Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
- shmizlica
#126 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
očito je tako u smrčkolandu 
- Connaisseur Karlin
#127 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
ma ne znate nista,ali mislite da znateSmrcak15 wrote:poznajemo, itekako poznajemo, njegove osobine puno govore o njemu.Connaisseur Karlin wrote:Nelogicno je postavljati pitanja o Bogu,jer niko ne zna sto je Bog,nikoga ga ne poznaje.
ali mi nepoznajemo njegovu bit/sustinu, kakvog je izgleda, njegove kapaictete znanja i moci itd
- Smrcak15
#128 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
evo recimo da ti neda nista drugo osim hrane i vode, opet moras biti strpljiv na teskocama i tako si opet zahvalan i slijedi nagrada u tom slucaju.aurora313 wrote:Znači, dobri vjernici su svi zdravi.Smrcak15 wrote:dadne ti zivot, dadne ti zdravlje, imatek, pamet, porodicu,hranu, vodu, dom i mnogo toga.
I svi su bogati.
I svi imaju dom.
Vidim ja da ti pišeš bez da razmišljaš.
- shmizlica
#129 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
pa fora i je što ti ne da ništa....ako se sam ne postaraš, pipak će ti dati 
- Smrcak15
#131 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
cim ti dadne, vid, sluh, snagu, pamet, omogucio ti je da dobijes to od njega, pa nece valjda biti lezi hljebu da te jedem, da samo legnes na zemlju otvoris usta i hrana sama pada sa nebesa....shmizlica wrote:pa fora i je što ti ne da ništa....ako se sam ne postaraš, pipak će ti dati
- irac300
#132 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Haj'mo redom. Šta je sa slijepim, gluhim, slabim, glupim???Smrcak15 wrote:cim ti dadne, vid, sluh, snagu, pamet, omogucio ti je da dobijes to od njega, pa nece valjda biti lezi hljebu da te jedem, da samo legnes na zemlju otvoris usta i hrana sama pada sa nebesa....shmizlica wrote:pa fora i je što ti ne da ništa....ako se sam ne postaraš, pipak će ti dati
- shmizlica
#133 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
pa tako si ti napisaoSmrcak15 wrote:cim ti dadne, vid, sluh, snagu, pamet, omogucio ti je da dobijes to od njega, pa nece valjda biti lezi hljebu da te jedem, da samo legnes na zemlju otvoris usta i hrana sama pada sa nebesa....shmizlica wrote:pa fora i je što ti ne da ništa....ako se sam ne postaraš, pipak će ti dati
dadne ti zivot, dadne ti zdravlje, imatek, pamet, porodicu,hranu, vodu, dom i mnogo toga jos a od tebe trazi da se zahvalan tako sto ces izvrsavati njegove naredbe koje su opet za tvoje bolje kako tijelu tako i dusi, a bogami i drustvu. i Ti se onda ibretis zasto da budemo kaznjeni ako smo nezahvalni.
- raoul duke
#134 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Arzuhal je ubjedljivo pobjednik ovog foruma, prekucao je i nasa-u. Cim se nesto ne slaze sa njegovim stavovima on brise hahaha
Tipicni balkansko-kabadahijski mentalitet
- harač
#135 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
nije me bilo posljednjih pet stranica, pa tek da primijetim, u ovoj raspravi towelieja i RNG_25, da se čini da je ovaj drugi - nekako?! - propustio čitavu raspravu koja se već 2500 godina (ili od "eutifrona") vodi u metaetici o odnosu boga i dobra, a na koje towelie, slučajno ili ne, sugeriše 
- aurora313
#136 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Otvorio je novu temu pa je na čeki. 
RNG_25 wrote:Da ne "začatavam" više, ovo će biti moj posljednji post na ovoj temi, radije ću otvoriti vlastite teme pa o ovome diskutovati. Sretno vam u potrazi za istinom, relativisti, jer relativna istina znači da istina ni ne postoji.
