ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Jara

#1 ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

Ova moze i na temu o Vrelu Bosne, ali želim temu o inspekciji ( generalno :D ).
Mozda sam naivna, ali stvarno mi nije jasno ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao...( čak ni na Vrelu Bosne) .
Molim da mi neko objasni...

Roba je izložena na štandovima, gajbama, kamp-stolićima, "štokrlama", "šamlicama", dekicama na travi...
"Svega" :D ...nedavno i vehabije otvorile štand, prodaju svoje knjige i odjeću...Čudo nema Kineza ...bezze iznajmljuju prostor, mogu i ovdje prodavati, niko ih neće dirati... :D
Neki dan dva eko policajca blago opominju one koji su na zelenim površinama...a ovi ih "blijedo" gledaju... :D ...I šta? ništa...
OK, znam da je nezaposlenost velika, ali zar je teško poštovati zakon, uvesti reda ko, šta i kako da prodaje ... i koliko da plaća za to...

Image

U Sarajevu ne radi turistička inspekcija! :-) A Turističkoj zajednici puna usta hvale...sebe samih... :x
Baš me zanima kako ide provođenje onih propisa u Novom Sarajevu - ima li fajde? Rade li inspektori posao za koji ih narod plaća? Javite ako znate...
cleo

#2 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by cleo »

e stvarno ni meni nisu jasni, bezbeli nema niko nadležan...

oni bi da Ferhadija, onakva nakaradna bude ulica od posebnog značaja pa će onda kao za koju godinu možda i riješiti one tezge...

treba zvati općine i tražiti odgovor na ovo pitanje
45cents

#3 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by 45cents »

Zato što se napravila jaranska država.
Zato što je inspektore stid da progone sitnu ribu na kraju lanca, kad ne smiju zucnuti protiv uvoznika te robe, krupnih muljatora zbog kojih i ministrima klecaju koljena.
Zato što nema profesionalne etike kod inspektora i svih kontrolnih službi (radi se samo ono što će donijeti najmanje belaja).
Zato što su krupni kapitalci na ovakve štandove isturili RVI, demobilisane borce, majke i supruge pognulih itd. Pa kad dođe inspektor ili policajac, eto frke kako se najugroženijim oduzima hljem iz ruku.
Zato što ministar Vlade KS u čijoj je ovo nadležnosti ima puno preča posla - valja činiti usluge za HALKU i iskoristiti mandat kao što su ga prehodnici iskoristili.
I na kraju: (prepoznat ćete iz drugih slučajeva)

- sudovi su zatrpani pa ne rješavaju prijave protiv prekršioca (zvuči li to poznato)
- nije riješeno pitanje oduzete robe, lagerovanje i aukcijska prodaja u korist Budžeta (miriše na onaj smrad sa maloljetničkom delikvencijom)

Šta ćeš, mi smo zemlja poznata po neobavljenom poslu, a šupljih obrazloženja!
Jara

#4 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

:( :x
Zorno si objasnio, hvala. Tužno, ružno, deprimirajuće... zar je baš tako...
Kad bi se na licu mjesta naplaćivale kazne ( ne znam kako je to pravno regulisano) možda bi se uveo red...

Zna li neko kako se provode oni propisi Novog Sarajeva koji predviđaju vrlo visoke kazne ? Vrlo su ih bombastično najavljivali...
d2

#5 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by d2 »

da je samo vrelo bosne...
Jara

#6 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

d2 wrote:da je samo vrelo bosne...
eh...u pravu si...ono je vrlo uočljiv primjer, a tema je o neradu inspekcije generalno :D.
uvjek dobar gost

#7 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by uvjek dobar gost »

.... ne znam odakle da krenem..
Otpad iz mesnica-mesara se odlaže u obične kontejnere koji narano postaju izvorom potencijalne zaraze
Građevinske inspekcije ne da ne rade svoj posao... nego to traje decenijama.. divlja gradnja u Sarajevu i oko njega može da se kandiduje za jedno od devet čuda Kantona Sarajevo...

Komunalni inspektori ne rade svoj posao... ma u stvari koji rade posao, a kad zovnem da prijavim nešto... nikad ali nikad nikog nema kao svi su na terenu.... , a na terenu katastrofa... trebam li spominjati trovanja hranom po ugostiteljskim objektima u Sarajevu...

Sve se radi jaranski... za kilu jagnjetine.. koju stotinu il hiljadu KM-a... nema šta se ne može legalizovati... provući.. il šta već..
Dok se baš ne desi neka tragedija.. dok se ne otruje il ne umre barem dvadeset ljudi, dok se ne zaraze djeca i ne umru.. njih barem dvadeset.. dok klizište ne odnese stotinu žrtava mi se opametiti nećemo...

