Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

VjecitiStudent

#26 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

holowey wrote: :)
bez uvrede, ti nemas blage veze sta znaci izraz "monopol"...

sto se ostalog tice, da pretpostavim isto tako da si taj pekac hljeba dobio djaba i kada taj crkne da ces opet jedan dobiti gratis....da isto tako pretpostavim da ti zamisljas da se hljeb u pekari pravi u istim takvim pekacima hljeba?
Pekac je kostao 180km i radi uspjesno vec tri godine i ispekao je vec barem 500 vekni, tj. 0.36 km po vekni.
Ako dodamo i ovu cifru, moj kucni kruh je jos uvijek dramaticno jeftiniji, i ta cifra je sa svakom veknom sve manja.
Pekari mogu biti samo efikasniji i jeftiniji od mene, jer rade sve na veliko.

Da, u pravu si, monopol nije prava rijec, da opise ova nasa udruzenja, ali engleska 'trust' svakako jeste.

trust : a combination of firms or corporations formed by a legal agreement ; especially : one that reduces or threatens to reduce competition

Takodjer,
http://www.law.cornell.edu/wex/index.php/Antitrust
Trusts and monopolies are concentrations of wealth in the hands of a few. Such conglomerations of economic resources are thought to be injurious to the public and individuals because such trusts minimize, if not obliterate normal marketplace competition, and yield undesirable price controls. These, in turn, cause markets to stagnate and sap individual initiative.

Most if not all states have comparable statutes prohibiting monopolistic conduct, price fixing agreements, and other acts in restraint of trade having strictly local impact.
U USA bi clanovi ovakvih udruzenja, ko sto su nasa pekarska, naftaska, bili odavno debelo kaznjeni, a udruzenja raspustena.
zgembo_sa

#27 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by zgembo_sa »

Ma ljudi, ne znate vi :D U stvari vi placate za taj pekach makar 1KM po 1 kg hljeba :D
JThomas

#28 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by JThomas »

eh, jedino što se može vidjeti iz ove teme jeste da i uposlenici velepekare koriste forum :)

ma ne, ne kradu oni nas, nikako, to se nama čini, ustvari je skroz opravdano da se svi dogovaraju o cijenama, ili da hljeb poskupi procentualno isto koliko i brašno iako brašno u cijeni učestvuje samo 25% :-) samo što mi smrtnici ne možemo da razumijemo tu naprednu računicu, pa lupamo štošta, čuj nas vrijedni pekari da kradu :roll:
Facaipo85

#29 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by Facaipo85 »

Ne razumijem raspravu ovdje... pa jel pekare ne rade za profit? Svaka ustanova nema samo troškove u proizvodnji, nego valja brasno transportirati iz lokacije A do B, tu je struja, odrzavanje mašina, plate, kvarovi/popravke itd. itd.

Ako njih kosta 0,77 za hljeb, onda je 2,5 razumljivo
VjecitiStudent

#30 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

Facaipo85 wrote:Ne razumijem raspravu ovdje... pa jel pekare ne rade za profit? Svaka ustanova nema samo troškove u proizvodnji, nego valja brasno transportirati iz lokacije A do B, tu je struja, odrzavanje mašina, plate, kvarovi/popravke itd. itd.

:shock:
Kako su onda pekari prezivljavali do ljeta 2007. prije no sto poskupljenja krenula?
Ako ste zaboravili, do tada je cijena vekne od 400 grama bila 0,5km (ili 1,25 km/kg), a sada je 1 km (ili 2,5 km/kg), tj. hljeb je u zadnjih 18 mjeseci poskupio 100%!!!!
Nije valjda da su se tek tada sjetili profita?
holowey

#31 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by holowey »

JThomas wrote:eh, jedino što se može vidjeti iz ove teme jeste da i uposlenici velepekare koriste forum :)

ma ne, ne kradu oni nas, nikako, to se nama čini, ustvari je skroz opravdano da se svi dogovaraju o cijenama, ili da hljeb poskupi procentualno isto koliko i brašno iako brašno u cijeni učestvuje samo 25% :-) samo što mi smrtnici ne možemo da razumijemo tu naprednu računicu, pa lupamo štošta, čuj nas vrijedni pekari da kradu :roll:
ovo na moj racun? :)
ne, ne radim u velepekari, nemam ama bas nikakve veze ni sa velepekarom niti bilo kakvim drugim proizvodjacem hljeba...jednostavno sam imao prilike da nakratko, privatno, radim u proizvodnji tako da malo bolje razumijem formiranje cijene proizvoda za razliku od pokretaca teme... that's all :)
holowey

