Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
todd_smith

#526 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Nemas ti pojma o cemu ti pricas iskreno.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#527 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Mah moze mene neka stvar da zaboli, bar sto se tice ovih sto toboze kukaju po Danskoj... jedino na sta mogu kukati to je drzavna penzija zbog zakona kakv je, ali tu su Danci opet bili fer, jer su vidili problematiku te im nude (nikad zasluzenu penziju) da u uzinosu od 400km prenesu u BiH plus povratnu pomoc od nepunih 35.000km! Gjde to ima da se nekome nudi pomoc pri povratku u drzavu, koja se racuna sigurnom, i gdje rata nema vec 20 godina... Mozda u jos pokojoj drzavi po Europi i to je to... malo macku teleci mozak pa bi jos...

Sto se tice kukanja po BiH o dijaspori da su naki vaki vaki, od neko ko je proveo 80-90% zivota van nje - glupost bi bila da ocekuju da se ponasa ne kao da je iz npr. Danske gdje je odrastao! Sto se starije generacije tice - oni koji se vecinom vole dokazivati su oni sa brda koji su dosli do nekih para. Gospodni covjek prije rata, ostao gospodin i dan danas... neko ko ima para nece a i prije imao taj se nece dokazivati, taj ce ziviti svoj zivot a ti misli o njemu sta god zelis, na zulj ti nece stajati sa nekim kukanjem, jer ako kuka, kuka samo sebi.
dante17

#528 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by dante17 »

U Holandiji ima opcija ako remigriraš u BiH dobijaš od njih doživotno naknadu mjesečno mislim 500 eura
piupiu

#529 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by piupiu »

ratamahatta wrote:
muminovic wrote:Od mene svaka cast DIJASPORI i neka su zivi i zdravi 1000 god.

Da ih nema vjerovatno bi se umiralo od gladi u BiH, jos jednom da ponovim, salju preko 5 milijardi KM godisnje svojoj rodbini u BiH.
Tita ti odakle ti ova cifra, znas li ti koliko je 5 milijardi......znas li uopste koliki je budzet BiH :? :? :-)
Sve elektronske transakcije, tipa Western Union, banke, itd, se prate od strane stranih i domacih vlade jer su dio medjunarodnog sistema placanja - zbog moguceg pranja novca, na primjer. Ja se svaki put s bankom moram posvadjati kad mi zaustave transakciju kroz Western Union i potrosim po tri dana zovuci i jedne i druge dok puste pare da prodju.(Zato je, na primjer, ona prica o stavljanju na crne liste bitna, ako je do sad niste shvatili.)

Inace, to je samo jedan od nacina da se prati kolicina novca koja ulazi privatnim kanalima. Te kalkulacije, ujedno, samo i pokrivaju novac koji ima elektronski trag, koliko ja znam. Onaj koji se licno isporuci novac ne moze se ni ukljuciti u kalkulacije. Svjetska Banka cak i kaze da je stvarni priliv novca iz dijaspore otprilike uvijek oko 50% vise od onoga sto ulazi kroz zvanicne kanale, dakle ima ‘papirni ili elektronski trag'.

Svjetska Banka prati priliv novca od dijaspore za vecinu zemalja svijeta. Poslije rata je kod nas taj procenat bio i do 30% od BDP-a u odredjenim periodoma, sad je nizi. Kada medjunarodne organizacije racunaju kreditnu sposobnost nacije, u tu kalkulaciju ulazi stalni i stabilini priliv novca iz dijaspore.

