Nekim slucajem, svim pekarima su se istrosile masine u istom trenutku, u istom trenutku stari prostori postali preuski, u istom trenutku zatrebali novi kapaciteti ...JThomas wrote:evo po hiljaditi put...holowey wrote: Plate su porasle, masinama doslo vrijeme za zamjenu, prostor za rad promijenjen ili prosiren, novi kapaciteti instalirani...mora se i to od necega pokriti...
I da razjasnimo jer vidim da ova diskusija ide u nedogled, ja licno, nikoga ne opravdavam za podizanje cijene, posebno ne hljeba koji je u nasoj kulturi osnova za prezivljavanje, nego citavo vrijeme pokusavam da pojedinima otvorim oci da nije cijena proizvoda=utroseni repromaterijal, i na kraju ja se nadjem na tapetu jer kao pametujem. Diskusija na ovom forumu je stvarno Sizifov posao...
ja znam da je sve poraslo, ali ništa nije duplo poraslo, a kamoli sve.
Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
-
VjecitiStudent
#101 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
- Thinker
#102 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Mislim da je najbolje da ne jedemo hljeb, kažu ljekari da je tako i zdravije.
Last edited by Thinker on 05/12/2008 21:25, edited 1 time in total.
- scooter21ba
#103 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
morao je a koliko je bila struja voda brasno nafta itdJThomas wrote:a to sve nije morao kad je hljeb bio pola marke?scooter21ba wrote:slazem sa onim ko je rekkao da ne ucestvuje samo sirovina i struja i voda u cijenu brasna
mislim da je to halway ili kako vec
malo sam se kasno ukljucio i vjerovatno je to i receno
ko ce platiti meni registraciju firme pokretanje biznisa sto iznajmljujem prostor ili sam ga eventualno kupio masine amortizacija na iste place radnika pa makar ih zaposljavao na crno struja voda sirovine dadzbine
koliko god zakido drzavu moram platiti bar minimalan porez te ovo te ono cudi me da jos vise nisu povecali cijenu
ovo sam uzeo primjer da sam mali lokalni pekar sam pokrenuo biznis
koliko su radnici primali 300 sada im je minimala 400
koliki je bio porez ranije koliki sada
koliko se sjecam na anmirnice je bio 10 a sada je 17 tj taj pdv
- JThomas
#104 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
evo, ja po x-ti put pitam i tebe i sve ostale, a nikako da dobijem odgovor, šta je to sve DUPLO poskupilo osim hljeba?
odgovor je jasan: ništa nije poskupilo više od 60% (pšenica), dosta stvari nije uopšte poskupilo ili se vratilo nazad kao nafta, a pozamašni ostatak je u džepovima pekara.
odgovor je jasan: ništa nije poskupilo više od 60% (pšenica), dosta stvari nije uopšte poskupilo ili se vratilo nazad kao nafta, a pozamašni ostatak je u džepovima pekara.
- scooter21ba
#105 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
jesi siguran da nije poskupilo
hljeb je najmanje poskupio od svih stvari
koliko je bila teletina ranije 1kg 11km sada je 20km
prasak ariel prije 10 maraka sad je 11 i nesto jos
sok swity od littar jabuka prije bio 1.30 sada 1.60
margarin omegol prije 1.30 sada 1.69
ulje 2.30 sada 3.50
piletina 7 sada 8 peceno
cevapi bili 3-4 sada 5-6 cak i 7 ne sjecam se gdje sam to vidio
mlijeko obicno 1.40 sada 1.60 negdje 1.55
uglavnom ovo je mala lista
hljeb je najmanje poskupio od svih stvari
koliko je bila teletina ranije 1kg 11km sada je 20km
prasak ariel prije 10 maraka sad je 11 i nesto jos
sok swity od littar jabuka prije bio 1.30 sada 1.60
margarin omegol prije 1.30 sada 1.69
ulje 2.30 sada 3.50
piletina 7 sada 8 peceno
cevapi bili 3-4 sada 5-6 cak i 7 ne sjecam se gdje sam to vidio
mlijeko obicno 1.40 sada 1.60 negdje 1.55
uglavnom ovo je mala lista
- JThomas
#106 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
od svega što si naveo samo je teletina blizu duplo, a sve ostalo je mnogo manje. isto vrijedi i za dažbine i prosječnu platu, jesu oni porasli, ali ni blizu ni 50% a kamoli duplo...