#32 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by holowey »

VjecitiStudent wrote:
Facaipo85 wrote:Ne razumijem raspravu ovdje... pa jel pekare ne rade za profit? Svaka ustanova nema samo troškove u proizvodnji, nego valja brasno transportirati iz lokacije A do B, tu je struja, odrzavanje mašina, plate, kvarovi/popravke itd. itd.

:shock:
Kako su onda pekari prezivljavali do ljeta 2007. prije no sto poskupljenja krenula?
Ako ste zaboravili, do tada je cijena vekne od 400 grama bila 0,5km (ili 1,25 km/kg), a sada je 1 km (ili 2,5 km/kg), tj. hljeb je u zadnjih 18 mjeseci poskupio 100%!!!!
tada im je sve bilo jeftinije, i repromaterijal i radna snaga i sve ostalo... ako si kojim slucajem sacuvao racune za struju/vodu/grijanje iz 1997. godine, pogledaj koliko je porasla cijena samo za rezije u medjuvremenu... i tada su isli na profit te kreirali cijenu u skladu s tim, a kako su cijene svega porasle, tako su porasle i cijene hljeba...
JThomas

#33 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by JThomas »

pa jesu li cijene svega DUPLO porasle, boga ti?

meni se ipak čini da nisu...
VjecitiStudent

#34 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

holowey wrote:
VjecitiStudent wrote: :shock:
tada im je sve bilo jeftinije, i repromaterijal i radna snaga i sve ostalo... ako si kojim slucajem sacuvao racune za struju/vodu/grijanje iz 1997. godine, pogledaj koliko je porasla cijena samo za rezije u medjuvremenu... i tada su isli na profit te kreirali cijenu u skladu s tim, a kako su cijene svega porasle, tako su porasle i cijene hljeba...
Jedino bitno poskupljenje koje se tada desilo je bilo poskupljenje brasna.
Medjutim, proslogodisnje poskupljenje brasna od nekih 60% (brasno je i tada ucestvovalo u krajnjoj cijeni proizvoda sa tek 40%) pekari su iskoristili da poskupe svoj proizvod 100%. Naravno, i kada je brasno dramaticno pojeftinilo, sredinom ove godine, pekari cijene nisu snizili, vec naprotiv, opet su se 'dogovorili' da poskupe.
VjecitiStudent

#35 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

JThomas wrote:pa jesu li cijene svega DUPLO porasle, boga ti?

Porastao je profit pekara i vise od 100%, valjda se i to racuna :D
papacja

#36 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by papacja »

Ja za tu veknu od 400,00 grama plaćam 0,80 KM, dakle nije 1,00 KM što u konačnici daje 2,00 KM, a ne 2,500 KM. Dalje složio bih se sa kalkulaciom forumaša holowey, ne zato što sam pekar, već zato što čovjek ima najjaču argumentaciju, kada se sve uključi u cijenu (pa i profit, jer u konačnici svi vlasnici kapitala su isti uložili kako bi izvukli profit iz svoga poslovanja), mislim da cijena nije previsoka (a sada što su nama plate male, to je drugi par rukavica). :run:
VjecitiStudent

#37 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

papacja wrote:Ja za tu veknu od 400,00 grama plaćam 0,80 KM, dakle nije 1,00 KM što u konačnici daje 2,00 KM, a ne 2,500 KM. Dalje složio bih se sa kalkulaciom forumaša holowey, ne zato što sam pekar, već zato što čovjek ima najjaču argumentaciju, kada se sve uključi u cijenu (pa i profit, jer u konačnici svi vlasnici kapitala su isti uložili kako bi izvukli profit iz svoga poslovanja), mislim da cijena nije previsoka (a sada što su nama plate male, to je drugi par rukavica). :run:
Nemoj o "vlasnicima kapitala" i njihovim "ulaganjima", molim te, tek ce nas to daleko odvuci.
I javi nam gdje je ta vekna od 0,8km, da nagradimo skromnog pekara, osjetljivog za socijalne probleme.
papacja