Evo jedna UNDP analiza:

http://www.undp.org/content/dam/undp/li ... ss_Ch4.pdf

Elem, tu pise da je za 2009.u, dijaspora doprinijela ekonomiji 12.7% od BDP-a. Malo li je. :roll:

Evo jedan clanak u kojem pise da Centralna Banka BiH tvrdi da iz dijaspore u zemlju udje izmedju 1 i 1.5 milijarde Eura svake godine. Taj je broj tri puta veci od ukupne pomoci koju BiH prima od razlicitih medjunarodnih organizacija. Izvor:

http://www.remittancesgateway.org/index ... &Itemid=66

Evo sa stranice Centralne Banke BiH, koja kaze da je ta cifra izmedju 3 i 3.5 milijardi maraka svake godine.

http://www.cbbh.ba/index.php?id=905&lang=en
stakasa

#530 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

forel wrote:Kad prozoves ratne pobjegulje, odmah se pobune, prozoves ove koferuse sto su se poudale rad papira i one se nadju uvrijedjene, i onda kazu mrzis dijsporu itd.Niko vas ne mrzi, nego ste vi sami stvorili amozitet kod naroda koji je ovdje, svojim prevashodno ponasanjem.Otici da uspijes nije grijeh, isti taj ''seljak iz Brijesca'' je otisao vani, upravu si ovdje ne bi, ali isto tako, tog ''seljaka iz Brijesca'' ces vidjet u sred carsije kako sa obicnom rajom pije kafu, kulturniji je od 90% dijasporaca koji na petnest dana dodju da svoj seljakluk koji nesmiju ispoljavati vani ispolje ovdje.Taj ''seljak iz Brijesca'' je cijelu svoju porodicu ostavio ovdje i nikad ne zaboravlja ko je sta je i odakle je.Neces cuti Edin Đeko bacao smece u rijeku za vrijeme poplave, dok su nasi kulturni dijasporci jedva docekali da se pobaca.Bacatel vi tako po Njemackoj, Austriji, SveCkoj, i svim tim drzavama smece?Sumnjam, ali svoj seljakluk rado ispoljite.I onda ste svi ultra patriote, hajd de.Nemoze covjek doc do rijeci o vama kad je rijec o BiH, jos ako se u kontekst stavi rat, reko' bi covjek sutra ce u BiH da osvane pola miliona dijasporaca da zapocnu rat.Kad treba kritikovat drzavu, dijasporci najglasniji '' e znas kako je to kod nas u Njemackoj'', pa hajd gospodo rikverc u BiH pa da pravimo od BiH drugu Njemacku.Vamo dodjete '' e znas tamo se mora radit, skup zivot, skupa kirija, znas'' price koje svaka druga porodica u BiH slusa od svojih posjetitelja.Hvalit nam se ko da smo mi pecinski ljudi pa eto ne znamo nista kako je to vani, nemojte, pa gledamo i mi TV.Neobicno je sva se dijaspora odjednom pronadje uvrijedjena kad se oplete po njima, svi mi koji ovdje ukazujemo na stvari koje dijasporci rade da od sebe sve vise prave strancima a najmanje bosancima smo zavidni, ovakvi ili onakvi.Svako malo ispadne neki socan detalj od nase dijaspore, i onda se svi vi pitate e vi nas mrzite, vi ste nama zavidni, a ne gledaju sta rade seljacine iz Austije koji u nabujalu rijeku tresu kese sa smecem, ne gledaju seljacine koji za vrijeme minute sutnje iskazuju svoj primtiivizam na utakmici i tako more slucajeva.Svoj seljakluk ne prosipate vani, jer cete vani za takve stvari da dobijete po nosu, pa se onda vratite u domovinu pa se ''razmasete'' ko ste ko vi sto bi reko moj prijatelj '' Boga za bradu povukli''.Ova tema odlicno se zna na kog se odnosi, a mnogi od vas da se niste pronasli ne bi se ni javili na ovu temu.Posto vidim gore nam pojedinci trune o pravopisu i tome, zao nam je drugovi, kad sam trebao ucit svoj jezik bjezao od granata, pa nismo stigli po'fatat sve imali problema sa bolesnicima koji su pucali po nama.