nebitno, pod ovim šta je to duplo poskupilo mislio sam na resurse koji se koriste za pravljenje hljeba. matematika je jasna - da bi uz poskupljenje od 100% (koje se desilo haman u toku dvije godine) profit ostao isti, SVI resursi koji se koriste bi morali poskupiti duplo. a ono samo jedan od njih poskupio 60%, drugi manje, a dosta njih bogami i nikako.
zašto nije pojeftinio kad su pšenica i nafta ponovo pojeftinili?
jedini mogući zaključak je da se profit povećao, i to ne baš malo.
nebitno, pod ovim šta je to duplo poskupilo mislio sam na resurse koji se koriste za pravljenje hljeba. matematika je jasna - da bi uz poskupljenje od 100% (koje se desilo haman u toku dvije godine) profit ostao isti, SVI resursi koji se koriste bi morali poskupiti duplo. a ono samo jedan od njih poskupio 60%, drugi manje, a dosta njih bogami i nikako.
- scooter21ba
#107 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
slazem se da je sada profit postao veci
ali sto da ne ako si ti pekar recimo
zar ti ne bi sebi umjesto lupam sada marke zaradjivao 2 marke po proizvodu nekom nebitno jesi pekar ili neki drugi
a vjerovatno su i plate skocile bar za 50 km
ne mozemo ocekivati da ako je benzin 20 dolara po barelu da hljeb bude 20 feninga ili sta ja znam da je struja kw 30 feninga (mada ne znam koliko je i sada prava cijena struje)
uglavnom znas li ciklus u ekonomiji i inace u istoriji (ne mogu se sjetiti kako se ciklus zove)
sve raste bez obzira na cijenu sirovina i usluge do jedne tacke dolazi pad i opet iznova s tim da je polazna tacka visa od prijasnje
ali sto da ne ako si ti pekar recimo
zar ti ne bi sebi umjesto lupam sada marke zaradjivao 2 marke po proizvodu nekom nebitno jesi pekar ili neki drugi
a vjerovatno su i plate skocile bar za 50 km
ne mozemo ocekivati da ako je benzin 20 dolara po barelu da hljeb bude 20 feninga ili sta ja znam da je struja kw 30 feninga (mada ne znam koliko je i sada prava cijena struje)
uglavnom znas li ciklus u ekonomiji i inace u istoriji (ne mogu se sjetiti kako se ciklus zove)
sve raste bez obzira na cijenu sirovina i usluge do jedne tacke dolazi pad i opet iznova s tim da je polazna tacka visa od prijasnje
- zgembo_sa
#108 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Cisto sumnjam da su im plate porasle 
- samson
#109 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
marija antoneta pozdavljagrunt wrote:Ako vam je hljeb skup jedite kolace!
- holowey
#110 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Ti i dalje ne prihvatas da cijena jednog proizvoda nije isto sto i trosak za repromaterijal potreban za izradu tog proizvoda... Uzaludno je tebi iznositi bilo kakve argumente jer ti imas neku sliku u svojoj glavi i niko te ne moze ubijediti u drugacije...JThomas wrote:od svega što si naveo samo je teletina blizu duplo, a sve ostalo je mnogo manje. isto vrijedi i za dažbine i prosječnu platu, jesu oni porasli, ali ni blizu ni 50% a kamoli duplo...
Koliko god da ti se pojednostavi ti opet se vracas na onu svoju prvobitnu tezu...
Hajde, evo ti jos jedna prilika, primjer da ne moze biti jednostavniji: proizvodnja cackalica. Metar drva kosta 80 maraka. Jedna cjepanica (ne panj, nego dio tog panja) iz tog metra drva kosta recimo 10 feninga (pod pretpostavkom da u metru drva ima 800 cjepanica; ne razumijem se bas najbolje u drva ali nemoj cjepidlaciti). Iz te jedne cjepanice od 10 feninga se moze proizvesti 1000 cackalica. Pod uslovom da jedno pakovanje cackalica sadrzi 100 komada, dolazimo do racunice da jedno pakovanje (izuzimajuci ambalazu) kosta 1 fening. Tome dodajmo trosak ambalaze od 19 feninga. U totalu bi to trebalo onda da kosta 20 feninga. U prodaji kutija cackalica kosta 1 marku. Kako to objasniti? Ostvaruju ekstraprofit preko nasih ledja ili mozda imaju i druge troskove za proizvodnju osim drveta?
