Zašto je nastala RS!?

Post Reply
CPT

#226 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by CPT »

Image

Zapisnik sa obdukcije: strana 70, leš br. 172.

Amila Džaferagić, kći Šemse, rođena 29. 02. 1992. godine u Biljanima – Ključ, prepoznata po ocu Šemsi.

Odjeća: Dječija benkica bijela na kopčanje sa tri dugmeta, dječije gegice sive, pamučne bijele duge gaće, štramplice dječije bijele, melni gaćice i pamučna bijela pelena unutra...

Nađeni predmeti: Jedna bijela i jedna plava dječija cucla-duda...

U zapisniku piše dalje: Likvidirana pucnjem u glavu.

Image
Haman2

#227 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Haman2 »

Srpsku pricu znamo ali pricu medjunarodne zajednice ne znamo. Pomoci u stvaranju jednog entiteta da nastane na zlocinima svake vrste sve do genocida nije u skladu sa elementarnim moralom i medjunarodnim pravom.
Maraschino

#228 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Maraschino »

Kako je nastala prirodno je da ce tako i nestati, kad-tad. Voljom zlocinaca sigurno nece.
nenadivan

#229 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

CPT wrote:Image

Zapisnik sa obdukcije: strana 70, leš br. 172.

Amila Džaferagić, kći Šemse, rođena 29. 02. 1992. godine u Biljanima – Ključ, prepoznata po ocu Šemsi.

Odjeća: Dječija benkica bijela na kopčanje sa tri dugmeta, dječije gegice sive, pamučne bijele duge gaće, štramplice dječije bijele, melni gaćice i pamučna bijela pelena unutra...

Nađeni predmeti: Jedna bijela i jedna plava dječija cucla-duda...

U zapisniku piše dalje: Likvidirana pucnjem u glavu.

Image
Majko moja mila, strašno. Kakav monstrum se mora biti da se uradi nešto ovako. Da li neko zna kolko je zločinaca osuđeno za ovo, ko je bio direktni nalogodavac, ko su bili izvrsioci? Gdje se uopšte može naći više podataka o tome?
nenadivan

#231 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

Da li postoji negdje na jednom mjestu objavljen pregled ovih događaja iz zapadne Bosne, sa svjedočenjima? Ko je za ovo odgovoran? Jasno mi je da je fašistička politika u pitanju, ali me interesuju imena, komandni lanci itd. O ovome se vrlo malo zna a mislim da su najkorisniji transkripti sa suđenja. Ja sam pod uticajem medija do prije par godina mislio da je i Srebrenica pretjerivanje, tj.da je broj prenaduvan itd. Onda sam pročitao svega 10ak svjedočenja srpskih oficira (koji su bili optuženi da su učestvovali u organizaciji strijeljanja, pa su dokazivali da su to neki drugi naredjivali, a ne oni itd) i oči su mi se otvorile.
Ovo u vezi Prijedora i ostalih mjesta sam sporadično negdje čuo, ali nisam bio svjestan niti broj pobijenih, niti njihovog sastava - tj nisam znao da je bilo djece.
Strašno.
hAZNADAR

#232 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by hAZNADAR »

Komandni lanac, izvrsitelji,... mozda i ne tako bitno koliko motiv. Kada imas i komandni lanac zlocina, pa civilni komandni lanac, pa izvrsitelje, pa silne vojnike okolo sto ne pucaju ali obezbjedjuju stosta poput logistike, pa jos vise onih koji znaju sta se desava okolo i kuda odvode te ljude, pa napose silne civile koji tu zive i znaju sta je ispod zemlje. Premjestanje grobnice poslije rata posebna prica gdje valja obezbjediti i mehanizaciju, i ljude za posao, policiju da ogradi mjesto i omoguci transport, administraciju,....

Sve u svemu nije bas do incidenta, pojedinacnog zlocina jal vojnika jal oficira. U pitanju je ideologija, satanizacija jednog naroda kroz mitove o historiji kroz vjecita prizivanja poturica, janjicara, izdaja vjere, pa genetike kroz to, .... Gdje isti naravno nemaju kulturu, vjera okupatora, nemaju jezik, naciju,... I ko u to vjeruje - taj je i dio ovoga gdje je puka slucajnost i spontanost ko ce staviti metak u cijev i pucati u djecu. Biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Nije bilo ni Nijemcima problem pucati u kragujevacke gimnazijalce kada je vladalo opce pravilo da jedan vrijedi 100 drugih. Nije ni Prijedor danas neki fenomen pa da bas tu imas toliko psihopata,.. prije ce biti da su i izvrsioci i pomagaci u Prijedoru medicinski gledano mentalno zdravi, pravno i socijalno gledano posteni normalni gradjani,... ali imaju nesto u sebi, neka odredjena vjerovanja.