- arzuhal
#137 mod-comment
Banned user for reason “Nebitan razlog, čisto nako malo kabadahijski haha”raoul duke wrote:Arzuhal je ubjedljivo pobjednik ovog foruma, prekucao je i nasa-u. Cim se nesto ne slaze sa njegovim stavovima on brise hahaha
» raoul duke
hefta
Dakle, ne bih ja ni vidio te postove koje sam obrisao (a što je povrijedilo tvoje osjećaje) bez velike pompe - a koji su (1) uvredljivi na flame način (a ne provokativni na način one inteligentne provokacije koja poziva na promišljanje) i (2) koji su najobičnije oftopičenje - a nabrisao sam se postova na temi o Dedžalu ihaj, da par postova nije bilo prijavljeno od strane forumaša kao neprimjereni, i tačno nisu bili primjereni temi. Zato si potpuno promašio s bespotrebnim komentarisanjem moderiranja...Živio.
- shmizlica
#138 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
e jesi sve rastjerao 
- raoul duke
#139 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Ma sta rastjerao, izdominirao. 
- Smrcak15
#140 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
irac300 wrote:Haj'mo redom. Šta je sa slijepim, gluhim, slabim, glupim???Smrcak15 wrote:cim ti dadne, vid, sluh, snagu, pamet, omogucio ti je da dobijes to od njega, pa nece valjda biti lezi hljebu da te jedem, da samo legnes na zemlju otvoris usta i hrana sama pada sa nebesa....shmizlica wrote:pa fora i je što ti ne da ništa....ako se sam ne postaraš, pipak će ti dati
takvi su pod iskusenjem, gdje strpljivost moze da bude uzrok ulaska u dzennet bez problema. znaci kao neka vrsta shortcut/precica do dzenneta, kao neka vrste ostembiljane karte za dzennet.
-
dadinjo33
#141 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Evo jedna priča o tome zašto je (muslimanskom) Bogu potrebno da stvara. Nazovem oko 9 sati dobrog prijatelja, nominalnog muslimana, ali koji nikad ne ide u džamiju, a navodno stalno razgovara sa Allahom, kad god poželi. Čestitam mu Bajram i u šali ga pitam u kojoj džamiji ga je klanjao. Kaže on: "U Kabi". Kažem ja: "Aha, tamo si bio, pa sviđa li ti se onaj veliki sat?". Odgovara: "Kad si u Kabi, sat se ne vidi".
"...i onima do kojih dopre"
- Smrcak15
#142 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
meleci sve zapisuju, pa i sprdnje po internetu sto narod pisedadinjo33 wrote:Evo jedna priča o tome zašto je (muslimanskom) Bogu potrebno da stvara. Nazovem oko 9 sati dobrog prijatelja, nominalnog muslimana, ali koji nikad ne ide u džamiju, a navodno stalno razgovara sa Allahom, kad god poželi. Čestitam mu Bajram i u šali ga pitam u kojoj džamiji ga je klanjao. Kaže on: "U Kabi". Kažem ja: "Aha, tamo si bio, pa sviđa li ti se onaj veliki sat?". Odgovara: "Kad si u Kabi, sat se ne vidi".
pa onda kad se dodje na Sudnji dan onda bude ovako
Allah kaze u kuranu:
040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
018:049. I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama!" - govoriće - "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" - i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.
-
dadinjo33
#143 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
dadinjo33 wrote:Evo jedna priča o tome zašto je (muslimanskom) Bogu potrebno da stvara. Nazovem oko 9 sati dobrog prijatelja, nominalnog muslimana, ali koji nikad ne ide u džamiju, a navodno stalno razgovara sa Allahom, kad god poželi. Čestitam mu Bajram i u šali ga pitam u kojoj džamiji ga je klanjao. Kaže on: "U Kabi". Kažem ja: "Aha, tamo si bio, pa sviđa li ti se onaj veliki sat?". Odgovara: "Kad si u Kabi, sat se ne vidi".