-
VjecitiStudent
#111 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
A ti nama nikako da objasnis kako to da su se nasi pekari skontali tu racunicu tek prosle godine i kako to da su je samo pekari skontali.holowey wrote:Ti i dalje ne prihvatas da cijena jednog proizvoda nije isto sto i trosak za repromaterijal potreban za izradu tog proizvoda... Uzaludno je tebi iznositi bilo kakve argumente jer ti imas neku sliku u svojoj glavi i niko te ne moze ubijediti u drugacije...JThomas wrote:od svega što si naveo samo je teletina blizu duplo, a sve ostalo je mnogo manje. isto vrijedi i za dažbine i prosječnu platu, jesu oni porasli, ali ni blizu ni 50% a kamoli duplo...
- holowey
#112 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
jeste, skontali su tek prosle godine...do prosle godine je cijena proizvoda bila jednaka cijeni repromaterijala...VjecitiStudent wrote:A ti nama nikako da objasnis kako to da su se nasi pekari skontali tu racunicu tek prosle godine i kako to da su je samo pekari skontali.holowey wrote:Ti i dalje ne prihvatas da cijena jednog proizvoda nije isto sto i trosak za repromaterijal potreban za izradu tog proizvoda... Uzaludno je tebi iznositi bilo kakve argumente jer ti imas neku sliku u svojoj glavi i niko te ne moze ubijediti u drugacije...JThomas wrote:od svega što si naveo samo je teletina blizu duplo, a sve ostalo je mnogo manje. isto vrijedi i za dažbine i prosječnu platu, jesu oni porasli, ali ni blizu ni 50% a kamoli duplo...
-
VjecitiStudent
#113 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Kad su tako neprofitno vise od jedne decenije, prije no sto ce im prosle godine neko pokazati kako prava ekonomija treba da izgleda, bezbeli ih je desetine otislo pod stecaj?holowey wrote: jeste, skontali su tek prosle godine...do prosle godine je cijena proizvoda bila jednaka cijeni repromaterijala...
Hou jes nou.
- zgembo_sa
#114 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
A hajde ti nama samo objasni odakle to da su se odjednom pojavili svi moguci drugi troskovi? Ranije ih nisu imali ili sta? Do nedavno radili samo sa troskovima repromaterijala, a sad poceli da ukljucuju i drugeholowey wrote:Ti i dalje ne prihvatas da cijena jednog proizvoda nije isto sto i trosak za repromaterijal potreban za izradu tog proizvoda... Uzaludno je tebi iznositi bilo kakve argumente jer ti imas neku sliku u svojoj glavi i niko te ne moze ubijediti u drugacije...
Koliko god da ti se pojednostavi ti opet se vracas na onu svoju prvobitnu tezu...
Hajde, evo ti jos jedna prilika, primjer da ne moze biti jednostavniji: proizvodnja cackalica. Metar drva kosta 80 maraka. Jedna cjepanica (ne panj, nego dio tog panja) iz tog metra drva kosta recimo 10 feninga (pod pretpostavkom da u metru drva ima 800 cjepanica; ne razumijem se bas najbolje u drva ali nemoj cjepidlaciti). Iz te jedne cjepanice od 10 feninga se moze proizvesti 1000 cackalica. Pod uslovom da jedno pakovanje cackalica sadrzi 100 komada, dolazimo do racunice da jedno pakovanje (izuzimajuci ambalazu) kosta 1 fening. Tome dodajmo trosak ambalaze od 19 feninga. U totalu bi to trebalo onda da kosta 20 feninga. U prodaji kutija cackalica kosta 1 marku. Kako to objasniti? Ostvaruju ekstraprofit preko nasih ledja ili mozda imaju i druge troskove za proizvodnju osim drveta?
- holowey
#115 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
ne shvatas sarkazam?VjecitiStudent wrote:Kad su tako neprofitno vise od jedne decenije, prije no sto ce im prosle godine neko pokazati kako prava ekonomija treba da izgleda, bezbeli ih je desetine otislo pod stecaj?holowey wrote: jeste, skontali su tek prosle godine...do prosle godine je cijena proizvoda bila jednaka cijeni repromaterijala...
Hou jes nou.
Niko ne posluje bez profita, bar ne svojevoljno.