To i jeste poenta nastanka RS. Nije ni nezavisna niti dio Srbije - znaci u pitanju je uredjenje gdje je - ocisceno. Takav projekat ciscenja ne mozes izvrsiti samo sa probranim vojnicima,... tako obiman posao moze izvrsiti samo narod. Koji voli RS.
muha_sa

#233 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by muha_sa »

nenadivan wrote:
Da li postoji negdje na jednom mjestu objavljen pregled ovih događaja iz zapadne Bosne, sa svjedočenjima? Ko je za ovo odgovoran? Jasno mi je da je fašistička politika u pitanju, ali me interesuju imena, komandni lanci itd. O ovome se vrlo malo zna a mislim da su najkorisniji transkripti sa suđenja. Ja sam pod uticajem medija do prije par godina mislio da je i Srebrenica pretjerivanje, tj.da je broj prenaduvan itd. Onda sam pročitao svega 10ak svjedočenja srpskih oficira (koji su bili optuženi da su učestvovali u organizaciji strijeljanja, pa su dokazivali da su to neki drugi naredjivali, a ne oni itd) i oči su mi se otvorile.
Ovo u vezi Prijedora i ostalih mjesta sam sporadično negdje čuo, ali nisam bio svjestan niti broj pobijenih, niti njihovog sastava - tj nisam znao da je bilo djece.
Strašno.
možda nisi ni ovo vidio :(

Sanjarko

#234 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Sanjarko »

nenadivan wrote:
Strašno.
Pa ubili su i zene u Srebrenici. Ubili trudnicu ako se dobro sjecam. Nisu samo muskarce. Nastradalo je i zena i djece, pa cak i prije pada tokom granatiranja 92 i 95 ako se sjecam dobro. Ubijen i jedan Hrvat. Nije htjeo da ide iz Srebrenice. I ovdje je u Zenici pri bombardovanju JNA avijacijom napravila masakr 92 ako se sjecam dobro. Mogli su dvije skole pogoditi, i pogodili su mljekaru. Umalo mene i moje nisu 2 puta ubili.
Sanjarko

#235 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Sanjarko »

U filmu Gori Vatra je dobro receno. Nastala da bude Srpsko ovo, Srpsko ono i svako u svom kavezu.

Ja ovo bombardovanje mljekare vidio preko puta mljekare. Vidio zelen bljesak prije nego su mi pognuli glavu. Po tri Miga su tada u nekoliko navrata bombardovala. Stacionar bio pun ranjenika gdje smo se sklonili od bombardovanja drugog. Unistena od detonacije tada bila Pedagogska skola/fakultet sadasnji. Ima tu ja mislim i dalje rupa gdje je pala bomba.

Neznam s cim su bombardovali. Govorili su sa krmacama da su bombardovali ali nisam siguran.
Sanjarko

#236 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Sanjarko »

Mi kao Zjenica Bosne smo dobro i prosli. Ali neznam sta bi bilo da su usetali u Zenicu sa Vlasica itd. Jer znam da su po nekim okolnim selima tukli po civilima sa Pam-ovima ako sam dobro razumio i ako se dobro sjecam.

Maglaj, Doboj itd., okolni gradovi i sela su tada pravo nastradali.
Novi_Nick

#237 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Novi_Nick »

Vizionar 1985 wrote:U filmu Gori Vatra je dobro receno. Nastala da bude Srpsko ovo, Srpsko ono i svako u svom kavezu.

Ja ovo bombardovanje mljekare vidio preko puta mljekare. Vidio zelen bljesak prije nego su mi pognuli glavu. Po tri Miga su tada u nekoliko navrata bombardovala. Stacionar bio pun ranjenika gdje smo se sklonili od bombardovanja drugog. Unistena od detonacije tada bila Pedagogska skola/fakultet sadasnji. Ima tu ja mislim i dalje rupa gdje je pala bomba.