Zivis u dijaspori?Dobro ti je?Cool, neka ti je, al nemoj mi palamudit o zemlji u koju dodjes 15 dana u godini.90% vas lokalno stanovnistvo smatra gradjanima drugog reda, a sto i ne bi?Dosli ste ljudima na grbacu i oduzimate im hljeb, ljudi vas primili ko izbjeglice vi se ustolicili.Ne mrzim nikog, a i sto bi, moj narod nikad nije bio narod mrznje nego narod ljubavi koja je preovladala kod velike vecine koja je ovdje ostala a nazalost najbolji medju nima su ostavili svoje zivote za ovu drzavu.Za dvije tri generacije, ce se asimilirat u drustvo bas kao sto se desilo u Francuskoj da su se alzirci i svi bivsi kolonijalni narodi dovedeni u Francusku asimilirali u francusko drustvo, mozda jesu zadrzali religiju kao nasljedstvo, ali zivot nacin zivota, odjevanja pa i ponasanja je zapadnjacki.
:D
Neka, nemoj tako, mozda ga voli :D. Ipak je to eminentna forumasica, povedi racuna sta pises :D
stakasa

#531 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Zviz wrote:@ Katarina

Kao prvo ti jos malo ko parava sizika! Nebi ti vidila Spanije da se nisi udala. Vecina nebi vidila grada da nije bilo rata u BiH. Pustimo ove koji su otisli sa poslom poslje rata (ti su za mene se na neki nacin snasli)... tokom rata je mogao ko je god htjeo otici, prakticki citava BiH je mogla pobjeci da je htjela. Vecina je sigurno rekla "hebo ovo, ja odoh"... na to se gleda u BiH sa razlicitim ocima. Ima ljudi u BiH "sto organski nemogu smisliti "dijasporu", jel rijec o zavidnosti ili nekom ugrizenom patriotizmu necu zalaziti. Ovi koji su se toboze udali iz ljubavi (aka papira) haj cuo sam ja tih prica brdo... niko nekaze muz ili zena / ljubav, neko svi strogo zarucnik - zarucnica tacno znas da je "ljubav" preko dvogleda...

Kad to budes uhavizala u zele izmedju uziju onda ces znati, da nema ovdje B od balkana... danci imaju metode, i koriste neke koje su prvi put vidile svjetlo za vrijeme Hitlera. Jos malo da ce ces morati i javno napisati kad se sexas, da se zna...
:D :D :D
Neka
stakasa

#532 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:
stakasa wrote:
todd_smith wrote:Mi, vi, oni. I pricas o SDA politici. Ok.
Da, o SDA politici podobnih, probranih, privilegovanih... U konfliktu sa svima osim sa vlastitim interesom. Znas ti dobro.
Nego, ho's bodrit dijasporu na svjetskom? Da ti ne zasmeta identitetu?
igrac iz Sarajeva, bio tu tokom rata i poslije tek otisao. Zive mu svi ovdje, i on namjerava.
Upravo si opisao veliki dio dijaspore. Grad je nebitan. Vjerovatno je veci postotak Sarajlija koji se namjeravaju vratiti u Sarajevo nego onih iz Istocne Bosne. To zahvaljujuci Dejtonskom sporazumu gdje su Srbima dali Podrinje a Bosnjacima Sarajevo. Mimo toga, klasicna dijasporska prica, jedino su iznosi multiplicirani... Trbuhom za kruhom, vani procvat, evo vraticu se, stani da vidim kako je u Kaliforniji, evo samo sto nisam, kupio sam i nekretninu, evo da jos ovo...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#533 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by KatarinaKosaca »

stakasa wrote: :D
Neka, nemoj tako, mozda ga voli :D. Ipak je to eminentna forumasica, povedi racuna sta pises :D
Da li ga volim ili ne, nije tvoj problem, niti ja analiziram sa kim ti spavaš ili koga voliš ili ne.

Nego, ne bi ni on vidio BIH da se nije sa mnom oženio. A kaže da je divna zemlja. Najbolja hrana i super ljudi. Obožava naše rijeke i planine i jezera.
stakasa

#534 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

KatarinaKosaca wrote:
stakasa wrote: :D
Da li ga volim ili ne, nije tvoj problem, niti ja analiziram sa kim ti spavaš ili koga voliš ili ne.