Smrcak15 wrote:meleci sve zapisuju, pa i sprdnje po internetu sto narod pise
Da ja "vidim" meleke i njihovo dobro-loše i da sam čitao ajet koji govori o tome odakle loše dolazi, te da sam na tvom mjestu, zabrinuo bih se
Na kaže gore "nevjernici" nego zalimi. I kaže da će izgubiti svako posredništvo, a imati posrednika je idolopoklonstvo. Dakle, Allah tim ajetom hoće obradovati zalime i reći im da će njihovo idolopoklonstvo nestati. A tebe strah ostavljanja idolopoklonstva?Smrcak15 wrote:pa onda kad se dodje na Sudnji dan onda bude ovako
Allah kaze u kuranu:
040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
018:049. I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama!" - govoriće - "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" - i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.
Pa u Kur'anu se i za samog Adema kaže da je bio zalim.
A prič'o mi je onaj jaran za taj drugi ajet i knjigu. Kaže mi: "Ma to se već desilo, pogledaj bolje". Ja pogledam, kad stvarno vidim piše da je knjiga bila postavljena, a ne da će biti postavljena.
- zagortenej
#144 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Kao i onaj iz sure Jasin kome je već rečeno "udji u dzennet ", a dogmaticari ga smjestili u nekakvu čekaonicu do sudnjeg dana.
Rečeno je: “Uđi u Džennet.”Rekao je: “O da moj narod zna, Zašto mi je oprostio Gospodar moj i učinio me od počašćenih!”(36:26-27) (Mlivo)
It was said: Enter the garden. He said: O would that my people had known....
I reći će se: "Uđi u Džennet!’ - a on će reći: "Kamo sreće da narod moj zna, zašto mi je Gospodar moj oprostio i lijep mi prijem priredio!"(Korkut)
Last edited by zagortenej on 12/09/2016 18:53, edited 1 time in total.
- arzuhal
#145 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Tačno, u arapskom originalu 18. ajeta 40. kur'anske sure (el-Mu'min) ne stoji riječ kafirin (zastiratelji, pokrivatelji) nego stoji riječ zalimin (nasilnici, zločinitelji, nepravednici). Evo ajeta i pomenute riječi:dadinjo33 wrote:Na kaže gore "nevjernici" nego zalimi. I kaže da će izgubiti svako posredništvo, a imati posrednika je idolopoklonstvo. Dakle, Allah tim ajetom hoće obradovati zalime i reći im da će njihovo idolopoklonstvo nestati. A tebe strah ostavljanja idolopoklonstva?040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
Pa u Kur'anu se i za samog Adema kaže da je bio zalim.
A prič'o mi je onaj jaran za taj drugi ajet i knjigu. Kaže mi: "Ma to se već desilo, pogledaj bolje". Ja pogledam, kad stvarno vidim piše da je knjiga bila postavljena, a ne da će biti postavljena.
وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْآزِفَةِ إِذِ الْقُلُوبُ لَدَى الْحَنَاجِرِ كَاظِمِينَ ۚ مَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ حَمِيمٍ وَلَا شَفِيعٍ يُطَاعُ
A u 31. kur'anskoj suri (Lukman), Allah za riječ zulm (nepravda, nasilje, silništvo) kaže:
وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ
Korkut: Kada Lukman reče sinu svome, savjetujući ga: "O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogoboštvo je, zaista, velika nepravda."
Mlivo: I kad reče Lukman sinu svom - a on ga je savjetovao: "O sinčiću moj! Ne pridružuj Allahu. Uistinu, širk je zulm strašan!"
Dakle, Allah veli da je širk (mnogoboštvo) veliki zulum. Dakle, mušrici ili mnogobošci su zalimi (najvišeg stepena), nasilnici, nepravednici. Svaka druga nepravda i nasilje, prema sebi ili prema drugome, jeste vrsta zuluma, pa tako i Ademova, alejhi-selam, ali ne znači i da je počinjen širk. A širk, obrnuto, znači veliko nasilje, velika nepravda, zulum strašan.
To nam je pojašnjeno u časnom hadisu Allahova poslanika, alejhi-salatu we selam, za jedan drugi ajet (82. ajet sure el-En'am) koji je uplašio ashabe jer su oni u tom ajetu riječ zulum shvatili na uobičajen način, kao činjenje nepravde i nasilja od kakvog je malo ko sačuvan, a Poslanik im je ukazao na ovaj ajet iz sure Lukman, te da se ta riječ odnosi na - širk.
