Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
malla mu

#1 Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by malla mu »

Radim jedan projekat cija tema glasi "zasto dovoljno ne ucimo?!" Pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva o ovome. Zbog cega to nismo ucili kad je trebalo, koji su razlozi, sta nas to tjera da to ne cinimo, zasto je to vecini mladih tesko? I sta mislite koje bi moglo biti rjesenje ovog problema, ima li ga uopste ili ce ovo uvijek ostati isto... Hvala :)
Edo87

#2 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Edo87 »

malla mu wrote:Radim jedan projekat cija tema glasi "zasto dovoljno ne ucimo?!" Pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva o ovome. Zbog cega to nismo ucili kad je trebalo, koji su razlozi, sta nas to tjera da to ne cinimo, zasto je to vecini mladih tesko? I sta mislite koje bi moglo biti rjesenje ovog problema, ima li ga uopste ili ce ovo uvijek ostati isto... Hvala :)
Ja mislim da se prvenstveno manje uči zbog toga što ima više "stvari" koje su interesantne učenicima i studentima. Tu ponajprije mislim internet, TV...Nekad je na TV-u bilo max. 3 programa a sada ih ima 30 puta više. previše vremena se provodi na facebooku, više se izlazi. Sjećam se kad sam bio klinac išao bi na polje izigro se i onda pisanje zadaće, učenje itd. Što se tiče Bih i regiona mislim da se manje uči i zbog nevrednovanja školovanja tj. sve više toga ide preko štele. Ako imaš štelu ići će ti sve a trebalo bi biti ako imaš diplomu da se vrednuje tvoj rad i ako si sposoban za nešto da dobiješ posao itd. To su neke osnovne stvari zbog kojih mislim da se manje uči...Mislim da se na zapadu odnosno u razvijenim državama više uči nego prije jer im se to samo od sebe nameće. Kod nas se u školstvo i obrazovanje ulaže minimum minimuma. Kad se usporede njihove škole i fakulteti s našim to je k`o nebo i zemlja...Imaju bolje uvjete za rad pa su i bolji rezultati samih studenata. Ne znam da li ti je tema usredotočena na Bih (region) ili u globalnom smislu...? Zapad je daleko odmakao od nas i mislim da oni nemaju nekih problema oko motiviranja studenata. Imam drugove koji studiraju vani...Čak mislim da im fakulteti nisu teži, ali rade konkretne stvari koje će im trebat u životu pa samim time i izlaze spremniji sa fakulteta dok je kod nas princip daj da dobijem papir pa ćemo lako. Rješnje ovog problema ovdje kod nas u nekom razumnom roku stvarno ne vidim. Moj savjet je ako netko može i ima priliku da ode vani studirat neka ode i neka ulaže u svoje obrazovanje jer mu to nitko ne može oduzet. Nadam se da sam imalo pomogao
JThomas

#3 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by JThomas »

kad bi se znanje u nas išta cijenilo, sigurno bi se više učilo.

a pošto je u našem društvu kakvo je danas gotovo sve na rang listi ispred znanja...dobiješ to što dobiješ.
Mr.Penguin

#4 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Mr.Penguin »

malla mu wrote:Radim jedan projekat cija tema glasi "zasto dovoljno ne ucimo?!" Pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva o ovome. Zbog cega to nismo ucili kad je trebalo, koji su razlozi, sta nas to tjera da to ne cinimo, zasto je to vecini mladih tesko? I sta mislite koje bi moglo biti rjesenje ovog problema, ima li ga uopste ili ce ovo uvijek ostati isto... Hvala :)
Pogledaj ovo

žulijan asanž

#5 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by žulijan asanž »

Mr.Penguin wrote:
Pogledaj ovo

ovo predavanje je beton. svaka mu je na mjestu. nevjerovatno koliko griješimo u odgoju djece.
malla mu

#6 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by malla mu »

Zacudjujuce je koliku zapravo odgoj igra ulogu u formiranju licnosti i koliko moze uticati na drustvo…Pa tako i odredjena drustva vise popularisu nepismenost, nego ucenje i napredak. Kad se sve uzme u obzir ni ne cudi sve veci primitivizam i maloljetnicka delikvencija :/ Lijepo je znati da jos uvijek ima onih koji zele pomoci. Hvala :))
Avramova

#7 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Avramova »

malla mu wrote:Zacudjujuce je koliku zapravo odgoj igra ulogu u formiranju licnosti i koliko moze uticati na drustvo…Pa tako i odredjena drustva vise popularisu nepismenost, nego ucenje i napredak. Kad se sve uzme u obzir ni ne cudi sve veci primitivizam i maloljetnicka delikvencija :/ Lijepo je znati da jos uvijek ima onih koji zele pomoci. Hvala :))