Neznam s cim su bombardovali. Govorili su sa krmacama da su bombardovali ali nisam siguran.
Ne mjesaj, Srbi i Hrvati granice sa Srbijom i Hrvatskom i za njih nije predvidjen i ne postoji nikakav kavez ili tor. Oni su taj egzoticni kavez ili tor predvidjeli, izgradili i sproveli samo za Bosnjakebosance!
Sanjarko

#238 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Sanjarko »

Nije se u tom filmu ni mislilo tako. Nego svako samo sa svojima, na ociscenim teritorijama od drugih. Mi smo i dalje sa drugima zajedno i u kavezu kako kazes samo za nas predvidzenom a bolje mozda reci zatvoru a vecina Hrvata i Srba je u ovom drugom kavezu, ovom ociscenom od drugih.
nenadivan

#239 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

hAZNADAR wrote:Komandni lanac, izvrsitelji,... mozda i ne tako bitno koliko motiv. Kada imas i komandni lanac zlocina, pa civilni komandni lanac, pa izvrsitelje, pa silne vojnike okolo sto ne pucaju ali obezbjedjuju stosta poput logistike, pa jos vise onih koji znaju sta se desava okolo i kuda odvode te ljude, pa napose silne civile koji tu zive i znaju sta je ispod zemlje. Premjestanje grobnice poslije rata posebna prica gdje valja obezbjediti i mehanizaciju, i ljude za posao, policiju da ogradi mjesto i omoguci transport, administraciju,....

Sve u svemu nije bas do incidenta, pojedinacnog zlocina jal vojnika jal oficira. U pitanju je ideologija, satanizacija jednog naroda kroz mitove o historiji kroz vjecita prizivanja poturica, janjicara, izdaja vjere, pa genetike kroz to, .... Gdje isti naravno nemaju kulturu, vjera okupatora, nemaju jezik, naciju,... I ko u to vjeruje - taj je i dio ovoga gdje je puka slucajnost i spontanost ko ce staviti metak u cijev i pucati u djecu. Biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Nije bilo ni Nijemcima problem pucati u kragujevacke gimnazijalce kada je vladalo opce pravilo da jedan vrijedi 100 drugih. Nije ni Prijedor danas neki fenomen pa da bas tu imas toliko psihopata,.. prije ce biti da su i izvrsioci i pomagaci u Prijedoru medicinski gledano mentalno zdravi, pravno i socijalno gledano posteni normalni gradjani,... ali imaju nesto u sebi, neka odredjena vjerovanja.