Uostalom, monkey does as monkey sees. Vecina malih pekara radi tako sto mulja papire, nabavlja na crno, prodaje na crno, oni su po papirima uvijek u minusu... Ali se desi da jedna ili par vecih pekara koje posluju legalno i cisto, zbog povecanja troskova (ne nuzno troskova repromaterijala), prosirenja kapaciteta ili proizvodnog programa, odluci da poveca cijene, i svi ostali okurazeni tim postupkom dizu cijene... kao sto sam vec ranije rekao, nije sve crno-bijelo, nisu svi posteni i osjetljivi na sirotinju, ali nisu svi ni lopovi...
- JThomas
#116 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
neko o hljebu, a neko o čačkalicama...džaba, oni neku drugu matematiku računaju.
znam ja šta sve čini cijenu možda i malo bolje od tebe, nego, da li možda svi ti troškovi nisu postojali i dok je hljeb bio pola marke? ili su i oni duplo skočili? je li se možda hljep pekao i razvozio sam dok je bio pola marke?
znam ja šta sve čini cijenu možda i malo bolje od tebe, nego, da li možda svi ti troškovi nisu postojali i dok je hljeb bio pola marke? ili su i oni duplo skočili? je li se možda hljep pekao i razvozio sam dok je bio pola marke?
-
VjecitiStudent
#117 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Ako je vjerovati Federalnom ministarstvu trgovine i Avazu, koji prenosi njihove podatke, cijene kruha unutar Federacije su sljedece:

Izgleda da su samo u Sarajevskom kantonu pekari dobro izucili ekonomiju.http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... poskupjeli
Unsko-sanski 1,75
Posavski 2,33
Tuzlanski 2,00
Zeničko-dobojski 2,00
Bosanskopodrinjski 2,16
Srednjobosanski 2,15
Hercegovačko-neretvanski 2,16
Zapadnohercegovački 1,80
Sarajevski 2,75
Livanjski 1,56
- zgembo_sa
#118 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
U Sarajevu vazi druga matematika 
-
VjecitiStudent
#119 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Da li vazete hljeb koji kupujete???
Mozda je krajnje vrijeme, jer ...
Obratite paznju na komicnu inspekciju i smijesne kazne.
Mozda je krajnje vrijeme, jer ...
Obratite paznju na komicnu inspekciju i smijesne kazne.
Umjesto 350, hljeb težak od 290 do 310 grama
Klub potrošača TK otkrio prevaru...
06.01.2009. 13:10
Članovi Kluba potrošača Tuzlanskog kantona nedavno su ispitali težinu deset vrsta hljeba nekoliko proizvođača iz TK i ustanovili da nijedna ne odgovara težini navedenoj na deklaraciji.
- Izvagali smo deset vrsta hljeba koji je deklariran kao vekna od 350 grama, ali su sve bile teške od 290 do 310 grama. Smatram da su takve prevare nedopustive i da je neophodno što prije nešto poduzeti kako bi se proizvođači kaznili - kaže Gordana Bulić, predsjednica Kluba.
U Upravi za inspekcijske poslove TK ističu da su prošle godine izvršili više od 500 kontrola te izdali 300 prekršajnih naloga, a veliki dio njih odnosi se na nepropisnu težinu hljeba.
- Kazne za takve prekršaje su od 300 KM za fizička te 500 za pravna lica. Ako nam se iz Kluba potrošača jave s konkretnim informacijama o kojim proizvođačima i trgovinama je riječ, poduzet ćemo sve iz naše nadležnosti da to kaznimo - ističe Nedžad Bešlić, glavni inspektor za promet robe, usluga i saobraćaja TK.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... -310-grama
-
mostarac
#120 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
ja sam vagao onako odokativno istina al mislim da se moze uzeti. Naime uzeo sam predmet za koji znam da je tezak 130 grama i onda sam ukucanima dao u ruku taj predmet i hljeb koji sam kupio u pekari i svi do jednog su rekli da je predmet tezi. Znaci da je hljeb bio laksi od 130 grama, a placen je 0,70 KM (inace taj hljeb pojede dijete od 9 godina citav). Nakon toga dolazim do pitanja kome prijaviti? Inspekcije to znaju i nisu ludi jer i oni kupuju hljeb, al sigurno je da nista ne cine, a pekari uzimaju ogromne marze.