Zaboravljate da je veliki deo krivice i na roditeljima. Roditelji prepustaju vaspitavanje dece skoli,
najvaznije im je da deca dobiju kompjuter,mobilni, neke patike i jaknu koje su in, poklanjaju
se iskljucivo materijalne stvari, nikada se deci ne poklanjaju knjige niti bilo ko vise cita.
Radoznalost se svodi na pisanje sms poruka i fejsbuk lajkovanja, postavljanja youtube clipova.
Mr.Penguin

#8 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Mr.Penguin »

malla mu wrote:Zacudjujuce je koliku zapravo odgoj igra ulogu u formiranju licnosti i koliko moze uticati na drustvo…Pa tako i odredjena drustva vise popularisu nepismenost, nego ucenje i napredak. Kad se sve uzme u obzir ni ne cudi sve veci primitivizam i maloljetnicka delikvencija :/ Lijepo je znati da jos uvijek ima onih koji zele pomoci. Hvala :))
Nadam se da imas dovoljno za projekat sad.

Pogledaj i ovo, ovaj video je na njegovom kanalu ako zelis pogledati jos sta on radi.

Mr.Penguin

#9 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Mr.Penguin »

Avramova wrote:

Zaboravljate da je veliki deo krivice i na roditeljima. Roditelji prepustaju vaspitavanje dece skoli,
najvaznije im je da deca dobiju kompjuter,mobilni, neke patike i jaknu koje su in, poklanjaju
se iskljucivo materijalne stvari, nikada se deci ne poklanjaju knjige niti bilo ko vise cita.
Radoznalost se svodi na pisanje sms poruka i fejsbuk lajkovanja, postavljanja youtube clipova.
Krivica pada na sve.

1.Roditeljima koji to ne bi trebali biti.
2.Profesori/nastavnici/ucitelji koji to ne bi trebali biti.
3.Ucenicima/studentima koji to ne bi trebali biti.
4.Nepotizmu i stelama koje ne bi trebalo biti.
Ma.Le.Na

#10 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Ma.Le.Na »

Def. nastavnici i samo nastavnici.
Oni koji su bili fer..korektni..strucni ..koji su me znali zainteresovati - njihove predmete sam sa uzitkom ucila.
Za neke sam cak isla do te mjere da sam bila ubjedjena da to zelim i studirati.

Matematika - nju sam zavoljela u osnovnoj gdje smo imali divnu profesoricu. Maltretirala me sa takmicenjima :D ali pored toga razvila takvu ljubav prema mat. da sam dugo dugo zeljela studirati na PMFu i biti profa matematike. :D

Filozofija - profa u srednjoj. Zainteresovala nas do te mjere da smo trazili originalna djela filozofa i citali..onako za sebe...svako u razredu je imao omiljenog filozofa i svesku sa citatima!

Historiju sam mrzila jer sam imala kretena od profesorice u srednjoj. Ucili smo do tih detalja da su studenti prava polagali iz nasih sveski. ALI ...ja sad ne znam ni naaaaaaajosnovnije stvari iz historije...ma niti jedan datum...jer sam ucila sto moram...a takvom brzinom i zaboravljala i potiskivala sve nauceno, da napomenem da sam u osnovnoj mastala da budem arheolog...dakle voljela historiju..

Sva moja iskustva i ljubavi koje sam vezala za odredjene premete - koliko su vezane za neki licni afinitet toliko su vezana i za iskustvo sa profesorom sa tog predmeta.
Baudelaire

#11 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Baudelaire »

Ja se sto posto slažem sa forumašicom iznad ( mislim na Ma.le.nu ). Toliko je primjera koji potvrđuju da nastavnik, odnosno učitelj nosi najveću odgovornost da ih je suvišno i nabrajati. Normalno, veliki faktor je i motivacija koja varira od osobe do osobe, ali osnovno je ono što osoba koja te uči učini da te zainteresuje za svoj predmet. Meni puko štrebanje apsolutno ništa nije donijelo, jer sam 90 % stvari koje sam naštrebao zaboravio, ali zato stvari koje sam praktično obradio uvijek ostaju. Uvijek sam cijenio nastavnike i profesore koji se trude da u studente usade određen način razmišljanja više nego one koji su insistirali na bubanju onoga što piše u knjizi.
Mr.Penguin

#12 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Mr.Penguin »

Ma.Le.Na wrote:Def. nastavnici i samo nastavnici.
Oni koji su bili fer..korektni..strucni ..koji su me znali zainteresovati - njihove predmete sam sa uzitkom ucila.
Za neke sam cak isla do te mjere da sam bila ubjedjena da to zelim i studirati.