Nego, ne bi ni on vidio BIH da se nije sa mnom oženio. A kaže da je divna zemlja. Najbolja hrana i super ljudi. Obožava naše rijeke i planine i jezera.
:D
Ommadawn

#535 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

Sta je, krivo vama ostalima sto niste dobili pichqe pa sad svaku zensku koja spakuje kofer i uda se za nekog u inostranstvu osudjujete i pozivate na javni linc?
KatarinaKosaca

#536 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by KatarinaKosaca »

Ommadawn wrote:Sta je, krivo vama ostalima sto niste dobili pichqe pa sad svaku zensku koja spakuje kofer i uda se za nekog u inostranstvu osudjujete i pozivate na javni linc?
Što se mene tiče, uopće se ne osjećam prozvanom, jer je moj muž spakovao kofer i došao u BIH :D zajedno sa mnom, a bila sam u njegovoj zemlji i prije nego što sam ga upoznala.. Ali, jeftino prozivanje, zadiranje u nečiju bračnu postelju i boju pasoša je glani adut pojedinih diskutanata na temi. Neka svatko živi gdje hoće.. nije zato ni bolji ni gori. Problem je kada se ljude koji žele da žive u svojoj zemlji naziva luzerima, budalama itd..
todd_smith

#537 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Ommadawn wrote:Sta je, krivo vama ostalima sto niste dobili pichqe pa sad svaku zensku koja spakuje kofer i uda se za nekog u inostranstvu osudjujete i pozivate na javni linc?
Iz mog licnog iskustva OGROMAN broj dijaspore gleda djevojke/muskarce u BiH kao osobe koje gledaju samo kako bi se udali/ozenili zbog papira i zbog tog misljenja gledaju te ljude sa visine, evo i Zviz je dobar primjer toga, u vise navrata to pise. I to doprinosi onome "aa samo kukaju"
IDontCare

#538 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by IDontCare »

Ne vidim zasto je cudno kad se 'dijasporac' prepozna kad dode u BIH, prepozna se i bosnjo kad izadje van granica BIH,
Hvala Bogu, pa su ukinuli vize, srce me zaboli kad vidim bosance u redu sa Afghanistancima, romima, i afrikancima za istim salterom. nije ni sada nista bolje. Dovoljno je vidjet da je albanija nekih 50 god ispred nas, gdje ces vecu bruku, :mrgreen: Ali ipak me raduje da je jos uvjek dijaspora jedna od glavnih tema u BIH :)
todd_smith

#539 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Pa i nije cudno, zasto bi bilo cudno? U ovoj temi su samo dijasporci rekli da kriju ko su i sta su i odakle su.
IDontCare

#540 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by IDontCare »

todd_smith wrote:Pa i nije cudno, zasto bi bilo cudno? U ovoj temi su samo dijasporci rekli da kriju ko su i sta su i odakle su.

Skupi sve teme o dijaspori, i dobijas malo drugaciji utisak, Bilo gdje u Evropi, niko te nece ni pogledati kako izgledas, ili kako se ponasas, dok ne ugrozavas druge, Jedino u Bosni se to gleda, Gledaj svoja posla, i pusti ljude da uzivaju onako kako to njima godi, Jedino bosnjo jos nije naucio da je sve invidualno, da koliko god supaka u dijaspori ima, doliko ih duplo i vise u domovini ima.. Generalizovati cijelu jednu skupinu kao sto se to radi na ovim temama je toliko plitko i jadno, nije ni cudo sto 'smo' crna rupa u Evropi, mentalitet ravan africkim plemenima,
Trebam te

#541 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Trebam te »

Dijaspora ne kuka, vec kukate u Bosni, svaka tema pocinje i zavrsava sa ekonomskom situacijom!!! smorise nas dijasporce koji dodjemo da se odmorimo...

Ko se stidi u dijaspori odakle je? ne kazem da nema kompleksasa ali veoma su rijetki.!!