To i jeste poenta nastanka RS. Nije ni nezavisna niti dio Srbije - znaci u pitanju je uredjenje gdje je - ocisceno. Takav projekat ciscenja ne mozes izvrsiti samo sa probranim vojnicima,... tako obiman posao moze izvrsiti samo narod. Koji voli RS.
Ne znam sta da kažem. Sta čovjek da uradi.
Ja pokušavam da pričam o tome s ljudima, Srbima, i uvijek nailazim ili na zid ili na poricanje. Industrija laži je učinila svoje. Vi danas nemate u RS ni jedan značajniji medij koji će prenijeti istinu o tome. U Srbiji ima poneki list (npr Vreme, Danas), ali nedovoljno je to.
Pazite, kada iz medija svaki dan slušate da je nešto laž, logično vam je da je to laž. Srbi ne mogu da prihvate da su činili zločine, jer oni svog fašizma nisu ni svjesni. Fašizam je za njih nešto što je radio Hitler ili Musolini. Ne misle da je fašizam reći (što sam skoro čuo u BL): "kako zaposliše muslimana kad ima toliko naših ljudi nezaposlenih". To je bilo povodom zapošljavanja nekog Bosnjaka u gradsku upravu. To čujem od čovjeka koji je potpuno normalan u svim drugim stvarima. Tanka je linija izmedju toga i masovnih grobnica. Fašizam. Počeh se s njim ubjedjivati, al on ne konta, kaže kako stvarno ima puno "naših" ljudi koji su bijeda.
Što se tiče ovih zločina ja sam čuo nešto o tome još u ratu. Čuo sam o strijeljanjima u Brčkom, ali vrlo šturo, i bez mnogo informacija. I tako u školi (bio sam treći razred srednje) u nekom društvu počnemo priču o tome, ja se zapalim kako je to strašno itd, kad mi kaze jedna školska, sva bijesna:"nek su ih poubijali, znaš li ti šta su oni našima radili!". Bio sam zapanjen. Udala se 2005-6 za Bosnjaka. Često mi padne na pamet da je pitam šta sad o tome misli. Hoću da kažem koja je bila matrica. Izmišljale su se, ili su se prenaduvavale neke priče o srpskim žrtvama. Mnoge su, naravno, bile i istinite. Onda je se na osnovu toga stvarala neka osvetnicka retorika, tipa: "kako možeš osuđivati te ljude što su pobili te balije, njemu/njima su balije pobili svu porodicu". "Nije to trebalo dati da se radi, ali čovjeku (tom nekom nepoznatom izvršio ću) su Turci sve pobili". Uvijek je izvršilac neko kome su "balije pobile ženu i djecu". Oduvijek mi je ta priča, naravno, bila prozirna. Ali, izgleda, da prosječnom čovjeku nije. Tu je i ono nezaobilazno : "nismo im ovaj put dali da nas kolju nespremne", ili još isto često: "500 g su oni nas...." itd, itd. Tu se ljudi počnu navikavati polako na te stvari. Sta sam puta do skora čuo za nekog: "musliman je, al je stvarno dobar čovjek". Na to čovjek stvarno ne zna šta da kaže. A "u Srba" je to bilo dosta često da se čuje. Fašizam, druge riječi prosto nema.
Nadao sam se kad ovi matori borci počnu odlaziti da će mlađe generacije biti bolje, ali sam se grdno prevario - Fašizam se uči od malih nogu. U kući od mame i tate. Sa televizije i "patriotskih" portala i sajtova.
Što se tiče Srebrenice dosta sam o tome istraživao u smislu kako to vide borci u VRS. Niko od ljudi s kojima sam pričao nije bio ni blizu tamo, ali su imali neke informacije. Vjerovatno iz treće ruke. Nekoliko tih ljudi su časni i pošteni u svakom pogledu. Jedan od njih je spasio od sigurnog klanja dvojicu Bosnjaka 93 i danas je u kontaktu s njima. Navodim ga kao primjer čovjeka koji je kako kaže "čitav se rat brinuo da se ne ogriješi". I njega je interesivalo šta je se tamo zbilo pa je sagradio sljedeće glediste/stavove:
1.vecina Bosnjaka su postradali prilikom povlačenja preko Udrča. Bili su naoružani pa stoga i legitimni vojni cilj
2.dosta je ljudi sahranjeno u Potocarima koji su umrli od 92 do 95, bilo u borbama bilo prirodnom smrću
3.bilo je priličan broj osveta na licnom osnovu ("znaš li ti koliko su muslimani pobili Srba iz tog kraja", "nije se to smjelo dozvoliti, ali tamo je bio haos", "to su radili ljudi koji su sve izgubili" itd...)
4. Dosta je zarobljenika pobijeno kada je neki zarobljenik ubio srpskog vojnika pa je došlo do haosa i otelo se kontroli....
5. Zločini 10.diverzantskog su bili naručeni od strane francuske obavještajne službe, a ti ljudi ionako nisu bili Srbi, a oni koji su bili Srbi su ionako bili plaćene ubice i najgori sljam. Nije njima upravljao Ratko Mladić...

Kada se krenu ovi njegovi navodi da stavku po stavku pobijaju, on ne prihvata izvore informacija, ako su svjedočili muslimani o tome neće ni da priča, a Srbi koji su svjedočili su izdajnici ili plaćenici.
Kad ga na kraju satjeram argumentima uzazid on se naljuti i kaže, a istražujes li ti malo zločine nad Srbima. Ratko Mladić je svetinja i tu se ne može dalje diskutovati. Lično je bio prisutan kad su neki Četnici uzeli da kolju dva zarobljenika i spasio im život, jedva sačuvavsi svoj (Četnici su bili pijani i džaba mu i njegov čin) ali kad se pomene Ratko tu pamet stane. Prihvata on da je SDS vršio etničko čišćenje, zločine policije i paravojski, ali ne i Ratka Mladića. Castan oficir. Tako kaže.
Pretpostavljam zato jer bi se onda osjećao saučesnikom. Bio je zamjenik komandanta jednog bataljona kraći dio rata, a većinu vremena komandant čete.
Drugi imaju sličan stav.