Matematika - nju sam zavoljela u osnovnoj gdje smo imali divnu profesoricu. Maltretirala me sa takmicenjima :D ali pored toga razvila takvu ljubav prema mat. da sam dugo dugo zeljela studirati na PMFu i biti profa matematike. :D

Filozofija - profa u srednjoj. Zainteresovala nas do te mjere da smo trazili originalna djela filozofa i citali..onako za sebe...svako u razredu je imao omiljenog filozofa i svesku sa citatima!

Historiju sam mrzila jer sam imala kretena od profesorice u srednjoj. Ucili smo do tih detalja da su studenti prava polagali iz nasih sveski. ALI ...ja sad ne znam ni naaaaaaajosnovnije stvari iz historije...ma niti jedan datum...jer sam ucila sto moram...a takvom brzinom i zaboravljala i potiskivala sve nauceno, da napomenem da sam u osnovnoj mastala da budem arheolog...dakle voljela historiju..

Sva moja iskustva i ljubavi koje sam vezala za odredjene premete - koliko su vezane za neki licni afinitet toliko su vezana i za iskustvo sa profesorom sa tog predmeta.
Mozda nije pametno da napise da je do profesora iako jeste, jer oni ne znaju biti objektivni i nikad nije do njih. :D
malla mu

#13 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by malla mu »

Mislim da su roditelji temelj. Nema te skole, obrazovnog sistema, udzbenika, profesora...koji ce odgojiti dijete umjesto roditelja. Kada roditelji djeci obezbijede sve najcesce stvore "nesposobnog" covjeka, bez radnih navika, koji se ne zna nositi sa problemima. Naravno i ucitelji, natavnici, profesori imaju veoma vaznu ulogu. Zbog svog nacina rada mogu da stvore odbojnost kod mladih prema odredjenom predmetu, a tada je i ucenje otezano. A ako vec od pocetka postoje neke "rupe" u znanju, npr ucenja matematike, poslije to ide teze... Hvala na pomoci
TAFKAP

#14 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by TAFKAP »

Cisto logicki: dovoljno ne uciti != ne uciti dovoljno :skoljka:
cyprus

#15 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by cyprus »

Ja sam vazda učio ono što me zanimalo, ono što nije - jok :-D A mislim da problem nastaje kad nekog ništa (korisno) ne zanima... a bojim se da je sve više takve djece :roll:
Baudelaire

#16 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Baudelaire »

cyprus wrote:Ja sam vazda učio ono što me zanimalo, ono što nije - jok :-D A mislim da problem nastaje kad nekog ništa (korisno) ne zanima... a bojim se da je sve više takve djece :roll:
Ti si ono prosvjetni radnik, jel tako? Šta ti konkretno uradiš da zainteresuješ dijete za svoj predmet? :D
cyprus

#17 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:
cyprus wrote:Ja sam vazda učio ono što me zanimalo, ono što nije - jok :-D A mislim da problem nastaje kad nekog ništa (korisno) ne zanima... a bojim se da je sve više takve djece :roll:
Ti si ono prosvjetni radnik, jel tako? Šta ti konkretno uradiš da zainteresuješ dijete za svoj predmet? :D
Heh, ma ne mogu se još nazvat radnikom, tek sam pripravnik sa dosad održanih 10-tak časova i to pod supervizijom :D tako da se bojim da neki relevantan odgovor na ovo tvoje pitanje neću moć dat još neko vrijeme :)

Onako na prvu, svoj pristup temeljim na interaktivnoj metodi nastojeći da učenici što više učestvuju u nastavi, jer po sebi znam da je najgore da im ti vaziš 45 minuta, a oni samo trepću i prepisuju sa table, ili gluho bilo da im samo diktiraš (imo sam i takvih nastavnika i profesora) :oops:
Tina SA

#18 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Tina SA »