#38 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by papacja »

VjecitiStudent wrote:
papacja wrote:Ja za tu veknu od 400,00 grama plaćam 0,80 KM, dakle nije 1,00 KM što u konačnici daje 2,00 KM, a ne 2,500 KM. Dalje složio bih se sa kalkulaciom forumaša holowey, ne zato što sam pekar, već zato što čovjek ima najjaču argumentaciju, kada se sve uključi u cijenu (pa i profit, jer u konačnici svi vlasnici kapitala su isti uložili kako bi izvukli profit iz svoga poslovanja), mislim da cijena nije previsoka (a sada što su nama plate male, to je drugi par rukavica). :run:
Nemoj o "vlasnicima kapitala" i njihovim "ulaganjima", molim te, tek ce nas to daleko odvuci.
I javi nam gdje je ta vekna od 0,8km, da nagradimo skromnog pekara, osjetljivog za socijalne probleme.
U Hrasnici, na Ilidži... :D
chaos158

#39 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by chaos158 »

Šteta što nam je hljeb ovako jeftin, što nije petaka kila. I opet bi se neko našao da odbrani tako suludu situaciju.

I onda se pitamo zašto nijemo gledamo na razna poskupljenja, državne pljačke, razne afere i ostale malverzacije koje potresaju našu državu. Ko je kriv? Vlada? Ne bih rekao. Prije svega, kriv je narod.
Čini se da nama ipak i odgovara ovakvo stanje jer smo sado-mazohistički nastrojeni. Naše opće stanje, i opća svijest građana graniči sa ludošću.
papacja

#40 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by papacja »

chaos158 wrote:Šteta što nam je hljeb ovako jeftin, što nije petaka kila. I opet bi se neko našao da odbrani tako suludu situaciju.

I onda se pitamo zašto nijemo gledamo na razna poskupljenja, državne pljačke, razne afere i ostale malverzacije koje potresaju našu državu. Ko je kriv? Vlada? Ne bih rekao. Prije svega, kriv je narod.
Čini se da nama ipak i odgovara ovakvo stanje jer smo sado-mazohistički nastrojeni. Naše opće stanje, i opća svijest građana graniči sa ludošću.
Poslanici u parlamentu dižu plate na minimum 5.600,00 KM i mi šutimo ko pi*ke, a sada problem u 0,10-0,20 KM cijene hljeba. Oni ne rade ništa, pardon, čitaju novine i dignu ruke kada im iz centrale stranke koje predstavljaju jave da treba dići ruku, a plata 5.600,00 plus topli obrok, plus prevoz, plus odvojeni život, plus plaćanje odlaska 4 puta mjesečno da posjete porodicu, na kraju to fino pređe 6.000,00 KM a mi šutimo :x . Sada što neko pokušava da izvede kalkulaciju opravdanosti cijene hlčjeba je državni neprijatelj smiješno :lol: Srećom radim u privatnoj firmi gdje sam dobro i redovno plaćen za moj boravak na ovom forumu, tako da meni i ne smeta ovih 5-6.000,00 KM, ali bih ipak došao na proteste i pomogao da ih srušimo s vlasti. Male pekare podržavam.
arslanica

#41 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by arslanica »

jel neko nekad od vas trazio racun za taj kupljeni kruh?

ja se premam sutra to napraviti .. jer gospodicna, koja radi u toj pekari, neze nema sa uslugom, a higijena joj je bas na nivou ...
ali racun, definitivno, treba traziti ...
holowey

#42 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by holowey »

hahahahahaha, oprosti ali moram da se nasmijem :D istina, smijem se od muke :sad:

vidi ovo: diskusijom o ovoj temi meni, sto se kaze, ni iz djepa ni u djep... niti zastupam "ovo" niti "ono" stajaliste, nego pokusavam da objasnim da u formiranju cijene hljeba ima mnogo vise varijabli od brasna i kvasca, a isti princip vazi i kod formiranja cijene bilo kojeg proizvoda, te da investitor zeli da izvuce maksimalni moguci profit za svoje ulozene pare...