Da ne govorim o luksuznom pecivu tipa kifle ili kifle sa sirom koje se pravi od ostataka tijesta i predstavlja najvecu zaradu, a uopste se ne prikazuje kao artikal u pekari, pogotovo one mini kifle.
Al tako je to kad drzava pusti pekarima, naftasima, energeticarima, telekom operaterima, prevoznicima u teretnom saobracaju i svim ostalim banditima u ovoj zemlji da imaju monopol i rade sta hoce i radice sve dok ne kazemo dosta, a dosta necemo reci sve dok govorimo da su svi politicari isti.
Trazili ste, glasali (ni)ste i ko vas jebe gladujte. Zao mi je samo onih koji ovo nisu trazili, a oni koji danas strajkuju gladju a sutra ne izadju na izbore ili glasaju za brankovica i silajdzica nek krepaju sto se mene tice kad su debili. Bolje nisu ni zasluzili.
Da ne govorim o luksuznom pecivu tipa kifle ili kifle sa sirom koje se pravi od ostataka tijesta i predstavlja najvecu zaradu, a uopste se ne prikazuje kao artikal u pekari, pogotovo one mini kifle.
Al tako je to kad drzava pusti pekarima, naftasima, energeticarima, telekom operaterima, prevoznicima u teretnom saobracaju i svim ostalim banditima u ovoj zemlji da imaju monopol i rade sta hoce i radice sve dok ne kazemo dosta, a dosta necemo reci sve dok govorimo da su svi politicari isti.
Trazili ste, glasali (ni)ste i ko vas jebe gladujte. Zao mi je samo onih koji ovo nisu trazili, a oni koji danas strajkuju gladju a sutra ne izadju na izbore ili glasaju za brankovica i silajdzica nek krepaju sto se mene tice kad su debili. Bolje nisu ni zasluzili.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#121 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Upravo tako drzava je kriva za sve. Cijene energenata su bile glavni razlog zasto je doslo do poskupljenja svega, a sada je gorivo palo na cijenu iz 2004 il 2005 medjutim hljeb i ostali prehrambeni proizvodi uopste nisu snizeni. Dakle neko se opasno bogati na siromasnima, a drzava to blijedo gleda. Gdje je tu logika? Meni se cini da neko iz vlasti, ako ne svi, uzima dobar dio tog kolaca.mostarac wrote:ja sam vagao onako odokativno istina al mislim da se moze uzeti. Naime uzeo sam predmet za koji znam da je tezak 130 grama i onda sam ukucanima dao u ruku taj predmet i hljeb koji sam kupio u pekari i svi do jednog su rekli da je predmet tezi. Znaci da je hljeb bio laksi od 130 grama, a placen je 0,70 KM (inace taj hljeb pojede dijete od 9 godina citav). Nakon toga dolazim do pitanja kome prijaviti? Inspekcije to znaju i nisu ludi jer i oni kupuju hljeb, al sigurno je da nista ne cine, a pekari uzimaju ogromne marze.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#122 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
To je kljuc svega.Daj Boze da nam kg hljeba bude 100 KM,pa nam onda tada mozda dodje iz dupeta u glavu!mostarac wrote:ja sam vagao onako odokativno istina al mislim da se moze uzeti. Naime uzeo sam predmet za koji znam da je tezak 130 grama i onda sam ukucanima dao u ruku taj predmet i hljeb koji sam kupio u pekari i svi do jednog su rekli da je predmet tezi. Znaci da je hljeb bio laksi od 130 grama, a placen je 0,70 KM (inace taj hljeb pojede dijete od 9 godina citav). Nakon toga dolazim do pitanja kome prijaviti? Inspekcije to znaju i nisu ludi jer i oni kupuju hljeb, al sigurno je da nista ne cine, a pekari uzimaju ogromne marze.
Trazili ste, glasali (ni)ste i ko vas jebe gladujte. Zao mi je samo onih koji ovo nisu trazili, a oni koji danas strajkuju gladju a sutra ne izadju na izbore ili glasaju za brankovica i silajdzica nek krepaju sto se mene tice kad su debili.