Ja mislim da je jedino rješenje ovdje kod nas, u Bosni, da se oformi neka lijeva (ali baš lijeva) opozicija. Do tada, mi smo osuđeni na ova sranja. Zapad je htio ova sranja. Mogli su oni da su htjeli da nestane RS. Ali njihov zapadni koncept i nije neka multietnička sredina. Oni su odmah od 92 počeli sa etničkim kartama da dolaze ovdje. Oni da su htjeli multietničnost ne bi ni podrzavali razbijanje Jugoslavije. Mi smo, u Jugoslaviji, za njih bili pojam tolerancije i multietničnosti. Dok nisu oni najgori medju nama uzeli kormilo. Nakon toga su iskvarili i narod. Narod je kvaran sada. Pošto idem logikom da imam pravo i obavezu najviše o svom narodu da pričam reci cu: Srbi su postali kvarni.
Ja se i dalje osjećam Jugoslovenom. Etnički Srbin, nacionalno Jugosloven. Žao mi je, ne osjećam se nacionalno Bosancem. Nije mi nesto ni draga ta naša država. RS pogotovo. Ali mislim da moramo Bosnu čuvati, jer ne vidim da nam ista dobro može donijeti njeno razbijanje - čak i kad bi Srbi imali podršku većine međunarodne zajednice, čak i tada bolje nam je da smo u Bosni nego da je razbijamo. Ja se osjećam bližim sa jednim Sarajlijom nego sa jednim Vranjancem. Nek je ovaj drugi što puta Srbin.
CPT

#240 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by CPT »

nenadivan wrote:1.vecina Bosnjaka su postradali prilikom povlačenja preko Udrča. Bili su naoružani pa stoga i legitimni vojni cilj
2.dosta je ljudi sahranjeno u Potocarima koji su umrli od 92 do 95, bilo u borbama bilo prirodnom smrću
3.bilo je priličan broj osveta na licnom osnovu ("znaš li ti koliko su muslimani pobili Srba iz tog kraja", "nije se to smjelo dozvoliti, ali tamo je bio haos", "to su radili ljudi koji su sve izgubili" itd...)
4. Dosta je zarobljenika pobijeno kada je neki zarobljenik ubio srpskog vojnika pa je došlo do haosa i otelo se kontroli....
5. Zločini 10.diverzantskog su bili naručeni od strane francuske obavještajne službe, a ti ljudi ionako nisu bili Srbi, a oni koji su bili Srbi su ionako bili plaćene ubice i najgori sljam. Nije njima upravljao Ratko Mladić...
1) laz (prvi i drugi dio)
2) laz
3) laz
4) laz
5) idiotizam

svaka diskusija o ovome ili na ovakav nacina je samo relativizacija genocida
Last edited by CPT on 17/01/2019 23:40, edited 1 time in total.
nenadivan

#241 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

Naravno, slažem se. Ali ovo vam je jedna opsta slika kako to danas vide ljudi iz RS. Oni iz istočnog kraja (od Zvornika do Hercegovine) ne daju reci ništa ni za SDS. Zapadno je bar s tim raščišćeno.
gazija54

#242 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by gazija54 »

hAZNADAR wrote:
Amis2321 wrote:
hAZNADAR wrote:

Ja ba,... i latinica u sve st ovrijedi u BiH a u ostatku srpska cirilica. Eh da su Atifa pustili - bilo bi latinice jos vise. :D
Kada tako lijepo koristis statistike - sta mislis da malo proucis i historiju. Sa osvrtom na bosancicu napr. sa druge teme. Bas lijepo sto si ovdje navratio - nekako mi bolje mjesto da te rasturim. :D Nista licno naravno - samo edikativno.
Bujrum. Bosancica nije interesantna tema. Nego mi objasni kako Bosna nije imala vatreno oruzije i kako je ustvari uvijek bila slabasna zemlja nalik na Skote sve do dolaska kralja Tvrtka. To je interesantnija tema. Ja volim vas komunjare malo povaljati vise nego ista.
Super, taman sam tvog jarana na temi o Bobovcu rasturio na sitne komadice - nije se usudio vise nista reci.

Dakle pasha moj lipi - koje pismo je bila bosancica?
Necemo o glagoljici i begovici koje su istog pisma kao bosancica - sam pitam za bosancicu?