ali je vas dosta mladih i zelenih, punih negativnog naboja a praznih znanja i logike (bez uvrede i cast izuzecima), a u svakom problemu sa kojim se susrecete krivca trazite u drzavi i "pokvarenim" kapitalistima.... a da se vi licno nadjete u ulozi kapitaliste, tj. vlasnika privatne firme koja se bavi proizvodnjom/trgovinom, brzo bi pogazili vlastite rijeci napisane na ovom forumu i derali guzove kako stignete pokusavajuci da maksimizirate svoj profit (ili bi u suprotnom propali kao firma)...

uzalud je meni iznositi ovdje argumente i pokusavati objasniti da nije sve crno i bijelo kada se vi ne trudite da razmislite o onome sto sam napisao - vi imate vlastitu ideju i nje se drzite kao pijanica plota...
Thinker

#43 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by Thinker »

holowey wrote:

hahahahahaha, oprosti ali moram da se nasmijem :D istina, smijem se od muke :sad:

vidi ovo: diskusijom o ovoj temi meni, sto se kaze, ni iz djepa ni u djep... niti zastupam "ovo" niti "ono" stajaliste, nego pokusavam da objasnim da u formiranju cijene hljeba ima mnogo vise varijabli od brasna i kvasca, a isti princip vazi i kod formiranja cijene bilo kojeg proizvoda, te da investitor zeli da izvuce maksimalni moguci profit za svoje ulozene pare...

ali je vas dosta mladih i zelenih, punih negativnog naboja a praznih znanja i logike (bez uvrede i cast izuzecima), a u svakom problemu sa kojim se susrecete krivca trazite u drzavi i "pokvarenim" kapitalistima.... a da se vi licno nadjete u ulozi kapitaliste, tj. vlasnika privatne firme koja se bavi proizvodnjom/trgovinom, brzo bi pogazili vlastite rijeci napisane na ovom forumu i derali guzove kako stignete pokusavajuci da maksimizirate svoj profit (ili bi u suprotnom propali kao firma)...

uzalud je meni iznositi ovdje argumente i pokusavati objasniti da nije sve crno i bijelo kada se vi ne trudite da razmislite o onome sto sam napisao - vi imate vlastitu ideju i nje se drzite kao pijanica plota...
:thumbup: Najbolji post na ovu temu
holowey

#44 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by holowey »

arslanica wrote:jel neko nekad od vas trazio racun za taj kupljeni kruh?

ja se premam sutra to napraviti .. jer gospodicna, koja radi u toj pekari, neze nema sa uslugom, a higijena joj je bas na nivou ...
ali racun, definitivno, treba traziti ...
jedina mala pekara za koju sigurno znam da redovno izdaje racun za prodati hljeb (a bez da insistiras na tome) je pekara mahir na kovacima... svi ostali mali pekari, kada im trazis racun, kao da si mu trazio bubreg da ti da, s teskom mukom otkuca taj racun...

svaki gradjanin kada placa robu/uslugu, treba da trazi racun jer mu je samo taj racun garant da ce mu se od placenog iznosa (tj. onog iznosa koji se naplacuje na ime poreza) jedan dio i vratiti kroz bolje zdravstvo, skolstvo, socijalnu zastitu, bolju puteve, i slicno... znaci, insistiram da trgovac od kojeg kupujem robu radi ne samo u vlastitom interesu (maksimiziranje profita) nego i u mom licnom interesu tj. da uredno placa porez drzavi, a drzava ce zauzvrat da mi obezbijedi odredjene usluge, uslovno receno, besplatno...
JThomas

#45 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by JThomas »

holowey wrote:

pusti ti to...znam ja da je sve profit, ali hajde ti meni reci, jesu li baš sve varijable baš duplo poskupile? nisu. znaš i ti dobro da nisu.

ili se ipak profit pekara "malo" povećao? što je ovo toliko teško za priznati, ako ti stvarno nije ni u džep ni iz džepa?
holowey

#46 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by holowey »

JThomas wrote:
holowey wrote:

pusti ti to...znam ja da je sve profit, ali hajde ti meni reci, jesu li baš sve varijable baš duplo poskupile? nisu. znaš i ti dobro da nisu.