Odgovor je:nema od koga.
Ako roditelji zakažu u odgoju djeteta,pa škola u obrazovanju i vaspitanju onda je pitanje zašto ne učimo -jasno.
U stvaranju jedne kvalitetne ličnosti koja može zadovoljiti potrebe društva treba učestvovati od malih nogu.
Mislim da su zakazali mnogi koji su djeci trebali poslužiti kao primjer i uputiti kako treba učiti.
Ima jedna knjiga koja može poslužiti svima onima kojima je znanje nešto bespotrebno a zove se -Kako postati i ostati glup.Ja bih to uvela sada pod obavezno u školama kao obaveznu lektiru.Znanje moraš željeti sticati bez obzira na one koji ti to žele uskratiti jer imaju svoj cilj kako sa neznalicama manipulisati.
Lično smatram da najveću odgovornost za neznalice snosi Osnovno obrazovanje koje je totalno u kolapsu i gdje se na vrijeme ne otkriju talenti kojima treba omogućiti dalje obrazovanje.
Mi smo jedno zaostalo retardirano društvo koje još misli da treba obrazovati babine sinove a ostalima je mjesto na ulici.
Tina SA

#19 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Tina SA »

sory greška
Averus

#20 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Averus »

Na prvom mjestu, po mom mišljenju, je nekompetentnost predavača.
Profesori u našim osnovnim i srednjim školama trebaju, prije svega, da budu pedagozi. Svi smo svjedoci da nije tako, nego da imamo ljude sa puno znanja koji nisu sposobni prenijeti materiju na učenike niti im istu učiniti zanimljivijom.

Takođe, danas imamo previše javnih informacija, te prejak marketing i propagandu koja odvraća pažnju, zbog čega smo odvučeni u drugim pravcima - obično ka stvarima za koje prirodno imamo više talenta (ili kako bi se u narodu rekli "čemu smo skloni")

Treći faktor su roditelji, definitivno. Ljudi su danas prezauzeti osiguravanjem hljeba, da često zaborave da trebaju uložiti i druge vrste truda u porodicu. Ne rade dovoljno sa svojom djecom, ne razgovaraju, ne interesuju se dovoljno nego samo od informacija do informacija. Iskreno, ja otkako ne idem u školu više učim nego ikada, a razlog tome je dostupnost informacija. Tako sam, na primjer, juče naučio da je Bethoven odsjekao noge svome klaviru kako bi osjetio vibracije zvuka...

Prilično bespotrebna činjenica, ali ipak... Naučio sam NEŠTO! :D

Zaključak: POD HITNO treba promijeniti metode predavanja, pa i same predavače u domaćim školskim ustanovama, te uvesti neku vrstu programa koji će djecu moći usmjeravati da napreduju u onome što vole raditi. Sve to treba zapakovati u neku vrstu aktivnosti koja će učenicima biti prihvatljiva i interesantna.
casanova123

#21 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by casanova123 »

zasto JA ne ucim? jer mi je mrsko iskreno.. draze mi je jedit kuci i igrat se na kompu ili otici na koji party u grad :D
petunija

#22 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by petunija »

Moje je mišljenje da je gradivo koje se predaje u školama preteško u smislu da djeca ne mogu razumijeti lekcije koje im se predaju. Zbog toga se javlja unutrašnji otpor kod djeteta i odbija da uči. Kad bi se gradivo malo više prilagodilo uzrastu, mislim da bi puno više djece bilo zainteresovano za učenje.
Druga stvar je što se uči vrlo malo stvari koje nam zaista trebaju, more je onih koje su nepotrebne, pa je i to uzrok gubljenja želje da se uči.
bambina78

#23 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by bambina78 »

Prigodna

Image

:D

Mladi ne uce jer nisu dovoljno svjesni koliko obrazovanje donosi pozitivnih stvari u zivotu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#24 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by JoseMujica »

zato što su nam škole odvratne....nastavnici nisu predavači već diktatori i vrlo malo njih ima talenant prenosa znanja i malo njoh radi svoj posao kako treba. Škola je, kod nas, institucija za razvijanje odbojnosti prema učenju.

I onda kad na to dodamo šire društvene okolnosti u kojima je znanje najmalje važno za dobijanje posla kome će se učiti ovdje uopće?!
Landa

#25 Re: Zasto dovoljno ne ucimo ili zbog cega nismo ucili?

Post by Landa »

Zato sto smo po prirodi lijeni a za aktivno ucenje treba uloziti energiju, vrijeme i ne ide samo od sebe - nije uvijek samo zanimljivo i lako.
Zato sto te nagrada ceka tek tamo negdje daleko u buducnosti a ljudi se lakse motivisu na kratke staze nego duge. Primarno zelja za ucenjem ide sa ambicijom i znatizeljom u kombinaciji sa inteligencijom/talentom. Neko kome ide lakse, i skonta da je dobar u necemu i dobija komplimente za to nesto ce to vise voljeti nego neko kome ide tesko.
Post Reply