stakasa wrote:
Nisam uopste nesklon samokritici.
1.Ali je dijaspora ta koja je pruzila ruku a domicilni arogantno pljuju na nju. Domicilni nece.
2.Najgoa varijanta odmora je dolazak u BiH. Pa opet ljudi idu.
3.Pogledaj utakmice reprezentacije na strani. Pogledaj slepere kad su poplave bile.
4.Jumbo plakate i humanitarne akcije. BiH ima lojalnu dijasporu. Medu najlojalnijm. Ali nece nista vjecno
Da napomenem da sve ovo što ću sad napisati pišem iz vlastitog iskustva i iz iskustva onih oko mene, te na osnovu onog što sam čula i pročitala.
1. To je tvrdnja koja se poput urbane legende provlači kroz svaku raspravu o BiH dijasporcima. Pomoć bosanske dijaspore, do mene i mojih bližnjih nikad nije stigla. A nije nam bila naročito potrebna. Logično da u Bosni i Hercegovini ima bijede, ali teško da ljudi ovdje sjede ispružene ruke i mole dijasporu za malo novca. Čast izuzecima. Arogantno pljuvanje na dijasporu nisam često doživljavala, a to samo od ljudi koji se potajno nadaju da će i oni dupence otpremiti do SR Njemačke. To da "domicilni" neće pomoći je također, da ne kažem, laž.
2. Ne bih rekla da je najgora varijanta odmora. Danas sam baš imala čast da slušam razgovor dvojice mlađahnih dijasporaca sa El Shaarawy frizurom: "Woooaaaah Aldaaa beste Zeit isch schwoer.". Dakle, dobro im je. I većina ljudi ovdje ne dolazi, jer mora. Ta su vremena prošla. Niti je dijaspora BiH sačinjena od milijardera, niti u BiH živi samo sirotinja. Vjerujem da ljudi zaista idu na odmor gdje im je najugodnije, a ne bih rekla da je u BiH tako grozno, jer da jeste ne bi ljudi u hordama nasrtali u BiH na ljeto. Da, u hordama.
3. Eh to za utakmice reprezentacije je jedna mala zamjerka koju ja, kao strastveni ljubitelj naše reprezentacije, imam spram saveza. Recimo sve kvalifikacione utakmice igraju se u gostima i kod kuće. U Zenici, Bilino Polje, uvijek je dupke puno. Na prijateljskoj protiv Amerike, puno je bilo i Koševo. Velika je šteta spram ljudi u BiH, da naša reprezentacija igra prijateljske u Švicarskoj. Velika je to uvreda za navijače. Naravno, pokoja tekma se treba odigrati i sa strane, ali to je sad već preraslo u budaleštinu. No dobro.
4. Dijaspora Bosne i Hercegovine do sad Bosni i Hercegovini ne bi trebala biti potrebna. Nažalost živimo u takvom vaktu gdje se skoro svako nada dinaru tetke iz Njemačke. Ponavljam, ovdje doista ne živi takav jad i bijeda pa da su humanitarne akcije i plakati potrebni (osim u kontekstu poplava, ali vjeruj mi i tu su ljudi sami sebi jako dobro pomogli), već bi nama dijaspora jako pomogla kad bi prestala glasati za dešavanja u BiH. Ne želim ikome oduzimati ljudska prava, ali smatram da bi svako trebao glasati u zemlji gdje živi. Zašto? Jer ti je tu svakodnevnica i tu ti je bitno kakva je politika. Dijaspora se ne bi trebala petljati u unutrašnja pitanja BiH. I kad bi to prestali, već bi nam super pomogli.
Toliko, oprosti na dugom tekstu.
Lijep pozdrav.