ili se ipak profit pekara "malo" povećao? što je ovo toliko teško za priznati, ako ti stvarno nije ni u džep ni iz džepa?
naravno da nisu sve varijable duplo poskupile...neke su poskupile 10%, neke 30%, neke 100%, neke 150%... a sto se tice profita, racunaj da je porastao profit pekara za recimo 15% i trgovca za jos 10% pa kad sve saberes i oduzmes, nabere se toga prilicno...
JThomas

#47 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by JThomas »

e pa eto, je li toliko bilo teško priznati?

samo što nisam baš ubijeđen da je tako malo, jer su brašno i nafta u međuvremenu pojeftinili, a cijene nisu pale...i ne bih rekao da postoji i jedan faktor koji je poskupio 100 ili 150 posto.
VjecitiStudent

#48 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

papacja wrote: Poslanici u parlamentu dižu plate na minimum 5.600,00 KM i mi šutimo ko pi*ke, a sada problem u 0,10-0,20 KM cijene hljeba. Oni ne rade ništa, pardon, čitaju novine i dignu ruke kada im iz centrale stranke koje predstavljaju jave da treba dići ruku, a plata 5.600,00 plus topli obrok, plus prevoz, plus odvojeni život, plus plaćanje odlaska 4 puta mjesečno da posjete porodicu, na kraju to fino pređe 6.000,00 KM a mi šutimo :x . Sada što neko pokušava da izvede kalkulaciju opravdanosti cijene hlčjeba je državni neprijatelj smiješno :lol: Srećom radim u privatnoj firmi gdje sam dobro i redovno plaćen za moj boravak na ovom forumu, tako da meni i ne smeta ovih 5-6.000,00 KM, ali bih ipak došao na proteste i pomogao da ih srušimo s vlasti. Male pekare podržavam.
Meni se pak cini da ti opisujes jedan te isti problem.
I kruh je neopravdano poskupio i poslanici su neopravdano podigli svoje place iz jedno, jedinog razloga: MOZE IM SE!
I bojim se da tu kraj jos nismo vidjeli.
Cober

#49 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by Cober »

holowey wrote:ali je vas dosta mladih i zelenih, punih negativnog naboja a praznih znanja i logike (bez uvrede i cast izuzecima), a u svakom problemu sa kojim se susrecete krivca trazite u drzavi i "pokvarenim" kapitalistima.... a da se vi licno nadjete u ulozi kapitaliste, tj. vlasnika privatne firme koja se bavi proizvodnjom/trgovinom, brzo bi pogazili vlastite rijeci napisane na ovom forumu i derali guzove kako stignete pokusavajuci da maksimizirate svoj profit (ili bi u suprotnom propali kao firma)...
Evo još jednog dobrog presjeka stanja našeg kompletnog društva u svim sferama, iako to "punih negativnog naboja a praznih znanja i logike" ni blizu nije ograničeno samo na mlade i zelene. Više pojedinaca kao Holowey u svakoj masi normalnih mediokriteta čine onu kritičnu masu neophodnu za pokretanje svakog društva, pa tako i našeg. A naši parlamentarci, vlada, pekari ili trgovci nisu ništa drugo nego samo odraz nas samih kakvi upravo i jesmo, pa i odraz upravo ovih forumaša, jer kao društvo tom ispraznom "logikom" ponovo i ponovo biramo upravo sebi slične vodeči se nekim sebi znanim idejama i dogmama, praznog znanja i nedostatka logike, a uz to kako reče Holowey, puni negativnog naboja pored svega ostalog.. Sve dok ne dođe više svjesnih pojedinaca, povede i podigne tu mimalnu kritičnu masu, a do tada... xxx kao i uvijek do sada

He he, još jedan od dobrih postova što ubada u samu suštinu u moru ispraznog spama..
VjecitiStudent

#50 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?

Post by VjecitiStudent »

holowey wrote: hahahahahaha, oprosti ali moram da se nasmijem :D istina, smijem se od muke :sad:

Sta to razlikuje pekare od ostalih malih i vecih biznismena?
Ako cemo primijeniti istu logiku, zasto cijene svega nisu otisle gore 100% ili barem 40%, u zadnjih godinu i po dana?
Evo priznajem, brasno jeste bilo poskupilo 60% i to jeste trebalo ugraditi u cijenu.
Ali zasto ta cijena nije isla dole u trenutku kada je brasno u svijetu pojeftinilo sredinom ove godine?
Post Reply