Da ne palamudim više.. okrenite se oko sebe... soc i jad... i stalno ista priča... čupaona na agresiju...
Šta mislite koliko malo bi trebalo da se zabrane PVC kese... u radnjama.. velikim piljarama.. koliko bi samo na toj maloj stvari.. mi bili čistija država, grad, opština, mjesna zajednica... ali neeeeee.... takvih primjera je milion...
Živili
cleo

#8 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by cleo »

uvjek dobar gost wrote:
... divlja gradnja u Sarajevu i oko njega može da se kandiduje za jedno od devet čuda Kantona Sarajevo...
:lol: :x u isto vrijeme... odličan prijedlog, da su predlagaći ove smiješe i nadasve glupe inicijative (devet čuda SA) za koju još mislim da je trebala biti objavljena 1. aprila, pored ponuđenih "čuda" ostavili i praznu stavku - ostalo, a @udg dopisao ovu, zasigurno bi pobrala najviše glasova
perfect_guy

#9 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by perfect_guy »

Jara wrote:
d2 wrote:da je samo vrelo bosne...
eh...u pravu si...ono je vrlo uočljiv primjer, a tema je o neradu inspekcije generalno :D.
haman uvijek ih ima pored mosta na malti i u onom parkiću pored, mislim prodavača :D :D :D :D :D
Jara

#10 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

Je l' ono muž Mirhin muž inspektor "za nešto"? Je l' još uvijek?
Bilo bi zanimljivo saznati imena inspektora raznoraznih...i njihove stranke i halke ...:D
bpsang

#11 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by bpsang »

jutros su pokupili sve divlje standove ispred Fahdovke ,policija ,inspekcija i radnici PARKA
Jara

#12 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

100_KA wrote:jutros su pokupili sve divlje standove ispred Fahdovke ,policija ,inspekcija i radnici PARKA
A istovremeno, par stotina metara nizbrdo, divlji prodavač ima "štand" u natkrivenom grasovom stajalištu ( godinama već )...a pljušti kiša... nemaju svi čekači autobusa kišobrane... sretnici se na ostatku prostora zbili se k'o sardine...
vjesticanametli

#13 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: ima onaj u nedzaricima sa standom od kartona i hadzo sebi donio koznu fotelju i na stanici sjedi i radi :lol: a zene gledaju cipele carape sokove vegetu :D
pike

#14 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by pike »

Ciganluk... :x
uvjek dobar gost

#15 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by uvjek dobar gost »

Populacija koja danas naseljava sarajevsku kotlinu nikako da shvati da živi u vremenu kada se ovaj grad nepovratno mijenja i kada se njegov izgled i fizionomija bespovratno narušavaju... divlja gradnja svuda i svakuda, nelegalna sječa šume na obroncima grada, uništavanje zelenih površina i parkova, stihijsko iznalaženje rješenja za svu infrastrukturu... gradnja u vodozaštitnim zonama... i šta sve ne...
Dugoročno grad će sam sebe pojesti jer se ne razvija u skladu sa resursima koji su mu dostupni niti se razvija u skladu sa kapacitetima same sarajevske kotline.... ne treba biti mnogo pametan pa da se skontaju greške koje se prave... samo mislim da će veći problem pojaviti se dugoročno... a nama svakako ovo sve pomalo komično izgleda jer sve to srećemo iz dana u dan... oko sebe...
Pitam se samo šta radi zavod za planiranje i izgradnju kantona Sarajevo... i ko sve je zavlačio ruke i krao iz tih institucija sistema... ljudima koji su došli u grad poslije agresije i nije baš jasno sve jer nisu zapamtili grad kakav je nekad bio... ali ja pamtim i pomalo me stid je svog ovog "rominga" koji se zbiva oko mene... , a mene su fol naučili da ne mogu ništa primijeniti... i da bolje mi je da se ne nerviram...
Mogly

#16 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Mogly »

Jara wrote::( :x
Kad bi se na licu mjesta naplaćivale kazne ( ne znam kako je to pravno regulisano) možda bi se uveo red...
Ma još je i gore. Čini mi se da ti štandovi na Vrelu imaju dozvolu za rad.
Evo revizorski izvještaj za Vladu pederacije je pokazao milion prevara. Izmađu ostalog nisu ispoštovali Zakon o nabavkama :twisted: I... Nikom ništa, mi ćutimo, inspekcija eto odradi svoj pasao, i šta sad...
Dobro nam je, vako nam i treba :!:
Jara

#17 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

Mogly wrote:
Evo revizorski izvještaj za Vladu pederacije je pokazao milion prevara. Izmađu ostalog nisu ispoštovali Zakon o nabavkama :twisted: I... Nikom ništa, mi ćutimo, inspekcija eto odradi svoj pasao, i šta sad...
Ne, nemaju dozvolu...rekli mi eko policajci...
Danas pred Fahdovkom nema štandova ali ima prodaje...otvoreni gepeci i na njima roba...
U Neđarićima onaj i dalje prodaje pod grasovom nadstrešnicom...koja drskost, primitivizam. otimačina...
The 51st State