- Alhemicarkaa
#123 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Amin.grunt wrote:To je kljuc svega.Daj Boze da nam kg hljeba bude 100 KM,pa nam onda tada mozda dodje iz dupeta u glavu!mostarac wrote:ja sam vagao onako odokativno istina al mislim da se moze uzeti. Naime uzeo sam predmet za koji znam da je tezak 130 grama i onda sam ukucanima dao u ruku taj predmet i hljeb koji sam kupio u pekari i svi do jednog su rekli da je predmet tezi. Znaci da je hljeb bio laksi od 130 grama, a placen je 0,70 KM (inace taj hljeb pojede dijete od 9 godina citav). Nakon toga dolazim do pitanja kome prijaviti? Inspekcije to znaju i nisu ludi jer i oni kupuju hljeb, al sigurno je da nista ne cine, a pekari uzimaju ogromne marze.
Trazili ste, glasali (ni)ste i ko vas jebe gladujte. Zao mi je samo onih koji ovo nisu trazili, a oni koji danas strajkuju gladju a sutra ne izadju na izbore ili glasaju za brankovica i silajdzica nek krepaju sto se mene tice kad su debili.
-
VjecitiStudent
#124 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
Nakon zadnjeg pojeftinjenja u RS-u, kruh u Sarajevo je sada skuplji nego u RS-u za cijelu marku po kilogramu.
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... ljeba.html
BANJALUKA - Cijena hljeba tip 500 od 600 grama biće snižena i kretaće se između 0,80 i 1,10 maraka, umjesto dosadašnjih 0,90 do 1,30 maraka.
Snižena cijena hljeba
Ovo je juče izjavio Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, nakon sastanka sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije RS, na kojem je razgovarano o smanjenju cijene hljeba i onemogućavanju monopola proizvođača.
Prema riječima pekara, cijena hljeba razlikovaće se po regijama kao i od proizvođača do proizvođača, jer manji proizvođači imaju veće troškove proizvodnje, pa samim tim i cijena hljeba ne može biti ista kod svih.
"Najvažnije je da smo se složili sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije da nema opravdanja za držanje visokih cijena hljeba, jer su cijene goriva i pšenice snižene", rekao je Gluhaković.
On je poručio da ni u jednoj regiji u RS neće biti monopola. Gluhaković je kazao da podržavaju slobodno tržište da je Vlada RS otvorena za saradnju sa svim industrijskim kapacitetima, ali da imaju "ustavno ovlaštenje da štitimo interesa građana RS, pogotovo onih socijalno ugroženih".
On je naglasio da je u prošloj godini samo u Banjaluci odjavljeno 26, a prijavljene čak 52 nove pekarske radnje, što pokazuje koliko je taj posao unosan i profitabilan.
Gluhaković je najavio da će uskoro biti održan sastanak Privredne komore, Ministarstva, Udruženja proizvođača hljeba i pekara, kako bi bilo formiralo tijelo koje će svakoga mjeseca pratiti cijene sirovina, odnosno dešavanja na tržištu i o njima obavještavaju javnost.
Njego Zagorac, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, kazao je da se na području ove regije cijena hljeba kreće od 0,90 do 1,20 i da najviše proizvođača njih oko 130, prodaje hljeb po marku.
"Po meni realna cijena vekne hljeba od 600 grama je oko marku do 1,10, zavisno od proizvođača, a mi ćemo sugerisati da se na postojeću cijenu hljeba snizi još za nekih 0,10 maraka", kazao je Zagorac.
Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS, kazao je da tržište snabdjeveno dovoljnom količnom hljeba po odgovarajućim cijenama.
"Ako se porede cijene hljeba od prije godinu i po dana, kada je cijena brašna bila 0,42 maraka, hljeb je bio marka, a sada brašno košta 0,52 i 0,54 maraka, što još ne omogućava da cijena hljeba bude marka", kazao je Trivić.
On je naveo da ukoliko dođe do pada cijene brašna za nekih pet feninga, može se očekivati da pojeftini i hljeb na jednu marku.
"U Banjaluci je zadnjih 15 dana došlo sniženja cijene hljeba u prosjeku za 0,10 maraka, pa tako danas hljeb košta između 0,90 do 1,10", naveo je Trivić.
Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kazao je da bi prema svim kalkulacijama, realna cijena hljeba trebalo da iznosi između 0,93 feninga i jednu marku i da bi to bila korektna cijena ako bi se svuda primjenjivala.
- JThomas
#125 Re: Zasto je kilogram kruha 2,5 km?
nemoj, repromaterijal je poskupio, ne znaš ti kolike troškove pekari imaju...