Prestanite se baviti dijasporom idite sta raditi pametnije...Ljudi u Bosni generalno imaju jedan problem a to je puno vremena trose razmisljajuci o drugima osim da razmisljaju o sebi!!!

Naucite kako pametno iskoristiti dijasporu a ne kako ljubomorno ljagati na istu :oops:

:bih:
IDontCare

#542 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by IDontCare »

Trebam te wrote:Dijaspora ne kuka, vec kukate u Bosni, svaka tema pocinje i zavrsava sa ekonomskom situacijom!!! smorise nas dijasporce koji dodjemo da se odmorimo...

Ko se stidi u dijaspori odakle je? ne kazem da nema kompleksasa ali veoma su rijetki.!!

Prestanite se baviti dijasporom idite sta raditi pametnije...Ljudi u Bosni generalno imaju jedan problem a to je puno vremena trose razmisljajuci o drugima osim da razmisljaju o sebi!!!

Naucite kako pametno iskoristiti dijasporu a ne kako ljubomorno ljagati na istu :oops:

stakasa

#543 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:Pa i nije cudno, zasto bi bilo cudno? U ovoj temi su samo dijasporci rekli da kriju ko su i sta su i odakle su.
I ako se jedan dijasporac krije onda se kriju svi? Ti koji se grozis generalizacija
KatarinaKosaca

#544 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by KatarinaKosaca »

IDontCare wrote: Generalizovati cijelu jednu skupinu kao sto se to radi na ovim temama je toliko plitko i jadno
,

Očito :D
IDontCare wrote: da koliko god supaka u dijaspori ima, doliko ih duplo i vise u domovini ima
.

Da ne spominjem sve osobne napade na nekog ko se samno drzne reći "Živim u BIH, jer želim živjeti u BIH". Tad mu se vidi i koga voli, a koga ne :D, čiji pasoš ima i primitivne opaske "Nek si joj se nagovorio" :-) :-)
todd_smith

#545 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

stakasa wrote:
I ako se jedan dijasporac krije onda se kriju svi? Ti koji se grozis generalizacija
To ti ti izvalio, procitaj moj post opet.

U ovoj temi su samo dijasporci rekli da kriju ko su i sta su i odakle su.
omar little

#546 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by omar little »

desnicari europe lajkaju ovu temu.
stakasa

#547 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:
stakasa wrote:
To ti ti izvalio, procitaj moj post opet.

U ovoj temi su samo dijasporci rekli da kriju ko su i sta su i odakle su.
Ok, do mene je. U stvarnosti slabo ko krije da je dijaspora. To je glupo i nepotrebno. I prije svega tragicno
IDontCare

#548 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by IDontCare »

KatarinaKosaca wrote:
IDontCare wrote: Generalizovati cijelu jednu skupinu kao sto se to radi na ovim temama je toliko plitko i jadno
,

IDontCare wrote: da koliko god supaka u dijaspori ima, doliko ih duplo i vise u domovini ima
.

Da ne spominjem sve osobne napade na nekog ko se samno drzne reći "Živim u BIH, jer želim živjeti u BIH". Tad mu se vidi i koga voli, a koga ne :D, čiji pasoš ima i primitivne opaske "Nek si joj se nagovorio" :-) :-)

Svi supci iz dijaspore, valjda su iz BIH ? :)
Ne vjerujem da ih je svabo naucio kako supak postat, to je nesto sto je donio sa sobom iz rodne grude, Gdje ko zeli da zivi je licni izbor, i to treba postovat.
Trebam te

#549 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Trebam te »

IDontCare wrote:
KatarinaKosaca wrote:
,

.

Svi supci iz dijaspore, valjda su iz BIH ? :)
Ne vjerujem da ih je svabo naucio kako supak postat, to je nesto sto je donio sa sobom iz rodne grude, Gdje ko zeli da zivi je licni izbor, i to treba postovat.

Originalno :) :thumbup:
DZONPI

#550 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by DZONPI »

I Dont Care ljubim ti oko pametno.Takvih mi fali ovdje.
Locked