A širk, svakako, pod/pada pod nevjerovanje, odnosno predstavlja oblik nevjerovanja o kojem Kur'an na toliko mjesta govori, tako da je prevodilac sasvim tačno i istinito preveo, u ovom slučaju, riječ zalimin kao - nevjernici.
Evo, dadinjo, sad sam ti objasnio da termin zulum u Kur'anu ima, u nekom kontekstu, i značenje širka, tebi je to promaklo u suri Lukman, tako da znaš...
A posredništvo ili zauzimanje, zastupanje (šefa'at) o kojem je riječ u ajetu, a koje zalimi neće moći dobiti, je ono zauzimanje koje će se moći ostvariti na Sudnjem danu - jer o tom Danu je riječ u ajetu - samo što taj šefa'at neće biti dopušten svakome. Za mušrike se neće moći niko zauzimati. Za vjernike hoće. I to veze nema sa širkom, to je šefa'at (zauzimanje, zastupanje), ne širk (pridruživanje, stvaranje ortakluka). Ima dosta ajeta u Kur'anu koji govore o tome da će Allah dopustiti kome On hoće da se zauzima za nekoga
-
dadinjo33
#146 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Ma znam ja, @arzuhal, ta hodžanska tumačenja kojih se ehlu-l-kešf zgražaju, nisu ona meni nepoznata. Evo, reći ću ti da si u pravu, da se slažem da je zulm i širk i da je širk-zulm, mada to ne daje Korkutu za pravo da pogrešno prevodi. Adem je svakako počinio širk time što je uzeo šejtana kao posrednika do obećane besmrtnosti, ma kako ga učenjaci iz ideološko-dogmatskih razloga pokušali od toga sačuvati.
I još da dodam, svi vjernici su u tminama (zulumat, vjernici su u "zulmovima" kao i zalimi) neznanja, kao i mušrici. Za neuslovljeni opis stanja, tj. "lokacije" vjernika u Kur'anu se koristi zulm. Pa ti skontaj gdje ste.
I još da dodam, svi vjernici su u tminama (zulumat, vjernici su u "zulmovima" kao i zalimi) neznanja, kao i mušrici. Za neuslovljeni opis stanja, tj. "lokacije" vjernika u Kur'anu se koristi zulm. Pa ti skontaj gdje ste.
- arzuhal
#147 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Ima u Kur'anu i taj termin, za one koji znaju šta je istina, ali to prikriju, nekako je zastru...dadinjo33 wrote:Ma znam ja, @arzuhal, ta hodžanska tumačenja kojih se ehlu-l-kešf zgražaju, nisu ona meni nepoznata. Evo, reći ću ti da si u pravu, da se slažem da je zulm i širk i da je širk-zulm, mada to ne daje Korkutu za pravo da pogrešno prevodi. Adem je svakako počinio širk time što je uzeo šejtana kao posrednika do obećane besmrtnosti, ma kako ga učenjaci iz ideološko-dogmatskih razloga pokušali od toga sačuvati.
E, čuj, ehlu-l-kešf...Golemo
-
dadinjo33
#148 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Pa i zalimun li nefsihi, tj. zalim prema sebi samom, spomenut na baš neočekivanom mjestu i kontekstu. Baš je za zamisliti searzuhal wrote:
Ima u Kur'anu i taj termin, za one koji znaju šta je istina, ali to prikriju, nekako je zastru...
E, čuj, ehlu-l-kešf...Golemo
A ehlu-l-kešf, pa naravno, znam ih nekoliko koji navodno pričaju sa Allahom i kažu da je Kur'an došao kao bušra, "lijepa vijest", da obraduje, a ne da uplaši vjernike. Kažu da ih svojim tumačenjima ustvari plaši islamski kler, radi materijalnog interesa i manipulacije.
- Towelie
#149 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Ne bi kler to. 
- arzuhal
#150 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Jao, strašno...