Naime, smanjenje zainteresovanosti za predstojece izbore dovelo je do sve jace propagande kako je vazno glasati, zasto treba glasati i slicno. Ta propaganda dolazi kako od predstavnika odredjenih stranaka tako i od "obicnih" ljudi koji misle da treba glasati, prema kojima su oni koji ne izlaze na izbore lijeni, nezainteresovani za svoju buducnost, kako nisu u pravu, kako je to nasa obaveza koju ne ispunjavamo, neki se cak zalazu da to postane obaveza i slicno.
Ja nemam nista protiv onih koji idi da glasaju, to je njihovo pravo kao i moje da ne glasam, ali mi smeta ta propaganda i zelim da navedem neke od razloga zbog kojih ja necu izaci na izbore i zbog cega nikad nisam izasao ni na jedne izbore niti sam se ikad registrovao, a nadam se da ima jos onih koji ce se prepoznati bar u nekim od ovih razloga:
-Jedan od najvaznijih je sto sam nacionalno i vjerski neopredjeljen, a predsjednistvo se sastoji od tri clana koji predstavljaju tri naroda (tri religije). Cak i oni koji pokusavaju da budu neutralni, moraju na kraju da stanu na jednu stranu. Znaci, koga god da izaberem, taj nece predstavljati mene jer je ne pripadam ni jednoj od tri ponudjene nacije/religije.
-Ako zanemarimo nacionalno-vjerski aspekt i gledamo ko je sposoban a ko nije, tu opet ima previse problema.
Drzava nam je u takvom stanju da cak i kada bismo imali najsposobniju osobu na vlasti, ta osoba ne bi mogla nista da uradi za tih par godina koliko traje mandat. Da bi se drzava sredila, potrebno je ici postepeno i iz temelja, a to su koraci za koje je potrebno puno vise vremena da bi se vidjeli rezultati. I da to neko pocne tako da radi - dzaba kada to niko ne bi vidio i izabrali bi iduci put nekog drugog. Zbog toga svi dok su na vlasti zamazuju oci i krpe ulice pred izbore, i za to vrijeme kupe para koliko mogu jer su na vlasti kratko i ne znaju hoce li opet imati priliku.
-Proslo je toliko izbora i toliko "velikih" ljudi koji su kao ulijevali nadu, koji su obecavali sve i svasta a niko nikad i nista nije konkretno uradio. Ne znam kako raja mogu svaki put nasjesti ponovo na iste price.
-Na izborima ne pobjedjuju najsposobniji vec oni koji imaju nabolju propagandu. Na zalost, velika vecina u BiH pada na tu propagandu, pa cak i kad bih imao za koga glasati, moj glas ne bi mogao nista znaciti jer bi me nadglasala vecina pod utiskom propagande.
-Sve ukupno gledajuci, nemam za koga da glasam jer niko nece mene predstavljati, jer se do sad pokazalo da niko ne moze ili nece da vodi ovu drzavu kako treba.
-Kad se sve to uzme u obzir, moj bojkot izbora je stvar prinicpa, ne zelim da ucestvujem u toj igri vjerujuci kako cu tim svojim glasom promijeniti svoju buducnost kad znam da necu. Mogu samo pomoci jednom od kriminalaca da dodje na vlast i da nastavi da unistava ovu drzavu i pljacka narod i u tome NECU da ucestvujem. Znam da ce jedan od njih i sa monom i bez mene opet doci na vlast, ja tu ne mogu nista promijeniti, ali mogu barem bojkotovati.
-Ja se za svoju bolju buducnost borim iskljucivo svojim radom i trudom a ne izaskom na izbore ili ukljucivanjem u neku stranku kako bih se progurao na neko vazno mjesto.