#18 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by The 51st State »

Jara wrote:
Mogly wrote:
Danas pred Fahdovkom nema štandova ali ima prodaje...otvoreni gepeci i na njima roba...
U Neđarićima onaj i dalje prodaje pod grasovom nadstrešnicom...koja drskost, primitivizam. otimačina...
To se jedino samosvjescu moze rijesiti, ne bi kupio iz principa kisobran ni po najjacem pljusku od ulicnih prodavaca, represija nadleznih organa samo ublazava problem.
bpsang

#19 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by bpsang »

Jara wrote:
Mogly wrote:
ima jedan rasirio lola svoju tezgu i pokrio je najlonom, ma htjedoh nesto rec pa se zagrcnuh
shizim

#20 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by shizim »

eno i u parkusi standove podigli gledam neki dan,i zauzeli klupe,sve sam im po spisku nisam imao gdje sjesti sve ostale klupe bile zauzete...i onaj vehabija kod trznice jednom su ga "sklonili" to sam vidio,a on se opet vratio...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#21 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by PipiDugaDevetka »

Na pitanje zašto Kantonalna tržišna inspekcija ne kontroliše rezidue pesticida u voću, povrću,...itd., šef kantonali inspektora, M. Pašić putem NTV Hayat kaže da NEMA PREDVIĐENOG BUDŽETSKOG NOVCA za takva laboratorijska ispitivanja.

Na moje tri žalbe zašto Ugostiteljsko-turistička inspekcija ne kontroliše i kažnjava ''divlje'' turističke vodiče (Recimo, Slovence) ispred Begove džamije i da li bi se mogla uvesti neka vrsta ''turističke policije'' kao u Hrvatskoj, g. M. Pašić izgovori ''vadionu'':
Eeee, pa nismo mi ''normalna'' država kao Hr.

Yok, nismo ''normalni'', a u Mostaru oko Starog mosta nema ''divljih'' turističkih vodiča, a ista smo država.

Tukar je Begovo djamijo, minaret je visok pet in štirideset metrov, obujam šerefeta je isti kot obujam šadrvanja,...lično sam čuo i vidio slovenačku turističnu vodičku kako objašnjava turistima i,....ne plaća porez, oduzima posao našim turističkim vodičima.
bpsang

#22 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by bpsang »

Vratia se barba :D

Image
budhist

#23 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by budhist »

Zaista dobra tema,a ti štandovi su tek dječija priča,zamislite šta radi inspekcije rada,to povlači mnogo veče posljedice,kradu tuđe nafake i ruše snove,mislim da poučen iskustvom odgovor se smije nam svima u facu,to je zato što za inspektore nema nadležnog nadzornog organa i naravno i oni se boje otkaza a ipak mislim da malo više vole pare,pa se među njima nađu obični prosjaci(da ih tako nazovem odmilja) i kafanske barabe,nemoralne hulje korumpirane.
Jara

#24 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by Jara »

Vratia se barba :D
Ukloniše ih al'...gepek jedan, gepek drugi, pa mic po mic i opet štandovi... :D
A onaj čiko i dalje okupira grasovo stajalište...i prodaje li prodaje...pošto ga ni gras , čija je stanica,"ne dira" - mog'o bi u grasovom busu zauzet' "sećiju" i prodavat'...lepeze i sokove, super - vrućina a nema klime... :D

Btw, tekst Rame Kolara u jučerašnjem Oslobođenju - o licu i naličju Sarajeva... :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: ZAŠTO INSPEKCIJA ne radi svoj posao?

Post by PipiDugaDevetka »

Jara wrote:Btw, tekst Rame Kolara u jučerašnjem Oslobođenju - o licu i naličju Sarajeva... :thumbup:
Image
Image
Ne, turistički vodiči, amateri ne mogu na pitanje stranca gdje je Igman pokazati Žuč. Žuč se ne vidi iz centra grada.
Turistički vodiči, amateri, ''divljaci'' na pitanja tipa gdje je Jahorina ili Igman, pokažu na Trebević.

U Kantonu broj: 9 - Sarajevo, postoje samo dva ugostiteljsko-turistička inspektora. Turistička zajednica Kantona raspiruje nepotizam i nikako da se samoorganizuje kao što su to uradili uMostaru gdje je sada nemoguće da turistički vodič strancima objašnjava kako je ''muslimanska'' Armija RBiH srušila Stari most tokom ''nesretnog'' rata 92.-95 (Kao da postoji neki sretni rat :?: :!: ).
Post Reply