Buduci da si ustvrdio da nepismeni vlastki stocari donijeli neko teneko pismo u Bosnu.
Ustav, ustavno pismo, koje se odlikuje oštrinom oblika, skladnim štamparskim izgledom. Njime su pisane POVELJE, LISTINE i pisma BOSANSKIH VLADARA i VISOKOGA PLEMSTVA (pa i sama Kulinova povelja). Takva ustavna bosančica bila je u upotrebi od X do XV vijeka. :thumbup:
CPT

#243 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by CPT »

nenadivan wrote:Naravno, slažem se. Ali ovo vam je jedna opsta slika kako to danas vide ljudi iz RS. Oni iz istočnog kraja (od Zvornika do Hercegovine) ne daju reci ništa ni za SDS. Zapadno je bar s tim raščišćeno.
To je svima jasno i trebe te gluposti reciklirati. Uospte je ta opsesija Srebrenicom glupa. Kao da je to jedini, najgori ili prvi zlocin al za takvo stanje je kriva MZ. Srbi so veselo punili masovne grobnice od '92. Nije bilo 10. diverzantaske, mudzahedina, Francuza, ...
nenadivan

#244 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

CPT wrote:
nenadivan wrote:Naravno, slažem se. Ali ovo vam je jedna opsta slika kako to danas vide ljudi iz RS. Oni iz istočnog kraja (od Zvornika do Hercegovine) ne daju reci ništa ni za SDS. Zapadno je bar s tim raščišćeno.
To je svima jasno i trebe te gluposti reciklirati. Uospte je ta opsesija Srebrenicom glupa. Kao da je to jedini, najgori ili prvi zlocin al za takvo stanje je kriva MZ. Srbi so veselo punili masovne grobnice od '92. Nije bilo 10. diverzantaske, mudzahedina, Francuza, ...
Mnogi priznaju zločine. O mnogo toga se ne zna dovoljno. Evo ja nisam znao da su u Prijedoru i djecu ubijali. Zato bih volio o tome više da saznam. Da se ljudima ukazuje. Ljudi nemaju vremena niti interesovanja za takve stvari. Ali može se kod ljudi probuditi empatija, koja je sistematski zatomljavana. Niko nema vremena da sam istražuje o tome. Ja radim 10-11h sati dnevno, i ne mogu se mnogo baviti tim istraživanjima. Takve stvari treba da stoje dostupne na jednom mjestu, sa svim relevantnim dokazima, svjedočenjima itd. Sa skeniranim fotografijama, dokumentima itd. I da se samo ukuca i da se odmah mogu dobiti svi relevantni podaci. To dugujemo žrtvama.
CPT

#245 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by CPT »

nenadivan wrote:Mnogi priznaju zločine. O mnogo toga se ne zna dovoljno. Evo ja nisam znao da su u Prijedoru i djecu ubijali. Zato bih volio o tome više da saznam. Da se ljudima ukazuje. Ljudi nemaju vremena niti interesovanja za takve stvari. Ali može se kod ljudi probuditi empatija, koja je sistematski zatomljavana. Niko nema vremena da sam istražuje o tome. Ja radim 10-11h sati dnevno, i ne mogu se mnogo baviti tim istraživanjima. Takve stvari treba da stoje dostupne na jednom mjestu, sa svim relevantnim dokazima, svjedočenjima itd. Sa skeniranim fotografijama, dokumentima itd. I da se samo ukuca i da se odmah mogu dobiti svi relevantni podaci. To dugujemo žrtvama.
To je samo izgovor, zna se sve. Sve je detaljno obradjeno na sudjenjima i svjedocenjima. Ne samo da svi "znaju" vec je ogroman bio citavog projekta. Pogotovo u Prijedoru i okolini. Nisam bas siguran kakve ima veze sto su "djecu ubijali" u Prijedoru? Kao da ubijanje ostalih nesto normalno?!

