da se treba boriti protiv nje kako bi razum totalno vladao svijetom. To je moje uvjerenje i radim u skladu s njim. I sta ja sad trebam tvrditi da si ti vjernik samo zato sto nisi skepticna osoba, te sve sto ti se kaze prihvatas kao istinu. Ono kao zatucana si osoba koja nece iz ignorancije da pogleda stvari iznad svog vjerovanja. Pateticno i trudim se da ne vrijedjam vjernike na nacin da im dajem neke lose osobine. Ja postujem vjernike ali ne postujem njihova uvjerenja. Ja sam nasao interesovanje u nekim visim pitanjima, citao i izucavao te dosao do zakljucka da je sve to nonsens. I danas imam to interesovanje i ucim. Mnogo stvari i danas naucim o religiji, ne samo onoj kojoj sam bio izlozen kao dijete vec i o drugima. I to je tebi lijena i povrsna osoba. Ja jesam oslobodjen od religije i ponosan sam na to jer sam u biti sam uspio da se rijesim te indoktrinacije.apsidejzi wrote:
-
bierkof
#1969 Re: Zašto je potrebna religija?
apsidejzi je totalno komicna osoba. On mozda gleda u tvoj tekst ali procita samo ono sto zeli da procita.apsidejzi wrote:Kad si uzeo Kur'an, procitao neki ajet koji te zainteresovao i onda poceo roviti po Kur'anu da nadjes odgovor na pitanje koje si sam sebi postavio uporedjujuci ajete i analizirajuci sta je Autor htio kazati?
-
Bujrum majstore
#1970 Re: Zašto je potrebna religija?
Oprosti molim te, o kakvim glupostima pricas?apsidejzi wrote:Sto je najgore takvi sakontaju nakon 10 godina velicinu gluposti u koju su vjeovali i druge istom tusili, razocaraju se (poput naseg bujrum majstora), napuste kompletan islam jer vise nisu u stanju nista objasniti ni sebi i onima oko sebe i smatraju se oslobodjenim od religije.harač wrote:savremena islamska n(j)auka ne prestaje iznenađivatiChagalj wrote:sobzirom da su ljudske glave bile vece i nihove vilice u starim vremenima, pa je covjek sve manji i manji bio dok nije dosao na nas nivo danas, tako da se osmice uklapa fino prije a sad je postalo tijesno im u ustima, to je ostavstina od nasih starih velikih predaka.
Ljudi, biljke, zivotinje?
Ili nesto drugo?
- Janjicar
#1971 Re: Zašto je potrebna religija?
Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.IcedMFEarth wrote:Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.
-
Bujrum majstore
#1972 Re: Zašto je potrebna religija?
Sad si vec bezobrazan.Janjicar wrote:Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.IcedMFEarth wrote:Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.
- Janjicar
#1973 Re: Zašto je potrebna religija?
Gdje si troll majstoruBujrum majstore wrote:Sad si vec bezobrazan.Janjicar wrote:Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.IcedMFEarth wrote:Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.
- fatamorgana
#1974 Re: Zašto je potrebna religija?
Zaboravlja da ovo vrijedi samo za muslimane,Janjicar wrote:Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.IcedMFEarth wrote:Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.
- Janjicar
#1975 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa ja govorim o svojoj vjeri, o vjeri za koju smatram da je ispravna, ne znam kako ostale to tumace.fatamorgana wrote:Zaboravlja da ovo vrijedi samo za muslimane,Janjicar wrote:Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.IcedMFEarth wrote:Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.