Po videotekama u Srbije je kruzila kaseta iz Srebrenice... Snimak je pusten 10000x na svakom portalu. I sad se ceka fotografije? Dokumente?
CPT

#246 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by CPT »

Svi znaju.
horkesh

#247 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by horkesh »

nenadivan wrote:
CPT wrote:
Mnogi priznaju zločine. O mnogo toga se ne zna dovoljno. Evo ja nisam znao da su u Prijedoru i djecu ubijali. Zato bih volio o tome više da saznam. Da se ljudima ukazuje. Ljudi nemaju vremena niti interesovanja za takve stvari. Ali može se kod ljudi probuditi empatija, koja je sistematski zatomljavana. Niko nema vremena da sam istražuje o tome. Ja radim 10-11h sati dnevno, i ne mogu se mnogo baviti tim istraživanjima. Takve stvari treba da stoje dostupne na jednom mjestu, sa svim relevantnim dokazima, svjedočenjima itd. Sa skeniranim fotografijama, dokumentima itd. I da se samo ukuca i da se odmah mogu dobiti svi relevantni podaci. To dugujemo žrtvama.
Potpuno si u pravu. To je trebao biti nacionalni projekt, a ne prepustiti sve pojedinim medijima koji su pokušavali da naprave takve repozitorije.

El Bake je prije par godina pompezno najavio projekt "Genocid nad Bošnjacima" koji je trebao upravo na jednom mjestu objediniti sve te informacije, ali, tipično, ništa od toga ne bi.

Da se razumijemo, sve to ima na stranicama ICTY-a, ali shvatam potrebu da se malo "uprosti" za široku konzumaciju. Obim je problem jer ljudi nemaju pojma koliko je tu samo sela, gradove da i ne spominjem, u kojima je ubijeno po 100-200 ljudi.
nenadivan

#248 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

CPT wrote:
nenadivan wrote:Mnogi priznaju zločine. O mnogo toga se ne zna dovoljno. Evo ja nisam znao da su u Prijedoru i djecu ubijali. Zato bih volio o tome više da saznam. Da se ljudima ukazuje. Ljudi nemaju vremena niti interesovanja za takve stvari. Ali može se kod ljudi probuditi empatija, koja je sistematski zatomljavana. Niko nema vremena da sam istražuje o tome. Ja radim 10-11h sati dnevno, i ne mogu se mnogo baviti tim istraživanjima. Takve stvari treba da stoje dostupne na jednom mjestu, sa svim relevantnim dokazima, svjedočenjima itd. Sa skeniranim fotografijama, dokumentima itd. I da se samo ukuca i da se odmah mogu dobiti svi relevantni podaci. To dugujemo žrtvama.
.

To je samo izgovor, zna se sve. Sve je detaljno obradjeno na sudjenjima i svjedocenjima. Ne samo da svi "znaju" vec je ogroman bio citavog projekta. Pogotovo u Prijedoru i okolini. Nisam bas siguran kakve ima veze sto su "djecu ubijali" u Prijedoru? Kao da ubijanje ostalih nesto normalno?!

Po videotekama u Srbije je kruzila kaseta iz Srebrenice... Snimak je pusten 10000x na svakom portalu. I sad se ceka fotografije? Dokumente?
Vjerujem da su suđenja pratili više u Federaciji. Suđenja u Hagu su od početka proglašena za farsi i time kod prosječnog Srbina diskreditovana. Ja lično nisam pratio ništa. Čak sam i pokušavao jedno vrijeme ali su optuženi (vjerovatno smišljeno) pravili cirkus od toga, i trebalo je mnogo vremena za to. Ja samo kažem da je vrlo važno da se to sve skupi n jednom mjestu i da bude pristupačno. Ne vidim zašto bi neko bio protiv toga?
CPT

#249 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by CPT »

nenadivan wrote:Ja samo kažem da je vrlo važno da se to sve skupi n jednom mjestu i da bude pristupačno. Ne vidim zašto bi neko bio protiv toga?
Jer je jedan nacin racionalizacije i sterilizacije zlocina...
nenadivan

#250 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

A to što pominjem djecu, ne znam kako to ne može biti jasno. Čak su i među ubicama daleko najgori oni koji ubijaju djecu. Za odrasle se uvijek može naći neki lažni izgovor tipa: "ubijen je jer je i sam bio zločinac i tako nešto". Djeca su nevina. Sjećam se kad sam čitao jedno svjedočenje koje me je posebno potreslo, kako je u jednoj grupi Srebreničana, predviđenih za strijeljanje, bilo i jedno dijete od 15-16g. I sve su pobili ali u njega niko nije mogao da puca. I na kraju neki podoficir ga ubija iz pištolja. Strašno da strašnije ne može biti.
Država mora da napravi nešto sistemsko da se može lako ovakvim podacima pristupiti.
Post Reply